Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Tri Commissioning ceremony of INS Agray, INS Dunagiri and INS Sanshodhak in Kolkata
21 JUN 2026 11:37AM by PIB Delhi
Honorable Governor of West Bengal Shri R. N. Ravi ji, energetic Chief Minister Suvendu Adhikari ji, Chief of Naval Staff Krishna Swaminathan ji, distinguished ladies and gentlemen present here!
Today is special in many ways. The whole world is celebrating International Yoga Day. I am pleased that on this occasion I have had the opportunity to come to this great land of Bengal. This is the land that gave new direction to India’s ideas, that accelerated India’s renaissance, and that for centuries connected India to the world through the sea. Today, on this very soil, an important program linked to Atmanirbhar Bharat, Surakshit Bharat, and Viksit Bharat is taking place. Just a short while ago, INS Agray, INS Dunagiri, and INS Sanshodhak have been inducted into the Indian Navy. Incidentally, June 21 is also celebrated as “World Hydrography Day.” And it is a remarkable coincidence that on this very day, India’s most advanced hydrography ship, INS Sanshodhak, has been commissioned. I extend my warm congratulations and best wishes to the Indian Navy, to all the scientists, engineers, workers associated with these projects, and to my beloved countrymen.
Friends,
The world bears witness that no nation can become a great power without maritime capability. Development is linked to the seas, security is linked to the seas, prosperity is linked to the seas. Today, most of the world’s trade flows through maritime routes. The vast networks of data that connect the world pass beneath the oceans. In the coming times, critical minerals, deep-sea resources, and new sources of energy will also be connected to the seas. Therefore, the stronger a nation’s maritime strength, the stronger its economic and strategic influence. India understands this reality well. India is preparing itself for it. And today is proof of what our capability is, what our skill is.
Friends,
A few years ago, when we dedicated INS Vikrant to the nation, India announced a new chapter of its maritime strength. It was a declaration of our capability before the world. The journey from INS Vikrant to today is not just about new warships. It is also the journey of India’s growing self-reliance. Today, INS Agray, INS Dunagiri, and INS Sanshodhak are giving new momentum to that journey. These three ships are symbols of three important resolves of India. They have been built in India. Their designs were prepared in India. Their construction involved the talent of Indian industries, the skill of Indian engineers, and the hard work of Indian workers. And this is the greatest strength of New India.
Friends,
Today, India does not want to remain merely a buyer in the defense sector. Our military strength cannot be reduced to a marketplace for the world. The identity of our strength lies not in being a market, but in our self-reliance. India wants to be a manufacturer. And the day we become manufacturers, we will also become decisive. We are moving rapidly in this direction. In recent years, more than 40 Made in India warships and submarines have been inducted into the Navy. This means that almost every few weeks, the Indian Navy has gained new strength. Even now, 45 major naval platforms are under construction. This is not just a number. It is proof of India’s industrial capability. It is a signal of India’s future.
Friends,
In the coming years, India’s maritime sector has the capacity to generate millions of new jobs. That is why we do not see the maritime sector as an isolated sector. We see it as the employment engine of a developed India. A modern ship requires hundreds of tons of steel, electronics, machinery, and thousands of components. Behind all this, thousands of companies work - which means thousands of youth get employment. In the construction of the three ships commissioned today, more than 200 MSMEs have contributed. We can imagine the vast number of jobs created in these 200 MSMEs, in these small industries.
Friends,
The time has come for India to enter the next phase of maritime power. Therefore, India has begun to move forward with a new vision for the shipbuilding sector. In recent years, numerous policy reforms have been undertaken. Special measures have been taken to enhance domestic manufacturing capacity. Shipbuilding, ship repair, ship recycling, and MRO are now being seen as part of a major national mission.
Friends,
The incentive package of ₹70,000 crore announced for the shipping sector is not merely an economic decision. It is an investment in India’s maritime future. It is an investment in India’s industrial expansion.
Friends,
Today, India is strengthening its entire maritime ecosystem. That is why India is modernizing its ports, creating new capacity, building new connectivity, expanding river waterways, and developing a multi-modal logistics network. Campaigns like Sagarmala are part of this comprehensive vision. This is reducing the cost of trade, giving new momentum to industries, and creating new opportunities in coastal regions.
Friends,
There was a time when India was known as one of the world’s largest defense importers. This dependence posed both strategic and security challenges. After the government was formed in 2014, we resolved to change this situation. Major policy reforms were carried out, and self-reliance in the defense sector was prioritized. As a result, today new possibilities have emerged in defense design, manufacturing, and exports. Until 2014, the country’s total defense production was around ₹40,000 crore. Today, it has increased to nearly ₹1,80,000 crore.
And friends,
On one hand, defense production in the country has grown rapidly, and on the other hand, our defense exports have increased at an unprecedented pace. Until 2014, India exported defense products worth about ₹700 crore. Today, this figure has risen to nearly ₹40,000 crore. Defense equipment made in India is now reaching more than 80 countries around the world.
Friends,
In the journey of self-reliance, much remains to be done. In my view, this is only the beginning. But the progress achieved in 12 years shows that when policies are clear, when direction is right, and when we work together, such a massive transformation can take place in the country.
Friends,
When we talk about maritime heritage, the name of Bengal naturally comes to mind. This land has also been significant in India’s maritime connections. The currents of the Hooghly have witnessed history being reshaped, new chapters of trade being written, and new journeys of development unfolding. And see the coincidence - this port is named after Bengal’s son, the country’s first Industry Minister, Dr. Syama Prasad Mukherjee.
Friends,
In the new maritime era that India is moving towards, the role of West Bengal will be very important. Here, there is port capacity, industrial capacity, talent, skill, and the ability to take the maritime economy to new heights. I am confident that in the coming years, West Bengal will become a vital center for India’s Blue Economy, maritime manufacturing, logistics, and coastal development.
Friends,
India has always regarded the sea as a medium of cooperation. But India also knows that strength is equally necessary to safeguard peace. Security is essential to protect prosperity. And self-reliance is indispensable for building the future. Today, INS Agray, INS Dunagiri, and INS Sanshodhak have joined the Indian Navy as symbols of this very spirit. They represent the India that is recognizing its strength in the 21st century, trusting its own capabilities, and moving forward before the world with new confidence, with speed, energy, and determination.
Friends,
On this auspicious occasion, I extend my best wishes to all my companions in the Navy, to all my fellow citizens. Once again, I heartily congratulate the Indian Navy, all scientists, engineers, workers, and the people of the nation. Thank you.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's Speech. Original Speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কলকাতাত আই এন এছ অগ্ৰে, আই এন এছ দুনাগিৰি আৰু আই এন এছ সংশোধকৰ ত্ৰি-অন্তৰ্ভুক্তিকৰণ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ মূল পাঠ
21 JUN 2026 11:37AM by PIB Guwahati
পশ্চিমবংগৰ ৰাজ্যপাল আৰ. এন. ৰবিজী, পশ্চিমবংগৰ উদ্যমী মুখ্যমন্ত্ৰী শুভেন্দু অধিকাৰীজী, নৌসেনাৰ মুৰব্বী কৃষ্ণ স্বামীনাথনজী আৰু উপস্থিত বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল!
