PIB Backgrounder
DIKSHA: Powering India's Digital Learning Ecosystem
28 JUN 2026 12:06PM by PIB Delhi
A National Platform for Education
Digital Infrastructure for Knowledge Sharing (DIKSHA) is an open-source platform that provides easy access to high-quality, curriculum-linked digital learning materials in multiple languages to students and teachers across the country. It is a key component of the PM e-Vidya initiative of the Ministry of Education that aims to ensure continuity of learning through online means. DIKSHA is termed as the nation's One Nation, One Digital Platform for school education. Launched in 2017, it is spearheaded by the National Council of Educational Research and Training (NCERT) in collaboration with the Central Institute of Educational Technology (CIET).
DIKSHA can be customised to suit different needs and has therefore been widely accepted and adopted by various boards in almost all states and UTs. It provides digital learning material for complete K–12 digital learning, covering foundational literacy and numeracy (FLN) to senior secondary education.
DIKSHA aims to create a dynamic learning ecosystem powered by technology and innovation. It promotes accessible, engaging, and personalised experiences for diverse learner needs. Learning extends beyond traditional classrooms through digital and interactive resources. It equips students with skills that support academic success, personal growth, and holistic development.
The platform features media-rich, interactive resources, including 2D/3D animations, AR experiences, simulations, virtual labs, and sign language videos, designed to enhance conceptual clarity and cater to diverse learning styles. There are QR-coded Energised Textbooks, linking physical NCERT books to videos, interactives, and teacher guides for seamless classroom engagement. For the differently-abled learners it provides inclusive features like DAISY (Digital Accessible Information System) format, text-to-speech, and Indian Sign Language (ISL) videos.
DIKSHA empowers personalised learning with unlimited practice questions, detailed solutions, adaptive assessments, and competency-based question banks that identify gaps and enable timely remediation. It supports teacher professional development via NISHTHA and state-specific TPD modules, offering self-paced, certified training to upskill educators nationwide. This integrated ecosystem—combining content creation, curation, consumption, and analytics—drives inclusive, data-informed, and joyful learning aligned with NEP 2020.
Platform Structure and Content Verification
The DIKSHA platform is designed to ensure decentralised participation and rigorous content validation. Its structure enables contribution while maintaining quality standards through periodic review.
• The platform operates on a federated architecture, enabling each participant to upload and manage content independently.
• The participants upload electronic content and courses in their mother tongue or regional languages across the country.
• This approach allows customisation in language, curriculum alignment, and pedagogy, catering to diverse learner groups nationwide.
• Digital learning resources under the platform remain contextually relevant, continuously updated, and widely accessible to learners.
• The Central Institute of Educational Technology (CIET-NCERT) periodically validates participant content based on prescribed guidelines.
• All participants are advised to provide age‑appropriate and grade‑appropriate content in their respective regional languages.
Learning Without Barriers: Offline Access and Multilingual Support
DIKSHA platform supports both online and offline accessibility. Learners can download content in advance and access it conveniently without an active internet connection.
• States and Union Territories preload content on Smart Class boards to ensure dependable offline access.
• Following the National Education Policy 2020, the platform supports school education across multiple languages from the foundational stage.
• The NCERT translates textbooks for classes 1, 2, 3, and 6 into 22 scheduled languages.
• These translated textbooks are also available on the NCERT portal, ensuring convenient student learning.
• Both learners and teachers access the platform, which supports 135 languages, including 128 Indian and seven foreign languages.
Features that Enable Success
The platform offers a state-of-the-art learning ecosystem built around the following tools and capabilities for users.
Energised Textbook
Teacher Professional Development
Question Bank
Content Sourcing
Content Authoring
Quizzes
Content Consumption
Data Tool and Dashboard
Chatbot
Digital Credential
Collaboration
Phygital
Ccube
Survey
Language Translations
Mentoring
Sunbird Registry and Credential
• More than 614 Virtual Laboratories have been created and made available to promote critical thinking and student creativity.
• 50 faculty members from State Councils and District Institutes were trained to develop professional development courses for teachers.
• The teacher courses are delivered through the Learning Management System (LMS) that is integrated within the digital learning platform.
Advancing Education at Scale: Key Statistics (as on 27 June, 2026)
From empowering learners and teachers to supporting nationwide digital education initiatives, DIKSHA continues to drive meaningful change.
User Metrics
Active Users
Around 3 Lakh daily
Registered Users
2.25 Crore
Registered Users – State and Union Territory-wise
State / Union Territory
Registered Users
State / Union Territory
Registered Users
Andaman & Nicobar
53,379
Lakshadweep
1,881
Andhra Pradesh
5.91 Lakh
Madhya Pradesh
10.35 Lakh
Arunachal Pradesh
45,389
Maharashtra
10.86 Lakh
Assam
3.72 Lakh
Manipur
55,389
Bihar
12.52 Lakh
Meghalaya
64,612
Chandigarh
82,815
Mizoram
27,170
Chhattisgarh
4.55 Lakh
Nagaland
40,707
Dadra and Nagar Haveli
11,885
Odisha
6.02 Lakh
Delhi
4.79 Lakh
Puducherry
22,897
Goa
36,424
Punjab
6.75 Lakh
Gujarat
14.64 Lakh
Rajasthan
11.41 Lakh
Haryana
5.20 Lakh
Sikkim
27,220
Himachal Pradesh
2.07 Lakh
Tamil Nadu
5.55 Lakh
Jammu and Kashmir
2.97 Lakh
Telangana
3.51 Lakh
Jharkhand
4.07 Lakh
Tripura
51,833
Karnataka
9.69 Lakh
Uttarakhand
2.85 Lakh
Kerala
3.02 Lakh
Uttar Pradesh
26.80 Lakh
Ladakh
14,197
West Bengal
4.93 Lakh
Usage Metrics
Learning Sessions
575.25 Crore
Learning Minutes
6,691.82 Crore
Content Metrics
Energised Textbooks
7,687
Electronic Contents
3.67 Lakh
Course Metrics
Enrolments
18.77 Crore
Completions
14.82 Crore
Certificates Issued
12.79 Crore
Courses
347
Shaping the Future of Learning
DIKSHA represents a significant step towards a more connected, inclusive, and future-ready education ecosystem. By bringing together learners, teachers, institutions, and resources, it helps overcome geographical and linguistic constraints. Its continued evolution reflects a commitment to extending quality education to every student. The platform supports diverse needs while creating meaningful opportunities across regions and communities. As education embraces digital innovation, DIKSHA continues to strengthen teaching, learning, and collaboration. It remains a key enabler of sustained progress and educational advancement across the country.
References:
Ministry of Education:
https://diksha.gov.in/
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/187/AU3693_x0u5TN.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU4028_geHWQH.pdf?source=pqals
Click Here To See PDF

PIB Backgrounder
DIKSHA: ভারতকী দিজিতেল লর্নিং ইকোসিস্তেমবু শক্তি পীবা
28 JUN 2026 12:06PM by PIB Imphal
দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফোর নোলেজ শেয়রিং (DIKSHA) অসি ওপন-সোর্স প্লেতফোর্ম অমনি। মসিনা লৈবাক অসিগী মহৈরোইশিং অমসুং ওজাশিংদা তোঙান-তোঙানবা লোলশিংদা অৱাংবা থাক্কী, করিক্যুলমগা মরী লৈনবা দিজিতেল লর্নিং মেতরিয়েলশিং লায়না ফংহল্লি। মসি ওনলাইনগী খুত্থাংদা তম্বগী কন্তিন্যুতি লৈহন্নবা পান্দম থম্লিবা এজুকেসন মিনিস্ত্রিগী PM ই-বিদ্যা ইনিসিয়েতিবকী মরুওইবা মচাক অমনি। DIKSHA অসি লৈবাক অসিগী স্কুল এজুকেসনগীদমক ৱান নেসন, ৱান দিজিতেল প্লেতফোর্মনি হায়না খঙনরি। সেন্ত্রেল ইনস্তিত্যুত ওফ এজুকেস্নেল তেক্নোলোজী (CIET)গা খুৎশম্নদুনা নেস্নেল কাউন্সিল ওফ এজুকেস্নেল রিসর্স এন্দ ত্রেনিং (NCERT) না লুচিংদুনা 2017দা হৌদোকখিবনি।
DIKSHAবু তোঙান-তোঙানবা মথৌ তাবশিংদা চান্নহন্নবা শেমদোকপা য়াই অমসুং মরম অসিনা মসি রাজ্য অমসুং UT পুম্নমক্তা তোঙান-তোঙানবা বোর্দশিংনা পাক শন্না য়ানৈ অমসুং চৎনহনখ্রে। মসিদা সেকেন্দরী এজুকেসনদগী হৌদুনা ফাউন্দেস্নেল লিতরেসি এন্দ ন্যুমরেসি (FLN) ফাওবা মপুং ফানা K–12 দিজিতেল লর্নিংগীদমক্তা দিজিতেল লর্নিং মেতরিয়েল ফংহল্লি।
DIKSHA তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসননা পুক্নিং থৌগৎপা দাইনামিক লর্নিং ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি। মসিনা লর্নরশিংগীদমক মখল-মখা কয়াগী মথৌ তাবশিংগীদমক্তা য়াম্না কোম্না ফংবা, পুক্নিং চিংশিনগদবা অমসুং মশাগী ওইবা এক্সপরিয়েন্সশিং ফংহনবদা মতেং পাংই। দিজিতেল অমসুং ইন্তরেক্তিব রিসোর্সশিংগী খুত্থাংদা ত্রেদিস্নেল ক্লাসরুমগী ৱাংমদা লর্নিং হেঙ্গৎলক্লি। মসিনা মহৈরোয়শিংদা একাদমিক্তা মাইপাকপদা, পর্সোনেল গ্রোথ অমসুং হোলিস্তিক দিবেলপমেন্তদা মতেং পাংলিবা স্কিলশিং পীরি।
প্লেতফোর্ম অসিদা মীদিয়াগী মগুন য়াম্না লৈবা, ইন্তরেক্তিব রিসোর্সশিং য়াওরি, মসিগী মনুংদা 2D/3D এনিমেসনশিং, AR এক্সপরিয়েন্সশিং, সিমুলেসনশিং, ভর্চুৱল লেবশিং অমসুং সাইন লেঙ্গুৱেজকী ভীদিওশিং য়াওরি, মসি ৱাখল্লোনগী ময়েক শেংহনবা হেনগৎহন্নবা অমসুং তোঙান-তোঙানবা লর্নিং স্তাইলশিংদা মতেং পাংনবা দিজাইন তৌবনি। QR-কোদ তৌরবা এনর্জাইজ তৌরবা তেক্সবুকশিং লৈরি। মসিনা ক্লাসরুমদা লেপ্পা লৈতনা শরুক য়াবা ঙম্নবা NCERTগী লাইরিকশিংগা ভীদিওশিং, ইন্তরেক্তিবশিং অমসুং ওজাশিংগী লমজিংবশিংগা শম্নহল্লি। তোঙান-তোঙানবা মওংদা তম্বা ঙমদবা মহৈরোয়শিংগীদমক্তা মসিনা DAISY (দিজিতেল এক্সেসিবল ইনফোর্মেসন সিস্তেম) ফোর্মেত, তেক্সত-তু-স্পীচ, অমসুং ইন্দিয়ন সাইন লেঙ্গুৱেজ (ISL) ভীদিওশিংগুম্বা ইনক্লুসিব ফিচরশিং ফংহল্লি।
DIKSHAনা পর্সোনেলাইজ লর্নিংগী খুদোংচাবা পীরি, মসিগী খুদোংচাবা অসিনা মশিং য়াম্লবা প্রেক্তিসকী ৱাহংশিং, অকুপ্পা সোল্যুসনশিং, এদাপ্তিব এসেসমেন্তশিং, অমসুং গেপশিং খঙদোকপা অমসুং মতমচানা মদুবু খঙহৌনবা কম্পিতেন্সীদা য়ুম্ফম ওইবা ৱাহংশিংগী বেঙ্কশিং লৈ। মসিনা NISHTHA অমসুং স্তেত-স্পিসিফিক TPD মোদ্যুলশিংগী খুত্থাংদা ওজাশিংগী প্রোফেস্নেল দিবেলপমেন্ততা মতেং পাংই, লৈবাক শিনবা থুংনা এদুকেতরশিংবু অপস্কিল তৌনবা মশাগী ওইবা, সর্তিফাই তৌরবা ত্রেনিং পীরি। কন্তেন্ত শেম্বা, ক্যুরেসন তৌবা, শিজিন্নবা অমসুং এনালিতিক্স পুনশিন্নদুনা শেম্বা ইন্তিগ্রেতেদ ইকোসিস্তেম অসিনা NEP 2020গী মতুং ইন্না ইনক্লুসিব, দেতা-ইনফোর্ম ওইবা অমসুং নুংঙাইবা লর্নিংবু থৌগৎলি।
DIKSHA প্লেতফোর্ম অসি দিসেন্ত্রেলাইজ তৌদুনা শরুক য়াবা অমসুং কন্তেন্ত ভেলিদেসনগী মওং চুম্না পাংথোক্নবা দিজাইন তৌবনি। মসিগী মওং-মতৌ অসিনা চাং নাইনা য়েংশিনবগী খুত্থাংদা ক্বালিতী স্তেন্দর্দশিং ঙাক্লগা কন্ত্রিব্যুসন পীবা ঙমহল্লি।
- প্লেতফোর্ম অসি ফেদরেতেদ আর্কিতেকচর অমদা মথৌ তৌই, মসিনা শরুক য়ারিবা মীওই খুদিংমক্না মশা মথন্তা কন্তেন্ত অপলোদ তৌবা অমসুং মেনেজ তৌবা য়াহল্লি।
- শরুক য়ারিবশিংনা ইলেক্ত্রোনিক কন্তেন্ত অমসুং কোর্সশিং মখোয়গী মমা লোল নত্রগা লমদম অদুগী লোলশিংদা লৈবাক শিনবা থুংনা অপলোদ তৌই।
- থৌওং অসিনা লোল, করিক্যুলম এলাইনমেন্ত, অমসুং পেদাগোজিদা কাস্তমাইজ তৌবা য়াহল্লি, মসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা তোঙান-তোঙানবা লর্নিং গ্রুপশিংদা য়ৌহল্লি।
- প্লেতফোর্ম অসিগী মখাদা দিজিতেল লর্নিং রিসোর্সশিং অসি কন্তেক্সকা মরী লৈনৈ, লেপ্তনা অপদেৎ তৌই, অমসুং লর্নরশিংনা পাক শন্না এক্সেস তৌবা ঙম্মী।
- সেন্ত্রেল ইনস্তিত্যুত ওফ এজুকেস্নেল তেক্নোলোজী (CIET-NCERT) না প্রেস্ক্রাইব তৌরবা গাইদলাইনশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা পার্তিসিপেন্ত কন্তেন্ত অদু মতম মতমগী ওইনা ভেলিদেত তৌরি।
- শরুক য়ারিবশিং পুম্নমকপু মখোয়গী লমদম অদুগী লোলশিংদা চহিগা চুনবা অমসুং গ্রেদগা চুনবা মচাকশিং পীনবা খঙহনখ্রে।
Learning Without Barriers: Offline Access and Multilingual Support
DIKSHA প্লেতফোর্মনা ওনলাইন অমসুং ওফলাইন অনিমক্তা এক্সেসিবিলিতি সপোর্ত তৌই। লর্নরশিংনা কন্তেন্ত অদু মাংজৌননা দাউনলোদ তৌবা য়াই অমসুং এক্তিব ইন্তর্নেত কনেক্সন য়াওদনা য়াম্না কোম্না এক্সেস তৌবা ঙম্মী।
- রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা স্মার্ত ক্লাস বোর্দশিংদা কন্তেন্ত প্রি-লোদ তৌদুনা ওফলাইন এক্সেস লৈহন্নবা হোৎনরি।
- নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী 2020গী মতুং ইন্না, প্লেতফোর্ম অসিনা স্কুল এজুকেসনবু ফাউন্দেসন স্তেজদগী হৌদুনা লোন কয়াদা তেংবাংলি।
- NCERT না ক্লাস 1, 2, 3 অমসুং 6কী লাইরিকশিং অসি সেদ্যুল লোল 22দা হন্দোকই।
- হন্দোক্লবা লাইরিকশিং অসি মহৈরোইশিংনা লাইনা তম্বদা খুদোংচাবা ফংহন্নবা NCERTগী পোর্তেলদা ফংহল্লি।
- ভারতকী লোল 128 অমসুং মপান লমগী লোন তরেৎ য়াওনা লোল 135 সপোর্ত তৌবা প্লেতফোর্ম অসিদা মহৈরোইশিং অমসুং ওজাশিং অনিমক্না এক্সেস তৌরি।
Features that Enable Success
প্লেতফোর্ম অসিনা মখাদা পীরিবা তুলশিং অমসুং বুজরশিংগীদমক তৌবা ঙম্বশিং অসিগী অকোয়বদা শেমগৎলবা খ্বাইদগী নৌবা লর্নিং ইকোসিস্তেম অমা পীরি।
ইনর্জাইস তৌরবা তেক্সবুকশিং
তীচর প্রোফেস্নেল দিবেলপমেন্ত
ক্বেসসন বেঙ্ক
কন্তেন্ত সোর্সিং
কন্তেন্ত ওথরিং
ক্বিজশিং
কন্তেন্ত কঞ্জমসন
দেতা তুল অমসুং দাশবোর্দ
চেতবোত
দিজিতেল ক্রিদেন্সিয়েল
কোলাবোরেসন
ফিজিতেল
সি.ক্যুব
সর্ভে
লেঙ্গুৱেজ ত্রান্সলেসনশিং
মেন্তরিং
সনবর্দ রেজিস্ত্রী অমসুং ক্রিদেন্সিয়েল
- ক্রিতিকেল থিঙ্কিং অমসুং মহৈরোয়শিংগী ক্রিএতিবিতী প্রমোত তৌনবা ভর্চুৱল লেবোরেতরী 614 হেন্না শেমখ্রে অমসুং ফংহল্লে।
- ওজাশিংগীদমক প্রোফেস্নেল দিবেলপমেন্ত কোর্সশিং শেমগৎনবা রাজ্যগী কাউন্সিলশিং অমসুং দিস্ত্রিক্ত ইনস্তিত্যুতশিংগী ফেকলতী মেম্বর 50 ত্রেনিং পীখ্রে।
- ওজাশিংগী কোর্সশিং অসি দিজিতেল লর্নিং প্লেতফোর্মদা ইন্তিগ্রেৎ তৌরবা লর্নিং মেনেজমেন্ত সিস্তেম (LMS) গী খুত্থাংদা পীরি।
Advancing Education at Scale: Key Statistics (as on 27 June, 2026)
মহৈরোইশিং অমসুং ওজাশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা দিজিতেল এজুকেসন ইনিসিয়েতিবশিং শৌগৎপদগী হৌরগা, DIKSHAনা মশক থোকপা অহোংবা পুরক্নবা হোৎনরি।
য়ুজর মেত্রিকশিং
এক্তিব য়ুজরশিং
নুমিৎখুদিংগী চাউরাক্না লাখ 3
রেজিস্তর তৌরবা য়ুজরশিং
2.25 করোর
রেজিস্তর তৌরবা বুজরশিং – রাজ্য অমসুং বুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী মতুং ইন্না
স্তেত / য়ুনিয়ন তেরিতোরী
রেজিস্তর তৌরবা য়ুজরশিং
রাজ্য / য়ুনিয়ন তেরিতোরী
রেজিস্ত্র তৌরবা বুজরশিং
অন্দমান অমসুং নিকোবার
53,379
লক্সদ্বীপ
1,881
অন্ধ্র প্রদেশ
5.91 লাখ
মধ্য প্রদেশ
10.35 লাখ
অরুনাচল প্রদেশ
45,389
মহারাস্ত্রা
10.86 লাখ
অসাম
3.72 লাখ
মনিপুর
55,389
বিহার
12.52 লাখ
মেঘালয়
64,612
চান্দিগর
82,815
মিজোরাম
27,170
ছত্তিসগর
4.55 লাখ
নাগালেন্দ
40,707
দাদ্রা অমসুং নাগর হভেলি
11,885
ওরিশা
6.02 লাখ
দিল্লী
4.79 লাখ
পুদুচেরী
22,897
গোৱা
36,424
পঞ্জাব
6.75 লাখ
গুজরাত
14.64 লাখ
রাজস্থান
11.41 লাখ
হরিয়ানা
5.20 লাখ
সিক্কিম
27,220
হিমাচল প্রদেশ
2.07 লাখ
তামিল নাদু
5.55 লাখ
জম্মু অমসুং কাস্মির
2.97 লাখ
তেলঙ্গনা
3.51 লাখ
ঝারখন্দ
4.07 লাখ
ত্রিপুরা
51,833
কর্নাতকা
9.69 লাখ
উত্তরাখন্দ
2.85 লাখ
কেরলা
3.02 লাখ
উত্তর প্রদেশ
26.80 লাখ
লদাখ
14,197
ৱেস্ত বেঙ্গল
4.93 লাখ
য়ুসেজ মেত্রিকশিং
লর্নিং সেসনশিং
575.25 করোর
লর্নিং মিনতশিং
6,691.82 করোর
কন্তেন্ত মেত্রিকশিং
ইনর্জাইজ তৌরবা তেক্সবুকশিং
7,687
ইলেক্ত্রোনিক কন্তেন্তশিং
3.67 লাখ
কোর্স মেত্রিকশিং
এনরোলমেন্তশিং
18.77 করোর
লোইশিনখিবশিং
14.82 করোর
ইশু তৌখিবা সর্তিফিকেতশিং
12.79 করোর
কোর্সশিং
347
Shaping the Future of Learning
DIKSHAনা হেন্না মরী লৈনবা, ইনক্লুসিব ওইবা অমসুং তুংলমচৎকীদমক শেম-শারবা এজুকেসন ইকোসিস্তেম অমগী মায়কৈদা মরু ওইবা খোংথাং অমা উৎলি। মহৈরোইশিং, ওজাশিং, ইনস্তিত্যুসনশিং অমসুং রিসোর্সশিং পুনশিন্নদুনা, মসিনা লমগী অমসুং লোলগী ওইবা অথিংবাশিং কোকহনবদা মতেং পাংই। মসিগী লেপ্তনা চাউখৎলক্লিবা অসিনা মহৈরোয় খুদিংদা অফবা মখলগী এজুকেসন ফংহন্নবা হোৎনরিবা অদু উৎলি। প্লেতফোর্ম অসিনা তোঙান-তোঙানবা মথৌ তাবশিংদা মতেং পাংবগা লোয়ননা রিজন অমসুং কম্ম্যুনিতীশিংগী মরক্তা কান্নরবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলি। এজুকেসন্না দিজিতেল ইন্নোবেসনবু শিজিন্নবা হৌরকপগা লোয়ননা, DIKSHAনা ত্রেনিং, লর্নিং অমসুং কোলাবোরেসনবু মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা তুংকোইনা খুমাং চাওশিল্লকপা অমসুং এজুকেস্নেল এদভান্সকী মরুওইবা থৌদাং অমা ওইরি।
References:
এজুকেসন মন্ত্রালয়:
https://diksha.gov.in/
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/187/AU3693_x0u5TN.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU4028_geHWQH.pdf?source=pqals
PDF য়েংনবগীদমক্তা অসিদা ক্লিক তৌবীয়ু