Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Address during the Indian Community Event
18 JUN 2026 11:47PM by PIB Delhi
Namaste!
Bonjour!
It seems that all of you are in a holiday mood.
Friends,
The city of Paris, is the city of lights and colours. It is a place of art, ideas, and inspiration for innovation. All of you, coming here from different states of India, make this city even more beautiful. You fill it with new and vibrant colours.
Some are Tamil, some are Punjabi, some are Gujarati, some are Marathi, and some are Bengali. The representation of every corner of India can be seen here.
Friends,
When I arrived in Nice on 14 June, the first event I attended was Bharat Innovates. Today, as I prepare to return from France, it feels as though I have arrived at Bharat Connects Program.
The way all of you living in France have connected and strengthened the India–France relations in the 21st century has become a major pillar of our strategic partnership. I have come here carrying the good wishes of 1.4 billion Indians for all of you. For this warm and heartfelt welcome, I express my sincere gratitude to each one of you.
Friends,
Today, I have come to France at a time when our government has just completed 12 years in office. To continuously serve the nation for 12 years as an elected Prime Minister has been one of the greatest privileges of my life. It is the strength of India's democracy that has enabled a tea seller to reach this position.
Friends,
The past 12 years have been a testament to the extraordinary capabilities of 1.4 billion Indians. During this period, India's GDP has doubled. The number of airports has doubled. The number of universities has also doubled. The pace of highway construction has increased threefold, and the metro network has expanded fourfold.
Let me give you a few more facts, which will help you understand the speed and scale at which India is progressing. Over the past 12 years, India's Defence Export has increased by 35 times.
And here's another fact: the number of mobile manufacturing units in India has increased by 100 times. India is now the world's second-largest mobile phone manufacturer. It is the result of this pace and this progress that today India is the fastest growing major economy in the world.
Friends,
Today, India's story is not just a story of economic progress. It does not stop there. It is also a story of social transformation.
Over the past 12 years, 250 million people have been lifted out of poverty in India. In other words, this is a form of progress whose benefits are reaching the last person in society. In the last 12 years, we have built more permanent houses for those in need than the total number of homes in France.
Today, every family, no matter how poor, has a bank account. Financial inclusion is no longer just a government programme; it has become a movement for social transformation.
Friends,
Among the achievements of these 12 years, there is one that cannot be measured by any statistic or number. That achievement is the self-confidence of 1.4 billion Indians.
Today's India, and the youth of today's India, are dreaming big. India's farmers are moving forward with new opportunities. India's women are demonstrating new leadership. That is why these are not just 12 years of achievements; they have been a period of taking India's aspirations to new heights.
Friends,
There was a time when delivering modern amenities to remote villages was truly a difficult task. Today, those very villages have electricity, internet connectivity, and access to an entire world of digital services. Today, banking services are available anytime, anywhere, with just a click.
Today, mobile phones are connecting the citizens of India to a wide range of services and opportunities. Our farmers, our fishermen, our dairy farmers, our women, and our students are all being empowered through technology and are creating new opportunities for themselves.
Friends,
You would have heard about more than 1.25 billion Aadhaar IDs. But today, India is not just digitising identity. Nearly 900 million Indians now have Unique Digital Health IDs. As a result, medical records have become secure and accessible. This is making healthcare delivery easier and more efficient.
Friends,
The most remarkable aspect of these achievements is that, until a few years ago, most of them seemed unimaginable. Who could have imagined that high-speed internet would reach every village? Who could have imagined that QR codes would become a part of everyday life even in the most remote villages? It once seemed impossible that a woman in a village would carry out farming operations using a drone.
But today, all of this is steadily becoming a normal part of the lives of millions of Indians. And you will be proud, friends, because this is the identity of new India. What was once a dream is now a reality. What once seemed impossible has now become possible. And what is the greatest force behind making all this happen? Who has made this become possible? It is not because of Modi; it is the force of India's democracy. It is India's democracy where there is Sabka Saath, Sabka Vikas.
Friends,
Fifty or even a hundred years from now, when this period in India's history is reviewed, it will become clear that it was India's aspirations that drove this era. This is a new age of India's aspirations.
Where electricity has reached, people no longer want just electricity; they want smart living. Where trains have reached, people want high-speed connectivity. Where highways have been built, people want world-class expressways. Where internet has reached, people want leadership in AI and digital innovation. In other words, the people of India today want to take their own lives to the next level, and they are equally determined to take India to the next level. That is their purpose, their resolve, and their dream.
And friends,
These aspirations are the greatest driving force behind India's development journey today. Let me illustrate this with the example of India's space programme. India successfully landed Chandrayaan-3 near the Moon's South Pole, an achievement that was widely recognized around the world. However, India did not treat this as its final destination. Today, the country is preparing for Gaganyaan and is steadily moving towards the goal of establishing its own space station.
India's space startups are working with great determination and innovation to establish a strong presence in the global space economy.
Friends,
The same aspirations are reflected in India's efforts in the field of green energy. India's achievements in solar power are being widely recognized around the world. However, India is already preparing for the next stage of growth and innovation in clean energy.
India is making significant investments in green hydrogen and rapidly advancing work in the field of advanced nuclear energy. You may also be aware of the progress made on India's Fast Breeder Nuclear Reactor. This is a major achievement by Indian scientists and has the potential to bring about a transformative change in India's nuclear energy landscape.
Friends,
Today, India is building an ecosystem for the future. We are investing across all key sectors that will shape the world and drive progress in the decades ahead.
As you saw just a few days ago in Nice, the Bharat Innovates event showcased India's innovation and deep-tech capabilities to the world. More than 120 deep-tech startups participated in the event. Around 1,400 B2B meetings were held, creating new opportunities for collaboration. Several startups advanced discussions on investment commitments and opened pathways for commercial orders. Engagements with French and European universities, as well as incubators, have also strengthened.
The event also created new opportunities for student exchanges, joint research, and innovation support. As a result, Bharat Innovates became more than just a summit. It emerged as a new model of innovation diplomacy.
And today, through the VivaTech event in Paris, we have taken this journey even further. In Nice, we connected ideas with capital; in Paris, we connected Indian innovation with global scale. The world is now seeing that India is not merely preparing for the future—India is helping shape it.
Friends,
There was a time when relations between countries were defined mainly by trade. Today, trust has become just as important as trade. Every country seeks reliable supply chains and stable partnerships. Nations are looking for partners they can depend on over the long term. In this environment, India is emerging as a trusted and reliable partner for the world.
During the G7 meeting in Evian, I emphasized the need to build trust-based partnerships and called for advancing together with countries of the Global South as equal partners. India's message at the G7 Summit was clear: global governance can be effective only if it is inclusive, global growth can be sustainable only if it is shared, and global technology can truly serve humanity only if it is trusted.
Friends,
New momentum is visible in India's trade relationships with the world. Trade between India and France continues to grow steadily. In recent years, India has concluded Free Trade Agreements with several countries and regions. Whether it is the European Union, the United Kingdom, or other partners across the globe, India is actively strengthening economic ties and expanding cooperation through trade agreements.
From next month, the trade agreement between India and the United Kingdom will come into effect. This agreement will create new opportunities for India's farmers, workers, and innovators, while strengthening economic cooperation between the two countries.
Friends,
Today, the world is passing through a period of uncertainty and disruption. At such a time, the partnership between India and France is emerging as a strong pillar of trust, stability, and cooperation.
This year, we elevated India–France relations to a Special Global Strategic Partnership. In Nice, President Emmanuel Macron and I discussed how our partnership can become a force for global good. From defence, space, and nuclear energy to AI, critical minerals, and high-speed rail, we will continue to advance together across a wide range of strategic sectors.
Friends,
Whether it is solar energy or cooperation in the field of Artificial Intelligence, India and France are working together to develop solutions that benefit all of humanity. Last year in Paris and this year in New Delhi, we co-chaired the AI Summit.
We are now preparing to jointly launch the TRISHNA satellite next year. This mission will contribute to global food and water security.
And friends,
Your contribution to all these government-to-government initiatives is extremely important. You are the strongest bridge between India and Europe. You understand both societies and both markets. In the years ahead, your role in advancing new opportunities in talent, trade, technology, tourism, and investment will become even more significant.
Friends,
India and France have been brought closer by shared history, shared values, and mutual trust. The memories of Indian soldiers who made the supreme sacrifice on French soil during the World Wars continue to serve as a lasting bond between our two nations.
I have had the privilege of paying tribute at Neuve-Chapelle, and last year I also had the opportunity to visit the war memorial in Marseille with President Emmanuel Macron. These sites stand as are our shared heritage.
France not only preserves but also appreciates the contributions of Indians. Whether it is Noor Inayat Khan, who sacrificed her life for the French Resistance, or Jean-François Allard, who worked with Maharaja Ranjit Singh, both are enduring symbols of the shared heritage between India and France.
The French legacy can also be seen in the Indian state of Puducherry. Its architecture, art, culture, and cuisine reflect the enduring influence of our shared history and the close ties between India and France.
Friends,
At this time, preparations for International Yoga Day are underway across the world, including in France. On this occasion, I would also like to pay my respectful tribute to Mr. Mahesh Ghatradyal, who played a significant role in promoting yoga in France. I also extend my salutations to Padma awardee Ms. Charlotte Chopin, who, even at the age of one hundred, has connected France with India's heritage through yoga. Her life proves that: “Yoga does not add years to life, it adds life to years.”
Friends,
I also remember Mr. Fred Negrit with deep respect and reverence. His contribution to preserving India's heritage has been truly invaluable.
Friends,
There is one more thing that connects India and France, and that is football. Right now, football fever is at its peak here. The passion for it is visible everywhere across France. But in India too, the craze for football runs deep.
The French team also has a very large fan following in India. France has begun this World Cup campaign with an emphatic victory. I extend my very best wishes to the French team.
Friends,
Before I leave, I have a few more pieces of good news for all of you. These are especially for you. Last year, a consulate was opened in Marseille, which has made things much more convenient. And just a few weeks ago, a visa-free transit facility at French airports was introduced for Indian nationals.
Whether it is increasing the Mobility of Students and Professionals, advancing the Mutual Recognition of Educational Qualifications, or enabling French Universities to open campuses in India, we are moving forward together on all these fronts.
Now, the scope of UPI usage in France is set to expand even further. Which means India–France connectivity will be instant, and mutual payments will also be instant!
Friends,
Through all these initiatives, we are bringing India and France even closer together. And I would say once again that the foundation of this partnership, the true strength of this relationship, is all of you. You are all my fellow countrymen and countrywomen.
Today, as India moves rapidly towards the goal of becoming a developed nation, I would urge all of you to deepen your engagement with India. This will give new strength to India's development journey, while also giving you an opportunity to serve the land of your ancestors.
With these words, I once again express my gratitude to all of you for your affection, your enthusiasm, and this warm and heartfelt welcome.
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's Statement. Original Statement was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারতমচাশিংগী থৌরম মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
18 JUN 2026 11:47PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
বোঞ্জুর!
মীয়াম পুম্নমক কুহ্মৈগী ৱাখল অমদা লৈবা মাল্লি।
মরুপশিং,
পেরিস সহর অসি মৈ মঙাল অমসুং মচুশিংগী সহরনি। মসি কলা, অনৌবা ৱাখলশিং অমসুং ইন্নোবেসনগী ইথিলগী মফম অমনি। অদোম ময়াম ভারতকী তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদগী লাকপনি অমসুং সহর অসি অমুক্কা হেন্না ফজহল্লে। অদোম্না মসি অনৌবা অমসুং ফজরবা মচুশিংনা থনহলগনি।
খরনা তামিল, খরনা পঞ্জাবী, খরনা গুজরাতি, খরনা মরাথি অমসুং খরনা বেঙ্গলি। ভারতকী মফম খুদিংমক মশক তাকপা মফম অসিদা উরে।
মরুপশিং,
জুন ১৪ দা ঐনা নিসতা থুংলবদা, অহানবা ওইনা ঐনা ভারত ইন্নোবেতস শরুক য়াখি। ঙসি ঐ ফ্রান্সতগী হন্নবা থৌরাং তৌরে অমসুং ঐ ভারত কন্নেক্স প্রোগ্রাম শরুক য়ানবা লাকখিবনি।
২১শুবা চহিচাদা ফ্রান্সতা লৈরবা অদোম ময়াম্না ভারত-ফ্রান্সকী মরীশিং ফগৎহন্দুনা ঐখোয়গী মরীগী অচৌবা য়ুম্বী অমা ওইরে। ভারতমচা বিল্লিয়ন ১.৪ গী য়াইফ পাউজেলশিং পুদুনা ঐনা অদোম ময়ামগী নাক্ত লাক্লি। তরাম্না ওকপগীদমক ঐনা অদোম অমমম তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
মরুপশিং,
