Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address while disbursing incentives under the Pradhan Mantri Viksit Bharat Rozgar Yojana in New Delhi
19 JUN 2026 8:35PM by PIB Delhi
My cabinet colleague Shri Mansukh Mandaviya ji, sister Shobha ji, all the distinguished personalities connected with different programs across the country and with technology, and as the moderator just mentioned, about two lakh people are connected with this program at 200 locations right now - I extend my heartfelt greetings to all of them, even if from afar. I also see many eminent personalities from the industrial world present here today, and of course, the enthusiasm of the young companions is clearly visible in such large numbers.
Today, in the young companions connected with this program, I see the picture of India’s bright future. Just a few hours ago, I returned from my visit to France and Slovakia. I met the leaders of the developed nations at the G-7. The world today is talking about India’s youth power. Everywhere, there is discussion about India’s talent, skill, and potential. The world has begun to truly recognize the capability of India’s youth. And at such a time, our effort is that every young person in India can turn their capability into opportunity. With this vision, the Prime Minister Viksit Bharat Rozgar Yojana has been launched. This employment scheme goes far beyond the usual idea of an employment plan - it is a scheme that empowers the dreams of youth getting their first job. It is a scheme that builds a strong bridge between youth and industries.
Friends,
Usually, schemes are made either for employees or for industries. But this is one such scheme that takes along both - my capable youth, prosperous youth, towards the future and towards industrial development. When a young person starts their first job, the government stands with them. And therefore, the industrialist also feels that this person has not come alone, the entire government stands behind them. Because of this, the perspective of the industrialist towards such youth changes. And the institutions that create new employment, the government also encourages them. Earlier, some rules and systems here were such that people were a little afraid of growing bigger, thinking that if they grew, they would get entangled in restrictions. So they felt it was better to remain small. And if there was a possibility of growth, they thought instead of expanding, let’s start another small one. Today, that mindset has changed. Everyone should get the courage to grow bigger, their hopes should get wings, and industries also need this. This scheme has opened that door, and this is its greatest feature. Just a short while ago, I sat with some beneficiary youth and listened to their experiences. Some were those who got their first job, and some were those who, under this scheme, gave jobs to others. Honestly, the confidence in those young people was remarkable, it felt as if they had conquered the world. Their dreams, their faith - this is truly our greatest capital.
Friends,
With the support of the Prime Minister Viksit Bharat Rozgar Yojana, about 7 million jobs have been created so far. Around 7 million first-time employees have also received the cover of social security. About 2 million youth have already completed six months in their first job. And today, nearly 1 million of these young companions, upon completing six months in their first job, have received incentives under this scheme as beneficiaries. More than 2,000 crore rupees have directly reached their bank accounts. This amount is not just financial assistance - it is respect for their hard work. It is the expression of the nation’s faith in their bright future.
Friends,
I am equally delighted for those institutions that have given opportunities to our young people, recognized the hidden potential within them, and therefore, those who provided these opportunities deserve just as much appreciation. These very institutions have created millions of jobs in recent months. And just now, as Mansukh bhai shared the figures, I hope the media pays attention to these numbers. The people of the country will be filled with joy knowing that such a massive effort is underway. These figures and experiences clearly show that when the government, youth, and industry move forward together, the pace of job creation multiplies many times over. The Prime Minister Viksit Bharat Rozgar Yojana is the identity of this new India - an India where youth get opportunities, industries receive encouragement, and employment creation becomes a national campaign.
Friends,
India is one of the youngest countries in the world. Therefore, the path to a developed India also moves forward through the dreams, skills, and capabilities of our youth. Our effort is that every young person in the country should progress as far as their ability allows. Whoever has talent should get opportunities. Whoever has ideas should get a platform for innovation. And whoever wants to achieve something on their own should receive full support. I firmly believe that in a youthful country like India, the more sources of opportunity there are, the higher the flight of young dreams will be. With this vision, over the past 12 years, every avenue of employment has been strengthened. From infrastructure to innovation, manufacturing to the digital economy, space to start-ups - new opportunities have been created in every sector. The Make in India campaign, Vocal for Local, the mission to take local to global, Mission Manufacturing - all these initiatives are creating new opportunities for jobs and self-employment in the country. Today, from cars to metro coaches, train compartments to defense equipment, exports are rapidly increasing across many sectors. This is happening because manufacturing in India is growing, factories are increasing, and the number of people working in them is also rising.
Friends,
In the past 12 years, the policies and decisions of the Government of India have continuously created new sectors of employment in the country. Today, investment of more than 12 lakh crore rupees in infrastructure is becoming the foundation for millions of youth. Under the Mudra Yojana, assistance of more than 33 lakh crore rupees has given crores of young people the opportunity to start their own work. More than 10 crore women are connected with Self Help Groups, and over 3 crore have become “Lakhpati Didis.” Initiatives like SVANidhi and PM Vishwakarma have provided small entrepreneurs, street vendors, and traditional artisans with new technology, new financial support, and new strength. Among the young people I was speaking with recently, one youth who had graduated from ITI was enthusiastically engaged in making drones. Let me give you an example from the drone sector itself. Whether it is the supply of medicines, spraying of pesticides, mapping under the SVAMITVA scheme, or use in defense - the use of drones in the country is continuously increasing. And this growing use of drones is creating new jobs for youth. That young man, though just out of ITI, said with confidence: “Don’t just watch video drones, start making drones yourself - you can do it.” He spoke with such confidence. The decision of our government to open up the space sector has also greatly benefited the youth.
Friends,
In the past decade, the digital economy has also created a whole new world of opportunities. Whether it is the gig economy, platform economy, content creation, or technology services - new areas of employment are rapidly emerging. Opportunities that were once unimaginable have now become sources of income for millions of youth. The same transformation is visible in the startup ecosystem. At one time, there were about 500 startups in the country. Today, there are more than 200,000 registered startups, and you will find startups in every district of the nation. These figures inspire confidence that India’s youth, in the coming years, will lead the world in growth, innovation, and entrepreneurship.
Friends,
Today, the whole world is excited about India’s future. Everyone is confident about the power of India’s youth. You must have seen the grand “India Innovates” program in France. In fields like AI, Space, Green Energy, Biotechnology, India’s startups and global investors are emerging as a new force, coming forward to work together. Today, India is entering into new trade agreements with the world - agreements that are opening new markets for India’s industries, agreements that are creating new opportunities for India’s professionals. In recent months, several important agreements have also been signed with many European countries. These agreements are becoming a medium for creating millions of new jobs in the country.
Friends,
The world is preparing for the economy of the future. And India is preparing to lead the economy of the future. The world is moving towards future technologies, and India is working to make its youth future-ready. This is the greatest opportunity for India’s youth, and we must take full advantage of it.
Friends,
In the past 12 years, another major transformation has taken place in India’s employment landscape. It is often discussed less, but in the journey of a developed India, its importance is immense. This transformation is about linking employment with security and dignity. Our vision is secure employment. Our vision is social security for every worker. That is why today, through technology, the EPFO system has been modernized. Pension arrangements have been made simpler and more accessible. Millions of new workers have also been connected with health insurance and affordable treatment facilities.
Friends,
We have also advanced labor reforms with this vision. The purpose of the new labor codes is to provide workers with greater security, more transparency, and more rights. Whether it is giving legal recognition to appointment letters, ensuring equal facilities for fixed-term employees, or expanding the scope of minimum wages - every effort aims to strengthen both the dignity and security of workers.
Friends,
Our women power today is reaching new heights in every field. Therefore, an environment is being created for women that is safe, respectful, and full of opportunities. Whether it is changing old restrictions related to night shifts, providing the facility of work from home, or ensuring safe workplaces - we are strengthening women’s participation even further.
Friends,
Today, a large number of my companions from the industrial world are also present here. I have a request for all of you. In the 21st century, opportunities will go to those countries that have skilled talent, innovation, and quality. And today, India has an unprecedented capacity to advance in all three areas. That is why I want to say to India’s industrial world - the opportunities before us today must be embraced with full strength. We must reach new markets. We must create new products. We must compete with the world’s best companies. Because today, the world is opening doors for India. Earlier, even a window was not opened for us, friends - today, doors are opening. India has signed free trade agreements with nearly 40 countries, and we must take full advantage of them. These agreements are creating new markets, making new markets accessible, and generating new opportunities for Make in India brands across the world. Therefore, friends, we must not let these opportunities slip away.
Friends,
When the goals are big, the achievements are also big. When the vision is global, then success and boundaries naturally expand. That is why training, mentorship, and internships are no longer optional - they are necessities of the 21st century. India’s industrial sector must prepare a skilled workforce for itself and also create new opportunities for the future. Because the path to a developed India will not be built by investment alone, it will be built by the power of talent, skill, and innovation. And the greatest test of this entire journey is only one thing, which I keep repeating to my companions in the industrial world - the most powerful remedy to take advantage of all these circumstances is Quality. Quality of education. Quality of skill. Quality of service. Quality of product. Even quality of packaging. If we want to survive in the world, we must meet the highest global standards. If we want to move ahead in the world, excellence must become our identity. Today, the world has great expectations from India. But I am confident that India’s youth will not only meet those expectations, they will surpass them and show the world - proudly and boldly. This is the strength of a developed India. This is the identity of my young companions, of our youth, of their capability and their power.
Friends,
Dreams grow only where they are realized. The fulfillment of one dream opens the path to a bigger dream. And this is exactly what is happening in India today. I understand the impatience of India’s youth, and I want to say one thing to them - your dreams, I repeat, my young companions, your dreams are Modi’s resolve! Every step you take towards success is also my inspiration. And yes, even in failure, there is no need to be disheartened. Every failure teaches us something. I always tell those in the sports world - when you step onto the field, no one loses. One wins, and the other learns. No one loses. The true measure of a young mind is to continuously learn from failures, to realize dreams, and after every achievement, to give birth to new dreams. I have faith in the power of India’s youth. I trust in India’s entrepreneurship. With this trust, once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you. And by 2047, when the nation celebrates 100 years of independence, India will be developed. This is our dream, this is our resolve. And I believe, my young companions, we will see it with our own eyes - we will see a developed India ourselves. Thank you very much. My best wishes to all of you.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's Speech. Original Speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নই দিল্লীদা পাংথোকপা প্রধান মন্ত্রী ভিক্সিৎ ভারত রোজগার য়োজনাগী মখাদা ইন্সেন্তিবশিং য়েন্থোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
19 JUN 2026 8:35PM by PIB Imphal
ঐহাক্কী মন্ত্রীমন্দলগী মরুপ শ্রী মনসুখ মান্দবীয়া জী, ইচল শোভা জী, লৈবাক শিনবা থুংনা তোঙান তোঙানবা প্রোগ্রামশিংগা অমসুং তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা শক্নাইরবা মীওই পুম্নমক, অমসুং মোদরেতরনা হায়খিবগুম্না হৌজিক মফম ২০০দা মীওই লাখ অনিরোম প্রোগ্রাম অসিগা কন্নেক্ত তৌরি – ঐহাক্না মখোয় পুম্নমক্তা থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ঙসি মফম অসিদা ইন্দস্ত্রিএল ৱার্ল্দগী শক্নাইরবা মীওই কয়া অমা ঐনা উরি। অমসুং তশেংনা হায়রবদা, নহা ওইরিবা মরুপশিং অসিনা থৱায় য়াওবা অসি য়াম্লবা মশীং অসিনা ময়েক শেংনা উৎলি।
ঙসি, থৌরম অসিগা মরী লৈনবা নহা ওইরিবা মরুপশিং অসিদা, ঐহাক্না ভারতকী মঙাল লৈবা তুংলমচৎকী মঙাল অমা উবা ফংলি। ঐহাক্না পুং খরগী মমাংদা ফ্রান্স অমসুং স্লোভাকিয়াদা চৎলুবদগী হল্লকখি। ঐহাক্না জি-৭গী মীফমদা চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী লুচিংবশিংগা উনখি। ঙসি মালেম্না ভারতকী নহারোলশিংগী শক্তিগী মতাংদা ঙাংলি। মফম খুদিংমক্তা, ভারতকী তেলেন্ত, হৈ-শিংবা অমসুং ওইথোকপা য়াবশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনরি। মালেম অসিনা ভারতকী নহাশিংগী তৌবা ঙম্বশিং অদু তশেংনা খঙবা হৌরে। অমসুং অসিগুম্বা মতম অসিদা, ঐখোয়গী হোৎনরিবা অসি ভারতকী নহা খুদিংমক্না মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিংবু খুদোংচাবা অমদা ওন্থোকপা ঙম্নবনি। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, প্রধান মন্ত্রী ভিক্সিৎ ভারত রোজগার য়োজনা হৌদোক্লে। থবক ফংহন্নবা স্কিম অসিনা থবক ফংহন্নবা থৌরাং অমগী ৱাখল্লোনদগী হেল্লি। মসি নহারোলশিংনা মখোয়গী অহানবা থবক ফংনবগী মঙলানবু মপাঙ্গল কনখৎহনবগী স্কিম অমনি। মসিনা নহাশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংগী মরক্তা মপাঙ্গল লৈবা থোং অমা শেমগৎলি।
মরুপশিং,
মহৌশানা, স্কিমশিং অসি কর্মচারীশিং নত্রগা ইন্দস্ত্রীশিংগীদমক শেম্মী। অদুবু মসি অসিগুম্বা স্কিম অমনি মদুদা ঐহাক্কী হৈথোই-শিংথোইরবা নহাশিং, চাউখৎপা নহাশিং, তুংলমচৎকী মায়কৈদা অমসুং ইন্দস্ত্রীএল দিবেলপমেন্তকী মায়কৈদা পুন্না চৎমিন্নরি। নহা ওইরিবা মীওই অমনা মখোয়গী অহানবা থবক হৌরকপা মতমদা, সরকারনা মখোয়দা মতেং পাংই। অমসুং মরম অসিনা, ইন্দস্ত্রীএলিস্ত অদুনা মসিসু ফাওই মদুদি মীওই অসি মথন্তা লাকখিদে, সরকার পুম্নমক্না মখোয়গী তুংদা লেপ্লি। মসিনা মরম ওইদুনা, অসিগুম্বা নহারোলশিংগী মায়কৈদা ইন্দস্ত্রিএলিস্তকী মীৎয়েং হোংলকখি। অমসুং অনৌবা থবক ফংহল্লক্লিবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসি সরকারনা পুক্নিং থৌগৎলি। মমাংদা, মফম অসিদা লৈরম্বা কাঙলোন অমসুং সিস্তেম খরদি, মীশিং অসি চাউখৎলকপদা কীনরম্মি, করিগুম্বা মখোয়না চাউখৎলক্লবদি অথিংবা কয়াগী অৱাবা থেংনগনি খল্লবদি। মরম অদুনা মখোয়না পীক্না লৈদুনা লৈবনা হেন্না ফগনি হায়না খল্লি। অমসুং করিগুম্বা চাউখৎপগী ওইথোকপা লৈরবদি, মখোয়না খল্লি মদুদি পাকথোক চাউথোকপগী মহুত্তা, অতোপ্পা অপীকপা অমা হৌরসি। ঙসিদি, ৱাখল্লোন অসি হোংখ্রে। মীপুম খুদিংমক্তা চাউখৎনবা থৌনা পীনবা মথৌ তাই, মখোয়গী আশাশিং অদুগী শাফু ফংহনগদবনি, অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংনসু মসি মথৌ তাই। স্কিম অসিনা থোং অদু হাংদোক্লে, অমসুং মসি মাগী খ্বাইদগী চাউবা মগুননি। মতম খরগী মমাংদা, ঐহাক্না কান্নবা ফংলবা নহারোল খরগা লোয়ননা লৈমিন্নখি অমসুং মখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিং অদু তাখি। মখোয় খরনা মখোয়গী অহানবা থবক ফংখি অমসুং খরনা স্কিম অসিগী মখাদা অতোপ্পশিংদা থবক পীখি। তশেংনা হায়রবদা, নহাশিং অদুদা থাজবা অসি য়াম্না চাউই, মখোয়না মালেম অসিবু মায় পাক্লবগুম তৌই। মখোয়গী মঙলানশিং, মখোয়গী থাজবা - মসি তশেংনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা কেপিতেলনি।
মরুপশিং,
প্রধান মন্ত্রী ভিক্সিৎ ভারত রোজগার য়োজনাগী মতেংগা লোয়ননা হৌজিক ফাওবদা চাউরাক্না থবক মিলিয়ন ৭ শেমখ্রে। অহানবা ওইনা থবক শুবা মীওই মিলিয়ন ৭ রোমসু সোসিএল সেক্যুরিতীগী কভরেজ ফংখ্রে। চাউরাক্না নহারোল মিলিয়ন ২দি মখোয়গী অহানবা থবক্তা থা তরুক মপুং ফারক্লে। অমসুং ঙসি, নহা ওইরিবা কম্পনীশিংগী মনুংদা চাউরাক্না মিল্লিয়ন অমা, মখোয়গী অহানবা থবক অসিদা থা তরুক মপুং ফারবা মতুংদা, স্কিম অসিগী মখাদা বেনিফিসরীশিং ওইনা ইন্সেন্তিব ফংখ্রে। লুপা করোর ২,০০০ হেন্না মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা য়ৌখ্রে। মসিগী শেনফম অসি শেলগী মতেং খক্তা নত্তে - মসি মখোয়গী কন্না হোৎনবগীদমক ইকাই খুম্নবা উৎলি। মসিনা লৈবাক অসিগী অফবা তুংলমচৎকী থাজবগী মওং উৎলি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ঐখোয়গী নহাশিংদা খুদোংচাবা পীখিবা, মখোয়গী মনুংদা লৈরিবা পোতেন্সিএল অদু মশক খঙলকখিবা ইন্সতিত্যুসনশিং অদুগীদমকসু হরাওবা ফোংদোকচরি। মরম অদুনা, হায়রিবা খুদোংচাবাশিং অসি পীখিবা মখোয়শিং অদুসু থাগৎপা ফোংদোকচরি। হায়রিবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা হৌখিবা থাশিংদা থবক মিলিয়ন কয়া শেমগৎলে। অমসুং হৌজিক, মনসুখ ভাইনা মশীংশিং অসি য়েংলি, ঐহাক্না মিদিয়ানা মশীংশিং অসিদা পুক্নিং চঙলগনি হায়না আশা তৌই। অসিগুম্বা চাউরবা থবক অমা পায়খৎলি হায়বা খঙবদগী লৈবাক অসিগী মীয়ামদা নুংঙাইবা পোক্কনি। সরকার, নহাশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীনা পুন্না হোৎনমিন্নবা মতমদা, থবক ফংবগী চাং অসি মশিং য়াম্না হেনগৎলক্কনি হায়বসি হায়রিবা মশীংশিং অমসুং এক্সপরিয়েন্স অসিনা ময়েক শেংনা উৎলি। প্রধান মন্ত্রী ভিক্সিৎ ভারত রোজগার য়োজনা অসি অনৌবা ভারতকী মশক ওইরি। নহারোলশিংনা খুদোংচাবা ফংলিবা, ইন্দস্ত্রীশিংনা পুক্নিং থৌগৎলিবা অমসুং থবক ফংহনবগী থবক অসি লৈবাক্কী ওইবা কেম্পেন অমা ওইরক্লিবা ভারত অমনি।
মরুপশিং,
ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী নহা ওইরিবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমনি। মরম অদুনা, চাউখৎলবা ভারত অমগী লম্বী অসি ঐখোয়গী নহারোলশিংগী মঙলানশিং, হৈশিংবা অমসুং তৌবা ঙম্বগী খুত্থাংদা মাংলোমদা চংশিল্লি। ঐখোয়গী হোৎনরিবশিং অসি লৈবাক অসিগী নহা ওইরিবা মীওই খুদিংমক্না মখোয়গী তৌবা ঙম্বগী মতুং ইন্না খুমাং চাউশিলহনবনি। হৈ-শিংলবা মীওই অমনা খুদোংচাবা ফংগদবনি। আইদিয়া লৈবনা অনৌবা পুথোক্নবগীদমক প্লেৎফোর্ম অমা ফংহনগদবনি। অমসুং কনাগুম্বা অমনা মশাগী মতেংনা করিগুম্বা অমা ফংহনবা পাম্লবদি মপুং ফানা মতেং পাংবীগদবনি। ভারতগুম্বা নহা ওইরিবা লৈবাক অমদা, খুদোংচাবা কয়া ফংলিবমখৈ নহা ওইরিবা মীশিংগী মঙলানশিংসু হেন্না চাউখৎলগনি হায়না ঐহাক্না চেৎনা থাজৈ। মসিগী মীৎয়েং অসিগা লোয়ননা হৌখিবা চহি ১২ অসিদা, থবক ফংহন্নবা লম্বী খুদিংমক মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে। ইনফ্রাস্ত্রকচরদগী হৌরগা ইন্নোবেসন ফাওবা, মেন্যুফেকচরিংদগী দিজিতেল ইকোনোমী ফাওবা, স্পেসদগী হৌরগা স্তার্ত-অপশিং ফাওবা - সেক্তর খুদিংমক্তা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া শেমখ্রে। মেক ইন ইন্দিয়া কেম্পেন, ভোকেল ফোর লোকেল, লোকেলবু গ্লোবেলদা পুরক্নবা মিসন, মিসন মেনুফেকচরিং-মসিগী খোঙথাং পুম্নমক অসিনা লৈবাক অসিদা থবক ফংহন্নবা অমসুং মশাগী থবক শুবগী অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলি। ঙসিদি, কারদগী হৌরগা মেত্রো কোচ ফাওবা, ত্রেনগী কম্পেৎমেন্তশিংদগী হৌরগা ঙাকশেলগী খুৎলাইশিং ফাওবা, সেক্তর কয়াদা এক্সপোর্তশিং থুনা হেনগৎলক্লি। মসি ভারত্তা মেনুফেকচরিং হেনগৎলকপনা মরম ওইদুনা ওইরক্লি, ফেক্তরীশিং হেনগৎলক্লি, অমসুং মখোয়দা থবক তৌরিবা মীওইশিংগী মশীংসু হেনগৎলক্লি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১২ অসিদা, ভারত সরকারগী পোলিসীশিং অমসুং ৱারেপশিং অসিনা লৈবাক অসিদা লেপ্পা লৈতনা থবক পীবগী অনৌবা সেক্তরশিং শেমগৎলে। ঙসি ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লুপা করোর লাখ ১২ হেনবগী ইনভেস্তমেন্ত অসি নহারোল মিলিয়ন কয়াগী য়ুম্ফম ওইরক্লি। মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা লুপা করোর লাখ ৩৩ হেন্না তেংবাংদুনা নহা করোর কয়াদা মখোয়গী থবক হৌনবা খুদোংচাবা ফংহনখ্রে। নুপী করোর ১০ হেনবনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগা শম্নরি, অমসুং করোর ৩ হেনবনা 'লাখপতি দিদী' ওইরে। স্বানিধি অমসুং পি.এম. বিশ্বকর্মাগুম্বা ইনিসিয়েতিবশিংনা অপীকপা ওন্তপ্রিন্যুওরশিং, লম্বীদা পোৎ য়োনবা মীওইশিং অমসুং ত্রেদিস্নেল আর্তিসানশিংদা অনৌবা তেক্নোলোজী, অনৌবা শেল-থুমগী তেংবাং অমসুং অনৌবা পাঙ্গল ফংহল্লে। ঐহাক্না ইকুই কুইদ্রিঙৈদা ৱারী শানখিবা নহাশিংগী মরক্তা, আই.তি.আই.দগী গ্রেজুএৎ তৌরবা নহা অমা দ্রোনশিং শাবদা থৱায় য়াওনা হোৎনখি। ঐহাক্না অদোমদা দ্রোন সেক্তরদগী খুদম অমা পীজগে। হিদাক-লাংথকশিং সপ্লাই তৌবা, পেস্তিসাইদশিং কাপ্পা, স্বমিত্বা স্কিমগী মখাদা মেপ্পিং তৌবা, নৎত্রগা ঙাকশেলদা শীজিন্নবা ওইগেরা - লৈবাক অসিদা দ্রোনশিং শীজিন্নবা লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। অমসুং দ্রোনশিং অসি হেন্না শীজিন্নরকপনা নহারোলশিংগীদমক অনৌবা থবকশিং শেমগৎলি। আই.তি.আই.দগী নৌনা থোরকপা নহা ওইরিবা মীওই অদুনা থাজবা থমদুনা হায়খি: "দ্রোনগী ভিদিও য়েংবতা নত্তনা, অদোম ইশামক্না দ্রোন শেম্বা হৌরো - অদোম্না মসি তৌবা ঙমগনি।" মহাক্না থাজবগা লোয়ননা ঙাংখি। ঐখোয়গী সরকারনা স্পেস সেক্তর হাংদোক্নবা ৱারেপ লৌখিবনা নহারোলশিংদা চাউনা কান্নবা পীরি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি তরা অসিদা দিজিতেল ইকোনোমীনা অনৌবা খুদোংচাবশিংগী মালেম অমা শেমগৎলে। গিগ ইকোনোমী, প্লেতফোর্ম ইকোনোমী, কন্তেন্ত শেম্বা, নৎত্রগা তেক্নোলোজী সর্ভিস ওইগেরা - থবক ফংনবগী অনৌবা লমশিং থুনা থোরক্লি। মমাংদা খল্লুদবা খুদোংচাবশিং অসি হৌজিক নহা লাখ কয়াগী শেল-থুমগী হৌরকফম ওইরে। হায়রিবা অহোংবা অসি স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেমদসু উবা ফংই। মতম অমদা লৈবাক অসিদা স্তার্তঅপ ৫০০ রোম লৈরম্মি। ঙসিদি, রেজিস্তর তৌরবা স্তার্তঅপ ২,০০,০০০ হেন্না লৈরে, অমসুং লৈবাক অসিগী দিস্ত্রিক্ত খুদিংমক্তা স্তার্তঅপশিং অসি অদোম্না থেংনগনি। অসিগুম্বা মশীংশিং অসিনা লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা ভারতকী নহারোলশিংনা গ্রোথ, ইন্নোবেসন অমসুং ওন্তপ্রিন্যুওরশিপকী লমদা মালেমগী লুচিংবা ওইরগনি হায়বগী থাজবা পোকহল্লি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, মালেম পুম্বনা ভারতকী তুংলমচৎকী মতাংদা পুক্নিং থৌগৎলি। ভারতকী নহারোলশিংগী শক্তিদা মীপুম খুদিংমক্না থাজবা থম্লি। অদোম্না ফ্রান্সতা "ইন্দিয়া ইন্নোবেৎস"কী চাউরবা প্রোগ্রাম উবা ফংলে। এ.আই., স্পেস, গ্রীন ইনর্জী, বাইওতেক্নোলোজীগুম্বা লমশিংদা, ভারতকী স্তার্ত-অপশিং অমসুং মালেমগী ইনভেস্তরশিংনা পুন্না থবক তৌনবা অনৌবা ফোর্স অমা ওইনা পুখৎলক্লি। ঙসিদি ভারতনা মালেমগা লোয়ননা অনৌবা ললোন-ইতিক্কী য়ানচে কয়া অমা খুৎয়েক পীনরি। ভারতকী ইন্দস্ত্রীশিংগীদমক্তা অনৌবা কৈথেলশিং হাংলিবা য়ানচেশিং, ভারতকী প্রোফেস্নেলশিংগীদমক্তা অনৌবা খুদোংচাবশিং শেম্লিবা য়ানচেশিং। হৌখিবা থা খরদা, য়ুরোপকী লৈবাক কয়াগা লোয়ননা মরুওইবা য়ানচে কয়া অমসু খুৎয়েক পীনখ্রে। হায়রিবা য়ানচেশিং অসি লৈবাক অসিদা অনৌবা থবক মিলিয়ন কয়া শেমগৎনবা মেদিয়ম অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং,
মালেম অসিনা তুংলমচৎকী শেন্মিৎলোনগীদমক শেম-শারি। অমসুং ভারতনা তুংলমচৎকী শেন্মিৎলোনগী লুচিংবা ওইনবা শেম-শারি। মালেম অসি তুংলমচৎকী তেক্নোলোজীগী মায়কৈদা চংশিল্লি, অমসুং ভারতনা নহাশিংবু তুংলমচৎকীদমক শেম-শারি। মসি ভারতকী নহারোলশিংগী খ্বাইদগী চাউবা খুদোংচাবা অমনি অমসুং ঐখোয়না মসিগী মপুং ফানা কান্নবা লৌগদবনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১২ অসিদা, ভারতকী থবক ফংবগী লমদা অতোপ্পা অচৌবা অহোংবা অমা লাকখ্রে। মসিগী মতাংদা খন্ন-নৈনবগী চাং য়াম্না নেম্না লৈরি, অদুবু চাউখৎলবা ভারতকী খোঙচৎ অসিদা মসিগী মরুওইবা অসি য়াম্না চাউই। মসিগী অহোংবা অসিনা থবক পীবগী মওং অসি সেক্যুরিতী অমসুং মগুনগা মরী লৈনহল্লি। ঐখোয়গী মীৎয়েংদি সেক্যুর এমপ্লোইমেন্তনি। ঐখোয়গী মীৎয়েংদি শিন্মী খুদিংমক্কী সোসিএল সেক্যুরিতীনি। মরম অসিনা ঙসি তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা ই.পি.এফ.ও. সিস্তেম অসি মোদর্নাইজ তৌখ্রে। পেন্সনগী থৌরাংশিং অসি হেন্না লায়থোকহল্লে অমসুং হেন্না ফংহল্লে। অনৌবা শিন্মী মিলিয়ন কয়াসু হকশেলগী ইন্সুরেন্স অমসুং শেল চংদবা লাইয়েংগী ফেসিলিতীগা শম্নহল্লে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ভিজন অসিগা লোয়ননা লেবর রিফোর্মশিংসু মাংলোমদা চংশিল্লি। অনৌবা লেবর কোদশিংগী পান্দমদি শিন্মীশিংদা হেন্না চাউবা সেক্যুরিতী, হেন্না ত্রান্সপরেন্সী, অমসুং হেন্না হকশিং পীনবনি। এপোইন্তমেন্ত লেতরশিংবু আইনগী ওইবা মওংদা শকখঙবা, মতম শাংনা থবক শুবা মীওইশিংগীদমক চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং ফংহনবা নৎত্রগা খ্বাইদগী তাবা খুৎশুমল হেনগৎহনবগী হীরম ওইরবসু - থবক খুদিংমক্কী পান্দমদি শিন্মীশিংগী ইকাই খুম্নবা অমসুং সেক্যুরিতী অনিমক মপাঙ্গল কনখৎহনবনি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়গী নুপীশিংগী শক্তিনা হীরম খুদিংদা অনৌবা থাক্তা য়ৌরে। মরম অদুনা, নুপীশিংগীদমক্তা সেফ, রেস্পেক্টিভ অমসুং খুদোংচাবনা থল্লবা অকোয়রোন অমা শেমগৎলি। নুমিদাংগী শিফকা মরী লৈনবা অরিবা অথিংবাশিং হোংদোকপা, য়ুমদগী থবক তৌবা য়াহনবা, নৎত্রগা সেফ ৱার্কপ্লেসশিং লৈহনবা ওইরো - ঐখোয়না নুপীশিংগী শরুক য়াবা হেনগৎহল্লি।
মরুপশিং,
ঙসি, ইন্দস্ত্রীএল ৱার্ল্দদগী ঐহাক্কী মরুপ ময়াম অমা মফম অসিদা লৈরে। ঐনা ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা হায়জনীংবা ৱাফম অমা লৈ। ২১শুবা চহিচাদা, খুদোংচাবশিং অসি হৈ-শিংলবা তেলেন্ত, ইন্নোবেসন, অমসুং ক্বালিতী লৈবা লৈবাকশিংদা ফংলগনি। অমসুং ঙসিদি, ভারতনা হীরম অহুম অসিদা মাংলোমদা চংশিনবগী থোইদোক হেন্দোকপা মপাঙ্গল লৈরে। মরম অদুনা ঐহাক্না ভারতকী ইন্দস্ত্রীগী মালেমদা হায়জনীংবদি - ঙসি ঐখোয়গী মাংদা লৈরিবা খুদোংচাবশিং অসি মপুং ফানা লৌগদবনি। ঐখোয়না অনৌবা কৈথেলশিং ফংগদবনি। ঐখোয়না অনৌবা পোত্থোকশিং পুথোক্কদবনি। ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী ফবা কম্পেনীশিংগা চাংদম্নবা তাই। মরমদি ঙসিদি মালেম অসিনা ভারতকীদমক থোঙ হাংলি। মমাংদদি, ঐখোয়গীদমক্তা থোঙনাও অমত্তা হাংদোক্লমদে, মরুপশিং - ঙসিদি, থোঙনাওশিং হাংদোক্লে। ভারতনা লৈবাক ৪০ রোমগা লোয়ননা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত সাইন তৌনখ্রে, অমসুং ঐখোয়না মদুগী মপুং ফানা কান্নবা লৌগদবনি। হায়রিবা এগ্রীমেন্তশিং অসিনা অনৌবা কৈথেলশিং শেমগৎলি, অনৌবা কৈথেলশিং ফংহল্লি অমসুং মালেম শিনবা থুংনা মেক ইন ইন্দিয়া ব্রান্দশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি। মরম অদুনা, মরুপশিং, ঐখোয়না খুদোংচাবশিং অসি মাংহনদনবা হোৎনগদবনি।
মরুপশিং,
পান্দমশিং অদু চাউরবদি, মায়পাকপশিং অদুসু চাউই। করিগুম্বা মীৎয়েং অসি মালেম শীনবা থুংনা লৈরবদি, মায় পাকপা অমসুং ঙমখৈশিং অসি মহৌশানা পাকথোক চাউথোক্কনি। মসিনা মরম ওইদুনা ত্রেনিং, মেন্তরশিপ অমসুং ইন্তর্নশিপ অসি হৌজিক্তি ওপ্সনেল ওইদ্রে - মখোয় অসি ২১শুবা চহিচাগী তঙাইফদবা অমনি। ভারতকী ইন্দস্ত্রীএল সেক্তরনা মশামক্না হৈ-শিংলবা শিন্মী মশিং শেমগৎকদবনি অমসুং তুংলমচৎকীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিংসু শেমগৎকদবনি। মরমদি চাউখৎলবা ভারত অমগী লম্বী অসি শেন থাদবা খক্তনা শেম্বা ঙম্লোই, মসি হৈশিংবা, হৈশিংবা অমসুং ইন্নোবেসনগী পাঙ্গলনা শেম্বা ঙম্লগনি। অমসুং মসিগী খোঙচৎ অসিগী খ্বাইদগী চাউবা চাংয়েং অসি ইন্দস্ত্রীগী মালেমদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপশিংদা ঐহাক্না হন্না-হন্না হায়জরিবা ৱাফম অমা খক্তনি - হায়রিবা ফিভম পুম্নমক্কী খুদোংচাবা লৌনবগী খ্বাইদগী শক্তি লৈবা পাম্বৈদি ক্বালিতীনি। এজুকেসনগী মগুন। হৈশিংবগী মগুন। সর্ভিসকী মগুন। পোত্থোক্কী মগুন পেকেজিংগী ক্বালিতী ফাওবা। ঐখোয়না মালেম অসিদা হিংবা পাম্লবদি, ঐখোয়না খ্বাইদগী ৱাংবা গ্লোবেল স্তেন্দর্দশিং মপুং ফাহনগদবনি। ঐখোয়না মালেম অসিদা মাংলোমদা চংশিনবা পাম্লবদি, মগুন লৈবা হায়বসি ঐখোয়গী মশক ওইগদবনি। ঙসিদি মালেম অসিনা ভারতকী মায়কৈদগী চাউরবা আশা কয়া অমা লৈরি। অদুবু ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ভারতকী নহারোলশিংনা মসিগী অপাম্বশিং অদু ফংবতা নত্তনা, মখোয়শিং মসিদগী হেন্না হেনগৎলগনি অমসুং মালেমদা চাউথোকচবা অমসুং থৌনা ফবা মওং অদু উৎলগনি। মসি চাউখৎলবা ভারতকী পাঙ্গলনি। মসি ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিং, ঐখোয়গী নহারোলশিং, মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং অমসুং মখোয়গী শক্তিগী মশক অদুনি।
মরুপশিং,
মঙলানশিং অসি মখোয়বু মঙফাওনহনবদা খক্তদা চাউখৎলি। মঙলান অমা মঙফাওনবনা হেন্না চাউবা মঙলান অমগী লম্বী হাংদোকই। অমসুং মসিমক ঙসি ভারত্তা থোক্লিবা অসিনি। ঐহাক্না ভারতকী নহাশিংগী অপাম্বা অদু খঙই অমসুং ঐহাক্না মখোয়দা ৱাফম অমা হায়জনীংই - অদোমগী মঙলানশিং, ঐহাক্না অমুক হন্না হায়জরি, ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিং, অদোমগী মঙলানশিং অসি মোদীগী ৱারেপনি! মায় পাকপগী মায়কৈদা অদোম্না পায়খৎলিবা খোঙথাং খুদিংমক ঐহাকপু পুক্নিং থৌগৎলি। অমসুং পাউখুমদি, মায় পাকপা ঙমদ্রবসু, থম্মোয় কায়হনবা মথৌ তাদে। অশোয়বা খুদিংমক্না ঐখোয়দা করিগুম্বা খরা তম্বি। শান্ন-খোৎনবগী লমদা লৈরিবা মীওইশিংদা ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা হায় মদুদি করিগুম্বা অদোম্না শান্ন-খোৎনবগী লমদা চংশিল্লবদি, কনা অমত্তনা মায়থিবা নংদে। অমনা মায় পাকই, অমসুং অতোপ্পা অমনা তমশিলহৌই। কনাগুম্বা অমত্তনা মাঙখিদে। নহা ওইরিবা ৱাখলগী অশেংবা চাং অদুদি মায়থীবশিংদগী লেপ্পা লৈতনা তমজবা, মঙলানশিংবু মঙফাওনহনবা, অমসুং মায় পাকপা খুদিংগী মতুংদা অনৌবা মঙলানশিং পোকহনবা অসিনি। ভারতকী নহারোলশিংগী শক্তিদা ঐহাক্না থাজবা থম্লি। ঐহাক্না ভারতকী ওন্তপ্রিন্যিুওরশিপতা থাজবা থম্লি। মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। অমসুং ২০৪৭ ফাওবদা, লৈবাক অসিনা নীংতম্বগী চহি ১০০ মপুং ফারকপা মতমদা, ভারত অসি চাউখৎলগনি। মসি ঐখোয়গী মঙলাননি, মসি ঐখোয়গী ৱারেপনি। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ, ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিং, ঐখোয়না মসিবু ঐখোয়গী মীৎয়েংগা লোয়ননা উবা ফংলগনি। ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমা উবা ফংলগনি। অদোমবু হন্না-হন্না থাগৎচরি। ময়াম পুম্নমকপু ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
খঙহঞ্জবা: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগৌ চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।