Ministry of Road Transport & Highways
Highways Transformation: Powering India's Journey Towards Viksit Bharat
14 JUN 2026 2:45PM by PIB Delhi
Over the past twelve years, India has witnessed an unprecedented transformation in its road infrastructure landscape. Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and the guidance of Union Minister for Road Transport and Highways Shri Nitin Gadkari, the Ministry of Road Transport and Highways (MoRTH) has spearheaded a new era of connectivity, strengthening economic growth, improving logistics efficiency and enhancing ease of travel for millions of citizens.
Recognising world-class infrastructure as a key enabler of national development, the Government has undertaken transformative initiatives aimed at expanding connectivity, reducing travel time, improving road safety and fostering inclusive growth. The rapid expansion of the National Highway network, record construction pace and development of iconic expressways have collectively reshaped India's transportation ecosystem and strengthened the foundation of a modern and self-reliant nation.
Bharatmala Pariyojana: A Vision for Integrated National Connectivity
Among the most transformative initiatives in the highway sector is Bharatmala Pariyojana, a flagship programme designed to optimize freight and passenger movement across the country. Approved by the Government of India in October 2017, the programme envisages the development of 34,800 kilometres of National Highway corridors with an estimated outlay of ₹5.35 lakh crore.
The programme focuses on the development of Economic Corridors, Inter-Corridors & Feeder Routes, National Corridor Efficiency Improvement projects, Border Roads, Coastal Roads, Port Connectivity Roads and Expressways. As of March 2026, projects covering 26,425 kilometres had been awarded, while 22,590 kilometres had already been constructed. Bharatmala Pariyojana has significantly strengthened connectivity, reduced logistics costs and improved access to remote and strategically important regions, thereby contributing to economic development, regional balance and national integration.
Expansion of the National Highway Network
The expansion of India's National Highway network has been one of the most significant infrastructure achievements of the past decade. The network has grown from approximately 91,287 kilometres in 2014 to over 1,46,572 kilometres in FY 2025-26, representing an increase of nearly 61 per cent.
This remarkable growth has improved connectivity across states and regions, facilitated faster movement of goods and services, enhanced access to markets and strengthened the country's economic backbone. The expanded network is also helping bridge regional disparities by connecting remote and underserved areas with growth centres and economic hubs.
Record Growth in Highway Construction
India has also achieved a significant increase in the pace of National Highway construction. From an average construction rate of approximately 11.6 kilometres per day in 2013-14, the pace has increased to nearly 34 kilometres per day in 2025.
This achievement reflects sustained policy support, improved project execution, streamlined approval mechanisms, technological innovation and enhanced institutional capacity. The accelerated pace of construction has enabled faster completion of critical infrastructure projects and strengthened nationwide connectivity.
Additionally, as per study conducted by Indian Institute of Management Bangalore (IIMB), development of National highways has significantly reduced the average logistics costs by improving accessibility to factories, resulting in decline in cost of transportation between the factory and the supplier and between the factory and the customer respectively.
Delhi–Mumbai Expressway: Redefining Long-Distance Connectivity
The Delhi–Mumbai Expressway is one of India's most ambitious highway infrastructure projects. With a planned length of approximately 1,386 kilometres and an estimated project cost of around ₹1 lakh crore, it is set to become the country's longest access-controlled expressway upon completion.
Connecting Delhi, Haryana, Rajasthan, Madhya Pradesh, Gujarat and Maharashtra, the expressway will significantly enhance connectivity between major economic centres of the country. Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the first completed section of the Delhi–Mumbai Expressway on 12 February 2023 — the 246-km Delhi–Dausa–Lalsot stretch in Rajasthan, developed at a cost of over ₹12,000 crore. This was followed by the inauguration of the 87-km Vadodara–Bharuch stretch in Gujarat on 22 February 2024. Subsequently, on 5 June 2026, the Prime Minister inaugurated two additional Gujarat sections: the 36-km Kim–Ena section and the 27.5-km Gandeva–Ena section. The project is expected to reduce travel time, improve logistics efficiency and unlock new opportunities for industrial growth, investment and employment along its corridor.
Delhi–Meerut Expressway: Transforming Regional Connectivity
The Delhi–Meerut Expressway has transformed connectivity within the National Capital Region by enabling faster, safer and more efficient travel between Delhi and Meerut. Developed at a cost of approximately ₹8346 crore and spanning about 82 kilometres, the Expressway has substantially reduced travel time for commuters and businesses alike.
The project was completed in phases, with various sections inaugurated between 2018 and 2021. Today, it stands as one of India's most successful urban-regional connectivity projects, facilitating economic activity, reducing congestion and supporting regional development across western Uttar Pradesh and the National Capital Region.
Dwarka Expressway: A New Benchmark in Urban Mobility
The Dwarka Expressway represents a major milestone in the development of urban transport infrastructure in the National Capital Region. Stretching approximately 29 kilometres and developed at a cost of nearly ₹9,000 crore, the project has substantially improved connectivity between Delhi and Gurugram.
The Haryana section of the Expressway was inaugurated by Prime Minister Shri Narendra Modi in March 2024, while the Delhi section was subsequently inaugurated by Prime Minister Shri Narendra Modi in August 2025, completing a critical urban mobility corridor. Featuring advanced engineering solutions, multi-level interchanges and modern traffic management systems, the Expressway is expected to ease congestion, improve travel efficiency and support the growing mobility needs of the region.
Bengaluru–Mysuru Expressway: Accelerating Growth in Southern India
The Bengaluru–Mysuru Expressway has emerged as a landmark infrastructure project in southern India. Developed at a cost of approximately ₹8,480 crore and spanning 118 kilometres, the Expressway was inaugurated by Prime Minister Shri Narendra Modi on 12 March 2023.
The project has reduced travel time between Bengaluru and Mysuru from nearly three hours to about 75 minutes, significantly improving mobility, road safety and travel comfort. It has also strengthened commercial linkages, boosted tourism and created new opportunities for regional economic development, serving as a model for high-quality highway infrastructure development in the country.
Delhi–Dehradun Economic Corridor: Transforming Connectivity, Sustainability and Regional Growth
Delhi – Dehradun Economic Corridor, is an engineering marvel that reflects India’s continued focus on building high-speed, efficient and environmentally responsible National Highway network. Developed at a cost of Rs. 12,000 crores, the 213 km long six-lane access-controlled corridor was inaugurated by the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi on 14th April 2026. The corridor has reduced travel time between Delhi and Dehradun from over 6 hours to around 2.5 hours and has cut travel distance from 235 km to 213 km, making journeys not only faster but also more fuel-efficient and seamless.
A defining feature of the Delhi–Dehradun corridor is its strong emphasis on sustainable development and ecological preservation. A 20 km stretch between Ganeshpur and Dehradun passes through ecologically sensitive zones between Rajaji National Park and the Shivalik Reserve Forest. To address ecological sensitivity, project incorporates 12 km long one of Asia’s longest elevated wildlife corridor, along with a 370-meter tunnel near ‘Daat-Kali’ temple. By combining advanced engineering with environmental sensitivity, the corridor has not only redefined connectivity but is also serving as a model for sustainable National Highway development.
Driving the Vision of Viksit Bharat
The transformation witnessed in the road and highway sector over the last twelve years embodies the spirit of “Twelve Years of Trust, Development and Public Welfare”. Through sustained investments, policy reforms and accelerated infrastructure development, India has strengthened connectivity, enhanced economic opportunities and improved the quality of life for millions of citizens.
From the implementation of Bharatmala Pariyojana and the expansion of the National Highway network to record construction speed and the development of iconic expressways, the achievements of the Ministry of Road Transport and Highways reflect the Government's commitment to infrastructure-led development and nation-building.
As India advances towards the vision of Viksit Bharat, a modern, efficient and resilient highway network will continue to serve as a powerful engine of growth, prosperity and inclusive development for generations to come.

