Ministry of Health and Family Welfare
Union Ministry of Health and Family Welfare Introduces Jan Vishwas Reforms in Clinical Establishments Act to Reduce Compliance Burden and Strengthen Regulatory Efficiency
Five provisions under the Clinical Establishments Act, 2010 rationalized under Jan Vishwas reforms
25 JUN 2026 1:21PM by PIB Delhi
Union Ministry of Health and Family Welfare has notified amendments to the Clinical Establishments (Registration and Regulation) Act, 2010 on 22 June 2026 in pursuance of the Jan Vishwas (Amendment of Provisions) Act, 2026, which was published in the Official Gazette on 8 April 2026. The reforms are aimed at promoting trust-based governance, reducing compliance burden, improving ease of doing business, and ensuring proportionate regulatory enforcement, while continuing to safeguard patient safety and the quality of healthcare services across the country.
The Jan Vishwas (Amendment of Provisions) Act, 2026 rationalizes provisions across 79 Central Acts administered by 23 Ministries and Departments. In the health sector, 35 provisions across five Acts under the Ministry of Health and Family Welfare have been amended to decriminalize minor procedural non-compliances and strengthen citizen-centric regulatory practices. The amendments notified under the Clinical Establishments Act, 2010 form part of this broader reform initiative aimed at creating a more responsive and facilitative regulatory ecosystem.
Under the amended framework, the term “fine” has been replaced with “penalty” in Sections 40, 43 and 46 of the Act, thereby shifting the enforcement framework from criminal prosecution to administrative adjudication. Section 44 has been amended to introduce graded and proportionate penalties for contraventions committed by companies, ensuring that enforcement action is commensurate with the nature and severity of the violation. Further, the adjudicating authority mechanism under Section 41 has been strengthened and its scope expanded to cover proceedings under Sections 40, 43 and 44, thereby facilitating transparent, efficient and accountable enforcement.
The amendments also provide for a structured adjudication process, including an opportunity of hearing before the imposition of penalties, mechanisms for recovery of penalties, and an appeal framework for aggrieved parties. These measures are expected to encourage voluntary compliance, reduce unnecessary litigation, and ensure proportionate action in cases of minor procedural non-compliances, while maintaining regulatory oversight over clinical establishments.
The notification implements the recommendations of the High-Level Committee on Regulatory Reforms and underscores the Government’s commitment to fostering a transparent, efficient and citizen-centric regulatory framework. By replacing criminal penalties for procedural lapses with a fair and balanced administrative mechanism, the reforms seek to improve the ease of doing business in the healthcare sector while preserving the highest standards of patient care, safety and accountability.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କ୍ଲିନିକାଲ୍ ଏଷ୍ଟାବ୍ଲିସମେଣ୍ଟ ଆଇନରେ ‘ଜନ ବିଶ୍ୱାସ’ ସଂସ୍କାର; ଅନୁପାଳନ ଭାର ହ୍ରାସ ଓ ନିୟାମକ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧିକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ
ଏହି ଅଧିନିୟମର ପାଞ୍ଚଟି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ ଓ ସରଳ କରାଯାଇଛି
25 JUN 2026 1:21PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨୨ ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ରେ କ୍ଲିନିକାଲ୍ ଏଷ୍ଟାବ୍ଲିସମେଣ୍ଟସ୍ (ପଞ୍ଜୀକରଣ ଓ ନିୟମନ) ଅଧିନିୟମ, ୨୦୧୦ର ସଂଶୋଧନ ଅଧିସୂଚନା ଜାରି କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଜନବିଶ୍ୱାସ (ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ସଂଶୋଧନ) ଅଧିନିୟମ, ୨୦୨୬ ଅନୁଯାୟୀ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ୮ ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୬ରେ ସରକାରୀ ଗେଜେଟ୍‌ରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ରୋଗୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଗୁଣବତ୍ତା ବଜାୟ ରଖିବା ପୂର୍ବକ ବିଶ୍ୱାସ-ଆଧାରିତ ଶାସନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ନିୟମ ଅନୁପାଳନର ବୋଝକୁ ହ୍ରାସ କରିବା, ବ୍ୟବସାୟ କରିବା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ସମାନୁପାତିକ ନିୟାମକ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
ଜନବିଶ୍ୱାସ (ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡିକର ସଂଶୋଧନ) ଅଧିନିୟମ, ୨୦୨୬ ମାଧ୍ୟମରେ ୨୩ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗ ଅଧୀନରେ ଥିବା ୭୯ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆଇନର ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଯୁକ୍ତିସଂଗତ ଓ ସରଳ କରାଯାଇଛି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ୫ଟି ଅଧିନିୟମର ୩୫ଟି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି। ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଛୋଟ ମୋଟ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ତ୍ରୁଟି ବା ନିୟମ ଉଲ୍ଲଂଘନକୁ ଅପରାଧ ଶ୍ରେଣୀରୁ ବାହାର କରିବା ଏବଂ ନାଗରିକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ନିୟାମକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା। କ୍ଲିନିକାଲ୍ ଏଷ୍ଟାବ୍ଲିସମେଣ୍ଟସ୍ ଅଧିନିୟମ, ୨୦୧୦ ଅଧୀନରେ ଅଧିସୂଚନା ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ସଂଶୋଧନଗୁଡ଼ିକ ଏହି ବ୍ୟାପକ ସଂସ୍କାର ପ୍ରୟାସର ଏକ ଅଂଶ, ଯାହାକି ଏକ ଅଧିକ ସହଯୋଗୀ ଏବଂ ସରଳ ନିୟାମକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ।
ସଂଶୋଧିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ, ଅଧିନିୟମର ଧାରା ୪୦, ୪୩ ଏବଂ ୪୬ରେ "ଜରିମାନା" ଶବ୍ଦ ବଦଳରେ "ପେନାଲ୍ଟି" ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ନିୟମ ଉଲ୍ଲଂଘନ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକୁ ଅପରାଧିକ ମକଦ୍ଦମା ପରିବର୍ତ୍ତେ ପ୍ରଶାସନିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରିବ। କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା ନିୟମ ଉଲ୍ଲଂଘନ ପାଇଁ ଧାରା ୪୪ରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇ କ୍ରମିକ ଏବଂ ସମାନୁପାତିକ ପେନାଲ୍ଟିର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି, ଯାହାଫଳରେ ନିୟମ ଉଲ୍ଲଂଘନର ପ୍ରକୃତି ଓ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦେଖି ହିଁ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ। ଏହାବାଦ୍, ଧାରା ୪୧ ଅଧୀନରେ ଥିବା ବିଚାରକ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାର ପରିସରକୁ ଧାରା ୪୦, ୪୩ ଏବଂ ୪୪ ଅଧୀନରେ ହେଉଥିବା ପ୍ରକ୍ରିୟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ନିୟାମକ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସହଜ ହୋଇପାରିବ।
ଏହି ସଂଶୋଧନଗୁଡ଼ିକରେ ଏକ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ ବିଚାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପେନାଲ୍ଟି ଲଗାଇବା ପୂର୍ବରୁ ପକ୍ଷ ରଖିବାର ସୁଯୋଗ, ପେନାଲ୍ଟି ଆଦାୟ କରିବାର ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ପ୍ରଭାବିତ ପକ୍ଷଙ୍କ ପାଇଁ ଅପିଲ୍ କରିବାର ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସାମିଲ ରହିଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ସ୍ବେଚ୍ଛାରେ ନିୟମ ପାଳନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ, ଅନାବଶ୍ୟକ ମକଦ୍ଦମା ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ଛୋଟ ମୋଟ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ତ୍ରୁଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାନୁପାତିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ; ଏହା ସହିତ କ୍ଲିନିକାଲ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ସରକାରୀ ତଦାରଖ ମଧ୍ୟ ବଜାୟ ରହିବ।
ଏହି ଅଧିସୂଚନାଟି ନିୟାମକ ସଂସ୍କାର ସମ୍ପର୍କିତ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କମିଟିର ସୁପାରିଶଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି ଏବଂ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଦକ୍ଷ ତଥା ନାଗରିକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ନିୟାମକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରୁଛି। ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ତ୍ରୁଟି ପାଇଁ ଅପରାଧିକ ଦଣ୍ଡ ବଦଳରେ ଏକ ନିରପେକ୍ଷ ଏବଂ ସନ୍ତୁଳିତ ପ୍ରଶାସନିକ ପ୍ରଣାଳୀ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା, ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବସାୟ କରିବା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସହଜ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି; ଏହା ସହିତ ରୋଗୀଙ୍କ ସେବା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ମଧ୍ୟ ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରଖାଯାଇଛି।