Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi commissions three indigenously designed and built naval ships – INS Dunagiri, INS Sanshodhak and INS Agray at Syama Prasad Mookerjee Port, Kolkata, West Bengal
INS Agray, INS Dunagiri, and INS Sanshodhak have been inducted into the Indian Navy: PM
Today, 21 June is also celebrated as World Hydrography Day, And it is a truly remarkable coincidence that on this very day we have commissioned India's most advanced hydrography ship, INS Sandhayak: PM
The country whose maritime strength is robust,its economic and strategic influence will be equally robust; And India understands this reality well, India is preparing itself for this: PM
The journey from INS Vikrant to today is not merely the journey of new warships; It is the journey of India's growing self-reliance, today, INS Agray, INS Dunagiri, and INS Sanshodhak are giving new momentum to that very journey: PM
India has begun to move forward with a new vision for the shipbuilding sector; Special steps have been taken to enhance domestic construction capacity: PM
Shipbuilding, ship repair, and MRO are being viewed as part of a major national mission: PM
India has always regarded the ocean as a medium of cooperation, but India also knows that strength is essential to safeguard peace; Security is necessary to protect prosperity and self-reliance is imperative for building the future: PM
Today, INS Agray, INS Dunagiri, and INS Sanshodhak have joined the Indian Navy as symbols of this very spirit: PM
21 JUN 2026 12:50PM by PIB Delhi
Prime Minister, Shri Narendra Modi, today commissioned three indigenously designed and built naval ships - INS Dunagiri, an advanced stealth frigate, INS Sanshodhak, a survey vessel (large) and INS Agray, an anti-submarine warfare shallow water craft, at Syama Prasad Mookerjee Port, Kolkata, West Bengal. These inductions will significantly bolster the nation’s operational capabilities, enhance maritime domain awareness, and strengthen the security of our coastal waters against geopolitical threats. All three ships were designed by the Indian Navy’s Warship Design Bureau and constructed in Kolkata by Garden Reach Shipbuilders & Engineers (GRSE), with extensive participation by Indian industry, including more than 200 MSMEs. With an indigenous content of over 75 percent, these ships are also a testament to India’s commitment to Aatmanirbharta.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted that the occasion coincides with the International Day of Yoga being celebrated across the world and expressed happiness at having the opportunity to visit the historic land of Bengal, which has played a pivotal role in shaping India's intellectual, cultural and national renaissance and has connected India with the world through maritime routes for centuries. “The event represented an important milestone in the journey towards an Aatmanirbhar Bharat, a secure India and a developed India”, Shri Modi noted. He pointed out that June 21 is also observed globally as World Hydrography Day and described it as a remarkable coincidence that India's most advanced hydrographic survey vessel, INS Sanshodhak, is commissioned on the same day. Congratulating the Indian Navy, scientists, engineers, workers and all citizens of the country, Shri Modi said the achievement reflected India's growing technological and maritime capabilities. “No nation can emerge as a major power without strong maritime capabilities. Development, security and prosperity are closely linked to the oceans. Most of the world's trade moves through sea routes, while vast global data networks operate beneath the oceans”, Shi Modi stated while emphasizing the importance of maritime strength in the modern world. He further noted that critical minerals, deep-sea resources and future sources of energy will increasingly be connected to the maritime domain. Therefore, he said, a nation's economic and strategic influence is directly linked to the strength of its maritime sector.
Shri Modi stated that India fully understands this reality and is preparing itself accordingly. “The commissioning of the three naval platforms stands as testimony to the country's growing capabilities and skills”, he remarked. Recalling the commissioning of INS Vikrant, he said that it had marked the beginning of a new chapter in India's maritime journey and announced India's growing naval strength to the world. He noted that the journey from INS Vikrant to the commissioning of INS Agray, INS Dunagiri and INS Sanshodhak is not merely a story of new warships but also a reflection of India's increasing self-reliance. “All three vessels symbolize India's commitment to indigenous design, manufacturing and innovation. Designed and built in India, the vessels showcase the talent of Indian industries, the expertise of Indian engineers and the hard work of Indian workers”, Shri Modi underscored.
