Ministry of Petroleum & Natural Gas
Government withdraws temporary restrictions on sale and distribution of Petrol and Diesel
29 JUN 2026 8:00PM by PIB Delhi
The Ministry of Petroleum and Natural Gas has withdrawn the temporary regulatory measures governing the sale and distribution of Motor Spirit (MS) and High Speed Diesel (HSD) through retail outlets of Public Sector Oil Marketing Companies with effect from 1st July, 2026.
During the period of disruptions arising from the West Asia crisis, the Government continued to shield retail consumers from the sharp increase in international fuel prices by maintaining stable retail prices of petrol and diesel. This led to a significant price difference between retail fuel prices and those applicable to bulk consumers. Consequently, certain industrial, commercial and institutional consumers began procuring fuel through retail outlets, leading to instances of diversion, hoarding and black marketing, which affected the equitable distribution of fuel.
To address this situation, the temporary regulatory measures, introduced on 12th June, 2026, prescribed a temporary limit of 200 litres of High Speed Diesel (HSD) per customer/vehicle per day at retail outlets and required industrial, institutional and commercial consumers to procure fuel through designated consumer pumps instead of retail outlets. The measures were aimed at preventing black marketing, hoarding and diversion of diesel while ensuring uninterrupted availability of petrol and diesel to retail consumers.
Following a review of the supply situation of petroleum products in the country, the Government has concluded that the temporary regulatory measures are no longer required in the public interest. Accordingly, the Order dated 12th June, 2026 stands withdrawn with effect from 1st July, 2026.
The temporary measures helped ensure adequate availability of petrol and diesel across the country while safeguarding the interests of retail consumers. Their withdrawal reflects the improvement in the supply situation and the restoration of normal supply arrangements.

পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ বিক্ৰী তথা বিতৰণৰ ওপৰত আৰোপ কৰা সাময়িক নিষেধাজ্ঞা প্ৰত্যাহাৰ চৰকাৰৰ
29 JUN 2026 8:00PM by PIB Guwahati
পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে ১ জুলাই, ২০২৬ তাৰিখৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ ৰাজহুৱা খণ্ডৰ তেল বিপণন কোম্পানীসমূহৰ খুচুৰা বিপণীসমূহৰ জৰিয়তে মটৰ স্পিৰিট (এমএছ) আৰু হাই স্পীড ডিজেল (এইচএছডি) বিক্ৰী আৰু বিতৰণ নিয়ন্ত্ৰণ কৰা সাময়িক নিয়ন্ত্ৰণমূলক ব্যৱস্থাসমূহ প্ৰত্যাহাৰ কৰিছে।
পশ্চিম এছিয়াৰ সংকটৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা ব্যাঘাতৰ সময়ছোৱাত, চৰকাৰে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ খুচুৰা মূল্য সুস্থিৰ কৰি ৰাখি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ইন্ধনৰ মূল্যৰ তীব্ৰ বৃদ্ধিৰ পৰা খুচুৰা গ্ৰাহকসকলক সুৰক্ষিত কৰি ৰাখিছিল। ইয়াৰ ফলত খুচুৰা ইন্ধনৰ মূল্য আৰু পাইকাৰী গ্ৰাহকসকলৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰযোজ্য মূল্যৰ মাজত এক বুজন পৰিমাণৰ পাৰ্থক্য দেখা দিছিল। ফলস্বৰূপে, কিছুমান ঔদ্যোগিক, বাণিজ্যিক আৰু প্ৰতিষ্ঠানগত গ্ৰাহকে খুচুৰা বিপণীসমূহৰ পৰা ইন্ধন সংগ্ৰহ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে, যাৰ ফলত ক’লা বজাৰ, মজুতকৰণ আৰু ইন্ধনৰ বিপথগামীকৰণ আদি ঘটনা সংঘটিত হয় আৰু ই ইন্ধনৰ সমতাপূৰ্ণ বিতৰণত প্ৰভাৱ পেলায়।
এই পৰিস্থিতিৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ, ১২ জুন, ২০২৬ তাৰিখে প্ৰৱৰ্তন কৰা সাময়িক নিয়ন্ত্ৰণমূলক ব্যৱস্থাসমূহে খুচুৰা বিপণীসমূহত প্ৰতিগৰাকী গ্ৰাহক/বাহনৰ বাবে প্ৰতিদিনে সৰ্বাধিক ২০০ লিটাৰ হাই স্পীড ডিজেলৰ এক সাময়িক সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰি দিছিল আৰু ঔদ্যোগিক, প্ৰতিষ্ঠানগত তথা বাণিজ্যিক গ্ৰাহকসকলক খুচুৰা বিপণীৰ পৰিৱৰ্তে নিৰ্ধাৰিত গ্ৰাহক পাম্পৰ জৰিয়তে ইন্ধন সংগ্ৰহ কৰাটো বাধ্যতামূলক কৰিছিল। এই ব্যৱস্থাসমূহৰ উদ্দেশ্য আছিল ডিজেলৰ ক’লা বজাৰ, মজুতকৰণ আৰু বিপথগামীকৰণ ৰোধ কৰা আৰু একে সময়তে খুচুৰা গ্ৰাহকসকলৰ বাবে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ নিৰৱচ্ছিন্ন উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰা।
দেশত পেট্ৰ’লিয়াম সামগ্ৰীৰ যোগান পৰিস্থিতি পৰ্যালোচনা কৰাৰ পিছত, চৰকাৰে এই সিদ্ধান্তত উপনীত হৈছে যে জনস্বাৰ্থত এই সাময়িক নিয়ন্ত্ৰণমূলক ব্যৱস্থাসমূহৰ আৰু কোনো প্ৰয়োজন নাই। সেই অনুসৰি, ১২ জুন, ২০২৬ৰ আদেশখন ১ জুলাই, ২০২৬ তাৰিখৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ প্ৰত্যাহাৰ কৰা হৈছে।
এই সাময়িক ব্যৱস্থাসমূহে সমগ্ৰ দেশতে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ লগতে খুচুৰা গ্ৰাহকসকলৰ স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰাত সহায় কৰিছিল। এই ব্যৱস্থাসমূহ প্ৰত্যাহাৰ কৰাটোৱে যোগান পৰিস্থিতিৰ উন্নতি আৰু স্বাভাৱিক যোগান ব্যৱস্থাৰ পুনৰুদ্ধাৰকে প্ৰতিফলিত কৰে।
.