ঙসি, ঐখোয়গী সরকারনা ওফিস পায়রকপা চহি ১২ মপুংফারকপা মতমদা আঐনা ফ্রান্সতা লাক্লি। মীয়াম্না খনবা প্রধান মন্ত্রী অমা ওইনা লেপ্তনা চহি ১২ লৈবাক অসিগী থবক তৌরকপা অসি ঐগী পুন্সিদা খ্বাইদগী লাইবক ফবনি। চা য়োনবা মীওই অমনা ফম অসি য়ৌরকপা অসি ভারতকী গনতন্ত্রগী খ্বাইদগী কনবা মপাঙ্গলনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১২ অসি ভারতমচা বিল্লিয়ন ১.৪ গী তোপ-তোপ্পা তৌবা ঙম্বশিংগী খুদম অমনি। মতম অসিদা, ভারতকী জি.দি.পি শরুক অনি হেনগৎখি। এয়রপোর্তশিং মশিং শরুক হেনগৎখি। য়ুনিভর্সিতিশিং শরুক অনি হেনগৎখি। হায়ৱে শেমগৎপগী খোঙজেল শরুক অহুম হেনগৎখি অমসুং মেত্রো নেতৱার্ক পাকথোক-চাউথোকপা শরুক মরি হেনগৎখি।
ভারতনা চাউখৎলকপগী খোঙজেল অমসুং পাক-চাউবা অদোম্না খঙবদা মতেং ওইনবা ঐনা অহেনবা ৱাফম খর পীগনি। হৌখিবা চহি ১২ দা, ভারতকী দিফেন্স এক্সপোর্ত শরুক ৩৫ হেনগৎলে।
ভারত্ত মোবাইল মেনুফেকচরিং য়ুনিতশিং শরুক ১০০ হেনগৎলে। হৌজিক ভারত মালেমদা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা মোবাইল শাবা লৈবাক ওইরে। খোঙজেল অসিনা অমসুং চাউখৎপা অসিনা মরম ওইদুনা মালেমদা ভারতনা খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎপা অচৌবা ইকোনোমি ওইরিবনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারতকী ৱারি আসি শুপ্নগী শেন-থুম চাউখৎপগী ৱারি খক ওইদ্রে। মসিদা ৱারি লোইদ্রি। মসি খুন্নাইগী অওনবা পুরকপগী ৱারি অমসুনি।
হৌখিবা চহি ১২ দা, ভারত্ত মীওই মিল্লিয়ন ২৫০ লায়রবা কোক্লে। অতোপ্পা ৱাহৈশিংদা, চাউখৎপগী কান্নবশিং খুন্নাইগী খ্বাইদগী লায়রবশিংনা ফংলে। হৌখিবা চহি ১২ দা, ফ্রান্সতা দরকার ওইরিবা অপুনবা য়ুম মশিংগী হেন্না ঐখোয়না য়ুম শাখ্রে।
ঙসি, ইমুং খুদিংমক, কয়া য়াম্না লায়রবগে হায়বা য়েংদনা, বেঙ্ক একাউন্ত অমা হাংলে। মীওই খুদিংমক শেন-থুমগী থবকশিংনা কোনশিনবা অসি সরকারগী থৌরম মখা তানা ওইদ্রে; মসি খুন্নাইগী অওনবা পুরকপগী ইহৌ অমা ওইরে।
মরুপশিং,
চহি ১২ গী মাইপাকপশিংগী মনুংদা, মশিংনা ওনবা য়ারোইদবা অমা য়াওরি। মদুগী মাইপাকপা অদুদি ভারতমচা বিল্লিয়ন ১.৪ গী মশানা মশাবু থাজবনি।
ঙসিগী ভারত অমসুং ঙসিগী ভারতকী নহারোলশিং, অচৌবা মঙ মঙলি। অনৌবা খুদোংচাবশিংগা লোয়ননা ভারতকী লৌমীশিং মাঙলোমদা চঙশিল্লি। ভারতকী নুপীশিংনা নৌনা লুচিংবা ওইরকপা উৎলি। মসি চহি ১২ গী মাইপাকপশিং খক নত্তে; মখোয় ভারতকী অনিংবশিং অনৌবা থাকশিংদা পুখৎপা মতম অমনি।
মরুপশিং,
অনৌবা মতমগী খুদোংচাবশিং মনুং হুঞ্জিনবা খুদিংশিংদা য়ৌহনবদা তশেংনা খুদোংথিবা থবক অমা ওইবা মতম অমা লৈরমখি। ঙসিদি, হায়রিবা খুঙ্গংশিং অদু মৈ, ইন্তরনেত লৈরে অমসুং মালেম শীনবা থুংবগী দিজিতেলগী থবকশিং ফংলে। ঙসিদি, মতম অমদা হেক্ত, মফম খুদিংমক্ত ক্লিক অমা নম্বদা বেঙ্কগী থবকশিং ফংলে।
ঙসিদি, মোবাইল ফোনশিংনা ভারতকী মীয়ামদা মখল কয়াগী থবকশিং অমসুং কান্নবশিং পীরে। তেক্নোলোজিগী খুৎথাংদা ঐখোয়গী লৌমীশিং, ঐখোয়গী ঙামীশিং, ঐখোয়গী শঙ্গোম পুথোকপা লৌমীশিং, ঐখোয়গী নুপীশিং অমসুং ঐখোয়গী মহৈরোয়শিং ফিবম ফগৎলে অমসুং মখোয় মশামক্কী অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমজরে।
মরুপশিং,