ସଡକ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସଡ଼କ ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସଡ଼କ ସଂଯୋଗର ନୂଆ ଯୁଗ: ବିକଶିତ ଭାରତ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଉଛି ରାଜପଥ ପରିବର୍ତ୍ତନ
14 JUN 2026 2:45PM by PIB Bhubaneswar
ଗତ ବାର ବର୍ଷ ଧରି, ଭାରତ ଏହାର ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ସଡ଼କ ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତିନ ଗଡ଼କରୀଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ, ସଡ଼କ ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଓଆରଟିଏଚ୍) ସଂଯୋଗୀକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହା ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିଛି।
ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଜାତୀୟ ବିକାଶର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବାହକ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରି, ସରକାର ସଂଯୋଗୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି, ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ, ସଡ଼କ ସୁରକ୍ଷାରେ ଉନ୍ନତି ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନେଟୱାର୍କର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରସାର, ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ନିର୍ମାଣର ଗତି ଏବଂ ଚମତ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ବିକାଶ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଭାରତର ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପୁନଃଆକାର ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଏବଂ ଏକ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ରାଷ୍ଟ୍ରର ମୂଳଦୁଆକୁ ମଜବୁତ କରିଛି।
ଭାରତମାଳା ପରିଯୋଜନା : ସମନ୍ୱିତ ଜାତୀୟ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ
ରାଜପଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସବୁଠାରୁ ରୂପାନ୍ତରଣକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି 'ଭାରତମାଳା ପରିଯୋଜନା'। ଏହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ମାଲ ପରିବହନ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପରିବହନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୧୭ରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ, ୫.୩୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟରେ ୩୪,୮୦୦ କିଲୋମିଟର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ କରିଡର ବିକଶିତ କରାଯିବାକୁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର, ଆନ୍ତଃ-କରିଡର ଏବଂ ଫିଡର ରୁଟ୍, ଜାତୀୟ କରିଡର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପ୍ରକଳ୍ପ, ସୀମାନ୍ତ ରାସ୍ତା, ଉପକୂଳ ରାସ୍ତା, ବନ୍ଦର ସଂଯୋଗ ରାସ୍ତା ଏବଂ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଏ। ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା, ୨୬,୪୨୫ କିଲୋମିଟର ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେଥିରୁ ୨୨,୫୯୦ କିଲୋମିଟର ନିର୍ମାଣ ହୋଇସାରିଛି। ଭାରତମାଳା ପରିଯୋଜନା ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିଛି ଏବଂ ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଆଞ୍ଚଳିକ ସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଏକୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିଛି।
ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନେଟୱାର୍କର ବିସ୍ତାର
ଭାରତର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନେଟୱାର୍କର ବିସ୍ତାର ଗତ ଦଶନ୍ଧିର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସଫଳତା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ନେଟୱାର୍କ ୨୦୧୪ ରେ ପ୍ରାୟ ୯୧,୨୮୭ କିଲୋମିଟରରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୫ - ୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧,୪୬,୫୭୨ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି, ଯାହା ପ୍ରାୟ ୬୧ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି।
ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛି, ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବାର ଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି, ବଜାର ପ୍ରବେଶକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଏବଂ ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ମେରୁଦଣ୍ଡକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ବିସ୍ତାରିତ ନେଟୱାର୍କ ଦୁର୍ଗମ ଏବଂ ଅନୁନ୍ନତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ କେନ୍ଦ୍ର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରି ଆଞ୍ଚଳିକ ବୈଷମ୍ୟକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି।
ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣରେ ରେକର୍ଡ ଅଭିବୃଦ୍ଧି
ଭାରତ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣର ଗତିରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଛି। ୨୦୧୩ - ୧୪ରେ ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରାୟ ୧୧.୬ କିଲୋମିଟରର ହାରାହାରି ନିର୍ମାଣ ହାରରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ, ୨୦୨୫ରେ ଏହି ଗତି ପ୍ରାୟ ଦୈନିକ ୩୪ କିଲୋମିଟରରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ଏହି ସଫଳତା ନିରନ୍ତର ନୀତିଗତ ସମର୍ଥନ, ଉନ୍ନତ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ, ସୁଗମ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ନବସୃଜନ ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସଂସ୍ଥାଗତ କ୍ଷମତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ନିର୍ମାଣର ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଗତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ରୁତ ସମାପ୍ତିକୁ ସହଜ କରିଛି ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ବାଙ୍ଗାଲୋର (ଆଇଆଇଏମବି) ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ସୂଚାଇଛି ଯେ, ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ବିକାଶ କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକୁ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସୁବିଧାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି, ଯାହା ହାରାହାରି ମାଲ୍ ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, କାରଖାନା ଏବଂ ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ କାରଖାନା ଓ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚ ଯଥାକ୍ରମେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ : ଦୀର୍ଘ-ଦୂରତା ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ପୁନଃପରିଭାଷିତ କରିଛି
ଦିଲ୍ଲୀ - ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ରାଜପଥ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ପ୍ରାୟ ୧,୩୮୬ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟ ସହିତ, ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଦୀର୍ଘ ପ୍ରବେଶ-ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଦିଲ୍ଲୀ, ହରିୟାଣା, ରାଜସ୍ଥାନ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସଂଯୋଗ କରି, ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୈତିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଉନ୍ନତ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୨ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୩ ରେ ଦିଲ୍ଲୀ - ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ପ୍ରଥମ ସମାପ୍ତ ଅଂଶ - ରାଜସ୍ଥାନର ୨୪୬ କିଲୋମିଟର ଦିଲ୍ଲୀ - ଦୌସା - ଲାଲସୋଟ ଷ୍ଟ୍ରେଚ୍, ଯାହାକୁ ୧୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଥିଲା ତାହାକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହା ପରେ ୨୨ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୪ ରେ ଗୁଜରାଟର ୮୭ କିଲୋମିଟର ଭଦୋଦରା - ଭରୁଚ୍ ଷ୍ଟ୍ରେଚ୍ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ପରେ, ୫ ଜୁନ ୨୦୨୬ ରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟରେ ଦୁଇଟି ଅତିରିକ୍ତ ସେକ୍ସନ : ୩୬ କିଲୋମିଟର କିମ୍-ଆଙ୍କଲେଶ୍ୱର (କିମ୍ - ଆନା) ସେକ୍ସନ ଏବଂ ୨୭.୫ କିଲୋମିଟର ଗଣ୍ଡେଭା - ଆଙ୍କଲେଶ୍ୱର (ଗଣ୍ଡେଭା - ଆନା) ସେକ୍ସନ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଏହାର କରିଡରରେ ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ନିବେଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଦିଲ୍ଲୀ-ମିରଟ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ : ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି
ଦିଲ୍ଲୀ - ମିରଟ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ମିରଟ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ଯାତ୍ରାକୁ ସକ୍ଷମ କରି ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ପ୍ରାୟ ୮୩୪୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୮୨ କିଲୋମିଟର ବ୍ୟାପୀ ବିକଶିତ ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିଛି।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଟି ବହୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା, ୨୦୧୮ ଏବଂ ୨୦୨୧ ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ଆଜି, ଏହା ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ସଫଳ ସହରାଞ୍ଚଳ - ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଏହା ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି, ଟ୍ରାଫିକ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରୁଛି ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି।
ଦ୍ୱାରକା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ : ସହରାଞ୍ଚଳ ଯାତାୟାତରେ ଏକ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ
ଦ୍ୱାରକା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ପ୍ରାୟ ୨୯ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୯,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ବିକଶିତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଗୁରୁଗ୍ରାମ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି।
ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ହରିୟାଣା ସେକ୍ସନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ରେ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ସେକ୍ସନକୁ ସେ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ରେ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନ କରିଡର ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା। ଉନ୍ନତ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ସମାଧାନ, ବହୁ-ସ୍ତରୀୟ ଇଣ୍ଟରଚେଞ୍ଜ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଟ୍ରାଫିକ୍ ପରିଚାଳନା ପ୍ରଣାଳୀ ସହିତ ସଜ୍ଜିତ, ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଟ୍ରାଫିକ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବ, ଯାତ୍ରା ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଯାତାୟାତ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ - ମହୀଶୁରୁ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ : ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ - ମହୀଶୁରୁ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ୧୧୮ କିଲୋମିଟର ବ୍ୟାପି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୮୪୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୨ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ ରେ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଏବଂ ମହୀଶୁରୁ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ପ୍ରାୟ ତିନି ଘଣ୍ଟାରୁ ପ୍ରାୟ ୭୫ ମିନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହ୍ରାସ କରିଛି, ଯାହା ସଂଯୋଗୀକରଣ, ସଡ଼କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି। ଏହା ବ୍ୟବସାୟିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି, ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଯାହା ଦେଶରେ ଉଚ୍ଚମାନର ରାଜପଥ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ଦିଲ୍ଲୀ - ଡେରାଡୁନ୍ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର : ସଂଯୋଗ, ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶରେ ରୂପାନ୍ତରଣ ଆଣିଛି
ଦିଲ୍ଲୀ - ଡେରାଡୁନ୍ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂର ଏକ ଚମତ୍କାର ସଫଳତା ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି, ଯାହା ଏକ ଉଚ୍ଚ - ଗତି, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ପରିବେଶ - ଅନୁକୂଳ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନେଟୱାର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ୧୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ, ଏହି ୨୧୩ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା, ଛଅ ଲେନ୍, ପ୍ରବେଶ - ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରିଡରକୁ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୪ ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୬ ରେ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି କରିଡର ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଡେରାଡୁନ୍ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ଛଅ ଘଣ୍ଟାରୁ ପ୍ରାୟ ୨.୫ ଘଣ୍ଟାକୁ ହ୍ରାସ କରିଛି ଏବଂ ଯାତ୍ରା ଦୂରତାକୁ ୨୩୫ କିଲୋମିଟରରୁ ୨୧୩ କିଲୋମିଟରକୁ ହ୍ରାସ କରିଛି, ଯାହା ଯାତ୍ରାକୁ କେବଳ ଦ୍ରୁତ ନୁହେଁ ବରଂ ଅଧିକ ଇନ୍ଧନ - ଦକ୍ଷ ଏବଂ ସୁବିଧାଜନକ କରିଛି।
ଦିଲ୍ଲୀ - ଡେରାଡୁନ୍ କରିଡରର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଏବଂ ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ। ଗଣେଶପୁର ଏବଂ ଡେରାଡୁନ୍ ମଧ୍ୟରେ ୨୦ କିଲୋମିଟରର ଏକ ଷ୍ଟ୍ରେଚ୍ ରାଜାଜୀ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ ଏବଂ ଶିବାଲିକ୍ ସଂରକ୍ଷିତ ଜଙ୍ଗଲ ମଧ୍ୟରେ ଅବସ୍ଥିତ ପରିବେଶଗତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଅଞ୍ଚଳ ଦେଇ ଗତି କରେ। ଏହି ପରିବେଶଗତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଏସିଆର ସବୁଠାରୁ ଦୀର୍ଘ ଉଚ୍ଚ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ କରିଡର (୧୨ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ଵା ) ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଏବଂ 'ଦତ-କାଳୀ' ମନ୍ଦିର ନିକଟରେ ଏକ ୩୭୦ ମିଟର ଲମ୍ବା ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ପରିବେଶଗତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ସହିତ ଉନ୍ନତ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂକୁ ମିଶ୍ରଣ କରି, କରିଡର କେବଳ ସଂଯୋଗକୁ ପୁନଃପରିଭାଷିତ କରିନାହିଁ ବରଂ ସ୍ଥାୟୀ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ।
‘ବିକଶିତ ଭାରତ’ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇଛି
ଗତ ବାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାସ୍ତା ଏବଂ ରାଜପଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଖାଯାଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ "ବାର ବର୍ଷର ବିଶ୍ୱାସ, ବିକାଶ ଏବଂ ଜନ କଲ୍ୟାଣ"ର ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ନିରନ୍ତର ନିବେଶ, ନୀତିଗତ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ, ଭାରତ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି, ଆର୍ଥିକ ସୁଯୋଗକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛି ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛି।
ଭାରତମାଳା ପରିଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନେଟୱାର୍କର ପ୍ରସାରଣ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ନିର୍ମାଣର ରେକର୍ଡ ଗତି ଏବଂ ଚମତ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ବିକାଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସଡ଼କ ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଫଳତା ଭିତ୍ତିଭୂମି - ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଭାରତ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଥିବାରୁ, ଏକ ଆଧୁନିକ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ରାଜପଥ ନେଟୱାର୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ପ୍ରଗତିର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଇଞ୍ଜିନ ଭାବରେ
କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।