Ministry of Petroleum & Natural Gas
Government withdraws temporary restrictions on sale and distribution of Petrol and Diesel
29 JUN 2026 8:00PM by PIB Delhi
The Ministry of Petroleum and Natural Gas has withdrawn the temporary regulatory measures governing the sale and distribution of Motor Spirit (MS) and High Speed Diesel (HSD) through retail outlets of Public Sector Oil Marketing Companies with effect from 1st July, 2026.
During the period of disruptions arising from the West Asia crisis, the Government continued to shield retail consumers from the sharp increase in international fuel prices by maintaining stable retail prices of petrol and diesel. This led to a significant price difference between retail fuel prices and those applicable to bulk consumers. Consequently, certain industrial, commercial and institutional consumers began procuring fuel through retail outlets, leading to instances of diversion, hoarding and black marketing, which affected the equitable distribution of fuel.
To address this situation, the temporary regulatory measures, introduced on 12th June, 2026, prescribed a temporary limit of 200 litres of High Speed Diesel (HSD) per customer/vehicle per day at retail outlets and required industrial, institutional and commercial consumers to procure fuel through designated consumer pumps instead of retail outlets. The measures were aimed at preventing black marketing, hoarding and diversion of diesel while ensuring uninterrupted availability of petrol and diesel to retail consumers.
Following a review of the supply situation of petroleum products in the country, the Government has concluded that the temporary regulatory measures are no longer required in the public interest. Accordingly, the Order dated 12th June, 2026 stands withdrawn with effect from 1st July, 2026.
The temporary measures helped ensure adequate availability of petrol and diesel across the country while safeguarding the interests of retail consumers. Their withdrawal reflects the improvement in the supply situation and the restoration of normal supply arrangements.

ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲ ବିକ୍ରି ଏବଂ ବଣ୍ଟନ ଉପରେ ଅସ୍ଥାୟୀ କଟକଣା ପ୍ରତ୍ୟାହାର କଲେ ସରକାର
29 JUN 2026 8:00PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ମାଧ୍ୟମରେ ମୋଟର ସ୍ପିରିଟ୍ (ଏମଏସ) ଏବଂ ହାଇ ସ୍ପିଡ୍ ଡିଜେଲ (ଏଚଏସଡି)ର ବିକ୍ରୟ ଏବଂ ବଣ୍ଟନକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରୁଥିବା ଅସ୍ଥାୟୀ ନିୟାମକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିଛନ୍ତି । ୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୬ ଠାରୁ ଏହା ଲାଗୁ ହେବ ବୋଲି ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୂଚନା ଦେଇଛି ।
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସଙ୍କଟ ଯୋଗୁଁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବାଧା ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ଖୁଚୁରା ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲ ମୂଲ୍ୟକୁ ସ୍ଥିର ରଖି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଇନ୍ଧନ ମୂଲ୍ୟରେ ତୀବ୍ର ବୃଦ୍ଧିରୁ ଖୁଚୁରା ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଖୁଚୁରା ଇନ୍ଧନ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ପାଇକାରୀ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦେଖାଦେଲା। ଫଳସ୍ୱରୂପ, କିଛି ଶିଳ୍ପ, ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗତ ଗ୍ରାହକ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନରୁ ଇନ୍ଧନ କିଣିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ହେରଫେର, ମହଜୁଦ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ସମସ୍ୟା ଦେଖା ଦେଲା ଏବଂ ଏହା ଇନ୍ଧନର ସମାନ ବଣ୍ଟନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ କଲା।
ଏହି ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ଲାଗି ୧୨ ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ଅସ୍ଥାୟୀ ନିୟାମକ ପଦକ୍ଷେପ ଅନୁଯାୟୀ, ଖୁଚୁରା ଦୋକାନଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରତି ଗ୍ରାହକ/ଯାନ ପାଇଁ ପ୍ରତିଦିନ ୨୦୦ ଲିଟର ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ଡିଜେଲର ଏକ ଅସ୍ଥାୟୀ ସୀମା ସ୍ଥିର କରାଯାଇଥିଲା। ଶିଳ୍ପ, ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ବଦଳରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଉପଭୋକ୍ତା ପମ୍ପରୁ ଇନ୍ଧନ କିଣିବାକୁ ନିୟମ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ଖୁଚୁରା ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ଡିଜେଲର କଳାବଜାର, ମହଜୁଦ ଏବଂ ହେରଫେରକୁ ରୋକିବା।
ଦେଶରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତି ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପରେ ଜନସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଆଉ ଅସ୍ଥାୟୀ ନିୟାମକ ପଦକ୍ଷେପ ଆବଶ୍ୟକ ନାହିଁ ବୋଲି ସରକାର ସିଦ୍ଧାନ୍ତରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି । ତେଣୁ, ୧୨ ଜୁନ ୨୦୨୬ ତାରିଖର ଆଦେଶକୁ ୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୬ଠାରୁ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରାଯିବ।
ଏହି ଅସ୍ଥାୟୀ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଖୁଚୁରା ଗ୍ରାହକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ସହିତ ସାରା ଦେଶରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରାଯିବା ଯୋଗାଣ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ଏବଂ ସ୍ୱାଭାବିକ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସଙ୍କେତ ଦେଉଛି ।