Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah reviews National Cyber Crime Helpline 1930 and directs to make it better
Union Home Minister also reviews various citizen-centric mechanism established to provide immediate relief to citizens from cyber crimes, especially cyber financial frauds
Comprehensive modernization of 1930 Helpline system to be undertaken with the use of advanced technologies, including AI
Modi Government committed to building a secure, technology-driven and citizen-centric cyber crime prevention and response mechanism
Union Home Minister directs further strengthening of 1930 Call Centres in States and UTs in terms of technology and infrastructure
Performance of the Citizen Financial Cyber Fraud Reporting and Management System (CFCFRMS) also reviewed
Directions issued for regular review of the Money Restoration Module (MRM) and Grievance Redressal Module (GRM) developed under CFCFRMS
Around one lakh citizens have benefitted so far from the Money Restoration and Grievance Redressal Mechanism
Emphasis laid on taking robust measures to effectively curb mule bank accounts used in cyber crimes
17 JUN 2026 8:04PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah reviewed the National Cyber Crime Helpline 1930 at a high-level meeting in New Delhi and directed officials to make the system even better. The meeting also reviewed various citizen-centric mechanism established to provide immediate relief to citizens from cyber crimes, especially cyber financial frauds.
Union Home Minister said that the National Cyber Crime Helpline 1930 has emerged as an important platform for enabling citizens to register complaints related to cyber crimes, in a simple and prompt manner, especially financial cyber frauds. He emphasized that every citizen seeking assistance through the helpline should receive timely support and that no complaint should remain unattended or pending.
Shri Amit Shah directed that the 1930 Helpline system to be comprehensively modernized and upgraded through the adoption of advanced technologies, including Artificial Intelligence (AI), to further improve its efficiency, response capabilities and service delivery. He said that the upgraded system should facilitate faster complaint registration, intelligent call routing and effective management of citizen grievances.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Modi Government is committed to building a secure, technology-driven and citizen-centric cyber crime prevention and response mechanism. He directed that the 1930 Call Centres operating across States and Union Territories should be further strengthened in terms of technology and infrastructure. The Ministry of Home Affairs will provide the necessary support for hardware and technological upgrades, while States and Union Territories will be requested to ensure adequate manpower at these centres to facilitate the timely disposal of complaints.
Shri Amit Shah also directed that all State-level 1930 Call Centres to be upgraded with robust Interactive Voice Response (IVR) systems to ensure efficient call management and seamless forwarding of calls to the appropriate levels.
With the objective of further strengthening the national cyber crime response mechanism, Shri Amit Shah directed the establishment of a National-Level 1930 Call Centre equipped with adequate manpower and call handling capacity. This national call centre will handle calls that remain unanswered at the State level and ensure that every victim receives timely assistance and prompt registration of complaints.
The meeting also reviewed the performance of the Citizen Financial Cyber Fraud Reporting and Management System (CFCFRMS), a key initiative of the Ministry of Home Affairs for tackling cyber financial frauds. The system helps in promptly blocking fraudulent financial transactions through the banking network, thereby increasing the possibility of securing and restoring funds to victims.
Union Home Minister said that the Ministry of Home Affairs had issued a Standard Operating Procedure (SOP) in January 2026 for the speedy resolution of cyber financial fraud cases. The SOP ensures coordinated action among banks, financial institutions, law enforcement agencies and other stakeholders so that funds blocked within the banking system can be returned to victim citizens at the earliest. The Supreme Court has also directed all High Courts to ensure the implementation of this SOP.
During the review meeting, Shri Amit Shah directed regular review of the Money Restoration Module (MRM) and the Grievance Redressal Module (GRM) developed under CFCFRMS. He said that the effective implementation of these modules should also be regularly monitored at the State level to ensure timely resolution of complaints and prompt restoration of funds to victims. Shri Shah said that swift action should be taken in cases involving unnecessarily frozen bank accounts and accountability should be fixed in such matters. So far, around one lakh citizens have benefitted from the Money Restoration and Grievance Redressal mechanism.
Officials apprised the Union Home Minister that under the SOP, approximately 94 lakh bank accounts from which funds can potentially be restored have so far been uploaded under the Money Restoration and Grievance Redressal framework.
Union Home Minister also emphasized the need for more effective measures to address the issue of mule bank accounts used by cyber criminals in financial frauds. He said that through coordinated efforts of the Indian Cyber Crime Coordination Centre (I4C) under the Ministry of Home Affairs, State Governments, law enforcement agencies, banks and financial institutions, we will further strengthen our cyber security framework while ensuring prompt and effective assistance to victims of cyber crimes.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ ১৯৩০ চনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ ক্ৰাইম হেল্পলাইনৰ পৰ্যালোচনা আৰু ইয়াক উন্নত কৰাৰ নিৰ্দেশ
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে চাইবাৰ অপৰাধ, বিশেষকৈ চাইবাৰ বিত্তীয় জালিয়াতিৰ পৰা নাগৰিকসকলক তাৎক্ষণিক ৰেহাই প্ৰদানৰ বাবে প্ৰতিষ্ঠা কৰা বিভিন্ন নাগৰিককেন্দ্ৰিক ব্যৱস্থাৰ পৰ্যালোচনা কৰে
এআইকে ধৰি উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে ১৯৩০ চনৰ হেল্পলাইন ব্যৱস্থাৰ ব্যাপক আধুনিকীকৰণ কৰা হ’ব
এক সুৰক্ষিত, প্ৰযুক্তি-চালিত আৰু নাগৰিক-কেন্দ্ৰিক চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিৰোধ আৰু সঁহাৰি ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিবলৈ মোদী চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীৰ প্ৰযুক্তি আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত ১৯৩০ চনৰ কল চেণ্টাৰসমূহ অধিক শক্তিশালী কৰাৰ নিৰ্দেশ
নাগৰিক বিত্তীয় চাইবাৰ জালিয়াতিৰ প্ৰতিবেদন আৰু ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থা (চি এফ চি এফ আৰ এম এছ) ৰ প্ৰদৰ্শনৰ পৰ্যালোচনাও কৰা হয়
চি এফ চি এফ আৰ এম এছ-ৰ অধীনত বিকশিত ধন পুনৰুদ্ধাৰ মডিউল (এম আৰ এম) আৰু অভিযোগ নিষ্পত্তি মডিউল (জি আৰ এম)-ৰ নিয়মীয়া পৰ্যালোচনাৰ বাবে নিৰ্দেশনা জাৰি কৰা হয়
ধন পুনৰুদ্ধাৰ আৰু অভিযোগ নিষ্পত্তি ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে এতিয়ালৈকে প্ৰায় এক লাখ নাগৰিক লাভান্বিত হৈছে
চাইবাৰ অপৰাধত ব্যৱহৃত মিউল বেংক একাউণ্টসমূহ কাৰ্যকৰীভাৱে নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ শক্তিশালী ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়
17 JUN 2026 8:04PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত এখন উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকত ১৯৩০ চনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ ক্ৰাইম হেল্পলাইনৰ পৰ্যালোচনা কৰে আৰু বিষয়াসকলক এই ব্যৱস্থাটোক আৰু উন্নত কৰি তুলিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। বৈঠকত চাইবাৰ অপৰাধ, বিশেষকৈ চাইবাৰ বিত্তীয় জালিয়াতিৰ পৰা নাগৰিকসকলক তাৎক্ষণিক ৰেহাই প্ৰদানৰ বাবে প্ৰতিষ্ঠা কৰা বিভিন্ন নাগৰিককেন্দ্ৰিক ব্যৱস্থাৰ পৰ্যালোচনা কৰা হয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ১৯৩০ চনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ ক্ৰাইম হেল্পলাইনে নাগৰিকসকলক চাইবাৰ অপৰাধ সম্পৰ্কীয় অভিযোগ সাধাৰণ আৰু দ্ৰুতভাৱে, বিশেষকৈ বিত্তীয় চাইবাৰ জালিয়াতি পঞ্জীয়ন কৰিবলৈ সক্ষম কৰাৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে হেল্পলাইনৰ জৰিয়তে সহায় বিচৰা প্ৰতিজন নাগৰিকে সময়মতে সমৰ্থন লাভ কৰা উচিত আৰু কোনো অভিযোগ গুৰুত্ব নিদিয়াকৈ বা নিস্পত্তি নকৰাকৈ ৰাখিব নালাগে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে ১৯৩০ চনৰ হেল্পলাইন ব্যৱস্থাটোক ইয়াৰ দক্ষতা, সঁহাৰি ক্ষমতা তথা সেৱা প্ৰদান অধিক উন্নত কৰিবলৈ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (এ আই) সহ উন্নত প্ৰযুক্তি গ্ৰহণৰ জৰিয়তে ব্যাপকভাৱে আধুনিকীকৰণ আৰু উন্নীত কৰাৰ নিৰ্দেশ দিয়ে। তেওঁ কয় যে উন্নত প্ৰণালীটোৱে দ্ৰুত অভিযোগ পঞ্জীয়ন, বুদ্ধিমত্তাযুক্ত টেলিফোনকল স্থানান্তৰ আৰু নাগৰিকৰ অভিযোগসমূহৰ কাৰ্যকৰী ব্যৱস্থাপনাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব লাগে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মোদী চৰকাৰ এক সুৰক্ষিত, প্ৰযুক্তি-চালিত আৰু নাগৰিক-কেন্দ্ৰিক চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিৰোধ আৰু সঁহাৰি ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। তেওঁ নিৰ্দেশ দিয়ে যে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত চলি থকা ১৯৩০ চনৰ কল চেণ্টাৰসমূহক প্ৰযুক্তি তথা আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত অধিক শক্তিশালী কৰিব লাগে। গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে হাৰ্ডৱেৰ আৰু প্ৰযুক্তিগত উন্নয়নৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সহায় আগবঢ়াব, আনহাতে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক অভিযোগসমূহ সময়মতে নিষ্পত্তি কৰাৰ সুবিধাৰ বাবে এই কেন্দ্ৰসমূহত পৰ্যাপ্ত মানৱশক্তি নিশ্চিত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে লগতে নিৰ্দেশ দিয়ে যে ১৯৩০ চনৰ সকলো ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ কল চেণ্টাৰক শক্তিশালী ইণ্টাৰেক্টিভ ভইচ ৰেছপন্স (আই ভি আৰ) প্ৰণালীৰ সৈতে উন্নীত কৰা হ’ব যাতে দক্ষ কল ব্যৱস্থাপনা আৰু উপযুক্ত স্তৰলৈ কলবোৰৰ নিৰবিচ্ছিন্ন ফৰৱাৰ্ডিং নিশ্চিত কৰিব পাৰি।
ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ অপৰাধ সঁহাৰি ব্যৱস্থাটোক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ উদ্দেশ্যৰে শ্ৰী অমিত শ্বাহে পৰ্যাপ্ত মানৱশক্তি আৰু কল হেণ্ডেলিং ক্ষমতাৰে সজ্জিত ১৯৩০ চনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ কল চেণ্টাৰ স্থাপনৰ নিৰ্দেশ দিয়ে। এই ৰাষ্ট্ৰীয় কল চেণ্টাৰে ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত উত্তৰ নোহোৱা কলবোৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব আৰু নিশ্চিত কৰিব যে প্ৰতিজন ভুক্তভোগীয়ে সময়মতে সহায় আৰু অভিযোগসমূহৰ দ্ৰুত পঞ্জীয়ন লাভ কৰে।
বৈঠকত চাইবাৰ বিত্তীয় জালিয়াতি মোকাবিলাৰ বাবে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ নাগৰিক বিত্তীয় চাইবাৰ জালিয়াতি প্ৰতিবেদন আৰু ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালী (চিএফচিএফআৰএমএছ) ৰ প্ৰদৰ্শনৰো পৰ্যালোচনা কৰা হয়। এই ব্যৱস্থাটোৱে বেংকিং নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে জালিয়াতিৰ বিত্তীয় লেনদেনসমূহ তৎক্ষণাত বন্ধ কৰাত সহায় কৰে, যাৰ ফলত ভুক্তভোগীসকলক পুঁজি সুৰক্ষিত থাকে আৰু পুনৰুদ্ধাৰৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চাইবাৰ বিত্তীয় জালিয়াতিৰ গোচৰৰ দ্ৰুত সমাধানৰ বাবে গৃহ মন্ত্ৰালয়ে জানুৱাৰী ২০২৬ ত এটা ষ্টেণ্ডাৰ্ড অপাৰেটিং প্ৰচিডিয়ৰ (এছ অ’ পি) জাৰি কৰিছিল। এছ অ’ পি-য়ে বেংক, বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান, আইন প্ৰৱৰ্তনকাৰী সংস্থা আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ মাজত সমন্বিত পদক্ষেপ সুনিশ্চিত কৰে যাতে বেংকিং ব্যৱস্থাৰ ভিতৰত অৱৰোধ কৰা পুঁজি ভুক্তভোগীসকলৰ নাগৰিকক সোনকালে ঘূৰাই দিব পাৰি। উচ্চতম ন্যায়ালয়ে লগতে সকলো উচ্চ ন্যায়ালয়ক এই এছ অ’ পিৰ ৰূপায়ণ নিশ্চিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে।
পৰ্যালোচনা বৈঠকত শ্ৰী অমিত শ্বাহে চি এফ চি এফ আৰ এম এছ-ৰ অধীনত বিকশিত ধন পুনৰুদ্ধাৰ মডিউল (এম আৰ এম) আৰু অভিযোগ নিষ্পত্তি মডিউল (জি আৰ এম)-ৰ নিয়মীয়া পৰ্যালোচনাৰ নিৰ্দেশ দিয়ে। তেওঁ কয় যে এই মডিউলসমূহৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণ ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত নিয়মীয়াভাৱে নিৰীক্ষণ কৰিব লাগে যাতে অভিযোগসমূহৰ সময়মতে সমাধান আৰু ভুক্তভোগীসকলক পুঁজিৰ দ্ৰুত পুনৰুদ্ধাৰ নিশ্চিত কৰিব পাৰি। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে অনাৱশ্যকীয় বেংক একাউণ্ট বন্ধ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা উচিত আৰু এনে বিষয়ত দায়বদ্ধতা নিৰ্ধাৰণ কৰা উচিত। এতিয়ালৈকে প্ৰায় এক লাখ নাগৰিকে ধন পুনৰুদ্ধাৰ আৰু অভিযোগ নিষ্পত্তি ব্যৱস্থাৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে।
বিষয়াসকলে কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীক অৱগত কৰে যে এছ অ’ পিৰ অধীনত, ধন পুনৰুদ্ধাৰ আৰু অভিযোগ নিষ্পত্তি পৰিকাঠামোৰ অধীনত এতিয়ালৈকে প্ৰায় ৯৪ লাখ বেংক একাউণ্ট আপলোড কৰা হৈছে যাৰ পৰা ধন পুনৰুদ্ধাৰ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিত্তীয় জালিয়াতি কৰা চাইবাৰ অপৰাধীসকলে ব্যৱহাৰ কৰা মিউল বেংক একাউণ্টৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে অধিক ফলপ্ৰসূ ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, ৰাজ্য চৰকাৰ, আইন প্ৰৱৰ্তনকাৰী সংস্থা, বেংক আৰু বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানৰ অধীনত ভাৰতীয় চাইবাৰ ক্ৰাইম সমন্বয় কেন্দ্ৰৰ (আই4চি) সমন্বিত প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে আমি চাইবাৰ অপৰাধৰ ভুক্তভোগীসকলক দ্ৰুত আৰু ফলপ্ৰসূ সহায় নিশ্চিত কৰাৰ লগতে আমাৰ চাইবাৰ সুৰক্ষা পৰিকাঠামো অধিক শক্তিশালী কৰিম।