Ministry of Rural Development
Secretary, Rural Development Chairs High-Level Inter-Ministerial Consultation on Convergence Framework under VB–G RAM G Act, 2025
18 Ministries and Departments Participate in Landmark Whole-of-Government Meet; VB–G RAM G to Come into Effect from 1 July 2026
24 JUN 2026 6:48PM by PIB Delhi
A high-level inter-ministerial consultation on the Draft Convergence Framework under the Viksit Bharat – Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin): VB–G RAM G (विकसित भारत – जी राम जी) Act, 2025 was convened today, 24 June 2026, at Kartavya Bhavan, New Delhi, under the chairpersonship of Shri Rohit Kansal, Secretary, Department of Rural Development, Ministry of Rural Development. Representatives and nodal officers from 18 Ministries and Departments of the Government of India participated in the consultation.
The consultation forms part of the preparatory activities being undertaken ahead of the commencement of the VB–G RAM G Act on 1 July 2026. The meeting focused on operationalising the Act's vision of a whole-of-government approach to rural development through decentralized, Panchayati Raj Institution-led planning and convergence.
Chairing the meeting, Shri Rohit Kansal emphasized that convergence is a core pillar of the VB–G RAM G Act and is essential for addressing interconnected rural development priorities such as water security, livelihoods, infrastructure, climate resilience and local economic development. He noted that the Act envisages a "Single Plan – Multi Funding" approach, enabling different schemes and programmes to work towards common development outcomes while retaining their respective mandates and funding structures.
1S4I.jpeg)
The Department presented the Draft Convergence Framework developed under the Act. At the centre of the framework is the Viksit Gram Panchayat Plan (VGPP), which serves as the primary planning instrument for rural development at the Gram Panchayat level. Prepared through community participation and approved by the Gram Sabha, the VGPP seeks to integrate local needs with the resources, expertise and investments available under various Central and State schemes.
The Framework envisages a bottom-up planning architecture in which development priorities identified by Gram Sabhas are aggregated through Panchayati Raj Institutions and aligned with sectoral programmes of different Ministries and Departments. The approach aims to ensure that public investments converge around locally identified priorities, resulting in more effective and sustainable development outcomes.
The meeting also reviewed the thematic priorities and permissible works framework under the Act. The Act organizes rural development interventions under four thematic focus areas: Water Security; Core Rural Infrastructure; Rural Livelihoods; and Special Works for Mitigation of Extreme Weather Events. To facilitate operationalisation from 1 July 2026, the Department has notified an interim list of 318 permissible works covering natural resource management, irrigation, rural connectivity, community infrastructure, livelihood-supporting assets, climate resilience and disaster preparedness. The participants noted that the broad scope of permissible works provides substantial opportunities for convergence across sectors and schemes.
Detailed discussions were held on strengthening technical and financial convergence, identifying schemes suitable for convergence, enhancing digital interoperability, and establishing institutional mechanisms for coordinated implementation and monitoring. Participating Ministries and Departments shared their observations and suggestions on the Draft Framework.
Among others, the meeting was attended by Smt. Rohini Bhajibhakare, Joint Secretary (Rural Employment), Shri Ashish Gupta, Deputy Secretary (Rural Employment), and other senior officers of the Department of Rural Development.
The Convergence Framework is proposed to be operationalised from 1 July 2026 along with the commencement of the VB–G RAM G Act and is expected to strengthen decentralized planning, optimise public investments and accelerate integrated rural development through a coordinated whole-of-government approach.

ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭିବି–ଜି ରାମ୍ ଜି ଆଇନ୍ ୨୦୨୫ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ ଢାଞ୍ଚା ନେଇ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପରାମର୍ଶ ବୈଠକ
୧୮ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବିଭାଗର ଅଂଶଗ୍ରହଣ; ଭିବି–ଜି–ରାମ୍ ଜି ୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୬ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ
24 JUN 2026 6:48PM by PIB Bhubaneswar
ବିକଶିତ ଭାରତ - ରୋଜଗାର ଏବଂ ଆଜୀବିକା ମିଶନ (ଗ୍ରାମୀଣ) ପାଇଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅନ୍ତର୍ଗତ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ସମନ୍ବୟ ଢାଞ୍ଚା ଉପରେ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପରାମର୍ଶ: ବିକଶିତ ଭାରତ–ଜି ରାମ୍ ଜି ଆଇନ, ୨୦୨୫ ଆଜି, ୨୪ ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ ରେ, ନୂଆ ଦିଲ୍ଲୀର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନରେ, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ବିଭାଗ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରୋହିତ କାନ୍‌ସାଲ୍‌ଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ୧୮ ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗର ପ୍ରତିନିଧି ତଥା ନୋଡାଲ ଅଧିକାରୀମାନେ ଏହି ପରାମର୍ଶରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଏହି ପରାମର୍ଶ ୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୬ ରେ ଭିବି– ଜି ରାମ୍ ଜି ଆଇନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରସ୍ତୁତିମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଏକ ଅଂଶ। ବୈଠକରେ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ, ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ସଂସ୍ଥା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଯୋଜନା ଏବଂ ସମନ୍ବୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଆଇନର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା।
ବୈଠକର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରି, ଶ୍ରୀ ରୋହିତ କାନସଲ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସମନ୍ବୟ ହେଉଛି ଭିବି– ଜି ରାମ୍ ଜି ଆଇନର ଏକ ମୂଳ ସ୍ତମ୍ଭ ଏବଂ ଜଳ ସୁରକ୍ଷା, ଜୀବିକା, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଜଳବାୟୁ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ଭଳି ଆନ୍ତଃସଂଯୁକ୍ତ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆଇନ ଏକ "ଅନେକ ସ୍ରୋତରୁ ଫଣ୍ଡିଂ" ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଯାହା ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆଦେଶ ଏବଂ ପାଣ୍ଠି ଢାଞ୍ଚା ବଜାୟ ରଖି ସାଧାରଣ ବିକାଶ ଫଳାଫଳ ଦିଗରେ କାମ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ।
ବିଭାଗ ଏହି ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ବିକଶିତ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ସମନ୍ବୟ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲା। ଫ୍ରେମୱାର୍କର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରହିଛି ବିକଶିତ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଯୋଜନା (ଭିଜିପିପି), ଯାହା ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକ ଯୋଜନା ଉପକରଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ ଗ୍ରାମ ସଭା ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ, ଭିଜିପିପି ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଉପଲବ୍ଧ ସମ୍ବଳ, ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଏବଂ ନିବେଶ ସହିତ ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ।
ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଏକ ନିମ୍ନ ଭାଗରୁ ଉପର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଜନା କଳ୍ପନା କରେ ଯେଉଁଥିରେ ଗ୍ରାମ ସଭା ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିବା ବିକାଶ ପ୍ରାଥମିକତାଗୁଡ଼ିକୁ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଗୃହିତ କରାଯାଏ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବିଭାଗର କ୍ଷେତ୍ରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଯାଏ। ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ସାଧାରଣ ନିବେଶ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରାଥମିକତା ପାଖରେ ଏକତ୍ରିତ ହୁଏ, ଯାହା ଫଳରେ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଫଳାଫଳ ମିଳିଥାଏ।
ବୈଠକରେ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ଅନୁମତିପ୍ରାପ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏବଂ ପରିସର ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା। ଆଇନ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଚାରୋଟି ମୁଖ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବର୍ଗୀକୃତ କରିଛି: ଜଳ ସୁରକ୍ଷା, ପ୍ରମୁଖ ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକା ଏବଂ ଅତିମାତ୍ରାରେ ପାଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପଦକ୍ଷେପ। ଜୁଲାଇ ୧, ୨୦୨୬ ଠାରୁ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ, ବିଭାଗ ୩୧୮ ଟି ଅନୁମତିପ୍ରାପ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଏକ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀକାଳୀନ ତାଲିକା ପ୍ରକାଶ କରିଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ପରିଚାଳନା, ଜଳସେଚନ, ଗ୍ରାମୀଣ ସଂଯୋଗୀକରଣ, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଜୀବିକା-ସହଯୋଗକାରୀ ସମ୍ପତ୍ତି, ଜଳବାୟୁ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ। ବୈଠକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ଅନୁମତିପ୍ରାପ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ବ୍ୟାପକ ପରିସରକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ, ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଯୋଜନାରେ ସମନ୍ୱୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସମନ୍ୱୟକୁ ମଜବୁତ କରିବା, ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଯୋଜନା ଚିହ୍ନଟ କରିବା, ଡିଜିଟାଲ୍ ଆନ୍ତଃକାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଓ ତଦାରଖ ପାଇଁ ସାଂସ୍ଥାଗତ ତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିବା ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ବୈଠକରେ ଶ୍ରୀମତୀ ରୋହିଣୀ ଭାଜିଭାକରେ, ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ (ଗ୍ରାମୀଣ ନିଯୁକ୍ତି), ଶ୍ରୀ ଆଶିଷ ଗୁପ୍ତା, ଉପସଚିବ (ଗ୍ରାମୀଣ ନିଯୁକ୍ତି) ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ବିଭାଗର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଭିବି-ଜି ରାମ୍ ଜି ଆଇନର ଆରମ୍ଭ ସହିତ ୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୬ ରୁ ସମନ୍ବୟ ଢାଞ୍ଚା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ଏହା ଏକ ସମନ୍ୱିତ ସମଗ୍ର ସରକାରୀ ପଦ୍ଧତି ମାଧ୍ୟମରେ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ ଯୋଜନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ସାର୍ବଜନୀନ ନିବେଶକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଆଶା କରାଯାଉଛି।