অদোম আধার আই.দি বিল্লিয়ন ১.২৫ হেনবগী মরমদা তারম্লগনি। ঙসিদি, ভারতনা দিজিতেল ওইনা মশক তাকপা খক নত্তে। হৌজিক ভারতমচা মিল্লিয়ন ৯০০ রোম য়ুনিক দিজিতেল হেল্থ আই.দিশিং লৈরে। মসিগী ফল ওইনা, মেদিকেল রেকোর্দশিং অশোই-অঙাম য়াওদ্রে অমসুং লাইনা ফংবা ঙম্লে। মসিনা অনা-লাইয়েংগী থবক লাইনা ফংহল্লে অমসুং হেন্না ফগৎহল্লে।
মরুপশিং,
মাইপাকপশিং অসিগী খ্বাইদগী শিংথানিঙাই ওইবদি, চহি খরগী মমাংদা, মখোয় অয়াম্বা ৱাখলদা ফাওবা খল্লমদবনি। খুঙ্গং খুদিংমক্ত অয়াংবা ইন্তরনেত য়ৌগনি হায়বা কনানা খল্লম্বগে? খ্বাইদগী মনুং হুঞ্জিনবা খুঙ্গংশিং ফাওবদা ক্বিউ.আর কোদশিং নোংমগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইরক্কনি হায়বা কনানা ৱাখলদা খল্লম্বগে? খুঙ্গং অমদা নুপী অমনা লৌউ-শিংউগী থবকশিংদা দ্রোন অমা শীজিন্নগনি হায়বা মতম অমদা খল্লমদে।
অদুবু ঙসিদি, পুম্নমক অসি ভারতমচা করোর কয়াগী পুন্সিশিংগী মহৌশাগী শরুক অমা তপ্না তপ্না ওইরক্লে। মসি অনৌবা ভারতকী শক্তমনি, মসিদা অদোম চাউথোকচবা ফাওগনি। মতম অমদা মঙ ওইরম্বা অদু হৌজিক থবক ওইনা পাংথোক্লে। মতম অমদা ওইথোক্লোই হায়না খল্লম্বা অদু হৌজিক ওইথোক্লে। মসি থবক ওইনা পাংথোকপা অসি কনানা ওইহনবনো? মসি মোদীনা নত্তে; মসি ভারতকী গনতন্ত্রগী শক্তিনা ওইহনবনি। মসি সবকা সাথ, সবকা বিকাস লৈবা ভারতকী গনতন্ত্রনা ওইহনবনি।
মরুপশিং,
ঙসিদগী চহি ৫০ নত্ত্রগা ১০০ গী মতুংদা, ভারতকী পুৱারিগী মতম অসি হনগৎনা য়েংবা মতমদা, যুগ অসি ভারতকী অনিংবশিং থুংবা মতম অমা ওইগনি। মসি ভারতকী অনিংবশিংগী অনৌবা যুগ অমনি।
মৈ য়ৌবা মফমদা, মীয়াম্না মখা তানা মৈ খক পামদে; মখোয়না নুংঙাইনা হিংবা পাম্মী। ত্রেনশিং য়ৌবা মফমদা, মীয়াম্না য়াংনা চৎথোক-চৎশিন তৌবা পাম্মী। হায়ৱেশিং শেমগৎপা মফমদা, মীয়াম্না মালেম থাক্কী এক্সপ্রেস
ৱেশিং পাম্মী। ইন্তরেনেত য়ৌবা মফমদা, মীয়াম্না এ.আই অমসুং দিজিতেলগী অনৌবা থবকশিংদা মাংজিল থাবা পাম্মী। অতোপ্পা ৱাহৈশিংদা, ঙসি ভারতকী মীয়াম্না মখোয় মশাগী পুন্সি মথংগী থাক অমদা পুখৎপা পাম্মী অমসুং মথংগী থাক অমদা ভারত পুখৎপা মখোয়না পাম্মী। মসি মখোয়গী অপাম্বনি, মখোয়গী ৱারেপনি, মখোয়গী মঙলান্নি।
মরুপশিং,
হায়রিবা অনিংবশিং অসি ঙসি ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎকী মনিংদা লৈবা খ্বাইদগী চাউবা শাফুনি। ভারতকী স্পেসকী থৌরমগী খুদম অমগা লোয়ননা ঐনা মসি শন্দোক্না তাক্কে। ভারতনা মাইপাক্না থাগী খা মেরু ময়াদা চন্দ্রয়ান-৩ তাহনখ্রে, মালেম শীনবা থুংনা থাগৎনখিবা মাইপাকপা অমনি। অদুবু, মসি ভারতনা অরোইবা পন্থুংফমনি হায়না লৌদে। ঙসি ভারতনা গগনয়ানগী থৌরাং তৌরে অমসুং লৈবাক অসিগী মশাগী স্পেস ষ্টেসন লিংখৎনবা পান্দমগী মাইকৈদা তপ্না তপ্না চঙশিল্লি।
মালেমগী স্পেস ইকোনোমিদা অচৌবা মফম অমা কন্নবা অচেৎপা ফিরেপ অমসুং ইন্নোবেসনগা লোয়ননা ভারতকী স্পেস ষ্টার্দঅপশিং থবক তৌরি।
মরুপশিং,
গ্রিন ইনর্জিগী লমদা ভারতকী থবকশিংদা হায়রিবা অনিংবশিংগী মমি তারে। সোলার পৱারদা ভারতকী মাইপাকপশিং মালেম শীনবা থুংনা মশক খঙলে। অদুবু, ক্লিন ইনর্জিদা মথংগী তাঙ্কক্কী চাউখৎপা অমসুং ইন্নোবেসনগীদমক ভারতনা মাংজৌননা শেম-শাখ্রে।
