Prime Minister's Office
Prime Minister condoles the passing of eminent Buddhist scholar Robert A. F. Thurman
18 JUN 2026 5:30AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, has expressed deep sorrow over the passing of Mr. Robert A. F. Thurman.
The Prime Minister described Mr. Thurman as an eminent scholar of Buddhism, a distinguished teacher and a lifelong friend of India. Shri Modi said that through his works, Mr. Thurman popularised Buddhist thoughts globally and built enduring bridges of understanding between cultures.
Recalling his meeting with Mr. Thurman in New York City a few years ago, the Prime Minister said they had an excellent conversation.
The Prime Minister conveyed his thoughts to Mr. Thurman’s family, friends and admirers in this hour of grief.
In a post on X, Shri Modi said;
“Deeply saddened by the passing of Mr. Robert A. F. Thurman, an eminent scholar of Buddhism, a distinguished teacher and a lifelong friend of India. Through his works, he popularised Buddhist thoughts globally and also built enduring bridges of understanding between cultures. I fondly recall our meeting in New York City a few years ago, where we had an excellent conversation. My thoughts are with his family, friends and admirers in this hour of grief.”

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଶିଷ୍ଟ ବୌଦ୍ଧ ବିଦ୍ୱାନ ରବର୍ଟ ଏ. ଏଫ୍. ଥର୍ମନଙ୍କ ବିୟୋଗରେ ଶୋକ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
18 JUN 2026 5:30AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଶ୍ରୀ ରବର୍ଟ ଏ. ଏଫ୍. ଥୁର୍ମନଙ୍କ ବିୟୋଗରେ ଗଭୀର ଶୋକ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଥୁର୍ମନଙ୍କୁ ବୌଦ୍ଧଧର୍ମର ଜଣେ ବିଶିଷ୍ଟ ବିଦ୍ୱାନ, ଜଣେ ବିଶିଷ୍ଟ ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଭାରତର ଜଣେ ଆଜୀବନ ବନ୍ଧୁ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଶ୍ରୀ ଥୁର୍ମନ ବୌଦ୍ଧ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାର ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ।
କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ନ୍ୟୁୟର୍କ ସହରରେ ଶ୍ରୀ ଥର୍ମନଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ସାକ୍ଷାତକୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଚମତ୍କାର ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ହୋଇଥିଲା।
ଏହି ଦୁଃଖଦ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଥୁର୍ମନଙ୍କ ପରିବାର, ବନ୍ଧୁ ଏବଂ ପ୍ରଶଂସକମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଏକ୍ସ ରେ ଏକ ପୋଷ୍ଟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି;
"ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମର ଜଣେ ବିଶିଷ୍ଟ ବିଦ୍ୱାନ, ଜଣେ ବିଶିଷ୍ଟ ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଭାରତର ଆଜୀବନ ବନ୍ଧୁ ଶ୍ରୀ ରବର୍ଟ ଏ. ଏଫ୍. ଥୁର୍ମନଙ୍କ ବିୟୋଗରେ ଗଭୀର ଦୁଃଖିତ। ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ, ସେ ବୌଦ୍ଧ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାର ସ୍ଥାୟୀ ସେତୁ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ। କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ନ୍ୟୁୟର୍କ ସହରରେ ଆମର ସାକ୍ଷାତକୁ ମୁଁ ମନେ ପକାଉଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଆମର ଏକ ଚମତ୍କାର ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଦୁଃଖଦ ସମୟରେ ମୋର ଚିନ୍ତାଧାରା ତାଙ୍କ ପରିବାର, ବନ୍ଧୁ ଏବଂ ପ୍ରଶଂସକଙ୍କ ସହ ଅଛି । "