Prime Minister's Office
PM interacts with IAS Officer Trainees of 2024 Batch posted as Assistant Secretaries
PM stresses on ‘Nagrik Devo Bhava’ and urges Officers to Keep Citizens at the Centre of Governance
PM calls for Whole-of-Government Approach and eliminating silos to Address Developmental Challenges
PM calls upon Young Civil Servants to Lead India’s Journey Towards Viksit Bharat@2047
PM Highlights Technology, AI and Data-Driven Governance as Key Enablers of Future Administration
23 JUN 2026 2:13PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with 183 Officer Trainees of IAS 2024 batch who have been attached as Assistant Secretaries in various Ministries and Departments in New Delhi earlier today at Seva Teerth.
The young Officer Trainees shared their experiences from their field training and their attachment in Ministries. Addressing the officers, the Prime Minister said that after two years of field exposure and administrative learning, they now stand at a crucial stage where their decisions will shape not just their own careers, but the future of crores of citizens. He emphasized that the real test of public service begins by handling real-life situations with integrity, sensitivity, and commitment.
The Prime Minister urged the young civil servants to dedicate themselves to nation-building with a strong sense of purpose, innovation, and citizen-centric governance. He urged the officers to always remember the human impact behind every administrative file. He said that every file represents the aspirations, concerns, and lives of countless citizens. Stressing the mantra of “Nagrik Devo Bhava”, he called upon officers to place citizens at the center of every decision and ensure governance remains empathetic, responsive, and inclusive.
Calling for a whole-of-government approach, the Prime Minister stressed that major developmental challenges cannot be solved in silos. He further noted that effective coordination across departments is essential for achieving meaningful and lasting outcomes.
Highlighting the vision of Viksit Bharat 2047, the Prime Minister noted that every policy and administrative decision over the coming decades must contribute towards building a developed India. He stressed that India’s priorities today include Aatmanirbhar Bharat, Make in India, manufacturing growth, energy security, and creating opportunities for youth.
The Prime Minister underlined the transformation in governance over the last decade, noting that administration has moved from a process-centric model to a result-oriented approach. He cited the growing role of digital governance, artificial intelligence and technology in improving service delivery, enabling citizens to access services with ease and transparency.
Emphasizing the importance of data-driven governance, the Prime Minister said data must not be viewed merely as numbers but as a reflection of the collective lives, challenges, and aspirations of millions of people. He asked officers to regularly verify whether policies are effectively translating into outcomes on the ground.
Prime Minister also highlighted the growing role of women in nation-building, noting that more than 40 percent of the current batch comprises women officers.
Prime Minister urged the young officers to constantly evaluate their contribution towards nation-building and derive satisfaction not from positions held, but from measurable outcomes achieved. He expressed confidence that their energy, talent, and dedication would play a pivotal role in taking India’s development journey to new heights.
Shri Jitendra Singh, Minister of State (Personnel), Shri P. K. Mishra, Principal Secretary to the Prime Minister, Shri Shaktikanta Das, Principal Secretary-2 to the Prime Minister, Shri T.V. Somanathan, Cabinet Secretary, Ms. Rachna Shah, Secretary (DoPT), Shri Sriram Taranikanti, Director LBSNAA and other senior officers were also present during the interaction.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা এসিষ্টন্ত সেক্রেতরিশিং ওইনা পোষ্ট পীরবা ২০২৪ বেতচগী আই.এ.এস ওফিসার ত্রেনিশিংগা ৱারি শানখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা ‘নাগরিক দেবো ভাবা’ গী ফোঙদোকখ্রে অমসুং লৈবাক ঙাকপদা মীয়াম মরুওইনা লৌনবা ওফিসারশিংদা তকশিনখ্রে
সরকারগী মিনিষ্ট্রিশিং অমসুং বিভাগশিং পুন্না থবক তৌমিন্ননবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী থবক পায়খৎপদা থেংনবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা পাউ ফাওন্দবা লৈহন্দনবা প্রধান মন্ত্রীনা খঙহনখ্রে
Viksit Bharat@2047 গী মাইকৈদা চঙশিল্লিবা ভারতকী খোঙচত্ত মাংজিল থানবা নহা ওইরিবা সিবিল সর্ভেন্তশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা খঙহনখ্রে
তুংদা লৈবাক ঙাকপগী মরুওইবা হিরমশিংনা তেক্নোলোজি, এ.আই অমসুং দেতাদা য়ুম্ফম ওইবা লৈবাক ঙাকপগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে
23 JUN 2026 2:13PM by PIB Imphal
ঙসি ন্যু দিল্লিগী সেবা তির্থদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা তোঙান তোঙানবা মিনিষ্ট্রিশিং অমসুং বিভাগশিংদা এসিষ্টন্ত সেক্রেতরিশিং ওইনা পোষ্ট পীরবা ২০২৪ বেতচগী আই.এ.এস ওফিসার ত্রেনি ১৮৩ গা ৱারি শানখ্রে।
মখোয়না ত্রেনিং মনুংদগী অমসুং মিনিষ্ট্রিশিংদা থবক তৌবদগী খঙলকপশিং নহা ওইরিবা ওফিসার ত্রেনিশিংনা পাউদমখ্রে। ওফিসারশিংদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি অনি মীয়ামগা লোয়ননা থবক তৌরুরবা অমসুং লৈবাক ঙাকপগী লমদা তম্লুরবা মতুংদা, মখোয় হৌজিক অরুবা তাঙ্কক অমদা লৈরে, মখোয়গী ৱারেপশিংনা মখোয় মশাগী শীনফম অসি শেম্বা খক নত্তনা, মীওই করোর কয়াগী তুংগী ফিবমসু শেম্লগনি। পুকচেল শেংনা, মীয়ামগী ইহুল খঙনা অমসুং হায়দোকখিবা ৱা ঙাকপগা লোয়ননা খুদক্ত থেংনবা থৌদোকশিং থেংনদুনা মীয়ামগী থবক তৌবগী অশেংবা চাংয়েং হৌরে।
মরম চানা থবক তৌবা, ইন্নোবেসন অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবা লৈবাক ঙাকপগী অকনবা ৱাখলগা লোয়ননা লৈবাক শেমগৎপগী থবক্ত মখোয় মশামক কৎথোক্নবা নহা ওইরিবা সিবিল সর্ভেন্তশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা তকশিনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক ঙাকপগী ফাইল খুদিংমক্কী মরুমদা লৈরিবা মীওইবদা পীদবা ইথিল অদু ওফিসারশিংনা মতম পুম্নমক্ত নিংশিংগদবনি। ফাইল খুদিংমক মশিং থিঙমদ্রবা মীয়ামগী অনিংবশিং, থবকশিং অমসুং পুন্সিশিংগী মহুৎশীল্লিবনি। ‘নাগরিক দেবো ভাবা’ গী লাইৱা লৈরি, ওফিসারশিংনা লৈবাক ঙাকপদা মীয়াম মরুওইনা লৌগদবনি অমসুং লৈবাক ঙাকপগী থবক অসি মীওইবগী অৱাবা খঙবা, খুদক্ত থবক ওইনা পাংথোকপা অমসুং খুদিংমক কোনশিনবা ওইগদবনি।
সরকারগী মিনিষ্ট্রিশিং অমসুং বিভাগশিং পুন্না থবক তৌমিন্ননবা তকশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অমগা অমগা পাউ ফাওনদবনা চাউখৎনবা থবক পায়খৎপদা থেংনবা মরুওইবা খুদোংচাদবশিং কোকহনবা ঙম্লোই। ৱাহন্থোক লৈবা অমসুং তুংকোইনা কান্নবা ফলশিং ফংগদবা মাইপাকপ পুরকপা ঙম্নবা বিভাগশিং শীনবা থুংনা মপুংফানা পুন্না থবক তৌমিন্নবা তঙাইফদে।
বিকসিত ভারত ২০৪৭ গী পান্দম ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লাক্লিবা চহিশিংদা লৌগদবা লৈবাক ঙাকপগী ৱারেপ খুদিংমক অমসুং থৌশিল খুদিংমক বিকসিত ভারত অমা শেমগৎপদা মতেং পাংগদবনি। ঙসি ভারতকী মরুওইবা থবকশিংগী মনুংদা অত্মনির্ভর ভারত, মেক ইন ইন্দিয়া, মেনুফেকচরিং চাউখৎহনবা, ইনর্জি সেকুরিতি অমসুং নহারোলশিং থবক পীবা য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ১০দা লৈবাক ঙাকপদা অওনবা পুরকখ্রে। লৈবাক ঙাকপগী থবক অদু থবক পাংথোকপগী নমুনাদা মরুওইনা লৌবগী মহুত্ত অফবা ফলশিং ফংনবা হোৎনবদা লাক্লে। সরকারগী কান্নবা মীয়ামদা ফংহনবা হেনগৎহনবা অমসুং লাইনা অমসুং অরোন-অথুপ লৈতনা মীয়াম্না কান্নবশিং ফংনবা, দিজিতেল শীজিন্নদুনা লৈবাক ঙাকপা, এ.আই অমসুং তেক্নোলোজিগী থৌদাং হেনগৎলক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি দেতাদা য়ুম্ফম ওইদুনা লৈবাক ঙাকপা য়াম্না মরুওই। দেতা অসি ইচম চম্বা মশিং খর ওইনা উরোইদবনি, মসি মীওই করোর কয়াগী পুন্সিশিং, খুদোংচাদবশিং অমসুং অনিংবশিংগী মমি অমনি। থৌশিলশিং থবক ওইনা মপুংফানা পাংথোকপরা হায়বদু ওফিসারশিংনা চাং নাইনা য়েংশিনগদবনি।
লৈবাক শেমগৎপগী থবক্ত নুপীশিংগী থৌদাং হেনগৎলক্লিবা অসি পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক্কী বেতচ অসিদা নুপী ওফিসার চাদা ৪০ হেন্না য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক শেমগৎপগী থবক্ত মখোয়না পাংথোকখিবা থবক নহা ওইরিবা ওফিসারশিংনা লেপ্তনা নৈনগদবনি অমসুং পায়রিবা ফমশিং অদুদা পেন্থোকপগী মহুত্ত, মাইপাকপশিংদা য়েংলগা অপেনবা ওইগদবনি। ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎ অনৌবা থাকশিংদা পুখৎপদা মখোয়গী মপাঙ্গল, হৈথোই-শিংথোইবা অমসুং কৎথোকপনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
থৌরম অদুদা রাজ্য মন্ত্রী(পর্সোনেল) শ্রী জিতেন্দ্র সিংহ, প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরি শ্রী পি.কে মিশ্রা, প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরি-২ শ্রী শক্তিকান্ত দাস, কেবিনেত সেক্রেতরি শ্রী তি.ভি সোমনাথন, সেক্রেতরি(দি ও পি তি) রচনা সাহ, দিরেক্তর এল.বি.এস.এন.এ.এ শ্রী শ্রীরাম তারানিকান্তি অমসুং অতোপ্পা সেনিয়ার ওফিসারশিং শরুক য়াখি।