Ministry of Panchayati Raj
Building Viksit Bharat from Ground Up: 12 Years of Panchayat Reforms and Innovation
Approx 3.18 Crore Property Cards Issued; Over 4.10 Crore Elected Representatives Trained; 84% Jump in Rural Local Body Grants
15 JUN 2026 5:41PM by PIB Delhi
In the last twelve years, India has seen significant transformation and progress in rural India marking a significant phase in the strengthening of Panchayati Raj Institutions (PRIs) as effective institutions of self-government. Guided by the vision of building capable, accountable and financially empowered Panchayats, the Ministry of Panchayati Raj has undertaken a series of initiatives that have deepened democratic decentralization, expanded digital governance, strengthened local planning, enhanced fiscal devolution and promoted inclusive development for rural citizens across the country.
Focus on Capacity Building & Digitalization
A major focus has been on strengthening institutional capacity. Under the Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan (RGSA), introduced in 2018-19 and revamped from 2022-23, training and capacity building of 4.10 crore Panchayat elected representatives and functionaries (cumulative) of more than 2.70 lakh Panchayati Raj Institutions (PRIs) at all three tiers have been completed – a feat of institutional outreach without parallel in the history of rural governance. The RGSA has also been the backbone for capacity building of women elected representatives, PESA training, and a range of governance skilling initiatives. Under RGSA, more than 33.55 lakh women elected representatives have been trained from FY 2022-23 to FY 2025-26 alone, equipping them with knowledge of Panchayat functioning, service delivery, and leadership. To improve the functioning of Panchayats, substantial investments have been made in strengthening local governance infrastructure. More than 25,100 Gram Panchayat Buildings and over 61,000 computers have been provided under RGSA and the revamped RGSA, enhancing both the physical and digital capacities of Panchayati Raj Institutions. Simultaneously, the Gram Panchayat Development Plans (GPDPs) has been institutionalized as the primary instrument of participatory village planning, with development plans being prepared and implemented across more than 2.55 lakh Gram Panchayats. The digital integration of GPDPs through the e-GramSwaraj platform has further improved transparency and accessibility of local development planning.
One of the most transformative initiatives of the period has been the SVAMITVA Scheme. Since its launch in 2020, the scheme has enabled drone-based surveys of inhabited rural areas and facilitated the distribution of approximately 3.18 crore property ownership cards across 1.92 lakh villages, as on 10th June 2026. By providing formal records of property ownership, the scheme has helped reduce property disputes, improved access to institutional credit and strengthened the revenue potential of Panchayats. The Ministry has also led a digital transformation of rural local governance through the e-GramSwaraj platform, which has digitized planning, budgeting, accounting and financial management processes across Panchayats. More than 2.59 lakh Panchayats have been onboarded onto the e-Panchayat ecosystem, while integration with the Public Financial Management System (PFMS) has enabled real-time financial monitoring and online payments. As of 10th June 2026, online transactions amounting to over ₹3.16 lakh crores have been processed through the integrated platform, significantly improving transparency and accountability in Panchayat finances. Citizen participation has been strengthened through the Meri Panchayat App, which connects rural residents with their local governments and provides access to information on development works, Panchayat meetings and public assets. The application has recorded more than one crore downloads, emerging as an important tool for citizen-centric governance.
Strengthening Local Finances
The Ministry has also played a significant role in advancing fiscal decentralization. During the Fifteenth Finance Commission award period (2020–26), grants amounting to ₹2.82 lakh crore, representing 94.98 percent of the total allocation, were released to Rural Local Bodies. This constitutes the highest-ever release percentage under any Finance Commission award cycle and reflects the growing emphasis on empowering Panchayats with financial resources necessary for local development. Building upon this momentum, for the award period 2026-27 to 2030-31, the Sixteenth Finance Commission has recommended a total grant of ₹4,35,236 crore for duly constituted Rural Local Bodies, which represents an increase of nearly 84% compared to the allocations made under the Fifteenth Finance Commission. This enhanced allocation underlines a strong commitment to fiscal empowerment of Panchayati Raj Institutions and improved delivery of essential services at the grassroots level. Recognizing the importance of financial self-reliance, SAMARTH Panchayat Portal and the Atmanirbhar Panchayat Program to strengthen Own Source Revenue (OSR) mobilization by Panchayats has been launched. The digital platform provides end-to-end tools for revenue assessment, demand generation and collection, enabling Panchayats to move towards greater fiscal autonomy and sustainable local governance.
AI Transforming Rural Governance
In April 2025, Panchayat Advancement Index (PAI) was introduced as a comprehensive framework for assessing Panchayat performance against the nine themes of Localised Sustainable Development Goals (LSDGs). Covering over 2.59 lakh Gram Panchayats, the Index has emerged as an important instrument for evidence-based planning, monitoring and performance benchmarking at the grassroots level. Ministry’s PAI project has been awarded the gold prize at National Awards for e-Governance (NAeG) 2026 under the Digital Transformation by Use of Data Analytics in Digital Platforms by Central Ministries/States/UTs category. The Ministry has also pioneered the application of Artificial Intelligence in local governance through SabhaSaar, an AI-enabled platform launched in August 2025 for automatic generation of Gram Sabha Minutes of Meetings in 23 Indian languages. More than 1.35 lakh Panchayats have used the platform since its launch, generating over three lakh Minutes of Meetings and significantly improving the transparency and accessibility of Gram Sabha proceedings. In October 2024, the Ministry launched India’s first Gram Panchayat-level weather forecasting initiative in collaboration with the India Meteorological Department and the Ministry of Earth Sciences. The initiative provides Panchayat-level weather forecasts and hourly weather information through digital platforms, helping farmers and rural communities make informed decisions and prepare for weather-related events.
Empowerment of Tribals, Women & Youth
The Ministry has also undertaken several initiatives to strengthen implementation of the Panchayats (Extension to Scheduled Areas) Act, 1996 (PESA). These include the development of seven specialized training manuals translated into tribal languages, the launch of a dedicated PESA-GPDP Portal, establishment of a Centre of Excellence for PESA and the introduction of the country’s first PESA Ranking framework. Together, these initiatives have strengthened tribal self-governance and improved the implementation of PESA provisions across Scheduled Areas. Women-led development has remained a central pillar of the Ministry’s efforts. The Sashakt Panchayat-Netri Abhiyan, launched in 2025, has focused on enhancing leadership, communication and governance capacities among elected women representatives. 744 Model Women Friendly Gram Panchayats were identified across States and Union Territories and Nirbhay Raho Campaign was launched to promote women’s safety, leadership and participation in local governance through targeted capacity-building initiatives. The Model Youth Gram Sabha (MYGS) initiative, launched in October 2025, introduces students to grassroots democracy through simulated Gram Sabha proceedings in schools. Covering 619 Jawahar Navodaya Vidyalayas, 200 Eklavya Model Residential Schools, and selected Government schools, the initiative engaged over 29,000 students across 819 residential schools in 2025, fostering civic awareness, democratic participation, and leadership among the youth in line with NEP 2020.
Over the last twelve years, Panchayats have increasingly emerged as key drivers of grassroots development, service delivery and citizen participation. Through a combination of institutional reforms, digital innovation, fiscal empowerment, women’s leadership and citizen participation, Panchayats today are better equipped than ever before to deliver development outcomes and contribute meaningfully to the vision of Viksit Bharat.

ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗ୍ରାମୀଣ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ନୂଆ ଦିଗ: ପଞ୍ଚାୟତ ସଂସ୍କାର ଓ ନବସୃଜନର ୧୨ ବର୍ଷ
୩.୧୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ, ୪.୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଜନପ୍ରତିନିଧିଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ; ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା ଅନୁଦାନରେ ୮୪% ବୃଦ୍ଧି
15 JUN 2026 5:41PM by PIB Bhubaneswar
ବିଗତ ବାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ଏକ ବଡ଼ଧରଣର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଓ ପ୍ରଗତି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି, ଯାହା ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସ୍ଵାୟତ୍ତ ଶାସନ ସଂସ୍ଥା ଭାବେ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ଦକ୍ଷ, ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସଶକ୍ତ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ କେନ୍ଦ୍ର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏଭଳି ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଯାହା ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣକୁ ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ କରିବା ସହ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରଶାସନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ସ୍ଥାନୀୟ ଯୋଜନାର ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ, ଆର୍ଥିକ ହସ୍ତାନ୍ତରଣରେ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଦେଶର ଗ୍ରାମୀଣ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମାବେଶୀ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିପାରିଛି।
କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଓ ଡିଜିଟାଲୀକରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ
ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ମୁଖ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି। ୨୦୧୮-୧୯ ମସିହାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏବଂ ୨୦୨୨-୨୩ ମସିହାରୁ ନୂତନ ରୂପରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା 'ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗ୍ରାମ ସ୍ଵରାଜ ଅଭିଯାନ' ଅଧୀନରେ, ସମଗ୍ର ଦେଶର ୨.୭୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନର ମୋଟ ପ୍ରାୟ ୪.୧୦ କୋଟି ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ତଥା ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ଗ୍ରାମୀଣ ପ୍ରଶାସନ ଇତିହାସରେ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ଏହା ଏକ ଅଭୁତପୂର୍ବ ସଫଳତା।
ମହିଳା ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ପେସା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ଶାସନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ପର୍କିତ ବିଭିନ୍ନ କୌଶଳର ବିକାଶ ପାଇଁ 'ଆରଜିଏସଏ' ଏକ ମେରୁଦଣ୍ଡ ସଦୃଶ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। କେବଳ ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷଠାରୁ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆରଜିଏସଏ ଅଧୀନରେ ୩୩.୫୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ପଞ୍ଚାୟତର କାର୍ଯ୍ୟପ୍ରଣାଳୀ, ସେବା ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ନେତୃତ୍ଵ ନେବାର ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରାଯାଇଛି।
ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ, ସ୍ଥାନୀୟ ଶାସନ ଗଠନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ବିନିଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ଆରଜିଏସଏ ଏବଂ ପୁନର୍ଗଠିତ ଆରଜିଏସଏ ଅଧୀନରେ ୨୫,୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଭବନ ଏବଂ ୬୧,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଭୌତିକ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ଏହା ସହିତ, ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ବିକାଶ ଯୋଜନା (ଜିପିଡିପି)କୁ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ଯୋଜନାର ପ୍ରାଥମିକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗତ କରାଯାଇଛି। ୨.୫୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ବିକାଶ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି। ଇ-ଗ୍ରାମସ୍ୱରାଜ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଜିପିଡିପିର ଡିଜିଟାଲ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାନୀୟ ବିକାଶ ଯୋଜନାର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସୁଗମତାକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରିଛି।
ଏହି ସମୟର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି ସ୍ବାମୀତ୍ବ ଯୋଜନା। ୨୦୨୦ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ, ଏହି ଯୋଜନା ଗ୍ରାମୀଣ ଜନବସତିରେ ଡ୍ରୋନ-ଆଧାରିତ ସର୍ଭେକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି, ଫଳରେ ୧୦ ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ୧.୯୨ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମରେ ପ୍ରାୟ ୩.୧୮ କୋଟି ସମ୍ପତ୍ତି ମାଲିକାନା କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି। ସମ୍ପତ୍ତି ମାଲିକାନାର ସରକାରୀ ରେକର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରି, ଏହି ଯୋଜନା ସମ୍ପତ୍ତି ବିବାଦ ହ୍ରାସ କରିବାରେ, ସଂସ୍ଥାଗତ ଋଣ (ଋଣ) ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକର ରାଜସ୍ୱ ସମ୍ଭାବନାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ 'ଇ-ଗ୍ରାମ ସ୍ଵରାଜ' ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ପଞ୍ଚାୟତର ଡିଜିଟାଲ୍ ରୂପାନ୍ତରଣ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ନେତୃତ୍ଵ ନେଇଛି, ଯାହା ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକର ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତି, ବଜେଟ୍, ହିସାବ ରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପରିଚାଳନା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଡିଜିଟାଲ୍‌କୃତ କରିପାରିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୨.୫୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଚାୟତକୁ 'ଇ-ପଞ୍ଚାୟତ' ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଯୋଡ଼ାଯାଇଥିବା ବେଳେ, ପବ୍ଲିକ୍ ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ୍ ସହ ଏହାର ସଂଯୋଗୀକରଣ ଯୋଗୁଁ ବାସ୍ତବ ସମୟରେ ଆର୍ଥିକ ଅନୁଧ୍ୟାନ ଏବଂ ଅନ୍‌ଲାଇନ୍ ପେମେଣ୍ଟ ସହଜ ହୋଇପାରିଛି।
୧୦ ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା, ଏହି ସମନ୍ୱିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ୩.୧୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଅନଲାଇନ୍ କାରବାର ସଂପନ୍ନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ପଞ୍ଚାୟତର ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ଉନ୍ନତ କରିଛି। 'ମେରି ପଞ୍ଚାୟତ ଆପ୍' ମାଧ୍ୟମରେ ନାଗରିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରେ ଏବଂ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ, ପଞ୍ଚାୟତ ବୈଠକ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସମ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରେ। ପ୍ରାୟ ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଡାଉନଲୋଡ୍ ହୋଇଥିବା ଏହି ଆପ୍ ନାଗରିକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଶାସନ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପକରଣ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି।
ସ୍ଥାନୀୟ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ
ଆର୍ଥିକ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ (୨୦୨୦-୨୬) ମଧ୍ୟରେ, ମୋଟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ୯୪.୯୮ ପ୍ରତିଶତ ଅର୍ଥାତ ପ୍ରାୟ ୨.୮୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନୁଦାନ ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଯେକୌଣସି ଅର୍ଥ ଆୟୋଗଙ୍କ ସୁପାରିଶ ଚକ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଏହା ହେଉଛି ସର୍ବାଧିକ ଅନୁଦାନ ପ୍ରଦାନ ପ୍ରତିଶତ।
ଏହି ଗତିକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇ, ୨୦୨୬-୨୭ ରୁ ୨୦୩୦-୩୧ ଅବଧି ପାଇଁ, ଷୋଡ଼ଶ ଅର୍ଥ କମିଶନ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଗଠିତ ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା ପାଇଁ ମୋଟ ୪,୩୫,୨୩୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନୁଦାନ ସୁପାରିଶ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ କମିଶନ ଅଧୀନରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଆବଣ୍ଟନ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ୮୪% ଅଧିକ। ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆବଣ୍ଟନ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସେବାଗୁଡ଼ିକର ଉନ୍ନତ ବିତରଣ ପ୍ରତି ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରେ। ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାବଲମ୍ବନର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ନିଜସ୍ୱ ଉତ୍ସରୁ ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ 'ସମର୍ଥ ପଞ୍ଚାୟତ ପୋର୍ଟାଲ' ଏବଂ 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ପଞ୍ଚାୟତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ' ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ରାଜସ୍ୱ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ, ଚାହିଦା ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସ୍ଥାନୀୟ ଶାସନ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ।
ଗ୍ରାମୀଣ ପ୍ରଶାସନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି ‘ଏଆଇ’
୨୦୨୫ ଏପ୍ରିଲ୍ ମାସରେ, ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟର ୯ଟି ବିଷୟ ଆଧାରରେ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଆକଳନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ୱରୂପ 'ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରଗତି ସୂଚକାଙ୍କ' (ପାଇ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା। ଦେଶର ୨.୫୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଥିବା ଏହି ସୂଚକାଙ୍କ, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ତଥ୍ୟଭିତ୍ତିକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତି, ଅନୁଧ୍ୟାନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାର ମାନଦଣ୍ଡ ନିର୍ଧାରଣ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଏହା 'ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ପୁରସ୍କାର ୨୦୨୬' ଠାରେ ସ୍ଵର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ପ୍ରାପ୍ତ କରିଛି।
ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନରେ ‘ଏଆଇ’ ବା କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ପ୍ରୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଏଥିପାଇଁ ୨୦୨୫ ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ 'ସଭାସାର' ନାମକ ଏକ ଏଆଇ-ଆଧାରିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ୨୩ଟି ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଭାବେ ଗ୍ରାମସଭା ବୈଠକର ବିବରଣୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଏ। ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପରଠାରୁ ୧.୩୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଚାୟତ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ବ୍ୟବହାର କରି ତିନି ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୈଠକ ବିବରଣୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିସାରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଗ୍ରାମସଭା କାର୍ଯ୍ୟଧାରାର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସହଜ ଉପଲବ୍ଧତାରେ ବ୍ୟାପକ ସୁଧାର ଆଣିପାରିଛି। ଏହା ସହିତ, ୨୦୨୪ ଅକ୍ଟୋବର ମାସରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ ଏବଂ ଭୂ-ବିଜ୍ଞାନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମିଳିତ ସହଯୋଗରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ-ସ୍ତରୀୟ ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନ ସେବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ପଞ୍ଚାୟତ-ସ୍ତରୀୟ ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନ ଏବଂ ପ୍ରତି ଘଣ୍ଟାର ପାଣିପାଗ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ଯାହା ଚାଷୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ସମୁଦାୟକୁ ସଠିକ୍ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ସହ ପାଣିପାଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା ପାଇଁ ପୂର୍ବ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି।
ଜନଜାତି, ମହିଳା ଓ ଯୁବପିଢିଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣ
ପଞ୍ଚାୟତ (ଅନୁସୂଚିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ) (ପେସା) ଆଇନ, ୧୯୯୬ର ସଫଳ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଅନେକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ଏସବୁ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଜନଜାତି ଭାଷାରେ ଅନୁଦିତ ସାତୋଟି ବିଶେଷ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପୁସ୍ତିକା ପ୍ରସ୍ତୁତି, ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର 'PESA-GPDP ପୋର୍ଟାଲ୍'ର ଶୁଭାରମ୍ଭ, ପେସା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରଥମ 'ପେସା ମାନ୍ୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥା'। ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ମିଳିତ ଭାବେ ଜନଜାତି ସ୍ଵାୟତ୍ତ ଶାସନକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା ସହ ଅନୁସୂଚିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ପେସା ବ୍ୟବସ୍ଥାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ବ୍ୟାପକ ସୁଧାର ଆଣିପାରିଛି।
ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରୟାସର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ହୋଇ ରହିଛି। ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା 'ସଶକ୍ତ ପଞ୍ଚାୟତ-ନେତ୍ରୀ ଅଭିଯାନ' ମାଧ୍ୟମରେ ନିର୍ବାଚିତ ମହିଳା ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ, ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି। ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ୭୪୪ଟି 'ମଡେଲ୍ ମହିଳା ଅନୁକୂଳ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ' ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା, ନେତୃତ୍ୱ ତଥା ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ୱରୂପ 'ନିର୍ଭୟ ରହୋ ଅଭିଯାନ' ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ୨୦୨୫ ଅକ୍ଟୋବରରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା 'ମଡେଲ୍ ଯୁବ ଗ୍ରାମସଭା' ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ମଡେଲ ଗ୍ରାମସଭା କାର୍ଯ୍ୟଧାରା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ତୃଣମୂଳ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସହିତ ପରିଚିତ କରାଯାଉଛି। ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ୨୦୨୦ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ୬୧୯ଟି ଜବାହର ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ୨୦୦ଟି ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ କିଛି ମନୋନୀତ ସରକାରୀ ସ୍କୁଲ୍ ସମେତ ମୋଟ ୮୧୯ଟି ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟର ୨୯,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସାମିଲ କରି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନାଗରିକ ସଚେତନତା, ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ ଗୁଣର ବିକାଶ କରିପାରିଛି।
ଗତ ବାର ବର୍ଷ ଧରି, ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ତୃଣମୂଳ ବିକାଶ, ସେବା ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ନାଗରିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ପ୍ରମୁଖ ବାହକ ଭାବରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ସାଂସ୍ଥାଗତ ସଂସ୍କାର, ଡିଜିଟାଲ୍ ନବସୃଜନ, ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତିକରଣ, ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ନାଗରିକ ସମ୍ପୃକ୍ତିର ମିଶ୍ରଣ ମାଧ୍ୟମରେ, ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ବିକାଶ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ‘ବିକଶିତ ଭାରତ’ ଲାଗି ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ଅଧିକ ପ୍ରସ୍ତୁତ।