AYUSH
Prime Minister Shri Narendra Modi to Lead International Day of Yoga 2026 Celebrations at Kolkata’s Historic Red Road
Ministry of Ayush gears up for grand IDY 2026 celebrations under the theme ‘Yoga for Healthy Ageing’
Over 6 lakh organisations register on Yoga Sangam Portal as millions prepare to join celebrations across India and the world
More than 210 Indian Missions to celebrate IDY 2026 across nearly 2,500 locations worldwide
20 JUN 2026 4:20PM by PIB Delhi
India is all set to celebrate the 12th International Day of Yoga (IDY) 2026, with the national celebration scheduled to take place at the iconic Red Road in Kolkata, West Bengal, on June 21. Prime Minister Shri Narendra Modi will lead the nation in the practice of the Common Yoga Protocol (CYP), marking another significant milestone in India’s efforts to promote Yoga as a global movement for health and well-being.
The national celebration at Red Road will begin at 5:00 AM, witnessing participation of thousands of Yoga enthusiasts at the venue, while millions of citizens are expected to join virtually from across India and abroad. The event will reaffirm Yoga’s growing role as a global movement promoting health, harmony and collective well-being.
The theme of International Day of Yoga 2026, “Yoga for Healthy Ageing” (स्वस्थ आयु के लिए योग), highlights the importance of adopting Yoga as a lifelong practice for healthy, active and dignified ageing. The theme underlines Yoga’s contribution as a preventive healthcare approach that enhances physical vitality, mental resilience and emotional balance.
Ahead of the main celebrations, the Ministry of Ayush’s Yoga Sangam Portal has achieved a major milestone, with organisational registrations crossing the 6 lakh mark and continuing to rise steadily. The overwhelming response reflects the enthusiasm of institutions, communities and citizens towards making Yoga a true people’s movement.
IDY 2026 continues to witness remarkable global participation. Through the coordinated efforts of the Indian Council for Cultural Relations (ICCR), more than 210 Indian Missions abroad are organising Yoga celebrations across nearly 2,500 locations worldwide, demonstrating how Yoga, rooted in India’s ancient wisdom, has emerged as a global movement for holistic well-being.
Adding a cultural dimension to IDY 2026, the Ministry of Culture, in collaboration with the Archaeological Survey of India (ASI), is organising special Yoga celebrations across 100 iconic locations in the country, connecting India’s rich cultural heritage, historical landmarks and Yoga traditions. As part of this initiative, major celebrations will be held at 12 prominent locations including Red Fort in New Delhi, Haridwar in Uttarakhand, Konark in Odisha, Hampi in Karnataka, Mahabalipuram in Tamil Nadu, Mumbai in Maharashtra, Nalanda in Bihar, Ahmedabad in Gujarat, Sarnath in Uttar Pradesh, Leh in Ladakh, Hyderabad in Telangana and Silchar in Assam. The initiative aims to showcase India’s civilisational legacy while highlighting Yoga as an integral part of the country’s cultural identity.
Citizens participating virtually in IDY 2026 are encouraged to join Prime Minister Shri Narendra Modi during the Common Yoga Protocol session, capture their Yoga moments and share them on social media to showcase India’s collective celebration of Yoga to the world.
The Ministry of Ayush has invited people from all walks of life to participate in large numbers at Red Road, Kolkata, from 5:00 AM onwards on June 21. Participants will also experience Ayush Aahar at the venue, promoting the message of holistic health and wellness.
The 12th International Day of Yoga 2026 celebration aims to strengthen the message of “Yoga for Healthy Ageing” (स्वस्थ आयु के लिए योग) and inspire citizens across the world to embrace Yoga as a way of life.

আয়ুষ
কলকাতাৰ ঐতিহাসিক ৰেড ৰোডত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস ২০২৬ উদযাপনৰ নেতৃত্ব দিব প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে
আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে "সুস্থ বাৰ্ধক্যৰ বাবে যোগ" শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰ অধীনত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস ২০২৬ উদযাপনৰ বাবে সাজু হৈছে
সমগ্ৰ ভাৰত আৰু বিশ্বতে লাখ লাখ লোকে এই উদযাপনত যোগদান কৰিবলৈ সাজু হোৱাৰ সময়তে ৬ লাখৰো অধিক সংস্থাই যোগ সংগম পৰ্টেলত পঞ্জীয়ন কৰিছে
২১০টাতকৈ অধিক ভাৰতীয় মিছনে বিশ্বৰ প্ৰায় ২৫০০ স্থানত আইডিৱাই ২০২৬ উদযাপন কৰিব
20 JUN 2026 4:20PM by PIB Guwahati
ভাৰতে ২০২৬ চনৰ দ্বাদশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস (আইডিৱাই) উদযাপনৰ বাবে প্ৰস্তুতি সম্পূৰ্ণ কৰি তুলিছে। ২১ জুনত পশ্চিমবংগৰ কলকাতাৰ ঐতিহ্যমণ্ডিত ৰেড ৰোডত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস ২০২৬ ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় উদযাপন অনুষ্ঠিত হ'ব ।প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দেশবাসীৰ বাবে কমন যোগ প্ৰট’কল (চি ৱাই পি)ৰ অনুশীলনৰ নেতৃত্ব দিব। এই অনুষ্ঠান ভাৰতৰ স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাৰ বাবে এক বিশ্বজোৰা আন্দোলন হিচাপে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ আন এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি হিচাবে চিহ্নিত হ'ব ।
ৰেড ৰোডত পুৱা ৫:০০ বজাৰ পৰা আৰম্ভ হ’ব আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ ৰাষ্ট্ৰীয় উদযাপন, য’ত হাজাৰ হাজাৰ যোগ অনুৰাগীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব। আনহাতে সমগ্ৰ ভাৰত আৰু বিদেশৰ পৰা লাখ লাখ নাগৰিকে ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমেৰে এই অনুষ্ঠানত যোগদান কৰিব । এই অনুষ্ঠানে স্বাস্থ্য, সম্প্ৰীতি আৰু সামূহিক মংগলৰ প্ৰসাৰ ঘটোৱা এক বিশ্বজোৰা আন্দোলন হিচাপে যোগৰ ক্ৰমবৰ্ধমান ভূমিকাক পুনৰ দৃঢ় কৰি তুলিব।
২০২৬ চনৰ আন্তৰ্জাতিক যোগ দিৱসৰ বিষয়বস্তু হৈছে "সুস্থ বাৰ্ধক্যৰ বাবে যোগ" । এই বিষয়বস্তুৱে সুস্থ, সক্ৰিয় আৰু মৰ্যাদাপূৰ্ণভাবে বয়স বৃদ্ধিৰ অৰ্থে যোগক আজীৱন অভ্যাস হিচাপে গ্ৰহণ কৰাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰিছে। এই বিষয়বস্তুৱে যোগক এক প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যসেৱাৰ পদ্ধতি হিচাপেও আলোকপাত কৰিছে, যিয়ে শাৰীৰিক সজীৱতা, মানসিক স্থিতিস্থাপকতা আৰু আবেগিক ভাৰসাম্যতা বৃদ্ধিত সহায় কৰিব পাৰে।
অনুষ্ঠানৰ মূল উদযাপনৰ পূৰ্বে আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ যোগ সংগম পৰ্টেলে এক বিশেষ মাইলৰ খুঁটিস্বৰূপ সফলতা অৰ্জন কৰিছে। এই পৰ্টেলত হোৱা পঞ্জীয়নে ৬ লাখৰ সীমা অতিক্ৰম কৰিছে আৰু সেয়া ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। জনতাৰ এই সঁহাৰিয়ে যোগক প্ৰকৃত জনগণৰ আন্দোলন হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতি প্ৰতিষ্ঠান, সম্প্ৰদায় আৰু নাগৰিকৰ উৎসাহকেই প্ৰতিফলিত কৰিছে।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস ২০২৬ত উল্লেখযোগ্যভাবে বিশ্বজোৰা অংশগ্ৰহণ অব্যাহত আছে। ইণ্ডিয়ান কাউন্সিল ফৰ কালচাৰেল ৰিলেছনছ (আইচিচিআৰ)-এ সমন্বিত প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে বিদেশৰ ২১০টাতকৈও অধিক ভাৰতীয় মিছনৰ সহায়ত বিশ্বৰ প্ৰায় ২৫০০ স্থানত যোগ দিৱস উদযাপনৰ ব্যাপক আয়োজন কৰিছে। যিয়ে ভাৰতৰ প্ৰাচীন প্ৰজ্ঞাত শিপাই থকা যোগে কেনেকৈ সামূহিক মংগলৰ বাবে এক বিশ্বজোৰা আন্দোলন হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে তাকেই প্ৰতিফলিত কৰিছে।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস ২০২৬ত সাংস্কৃতিক মাত্ৰা সংযোজন কৰি সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয়ে ভাৰতৰ প্ৰত্নতাত্ত্বিক জৰীপ (এ এছ আই)বিভাগৰ সহযোগত দেশৰ ১০০টা চিনাকি স্থানত যোগ দিৱসৰ বিশেষ উদযাপনৰ আয়োজন কৰিছে। ভাৰতৰ চহকী সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ সৈতে ঐতিহাসিক যোগ পৰম্পৰাক সংযোগ কৰি এনে অনুষ্ঠানসমূহৰ আয়োজন কৰা হৈছে।
এই পদক্ষেপৰ অংশ হিচাপে নতুন দিল্লীৰ লালকিল্লা, উত্তৰাখণ্ডৰ হৰিদ্বাৰ, ওড়িশাৰ কণাৰ্ক, কৰ্ণাটকৰ হাম্পী, তামিলনাডুৰ মহাবলীপুৰম, মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুম্বাই, বিহাৰৰ নালন্দা, গুজৰাটৰ আহমেদাবাদ, উত্তৰ প্ৰদেশৰ সাৰনাথ, লাডাখৰ লেহ, তেলেংগানাৰ হায়দৰাবাদ আৰু অসমৰ শিলচৰত এনে অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হৈছে । দেশৰ সাংস্কৃতিক পৰিচয়ৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ হিচাপে যোগক উজ্জ্বল কৰি তোলাৰ লগতে ভাৰতৰ সভ্যতাবাদী উত্তৰাধিকাৰ প্ৰদৰ্শন কৰাৰ লক্ষ্যৰে এই পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস ২০২৬ত ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমেৰে অংশগ্ৰহণ কৰা নাগৰিকসকলক ভাৰতৰ সামূহিক যোগৰ উদযাপনক বিশ্ববাসীৰ আগত প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ কমন যোগ প্ৰট’কল অধিৱেশনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সৈতে যোগদান কৰি তেওঁলোকৰ যোগৰ মুহূৰ্তৰ ছবি আদি ছ’চিয়েল মিডিয়াত শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে।
আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে ২১ জুনৰ পুৱা ৫:০০ বজাৰ পৰা কলকাতাৰ ৰেড ৰোডত সকলো শ্ৰেণীৰ লোকক অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছে।অনুষ্ঠানস্থলীত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাৰ বাৰ্তাক প্ৰচাৰ কৰা আয়ুষ আহাৰৰ সোৱাদো লাভ কৰাৰ সুবিধা পাব ।
দ্বাদশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস ২০২৬ উদযাপনৰ মূল উদ্দেশ্য হৈছে ইয়াৰ বিষয়বস্তু "সুস্থ বাৰ্ধক্যৰ বাবে যোগ"ৰ বাৰ্তা শক্তিশালী কৰাৰ লগতে সমগ্ৰ বিশ্বৰ নাগৰিকসকলক যোগক জীৱনশৈলী হিচাপে আঁকোৱালি ল’বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰা।