Prime Minister's Office
India-Slovakia Joint Statement
15 JUN 2026 5:32PM by PIB Delhi
At the invitation of His Excellency Robert Fico, Prime Minister of the Slovak Republic, His Excellency Shri Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India, paid a State Visit to the Slovak Republic on 15 June 2026.
The visit is the first by an Indian Prime Minister to Slovakia since its independence in 1993, marking a historic milestone and charting a new course in the enduring friendship between the two nations. Since the establishment of diplomatic relations in 1993, India and Slovakia have developed a traditional friendship and multifaceted cooperation based on trust, equality and mutual respect.
Building on the historic nature of this visit and their shared commitment to deepen bilateral cooperation, the Prime Minister of the Republic of India and the Prime Minister of the Slovak Republic agreed to elevate the relationship to a Comprehensive Partnership between the Republic of India and the Slovak Republic. The Comprehensive Partnership aims to take bilateral relations to a new level, strengthen existing cooperation mechanisms and explore new avenues for deepening cooperation, both bilaterally and multilaterally.
Recognising the growing geopolitical, economic and technological importance of the Indo-Pacific, the two leaders acknowledged the value of a stronger partnership between India and Slovakia in support of mutually beneficial cooperation, regional connectivity, open international trade, freedom of navigation, peaceful resolution of disputes and a rules-based international order.
Both leaders underscored the importance of regular high-level exchanges and sustained political dialogue, and agreed to enhance exchanges of delegations at all levels. The two sides also agreed to enhance parliamentary exchanges, contacts and cooperation with a view to promoting greater mutual understanding and sharing of legislative experiences and best practices.
The leaders reaffirmed their commitment to multilateralism, with the United Nations at its core, and to a rules-based international order, while supporting comprehensive reforms of multilateral institutions, including the United Nations, particularly the United Nations Security Council, to make them more representative, inclusive, effective and reflective of contemporary geopolitical realities. The leaders stressed on the urgent need to expand the UN Security Council in both permanent and non-permanent categories. In this context, India appreciated Slovakia’s continued support for India’s permanent membership in a reformed and expanded UN Security Council. The two leaders also agreed to continue consultations and coordination on their respective candidacies in international organisations and to exchange views and cooperate closely in global forums, including the United Nations. The two leaders also discussed the importance of upholding the global nonproliferation architecture. Slovakia reaffirmed its constructive approach to India’s membership of the Nuclear Suppliers Group.
The leaders agreed to support the development of cooperation with regional groupings such as the Slavkov 3, Visegrad 4 and 3 Seas Initiative, including interconnected and mutually beneficial infrastructure projects that promote connectivity, sustainable economic growth and regional integration. The two sides further reaffirmed their commitment to a free, open, peaceful and prosperous Indo-Pacific, based on respect for international law, sovereignty and territorial integrity, including the United Nations Convention on the Law of the Sea.
The leaders underscored the importance of strengthening defence and security cooperation as one of the key pillars of the bilateral partnership. They agreed to encourage regular consultations and exchanges between their respective defence authorities to explore opportunities for enhanced collaboration, including in defence technologies, capacity building, research and development, and defence industrial cooperation. In this context, the leaders welcomed the signing of the Letter of Intent on Defence Cooperation between the two sides, which will foster mutually beneficial partnerships in the defence sector.
The leaders recognised the growing importance of strengthening cooperation in disaster risk reduction and resilience-building and agreed to enhance collaboration in the areas of resilient infrastructure, capacity building, knowledge sharing and institutional cooperation.
The leaders agreed to strengthen cooperation in the protection of critical information infrastructure and in preventing and countering cybercrime, while promoting an open, secure, accessible, stable, interoperable, resilient and peaceful digital space. The leaders also expressed their commitment to supporting each other in safeguarding information technology systems against emerging quantum threats to cryptography, including through preparedness for post-quantum security transitions. In this context, they noted that such cooperation would be further facilitated by the Memorandum of Cooperation signed in the field of critical infrastructure protection and postquantum cryptography.
The two leaders unequivocally condemned terrorism in all its forms and manifestations, including cross-border terrorism, and strongly condemned the heinous terrorist attack perpetrated in Pahalgam, Jammu and Kashmir, on 22 April 2025. They agreed to establish a Joint Working Group on Counter- Terrorism. They called for concerted international efforts to combat terrorism in a comprehensive and sustained manner. The leaders reaffirmed their commitment to strengthening bilateral and multilateral cooperation in counterterrorism, including within the framework of the United Nations, and called for strong and decisive action against terrorists and terrorist entities, including those designated by the United Nations Security Council 1267 Sanctions Committee, as well as their affiliates, proxies, sponsors, financiers and supporters. They further underscored the importance of holding perpetrators, organisers and sponsors of terrorist acts accountable and agreed to work closely towards the early finalisation and adoption of the Comprehensive Convention on International Terrorism (CCIT) within the United Nations framework.
Welcoming the conclusion of negotiations on the India–EU Free Trade Agreement in January 2026 and the new Joint India–EU Comprehensive Strategic Agenda, the two leaders noted that the FTA will unlock new opportunities for trade and investment and called for its early signing and timely implementation to realise the full potential of trade and investment cooperation by diversifying critical value chains and opening new markets.
The leaders agreed to further strengthen the role of the India–Slovakia Joint Economic Committee in identifying and promoting high-potential areas of economic cooperation between the two countries. They also committed to exploring avenues to significantly enhance bilateral trade and two-way investment across sectors such as automotive, electronics and other advanced manufacturing industries, leveraging Slovakia’s well-developed industrial ecosystem and India’s scale, innovation ecosystem and technological capabilities, with a particular focus on high value-added collaboration.
The two sides agreed to strengthen bilateral cooperation to achieve netzero emissions, focusing on the exchange of technologies for the green energy transition and promoting clean, reliable and resilient energy systems.
The leaders agreed to enhance cooperation in the energy sector with a view to promoting energy security, sustainability and resilience through diversification of energy sources, including nuclear energy and geothermal power. They expressed their intent to deepen collaboration through joint research, exchange of expertise and capacity-building initiatives in areas of mutual interest.
The leaders agreed to strengthen cooperation in the fields of meteorology and hydrology, including through the sharing of expertise and best practices in the efficient and sustainable management of water resources and dam safety. They further expressed their intent to promote collaboration in areas such as source sustainability, rural drinking water quality monitoring, water treatment technologies, capacity building and community participation, and underscored the importance of developing climate-resilient rural drinking water infrastructure to enhance water security and ensure sustainable access to safe drinking water.
Recognising connectivity as a strategic pillar of the partnership, the two sides underscored the importance of promoting joint ventures, technology transfer, innovation and skills development in the automotive and railway sectors, with a view to enhancing competitiveness and generating new employment opportunities. They further noted the potential of Slovakia’s position as a Central European transport hub and India’s large-scale manufacturing capabilities to boost trade, investment and connectivity. They also encouraged exploring of direct air connectivity between India and Slovakia to facilitate growing economic, business and people-to-people exchanges.
The two leaders appreciated the successful outcomes of the AI Impact Summit 2026 in Delhi, attended by H.E. Mr Peter Pellegrini, President of the Slovak Republic. The two sides welcomed the signing of the Memorandum of Understanding on Digital Technologies, which will provide a structured framework for deepening cooperation in the digital domain. They agreed to further strengthen collaboration in emerging areas such as artificial intelligence, semiconductors, start-ups, innovation ecosystems, research institutions and technology companies, with a view to fostering innovation-led growth and mutually beneficial partnerships. The two sides also agreed to explore cooperation in new and emerging technologies, including 5G use cases, 6G standardisation, Internet of Things (IoT) and machine-to-machine (M2M) applications.
The two leaders agreed to explore opportunities to strengthen cooperation between their respective space ecosystems in the field of satellite technology and its applications. They also underscored the importance of fostering exchanges between scientific and research institutions, as well as industry stakeholders, to encourage innovation and the development of advanced space technologies.
The leaders highlighted the need to maintain regular dialogue and deepen cooperation in the field of healthcare, with particular emphasis on pharmaceutical research and development, digital health solutions and the strengthening of human resources for health. The two sides also underscored the importance of sharing best practices in public health management and leveraging digital technologies to build more resilient, efficient and patientcentric healthcare systems, consistent with their respective national priorities.
The two leaders agreed to encourage enhanced mobility of students, academics and researchers, with particular emphasis on STEM and humanities disciplines, in order to promote deeper educational and scientific exchanges. They took note of the existing arrangements and collaborations between higher education institutions of the two countries and encouraged their further expansion and diversification. The two sides also welcomed the conclusion of a Memorandum of Understanding between the respective Ministries of Education in the field of higher education and research, which would provide a structured framework for strengthening academic linkages and fostering long-term institutional partnerships.
The leaders agreed to further promote cultural exchanges, tourism and people-to-people contacts with a view to deepening mutual understanding and strengthening the bonds of friendship between the peoples of India and Slovakia. They emphasized the importance of expanding cultural cooperation through regular exchanges of artists and cultural troupes, the organisation of exhibitions and participation in festivals, as well as by encouraging greater tourism flows in both directions. The leaders also welcomed the signing of the Memorandum of Understanding on Audio-visual Creation, which will provide a structured framework for collaboration in film and media production and further enhance cultural connectivity between the two countries.
The leaders expressed support for the orderly, safe and legal mobility of skilled professionals. They took note of the Comprehensive Framework of Cooperation on Mobility agreed between India and the European Union in January 2026. They welcomed the signing of the Memorandum of Understanding on Cooperation in the Field of Labour Migration to facilitate mobility and promote the exchange of information between the relevant authorities of India and Slovakia. The two sides also agreed to work towards the early conclusion of a Social Security Agreement, which would contribute to safeguarding the welfare and social protection of working professionals engaged in mobility between India and Slovakia.
The leaders noted that cooperation on consular matters remained an area of continued interest to both countries, given the growing movement of people and expanding people-to-people ties. In this context, they agreed to establish a mechanism for regular consular consultations between their respective consular authorities to facilitate cooperation on consular matters.
The leaders agreed to regularly review the implementation of the Comprehensive Partnership at the appropriate functional level.
Both leaders agreed that the present visit represents a significant step forward in transforming this India-Slovakia relationship and committed to taking bilateral relations forward into a new phase of engagement.
The Prime Ministers welcomed the announcements made and the MoUs signed, which are available on the MEA website.
Prime Minister Modi thanked Prime Minister Fico and the people of Slovakia for the warm hospitality extended to him and his delegation. Both leaders agreed to maintain the momentum of high-level exchanges.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দিয়া-স্লোভাকিয়াগী অপুনবা ৱারোল
15 JUN 2026 5:32PM by PIB Imphal
স্লোভাক রিপব্লিককী প্রধান মন্ত্রী, হিস এক্সিলেন্সী রোবর্ত ফিকোগী চেবাউদা, রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী প্রধান মন্ত্রী, হিস এক্সিলেন্সী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২৬গী জুন ১৫দা স্লোভাক রিপব্লিকতা লৈবাক অসিগী খোঙচৎ অমা চৎখি।
১৯৯৩দা ইন্দিয়াগী নিংতম্বা ফংলবা মতুংদগী ইন্দিয়াগী প্রধান মন্ত্রী অমনা স্লোভেকিয়াদা চৎপা অসি মসিনা অহানবনি। মসি পুৱারীগী ওইবা মাইলস্তোন অমনি অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা অচেৎপা মরুপ-মপাং ওইবগী অনৌবা লম্বী অমা শেমগৎলি। ইং ১৯৯৩দা দিপ্লোমেতিক রিলেসনশিং লিংখৎলকপদগী ভারত অমসুং স্লোভাকিয়ানা থাজবা, মান্নবা অমসুং অমগা অমগা ইকায় খুম্নবদা য়ুম্ফম ওইবা ত্রেদিস্নেল ফ্রেন্দশিপ অমসুং মল্তি-ফেসেতেদ কোওপরেসন অমা শেমগৎলে।
খোঙচৎ অসিগী পুৱারী ওইরবা মওংদা য়ুম্ফম ওইদুনা অমসুং নাকল অনিগী ওইবা মতেং পীনবা হেন্না চেৎশিলহন্নবা মখোয়না শরুক য়ানখিবা অদুদা, রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী প্রধান মন্ত্রী অমসুং স্লোভাক রিপব্লিক্কী প্রধান মন্ত্রীনা রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়া অমসুং স্লোভাক রিপব্লিক্কী মরক্তা লৈরিবা মরী অসি কমপ্রিহেন্সিব পার্তনরশিপ অমা ওইহন্নবা য়ানখি। কম্প্রিহেন্সিব পার্তনরশিপ অসিনা বাইলেতরেল রিলেসনশিংবু অনৌবা থাক অমদা পুখৎনবা, হৌজিক লৈরিবা কোওপরেসন মেকানিজমশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং বাইলেতরেল অমসুং মল্তিলেতরেল অনিমক্তা কোওপরেসন হেন্না চেৎশিলহন্নবা অনৌবা লম্বীশিং থিদোক্নবা পান্দম থম্লি।
ইন্দো-পেসিফিক্কী হেনগৎলক্লিবা জিওপোলিতিকেল, ইকোনোমিক অমসুং তেক্নোলোজীগী মরুওইবা অদু খঙলদুনা লুচিংবা অনিমক্না মান্ননা কান্নবা ফংমিন্নগদবা মরী রিজনেল কনেক্তিবিতী, ওপন ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদ, নেভিগেসনগী নীংতম্বা, ৱাথোকশিং শান্তি ওইনা ৱারোইশিন পুরকপা অমসুং রুলশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তর্নেস্নেল ওর্দর অমা শৌগৎনবগীদমক ভারত অমসুং স্লোবেকিয়াগী মরক্তা মপাঙ্গল কনখৎপা পার্তনরশিপ অমগী মগুন অদু খঙখি।
লুচিংবা অনিমক্না অৱাংবা থাক্কী চাং নাইবা এক্সচেঞ্জ অমসুং তুং কোইনা চৎথগদবা পোলিতিকেল দাইলোগকী মরুওইবা অদু পনখি অমসুং থাক খুদিংমক্তা দেলিগেসন এক্সচেঞ্জ হেনগৎহনবদা য়ানখি। লেজিস্লেতিব এক্সপিরিয়েন্স অমসুং খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং হেন্না খঙমিন্নবা অমসুং শেয়র তৌমিন্নবা হেনগৎহন্নবগী পান্দমদা পার্লিয়ামেন্তরি একচেঞ্জ, কন্তেক্ত অমসুং কোওপরেসন হেঙ্গৎহন্নবা নাকল অনিমক্না য়ানখি।
লুচিংবশিংনা য়ুনাইতেদ নেসন্সপু ময়াই ওইবা মল্তিলেতরেলিজম অমসুং রুলশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তর্নেস্নেল ওর্দরদা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মখোয়না য়ুনাইতেদ নেসন্স, মরু ওইনা য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতী কাউন্সিল য়াওনা মল্তিলেতরেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী মপুং ফাবা রিফোর্মশিং শৌগৎপগা লোয়ননা মখোয়বু হেন্না রিপ্রজেন্তেতিব, ইনক্লুসিব, ইফেক্তিব অমসুং হৌজিক মতমগী জিওপোলিতিকেল রিএলিতিশিং অদু উৎনবা হোৎনখি। লুচিংবশিংনা য়ু.এন. সেক্যুরিতী কাউন্সিলবু পর্মানেন্ত অমসুং নন-পর্মানেন্ত অনিমক্তা পাকথোক চাউথোকহনবগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। মসিগী মতাংদা ভারতনা স্লোভেকিয়াগী মায়কৈদগী রিফোর্ম তৌরবা অমসুং পাকথোক-চাউথোক্লবা য়ু.এন. সেক্যুরিতী কাউন্সিলদা ভারতকী পর্মানেন্ত মেম্বর ওইবগীদমক লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিনা মালেমগী ওর্গানাইজেসনশিংদা মখোয়গী কেন্দিদেৎশিংগা মরী লৈনবা কন্সল্তেসন অমসুং কোওর্দিনেসন মখা চত্থনবা অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্স য়াওনা মালেমগী ফোরমশিংদা মীৎয়েং চংনবা অমসুং নক্না তেংবাংনবা হায়না য়ানখি। লুচিংবা অনিমক্না মালেমগী ওইবা নোনপ্রোলিফরেসন আর্কিতেকচর ঙাক্না চৎপগী মরুওইবা অদুসু খন্নখি। ন্যুক্লিয়র সপ্লাইয়রস গ্রুপতা ভারতনা মেম্বর ওইরকপদা স্লোভাকিয়ানা মসিগী কন্সত্রক্তিব এপ্রোচ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
লুচিংবশিংনা কনেক্তিবিতী, তুংকোইনা চৎথবা ইকোনোমিক গ্রোথ অমসুং রিজনেল ইন্তিগ্রেসনদা মতেং পাংনবা ইন্তরকনেক্ত অমসুং অনিমক্তা কান্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং য়াওনা স্লাভকোভ ৩, ভিসেগ্রাদ ৪ অমসুং থ্রি সিজ ইনিসিএতিবগুম্বা রিজনেল গ্রুপিংশিংগা লোইননা তেংবাং পীনবা য়ানখি। নাকল অনিমক্না য়ুনাইতেদ নেসন্স কনভেন্সন ওন লো ওফ সী য়াওনা ইন্তর্নেস্নেল লো, সোভরিনিতী অমসুং তেরিতোরিয়েল ইন্তিগ্রিতী ইকাই খুম্নবদা য়ুম্ফম ওইদুনা, ফ্রী, ওপন, শান্তি লৈবা অমসুং চাউখৎপা ইন্দো-পেসিফিক অমগীদমক মখোয়গী ফিরেপ অমুক হন্না ফোংদোক্নখি।
লুচিংবা অনিনা লৈবাক অনিগী ওইবা মরীগী মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইনা দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি। দিফেন্স তেক্নোলোজীশিং, কেপাসিতী বিল্দিং, রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত, অমসুং দিফেন্স ইন্দস্ত্রিএল কোওপরেসন য়াওনা দিফেন্স তেক্নোলোজীশিং, কেপাসিতী বিল্দিং, রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত, অমসুং দিফেন্স ইন্দস্ত্রিএল কোওপরেসন য়াওনা দিফেন্স কোওপরেসনবু হেন্না চেৎশিলহন্নবা খুদোংচাবশিং থিদোক্নবা মখোয়গী দিফেন্স ওথোরিতীশিংগী মরক্তা চাং নাইনা খন্ন-নৈনবা অমসুং এক্সচেঞ্জ তৌনবা মখোয়না য়ানখি। মসিগী মতাংদা, লুচিংবশিংনা নাকল অনিগী মরক্তা দিফেন্স কোওপরেসনগী মতাংদা লেতর ওফ ইন্তেন্ত সাইন তৌবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মসিনা দিফেন্স সেক্তরদা নাকল অনিমক্না কান্নবা ফংলবা পার্তনরশিপশিং ফগৎহল্লগনি।
লুচিংবশিংনা দিজাস্তর রিস্ক হন্থহনবা অমসুং রেসিলিএন্স শেমগৎপদা মতেং পীনবা হেনগৎলকপগী মরুওইবা অদু খঙখি অমসুং রেসিলিএন্স ইনফ্রাস্ত্রকচর, কেপাসিতী শেমগৎপা খঙ হৈবশিং লান্নবা অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল কোওপরেসনগী লমশিংদা মতেং পীনবা হেনগৎনবা য়ানখি।
লুচিংবশিংনা মরুওইবা ইনফোর্মেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর ঙাক-শেনবদা অমসুং সাইবর ক্রাইম থিংনবা অমসুং থেংনবদা মতেং পীননবা য়ানখি। মসিগা লোয়ননা ওপন, সেক্যুর, এক্সেসিবল, স্তেবল, ইন্তরওপরেবল, রেসিলিয়েন্ত অমসুং শান্তি লৈবা দিজিতেল স্পেস অমা প্রমোৎ তৌখি। লুচিংবশিংনা ক্বান্তম সেক্যুরিতীগী মতুংগী অহোংবশিংগীদমক শেম-শারিবা য়াওনা, ক্বান্তমগী ওইবা খুদোংচাদবশিংগী মায়োক্তা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী সিস্তেমশিং ঙাক শেন্নবা অমনা অমবু মতেং পীননবা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপসু ফোংদোকখি। হীরম অসিগী মতাংদা, মখোয়না অসিগুম্বা কোওপরেসন অসি ক্রিতিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোতেক্সন অমসুং পোস্তক্বান্তম ক্রিপ্তোগ্রাফীগী লমদা খুৎয়েক পীনখিবা কোওপরেসন মেমোরেন্দমনা হেন্না লায়থোকহল্লগনি হায়না পনখি।
লুচিংবা অনিনা ঙমখৈ লান্না চত্থবা তেরোরিজম য়াওনা মখল খুদিংমক্কী তেরোরিজমবু অকনবা মওংদা নিন্দা তৌখি অমসুং ২০২৫গী এপ্রিল ২২দা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী পহলগামদা থোকখিবা তেরোরিস্ত এটেক অদু অকনবা মওংদা য়ানিংদবা ফোঙদোকখি। তেরোরিজম থেংননবা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপ অমা লিংখৎনবা মখোয়না য়ানখি। মখোয়না তেরোরিজমবু মপুং ফানা অমসুং তুং কোইনা লান্থেংননবা পুন্না হোৎনমিন্ননবা হায়খি। লুচিংবশিংনা য়ুনাইতেদ নেসন্সকী ফ্রেমৱার্ক য়াওনা, তেরোরিজম থেংনবদা বাইলেতরেল অমসুং মল্তিলেতরেল কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়গী ফিরেপ অমুক হন্না ফোংদোকখি অমসুং তেরোরিস্তশিং অমসুং তেরোরিস্ত এন্তিতীশিং, য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী ১২৬৭ সেঙ্কসন কমিতীনা মশক তাকপা য়াওনা, মখোয়গী এফিলিয়েৎশিং, প্রোক্সিশিং, স্পোন্সরশিং, ফাইনান্সিয়রশিং অমসুং সপোর্তরশিংগী মায়োক্তা অকনবা অমসুং ৱারেপ লৌবা য়াবা থবক পায়খৎনবা হায়খি। মখোয়না তেরোরিস্তকী থবকশিং পাংথোকপা মীওইশিং, ওর্গানাইজরশিং অমসুং স্পোন্সরশিংবু পাউখুম পীনবগী মরুওইবা অদু মখা তানা ফোংদোকখি অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্সকী ফ্রেমৱার্ক মনুংদা কমপ্রিহেন্সিব কন্বেন্সন ওন ইন্তর্নেস্নেল তেরোরিজম (সি.সি.আই.তি.) লৌখৎপগী মরুওইবা ফোঙদোক্নখি।
২০২৬গী জনুৱারীদা ইন্দিয়া-ইয়ু ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অমসুং অনৌবা জোইন্ত ইন্দিয়া-ইয়ু কম্প্রিহেন্সিব স্ত্রেতেজিক এজেন্দাগী মতাংদা ৱারী শানবগী ৱারোইশিন পুরকপবু তরাম্না ওক্লদুনা লুচিংবা অনিমক্না এফ.তি.এ.না ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্তকী অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি হায়না পনখি অমসুং মরুওইবা ভেল্যু চেনশিং অমসুং অনৌবা কৈথেলশিং হাংদোক্তুনা ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত কোওপরেসনগী অপুনবা পোতেন্সিয়েল ফংহন্নবগীদমক অথুবা মতমদা খুৎয়েক পীনবা অমসুং মতম চানা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা হায়খি।
লুচিংবশিংনা লৈবাক অনিগী মরক্তা ইকোনোমিক কোওপরেসনগী ওইথোকপা য়াবা লমশিং মশক খঙদোকপা অমসুং প্রমোৎ তৌবদা ইন্দিয়া-স্লোভাকিয়া জোইন্ত ইকোনোমিক কম্মিতীগী থৌদাং মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা য়ানখি। অতোমোতিভ, ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং অতৈ অৱাংবা থাক্কী মেন্যুফেকচরিং ইন্দস্ত্রীশিংগুম্বা সেক্তরশিংদা নাকল অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক অমসুং নাকল অনিগী ওইবা ইনভেস্তমেন্তবু ময়েক শেংনা হেনগৎহন্নবগী লম্বী থিজিনবা অমসুং স্লোবেকিয়াগী অফবা ইন্দস্ত্রীএল ইকোসিস্তেম অমসুং ভারতকী স্কেল, ইনোবেসন ইকোসিস্তেম অমসুং তেক্নোলোজিকেল কেপাসিতীশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা, অৱাংবা ভেল্যু এদেদ কোলাবোরেসনদা মীৎয়েং থমগনি হায়নসু মখোয়না থাজবা থমখি।
নেত জিরো ইমিসন ফংনবা নাকল অনিগী ওইবা মতেং পীনবা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, গ্রীন ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনগী তেক্নোলোজীশিং এক্সচেঞ্জ তৌবদা মীৎয়েং থমদুনা অমসুং ক্লিন, থাজবা য়াবা অমসুং রেসিলিএন্ত ইনর্জী সিস্তেমশিং প্রমোৎ তৌবদা নাকল অনিমক্না য়ানখি।
লুচিংবশিংনা ন্যুক্লিয়র ইনর্জী অমসুং জিওথর্মেল পাৱর য়াওনা ইনর্জী সোর্সশিং মখল-মখা কয়া থোক্না শীজিন্নদুনা ইনর্জী সেক্যুরিতী, সস্তেনেবিলিতী অমসুং রেসিলিয়েন্স প্রমোৎ তৌনবা এনার্জী সেক্তরদা মতেং পীনবা য়ানখি। মখোয়না ম্যুচেল ইন্তরেস্তকী লমশিংদা জোইন্ত রিসর্চ, এক্সপর্সিতী একচেঞ্জ অমসুং কেপাসিতী-বিল্দিং ইনিসিএতিবশিংগী খুত্থাংদা তেংবাং পীনবা হেন্না চেৎশিলহন্নবা মখোয়গী অপাম্বা ফোংদোকখি।
লুচিংবশিংনা ঈশিংগী রিসোর্সশিং অমসুং দামশিংগী সেফতীগী ইফিসেন্ত অমসুং সস্তেনেবল মেনেজমেন্তকী এক্সপর্তিস অমসুং খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং শেয়র তৌনবগী খুত্থাংদা মেতিওরোলোজী অমসুং হাইদ্রোলোজীগী লমশিংদা তেংবাং পীনবা য়ানখি। সোর্স সস্তেনেবিলিতী, খুঙ্গংগী থক্নবা ঈশিংগী ক্বালিতী য়েংশিনবা, ঈশিং শেংদোকপগী তেক্নোলোজীশিং, কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং কম্ম্যুনিতীগী শরুক য়াবা অসিগুম্বা লমশিংদা তেংবাং পীনবা মখোয়গী অপাম্বা অদু মখোয়না মখা তানা ফোংদোকখি অমসুং ঈশিংগী সেক্যুরিতী হেঙ্গৎহন্নবা অমসুং থক্নবা ঈশিং য়ৌহন্নবগীদমক ক্লাইমেৎ রেসিলেন্ত ওইবা খুঙ্গংগী থক্নবা ঈশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী মরুওইবা অদু মখোয়না ফোংদোকখি।
কনেক্তিবিতী অসি পার্তনরশিপকী স্ত্রেতেজিক পিল্লর অমা ওইনা মশক খঙদোক্লদুনা, মায়োক্নবা ঙম্বা হেনগৎহন্নবা অমসুং অনৌবা থবক পীবগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা, অতোমোতিব অমসুং রেলৱে সেক্তরশিংদা জোইন্ত ভেঞ্চরশিং, তেক্নোলোজী ত্রান্সফর, ইন্নোবেসন অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্ত প্রমোৎ তৌবগী মরুওইবা অদু নাকল অনিমক্না পনখি। মখোয়না সেন্ত্রেল য়ুরোপকী ত্রান্সপোর্ত হব অমা ওইনা স্লোভাকিয়াগী মফম অমসুং ভারতকী অচৌবা মেনুফেকচরিং কেপাসিতীনা ত্রেদ, ইনভেস্তমেন্ত অমসুং কনেক্তিবিতী হেনগৎহনবগী ওইথোকপা য়াবশিং অদুসু পনখি। ভারত অমসুং স্লোভেকিয়াগী মরক্তা ইকোনোমিক, বিজিনেস অমসুং মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরী হেনগৎহন্নবগীদমক হকথেংননা এয়র কনেক্তিবিতীগী মতাংদা নৈননবা মখোয়না পুক্নিং থৌগৎখি।
লুচিংবা অনিমক্না দিল্লীদা এ.আই. ইম্পেক্ত সমিৎ ২০২৬কী মাই পাকপা মহৈশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। স্লোভাকিয়া রিপব্লিক্কী প্রসিদেন্ত পি.পি.লেগ্রিনি। দিজিতেল তেক্নোলোজীগী মতাংদা য়ানা ৱারোলদা খুৎয়েক পীনখিবা অসিদা নাকল অনিমক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মসিনা দিজিতেলগী লমদা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা স্ত্রকচর তৌরবা ফ্রেমৱার্ক অমা পীগনি। ইনোবেসননা লমজিংবা গ্রোথ অমসুং ম্যুচেল্লি বেনিফিৎ ওইগদবা পার্তনরশিপশিং ফগৎহন্নবগী পান্দমদা মখোয়না আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, সেমিকন্দক্তরশিং, স্তার্ত-অপশিং, ইন্নোবেসন ইকোসিস্তেমশিং, রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং তেক্নোলোজী কম্পেনীশিংদা মতেং পীনবা মখা তানা চেৎশিলহন্নবা মখোয়না য়ানখি। নাকল অনিমক্না 5G শিজিন্নবগী কেসশিং, 6G স্তেন্দার্দাইজেসন, ইন্তরনেত ওফ থিংস (আই ও তি) অমসুং মেছিন-তু-মেছিন (এম 2 এম) এপ্লিকেসনশিং য়াওনা অনৌবা অমসুং থোরক্লিবা তেক্নোলোজীশিংদা তেংবাং পীননবা য়ানখি।
লুচিংবা অনিনা সেতেলাইত তেক্নোলোজী অমসুং মসিগী এপ্লিকেসনশিংগী লমদা মখোয়গী স্পেস ইকোসিস্তেমশিংগী মরক্তা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা খুদোংচাবশিং থিজিনবদা য়ানখি। অনৌবা পুথোকপা অমসুং অৱাংবা থাক্কী স্পেস তেক্নোলোজীশিং পুথোকপদা পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক সাইন্তিফিক অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা এক্সচেঞ্জশিং ফগৎহনবগী মরুওইবা অদুসু মখোয়না ফোংদোকখি।
লুচিংবশিংনা হকশেলগী লমদা চাং নাইনা খন্ন-নৈনবগী তঙাই ফদবা অমসুং মতেং পীনবা হেনগৎহনবগী তঙাই ফদবা অদু ফোংদোকখি। ফার্মাসিউটিকল রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত, দিজিতেল হেল্থ সোলুসন অমসুং হকশেলগীদমক্তা হ্যুমেন রিসোর্স মপাঙ্গল কনখৎহনবদা অখন্নবা মীৎয়েং থমখি। নাকল অনিমক্না মীয়ামগী হকশেলগী মেনেজমেন্তদা খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং শেয়র তৌনবা অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজীশিংবু মখোয়গী নেস্নেল প্রাইওরিতীশিংগা চুনবা মওংদা হেন্না রেসিলিয়েন্ত, ইফিসিএন্ত অমসুং পেসেন্ত সেন্ত্রিক হেল্থকেয়র সিস্তেমশিং শেমগৎনবগী মরুওইবা অদুসু পনখি।
লুচিংবা অনিনা মহৈরোয়শিং, একাদেমিকশিং অমসুং রিসর্চ তৌবশিংগী মওংদা হেনগৎহন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা য়ানখি। এস.তি.এম. অমসুং হ্যুমেনিতিজ দিসিপ্লিনশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা এজুকেস্নেল অমসুং সাইন্তিফিক একচেঞ্জশিং হেন্না মপুং ফাহন্নবগীদমক মখোয়না য়ানখি। মখোয়না লৈবাক অনিগী হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা লৈরিবা এরেঞ্জমেন্তশিং অমসুং কোলাবোরেসনশিং অদু খঙখি অমসুং মখোয়গী মখা তানা পাকথোক চাউথোকহনবা অমসুং দাইবর্সিফিকেসন তৌনবা পুক্নিং থৌগৎখি। নাকল অনিমক্না হায়র এজুকেসন অমসুং রিসর্চকী লমদা মরী লৈনবা এজুকেসন মিনিস্ত্রীশিংগী মরক্তা য়ান-ৱারোল অমা সাইন তৌবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মসিনা একাদমিক লিঙ্কশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং মতম শাংনা ইন্সতিত্যুস্নেল পার্তনরশিপশিং শেমগৎনবগীদমক স্ত্রকচর তৌরবা ফ্রেমৱার্ক অমা পীগনি।
লুচিংবা অনিনা ভারত অমসুং স্লোভাকিয়াগী মীয়ামগী মরক্তা মরূপ ওইবগী মরী অদু হেন্না চেৎশিলহন্নবা অমসুং অমনা অমবু হেন্না খঙনবা অমসুং মরূপ ওইবগী মরী অদু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক কলচরেল একচেঞ্জ, তুরিজম অমসুং মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি মখা তানা পুক্নিং থৌগৎনবা য়ানখি। মখোয়না আর্তিস্তশিং অমসুং কলচরেল ত্রুপশিংগী চাং নাইনা একচেঞ্জ তৌনবা, একজিবিসনশিং পাংথোকপা অমসুং ফেস্তিবেলশিংদা শরুক য়াবা, অমসুং মায়কৈ অনিমক্তা তুরিজম ফ্লোশিং হেঙ্গৎহন্দুনা কলচরেল কোওপরেসন পাকথোক চাউথোকহনবগী মরুওইবা অদু পনখি। লুচিংবা অনিনা ফিল্ম অমসুং মিদিয়া পুথোকপদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা কলচরেল কনেক্তিবিতী হেঙ্গৎহন্নবা স্ত্রকচরেল ফ্রেমৱার্ক অমা পীগদবা ওদিও-ভিজুএল ক্রিয়েসনগী মতাংদা য়ানা ৱারোলদা খুৎয়েক পীনখিবা অদুসু তরাম্না ওকখি।
লুচিংবশিংনা স্কিল লৈরবা প্রোফেস্নেলশিংগী ওর্দর লৈরবা, সেফ ওইবা অমসুং লিগেল ওইবা মোবিলিতীগীদমক সপোর্ত তৌরি হায়না ফোংদোকখি। মখোয়না ভারত অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী মরক্তা ২০২৬গী জনুৱারীদা য়ানখিবা মোবিলিতীগী মতাংদা তেংবাং পীননবা কমপ্রেহেন্সিব ফ্রেমৱার্ক অদু খঙখি। ভারত অমসুং স্লোভাকিয়াগী মরী লৈনবা ওথোরিতীশিংগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা মতেং পাংনবা অমসুং পাউ ফাওনবদা মতেং পাংনবা লেবর মাইগ্রেসনগী লমদা তেংবাং পীননবা য়ানা ৱারোলদা খুৎয়েক পীনখিববু মখোয়না তরাম্না ওকখি। ভারত অমসুং স্লোভেকিয়াগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌরিবা থবক শুবা শিন্মীশিংগী য়াইফ-থৌরাং অমসুং সোসিএল প্রোতেক্সন ঙাক-শেনবদা মতেং ওইগদবা সোসিএল সেক্যুরিতী এগ্রীমেন্ত অমা অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা হোৎনবদা নাকল অনিমক্না য়ানখি।
লুচিংবা অনিনা কনসুলরগী হীরমশিংদা তেংবাং পীনবা অসি লৈবাক অনিমক্কী অপেনবা মখা তানা লৈরি হায়না ফোংদোকখি। হীরম অসিগী মতাংদা, মখোয়না কন্সুলারগী হীরমশিংদা মতেং পীনবা মখোয়গী মরী লৈনবা কন্সুলার ওথোরিতিশিংগী মরক্তা চাং নাইনা কন্সুলারগী ওইবা খন্ন-নৈনবগী মেকানিজম অমা শেম্নবা য়ানখি।
লুচিংবশিংনা কম্প্রিহেন্সিব পার্তনরশিপকী ইমপ্লিমেন্তেসন অসি মতিক চাবা ফঙ্কস্নেল লেভেলদা চাং নাইনা য়েংশিনবা হায়না য়ানখি।
লুচিংবা অনিমক্না হৌজিক চৎলিবা খোঙচৎ অসিনা ভারত-স্লোভাকিয়াগী মরী অসি শেমগৎপদা মরু ওইবা খোংথাং অমনি হায়না য়ানখি অমসুং নাকল অনিগী ওইবা মরী অসি অনৌবা থাক অমদা পুখৎনবা অচেৎপা ৱাফম থমখি।
প্রধান মন্ত্রীশিংনা এম.ই.এ.গী ৱেবসাইত্তা ফংগদবা লাউথোকখিবা অমসুং খুৎয়েক পীনখিবা এম.ও.য়ু.শিং অদু তরাম্না ওকখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মহাক অমসুং মহাক্কী মীহুৎ কাংবুবু তরাম্না ওকপগীদমক প্রধান মন্ত্রী ফিকো অমসুং স্লোভাকিয়াগী মীয়ামদা থাগৎপা ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিমক্না অৱাংবা থাক্কী এক্সচেঞ্জশিং মখা তানা চৎথনবা হায়না য়ানখি।