Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the inaugural session of the 26th All India Fingerprint Conference 2026 in New Delhi as Chief Guest
NCRB-Abhigyan, CrPI, e-Prosecution 2.0 and e-Forensics 2.0 applications launched today will facilitate the speedy disposal of pending cases and help ensure timely delivery of justice
Ensuring justice within three years from registration of an FIR to conviction is a key objective of Modi Government’s criminal justice reforms
Ministry of Home Affairs is working in collaboration with Supreme Court and High Courts to prepare a blueprint for reducing pendency of cases
No matter how cunning a criminal may be, he cannot escape combined power of law and science
NAFIS, CrPI, e-Prosecution and the e-Forensics Centre have integrated technology into criminal justice chain, and data is now being transformed into actionable intelligence
Moving beyond traditional force-based policing model, scientific evidence-based investigation is emerging as most effective means of crime control
A new framework is being developed using AI, machine learning and pattern analysis to identify and prevent repeat offenders and inter-state criminal networks from committing crimes before they occur
NCRB and BPR&D are evolving beyond being mere record-keeping institutions into intelligence-driven crime prevention organizations
Preparations are underway to move beyond a system that acts only after a crime has occurred and towards a predictive policing framework aimed at preventing crime before it happens
Database of 1 crore 29 lakh fingerprint records, 9 lakh narcotics offenders' records, and 3.65 lakh human trafficking records will be transformed into actionable intelligence through AI and machine learning
CCTNS has reached 17,840 police stations across country, AI-based analysis of 37 crore 68 lakh digital records will become a crucial tool for identifying and apprehending criminals
19 JUN 2026 5:46PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the inaugural session of the 26th All India Fingerprint Conference 2026 in New Delhi as the Chief Guest. The Home Minister also launched the National Crime Records Bureau’s (NCRB) Abhigyan, CrPI, e-Prosecution 2.0 and e-Forensics 2.0 applications launched today will facilitate the speedy disposal of pending cases and help ensure timely delivery of justice. The event was attended by several distinguished dignitaries, including the Director, Intelligence Bureau (IB), the Director, National Crime Records Bureau (NCRB), and the Director, Central Forensic Science Laboratory (CFSL).
In his address, Union Home Minister Shri Amit Shah said that India is currently undergoing a significant transformation in its criminal justice system. He said that the time has come to make the criminal justice system an effective and appropriate instrument for ensuring the rights guaranteed to citizens by the constitution.
Shri Amit Shah said that since August 2019, the Modi Government has undertaken a comprehensive campaign to bring fundamental reforms in criminal laws. He said that the objective is not only to modernize the criminal justice system but also to make science and technology its integral components. Ensuring justice within three years from the registration of an FIR to conviction is a key objective of the Modi Government’s criminal justice reforms. Shri Shah said that the government is establishing a robust framework to ensure justice within three years. He added that over the last seven years, the country has moved very close to achieving this significant goal, with NCRB playing a pivotal role in this journey.
Union Home Minister said that he has held extensive consultations with Chief Ministers and Home Ministers of 24 states to ensure the effective implementation of the new criminal laws. Along with the Ministry of Home Affairs, the Bureau of Police Research and Development (BPR&D) and NCRB have served as key pillars in this effort. Shri Amit Shah said that the NCRB has played a nurturing role, much like a mother, in supporting the police forces of all states by not only encouraging their capacity building efforts but also providing them with the necessary training. Shri Shah said that as a result of these sustained efforts, the new criminal justice laws are being implemented smoothly in police stations across the country following their enforcement.
Shri Amit Shah said that scientific evidence is the most powerful weapon in combating crime. He said that preserving scientific evidence from the crime scene from the very beginning is one of the most effective ways to secure convictions. He said fingerprints are among the most important forms of scientific evidence. Effective collection and utilization of fingerprint records are critical, with the National Automated Fingerprint Identification System (NAFIS) serving as a key pillar of this framework. He said that NAFIS has significantly contributed to solving even the most complex cases.