Shri Modi asserted that India does not wish to remain merely a buyer in the defence sector. “The strength of the nation's military cannot be measured by its dependence on global markets but by its ability to become self-reliant. India seeks to become a producer and a manufacturer, because nations that manufacture become decisive players on the global stage”, he added. Highlighting recent achievements, the Prime Minister noted that more than 40 indigenously built warships and submarines have been inducted into the Indian Navy over the past few years. He remarked that nearly every few weeks the Navy has received a new capability, while 45 major naval platforms are currently under construction. These figures, he said, are not merely statistics but indicators of India's industrial capacity and future potential.
Underlining the immense employment-generating potential of the maritime sector, Shri Modi said, “The Government views the maritime sector not as an isolated industry but as a major engine of employment and economic growth for a developed India. A modern ship requires large quantities of steel, electronics, machinery and thousands of components, creating opportunities across extensive industrial supply chains”. Referring to the three commissioned vessels, he noted that more than 200 MSMEs contributed to their construction, generating substantial employment and economic activity across the country.
Shri Modi stated that the time has come for India to enter the next phase of maritime development, and the Government has adopted a new vision for the shipbuilding sector and has introduced several policy reforms in recent years to enhance domestic manufacturing capabilities. “The ₹70,000 crore incentive package announced for the shipping sector is not merely an economic measure but an investment in India's maritime future and industrial expansion. Initiatives such as Sagarmala reflect this comprehensive vision and are helping reduce logistics costs, accelerate industrial growth and create new opportunities in coastal regions” he stated.
Reflecting on India's transformation in the defence sector, Shri Modi observed that there was a time when India was counted among the world's largest defence importers, creating both strategic and security challenges. Following the formation of the Government in 2014, he said, a determined effort was made to change this situation through major policy reforms and a strong emphasis on self-reliance in defence manufacturing. “These efforts have opened new opportunities in defence design, manufacturing and exports. While India's total defence production stood at around ₹40,000 crore in 2014, it has now risen to nearly ₹1.8 lakh crore, demonstrating the significant progress made towards building a strong, self-reliant and globally competitive defence industry”, he remarked. Shri Modi emphasized that the progress made over the past twelve years demonstrates how transformative change becomes possible when policies are clear, direction is correct, and all stakeholders work together with a shared commitment towards national development.
Referring to India's rich maritime heritage, the Prime Minister said that the name of West Bengal naturally comes to mind whenever the country's maritime legacy is discussed. He observed that Bengal has historically played a crucial role in India's maritime connections with the world. The waters of the Hooghly River, he said, have witnessed changing chapters of history, the growth of trade, and new journeys of development. He also noted that the port bears the name of Dr. Syama Prasad Mookerjee, the son of Bengal and India's first Minister for Industry, making the occasion even more significant. “West Bengal is poised to become a major hub for India's Blue Economy, maritime manufacturing, logistics and coastal development in the years ahead”, Shri Modi stated.
Shri Modi reiterated that India has always viewed the oceans as a medium for cooperation and connectivity. “Security is indispensable for protecting prosperity, while self-reliance is necessary for building the future. INS Agray, INS Dunagiri and INS Sanshodhak embody these very ideals and symbolize a nation that is increasingly aware of its capabilities, confident in its strengths and determined to move forward with renewed energy and purpose in the twenty-first century” he emphasised.
Concluding his address, the Prime Minister extended his best wishes to all personnel of the Indian Navy, scientists, engineers, workers and all citizens for their contribution to these achievements and expressed confidence that India's maritime and defence sectors would continue to strengthen the nation's security, prosperity and global standing.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে পশ্চিমবংগৰ কলকাতাৰ শ্যামাপ্ৰসাদ মুখাৰ্জী বন্দৰত তিনিখন থলুৱা আৰ্হিৰে নিৰ্মাণ কৰা নৌসেনাৰ জাহাজ– আই এন এছ দুনাগিৰি, আই এন এছ সংশোধক আৰু আই এন এছ অগ্ৰে মুকলি কৰে
আই এন এছ অগ্ৰে, আই এন এছ দুনাগিৰি আৰু আই এন এছ সংশোধকক ভাৰতীয় নৌসেনাত চামিল কৰা হৈছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
২১ জুনৰ আজিৰ দিনটো হৈছে ‘বিশ্ব জলৰাশি বিজ্ঞান দিৱস’ আৰু সঁচাকৈয়ে এক উল্লেখযোগ্য কাকতলীয়া সংযোগ যে আজিৰ দিনটোতে আমি ভাৰতৰ আটাইতকৈ আধুনিক হাইড্ৰ’গ্ৰাফী জাহাজ আই এন এছ সংশোধকক নৌসেনাত চামিল কৰিলোঁ : প্ৰধানমন্ত্ৰী
শক্তিশালী সামুদ্ৰিক শক্তি থকা দেশৰ অৰ্থনৈতিক আৰু কৌশলগত প্ৰভাৱো শক্তিশালী; আৰু ভাৰতে এই সত্য ভালদৰে বুজি পায় আৰু ইয়াৰ বাবে নিজকে প্ৰস্তুত কৰি আছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
আই এন এছ বিক্ৰান্তৰ পৰা আজিৰ যাত্ৰা কেৱল নতুন যুদ্ধজাহাজৰ যাত্ৰা নহয়; এয়াই হৈছে ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা বিকাশৰ যাত্ৰা। আজি আই এন এছ অগ্ৰে, আই এন এছ দুনাগিৰি আৰু আই এন এছ সংশোধকে সেই যাত্ৰাক নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে জাহাজ নিৰ্মাণ খণ্ডৰ বাবে এক নতুন দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিছে; থলুৱা উৎপাদন ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে বিশেষ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
জাহাজ নিৰ্মাণ, জাহাজ মেৰামতি আৰু এম আৰ অ'ক এটা বৃহত্তৰ ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযানৰ অংশ হিচাপে গ্ৰহণ কৰা হৈছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে সদায় সমুদ্ৰক সহযোগিতাৰ মাধ্যম হিচাপে বিবেচনা কৰি আহিছে, কিন্তু ভাৰতে এইটোও জানে যে শান্তি বৰ্তাই ৰাখিবলৈ শক্তি অপৰিহাৰ্য; সমৃদ্ধি ৰক্ষাৰ বাবে নিৰাপত্তা অতি দৰকাৰী আৰু ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিবলৈ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা অতি প্ৰয়োজনীয় : প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি আই এন এছ অগ্ৰে, আই এন এছ দুনাগিৰি আৰু আই এন এছ সংশোধকে এই মনোভাবৰ প্ৰতীক হিচাপে ভাৰতীয় নৌসেনাত সংলগ্ন হৈছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
21 JUN 2026 12:50PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি পশ্চিমবংগৰ কলকাতাৰ শ্যামাপ্ৰসাদ মুখাৰ্জী বন্দৰত তিনিখন থলুৱা আৰ্হিৰে নিৰ্মিত নৌসেনাৰ জাহাজ– এডভান্সড ষ্টেলথ ফ্ৰিগেট ‘আইএনএছ দুনাগিৰি’, বৃহৎ জৰীপ জাহাজ ‘আইএনএছ সংশোধক’ আৰু এখন এণ্টি ছাবমেৰিন ৱাৰফেয়াৰ শ্ব’ল’ ৱাটাৰ ক্ৰাফ্ট ‘আইএনএছ অগ্ৰে’ ভাৰতীয় নৌসেনালৈ উছৰ্গা কৰে। এই জাহাজসমূহৰ প্ৰৱেশে দেশৰ কাৰ্যকৰী ক্ষমতা যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব, সামুদ্ৰিক আধিপত্যত নিৰীক্ষণৰ উন্নতি সাধন কৰিব আৰু ভূ-ৰাজনৈতিক ভাবুকিৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ উপকূলীয় জলসীমাৰ নিৰাপত্তা শক্তিশালী কৰিব। ভাৰতীয় নৌসেনাৰ যুদ্ধজাহাজ ডিজাইন ব্যুৰোৰ আৰ্হি আৰু কলকাতাৰ গাৰ্ডেন ৰিচ শ্বিপবিল্ডাৰ্ছ এণ্ড ইঞ্জিনিয়াৰ (জি আৰ এছ ই)ৰ দ্বাৰা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে এই তিনিখন জাহাজ। ২০০ৰো অধিক এমএছএমইকে ধৰি ভাৰতীয় উদ্যোগসমূহে এই নিৰ্মাণত অংশগ্ৰহণ কৰে। ৭৫ শতাংশতকৈ অধিক থলুৱা সামগ্ৰীৰে পৰিপূৰ্ণ এই জাহাজসমূহো ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ প্ৰতি থকা দায়বদ্ধতাৰ প্ৰমাণ।
জনসভাত সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সমগ্ৰ বিশ্বতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ লগত সংগতি ৰাখি ভাৰতৰ বৌদ্ধিক, সাংস্কৃতিক আৰু জাতীয় নৱজাগৰণক গঢ় দিয়াত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰা আৰু যুগ যুগ ধৰি সাগৰীয় পথেৰে ভাৰতক বিশ্বৰ সৈতে সংযোগ কৰা বংগৰ ঐতিহাসিক ভূমিত উপস্থিত হৈ তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই অনুষ্ঠানটো ‘আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰত, সুৰক্ষিত ভাৰত আৰু বিকশিত ভাৰতৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি।’ ২১ জুন তাৰিখটো বিশ্ব জলৰাশি বিজ্ঞান দিৱস হিচাপে পালন কৰা বুলি আঙুলিয়াই দি ভাৰতৰ আটাইতকৈ আধুনিক হাইড্ৰ’গ্ৰাফিক জৰীপ জাহাজ আই এন এছ সংশোধনক আজিৰ দিনটোতে নৌসেনাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাটো এক আচৰিত কাকতলীয়া ঘটনা বুলি অভিহিত কৰে। ভাৰতীয় নৌসেনা, বিজ্ঞানী, অভিযন্তা, কৰ্মী আৰু দেশৰ সকলো নাগৰিকক অভিনন্দন জনাই শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই সাফল্যই ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান প্ৰযুক্তিগত আৰু সামুদ্ৰিক সামৰ্থ্যক প্ৰতিফলিত কৰিছে। আধুনিক বিশ্বত সামুদ্ৰিক শক্তিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "শক্তিশালী সামুদ্ৰিক ক্ষমতা অবিহনে কোনো দেশেই বৃহৎ শক্তি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব নোৱাৰে। উন্নয়ন, সুৰক্ষা আৰু সমৃদ্ধি সাগৰৰ সৈতে গভীৰভাৱে জড়িত। বিশ্বৰ বেছিভাগ বাণিজ্যই সাগৰীয় পথেৰে যাত্ৰা কৰে। আনহাতে বিশাল গোলকীয় তথ্য নেটৱৰ্কে সাগৰৰ তলত কাম কৰে।" তেওঁ লগতে কয় যে জটিল খনিজ পদাৰ্থ, গভীৰ সাগৰত থকা সম্পদ আৰু ভৱিষ্যতৰ শক্তিৰ উৎসসমূহ ক্ৰমান্বয়ে সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰৰ সৈতে জড়িত হ’ব। সেয়েহে দেশ এখনৰ শক্তি সামুদ্ৰিক শক্তিৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে জড়িত হৈ আছে বুলিও তেওঁ কয়।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে এই তথ্য ভালদৰে বুজি পায় আৰু সেই অনুসৰি নিজকে প্ৰস্তুত কৰি আছে। তেওঁ কয় যে তিনিখন নতুন নৌসেনাৰ জাহাজৰ অন্তৰ্ভুক্তি দেশৰ ক্ৰমবৰ্ধমান সামৰ্থ্য আৰু দক্ষতাৰ প্ৰমাণ। আই এন এছ বিক্ৰান্তক নিযুক্তি দিয়াৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে ই ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক যাত্ৰাৰ এক নতুন অধ্যায়ৰ চিন স্বৰূপ আৰু ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান নৌ শক্তিক বিশ্বৰ আগত প্ৰদৰ্শন কৰে। তেওঁ কয় যে আই এন এছ বিক্ৰান্তৰ পৰা আই এন এছ অগ্ৰে, আই এন এছ দুনাগিৰি আৰু আই এন এছ সংশোধকৰ চামিলৰ যাত্ৰা কেৱল নতুন যুদ্ধ জাহাজৰ কাহিনী নহয়, এয়া ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ প্ৰতিফলন। শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব সহকাৰে কয়, "এই তিনিখন জাহাজে থলুৱা আৰ্হি, উৎপাদন আৰু উদ্ভাৱনৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়বদ্ধতা প্ৰদৰ্শন কৰে। ভাৰতত আৰ্হিৰে নিৰ্মাণ কৰা এই জাহাজসমূহে ভাৰতীয় উদ্যোগৰ কৌশল, ভাৰতীয় অভিযন্তাৰ বিশেষজ্ঞতা আৰু ভাৰতীয় শ্ৰমিকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমক প্ৰদৰ্শন কৰে।"
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত কেৱল ক্ৰেতা হৈ থাকিব নিবিচাৰে। তেওঁ কয়, "এখন দেশৰ সামৰিক বাহিনীৰ শক্তি বিশ্ব বজাৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতাৰ দ্বাৰা জুখিব নোৱাৰি, কিন্তু ইয়াৰ স্বাৱলম্বী হোৱাৰ ক্ষমতাৰ দ্বাৰাহে জুখিব পাৰি। ভাৰতে উৎপাদক আৰু নিৰ্মাতা হ'ব বিচাৰে, কাৰণ নিৰ্মাতা দেশসমূহে বিশ্বৰ মঞ্চত নিৰ্ণায়ক ভূমিকা পালন কৰে।" শেহতীয়া সাফল্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে যোৱা কেইবছৰমানৰ ভিতৰত ৪০খনতকৈও অধিক থলুৱাভাৱে নিৰ্মিত যুদ্ধজাহাজ আৰু ছাবমেৰিন ভাৰতীয় নৌসেনাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে নৌসেনাই প্ৰায় কেইসপ্তাহমানৰ মূৰে মূৰে নতুন নতুন সামৰ্থ্য লাভ কৰে। আনহাতে বৰ্তমান ৪৫টা ডাঙৰ নৌসেনা জাহাজৰ নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে। তেওঁ কয় যে এই পৰিসংখ্যা কেৱল সংখ্যা নহয়, ই হৈছে ভাৰতৰ ঔদ্যোগিক ক্ষমতা আৰু ভৱিষ্যতৰ সম্ভাৱনাৰ সূচক।
সামুদ্ৰিক খণ্ডত নিয়োগ সৃষ্টিৰ বিশাল সম্ভাৱনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "চৰকাৰে সামুদ্ৰিক খণ্ডক এক বিচ্ছিন্ন উদ্যোগ হিচাপে নহয়, বৰঞ্চ বিকশিত ভাৰতৰ বাবে নিয়োগ আৰু অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ এক প্ৰধান ইঞ্জিন হিচাপেহে গ্ৰহণ কৰে। এখন আধুনিক জাহাজত বিপুল পৰিমাণৰ তীখা, ইলেক্ট্ৰনিকছ, যন্ত্ৰপাতি আৰু হাজাৰ হাজাৰ উপাদানৰ প্ৰয়োজন হয়, যাৰ ফলত সমগ্ৰ ঔদ্যোগিক যোগান শৃংখলত সুযোগ সৃষ্টি হয়।" নতুনকৈ চামিল কৰা তিনিখন জাহাজৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে যে ২০০ৰো অধিক এমএছএমইয়ে ইয়াৰ নিৰ্মাণত অৰিহণা যোগাইছিল, যাৰ ফলত সমগ্ৰ দেশতে উল্লেখযোগ্য নিয়োগ আৰু অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ সৃষ্টি হৈছিল।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতে সামুদ্ৰিক উন্নয়নৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ত প্ৰৱেশ কৰাৰ সময় আহি পৰিছে। জাহাজ নিৰ্মাণ খণ্ডৰ বাবে চৰকাৰে নতুন দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰি ঘৰুৱা উৎপাদন ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে যোৱা কিছু বছৰত কেইবাটাও নীতি সংস্কাৰ কৰিছে। তেওঁ কয়, “জাহাজ পৰিবহণ খণ্ডৰ বাবে ঘোষণা কৰা ৭০,০০০ কোটি টকাৰ উদগনিমূলক পেকেজ কেৱল এক অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থা নহয়, বৰঞ্চ ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ভৱিষ্যৎ আৰু উদ্যোগ সম্প্ৰসাৰণৰ ক্ষেত্ৰত অন্যতম বিনিয়োগ। সাগৰমালাৰ দৰে পদক্ষেপে এই বহল দৃষ্টিভংগীক প্ৰতিফলিত কৰে আৰু লজিষ্টিক খৰচ হ্ৰাস কৰাত, উদ্যোগিক বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰাত আৰু উপকূলীয় অঞ্চলত নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰাত সহায় কৰিছে।”
প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত ভাৰতৰ পৰিৱৰ্তন সন্দৰ্ভত ভাষণ দি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এনে এটা সময় আছিল যেতিয়া ভাৰত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ প্ৰতিৰক্ষা আমদানিকাৰক দেশৰ ভিতৰত আছিল, যিটোৱে কৌশলগত আৰু সুৰক্ষাজনিত প্ৰত্যাহ্বান সৃষ্টি কৰিছিল। তেওঁ কয় যে ২০১৪ চনত ক্ষমতালৈ অহাৰ পিছত বৃহৎ নীতি সংস্কাৰ আৰু প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ ওপৰত দিয়া গুৰুত্বৰ জৰিয়তে এই পৰিস্থিতি সলনি কৰাৰ এক সংহত প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছিল। তেওঁ কয়, "এই প্ৰচেষ্টাসমূহে প্ৰতিৰক্ষা ডিজাইন, উৎপাদন আৰু ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত নতুন সুযোগ মুকলি কৰিছে। ভাৰতৰ মুঠ প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন, যিটো ২০১৪ চনত প্ৰায় ৪০,০০০ কোটি টকা আছিল, সেয়া এতিয়া প্ৰায় ১.৮ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ দ্বাৰা শক্তিশালী, আত্মনিৰ্ভৰশীল আৰু গোলকীয় প্ৰতিযোগিতামূলক প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ গঢ়ি তোলাৰ দিশত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি প্ৰতিফলিত হৈছে।" শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যোৱা বাৰ বছৰত হোৱা অগ্ৰগতিৰ দ্বাৰা প্ৰমাণিত হৈছে যেতিয়া নীতিসমূহ স্পষ্ট হয়, দিশ সঠিক হয় আৰু সকলো অংশীদাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নৰ বাবে একেলগে কাম কৰে তেতিয়া কিমান উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন সম্ভৱ।
ভাৰতৰ চহকী সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যেতিয়াই দেশৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যৰ বিষয়ে আলোচনা হয় তেতিয়াই পশ্চিমবংগৰ কথা স্বাভাৱিকতে মনলৈ আহে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিশ্বৰ সৈতে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক সম্পৰ্কত বংগই ঐতিহাসিকভাৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে হুগলী নদীৰ পানীয়ে ইতিহাসৰ পৰিৱৰ্তিত পৰ্যায়, বাণিজ্যৰ বিকাশ, উন্নয়নৰ নতুন যাত্ৰাৰ সাক্ষী হৈ আহিছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে বংগপুত্ৰ তথা ভাৰতৰ প্ৰথম উদ্যোগ মন্ত্ৰী ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ নামেৰে বন্দৰটোৰ নামকৰণ কৰা হৈছে, যাৰ ফলত এই অনুষ্ঠানটো আৰু বিশেষ হৈ পৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে অনাগত বছৰবোৰত পশ্চিমবংগ ভাৰতৰ নীলা অৰ্থনীতি, সামুদ্ৰিক উৎপাদন, লজিষ্টিক আৰু উপকূলীয় উন্নয়নৰ বাবে এটা ডাঙৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হ’বলৈ সাজু হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে ভাৰতে সদায় মহাসাগৰক সহযোগিতা আৰু সংযোগৰ মাধ্যম হিচাপে লৈ আহিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে "সমৃদ্ধি ৰক্ষাৰ বাবে নিৰাপত্তা অতি প্ৰয়োজনীয়, আনহাতে ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ বাবে আত্মনিৰ্ভৰশীলতা অতি প্ৰয়োজনীয়। আই এন এছ অগ্ৰে, আই এন এছ দুনাগিৰি আৰু আই এন এছ সংশোধকে এই আদৰ্শসমূহক মূৰ্ত কৰি তুলিছে আৰু ই এনে এক ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতীক, যি নিজৰ সামৰ্থ্যৰ প্ৰতি ক্ৰমান্বয়ে সচেতন, নিজৰ শক্তিৰ ওপৰত আত্মবিশ্বাসী আৰু একবিংশ শতিকাত নবীকৃত শক্তি আৰু উদ্দেশ্যৰে আগবাঢ়ি যাবলৈ দৃঢ়প্ৰতিজ্ঞ।"
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতৰ নৌসেনাৰ সকলো বিজ্ঞানী, অভিযন্তা, কৰ্মচাৰী আৰু সকলো নাগৰিককে এই সফলতাসমূহৰ বাবে অৱদান আগবঢ়োৱাৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰি ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক আৰু প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডই দেশৰ সুৰক্ষা, সমৃদ্ধি আৰু বিশ্বজোৰা সুনাম অধিক শক্তিশালী কৰি ৰাখিব বুলি বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে।