Ministry of Commerce & Industry
APEDA Facilitates First-Ever Export of Dried Whole Egg Powder from Odisha to Austria
20 JUN 2026 6:19PM by PIB Delhi
The Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA), under the Ministry of Commerce & Industry, Government of India, facilitated the first-ever commercial export shipment of dried whole egg powder from Balangir, Odisha, to Austria, marking a significant milestone in promoting value-added agricultural and processed food exports from India.
The consignment was exported by OVO Farm Pvt. Ltd., Balangir, an APEDA-registered exporter. The shipment reflects the growing global acceptance of Indian value-added poultry products and opens new avenues for the export of processed egg products to premium international markets.
To strengthen the regional egg value chain and promote export-led growth, the exporter established a state-of-the-art egg processing facility in Balangir in 2025. The facility manufactures dried egg products that comply with national and international food safety and quality standards, including EIC standards, European Union hygiene requirements and other globally recognised regulations. The unit is certified under FSSC 22000 Version 6 and also holds HALAL and KOSHER certifications.
Dried whole egg powder is widely used in the food processing industry, bakeries, confectionery manufacturing and pharmaceutical applications owing to its long shelf life, ease of transportation and versatility. Produced through the spray-drying of liquid eggs, the product undergoes stringent quality control measures to ensure compliance with international standards.
The export consignment, comprising 22.6 metric tonnes of dried whole egg powder, was virtually flagged off by Chairman, APEDA, Shri Abhishek Dev, IAS. The event was attended by Commissioner-cum-Secretary, Fisheries and Animal Resources Development (F&ARD) Department, Government of Odisha, Shri Prem Chand, IAS, and Collector and District Magistrate, Balangir, Shri Gaurav Shivaji Isalwar, IAS. Representatives of the exporting company, senior APEDA officials and other stakeholders also participated in the programme.
APEDA has extended support to the exporter through its financial assistance schemes aimed at strengthening processing infrastructure, promoting the adoption of food safety and quality management systems, and enhancing laboratory testing capabilities. These interventions help improve export competitiveness and enable Indian exporters to meet the stringent requirements of global markets.
Austria and several other European countries import egg powder for a range of food and industrial applications. The successful export of this consignment highlights the increasing demand for Indian processed food products in the European Union and reinforces India's position as a reliable supplier of high-quality agricultural and food products.
The export is expected to encourage further investment in poultry processing, strengthen Odisha's agro-processing ecosystem and create new opportunities for expanding exports of value-added products from the state.

ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏପିଇଡିଏ ସହଯୋଗରେ ଓଡ଼ିଶାରୁ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆକୁ ପ୍ରଥମ ଥର ଶୁଖିଲା ଅଣ୍ଡା ଗୁଣ୍ଡ ରପ୍ତାନି
20 JUN 2026 6:19PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନି ବିକାଶ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ଏପିଇଡିଏ) ସହଯୋଗରେ ଓଡ଼ିଶାର ବଲାଙ୍ଗୀରରୁ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆକୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଡ୍ରାଏଡ୍ ହୋଲ୍ ଏଗ୍ ପାଉଡର ବା ଶୁଖିଲା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଣ୍ଡା ଗୁଣ୍ଡର ବ୍ୟବସାୟିକ ରପ୍ତାନି ହୋଇଛି। ଏହା ସହିତ ଭାରତରୁ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ ହୋଇଛି।