আজিৰ দিনটো বহুকেইটা দিশত বিশেষ দিন। আজি সমগ্ৰ বিশ্বই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উদযাপন কৰিছে। এই উপলক্ষে বংগৰ এই মহান ভূমি উপস্থিত থকাৰ সুযোগ পাই মই নথৈ আনন্দিত হৈছোঁ। এইখনেই সেই ভূমি, যি ভাৰতক নতুন দিশ দিছে, ভাৰতৰ নৱজাগৰণক ইন্ধন যোগাইছে আৰু যুগ যুগ ধৰি ভাৰতক সাগৰৰ মাজেৰে বিশ্বৰ সৈতে সংযোগ কৰি ৰাখিছে। আজি ঠিক এই ভূমিতে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত, সুৰক্ষিত ভাৰত আৰু বিকশিত ভাৰতৰ সৈতে জড়িত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ঘটনা সংঘটিত হৈছে। কিছু সময়ৰ আগতে আই এন এছ অগ্ৰে, আই এন এছ দুনাগিৰি আৰু আই এন এছ সংশোধকক ভাৰতীয় নৌসেনাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছিল। ক'বলৈ গ'লে আজি ২১ জুন তাৰিখটো "বিশ্ব জলৰাশি বিজ্ঞান দিৱস" হিচাপেও পালন কৰা হয়। আৰু এইটো এটা আচৰিত কাকতালীয় সংযোগ যে আজিৰ দিনটোতে আমি ভাৰতৰ আটাইতকৈ উন্নত হাইড্ৰ'গ্ৰাফী জাহাজ "আই এন এছ সংশোধক" ভাৰতীয় নৌসেনাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলোঁ। ভাৰতীয় নৌসেনালৈ, এই প্ৰকল্পসমূহৰ সৈতে জড়িত সকলো বিজ্ঞানী, অভিযন্তা, কৰ্মচাৰী আৰু মোৰ মৰমৰ দেশবাসীলৈ মোৰ শুভেচ্ছা আৰু অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
সামুদ্ৰিক সামৰ্থ্য অবিহনে কোনো এখন ৰাষ্ট্ৰ ডাঙৰ শক্তি হ’ব নোৱাৰে বুলি বিশ্বই সাক্ষ্য দিয়ে। উন্নয়ন, সুৰক্ষা, সমৃদ্ধিৰ সৈতে সাগৰৰ সম্পৰ্ক আছে। আজি বিশ্বৰ অধিকাংশ বাণিজ্য সাগৰীয় পথেৰে অব্যাহত আছে। বিশ্বক সংযোগ কৰা বিশাল তথ্যৰ নেটৱৰ্ক সাগৰৰ তলেৰে পাৰ হৈ যায়। ভৱিষ্যতে জটিল খনিজ পদাৰ্থ, গভীৰ সাগৰীয় সম্পদ আৰু নতুন শক্তিৰ উৎসসমূহো সাগৰৰ সৈতে সংযোগ কৰা হ’ব। গতিকে সামুদ্ৰিক সামৰ্থ্যৰে শক্তিশালী দেশ এখনৰ অৰ্থনৈতিক আৰু কৌশলগত প্ৰভাৱ অধিক শক্তিশালী হ’ব। ভাৰতে এই বাস্তৱতাক ভালদৰে বুজি পায়। ইয়াৰ বাবে ভাৰতে নিজকে সাজু কৰি তুলিছে। আৰু আমাৰ সামৰ্থ্য আৰু আমাৰ দক্ষতাৰ কি সেয়া প্ৰমাণ কৰিবলৈ আজিৰ দিনটো সাক্ষী।
বন্ধুসকল,
কিছু বছৰৰ আগতে আমি যেতিয়া আই এন এছ বিক্ৰান্তক ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিছিলোঁ, তেতিয়া ভাৰতে নিজৰ সামুদ্ৰিক শক্তিৰ এক নতুন অধ্যায় আৰম্ভ কৰিছিল, বিশ্বৰ আগত আমাৰ শক্তি ঘোষণা কৰিছিল। আই এন এছ বিক্ৰান্তৰ পৰা আজিৰ এই যাত্ৰা কেৱল নতুন যুদ্ধজাহাজৰ নহয়। এয়া ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ কথাও। আজি আই এন এছ অগ্ৰে, আই এন এছ দুনাগিৰি আৰু আই এন এছ সংশোধকে সেই যাত্ৰাক নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে। এই তিনিখন জাহাজ ভাৰতৰ তিনিটা গুৰুত্বপূৰ্ণ সংকল্পৰো প্ৰতীক। ইয়াৰ নিৰ্মাণ ভাৰতত কৰা হৈছে। ভাৰতত আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ইয়াৰ উতপাদনত ভাৰতীয় উদ্যোগৰ কৌশল, ভাৰতীয় অভিযন্তাৰ দক্ষতা, ভাৰতীয় শ্ৰমিকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম জড়িত আছিল। আৰু এইটোৱেই হৈছে নতুন ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ শক্তি।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত কেৱল ক্ৰেতা হৈ থাকিব নিবিচাৰে। আমাৰ সামৰিক শক্তি বিশ্বৰ বাবে বজাৰ হ’ব নোৱাৰে। মোৰ শক্তি বিশ্বৰ বজাৰতেই নিৰ্ধাৰিত নহয়; মোৰ শক্তি মোৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত। ভাৰত এটা উতপাদন কেন্দ্ৰ হ’ব বিচাৰে। আৰু আমি যিদিনা নিৰ্মাতা হম, সেইদিনা আমিও নিৰ্ণায়ক হম। আৰু আমি এই দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছোঁ। যোৱা কিছু বছৰত ৪০খনতকৈও অধিক মেড-ইন-ইণ্ডিয়া যুদ্ধজাহাজ আৰু ছাবমেৰিনে নৌসেনাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ ভাৰতীয় নৌসেনাই কেইসপ্তাহমানৰ মূৰে মূৰে এটা নতুন মাত্ৰা লাভ কৰে। বৰ্তমান ৪৫খন ডাঙৰ নৌসেনা জাহাজ নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে। এইটো কেৱল সংখ্যাৰ কথা নহয়, এয়া ভাৰতৰ ঔদ্যোগিক সামৰ্থ্যৰ প্ৰমাণ, ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ সংকেত।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডই অনাগত বছৰবোৰত লাখ লাখ নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। এই কাৰণেই আমি সামুদ্ৰিক খণ্ডক কেৱল এটা বিচ্ছিন্ন খণ্ড বুলি নাভাবোঁ। আমি ইয়াক এখন বিকশিত ভাৰতৰ নিয়োগ ইঞ্জিন হিচাপে প্ৰত্যক্ষ কৰিছোঁ। আধুনিক জাহাজ এখনত শ শ টন তীখা, ইলেক্ট্ৰনিকছ, যন্ত্ৰপাতি আৰু হাজাৰ হাজাৰ উপাদানৰ প্ৰয়োজন হয়। আৰু এই সকলোবোৰ কামৰ আঁৰত আছে হাজাৰ হাজাৰ কোম্পানী, অৰ্থাৎ হাজাৰ হাজাৰ যুৱকে ইয়াত চাকৰি পায়। আজি শুভাৰম্ভ কৰা তিনিখন জাহাজ নিৰ্মাণত ২০০ৰো অধিক এমএছএমইয়ে অৰিহণা যোগাইছে। আমি কল্পনা কৰিব পাৰোঁ যে এই ২০০টা এম এছ এম ই আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগে কিমান বিপুলসংখ্যক চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে সামুদ্ৰিক শক্তিৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ত প্ৰৱেশ কৰাৰ সময় আহি পৰিছে। সেয়ে ভাৰতে জাহাজ নিৰ্মাণ খণ্ডৰ বাবে এক নতুন দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়ি যাবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। শেহতীয়া বছৰবোৰত অসংখ্য নীতি সংস্কাৰ ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। ঘৰুৱা উৎপাদন ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে বিশেষ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আৰু জাহাজ নিৰ্মাণ, জাহাজ মেৰামতি, জাহাজ পুনঃব্যৱহাৰ আৰু এম আৰ অ’ক এটা ডাঙৰ ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযান হিচাপে বিবেচনা কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
জাহাজ পৰিবহণ খণ্ডৰ বাবে ঘোষণা কৰা ৭০,০০০ কোটি টকাৰ উদগনিমূলক পেকেজ কেৱল অৰ্থনৈতিক সিদ্ধান্ত নহয়। ই ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ভৱিষ্যতত বিনিয়োগ, ভাৰতৰ ঔদ্যোগিক সম্প্ৰসাৰণৰ বিনিয়োগ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে আজি নিজৰ সমগ্ৰ সামুদ্ৰিক পৰিৱেশতন্ত্ৰক সবল কৰি তুলিছে। সেয়েহে ভাৰতে নিজৰ বন্দৰসমূহ আধুনিকীকৰণ, নতুন ক্ষমতা সৃষ্টি, নতুন সংযোগ গঢ়ি তোলা, নদীৰ জলপথ সম্প্ৰসাৰণ আৰু বহু-আৰ্হিযুক্ত লজিষ্টিক নেটৱৰ্ক গঢ়ি তোলাৰ কাম অব্যাহত ৰাখিছে। সাগৰমালাৰ দৰে পদক্ষেপ এই বহল দৃষ্টিভংগীৰ অংশ। ইয়াৰ ফলত বাণিজ্যৰ ব্যয় হ্ৰাস পাইছে, উদ্যোগসমূহ উদ্দীপিত হৈছে, উপকূলীয় অঞ্চলত নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হৈছে।
বন্ধুসকল,
এটা সময় আছিল যেতিয়া ভাৰতে বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ প্ৰতিৰক্ষা আমদানিকাৰক দেশ হিচাপে স্বীকৃতি লাভ কৰিছিল। এই নিৰ্ভৰশীলতাই কৌশলগত আৰু নিৰাপত্তা দুয়োটা ক্ষেত্ৰতে প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰিছিল। ২০১৪ চনত চৰকাৰ গঠন কৰাৰ পিছত আমি পৰিস্থিতি সলনি কৰাৰ সংকল্প লৈছিলোঁ। ইয়াৰ বাবে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক অগ্ৰাধিকাৰ দি বৃহৎ নীতি সংস্কাৰ ৰূপায়ণ কৰা হ’ল। এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ফলত প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত আৰ্হি প্ৰস্তুত, উৎপাদন আৰু ৰপ্তানিৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি হৈছে। ২০১৪ চনলৈকে দেশৰ মুঠ প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন আছিল প্ৰায় ৪০,০০০ কোটি টকা। আজি ই প্ৰায় ১ লাখ ৮০ হাজাৰ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে।
আৰু বন্ধুসকল,
এফালে দেশত প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে, আনফালে আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি অভূতপূৰ্ব হাৰত উন্নীত হৈছে। ২০১৪ চনলৈকে ভাৰতে প্ৰায় ৭০০ কোটি টকা মূল্যৰ প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী ৰপ্তানি কৰিছিল। আজি এই সংখ্যা প্ৰায় ৪০,০০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতত নিৰ্মিত প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলিয়ে বৰ্তমান বিশ্বৰ ৮০ খনতকৈও অধিক দেশত প্ৰৱেশ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত অগ্ৰসৰ হোৱা এই যাত্ৰাত বহু কাম বাকী আছে। মোৰ মতে এয়া মাত্ৰ আৰম্ভণিহে, কিন্তু যোৱা ১২ বছৰত যি অগ্ৰগতি হৈছে, সেইটোৱে দেখুৱাইছে যে নীতি স্পষ্ট হ’লে, দিশ সঠিক হ’লে, আমি একেলগে কাম কৰিলে, দেশ এখনত কিমান উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিব পাৰি।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যৰ কথা আহে, তেতিয়া স্বাভাৱিকতে মনলৈ আহে বংগৰ প্ৰসংগ। ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক সংযোগৰ বাবেও ই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমি হৈ আহিছে। ইতিহাসৰ পৰিৱৰ্তিত গতিপথৰ সাক্ষী হৈ পৰিছে হুগলীৰ সোঁত। তেওঁলোক ব্যৱসায়ৰ নতুন অধ্যায়ৰ সাক্ষী হৈ পৰিছে, তেওঁলোকে উন্নয়নৰ নতুন যাত্ৰাৰ সাক্ষী হৈ পৰিছে। আৰু কাকতালীয়ভাৱে এই বন্দৰৰ নাম বংগৰ এজন সন্তান, দেশৰ প্ৰথম উদ্যোগ মন্ত্ৰী ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ নামেৰে ৰখা হৈছে।
বন্ধুসকল,
নতুন সামুদ্ৰিক যুগৰ দিশে আগবাঢ়িছে ভাৰত। ইয়াত পশ্চিমবংগই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। ইয়াত বন্দৰৰ সম্ভাৱনা, উদ্যোগৰ সম্ভাৱনা, প্ৰতিভা, দক্ষতা আৰু সামুদ্ৰিক অৰ্থনীতিক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাৰ ক্ষমতা আছে। মই নিশ্চিত যে অনাগত বছৰবোৰত পশ্চিমবংগ ভাৰতৰ নীলা অৰ্থনীতি, সামুদ্ৰিক উৎপাদন, লজিষ্টিক আৰু উপকূলীয় উন্নয়নৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে সদায় সাগৰক সহযোগিতাৰ মাধ্যম বুলি গণ্য কৰি আহিছে। কিন্তু ভাৰতেও জানে যে শান্তি বৰ্তাই ৰখাৰ বাবে শক্তিও সমানেই অপৰিহাৰ্য। সমৃদ্ধি অটুট ৰখাৰ বাবে সুৰক্ষা অতি প্ৰয়োজনীয়। আৰু এই মনোভাৱৰ প্ৰতীক স্বৰূপে ভৱিষ্যত গঢ়াৰ বাবে আত্মনিৰ্ভৰশীলতা অতি প্ৰয়োজনীয়। আজি আই এন এছ অগ্ৰে, আই এন এছ দুনাগিৰি আৰু আই এন এছ সংশোধক ভাৰতীয় নৌসেনাত অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। এইবোৰ হৈছে একবিংশ শতিকাত নিজৰ সম্ভাৱনাক স্বীকৃতি দিয়া, নিজৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত আত্মবিশ্বাসী আৰু বিশ্বৰ সন্মুখত নৱীকৃত আত্মবিশ্বাস তথা দৃঢ়তাৰে অহৰহ আগবাঢ়ি যোৱা ভাৰতৰ প্ৰতীক।
বন্ধুসকল,
এই শুভ ক্ষণত নৌসেনাৰ সকলো সহকৰ্মীলৈ আৰু দেশবাসীলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। পুনৰ এবাৰ ভাৰতীয় নৌসেনালৈ, সকলো বিজ্ঞানী, অভিযন্তা, শ্ৰমিক, দেশৰ সকলো নাগৰিকলৈ বহুত বহুত আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ। ধন্যবাদ।