Union Home Minister said that NAFIS should not be used merely to identify offenders. Its effectiveness depends on continuously enriching the database by uploading fingerprints collected from every crime scene. He described NAFIS as a two-way system that is invaluable in proving crimes but also requires continuous data generation. Therefore, training programmes should focus not only on searching the database but also on systematically uploading crime-scene fingerprints to strengthen it.
Union Home Minister said that the government’s objective is clear: no criminal, however intelligent, should be able to evade the combined force of law and science. Through scientific investigation, time-bound prosecution, and the effective use of an integrated criminal justice system, crime control can be ensured. He said that merely apprehending offenders is insufficient as lasting crime prevention can only be achieved when society develops confidence that criminal acts will inevitably result in punishment.
Union Home Minister said that continued emphasis must be placed not only on apprehending offenders but also on ensuring that crimes are proven in a time-bound manner. He said that the focus should not be limited merely to the arrest of criminals. Shri Shah emphasized that scientifically establishing crimes and ensuring timely justice are equally important.
Home Minister said that however the situation today has changed completely. Today, all stakeholders in the criminal justice system including police, prison administration, prosecution agencies, courts, and forensic laboratories have not only embraced these reforms but have also contributed to their advancement. He said that it is now the government's responsibility to communicate the success of these reforms to the public.
Shri Amit Shah said that since the implementation of the new criminal laws, several cases have resulted in convictions, including life imprisonment, within 90 days. He said that training programmes should extend beyond merely learning how to use applications. Training should cover the generation of scientific evidence and the entire process up to filing charge sheets. Shri Amit Shah said that the new laws contain provisions aimed at simplifying the work of both prosecution and judiciary. Outdated procedures have been replaced with dynamic systems based on scientific evidence, helping reduce prosecution timelines. He said that meaningful results can only be achieved when police, prosecutors, forensic experts, and the judiciary all become integral parts of training programmes.
Home Minister urged Directors General of Police from states who joined the inaugural session virtually to dedicate at least one day every week for training on these critical aspects and continue the effort for at least one year. He said the importance of transforming information into intelligence and noted that the system is increasingly focused on converting vast information repositories into actionable intelligence that can help secure convictions.
Union Home Minister said that ensuring the quality and security of databases such as NAFIS and CRPI is primarily the responsibility of states. He said that a criminal’s DNA sample, if properly preserved, can also be used in the investigation of other crimes. Therefore, it is extremely important to ensure the accurate collection and secure storage of such samples. Shri Shah added that similarly, the collection, security, and application of NAFIS data must all be carried out with great precision.
Shri Amit Shah urged all states to prioritize database quality and security, remarking that data stored passively becomes a burden rather than an asset. Data yields real value only when transformed into intelligence. He called for the creation of specialized teams in every state that use Artificial Intelligence (AI), Machine Learning, and data analytics to analyze crime patterns, identify repeat offenders, and develop offender profiles.
Shri Amit Shah said that some criminals exploit jurisdictional boundaries between states. Databases should therefore be used to identify interstate and international offenders. He said that data must be converted into actionable intelligence through AI-driven analysis and advanced software systems capable of generating precise insights. Strong measures should also be implemented to ensure database security, including accountability mechanisms, cybersecurity safeguards, access logs, SOP-based usage, third-party audits, and penalties for misuse.
Home Minister said that training must be made more practical. He stated that charge sheets should be kept concise and only relevant evidence should be included. Shri Shah emphasized that provisions under the new laws should be used to ensure time-bound prosecution. The Home Minister stressed that training modules should incorporate the art of drafting concise charge sheets, along with the precise processes of collecting, preserving, and uploading scientific evidence. He added that these modules should be developed by experienced prosecutors. Shri Shah remarked that if, even after matching fingerprints, telephone tower data, facial recognition, iris, and DNA, courts are still presented with 250 pieces of evidence, then technology serves no real purpose.
