Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on the occasion of the completion of two years of the Government of Odisha
20 JUN 2026 5:01PM by PIB Delhi
Honourable President Smt. Droupadi Murmu Ji, Governor Shri Hari Babu Ji, the popular Chief Minister here Shri Mohan Charan Majhi Ji, Deputy Chief Minister Shri Kanak Vardhan Singh Deo Ji, Smt. Pravati Parida Ji, Odisha Minister Shri Ganesh Singh Khuntia Ji, Shri Krishna Chandra Mahapatra Ji, Member of Parliament Shri Naba Charan Majhi Ji, Shri Manmohan Samal Ji, Shri Baijayant Panda Ji, other distinguished dignitaries, brothers and sisters.
Our Odisha is these days immersed in the joy of celebrations. The Raja festival was celebrated with great enthusiasm just last week. Preparations for the Rath Yatra of Mahaprabhu Jagannath Ji are also progressing with full fervour. There is great excitement regarding the Baripada Rath Yatra in Mayurbhanj as well.
And amidst all this, the festival of democracy and development is also being celebrated. The BJP Government in Odisha has completed two years in office. On this occasion, the opportunity to come among all of you, the privilege of visiting Mayurbhanj, and your presence here in such large numbers make this occasion very special for me.
Your affection draws me back here again and again. I heartily congratulate all of you. I also extend my greetings and best wishes to the people of Odisha on the development journey under the double-engine government.
On this occasion, I also pay tribute to eminent personalities such as Pandit Raghunath Murmu Ji, Dr. Damayanti Besra Ji, and Shri Charan Hembrom Ji. Raghunath Murmu Ji created the Ol Chiki script for the Santali language. Our Government has presented the Constitution of India in the Santali language. Sons and daughters of Odisha have been honoured with Padma Awards. Over the past two years, the Odisha Government has also been working day and night to fulfil the dreams of all these great personalities.
Friends,
Today's occasion is special for another reason as well, because the Honourable President, the daughter of Odisha who was raised on the soil of Mayurbhanj, is present among us today. Today is also her birthday.
I extend my heartfelt birthday greetings and best wishes to President Droupadi Murmu Ji. I pray for her long life and good health. I offer prayers at the feet of Lord Jagannath. It is a matter of immense pride for all of us that Odisha's daughter has reached such a high office in the country and is guiding us.
The President's personality, her generous and compassionate nature, and her unwavering dedication to serving the nation and society have enhanced the identity not only of Mayurbhanj but of the whole of Odisha. On this occasion, I especially congratulate her.
Friends,
When this programme was planned, the original reason was logistical. Discussions about my visit here had been going on for a long time, but schedules never matched. When International Yoga Day was scheduled in Kolkata on 21 June, I thought that since it was also Bengal Day, I could visit Mayurbhanj in the morning and attend the Kolkata programme in the evening. That is how 20 June was decided.
But some things are governed by divine blessings. And so a fortunate coincidence occurred today—that it is also the President's birthday, and I got the opportunity to visit her village and convey my greetings personally.
Friends,
Today I also visited Pahadpur along with the President. I visited the school built by her for the children of this region. I had the opportunity to spend some memorable moments with the children.
I was observing the brightness on the faces of the children and the warmth and affection of the President. There, I did not feel that any child thought that the President had come. Every child felt that their mother had come.
Those children are truly fortunate. The poor, deprived and tribal children of this region are receiving inspiration and gaining the confidence to do something great for the country.
I am grateful to the President for giving me the opportunity to go through these experiences today. In a way, this day became a day of learning for me, a day of education.
Friends,
I would also like to inform you of a decision of the Government. Pahadpur village will now be rapidly developed as a Surya Gram, a Solar Village.
That means every household here will generate solar power. We can proudly say that this is the same Odisha where Konark is known for its Sun Temple, and similarly Pahadpur will become known as a Surya Gram. My effort will be to ensure that work in this direction begins immediately so that the entire village is recognised as a Solar Village. Through this initiative, the people of Pahadpur will receive free solar electricity, and any surplus power generated will also increase their income.
Friends,
The two years of the double-engine government in Odisha have been historic in many ways. Under the leadership of Chief Minister Shri Mohan Charan Majhi Ji, Odisha is today moving rapidly on the path of development. Here, the lives of ordinary people are changing through welfare schemes for the poor. Odisha today is demonstrating the capacity to attract investment and industries through growing economic activity. Rapid efforts are being made to create new employment opportunities.
Friends,
The vision of the Central Government is: India's development through the development of Eastern India. That is why we are working on the policy of Purvodaya. The Eastern India that was turned into a symbol of backwardness during the Congress era is today becoming the gateway to progress. Odisha itself is witnessing this transformation.
Friends,
Odisha has the sea, mineral wealth, agricultural strength, and above all, talented youth. We are working together to fully utilize this potential. That is why Odisha is witnessing record investment in railway infrastructure today. New roads and economic corridors are being built. Ports are being expanded. Investments are coming into energy, semiconductors, green energy, and modern industries.
Even today, many important projects related to Odisha's development have been inaugurated and foundation stones laid. Approximately ₹47,000 crore will be spent on these projects. These projects related to power, roads, railways, health, and education will greatly benefit all of you. I heartily congratulate the people of Odisha on these projects.
Friends,
Our Government is transforming Odisha's resources into Odisha's opportunities. Campaigns such as Utkarsh Odisha are being undertaken to attract major investments and establish new industries in the state. Under this initiative, investment proposals worth nearly ₹20 lakh crore have already been received. Work is also underway on several mega projects worth more than ₹3.5 lakh crore.
To create a favourable environment for industries, attention is being given to the overall development of Odisha. More than ₹6,000 crore is being invested in the power sector. Urban development is being accelerated under the Samruddha Shahara Yojana. In the coming years, we will see the results of these efforts.
Friends,
A major characteristic of the double-engine government is that it reaches the people itself. Our effort is to ensure that ordinary citizens do not have to make unnecessary rounds to resolve their problems. As a result of these efforts, the aspirations of youth, women, farmers, and common citizens are being fulfilled today. Consider this: a decision has been taken to provide farmers ₹3,100 per quintal for paddy procurement. Through the Subhadra Yojana, financial assistance has reached more than one crore mothers and sisters.
By implementing Ayushman Bharat, the path has been opened for Odisha's families to receive treatment in hospitals across the country. To ensure that tribal students do not have to discontinue their education, the Madho Singh Haat Kharcha Yojana has been launched.
Respecting the sentiments of the devotees of Mahaprabhu Shri Jagannath Ji, all four gates of the Shrimandir have been opened for devotees. With the strength of the double-engine government, development is now being ensured in all directions.
Friends,
I have also received information about the special cleanliness campaign that was carried out here in recent days. I saw on social media that the cleanliness campaign had become a major topic of discussion—"Swachhta Se Swagat". I highly appreciate this initiative of Odisha, and I express my satisfaction and appreciation to the citizens, the Government, and the Chief Minister for this commendable effort.
Friends,
Cleanliness should be a part of our lifestyle; it should become a daily habit. I heartily congratulate everyone associated with the cleanliness campaign.
Friends,
I have spent an important period of my life working as a volunteer in tribal regions. The Honourable President herself has spent many years facing challenges in such areas. You and I both know that basic facilities did not easily reach tribal regions. Therefore, our Government has given very high priority to tribal development. To connect such areas with essential facilities, we launched the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan. Under this initiative, departments related to health, education, roads, and housing are working together for comprehensive development so that the difficulties faced by people living there can be removed.
Similarly, the PM Janman Abhiyan is the result of discussions with and guidance from the Honourable President. It is specifically meant for those tribal groups that have remained the most backward even within the tribal community. The Government is now itself reaching these tribal communities, going directly to their villages and doorsteps.
Friends,
For the upliftment of the tribal community, we are connecting tribal youth with educational and employment opportunities. To provide better educational facilities to these children, nearly 500 Eklavya Model Schools have been opened across the country. Around 750 Eklavya schools have been approved. At the pre-matric and post-matric levels, scholarships worth hundreds of crores of rupees have been provided to more than 1.5 crore tribal children. I am also pleased to inform you that approval has been granted for the establishment of another Navodaya Vidyalaya here in Mayurbhanj.
Friends,
Due to living in remote areas, tribal communities have also suffered from health-related challenges. Diseases such as sickle cell anaemia have been a major challenge. We launched a nationwide campaign against these diseases, distributed more than four crore health cards, and provided Ayushman cards to crores of tribal beneficiaries for free treatment.
Under the Jal Jeevan Mission, clean drinking water is being delivered to every household. Today, we can see the results of these efforts.
The tribal community is emerging from difficulties that persisted for decades and is becoming a part of the mainstream of development.
Friends,
In the coming years, two important milestones lie before us. In 2036, Odisha will complete 100 years of its formation. In 2047, India will complete 100 years of independence. That means Odisha and the nation share the same direction and the same goal. If Odisha's economy becomes stronger, India will become stronger. I have full confidence in Odisha's potential. Together, we must take Odisha to new heights of development.
Friends,
Tomorrow, 21 June, International Yoga Day will also be celebrated. Odisha, the land of knowledge and yoga, has long had yoga as a part of its cultural ethos. From the soil of Odisha, I call upon the entire nation and people across the world to participate in Yoga Day in the largest possible numbers. Once again, I congratulate all of you on today's occasion and on these development projects. I especially express my gratitude to the Honourable President for allowing me to visit the land of her work and service along with her.
Once again, I extend my heartfelt birthday wishes to her.
Thank you very much.
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's Speech. Original Speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ওরিশা সরকার শেমলকপা চহি অনি মপুং ফাবগী থৌরমদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
20 JUN 2026 5:01PM by PIB Imphal
জোয় জগন্নাথ! জোয় মা কিচকেশ্বরী! মোর সবু ভাই, ভোনী, মা, মোসী মানকু মোর নমোস্কার।
ইকাই খুম্নরবা রাস্ত্রপতি দ্রৌপদি মুর্মুজী, রাজ্যপাল শ্রী হরি বাবুজী, মফম অসিগী মীয়াম্না পাম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী মোহন চরন মাঝীজী, উপ মুখ্য মন্ত্রীশিং জনক বর্ধন সিংহ দেৱজী, প্রবতী পরীদাজী, ওরিশাগী মন্ত্রীশিং গনেশ সিংহ, খুন্তিয়াজী, অমসুং কৃষ্ণ চন্দ্র মহাপাত্রজী, এম.পি.শিং নবা চরন মাঝী, মনমোহন সামলজী, বৈজয়ন্ত পান্দাজী, অমসুং মশক নাইবা মীথুংলেনশিং, ইচিল-ইনাওশিং।
ওরিশা অসি হৌজিক্তি কুহ্মৈশিংগী নুংঙাইবা থৌরমশিংদা য়াওরি। মীয়াম্না পাম্নবা লোকেল ফেস্তিবেল 'রাজা' অসি মমাং চয়োলদা য়াম্না চাউনা ফনা পাংথোকখি। ভগবান জগন্নাথকী রথ য়াত্রাগী শেম-শারিবা অসিসু মপুং ফানা চংশিল্লি, অমসুং ময়ুরভঞ্জকী বারীপদাদা রথ য়াত্রাগী শেমশারি। মসি পুম্নমক্কী মরক্তা, দেমোক্রেতিক দিবেলপমেন্তগী কুহ্মৈসু পাংথোক্লি; ওরিশাদা বি.জে.পি. সরকারনা চহি অনি মপুং ফারক্লি। মফম অসিদা অদোমগী মরক্তা লৈজবা - ময়ুরভঞ্জদা লাকপগী খুদোংচাবা ফংজবা অমসুং অসিগুম্বা চাউনা মীয়াম তিনখিবা উবা ফংজবা অসিনা মসিগী থৌরম অসি ঐহাক্কীদমক্তা তশেংনা অখন্নবা ওইহল্লি। নখোয়গী মীনুংশি অমসুং থৌজাল অদুনা ঐবু হন্না হন্না মফমসিদা পুরকই। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি অমসুং 'দবল-ইঞ্জিন' সরকারগী মখাদা চাউখৎপগী খোঙচৎ অসিদা ওরিশাগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। মসিগী থৌরম অসিদা, ঐহাক্না পন্দিৎ রঘুনাথ মুর্মু, দা. দমায়ন্তি বেশ্রা, অমসুং শ্রী চরন হেমব্রামগুম্বা শক্নাইরবা মীওইশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। রঘুনাথ মুর্মুনা সন্থালী লোলগীদমক 'ওল চিকি' স্ক্রিপ্ত শেমখি। ঐখোয়গী সরকারনা ভারতকী সংবিধান অসিবু সন্থালী লোলদা পুথোকখ্রে অমসুং ওরিশাগী ইচানুপীশিংবু পদ্ম এৱার্দশিংগা লোয়ননা ইকায় খুম্নবা উৎখ্রে। হৌখিবা চহি অনি অসিদা, ওরিশা সরকারনসু হায়রিবা শক্নাইরবা মীওইশিং অসিগী মঙলানশিং অদু মঙফাওনহন্নবা চপকথবা লৈতনা অমসুং অয়ুক নুমিদাং খাক্তনা হোৎনরি।
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসি অখন্ননা অখন্নবা ওইরি মরমদি মায়ুরভঞ্জগী লৈহাওদা পোক্লকখিবা ওরিশাগী মচানুপী ওইরিবা ইকাই খুম্নরবা রাস্ত্রপতি অসি ঐখোয়গী মরক্তা লৈরি। ঙসিদি মহাক্কী মপোক নুমিৎসু ওইরি। ঐহাক্না রাস্ত্রপতি দ্রুপদী মুর্মুদা মহাক্কী মপোক নুমিৎকীদমক থম্মোয় শেংনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐহাক্না মহাকপু পুন্সি শাংনা অমসুং হকচাং ফনা লৈনবা থৌনিজরি। ওরিশাগী মচানুপী অমনা লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা অৱাংবা থাক্কী থবক পায়খরিবা অমসুং ঐখোয়বু লমজিংলিবা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কীদমক চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। মহাক্কী মশাগী ওইবা মওং-মতৌ, মহাক্কী পুকচেল চাউবা অমসুং মীনুংশি লৈবা মতৌ, অমসুং লৈবাক অমসুং খুন্নাইগী সেবা তৌবদা মহাক্কী অচেৎপা থৌনাগী খুত্থাংদা রাস্ত্রপতিনা ময়ুরভঞ্জ খক্তগী নত্তনা ওরিশাগী অপুনবা মশক মওং অসি মপাঙ্গল কনখৎহনখি। ঐহাক্না মহাকপু থৌরম অসিদা অখন্নবা মওংদা তরাম্না ওকচরি।
মরুপশিং,
প্রোগ্রাম অসিবু থৌরাং তৌরিঙৈদা, মরুওইনা খন্নখিবা অসি লোজিতিক্সনি; মফম অসিদা চৎনবা মতম শাংনা ৱা ঙাংনরম্মি, অদুবু সেদ্যুলশিং অসি চানবা ঙমখিদে। কোলকতাদা জুন ২১দা পাংথোক্কদৌরিবা ইন্তর্নেস্নেল য়োগ নুমিৎকী থৌরম লোইরবা মতুংদা, ঐহাক্না খল্লি মদুদি অয়ুক্কী মতমদা ময়ুরভঞ্জদা চৎপা অমসুং নুমিদাংৱাইরমদা কোলকতাগী থৌরমদা শরুক য়াবা অসি অফবা ৱাখল্লোন অমা ওইগনি। অদুম ওইনমক, করিগুম্বা খরদি ঈশ্বরগী খুৎতা লৈ, অমসুং ঙসিদি তশেংনা নুংঙাইবা থৌদোক অমা থোক্লে: ঙসি অসি রাস্ত্রপতিগী মপোক নুমিৎনি, অমসুং ঐহাক্না মহাক্কী খুঙ্গংদা চৎপা অমসুং মহাকপু ঐহাক্না ইকাই খুম্নবা উৎপগী খুদোংচাবা ফংলে।
মরুপশিং,
ঙসি, ঐহাক্না রাস্ত্রপতিগা লোয়ননা পহাদপুরদা চৎখি। ঐহাক্না মফম অসিগী অঙাংশিংগীদমক্তা মহাক্না লিংখৎলিবা স্কুল অদুদা চৎখি। ঐহাক্না অঙাংশিংগা লোয়ননা কাওঙমদ্রবা মীকুপ খরা লেনবগী খুদোংচাবা ফংখি। অঙাংশিংগী মায়থোংশিং অদু য়েংদুনা অমসুং রাস্ত্রপতিগী মীনুংশি অদু উবদা, অঙাং অমত্তনা মহাকপু রাস্ত্রপতি খক্তমক ওইনা উদে হায়না ঐনা খল্লি। মদুগী মহুত্তা, অঙাং খুদিংমক্না মখোয়গী মশাগী মমা লাকপগুম্না তৌখি। অসিগুম্বা অঙাংশিং অসি তশেংনা লৈবাক ফবা মীওইশিংনি। লমদম অসিদা লৈরিবা লায়রবশিং, শোত্থরবশিং অমসুং ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী অঙাংশিংনা মতৌ করম্না ইথিল ফংলিবা অমসুং লৈবাক অসিগীদমক মরুওইবা থবক অমা পাংথোক্নবগীদমক মশাদা থাজবা হেনগৎলক্লিবা অসি উবদা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইনি। ঙসি ঐহাকপু মসি থেংনবগী খুদোংচাবা পীবগীদমক ঐহাক রাস্ত্রপতিদা থাগৎচরি। মওং অমদা, নুমিৎ অসি ঐগীদমক্তা অনৌবা খরা তম্বগী খুদোংচাবা অমা ওইখি।
মরুপশিং,
পহাদপুর খুঙ্গংবু 'সুর্য়গ্রাম' - সোলর ভিলেজ অমা ওইনা খুমাং চাউশিলহন্নবা সরকারনা লৌখিবা ৱারেপ অদুগী মতাংদা ঐহাক্না অদোমদা খঙহন্নবা থৌনিজরি। মসিনা হায়রিবদি মফম অসিগী য়ুমথোং খুদিংদা সোলর পাৱর পুথোকপা ঙমহনগদবনি। কোনার্ক অসি মহাক্কী সন তেম্পলগীদমক মমিং চৎলবা মফম অমা ওইবগুম্না, পহাদপুর অসিসু 'সুর্য়গ্রাম' ওইনা মমিং চৎলগনি হায়না ঐখোয়না চাউথোকচবা ফাওবা য়াই। ঐহাক্না খুঙ্গং পুম্নমকপু সোলর ভিলেজ অমা ওইহন্নবগী থবক অথুবা মতমদা হৌনবা হোৎনগনি। মসিগী খোঙথাং অসিগী খুত্থাংদা, পহাদপুরগী মীশিংনা লেম্না সোলর ইলেক্ত্রিসিতী ফংলগনি, অমসুং পীরকপা অহেনবা পাৱর অসিনা মখোয়গী শেন্থোকসু হেনগৎহনগনি।
মরুপশিং,
ওরিশাদা 'দবল-ইঞ্জিন' সরকারগী চহি অনি অসি মওং কয়া অমদা পুৱারী ওইরি। মুখ্য মন্ত্রী মোহন চরন মাঝীগী লুচিং মখাদা ওরিশা চাউখৎপগী লম্বীদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি। ঙসিদি, লায়রবশিংগী য়াইফনবা স্কিমশিংনা মফম অসিগী মীচম মীয়ামগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লি। রাজ্য অসিনা ইনভেস্তমেন্ত অমসুং ইন্দস্ত্রীশিং শিংগৎপগী ওইথোকপা য়াবা অদু উৎলি, অমসুং অনৌবা থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবগীদমক খোঙজেল য়াংনা হোৎনরি।
মরুপশিং,
কেন্দ্র সরকারগী মীৎয়েংদি ভারতকী চাউখৎপা অসি নোংপোক থংবা ভারতকী চাউখৎপদগী লাকপনি। মরম অসিনা ঐখোয়না 'পুরোদয়' (অৱাং নোংপোক্তগী হৌবা) হায়বা পোলিসী অসিদা থবক তৌরি। কংগ্রেসকী মতমদা শোত্থবগী মশক ওইরম্বা নোংপোক ভারতকী লমদম অসি ঙসিদি চাউখৎপগী থোঙ অমা ওইরক্লি। ঙসিদি ওরিশা মশামকসু অহোংবা অসি উবা ফংলি।
মরুপশিং,
ওরিশাদা কোস্তলাইন, মিনরেল ৱেল্থ, লৌউ-শিংউগী পাঙ্গল, অমসুং খ্বাইদগী মরুওইনা, নহাশিংগী হৈ-শিংবা য়াম্না লৈ। মসিগী পোতেন্সিএল অসি মপুং ফানা শীজিন্ননবা ঐখোয়না পুন্না থবক তৌমিন্নরি। মসিনা মরম ওইদুনা ঙসি ওরিশাগী রেলৱে ইনফ্রাস্ত্রকচরদা রেকোর্দ ইনভেস্তমেন্ত তৌরি। অনৌবা লম্বীশিং অমসুং ইকোনোমিক কোরিদোরশিং শেমগৎলি, অমসুং পোর্তশিং পাকথোক চাউথোকহল্লি। ইনভেস্তমেন্তশিং অসি ইনর্জী, সেমিকন্দক্তরশিং, গ্রীন ইনর্জী অমসুং মোদর্ন ইন্দস্ত্রীশিংগুম্বা সেক্তরশিংদা থাদরক্লি। ঙসি ওরিশাগী চাউখৎ-থৌরাংগা মরী লৈনবা মরুওইবা প্রোজেক্ত কয়ামরুম শঙ্গাখ্রে নৎত্রগা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিদা চাউরাক্না লুপা করোর ৪৭,০০০ চাদিং তৌগনি। ইলেক্ত্রিসিতী, লম্বী-থোং, রেলৱেজ, হকশেল অমসুং এজুকেসনগী খোঙথাংশিং অসিনা ময়াম পুম্নমকপু য়াম্না নুংঙাইহল্লগনি। মসিগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক ঐহাক্না ওরিশাগী মীয়ামদা থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা ওরিশাগী রিসোর্সশিংবু রাজ্য অসিগী খুদোংচাবদা ওন্থোক্লি। লমদম অসিদা শেল থাদবা য়াম্না লাক্নবা অমসুং অনৌবা ইন্দস্ত্রীশিং লিংখৎনবা 'উতকার্শ ওরিশা'গুম্বা থৌরাংশিং পায়খৎলি। মসিগী খোংথাং অসিগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ২০গী ইনভেস্তমেন্ত প্রপোজেলশিং ফংখ্রে। লুপা কোতি লাখ ৩.৫ হেনবগী মমল লৈবা মেগা-প্রোজেক্ত কয়াদা থবক পায়খৎলি। ইন্দস্ত্রীদা খুদোংচাবা পীনবা ফিভম অমা শেমগৎনবা ওরিশাগী অপুনবা চাউখৎ থৌরাংদা মীৎয়েং থম্লি। পাৱর সেক্তরদা লুপা করোর ৬,০০০ হেনবগী ইনভেস্তমেন্ত তৌরি, অমসুং 'সম্রুধা সহর য়োজনা'গী খুত্থাংদা অর্বান দিবেলপমেন্ত খোঙজেল য়াংখৎলি। ঐখোয়না লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা হোৎনরিবশিং অসিগী মহৈ অদু উবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
'দবল ইঞ্জিন' লৈঙাক্কী মরুওইবা মগুন অমদি মসিনা মীয়ামদা মাংজৌননা য়ৌহনবা হায়বসিনি। ঐখোয়না মীচম প্রজাশিংনা মখোয়গী সমস্যাশিং অদুগী সোলুসনশিং ফংনবগীদমক্তা তঙাইফদবা লৈতনা চত্থোক চৎশিন তৌদনবা হোৎনরি। ঙসি নহারোলশিং, নুপীশিং, লৌমীশিং অমসুং মীয়ামগী অপাম্বশিং অসি মপুং ফাহন্নবগী মহৈ অসি হোৎনরিবশিং অসিগী মহৈনি। খুদম ওইনা, লৌমীশিংদা ফৌগী পোত্থোক পুথোকপগীদমক ক্বিন্তল অমদা লুপা ৩,১০০ পীবগী ৱারেপ লৌখি। সুভদ্রা য়োজনাগী খুত্থাংদা মমা অমসুং ইচিল-ইনাও কোতি অমা হেনবদা শেলগী তেংবাং পীখ্রে। আয়ুশ্মান ভারতকী থবক পায়খৎপনা ওরিশাগী ইমুংশিংদা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা হোস্পিতালশিংদা লায়েংবগী লম্বী হাংদোক্লে। ত্রাইবেলগী মহৈরোয়শিংগী মহৈ তম্বদা অথিংবা লৈহন্দনবা 'মাধো সিংহ হাৎ-খর্চা য়োজনা' হৌদোকখি। মহাপ্রভু শ্রী জগন্নাথকী ভক্তশিংগী পুক্নিংবু ইকাই খুম্নবা উৎতুনা শ্রীমন্দিরগী থোং খুদিংমক - মখোয় মরিমক - অসি তীর্থ চৎপা মীওইশিংগীদমক হাংদোক্লে। 'দবল-ইঞ্জিন' লৈঙাক্কী মপাঙ্গলনা মরম ওইদুনা, মফম অসিদা দিবেলপমেন্ত অসি মাইকৈ পুম্নমক্তা ফংহল্লে।
মরুপশিং,
ইকুই কুইদ্রিঙৈদা মফম অসিদা পাংথোকখিবা অখন্নবা স্বচ্ছতা দ্রাইবকী মতাংদা ঐহাক্না তারে। সোসিএল মীদিয়াদা ঐহাক্না উবা ফংখি মদুদি করম্না মসিগী স্বচ্ছতা কেম্পেন অসিনা মরুওইবা মফম অমা ওইরক্লিবনো। মসি তশেংনা 'শেংদোকপা থোংদা তরাম্না ওকপগী' থৌওং অমনি। নাগরিকশিং, সরকার অমসুং ওরিশাগী মুখ্য মন্ত্রীনা পায়খৎলিবা শিংথানিংঙাই ওইবা থৌরাং অসিগী মতাংদা ঐহাক্না ঐহাক্কী থাগৎপা অমসুং নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
স্বচ্ছতা হায়বসি ঐখোয়গী পুন্সি মহিংগী শরুক অমা ওইগদবনি অমসুং নুমিৎ খুদিংগী চৎনবী ওইগদবনি। স্বচ্ছতা কেম্পেনগা মরী লৈনরিবা মীওই খুদিংমক্তা ঐহাক্না থম্মোই শেংনা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ঐগী পুন্সিগী মরুওইবা শরুক অমা ত্রাইবেলগী লমশিংদা ভোলুন্তিয়র ওইনা থবক তৌদুনা কত্থোকখি। ইকাই খুম্নরবা রাস্ত্রপতি মশামক্না অসিগুম্বা লমদমশিংদা লৈরিবা শীংনবশিং অসি থেংননবা চহি কয়া লেপখ্রে। মমাংদা ত্রাইবেলগী মফমশিং অসিদা মরুওইবা খুদোংচাবশিং অসি য়াম্না লায়না ফংখিদে হায়বা ঐখোয়না খঙই। মরম অদুনা, ঐখোয়গী সরকারনা ত্রাইবেলগী চাউখৎ থৌরাংদা অৱাংবা থাক্কী মরুওইবা পীরি। হায়রিবা মফমশিং অসি তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিংগা শম্নহন্নবা ঐখোয়না 'ধার্তি আবা জনজাতিয়া গ্রাম উতকারশ অভিয়ান' হৌদোক্লে। মসিগী থৌরাং অসিগী মখাদা, হকশেল, এজুকেসন, লম্বী অমসুং হাউজিংগীদমক থৌদাং লৌরিবা দিপার্তমেন্তশিংনা অপুনবা চাউখৎ থৌরাং ফংহন্নবা অমসুং মফম অদুগী মীওইশিংনা থেংনরিবা অৱাবা হন্থহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নরি। মতৌ অসুম্না, 'পি.এম.-জনমান অভিয়ান' অসিসু ইকাই খুম্নরবা রাস্ত্রপতিগা লোয়ননা পাংথোকখিবা খন্ন-নৈনবগী অমসুং মহাক্না পীখিবা লমজিং-লমতাক্কী হকথেংননা মহৈনি। মসিগী খোঙথাং অসি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতী অসিগীদমক্তা অখন্ননা শেমগৎপনি। মসি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীগী মনুংদা খ্বাইদগী শোত্থনা লৈরিবশিংগীদমক্তনি। সরকারনা হৌজিক্তি খুন্নাইশিং অসিগা হকথেংননা, মখোয়গী খুঙ্গংশিংদা অমসুং মখোয়গী য়ুমথোংদা চৎতুনা কন্না হোৎনরি।
মরুপশিং,
ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, ঐখোয়না ত্রাইবেল নহারোলশিংবু এজুকেসন অমসুং থবক্কী খুদোংচাবশিংগা শম্নহল্লি। অঙাংশিং অসিনা হেন্না ফবা এজুকেস্নেল ফেসিলিতীশিং ফংহন্নবা লৈবাক শীনবা থুংনা এক্লাব্যা মোদেল স্কুল ৫০০ রোম হাংদোকখ্রে অমসুং অসিগুম্বা স্কুল ৭৫০ রোমগী অয়াবা পীখ্রে। প্রি-মেত্রিক অমসুং পোস্ত-মেত্রিক থাক অনিমক্তা ত্রাইবেল অঙাং করোর ১.৫ হেনবদা লুপা করোর চাম্মাগী স্কোলারশিপ পীখ্রে। ঐহাক্না মসিসু লাউথোকপদা নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ময়ুরভঞ্জতা অতোপ্পা নবোদয় বিদয়ালয়া অমা লিংখৎনবা অয়াবা পীখ্রে।
মরুপশিং,
অরাপ্পা মফমশিংদা লৈবনা মরম ওইদুনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংনা হকশেলগা মরী লৈনবা অচৌবা শীংনবশিং মায়োক্নখি। সিকল সেল এনেমিয়াগুম্বা লায়নাশিং অসিনা অচৌবা খুদোংচাদবা অমা ওইখি। অসিগুম্বা সমস্যাশিং অসি থেংননবা ঐখোয়না লৈবাক শীনবা থুংনা কেম্পেনশিং হৌদোক্লে, হেল্থ কার্দ করোর মরি হেন্না য়েন্থোক্লে, অমসুং ত্রাইবেলগী কান্নবা ফংলবা মীওই মিলিয়ন কয়াদা লেম্না লায়েংনবা আয়ুশ্মান কার্দশিং ফংহল্লে। জল জীবন মিসনগী মখাদা য়ুমথোং খুদিংমক্তা থক্নবা ঈশিং ফংহল্লি। হায়রিবা হোৎনরিবশিং অসিগী মহৈ ঙসি উবা ফংলে: ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংনা চহি কয়াগী অৱাবা কোকচবা ঙমলক্লি অমসুং চাউখৎপগী মরুওইবা শরুক অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী মাংদা মরুওইবা মাইলস্তোন অনি লৈরি। ২০৩৬তা ওরিশা শেমখিবা চহি ১০০ মপুং ফারগনি, অমসুং ২০৪৭তা ভারতকী নীংতম্বা চহি ১০০ মপুং ফারগনি। অতোপ্পা ৱাহৈ অমদা হায়রগদি, ওরিশা অমসুং লৈবাক অনিমক্কী পান্দমশিং অসি চপ মান্নবা মাইকৈদা চংশিল্লি। ওরিশাগী শেন্মিৎলোন মপাঙ্গল কনখৎলক্লবদি, ভারতসু মপাঙ্গল কনখৎলগনি। ঐহাক্না ওরিশাগী ওইথোকপা য়াবশিংদা থাজবা থম্লি। পুন্না হোৎনমিন্নদুনা ঐখোয়না ওরিশাবু চাউখৎপগী অনৌবা থাক্তা পুখৎকদবনি।
মরুপশিং,
হয়েং, জুন ২১দা, ইন্তর্নেস্নেল য়োগ দে পালন তৌগনি। ওরিশা অসি লৌশিং অমসুং য়োগগী লমনি। য়োগ অসি মতম শাংনা মফম অসিগী চৎনবী অমসুং চৎনবীগী মরুওইবা শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি। ওরিশাগী লৈমায়দগী ঐনা লৈবাক পুম্বগী মীয়াম অমসুং মালেমগী মীয়াম্বু ইন্তর্নেস্নেল য়োগ দে অসিদা মশিং য়াম্লবা মীওই কয়ানা শরুক য়ানবা হায়জরি। ঙসিগী থৌরম অসিদা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিদা ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না ইকাই খুম্নরবা রাস্ত্রপতিবু মহাক্না মহাক্কী পুন্সিদা থবক তৌদুনা কত্থোকখিবা মফম অদুদা লাকপগী খুদোংচাবা পীবিবগীদমক্তা ঐহাক্না মহাক্কী মফমদা অখন্নবা থাগৎপা ফোংদোকচরি। অমুক্কা হন্না, মপোক কুমওনগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ময়ামবু হন্না-হন্না থাগৎচরি।
জয় জগন্নথ।
জয় জগন্নথ।
জয় জগন্নথ।