ভারতনা গ্রিন হায়দ্রোজেন্দা শেন য়াম্না থাদরে অমসুং এদভান্স ন্যুক্লিয়ার ইনর্জিগী লমদা য়াংনা থবক পায়খৎলি। ভারতকী ফাষ্ট ব্রিদর ন্যুক্লিয়ার ইনর্জিদা খুমাঙচাউশিনবা অদোমসু খঙলম্লগনি। মসি ভারতকী সাইনতিষ্টশিংগী অচৌবা মাইপাকপা অমনি অমসুং ভারতকী ন্যুক্লিয়ার ইনর্জিগী লমদা অহোংবা অমা পুরক্নবা থৌনা লৈরে।
মরুপশিং,
ঙসি, ভারতনা তুংগীদমক ফিবম অমা শেমগৎলি। লাক্লিবা চহিশিংদা মালেম অসি মমাই চুমগদবা অমসুং চাউখৎপা হেনগৎহনগদবা মরুওইবা হিরমশিংদা ঐখোয়না শেন থাদরি।
নুমিৎ খরগী মমাঙদা অদোম্না নিসতা উখিবগুম, ভারত ইন্নোবেতসনা মালেমদা ভারতকী ইন্নোবেসন অমসুং অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজিগী তৌবা ঙম্বশিং উৎখ্রে। থৌরম অসিদা অৱাংবা তেক্নোলোজিগী ষ্টার্দঅপ ১২০ হেন্না শরুক য়াখি। বি২বি মীফম ১,৪০০ হেন্না পাংথোকখি, পুন্না থবক তৌমিন্নবা অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমখি। শেন থাদনবা ষ্টার্দঅপশিংদা খন্নখি অমসুং ললোন-ইতিক্কী ওর্দরশিংগীদমক লম্বীশিং হাংদোক্লে। ফ্রেঞ্চ অমসুং য়ুরোপকী য়ুনিভর্সিতিশিং অমসুং ইনকুবেতরশিংগা থবক তৌমিন্নবসু হেনগৎলে।
থৌরম অসিনা মহৈরোয়শিং চৎথোক-চৎশিন তৌনবা, পুন্না থিজিনবা অমসুং ইন্নোবেসন মতেং পাংবগী অনৌবা খুদোংচাবশিংসু পীরে। ফল অমা ওইনা, ভারত ইন্নোবেতস থৌরম অমদগী হল্লে। মসি অনৌবা কুতনিতিগী অনৌবা নমুনা অমা ওইরে।
ঙসি, পেরিসতা পাংথোকপা বিবাতেক থৌরমগী খুৎথাংদা, ঐখোয়না খোঙচৎ অসি মখা চৎথরে। নিসতা, ঐখোয়না অনৌবা ৱাখলশিং কোনুংদা য়ৌহল্লে; পেরিসতা, ঐখোয়না ভারতকী ইন্নোবেসন মালেমগী থাক্ত খঙহল্লে। ভারতনা তুংগীদমক শেম-শাবা খক নত্তনা- তুংগী শেম শাবদা ভারতনা মতেং পাংলি হায়বা হৌজিক মালেম্না উরে।
মরুপশিং,
লৈবাকশিংগী মরক্ত লৈনবা মরীশিং ললোন-ইতিক্না মশক তাকপা মতম অমা লৈরমখি। ঙসিদি, থাজনবা অসি ললোন-ইতিকগুম্না মরুওইরে। লৈবাক খুদিংমক্না থাজবা য়ারবা সপ্লাই চেনশিং অমসুং তুংদু-লৈতাবা মরুপশিং থিরি। মতম শাংনা মখা পোনবা য়াবা মরুপশিং লৈবাকশিংনা থিরি। ফিবম অসিদা, ভারত অসি মালেমগীদমক থাজবা য়ারবা অমসুং অফবা মরুপ ওইরক্লে।
ইভিয়ান্দা জি-৭ মীফম মনুংদা, থাজনবদা য়ুম্ফম ওইবা মরী শেমগৎপগী তঙাইফদবা ঐনা পনখি অমসুং গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংগা লোয়ননা পুন্না চাউখৎমিন্নবা তকশিনখি। জি-৭ মীফমদা ভারতকী পাউজেল নাখৈ শেংলে: লৈবাক খুদিংমক কোনশিল্লবা মতম খক্তদা মালেমগী লৈঙাক মপুংফাগনি, শরুক য়ামিন্নরবা মতম খক্তদা মালেমগী চাউখৎপা পুরকপা ঙমগনি অমসুং করিগুম্বা থাজবা লৈরবদি মালেমগী তেক্নোলোজিনা তশেংনা থবক তৌগনি।
মরুপশিং,
ভারতনা মালেমগা লৈনবা ললোন-ইতিক্কী মরীশিংদা অনৌবা খোঙজেল উবা ফংলে। ভারত অমসুং ফ্রান্সকী মরক্ত ললোন-ইতিক তপ্না তপ্না চাউখৎলক্লি। চহি খর অসিদা, লৈবাক কয়া অমসুং লমদম কয়াগা ভারতকা ফ্রি ত্রেদ এগ্রিমেন্তশিং লৈনরে। মসি য়ুরোপিয়ান য়ুনিয়ন, য়ু.কে নত্ত্রগা মালেম শীনবা থুংবগী লৈবাকশিং ওইবা য়াই, ত্রেদ এগ্রিমেন্তশিংগী খুৎথাংদা ভারতনা শেন-থুমগী মরীশিং ফগৎলক্লি অমসুং মতেং পাংনবা হেনগৎলক্লি।
মথং থাদগী, ভারত অমসুং য়ু.কেগী মরক্ত ত্রেদ এগ্রিমেন্ত চৎনবা হৌরগনি। এগ্রিমেন্ত অসিনা ভারতকী লৌমীশিং, শিন্মীশিং অমসুং ইন্নোবেতরশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্ত শেন-থুমগী মতেং পাংনবা হেনগৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, মালেম অসি তম্বা ঙমদবা অমসুং অপনবা পীবগী তাঙ্কক অমা ফাওদুনা চৎলি। অসিগুম্বা মতম অমদা, থাজনবা, তুংদু-লৈতাবা অমসুং মতেং পাংনবগী অকনবা য়ুম্বী অমা ওইনা, ভারত অমসুং ফ্রান্সকী মরী ফগৎলক্লি।
চহি অসিদা, ইন্দিয়া-ফ্রান্সকী মরীশিং স্পিসিএল গ্লোবেস ষ্ট্রাতেজিক পার্তনরশিপ অমগী থাক্ত পুখৎলে। নিসতা, কমদৌনা ঐখোয়গী মরী অসি মালেমগী য়াইফনবা শক্তি অমা ওইবা য়াগনি হায়বগী মতাংদা ঐ অমসুং রাষ্ট্রপতি ইম্মানুয়েল মেক্রোন খন্নখ্রে। দিফেন্স, স্পেস, ন্যুক্লিয়ার ইনর্জি, এ.আই, ক্রিতেকেল মিনরেলশিং অমসুং অয়াংবা রেল য়াওনা মরুওইবা হিরম কয়াদা মখা তানা ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নগনি।
মরুপশিং,
মসি সোলার ইনর্জি নত্ত্রগা এ.আইগী লমদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা ওইবা য়াই, মীওইবা খুন্নাইগী কান্নবা পীনবা পাম্বৈশিং পুথোক্নবা ভারত অমসুং ফ্রান্স পুন্না থবক তৌমিন্নরি। হৌখিবা চহিদা পেরিসতা অমসুং চহি অসিদা ন্যু দিল্লিদা, ঐখোয়না পুন্না লুচিংদুনা এ.আই সম্মিৎ পাংথোকখ্রে।
মথং চহিদা পুন্না ত্রিসনা সেতেল্লাইত থাগৎনবা হৌজিক ঐখোয় থৌরাং তৌরি। মিসন অসিনা মালেমগী চীঞ্জাক অমসুং ঈশিং ফংহনবদা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
সরকার অমনা সরকার অমদা মতেং পাংনবগী থবকশিং অসিদা অদোম ময়ামগী মতেং য়াম্না মরুওই। অদোম ভারত অমসুং য়ুরোপকী মরক্ত খ্বাইদগী কনবা থোঙনি। অদোম্না খুন্নাই অনিমক অমসুং কৈথেল অনিমক খঙলে। লাক্লিবা চহিশিংদা, হৈথোই-শিংথোইবা, ললোন-ইতিক, তেক্নোলোজি, তুরিজম অমসুং শেন থাদবা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীবদা অদোমগী থৌদাং হেন্না মরুওইগনি।
মরুপশিং,
মান্নবা গুনশিং, মান্নবা পুৱারি অমসুং অমনা অমবু থাজবনা ভারত অমসুং ফ্রান্স হেন্না নকশিন্নহল্লে। মালেমগী লাঞ্জাউশিংদা ফ্রেঞ্চগী লৈমায়দা ভারতকী লান্মীশিংনা থৱায় কৎখিবা নিংশিংবশিংনা মখা তানা লৈবাক অনিগী মরক্ত তুংকোইবা মরী অমা ওইরগনি।
নিউ-চ্যাপেলদা ঐনা ইকায়খুম্না উৎখ্রে অমসুং হৌখিবা চহিদা ঐনা রাষ্ট্রপতি মেক্রোনগা লোয়ননা মারসৈলেদা ৱার মেমোরিয়েলদা চৎপগী খুদোংচাবা ফংখ্রে। মফমশিং অসি ঐখোয়গী মান্নবা হেরিতেচগী মফম অমা ওইরি।
ফ্রান্সনা ঙাক-শেনবা খক নত্তনা ভারতমচাশিংনা পাংথোকখিবা থবকশিং ইকায়খুম্নবা উৎলি। মসি ফ্রেঞ্চ রেসিষ্টেন্সকীদমক মহাক্কী থৱায় কৎখিবা নুর ইনায়াত খান নত্ত্রগা মহারাজ রঞ্জিৎ সিংহগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নখিবা জিন-ফ্রানকোইস এল্লার্দ ওইবা য়াই, মখোয় অনিমক ভারত অমসুং ফ্রান্সকী মরক্ত মান্নবা হেরিতেচ লৈবগী খুদমশিংনি।
ভারতকী পুদুচেরিদা ফ্রেঞ্চগী পুৱারিসু উবা ফংলি। মফম অসিগী য়ুমশারোল, কলা, নাৎ অমসুং ইন্সাং-মথেলশিংদা ঐখোয়গী শরুক য়ামিন্নরিবা পুৱারিনা মতম শাংনা ইথিল পীবা অমসুং ভারত অমসুং ফ্রান্সকী মরক্ত লৈনরিবা অচেৎপা মরীশিংগী মমি তারি।
মরুপশিং,
হৌজিক, ফ্রান্স য়াওনা মালেমী মফম শীনবা থুংনা মালেমগী য়োগ নুমিৎ পাংথোক্নবা শেম-শারি। থৌরম অসিদা, ফ্রান্সতা য়োগ য়োকখৎনবা হোৎনবদা অচৌবা থৌদাং লৌরম্বা মহেস ঘত্রদিয়ালগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎপা ঐ পাম্মী। চহি ১০০ শুরবা ফাওবদা, য়োগগী খুৎথাংদা ভারত অমসুং ফ্রান্স শম্নহনখিবা পদ্ম শ্রী মনা ফংলবা শার্লট শোপিনগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। মহাক্কী পুন্সিনা প্রমান তৌখি: য়োগনা পুন্সিদা চহি হাপগৎতে, মসিনা পুন্সিদা চহি শাংদোকহল্লি।
মরুপশিং,
ঐনা ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা ফ্রেদ নেগ্রিতসু নিংশিংলি। ভারতকী নাৎ অমসুং চৎনবী য়োকখৎনবা মহাক্না পাংথোকখিবা থবক তশেংনা মমল নাইদে।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং ফ্রান্স শম্নহনবা অতোপ্পা অমা লৈরি, মদু ফুতবোলনি। হৌজিক মফম অসিদা ফুতবোলগী ইহৌ য়ং য়ং লাওনা লৈরে। ফ্রান্সকী মফম কয়াদা মসিদা ঙাউজবা উবা ফংলে। ভারত্তসু ফুতবোল য়াম্না পাম্নরি।
ফ্রেঞ্চ তিম পামজবা মশিং য়াম্লবা মীওইশিং ভারত্ত লৈরি। অচৌবা মাইপাকপা অমগা লোয়ননা ৱার্ল্দ কপ অসিদা ফ্রান্সকী কেম্পেন হৌখ্রে। ফ্রেঞ্চ তিমদা ঐনা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঐ চৎত্রিঙৈদা, ময়ামগী মফমদা ঐনা অফবা পাউ খর পীজরি। মসি অখন্ননা অদোমগী পাউনি। হৌখিবা চহিদা, মারসেলেদা কন্সুলেত অমা হাংদোকখ্রে, মসিনা থবক কয়া লাইনা পাংথোকপা ঙমহল্লে। চয়োল খরগী মমাঙদা, ফ্রেঞ্চ এয়রপোর্তশিংদা ভারতমচাশিং ভিসা য়াওদনা ত্রান্সিৎ তৌবগী খুদোংচাবা হৌদোকখ্রে।
মহৈরোয়শিং অমসুং শীনফম কয়াগী মীওইশিং চৎথোক-চৎশিন তৌবা হেনগৎলকপা, অমনা অমগী ইজুকেসনেল ক্বালিফিকেসন মশক খঙবা নত্ত্রগা ভারত্ত ফ্রেঞ্চ য়ুনিভর্সিতিশিংগী কেম্পস হাংদোকপা ওইবা য়াই, হিরমশিং অসিদা ঐখোয় পুন্না মাঙলোমদা চঙশিনমিন্নরি।
হৌজিক, ফ্রান্সতা য়ু.পি.আই শীজিন্নবা মখা তানা পাথোক-চাউথোক্নবা থৌরাং তৌরে। মসিনা তাক্লিবদি ভারত-ফ্রান্স শম্নবা খুদক্ত ওইরগনি অমসুং লৈবাক অমনা অমদা শেন থাদোক-থাজিন তৌনবা খুদক্ত পাংথোকপা য়ারগনি।
মরুপশিং,
থবকশিং অসিগী খুৎথাংদা, ঐখোয়না ভারত অমসুং ফ্রান্স হেন্না নকশিন্নহল্লে। ঐনা অমুক হন্না হায়রি মদুদি মরী অসিগী য়ুম্ফম, মরী অসিগী অশেংবা মপাঙ্গল, অদোম ময়ামনি। অদোম ময়াম ঐগী লৈবাক্কী ইরৈচাশিংনি।
ঙসি, ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা পান্দমগী মাইকৈদা য়াম্না য়াংনা চঙশিল্লি, অদোম ভারতকা লোয়ননা থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহন্নবা ঐনা হায়জরি। মসিনা ভারতকী চাউখৎপগী খোঙজেলদা অনৌবা থৌনা পীগনি, লোয়ননা অদোমগী ইপা-ইপুশিংগী লমদমদা থবক তৌনবা অদোমদা খুদোংচাবা অমসু পীরি।
ৱাহৈশিং অসিগা লোয়ননা, অদোমগী মীনুংশি, অদোমগী থৱায় য়াওবা অমসুং হরাওবা তরাম্না ওকপগীদমক ময়াম পুম্নমক ঐনা অমুক হন্না তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
ভারত মাতা কি জয়!
অদোম থাগৎচরি।
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলদগী চাউরাকপা হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোল হিন্দীদা ঙাংখি।