'ଏପିଇଡିଏ'ରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ରପ୍ତାନିକାରୀ ସଂସ୍ଥା, ବଲାଙ୍ଗୀରର 'ଓଭୋ ଫାର୍ମ ପ୍ରାଇଭେଟ୍ ଲିମିଟେଡ୍' ଦ୍ୱାରା ଏହି ରପ୍ତାନି କରାଯାଇଛି। ଏହି ରପ୍ତାନି ଭାରତୀୟ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ କୁକୁଡ଼ା ପାଳନ ଉତ୍ପାଦର ବଢ଼ୁଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗ୍ରହଣୀୟତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ଏବଂ ପ୍ରିମିୟମ୍ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରକୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଅଣ୍ଡା ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ନୂତନ ରାସ୍ତା ଖୋଲିଛି।
ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଣ୍ଡା ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ଓ ରପ୍ତାନି ଭିତ୍ତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଓଭୋ ପକ୍ଷରୁ ୨୦୨୫ରେ ବଲାଙ୍ଗୀରରେ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଅଣ୍ଡା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଟି ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଓ ଗୁଣବତ୍ତା ମାନକ ଅନୁଯାୟୀ ଶୁଖିଲା ଅଣ୍ଡା ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରେ । ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଟି 'ଏଫ୍ଏସ୍ଏସସି ୨୨୦୦୦ ସଂସ୍କରଣ ୬' ଅଧୀନରେ ପ୍ରମାଣିତ ଏବଂ ଏହା ସହିତ 'ହଲାଲ୍' ଓ 'କୋସର୍' ପ୍ରମାଣପତ୍ର ମଧ୍ୟ ହାସଲ କରିଛି।
ଅଧିକ ଦିନ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବା କ୍ଷମତା, ସହଜ ପରିବହନ ଏବଂ ବହୁମୁଖୀ ବ୍ୟବହାର କାରଣରୁ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ, ବେକେରୀ, ମିଠା ଓ କନଫେକ୍ସନେରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶୁଖିଲା ଅଣ୍ଡା ଗୁଣ୍ଡର ବହୁଳ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ। ତରଳ ଅଣ୍ଡାକୁ ସ୍ପ୍ରେ-ଡ୍ରାଇଙ୍ଗ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଶୁଖାଇ ଶୁଖିଲା ଅଣ୍ଡାଗୁଣ୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ। ‘ଓଭୋ’ରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏହି ଉତ୍ପାଦଟି, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନକ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ କଠୋର ଗୁଣବତ୍ତା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଯାଞ୍ଚ ଦେଇ ଗତି କରିଥାଏ।
୨୨.୬ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଶୁଖିଲା ଅଣ୍ଡାଗୁଣ୍ଡ ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି ରପ୍ତାନୀ କନ୍‌ସାଇନମେଣ୍ଟକୁ ଆପେଡାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଅଭିଷେକ ଦେବ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ମତ୍ସ୍ୟ ଓ ପ୍ରାଣୀ ସମ୍ପଦ ଉନ୍ନୟନ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ପ୍ରେମ ଚାନ୍ଦ ଏବଂ ବଲାଙ୍ଗୀରର ଜିଲ୍ଲାପାଳ ଶ୍ରୀ ଗୌରବ ଶିବାଜୀ ଇସାଲୱାର ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଏହା ସହିତ ରପ୍ତାନିକାରୀ ସଂସ୍ଥାର ପ୍ରତିନିଧି, ଆପେଡାର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏପିଇଡିଏ ନିଜର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଏହି ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମୁଖ୍ୟତଃ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଓ ଗୁଣବତ୍ତା ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ପରୀକ୍ଷାଗାର ପରୀକ୍ଷଣ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ, ଯେପରିକି ଭାରତୀୟ ରପ୍ତାନିକାରୀମାନେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାରର କଠୋର ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବେ।
ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପଭିତ୍ତିକ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ଏବଂ ଅନ୍ୟ କେତେକ ୟୁରୋପୀୟ ଦେଶ ଅଣ୍ଡା ଗୁଣ୍ଡ ଆମଦାନୀ କରିଥାନ୍ତି। ଏହି ଉତ୍ପାଦର ସଫଳ ରପ୍ତାନି ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦର ବଢ଼ୁଥିବା ଚାହିଦାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଗୁଣବତ୍ତା ସମ୍ପନ୍ନ କୃଷି ଓ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦର ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଯୋଗାଣକାରୀ ଭାବରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି।
ଏହି ରପ୍ତାନି କୁକୁଡ଼ା ପାଳନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ଓଡ଼ିଶାର କୃଷି-ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍‌କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟରୁ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ ଉତ୍ପାଦର ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।