Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 12th International Day of Yoga celebrations in Kolkata, West Bengal
21 JUN 2026 8:25AM by PIB Delhi
Honourable Governor Shri R. N. Ravi Ji, the energetic Chief Minister Shri Suvendu Adhikari Ji, my colleague in the Union Government Shri Prataprao Jadhav Ji, all other distinguished dignitaries present on the dais, all the participants gathered here in Kolkata, everyone joining this Yoga celebration from across India and around the world, and my dear fellow countrymen, My greetings to all of you.
June 21st is the day when, in some parts of the Earth, the longest duration of daylight occurs. And because of International Yoga Day, June 21st has also become the day of the world’s largest collective celebration. From different corners of the globe, extraordinary images of yoga are arriving. In India, from the Himalayas to the Indian Ocean, from the Northeast and Bengal in the east to Saurashtra in the west, the entire nation appears filled with the energy and consciousness of yoga. The whole country, the whole world, looks connected - and that is the true power of yoga. Yoga unites everyone, yoga brings everyone together. On this occasion, I extend my heartfelt greetings to the entire world, to all of humanity, on International Yoga Day.
Friends,
Today, on Yoga Day, I would like to commend the people of Kolkata for the Yoga of Cleanliness that has been created here, especially in Bengal. This is a wonderful initiative – the consistent efforts and civic duty that have been undertaken here for the Swachhata Se Swagat initiative have become a great inspiration for all our countrymen.
Friends,
Being in Bengal on the occasion of Yoga Day is truly special. This sacred land of Bengal, where saints like Bhagwan Ramakrishna Paramhansa were born, where Swami Vivekananda introduced yoga to the entire world, where great yogis like Maharshi Aurobindo were born, where Lahiri Mahasaya elevated the yoga tradition to new heights - experiencing collective yoga on this soil gives a unique spiritual feeling. Gurudev Rabindranath Tagore, born on this land, believed that the identity of man lies not in remaining separate, but in connecting with the world around him. This connection is the essence of yoga. Maharshi Aurobindo also said - our entire life is yoga, whether we are aware of it or not. When yoga becomes part of our nature, it becomes the foundation of human unity.
Friends,
Yoga is not merely a means of physical exercise. Yoga is not limited to any one age group. In India, we know and have seen that yoga is a light in human life, a union with consciousness and energy. That is why this year’s theme for International Yoga Day has been chosen as Yoga for Healthy Ageing. Even as age advances, we can remain healthy, energetic, and active - yoga shows us the way for this.
Friends,
When we speak of "Yoga for Healthy Aging," It means that we can work to ensure that age does not reduce human potential. Yoga can help human life to aspire for constant growth. Our target must be to be more flexible at 40 than we were at 20. Our target must be to be more energetic at 50 than we were at 30. Our target must be to be more resistant to lifestyle diseases at 70 than we were at 50. This is where Yoga can help us. It helps us tune our bodies to be flexible. It keeps our energy levels high, it also helps us maintain a calm stress-free life and helps keep lifestyle diseases away. Moreover, with regular practice, Yoga teaches us to remain lifelong learners of our own bodies and minds. The more we know about ourselves, the better we can manage ourselves. That is why, Yoga for Healthy Aging. This theme must be seen as one for people of all ages, not just for the elderly.
Friends,
In the Gita, Lord Krishna spoke about yoga: “Yukta ahara viharasya, yukta cheshtasya karmasu, Yukta swapnavabodhasya, yogo bhavati dukhaha.” This means through balanced food and recreation, balanced actions and duties, balanced sleep and wakefulness, yoga becomes the destroyer of sorrow. Balance is the foundation of yoga. Balance is also the foundation of our lives. Yet, in modern times, most people struggle with imbalance in life. Yoga teaches us the art of living in a balanced way. Yoga shows us the do’s and don’ts. And when we learn to guide our body properly, health becomes our natural state.
Friends,
Yoga does not only focus on our physical health. Yoga shows the path from mental health to physical health. That is why it is said in yoga - “Yukta cheshtasya karmasu” - meaning, awareness of what we should do and what we should not do. This awareness becomes a source of peace in our lives, and it also opens the path to world peace. That is why yoga today is not only essential for our personal lifestyle, but it is also a necessity for a better future of the world.
Friends,
On International Yoga Day, millions of people connect with yoga. But today gives us the opportunity to renew our shared resolve. Let us pledge that yoga will not be limited to just one day, yoga will not be confined to just one program. We will make yoga a part of our lives, a part of our families, and a part of future generations.
Friends,
In this direction, the initiative “Yoga 365” has also been advanced this year. Under this, a 100-day online yoga program was organized, which saw unprecedented public participation. More than 3 million people from 130 countries took part in it.
Friends,
When society is healthy, the nation becomes more capable, more prosperous, and more confident. I wish for all of you: “Sarve bhavantu sukhinah, sarve santu niramayah.” With this, I once again extend my heartfelt greetings to all of you on International Yoga Day.
Thank you very much!
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's Speech. Original Speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নোংচুপ বেঙ্গলগী কোলকাতাদা পাংথোকপা ১২শুবা মালেমগী য়োগ নুমিৎ থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
21 JUN 2026 8:25AM by PIB Imphal
ফম্বাক্ত লেংশিল্লিবা রাজ্যপাল শ্রী আর.এন রবি, চীফ মিনিষ্টর সুবেন্দু অধিকারি, কেন্দ্র সরকারগী ঐগী মরুপ, প্রতাপ্রাউ যদব, শক্নাইরবশিং, কোলকাতাদা থৌরম শরুক য়ারিবা মীওইশিং, লৈবাক মনুং অমসুং মপান্দা য়োগ শান্নরিবা মরুপশিং অমসুং ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং!
জুন ২১ অসি মালেমগী মফম খরদা চহি অমগী মনুংদা নুংথিল খ্বাইদগী শাংবা নুমিৎনি। মালেমগী য়োগ নুমিৎ জুন ২১ অসি মালেম শীনবা থুংনা পাংথোকপা খ্বাইদগী চাউবা থৌরম ওইরে। মালেমগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী য়োগগী ফজরবা ফোতোশিং অমগী মথংদা অমা লাক্লে। ভারত্ত হিমালয়দগী হৌঋগা ভারত মহাসাগর ফাওবা, অৱাং-নোংপোক অমসুং নোংপোক্ত বেঙ্গলদগী হৌরগা নোংচুপতা সৌরাষ্ট্রা ফাওবা, লৈবাক শীনবা থুংনা য়োগগী শক্তিনা পীক থল্লে। লৈবাক শীনবা থুংনা, মালেম শীনবা থুংনা অমগা অমগা শম্নবা মাল্লে অমসুং মসিগী য়োগগী শক্তিনা ওইহনবনি। য়োগনা মীওই খুদিংমক শম্নহল্লে, য়োগনা মীওই খুদিংমক পুনশিনহল্লে। নুংঙাইরবা মালেমগী য়োগগী নুমিৎ অমগীদমক, মালেম শীনবা থুংনা, মীওইবা খুন্নাই শীনবা থুংনা য়াইফ পাউজেল পীনবা খুদোংচাবা ঐনা লৌজরি।
মরুপশিং,
ঙসি, য়োগ নুমিৎ অসিদা, মফম অসিদা, মরুওইনা বেঙ্গলদা, লু-নান্না থম্নবা য়োগ পাংথোকপগীদমক কোলকাতাগী মীয়াম থাগৎপা ঐনা পাম্মী। মসি অঙকপা থবক অমনি- শ্বাচ্ছতা সে শ্বাগৎ থবক্কীদমক মফম অসিদা থবকশিং অমসুং মীয়ামগী থৌদাং পাংথোকপা অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী মীয়ামগী অচৌবা ইথিল অমা ওইরে।
মরুপশিং,
ঙসি মালেমগী য়োগ নুমিৎ থৌরমদা বেঙ্গলদা লৈবা অসি য়াম্না অখন্নবনি। ভগবান রামকৃষ্ণ পরমহংসগুম্বা সাধুশিং পোকখিবা, মালেম শীনবা থুংনা য়োগ মশক তাকখিবা শ্বামী বিবেকানন্দগী পোকখিবা মফম, মহর্ষি অরবিন্দগুম্বা শক্নাইরবা য়োগীশিং পোকখিবা মফম, য়োগগী চৎনবী অনৌবা থাকশিংদা পুখৎখিবা লাহিরি মহশয়গুম্বা অচৌবা য়োগীশিং পোকখিবা শেংলবা বেঙ্গলগী লমদমনি। বেঙ্গলগী লৈহাওদা পোকখিবা গুরুদেব রবিন্দ্রনাথ তেগোরনা থাজখি মদুদি মীওইবগী মশক অসি তোঙান্না হিংবদা লৈতে, মসি ঐখোয়গী অকোয়বগী মালেমগা শম্নবগী মরী লৈনৈ। মসি য়োগনা শম্নহন্নবগী মহাও অদুনি। য়োগগা মহৌশাগা পুনবা মতমদা, মসি মীওইবা খুন্নাই অমতা ওইবগী য়ুম্ফমনি।
মরুপশিং,
য়োগ অসি ইচম চম্বা হকচাং শাজেল অমা নত্তে। অকক্নবা চহি মতাং অমা খক্তনা য়োগ শান্নগদবনি হায়বা লৈতে। য়োগ মীওইবগী পুন্সিগী মঙাল অমনি, শক্তি অমসুং ৱাখল তাবা অনিগী অপুনবা অমনি হায়বা ভারত্ত ঐখোয়না খঙলে অমসুং উরে। মরম অদুনা চহি অসিগী মালেমগী য়োগ নুমিৎকী থিম অসি ‘হকচাং ফনা অহল ওইনবা য়োগ’ হায়না খল্লে। চহি য়ামশিল্লক্লবা ফাওবদা, ঐখোয় হকচাং ফনা, কন্না অমসুং তিক-তিক লাউনা লৈবা য়াই-মসিগী লম্বী য়োগনা ঐখোয়দা তাক্লে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ‘হকচাং ফনা অহল ওইনবা য়োগ’ গী মতাংদা ৱা ঙাংবদা, মসিনা তাক্লিবদি চহিনা মীওইবগী তৌবা ঙম্বা হন্থহন্দনবা ঐখোয়না থবক তৌবা য়াই হায়বনি। লেপ্তনা চাউখৎনবা য়োগনা মীওইবগী পুন্সিদা মতেং পাংবা ঙমগনি। ঐখোয়গী পান্দমদি ঐখোয়না চহি ২০ দা লৈখিবা অদুদগী হেন্না চহি ৪০ দা হেন্না থেকতোক থেকচিন য়াহনবা ওইগদবনি। ঐখোয়গী পান্দমদি ঐখোয়না চহি ৩০ দা লৈখিবা অদুগী চহি ৫০ দনা হেন্না পাঙ্গল কনহনবনি। ঐখোয়গী পান্দমদি ঐখোয়না চহি ৫০ দা লৈখিবা অদুগী হেন্না চহি ৭০ দা পুন্সি মহিংগা মরী লৈনবা লাইনাশিং ঙাকথোকপা অদুনা ওইগদবনি। মসিনি য়োগনা ঐখোয়দা মতেং পাংবা ঙম্বা। মসিনা ঐখোয়গী হকচাং থেকতোক তেকচিন তৌবদা ঐখোয়গী মতেং পাংই। মসিনা ঐখোয়গী পাঙ্গল হেনগৎহল্লি, মসিনা লাংতক্নবা লৈতবা পুন্সি অমা লৈহনবদা ঐখোয়গী মতেং পাংই অমসুং পুন্সি মহিংগা মরী লৈনবা লাইনাশিং নাহন্দবদা ঐখোয়গী মতেং পাংই। মসিগী মথক্ত, চাংনাইনা য়োগ শান্নবনা, ঐখোয়গী হকচাং অমসুং ৱাখল পুন্সি চুপ্পা মহৈরোয় অমা লৈনবা য়োগনা ঐখোয়দা তাকপীরি। ঐখোয় ইশাগী মরমদা ঐখোয়না হেন্না খঙলিবমখৈ, ঐখোয়না ঐখোয় ইশ হেন্না ফজনা শেন্নবা ঙমগনি। মরম অদুনা, হকচাং ফনা অহল ওইনবা য়োগ দরকার ওইরিবনি। মসিগী থিম অসি চহি কাংলুপ খুদিংমক্কীনি, অহলশিং খক্তগী নত্তে।
মরুপশিং,
গীতাদা, ভগবান কৃষ্ণনা য়োগগী মরমদা হায়খি: "যুক্ত আহার বিহারস্য, যুক্ত চেষ্টস্য কর্মসু, যুক্ত স্বপ্নবোধস্য, যোগো ভবতি দুখা।" মসি হায়রি মদুদি অফবা চীঞ্জাক অমসুং ফজনা পোথাবা, অফবা থবকশিং অমসুং থৌদাংশিং, ফজনা তুম্বা অমসুং মিকুপ-নাহুম শিংবনা, য়োগনা অৱাবা কোকহল্লি। চাং চানা থবক তৌবা অসি য়োগগী য়ুম্ফমনি। চাং চানা থবকতৌবা অসি ঐখোয়গী পুন্সিগী য়ুম্ফমনি। অদুবু, অনৌবা যুগ অসিদা, মীওই অয়াম্বনা পুন্সিদা খল কায়বগী অৱাবা মায়োক্নরি। খল চাবা মওং অমদা হিংনবা আর্ত য়োগনা ঐখোয়দা তাকপীরি। তৌগদবশিং অমসুং তৌরোইদবশিং য়োগনা ঐখোয়দা তাক্লি। ঐখোয়গী হকচাং ফজনা লমজিংনবা ঐখোয়না তম্বা মতমদা, হকচাং অসি মশা মরোমদোম ফজরকই।
মরুপশিং,
য়োগনা ঐখোয়গী হকচাং ফবা খক্তদা মীৎয়েং থমদে। য়োগনা ঐখোয়দা পুক্নিং-ৱাখল ফনা থম্বদগী হৌরগা হকচাং ফনা থম্বা ফাওবগী লম্বী তাক্লি। মরম অদুনা য়োগদা হায়রি- "যুক্তা চেষ্টস্য কর্মসু"- মসিনা হায়রি, ঐখোয়না খঙবা অদু পাংথোক্কদবনি অমসুং খঙদবা অদু ঐখোয়না পাংথোক্লোইদবনি। মসিগী খঙবা অসিনা ঐখোয়গী পুন্সিগী শান্তিগী হৌরকফম অমা ওইহল্লি অমসুং মসিনা মালেমগী শান্তি পুরক্নবা লম্বীসু ফাৎলি। মরম অদুনা ঙসিদি য়োগ অসি ঐখোয়গী লনাই পুন্সি মহিংগী তঙাইফদবা অমা ওইবতা নত্তনা, মসি মালেমগী হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমগী তঙাইফদবা অমসু ওইরে।
মরুপশিং,
মালেমগী য়োগ নুমিত্ত, মীওই করোর কয়া য়োগ শান্নরে। অদুবু ঙসিদি ঐখোয় অমুক হন্না ৱাশক লৌনবা ঐখোয়দা খুদোংচাবা পীরে। য়োগ অসি নোংম খক্তগী ওইদনবা, য়োগ অসি থৌরম অমা খক্তগী ওইদনবা ঐখোয় ৱাশক লৌরসি। ঐখোয়না য়োগ অসি ঐখোয়গী পুন্সিগী শরুক অমা, ঐখোয়গী ইমুংশিং শরুক অমা অমসুং তুংগী মীরোলশিংগী শরুক অমা ওইহনগদবনি।
মরুপশিং,
মাইকৈ অসিদা, “য়োগ ৩৬৫” গী থবক চহি অসিদা খুমাঙচাউশিল্লে। থবক অসিগী মখাদা, নুমিৎ ১০০ গী ওনলাইন য়োগ থৌরম অমা পাংথোক্লে, মসিদা মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা মীয়াম শরুক য়াখি। মসিদা লৈবাক ১৩০ দগী মীওই মিল্লিয়ন ৩ হেন্না শরুক য়াখি।
মরুপশিং,
খুন্নাইনা মশা ফবা মতমদা, লৈবাক অদু হেন্না তৌবা ঙম্মী, হেন্না নুংঙাই অমসুং থাজবা হেন্না লৈগনি। ঐনা ময়াম পুম্নমক্ত য়াইফ পাউজেল পীজরি: "সরভে ভবন্তু সুখিনঃ, সর্বে সন্তু নিরাময়।" মসিগা লোয়ননা, মালেমগী য়োগ নুমিৎ অসিদা ময়াম পুম্নমক ঐনা অমুক হন্না য়াইফ পাউজেল পীজরি।
অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎচরি!
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলদগী চাউরাকপা হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোল হিন্দীদা ঙাংখি।