Ministry of Home Affairs
Field Operations for Houselisting and Housing Census Commences in Himachal Pradesh; Self-Enumeration Begins in Kerala and Nagaland
House-to-house field operations underway in Gujarat, Jammu & Kashmir, Ladakh, Puducherry and Uttar Pradesh
HLO concludes in Rajasthan, Meghalaya, Maharashtra, Jharkhand, Punjab and MCD area of Delhi
23 States/UTs completed first phase of Census 2027
16 JUN 2026 2:25PM by PIB Delhi
The field operations for the Houselisting and Housing Census (HLO) under Phase-I of Census 2027 have commenced today in Himachal Pradesh following the completion of the Self-Enumeration period. The house-to-house visits by Enumerators will continue till July 15, 2026.
The Self-Enumeration (SE) facility has commenced in Kerala and Nagaland and will remain available till June 30, 2026. The corresponding Houselisting and Housing Census field operations in these States will be conducted from July 1 to July 30, 2026. Residents of these States may complete Self-Enumeration through the official Self-Enumeration portal (se.census.gov.in).
The house-to-house field operations are currently underway in Gujarat, Jammu & Kashmir, Ladakh, Puducherry and Uttar Pradesh. Residents who have completed Self-Enumeration are requested to keep their generated Self-Enumeration ID (SE ID) ready and share the same with the Enumerator during field visit to complete the HLO process. Households that have not opted for Self-Enumeration will be covered during the physical house-to-house visit by Enumerators.
Meanwhile, Houselisting and Housing Census operations conducted from May 16 to June 14, 2026 have been successfully completed in the States/UTs of Maharashtra, Meghalaya, Rajasthan and Jharkhand along with the Municipal Corporation of Delhi (MCD) area in the National Capital Territory of Delhi. Houselisting operations in Punjab were also concluded on June 13, 2026.
Till now, 23 States/UTs, namely, Andaman & Nicobar Islands, Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Bihar, Chandigarh, Chhattisgarh, Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu, Delhi, Goa, Haryana, Jharkhand, Karnataka, Lakshadweep, Madhya Pradesh, Maharashtra, Meghalaya, Mizoram, Odisha, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Telangana and Uttarakhand, have completed the first phase of Census 2027.
Census 2027 is being conducted using digital tools for the first time with data collection being undertaken through a dedicated mobile application while retaining the traditional door-to-door enumeration process to ensure comprehensive and accurate coverage. During the Houselisting and Housing Census phase, information relating to housing conditions, household details, amenities available and assets possessed by households is being collected through a structured questionnaire comprising 33 notified questions.
All information collected under the Census Act, 1948, remains strictly confidential and is used solely for statistical purposes and development planning. Residents in the notified States and Union Territories are requested to actively participate in the Census process and extend full cooperation to Enumerators during field visits.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
হিমাচল প্ৰদেশত গৃহ তালিকাকৰণ আৰু গৃহ গণনাৰ কাম আৰম্ভ; কেৰালা আৰু নাগালেণ্ডত নিজাববীয়া গণনা আৰম্ভ
গুজৰাট, জম্মু-কাশ্মীৰ, লাডাখ, পুডুচেৰী আৰু উত্তৰ প্ৰদেশত ঘৰে ঘৰে অভিযান অব্যাহত
ৰাজস্থান, মেঘালয়, মহাৰাষ্ট্ৰ, ঝাৰখণ্ড, পঞ্জাব আৰু দিল্লীৰ এমচিডি অঞ্চলত এইচএলঅ’ সমাপ্ত
২৩ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলত ২০২৭ চনৰ লোকপিয়লৰ প্ৰথম পৰ্যায় সম্পূৰ্ণ
16 JUN 2026 2:25PM by PIB Guwahati
হিমাচল প্ৰদেশত নিজাববীয়া গণনাৰ সময়সীমা সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পাছত ২০২৭ চনৰ লোকপিয়লৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ অধীনত গৃহ তালিকাকৰণ আৰু গৃহ গণনা (এইচ এল অ’)ৰ ক্ষেত্ৰত কাম-কাজ আজি আৰম্ভ হৈছে। গণনাকাৰীসকলৰ প্ৰতিটো বাসগৃহ পৰিদৰ্শন ২০২৬ৰ ১৫ জুলাইলৈকে অব্যাহত থাকিব।
কেৰালা আৰু নাগালেণ্ডত নিজাববীয়া গণনা (এছ ই) সুবিধা আৰম্ভ হৈছে আৰু ২০২৬ৰ ৩০ জুনলৈকে এই সুবিধা উপলব্ধ থাকিব। এই ৰাজ্যসমূহত সংশ্লিষ্ট গৃহ তালিকা আৰু গৃহ গণনা ক্ষেত্ৰৰ কাম-কাজ ২০২৬ৰ ১ জুলাইৰ পৰা ৩০ জুলাইলৈ সম্পন্ন কৰা হ’ব। এই ৰাজ্যসমূহৰ বাসিন্দাসকলে চৰকাৰী নিজাববীয়া গণনা প’ৰ্টেলৰ (se.census.gov.in) জৰিয়তে এই গণনা সম্পূৰ্ণ কৰিব পাৰে।
বৰ্তমান গুজৰাট, জম্মু-কাশ্মীৰ, লাডাখ, পুডুচেৰী আৰু উত্তৰ প্ৰদেশত ঘৰে ঘৰে অভিযান চলি আছে। নিজাববীয়া গণনা সম্পূৰ্ণ কৰা বাসিন্দাসকলক তেওঁলোকৰ নিজাববীয়া গণনা আই ডি (এছ ই আইডি) সাজু ৰাখিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে আৰু এইচএলঅ’ প্ৰক্ৰিয়া সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ ক্ষেত্ৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত গণনাকাৰীক এই বিষয়ে অৱগত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে। গণনাকাৰীসকলৰ ঘৰে ঘৰে ভ্ৰমণৰ সময়ত যিসমূহ পৰিয়ালে নিজাববীয়া গণনাৰ বিকল্প বাচি লোৱা নাই তেওঁলোকক সামৰি লোৱা হ’ব।
ইফালে ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানী অঞ্চল দিল্লীৰ দিল্লী পৌৰ নিগম (এম চি ডি) অঞ্চলৰ লগতে মহাৰাষ্ট্ৰ, মেঘালয়, ৰাজস্থান আৰু ঝাৰখণ্ডৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলসমূহত ১৬ মে’ৰ পৰা ২০২৬ৰ ১৪ জুনলৈ গৃহ তালিকাকৰণ আৰু গৃহ গণনাৰ কাম সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। পঞ্জাবত গৃহ তালিকাকৰণৰ কাম-কাজো ২০২৬ৰ ১৩ জুনত সম্পন্ন কৰা হয়।
এতিয়ালৈ আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, অৰুণাচল প্ৰদেশ, বিহাৰ, চণ্ডীগড়, ছত্তীশগড়, দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী তথা দমন আৰু দিউ, দিল্লী, গোৱা, হাৰিয়ানা, ঝাৰখণ্ড, কৰ্ণাটক, লক্ষদ্বীপ, মধ্যপ্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, মেঘালয়, মিজোৰাম, ওড়িশা, পঞ্জাব, ৰাজস্থান, ছিকিম, তেলেংগানা আৰু উত্তৰাখণ্ডকে ধৰি ২৩ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলত ২০২৭ চনৰ লোকপিয়লৰ প্ৰথম পৰ্যায় সম্পূৰ্ণ হৈছে।
২০২৭ চনৰ লোকপিয়ল প্ৰথমবাৰৰ বাবে ডিজিটেল সঁজুলি ব্যৱহাৰ কৰি অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে, য’ত এক বিশেষ ম’বাইল এপ্লিকেচনৰ জৰিয়তে তথ্য সংগ্ৰহ কৰাৰ লগতে ব্যাপক আৰু সঠিকভাৱে সকলোকে সামৰি লোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ পৰম্পৰাগত ঘৰে ঘৰে গণনা প্ৰক্ৰিয়াও অব্যাহত ৰখা হৈছে। গৃহ তালিকাকৰণ আৰু গৃহ নিৰ্মাণ লোকপিয়ল পৰ্যায়ৰ সময়ত, গৃহ নিৰ্মাণৰ অৱস্থা, ঘৰুৱা বিৱৰণ, উপলব্ধ সা-সুবিধা আৰু পৰিয়ালসমূহৰ হাতত থকা সম্পত্তি সম্পৰ্কীয় তথ্য ৩৩ টা অধিসূচিত প্ৰশ্নৰে গঠিত এক গঠনমূলক প্ৰশ্নাৱলীৰ জৰিয়তে সংগ্ৰহ কৰা হৈছে।
১৯৪৮ চনৰ লোকপিয়ল আইনৰ অধীনত সংগ্ৰহ কৰা সকলো তথ্য কঠোৰভাৱে গোপনীয় হৈ থাকে আৰু কেৱল পৰিসাংখ্যিক উদ্দেশ্য তথা উন্নয়ন পৰিকল্পনাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। অধিসূচিত ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলসমূহৰ বাসিন্দাসকলক লোকপিয়ল প্ৰক্ৰিয়াত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰু ক্ষেত্ৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত গণনাকাৰীসকলক সম্পূৰ্ণ সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।