Prime Minister's Office
Prime Minister addresses the Indian Community in Paris
18 JUN 2026 11:39PM by PIB Delhi
Prime Minister addressed a large gathering of the Indian community in Paris on 18 June 2026. On arrival at the venue, Prime Minister was given a warm and colorful welcome, reflecting the deep affection of the diaspora for the motherland.
In his address, Prime Minister highlighted the significant contributions of the Indian community across diverse fields in France. He also acknowledged their key role in connecting Indian innovation and ideas with global markets and in furthering the India–France Special Global Strategic Partnership. He noted that people-to-people ties between India and France have expanded with greater number of Indian students, professionals and tourists making France their destination. He expressed appreciation for the steps taken to ease mobility of people. Speaking about expanding footprint of UPI in France, he noted that this would give a boost to tourism flows between the two countries.
Prime Minister spoke about the transformative changes happening in India, from inclusive growth and women-led development to progress in the fields of human-centric AI and frontier technologies. He highlighted that in the last 12 years, India has lifted 250 million out of poverty. He noted that the trade agreements concluded with UK and the EU will open up new opportunities for Indian workers, farmers, innovators and others. Alluding to India’s participation in Bharat Innovates 2026 in Nice and VivaTech 2026 in Paris, he underlined that India was becoming a partner of choice in the field of technology for the global community. Speaking of the success of Bharat Innovates, he noted that the platform is a model of innovation diplomacy. Elaborating on his participation in the G7 Summit in Evian, he stated that India firmly stands for creating trust based international partnerships, where the Global South is treated as an equal partner. Prime Minister noted that India’s talent, skill and innovation were helping the world come up with solutions to challenges in the digital age. He invited the diaspora to contribute towards India’s progress and become a partner in its Viksit Bharat journey.
The interaction reflected the deep people-to-people ties that exist between India and France, and reaffirmed India's continued commitment to the welfare, well-being, and engagement of its diaspora across the world.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পেৰিছত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ লোকসকলক সম্বোধন কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে
18 JUN 2026 11:39PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৬ চনৰ ১৮ জুনত পেৰিছত থকা ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ লোকৰ এক বৃহৎ সমাৱেশত ভাষণ আগবঢ়ায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সভাস্থলীত উপস্থিত হোৱাৰ লগে লগে তেওঁক উষ্ম আদৰণি জনোৱা হয়, যিয়ে ভাৰতীয়মূলৰ বিদেশত থকা লোকসকলৰ মাতৃভূমিৰ প্ৰতি থকা গভীৰ মৰমক প্ৰতিফলিত কৰে।
ভাষণ প্ৰসংগত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ফ্ৰান্সৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ লোকৰ উল্লেখযোগ্য অৱদানৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। ভাৰতীয় উদ্ভাৱন আৰু ধাৰণাক বিশ্ব বজাৰৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন আৰু ভাৰত–ফ্ৰান্স বিশেষ বিশ্ব কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰতো তেওঁলোকৰ ভূমিকাৰ কথা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বীকাৰ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক সম্প্ৰসাৰিত হৈছে আৰু অধিক সংখ্যক ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, পেছাদাৰী আৰু পৰ্যটকে ফ্ৰান্সক তেওঁলোকৰ গন্তব্যস্থান হিচাবে বাছি লৈছে। মানুহৰ গতিশীলতা সহজ কৰি তোলাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰো তেওঁ শলাগ লয়। ফ্ৰান্সত ইউপিআইৰ পদাংক সম্প্ৰসাৰণৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে ইয়াৰ ফলত দুয়োখন দেশৰ মাজত পৰ্যটনৰ প্ৰবাহ বৃদ্ধি পাব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতত ঘটি থকা লক্ষ্যণীয় পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ে কয়, সৰ্বাংগীন বৃদ্ধি আৰু মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মানৱকেন্দ্ৰিক এআই আৰু সীমান্ত প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰগতিলৈকে তেওঁ সকলো কথাই উল্লেখ কৰে । তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিগত ১২ বছৰত ভাৰতে ২৫ কোটি লোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত কৰিছে । তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ব্ৰিটেইন আৰু ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ সৈতে হোৱা বাণিজ্যিক চুক্তিসমূহে ভাৰতীয় শ্ৰমিক, কৃষক, উদ্ভাৱক আৰু অন্যান্যসকলৰ বাবে নতুন সুযোগৰ বাট মুকলি কৰিব। নাইচত ভাৰত ইনোভেটছ ২০২৬ আৰু পেৰিছত ভিভাটেক ২০২৬ত ভাৰতৰ অংশগ্ৰহণৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে ভাৰত বিশ্ব সম্প্ৰদায়ৰ বাবে প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত পছন্দৰ অংশীদাৰ হৈ পৰিছে। ভাৰত ইনোভেটছৰ সফলতাৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে এই মঞ্চখন উদ্ভাৱন কূটনীতিৰ আৰ্হি হৈ পৰিছে। ইভিয়ানত অনুষ্ঠিত হোৱা জি-৭ শীৰ্ষ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে ভাৰতে বিশ্বাস ভিত্তিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলাৰ বাবে দৃঢ়তাৰে থিয় দিছে, য’ত গ্ল’বেল চাউথক সমান অংশীদাৰ হিচাপে গণ্য কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে প্ৰতিভা, দক্ষতা আৰু উদ্ভাৱনে ডিজিটেল যুগত প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান উলিয়াবলৈ বিশ্বক সহায় কৰি আছে। তেওঁ বিদেশত বাস কৰা ভাৰতীয়মূলৰ লোকসকলক ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ দিশত অৰিহণা যোগাবলৈ আৰু বিকশিত ভাৰত যাত্ৰাৰ অংশীদাৰ হ’বলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়।
এই পাৰস্পৰিক মত-বিনিময়ে ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ মাজত থকা গভীৰ জনসাধাৰণৰ সম্পৰ্কক প্ৰতিফলিত কৰিছিল আৰু সমগ্ৰ বিশ্বতে বিদেশত বাস কৰা ভাৰতীয়মূলৰ লোকসকলৰ কল্যাণ, মংগল আৰু নিয়োজিততাৰ প্ৰতি ভাৰতৰ অবিৰত দায়বদ্ধতাৰ কথা পুনৰ দৃঢ় কৰিছে ।