Union Home Minister further said that due to the efforts of state police forces, the Crime and Criminal Tracking Network and Systems (CCTNS) has now been successfully implemented in all 17,840 police stations across the country. He said that the country currently has access to legacy data, including 37 crore 68 lakh FIRs. He added that 22,000 courts have been connected to the e-Courts system, and efforts are underway to digitize legacy prosecution records. Home Minister stated that the e-Prisons system contains data on 2 crore 29 lakh prisoners, while the e-Forensics database includes information on 34 lakh 48 thousands cases. Additionally Crime Multi Agency Centre (Cri-Mac) 43 lakh 16 thousand alert records. Shri Shah said that all this data is like a cupboard stored in a room, unless it is analyzed using modern technologies and artificial intelligence and converted into actionable intelligence, it remains a burden rather than an asset. He said that the Ministry of Home Affairs has already begun work in this direction and has involved a large number of young professionals in the process.
Shri Amit Shah said that India currently has approximately 1 crore 29 lakh fingerprints record, records of around 9 lakh 91 thousand narcotics offenders, data relating to 3 lakh 65 thousands human trafficking cases, and extensive prison databases. Together, these constitute a valuable national asset. The next step is to ensure that the entire criminal justice ecosystem learns to harness this power and convert data into operational capability.
Union Home Minister said that over the next five years, every stakeholder in the criminal justice system must focus on making data actionable, integrating databases, developing robust analytical methods, and involving young professionals in designing innovative crime-control modules. He said, NCRB and BPR&D are evolving beyond being mere record-keeping institutions into intelligence-driven crime prevention organizations.
Shri Amit Shah said that NCRB established the Modus Operandi Bureau four years ago. Following this conference, the bureau will further advance the process of utilizing data effectively. This will not only help secure convictions but also enable authorities to prevent crimes before they occur. He said that crime control has two dimensions, ensuring punishment after a crime and preventing crime through predictive identification of patterns, repeat offenders, and interstate or international criminal networks.
Union Home Minister reiterated that the objective of the new criminal justice codes is clear: wherever a crime is registered in the country, the entire judicial process including appeals up to the Supreme Court should be completed and guilt established within three years. He said, Ministry of Home Affairs is working in collaboration with the Supreme Court and High Courts to prepare a blueprint for reducing the pendency of cases. Union Home Minister said efforts are also underway to establish evening courts and create new mechanisms for clearing pending criminal cases in High Courts and the Supreme Court. He said that Ministry of Home Affairs will not tolerate delays at any cost. He said, scientifically prepared charge sheets, efficient prosecution, and full cooperation from courts will be essential.
Concluding his address, Shri Amit Shah said NCRB must continue working with the same vision with which it was established. Appreciating the contributions of BPR&D and NCRB, he remarked that effective crime control in India would not be possible without these institutions. Congratulating NCRB officers and staff for their dedication, he noted that the organization's role will become even more important in the years ahead. The Home Minister also described the Fingerprint Bureau as an indispensable tool in the criminal justice system and urged participants to focus on practical issues such as scientific methods of data collection, evidence preservation at crime scenes, database security, and rapid NAFIS searches from police stations.
Union Minister of Home and Minister of Cooperation launched four important applications today
1. NCRB-Abhigyan
2. CrPI Application
3. e-Prosecution 2.0
4. e-Forensics 2.0
NCRB-Abhigyan – This mobile application enables field police personnel to search the National Fingerprint Database from any location using a certified fingerprint scanner to identify a suspect through fingerprint matching. It makes field policing more efficient and responsive.
CrPI Application – This system integrates facial recognition, iris matching, and DNA matching capabilities. The multi-modal biometric technology enhances the reliability of identification, reduces manual errors, and makes the process more transparent. Its primary applications include the identification of repeat offenders and CCTV-based suspect identification. So far, 2,190 CrPI units have been distributed and more than 553,000 enrollments have been completed.
e-Forensics 2.0– This platform digitally connects forensic laboratories and investigating agencies across the country. Its key features include case receipt and digital tracking for forensic examination, sample registration, laboratory workflow management, report generation, digital access to reports, and strengthening of the chain of custody.
e-Prosecution 2.0 – This platform establishes digital coordination among the police, prosecution, and judicial processes, ensuring that once an offender is identified, timely prosecution and punishment can also be secured.
What Will These Four Applications Achieve Together?
NAFIS and CrPI identify the offender → CCTNS and Cri-MAC connect and support the investigation → e-Forensics strengthens the evidence → e-Prosecution drives the case towards conviction.
Together, these four applications integrate policing, forensic investigation, prosecution management, and criminal identification into a seamless digital chain of the Integrated Criminal Justice System (ICJS). They will transform data into informed decision-making and fingerprints into justice.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଫିଙ୍ଗରପ୍ରିଣ୍ଟ ସମ୍ମିଳନୀ-୨୦୨୬ର ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ସମୟୋଚିତ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ; ଏନସିଆରବିର ଚାରିଟି ଆଧୁନିକ ଆପ୍ଲିକେସନ୍‌ର ଶୁଭାରମ୍ଭ
‘ନ୍ୟାୟରେ ବିଳମ୍ବ ନୁହେଁ’ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂସ୍କାର; ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ
ବିଚାରାଧୀନ ମାମଲା ହ୍ରାସ ଓ ତ୍ୱରିତ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟଯୋଜନା
19 JUN 2026 5:46PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ୨୬ତମ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଫିଙ୍ଗରପ୍ରିଣ୍ଟ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୬ର ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନକୁ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ଜାତୀୟ ଅପରାଧ ରେକର୍ଡ ବ୍ୟୁରୋର (ଏନ୍.ସି.ଆର୍.ବି.) ଅଭିଜ୍ଞାନ, ସି.ଆର୍.ପି.ଆଇ., ଇ-ପ୍ରସିକ୍ୟୁସନ୍ ୨.୦ ଏବଂ ଇ-ଫରେନ୍ସିକ୍ ୨.୦ ଆପ୍ଲିକେସନଗୁଡ଼ିକର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ବିଚାରାଧୀନ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ତ୍ୱରିତ ସମାଧାନକୁ ସୁଗମ କରିବ ଏବଂ ସମୟୋଚିତ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗୁଇନ୍ଦା ବ୍ୟୁରୋର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ଆଇ.ବି.), ଜାତୀୟ ଅପରାଧ ରେକର୍ଡ ବ୍ୟୁରୋର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ଏନ୍.ସି.ଆର୍.ବି.) ଏବଂ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ଫରେନ୍ସିକ ସାଇନ୍ସ ଲାବୋରେଟୋରୀ (ସି.ଏଫ୍.ଏସ୍.ଏଲ୍.) ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମ୍ବିଧାନ ଦ୍ୱାରା ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଥିବା ଅଧିକାର ପାଇଁ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ଉପକରଣରେ ପରିଣତ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୧୯ ପରଠାରୁ ମୋଦୀ ସରକାର ଅପରାଧିକ ଆଇନରେ ମୌଳିକ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କେବଳ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ନୁହେଁ, ବରଂ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଏହାର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗରେ ପରିଣତ କରିବା ମଧ୍ୟ। ଏଫ୍.ଆଇ.ଆର୍. ପଞ୍ଜୀକରଣ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ସଂସ୍କାରର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ସାତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାର ଅତି ନିକଟତର ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଏନସିଆରବି ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସେ ୨୪ ଟି ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ବ୍ୟାପକ ପରାମର୍ଶ କରିଛନ୍ତି। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ପୋଲିସ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ବ୍ୟୁରୋର (ବିପିଆର ଆଣ୍ଡ ଡି) ଏବଂ ଏନସିଆରବି ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏନସିଆରବି ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ପୁଲିସ ବାହିନୀକୁ କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ନୁହେଁ, ବରଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ଜଣେ ମାଆ ଭଳି ପୋଷଣକାରୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସର ଫଳସ୍ୱରୂପ, ନୂତନ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ଆଇନଗୁଡିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ ସାରା ଦେଶର ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନରେ ସୁଚାରୁ ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଅପରାଧର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣ ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଅସ୍ତ୍ର । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅପରାଧ ସ୍ଥଳରୁ ଆରମ୍ଭରୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଦଣ୍ଡବିଧାନ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପାୟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଙ୍ଗୁଠି ଛାପ ହେଉଛି ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପ। ଫିଙ୍ଗର ପ୍ରିଣ୍ଟ ରେକର୍ଡର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ଉପଯୋଗ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଜାତୀୟ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଫିଙ୍ଗର ପ୍ରିଣ୍ଟ ଆଇଡେଣ୍ଟିଫିକେସନ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ (ନାଫିସ୍) ଏହି ଢାଞ୍ଚାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସବୁଠାରୁ ଜଟିଳ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରିବାରେ ନାଫିସର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନାଫିସର ଉପଯୋଗ କେବଳ ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ କରାଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ଏହାର ପ୍ରଭାବଶୀଳତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅପରାଧ ଦୃଶ୍ୟରୁ ସଂଗୃହିତ ଫିଙ୍ଗର ପ୍ରିଣ୍ଟ ଅପଲୋଡ୍ କରି ଡାଟାବେସକୁ ନିରନ୍ତର ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ । ସେ ନାଫିସକୁ ଏକ ଦ୍ୱିମୁଖୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଅପରାଧ ପ୍ରମାଣ କରିବାରେ ଅମୂଲ୍ୟ, କିନ୍ତୁ ନିରନ୍ତର ତଥ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ତେଣୁ, ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଡାଟାବେସ୍ ସର୍ଚ୍ଚ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଅପରାଧ-ଦୃଶ୍ୟ ଫିଙ୍ଗର ପ୍ରିଣ୍ଟକୁ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଭାବରେ ଅପଲୋଡ୍ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ: କୌଣସି ଅପରାଧୀ, ଯେତେ ବୁଦ୍ଧିମାନ ହୁଅନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ଆଇନ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନର ମିଳିତ ଶକ୍ତିକୁ ଏଡ଼ାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅନୁସନ୍ଧାନ, ସମୟବଦ୍ଧ ମକଦ୍ଦମା ଏବଂ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବ୍ୟବହାର ମାଧ୍ୟମରେ ଅପରାଧ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇପାରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଗିରଫ କରିବା ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ, କାରଣ ସ୍ଥାୟୀ ଅପରାଧ ନିବାରଣ କେବଳ ସେତେବେଳେ ସମ୍ଭବ ଯେତେବେଳେ ସମାଜରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବିକଶିତ ହେବ ଯେ ଅପରାଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ ଭାବେ ଦଣ୍ଡରେ ପରିଣତ ହେବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଗିରଫ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଅପରାଧ ପ୍ରମାଣିତ ହେବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଗିରଫ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରାଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପାୟରେ ଅପରାଧ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଏବଂ ସମୟୋଚିତ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ପରିସ୍ଥିତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବଦଳି ଯାଇଛି। ଆଜି, ପୋଲିସ୍, କାରାଗାର ପ୍ରଶାସନ, ଅଭିଯୋଜନ ଏଜେନ୍ସି, ଅଦାଲତ ଏବଂ ଫରେନସିକ୍ ଲବ୍ରୋଟରୀ ସମେତ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର କେବଳ ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିନାହାଁନ୍ତି ବରଂ ସେମାନଙ୍କର ଅଗ୍ରଗତି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକର ସଫଳତାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଏବେ ସରକାରଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରଠାରୁ ୯୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆଜୀବନ କାରାଦଣ୍ଡ ସମେତ ଅନେକ ମାମଲାରେ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ପ୍ରୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ ତାହା ଶିଖିବା ଠାରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ। ପ୍ରଶିକ୍ଷଣରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣ ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଚାର୍ଜସିଟ୍ ଦାଖଲ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବା ଉଚିତ। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ଆଇନରେ ଉଭୟ ଅଭିଯୋଜନ ଏବଂ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସରଳ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ପୁରୁଣା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବଦଳାଇ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣ ଆଧାରରେ ଗତିଶୀଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି, ଯାହା ମକଦ୍ଦମାର ସମୟସୀମା ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଫଳାଫଳ କେବଳ ସେତେବେଳେ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ ଯେତେବେଳେ ପୋଲିସ୍, ଓକିଲ, ଫରେନସିକ୍ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ନ୍ୟାୟପାଳିକା ସମସ୍ତେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ହେବେ।
ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପୋଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକମାନଙ୍କୁ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ତାଲିମ ପାଇଁ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ଦିନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାକୁ ଏବଂ ଅତି କମରେ ଏକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ସୂଚନାକୁ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ବ୍ୟାପକ ସୂଚନା ଭଣ୍ଡାରକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବା ଉପରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି ଯାହା ଦଣ୍ଡବିଧାନକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏନ୍.ଏ.ଏଫ୍.ଆଇ.ଏସ୍. ଏବଂ ସି.ଆର୍.ପି.ଆଇ. ଭଳି ଡାଟାବେସର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ମୁଖ୍ୟତଃ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଦାୟିତ୍ୱ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜଣେ ଅପରାଧୀଙ୍କ ଡି.ଏନ୍.ଏ. ନମୁନା ଯଦି ସଠିକ୍ ଭାବେ ସଂରକ୍ଷିତ ରହେ, ତେବେ ଅନ୍ୟ ଅପରାଧଗୁଡ଼ିକର ତଦନ୍ତରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ। ତେଣୁ ଏଭଳି ନମୁନାଗୁଡ଼ିକର ସଠିକ ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ସଂରକ୍ଷଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସେହିଭଳି ଭାବେ, ନାଫିସ୍ ତଥ୍ୟର ସଂଗ୍ରହ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରୟୋଗ ଅତ୍ୟନ୍ତ ନିର୍ଭୁଲତାର ସହ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ଡାଟାବେସ୍ ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ନିଷ୍କ୍ରିୟ ଭାବରେ ଗଚ୍ଛିତ ତଥ୍ୟ ଏକ ସମ୍ପତ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତେ ଏକ ବୋଝ ହୋଇଯାଏ। ତଥ୍ୟ କେବଳ ସେତେବେଳେ ପ୍ରକୃତ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଯେତେବେଳେ ଏହା ବୁଦ୍ଧିରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହୋଇଥାଏ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏଆଇ), ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ଏବଂ ଡାଟା ଆନାଲିଟିକ୍ସ ବ୍ୟବହାର କରି ଅପରାଧ ଢାଞ୍ଚାକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବା, ପୁନରାବୃତ୍ତି ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ଅପରାଧୀଙ୍କ ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦଳ ଗଠନ କରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ କେତେକ ଅପରାଧୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ନ୍ୟାୟିକ ସୀମାର ଫାଇଦା ଉଠାଉଛନ୍ତି। ତେଣୁ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଡାଟାବେସ୍ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ସଠିକ୍ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ଉନ୍ନତ ସଫ୍ଟୱେର୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ତଥ୍ୟକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଡାଟାବେସ୍ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା, ଆକ୍ସେସ୍ ଲଗ୍, ଏସ୍ଓପି-ଆଧାରିତ ବ୍ୟବହାର, ତୃତୀୟ-ପକ୍ଷ ଅଡିଟ୍ ଏବଂ ଅପବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଦଣ୍ଡ ସମେତ ଦୃଢ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣକୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବହାରିକ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଚାର୍ଜସିଟ୍ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ରଖିବା ଉଚିତ ଏବଂ କେବଳ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ପ୍ରମାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସମୟବଦ୍ଧ ମକଦ୍ଦମା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ଆଇନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ଉପଯୋଗ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଲିମ ମଡ୍ୟୁଲରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣ ସଂଗ୍ରହ, ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଅପଲୋଡ କରିବାର ସଠିକ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସହିତ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଚାର୍ଜସିଟ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର କଳାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବା ଉଚିତ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମଡ୍ୟୁଲଗୁଡିକ ଅଭିଜ୍ଞ ଓକିଲଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ହେବା ଉଚିତ୍। ଶ୍ରୀ ଶାହ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଆଙ୍ଗୁଠି ଛାପ, ଟେଲିଫୋନ୍ ଟାୱାର ତଥ୍ୟ, ମୁହଁ ଚିହ୍ନଟ, ଆଇରିସ୍ ଏବଂ ଡିଏନଏ ମେଳ କରିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଅଦାଲତରେ ୨୫୦ ଖଣ୍ଡ ପ୍ରମାଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଏ, ତେବେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କୌଣସି ପ୍ରକୃତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସାଧନ କରେ ନାହିଁ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସ ବାହିନୀର ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ସମସ୍ତ ୧୭,୮୪୦ ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନରେ କ୍ରାଇମ୍ ଆଣ୍ଡ କ୍ରିମିନାଲ୍ ଟ୍ରାକିଂ ନେଟୱାର୍କ ଆଣ୍ଡ ସିଷ୍ଟମ୍ (ସି.ସି.ଟି.ଏନ୍.ଏସ୍) ସଫଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୩୭ କୋଟି ୬୮ ଲକ୍ଷ ଏଫ୍.ଆଇ.ଆର୍. ସମେତ ପୁରୁଣା ତଥ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୨,୦୦୦ ନ୍ୟାୟାଳୟକୁ ଇ-କୋର୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି ଏବଂ ପୁରୁଣା ଅଭିଯୋଗ ରେକର୍ଡକୁ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଇ-କାରାଗାର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ୨ କୋଟି ୨୯ ଲକ୍ଷ କଏଦୀଙ୍କ ତଥ୍ୟ ରହିଥିବା ବେଳେ ଇ-ଫରେନ୍ସିକ୍ ଡାଟାବେସରେ ୩୪ ଲକ୍ଷ ୪୮ ହଜାର ମାମଲାର ସୂଚନା ରହିଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ କ୍ରାଇମ୍ ମଲ୍ଟି ଏଜେନ୍ସି ସେଣ୍ଟର (କ୍ରି-ମ୍ୟାକ) ୪୩ ଲକ୍ଷ ୧୬ ହଜାର ଆଲର୍ଟ ରେକର୍ଡ ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମସ୍ତ ତଥ୍ୟ ଏକ କୋଠରୀରେ ଗଚ୍ଛିତ ଏକ ଆଲମାରୀ ଭଳି, ଯଦି ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ବ୍ୟବହାର କରି ଏହାକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରାଯାଇ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସରେ ପରିଣତ ନହୁଏ, ତେବେ ଏହା ଏକ ସମ୍ପତ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତେ ଏକ ବୋଝ ହୋଇ ରହିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିସାରିଛି ଏବଂ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବ ପେସାଦାରଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପାଖାପାଖି ୧ କୋଟି ୨୯ ଲକ୍ଷ ଆଙ୍ଗୁଠି ଛାପ ରେକର୍ଡ, ପାଖାପାଖି ୯ ଲକ୍ଷ ୯୧ ହଜାର ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଅପରାଧୀଙ୍କ ରେକର୍ଡ, ୩ ଲକ୍ଷ ୬୫ ହଜାର ମାନବ ଚାଲାଣ ମାମଲା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ତଥ୍ୟ ଏବଂ କାରାଗାରର ବ୍ୟାପକ ତଥ୍ୟ ରହିଛି। ଏଗୁଡ଼ିକ ମିଳିତ ଭାବେ ଏକ ମୂଲ୍ୟବାନ ଜାତୀୟ ସମ୍ପଦ। ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଦକ୍ଷେପଟି ହେଉଛି ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଯେ ସମଗ୍ର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଏହି ଶକ୍ତିକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ତଥ୍ୟକୁ ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତାରେ ପରିଣତ କରିବା ଶିଖେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶୀଦାର ତଥ୍ୟକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବା, ଡାଟାବେସକୁ ଏକୀକୃତ କରିବା, ଦୃଢ ବିଶ୍ଳେଷଣାତ୍ମକ ପଦ୍ଧତି ବିକଶିତ କରିବା ଏବଂ ଅଭିନବ ଅପରାଧ-ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଡିଜାଇନ୍ କରିବାରେ ଯୁବ ପେସାଦାରଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ କହିଥିଲେ, ଏନ୍.ସି.ଆର୍.ବି. ଏବଂ ବି.ପି.ଆର୍.ଆଣ୍ଡ.ଡି. କେବଳ ରେକର୍ଡ ରଖୁଥିବା ଅନୁଷ୍ଠାନଠାରୁ ଆଗକୁ ଯାଇ ଗୁଇନ୍ଦା ପରିଚାଳିତ ଅପରାଧ ନିବାରଣ ସଙ୍ଗଠନ ଭାବେ ବିକଶିତ ହେଉଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏନ୍.ସି.ଆର୍.ବି. ଚାରି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ମୋଡସ୍ ଅପରେଣ୍ଡି ବ୍ୟୁରୋର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲା। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ପରେ, ବ୍ୟୁରୋର ତଥ୍ୟକୁ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ଉପଯୋଗ କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ। ଏହା କେବଳ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ଅପରାଧ ଘଟିବା ପୂର୍ବରୁ ରୋକିବାରେ ମଧ୍ୟ ସକ୍ଷମ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅପରାଧ ନିୟନ୍ତ୍ରଣର ଦୁଇଟି ଦିଗ ରହିଛି, ଅପରାଧ ପରେ ଦଣ୍ଡ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ପୁନରାବୃତ୍ତିରେ ଲିପ୍ତ ଅପରାଧୀ ଏବଂ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ କିମ୍ବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅପରାଧିକ ନେଟୱାର୍କର ପୂର୍ବାନୁମାନକାରୀ ଚିହ୍ନଟ ମାଧ୍ୟମରେ ଅପରାଧକୁ ରୋକିବା।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ: ଦେଶରେ ଯେଉଁଠାରେ କୌଣସି ଅପରାଧ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛି, ସେଠାରେ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟରେ ଅପିଲ ସମେତ ସମଗ୍ର ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ, ବିଚାରାଧୀନ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ କରିବା ଲାଗି ଏକ ରୂପରେଖ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଲାଗି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟମାନଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ଏବଂ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟରେ ବିଚାରାଧୀନ ଅପରାଧିକ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସାନ୍ଧ୍ୟ ଅଦାଲତ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କୌଣସି ମୂଲ୍ୟରେ ବିଳମ୍ବକୁ ବରଦାସ୍ତ କରିବ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ଚାର୍ଜସିଟ୍, ଦକ୍ଷ ଅଭିଯୋଜନ ଏବଂ ନ୍ୟାୟାଳୟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗ ଆବଶ୍ୟକ ହେବ।
ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷରେ ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏନ.ସି.ଆର.ବି. ଯେଉଁ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହିତ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ସେହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବା ଉଚିତ। ବିପିଆର ଆଣ୍ଡ ଡି ଏବଂ ଏନସିଆରବିର ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ବିନା ଭାରତରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅପରାଧ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ଏନ୍.ସି.ଆର୍.ବିର ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସମର୍ପଣ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏହି ସଙ୍ଗଠନର ଭୂମିକା ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯିବ। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଫିଙ୍ଗରପ୍ରିଣ୍ଟ ବ୍ୟୁରୋକୁ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏକ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ଉପକରଣ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିବାର ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତି, ଅପରାଧ ଦୃଶ୍ୟରେ ପ୍ରମାଣ ସଂରକ୍ଷଣ, ଡାଟାବେସ୍ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନରୁ ଦ୍ରୁତ ନାଫିସ୍ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଭଳି ବ୍ୟବହାରିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।