Ministry of Coal
President of India Smt. Droupadi Murmu and Prime Minister Shri Narendra Modi lays Foundation Stone of Bharat Coal Gasification & Chemicals Limited (BCGCL) Coal-to-Ammonium Nitrate Project at Lakhanpur, Odisha
20 JUN 2026 6:53PM by PIB Delhi
In a landmark step towards India's vision of achieving energy security, technological self-reliance, and sustainable utilization of domestic coal resources, the President of India, Smt. Droupadi Murmu and Prime Minister, Shri Narendra Modi remotely laid the foundation stone of the Coal-to-Ammonium Nitrate Project of Bharat Coal Gasification & Chemicals Limited (BCGCL) on 20thJune 2026 at Lakhanpur in Jharsuguda district of Odisha.
Shri Hari Babu Kambhampati, Governor of Odisha; Shri Mohan Charan Majhi, Chief Minister of Odisha; Shri G. Kishan Reddy, Union Minister of Coal and Mines; Shri Kanak Vardhan Singh Deo, Dy. CM of Odisha: Smt Pravati Parida, Dy. CM of Odisha; Shri Satish Chandra Dubey, Union Minister of State for Coal and Mines, MP, MLA and other dignitaries were also present during the ceremony.
On this occasion, Union Minister of Coal and Mines, Shri G Kishan Reddy, in his press briefing at the project site in Lakhanpur, congratulated the people of Jharsuguda for the upcoming project. This joint venture between Coal India Ltd and BHEL marks the beginning of a new era of coal processing in the nation, which will promote indigenous coal gasification technology and facilitate the conversion of India's abundant coal resources into value-added chemicals. The project is expected to generate significant employment to the regional youth, promote skill development, and drive regional economic growth through the development of ancillary industries and services, he added.
BCGCL is a Joint Venture Company formed between Coal India Limited (CIL) and Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL), with CIL holding 51% equity and BHEL holding 49% equity. Mahanadi Coalfields Limited (MCL) a subsidiary company of Coal India Limited is contributing approximate 350 acres of its coal-bearing land in Lakhanpur, Jharsuguda district of Odisha, where the BCGCL project will be constructed. Further, MCL will meet the coal requirement for this project supplying 0.79 MTY of washed coal and 1.19 MTY of reject from its Ib Valley washery.
Aligned with Government of India's National Coal Gasification Mission, the project is expected to serve as a model for future coal-to-chemicals projects across the country. The project is aimed to produce approximately 0.66 Million Tonnes Per Annum (MTPA) of Technical Grade Ammonium Nitrate through coal gasification and represents one of India's pioneering commercial-scale initiatives utilizing domestically developed Pressurised Fluidised Bed Gasification (PFBG) technology for chemical production.
The Project being developed at an estimated investment of over ₹25000 crore, has received Single Window Clearance from the High-Level Clearance Authority (HLCA), Government of Odisha, and has also been granted financial incentives of ₹1,350 crore by the Ministry of Coal, Government of India, providing a major impetus to the commercialization of indigenous coal gasification technology.
With all key statutory and environmental approvals, major clearances in place, financial support secured, and Lump Sum Turnkey execution packages awarded, the project is targeted commissioning schedule by September 2029 and is expected to emerge as a flagship project demonstrating India's capability in converting coal into high-value chemical products through indigenous technology.

କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଇଲା-ରୁ-ଆମୋନିୟମ୍ ନାଇଟ୍ରେଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କଲେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
20 JUN 2026 6:53PM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା, ବୈଷୟିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ ଘରୋଇ କୋଇଲା ସମ୍ବଳର ସ୍ଥାୟୀ ଉପଯୋଗ ହାସଲ କରିବାରେ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ୨୦ ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ ରେ ଓଡ଼ିଶାର ଝାରସୁଗୁଡ଼ା ଜିଲ୍ଲାର ଲଖନପୁରରେ ଭାରତ କୋଇଲା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ ଆଣ୍ଡ କେମିକାଲ୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ (ବିସିଜିସିଏଲ)ର କୋଇଲା-ରୁ-ଆମୋନିୟମ୍ ନାଇଟ୍ରେଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି।
ଓଡ଼ିଶାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ହରି ବାବୁ କମ୍ଭମପାଟୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ, କେନ୍ଦ୍ର କୋଇଲା ଓ ଖଣି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜି. କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ, ଓଡ଼ିଶାର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କନକ ବର୍ଦ୍ଧନ ସିଂହ ଦେଓ ଏବଂ ଶ୍ରୀମତୀ ପ୍ରଭାତୀ ପରିଡ଼ା, କେନ୍ଦ୍ର କୋଇଲା ଓ ଖଣି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସତୀଶ ଚନ୍ଦ୍ର ଦୁବେ, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏହି ସମାରୋହରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର କୋଇଲା ଏବଂ ଖଣି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜି. କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ ଲଖନପୁରର ପ୍ରକଳ୍ପ ସ୍ଥଳରେ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ କରି ଆଗାମୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଝାରସୁଗୁଡ଼ାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। କୋଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ ଏବଂ ଭେଲ୍‍ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ମିଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗ ଦେଶରେ କୋଇଲା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଆରମ୍ଭକୁ ଚିହ୍ନିତ କରେ, ଯାହା ସ୍ୱଦେଶୀ କୋଇଲା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରଚୁର କୋଇଲା ସମ୍ବଳକୁ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ ରସାୟନିକ ପଦାର୍ଥରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ଏବଂ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ଶିଳ୍ପ ଓ ସେବାର ବିକାଶ ଜରିଆରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ବି. ସି. ଜି. ସି. ଏଲ୍. ହେଉଛି କୋଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ସି. ଆଇ. ଏଲ୍.) ଏବଂ ଭାରତ ହେଭି ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକାଲ୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ (ଭେଲ୍‍) ମଧ୍ୟରେ ଗଠିତ ଏକ ମିଳିତ କମ୍ପାନୀ, ଯେଉଁଥିରେ ସି. ଆଇ. ଏଲ୍. ର ୫୧% ଅଂଶଧନ ଏବଂ ଭେଲ୍‍ ର ୪୯% ଅଂଶଧନ ରହିଛି। କୋଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡର ସହାୟକ କମ୍ପାନୀ ମହାନଦୀ କୋଲଫିଲ୍ଡସ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏମସିଏଲ୍) ଓଡ଼ିଶାର ଝାରସୁଗୁଡ଼ା ଜିଲ୍ଲାର ଲଖନପୁରରେ ଏହାର କୋଇଲା ଥିବା ଜମିର ପାଖାପାଖି ୩୫୦ ଏକର ଯୋଗଦାନ କରୁଛି, ଯେଉଁଠାରେ ବିସିଜିସିଏଲ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଏମ୍. ସି. ଏଲ୍. ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ କୋଇଲା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବ ଏବଂ ଏହାର ଇ.ବି. ଭ୍ୟାଲି ୱାଶେରୀରୁ ୦.୭୯ ଏମ୍. ଟି. ୱାଇ. ଶୋଧିତ କୋଇଲା ଏବଂ ୧.୧୯ ଏମ୍. ଟି. ୱାଇ. ଅଶୋଧିତ କୋଇଲା ଯୋଗାଇ ଦେବ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଜାତୀୟ କୋଇଲା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ ମିଶନ ସହିତ ସାମିଲ ହୋଇ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସାରା ଦେଶରେ ଭବିଷ୍ୟତର କୋଇଲା-ରୁ-ରସାୟନିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। କୋଇଲା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ବୈଷୟିକ ଗ୍ରେଡ୍ ଆମୋନିୟମ୍ ନାଇଟ୍ରେଟର ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୦.୬୬ ନିୟୁତ ଟନ୍ (ଏମ୍. ଟି. ପି. ଏ.) ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଏହା ରସାୟନିକ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଘରୋଇ ସ୍ତରରେ ବିକଶିତ ପ୍ରେସରାଇଜଡ୍ ଫ୍ଲୁଇଡାଇଜଡ୍ ବେଡ୍ ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ (ପି. ଏଫ୍. ବି. ଜି.) ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଉପଯୋଗ କରି ଭାରତର ଅଗ୍ରଣୀ ବାଣିଜ୍ୟିକ-ସ୍ତରୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେବ।
ଆନୁମାନିକ ୨୫,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ନିବେଶରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଅନୁମୋଦନ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏଚଏଲସିଏ) ଠାରୁ ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ପାଇଛି ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ୧,୩୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସ୍ୱଦେଶୀ କୋଇଲା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବ୍ୟବସାୟୀକରଣକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ବୈଧାନିକ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ଅନୁମୋଦନ, ପ୍ରମୁଖ ମଞ୍ଜୁରୀ, ସୁରକ୍ଷିତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଏବଂ ଲମ୍ପ ସମ୍ ଟର୍ଣ୍ଣକି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପ୍ୟାକେଜ ପ୍ରଦାନ ସହିତ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୯ ସୁଦ୍ଧା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ଏକ ଫ୍ଲାଗସିପ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାବରେ ଉଭା ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ଯାହା ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ କୋଇଲାକୁ ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର ରସାୟନିକ ଉତ୍ପାଦରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଭାରତର କ୍ଷମତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବ।