গ্ৰামোন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত "ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰামীণ বিকাশ সন্মিলন"ত 'বিকশিত গাঁও – বিকশিত ভাৰত'ৰ এক যুটীয়া ৰূপৰেখা প্ৰস্তুত
প্ৰথমবাৰৰ বাবে একেখন মঞ্চত একত্ৰিত ২৯খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰীসকল
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে কয় যে গাঁওসমূহ কেৱল হিতাধিকাৰী নহয়, বৰঞ্চ উন্নয়নৰ চালিকা শক্তিহে
"বিকশিত ভাৰতৰ পথ বিকশিত গাঁৱৰ মাজেৰেই পাৰ হৈ যায়": শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান
"১ জুলাইৰ পৰা সমগ্ৰ দেশতে 'বিকশিত ভাৰত-ভিবি-জি-ৰাম-জি' আঁচনি কাৰ্যকৰী কৰা হ’ব": শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান
"ৰাজ্যিক পুঁজিৰ সময়মতে মুক্তি আৰু খালী পদসমূহ পূৰণ কৰাটোৱেই হৈছে উন্নয়নৰ মূল চাবিকাঠি": শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান
স্বচ্ছতা আৰু উন্নত সেৱা প্ৰদান নিশ্চিত কৰিবলৈ এআই আৰু প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ সকলো ৰাজ্যকে আহ্বান কেন্দ্ৰীয় গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰীৰ
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে প্ৰতিগৰাকী যোগ্য হিতাধিকাৰীক গৃহ প্ৰদানৰ কথা ঘোষণা কৰে; কোনো যোগ্য পৰিয়াল বঞ্চিত নহ’ব
"এয়া অংশীদাৰিত্বৰ সময়, ৰাজনীতিৰ নহয়": শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান
গ্ৰাম্য মহিলাসকলৰ বাবে 'লাখপতি দিদি ডেশ্ববৰ্ড' আৰু 'SHE LEAPS' প্লেটফৰ্ম মুকলি শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানৰ
29 JUN 2026 5:30PM by PIB Guwahati
নতুন দিল্লীৰ পুছা কেম্পাছত অনুষ্ঠিত 'গ্ৰামোদয় ছে ৰাষ্ট্ৰোদয়' শীৰ্ষক দুদিনীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰামীণ বিকাশ সন্মিলনৰ দ্বিতীয় দিনা কেন্দ্ৰীয় গ্ৰামোন্নয়ন আৰু কৃষি তথা কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে ২৯খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে ব্যাপক আলোচনাত মিলিত হয়। এই সন্মিলনত কেৱল প্ৰধান গ্ৰামোন্নয়ন আঁচনিসমূহৰ ৰূপায়ন আৰু প্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনাই কৰা হোৱা নাই, বৰঞ্চ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্ব আৰু নিৰ্দেশনাত 'বিকশিত গাঁও – বিকশিত ভাৰত'ৰ সপোনক বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ সুদৃঢ় ৰণনীতিও প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। সমবেত ৰাইজক সম্বোধন কৰি শ্ৰী চৌহানে কয় যে গাঁওসমূহ কেৱল মাটি, পথাৰ আৰু চ'কৰ সমষ্টি নহয়; ই ভাৰতৰ শক্তি, ভাৰতৰ চেতনা আৰু দেশৰ আত্মাৰ প্ৰতীক। গাঁওসমূহ সমৃদ্ধিশালী, স্বাৱলম্বী আৰু বিকশিত নহ’লে এক সমৃদ্ধিশালী আৰু বিকশিত ভাৰতৰ সপোন বাস্তৱায়িত হ’ব নোৱাৰে বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে গ্ৰাম্য ভাৰতৰ প্ৰগতি অবিহনে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰগতি অসম্ভৱ।
২৯খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মন্ত্ৰীসকলৰ ঐতিহাসিক সমাৱেশ
প্ৰথমবাৰৰ বাবে ২৯খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰী, জ্যেষ্ঠ চৰকাৰী বিষয়া আৰু নীতি নিৰ্ধাৰকসকল কেৱল গ্ৰামোন্নয়নৰ ভৱিষ্যতৰ ওপৰত আলোচনা কৰিবলৈ এক উমৈহতীয়া মঞ্চত একত্ৰিত হয়। এই সন্মিলনত উত্তৰপ্ৰদেশৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী কেশৱ প্ৰসাদ মৌৰ্য, ছত্তীশগড়ৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বিজয় শৰ্মা, বিভিন্ন ৰাজ্যৰ গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰী আৰু অন্যান্য জ্যেষ্ঠ প্ৰতিনিধিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে। এই সমাৱেশে সমবায় যুক্তৰাষ্ট্ৰীয়তাবাদৰ প্ৰকৃত প্ৰতিচ্ছবি প্ৰতিফলিত কৰে, য’ত ৰাজনৈতিক মতভেদ আঁতৰাই সমগ্ৰ দেশৰ গ্ৰাম্য সমাজৰ স্বাৰ্থত উন্নয়নৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰা, শাসন ব্যৱস্থাৰ উন্নতি সাধন কৰা আৰু কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহৰ মাজত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়।
বিকশিত ভাৰতৰ বাবে বিকশিত গাঁৱৰ লক্ষ্য
ভাৰতৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাত গাঁৱৰ কেন্দ্ৰীয় ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী চৌহানে কয় যে গাঁওসমূহ অৰ্থনৈতিকভাৱে স্বাৱলম্বী, কৰ্মসংস্থাপনমুখী আৰু মানদণ্ডসম্পন্ন আন্তঃগাঁথনি তথা অত্যাৱশ্যকীয় ৰাজহুৱা সেৱাৰে সমৃদ্ধ হ’লেহে বিকশিত ভাৰতৰ লক্ষ্য পূৰণ হ’ব পাৰে। গাঁওসমূহক দেশৰ আত্মা, শক্তি আৰু চেতনা বুলি বৰ্ণনা কৰি তেওঁ কয় যে গ্ৰামোন্নয়ন হৈছে দেশৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ ভেটি। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে গাঁৱত কৰা প্ৰতিটো বিনিয়োগেই অৱশেষত ভাৰতৰ দীৰ্ঘম্যাদী অৰ্থনৈতিক বিকাশ, সামাজিক প্ৰগতি আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সমৃদ্ধিত অৱদান যোগায়।
১ জুলাইৰ পৰা কাৰ্যকৰী হব নতুন নিয়োগ আঁচনি
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ঘোষণা কৰে যে বৰ্তমানৰ মহাত্মা গান্ধী ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰামীণ নিয়োগ নিশ্চিতকৰণ আঁচনিৰ পৰিৱৰ্তে ১ জুলাইৰ পৰা সমগ্ৰ দেশতে 'বিকশিত ভাৰত-ভিবি-জি-ৰাম-জি' আঁচনি ৰূপায়ন কৰা হ’ব। তেওঁ সন্মিলনত জনায় যে এই নতুন কাৰ্যসূচী ৰূপায়নৰ বাবে ইতিমধ্যে ৯৫,৬৮২ কোটি টকাৰ অন্তৰ্ৱৰ্তীকালীন অনুমোদন প্ৰদান কৰা হৈছে। ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক কোনো পলম নকৰাকৈ সকলো প্ৰয়োজনীয় প্ৰক্ৰিয়াগত আনুষ্ঠানিকতা সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ আহ্বান জনাই শ্ৰী চৌহানে কয় যে সময়মতে নিয়ম মানি চলিলে আঁচনিখনৰ সুচাৰুৰূপে শুভাৰম্ভ নিশ্চিত হ’ব আৰু সমগ্ৰ দেশৰ গ্ৰাম্য পৰিয়ালসমূহে ইয়াৰ লাভালাভ অবিৰতভাৱে লাভ কৰিব পাৰিব।
লাখপতি দিদি মিছনলৈ নতুন গতি
এই সন্মিলনতে 'লাখপতি দিদি ডেশ্ববৰ্ড' মুকলি কৰাৰ লগতে আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত মহিলাসকলৰ বাবে 'SHE LEAPS' (Self Help Entrepreneur - Livelihoods and Enterprise Application for Prosperity and Sustainability) নামৰ ডিজিটেল প্লেটফৰ্মৰ উদ্বোধন কৰা হয়। শ্ৰী চৌহানে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে লাখপতি দিদি গঢ়াৰ লক্ষ্য ৩ কোটিৰ পৰা ৬ কোটি মহিলালৈ বৃদ্ধি কৰিছে। এই অভিলাষী লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ অহা পাঁচ বছৰত ১০ লাখ কোটি টকাৰ বেংক সংযোগৰ এক ৰূপৰেখা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই উদ্যোগে মহিলাসকলৰ আৰ্থিক অন্তৰ্ভুক্তিকৰণ শক্তিশালী কৰিব, উদ্যোগী মনোভাবক প্ৰসাৰিত কৰিব আৰু বহনক্ষম জীৱিকাৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব, যাৰ ফলত লাখ লাখ গ্ৰাম্য মহিলাই অৰ্থনৈতিকভাৱে স্বাৱলম্বী হৈ গ্ৰাম্য সমৃদ্ধিত সক্ৰিয় অৱদান আগবঢ়াব পাৰিব।
ৰূপায়ন প্ৰক্ৰিয়াৰ উন্নীকৰণত গুৰুত্ব
গ্ৰামোন্নয়ন কাৰ্যসূচীসমূহৰ ৰূপায়ন প্ৰক্ৰিয়া উন্নত কৰাৰ বাবে শ্ৰী চৌহানে কেইবাটাও অগ্ৰাধিকাৰৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে প্ৰকল্প আৰু ধন পৰিশোধত যাতে পলম নহয়, তাৰ বাবে ৰাজ্যসমূহে নিজৰ বিত্তীয় অংশ সময়মতে মুকলি কৰাটো নিশ্চিত কৰিব লাগিব। তদুপৰি তেওঁ গ্ৰামোন্নয়নৰ সৈতে জড়িত খালী পদসমূহ অতি সোনকালে পূৰণ কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে দীৰ্ঘদিন ধৰি পদ খালী হৈ থাকিলে কামৰ ক্ষমতা হ্ৰাস পায়। বিষয়া ৰদ-বদলৰ সন্দৰ্ভত তেওঁ কয় যে সঘনাই বদলি কৰিলে ধাৰাবাহিকতা আৰু দায়বদ্ধতাত বিৰূপ প্ৰভাৱ পৰে, সেয়েহে গুৰুত্বপূৰ্ণ দায়িত্বত থকা বিষয়াসকল সাধাৰণতে অন্ততঃ দুই-তিনি বছৰ একেটা স্থানতে থকা উচিত। তেওঁ লগতে ব্যাপক জনসজাগতা অভিযানৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে যাতে যোগ্য হিতাধিকাৰীসকলে চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ বিষয়ে সম্পূৰ্ণ তথ্য লাভ কৰে। দায়বদ্ধতাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী চৌহানে সকলো কাৰ্যসূচীতে স্বচ্ছতা, দক্ষতা আৰু সেৱা প্ৰদানৰ মান উন্নত কৰাৰ বাবে শক্তিশালী সামাজিক অডিট আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আধাৰিত নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থাৰ অধিক ব্যৱহাৰৰ আহ্বান জনায়।
গৃহ নিৰ্মাণ, পথ আৰু দক্ষতা বিকাশ আঁচনিৰ পৰ্যালোচনা
প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা-গ্ৰামীণ, প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনা আৰু দীনদয়াল উপাধ্যায় গ্ৰামীণ কৌশল্য যোজনাৰ প্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কেইবাখনো ৰাজ্যই প্ৰশংসনীয় প্ৰদৰ্শন আগবঢ়াইছে, আনহাতে আন কিছুমান ৰাজ্যই ৰূপায়নৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰাৰ লগতে থকা ত্ৰুটিসমূহ দূৰ কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। তেওঁ গ্ৰামীণ গৃহ নিৰ্মাণ আঁচনিৰ অধীনত যোগ্য ভূমিহীন হিতাধিকাৰীসকলক ভূমি প্ৰদানৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু আৱাসগৃহৰ সকলো অমীমাংসিত গোচৰ ক্ষিপ্ৰতাৰে সমাধান কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। প্ৰতিটো যোগ্য গ্ৰাম্য পৰিয়ালে যাতে মৌলিক সুবিধাসমূহৰ সৈতে এটা স্থায়ী ঘৰ লাভ কৰে তাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দোহাৰি তেওঁ কয় যে কোনো যোগ্য হিতাধিকাৰী এই অধিকাৰৰ পৰা বঞ্চিত হ’ব নালাগে।
শ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতিসমূহ আদান-প্ৰদান আৰু সংস্কাৰ সাধনৰ আহ্বান
ঝাড়খণ্ড, বিহাৰ, মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ আদি ৰাজ্যসমূহে হাতত লোৱা সফল পদক্ষেপসমূহৰ (যেনে মাল্টি-চেনেল মাৰ্কেটিং মডেল, সম্প্ৰদায়ভিত্তিক উদ্যোগ আৰু ঘৰুৱা জীৱিকা ঋণ আঁচনি) কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী চৌহানে কয় যে এই শ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতিসমূহ লিপিবদ্ধ কৰি সকলো ৰাজ্যৰ সৈতে ভগাই লোৱা হ’ব যাতে সমগ্ৰ দেশতে এই সফল উদ্ভাৱনসমূহৰ প্ৰতিলিপি প্ৰস্তুত কৰিব পৰা যায়। তেওঁ স্পষ্টভাৱে স্বীকাৰ কৰে যে বহু আঁচনি আৰু প্ৰশাসনিক প্ৰক্ৰিয়াৰ উন্নতিৰ এতিয়াও যথেষ্ট থল আছে। ৰাজ্যসমূহক কেন্দ্ৰৰ সহযোগিতাৰ আশ্বাস দি তেওঁ কয় যে যদি বৰ্তমানৰ নিয়ম বা প্ৰক্ৰিয়াৰ বাবে কোনো ব্যৱহাৰিক অসুবিধাৰ সৃষ্টি হৈছে, তেন্তে গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট আৰু বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে আলোচনা কৰি প্ৰয়োজন সাপেক্ষে উপযুক্ত সংশোধনী আনিব।
পানীৰ নাটনি আৰু মৌচুমী বায়ুৰ সতৰ্কবাণী
স্বাভাৱিকতকৈ কম বৰষুণ হোৱাৰ সম্ভাৱনাক লৈ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰি গ্ৰামোন্নয়ন আৰু কৃষি তথা কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ১৪খন ৰাজ্যক সতৰ্ক হৈ থাকিবলৈ আৰু যিকোনো প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিৰ বাবে আগতীয়াকৈ প্ৰস্তুতি চলাবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক জল সংৰক্ষণ গাঁথনিসমূহ শক্তিশালী কৰিবলৈ আৰু প্ৰয়োজন হ’লে গ্ৰামাঞ্চলত অতিৰিক্ত সংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিবলৈ পৰ্যাপ্ত প্ৰস্তুতি চলাবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। তেওঁ কয় যে আগতীয়া পৰিকল্পনাই চৰকাৰসমূহক অপৰ্যাপ্ত বৰষুণৰ পৰা সৃষ্টি হোৱা যিকোনো প্ৰত্যাহ্বানৰ ফলপ্ৰসূভাৱে মোকাবিলা কৰাত সহায় কৰিব আৰু জীৱিকা তথা কৃষি কাৰ্য সুৰক্ষিত কৰিব।
অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে ৰূপান্তৰৰ বাৰ্তা
শ্ৰী চৌহানে কয় যে এয়া প্ৰতিযোগিতাৰ সময় নহয়, বৰঞ্চ অংশীদাৰিত্ব আৰু সামূহিক পদক্ষেপৰ সময়। তেওঁ জোৰ দি কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে নীতি প্ৰণয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগে, ৰাজ্যসমূহে ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ন নিশ্চিত কৰিব লাগে, পঞ্চায়তসমূহে তৃণমূল পৰ্যায়ত নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিব লাগে আৰু নাগৰিকসকল উন্নয়ন প্ৰক্ৰিয়াৰ সক্ৰিয় অংশীদাৰ হ’ব লাগে। তেওঁৰ মতে, কেৱল এনে এক সহযোগিতামূলক আৰ্হিয়েহে গ্ৰামীণ ভাৰতৰ ভৱিষ্যত সলনি কৰিব পাৰে আৰু সমগ্ৰ দেশৰ গাঁৱৰ মানুহৰ জীৱনৰ মানদণ্ড তথা অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনাক মৌলিকভাৱে উন্নত কৰিব পাৰে।
যুৱক-যুৱতী আৰু উদ্ভাৱনক উৎসাহিতকৰণ
ভিবি-জি ৰাম জি আঁচনিৰ অধীনত আয়োজিত ল’গ’ ডিজাইন, কুইজ আৰু ডিজিটেল সমল প্ৰতিযোগিতাৰ বিজয়ীসকলক পুৰস্কৃত কৰাৰ পিছত সন্মিলনৰ সামৰণি পৰে। শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে এই বঁটাসমূহ প্ৰদান কৰে। গ্ৰামোন্নয়ন খণ্ডত নতুন ধাৰণা, উদ্ভাৱনীমূলক আৰ্হি আৰু উদীয়মান দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি এই অনুষ্ঠানত কেইবাখনো গ্ৰন্থও প্ৰকাশ কৰা হয়, যিয়ে উদ্ভাৱনক উৎসাহিত কৰা, যুৱ প্ৰতিভাক স্বীকৃতি দিয়া আৰু গ্ৰামোন্নয়ন খণ্ডত নতুন চিন্তাধাৰাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক প্ৰতিপন্ন কৰে।

Ministry of Rural Development
“Rashtriya Gramin Vikas Sammelan” chaired by Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan charts a shared roadmap for ‘Developed Villages – Developed India’
Rural Development Ministers from 29 states and Union Territories come together on one platform for the first time
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan says villages are not merely beneficiaries but the driving force of development
“The path to a Developed India passes through developed villages”: Shri Shivraj Singh Chouhan
“‘Viksit Bharat – VB-GRAM-G’ scheme to be rolled out across the country from July 1”: Shri Shivraj Singh Chouhan
“Timely release of state funds and filling vacant posts are the keys to development”: Shri Shivraj Singh Chouhan
Union Rural Development Minister urges all states to leverage AI and technology to ensure transparency and better service delivery
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan announces housing for every eligible beneficiary; no deserving family will be left out
“This is the time for partnership, not politics”: Shri Shivraj Singh Chouhan
Shri Shivraj Singh Chouhan launches ‘Lakhpati Didi Dashboard’ and ‘SHE LEAPS’ platform for rural women
29 JUN 2026 5:30PM by PIB Delhi
On the second day of the two-day Rashtriya Gramin Vikas Sammelan, titled ‘Gramodaya Se Rashtrodaya’ and held at the Pusa Campus in New Delhi, Union Minister for Rural Development, and Agriculture & Farmers’ Welfare, Shri Shivraj Singh Chouhan held extensive deliberations with Rural Development Ministers from 29 states and Union Territories. The conference not only reviewed the implementation and progress of major rural development schemes but also evolved concrete strategies to translate Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of ‘Developed Villages – Developed India’ (Viksit Gram - Viksit Bharat) into reality under his leadership and guidance. Addressing the gathering, Shri Chouhan said that villages are not merely clusters of soil, fields and village squares; they represent India’s strength, India’s consciousness and the very soul of the nation. He stressed that the dream of a prosperous and developed India cannot be realised unless villages become prosperous, self-reliant and developed, adding that national progress is impossible without the progress of rural India.
Historic gathering of ministers from 29 states and Union Territories
For the first time, Rural Development Ministers, senior government officials and policymakers from 29 states and Union Territories assembled on a common platform to deliberate exclusively on the future of rural development. The Sammelan was attended by Uttar Pradesh Deputy Chief Minister Shri Keshav Prasad Maurya, Chhattisgarh Deputy Chief Minister Shri Vijay Sharma, Rural Development Ministers from various states and other senior representatives. The gathering reflected the true spirit of cooperative federalism, where political differences were set aside and the focus remained firmly on accelerating development, improving governance and strengthening collaboration between the Centre and the states for the benefit of rural communities across the country.
Vision of developed villages for a Developed India
Emphasising the central role of villages in India’s development journey, Shri Chouhan stated that the vision of a Developed India can be fulfilled only when villages become economically self-reliant, employment-oriented and equipped with quality infrastructure and essential public services. Describing villages as the soul, strength and consciousness of the nation, he said rural development is the foundation upon which the country’s overall development rests. He noted that every investment in villages ultimately contributes to India’s long-term economic growth, social progress and national prosperity.
New employment scheme to be implemented from July 1
The Union Minister announced that the ‘Viksit Bharat – VB-GRAM-G’ scheme will be implemented across the country from July 1, replacing the existing Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS). He informed the conference that an interim approval of ₹95,682 crore has already been granted for the implementation of the new programme. Urging state governments to complete all required procedural formalities without delay, Shri Chouhan said timely compliance would ensure smooth rollout of the scheme and uninterrupted delivery of its benefits to rural households across the country.
Fresh momentum to the Lakhpati Didi Mission
The Sammelan witnessed the launch of the ‘Lakhpati Didi Dashboard’ as well as the inauguration of the digital platform ‘SHE LEAPS’ (Self Help Entrepreneur - Livelihoods and Enterprise Application for Prosperity and Sustainability) for women associated with Self-Help Groups. Shri Chouhan said Prime Minister Shri Narendra Modi has expanded the target of creating Lakhpati Didis from three crore to six crore women. To achieve this ambitious objective, a roadmap has been prepared for bank linkage worth ₹10 lakh crore over the next five years. He said the initiative would strengthen women’s financial inclusion, promote entrepreneurship and create sustainable livelihood opportunities, enabling millions of rural women to become economically independent and active contributors to rural prosperity.
Focus on improving implementation
Shri Chouhan outlined several priorities for improving the implementation of rural development programmes. He said that states must ensure the timely release of their financial share to avoid delays in projects and payments. He also stressed the need to fill vacant posts related to rural development at the earliest, pointing out that prolonged vacancies weaken implementation capacity. Frequent transfers of officers, he observed, adversely affect continuity and accountability, and therefore officials holding key responsibilities should ordinarily remain at the same posting for at least two to three years. He further emphasised the importance of extensive public awareness campaigns so that eligible beneficiaries are fully informed about government schemes. Highlighting the importance of accountability, Shri Chouhan called for stronger social audits and greater use of artificial intelligence-based monitoring systems to improve transparency, efficiency and service delivery across all programmes.
Review of housing, road and skill development schemes
Reviewing the progress of the Pradhan Mantri Awas Yojana-Gramin, the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana and the Deendayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana, the Union Minister said several states had delivered commendable performance, while others needed to accelerate implementation and address existing gaps. He laid particular emphasis on providing land to landless beneficiaries eligible under the rural housing scheme and directed that all pending housing cases be resolved expeditiously. He reiterated the government’s commitment to ensuring that every deserving rural family receives a permanent house with basic amenities and said no eligible beneficiary should be deprived of this entitlement.
Appeal to share best practices and undertake reforms
Referring to successful initiatives undertaken by states such as Jharkhand, Bihar, Maharashtra and Andhra Pradesh, including multi-channel marketing models, community-based enterprises and household livelihood credit schemes, Shri Chouhan said these best practices would be documented and shared with all states so that successful innovations could be replicated across the country. He candidly acknowledged that there remained considerable scope for improving many schemes and administrative procedures. Assuring states of the Centre’s support, he said that if any practical difficulties were being faced because of existing rules or procedures, the Ministry of Rural Development would work in consultation with the Union Cabinet and the Ministry of Finance to introduce appropriate amendments wherever necessary.
Alert on water scarcity and the monsoon
Expressing concern over the possibility of below-normal rainfall, the Union Minister for Rural Development and Agriculture & Farmers’ Welfare urged 14 states to remain vigilant and prepare in advance for any adverse situation. He directed state governments to strengthen water conservation structures and make adequate preparations to generate additional employment opportunities in rural areas if required. He said proactive planning would enable governments to respond effectively to any challenges arising from inadequate rainfall while safeguarding livelihoods and agricultural activity.
Message of transformation through partnership
Shri Chouhan said this was not the time for competition but for partnership and collective action. He stressed that the Centre should focus on policy formulation, the states should ensure effective implementation, Panchayats should provide leadership at the grassroots level, and citizens should become active participants in the development process. According to him, only such a collaborative model can transform the future of rural India and fundamentally improve both the quality of life and economic prospects of village communities across the country.
Encouraging youth and innovation
The Sammelan concluded with the felicitation of winners of the logo design, quiz and digital content competitions organised under the VB-GRAM-G initiative. The awards were presented by Shri Shivraj Singh Chouhan. Several publications focusing on new ideas, innovative models and emerging approaches in rural development were also released during the event, underscoring the government’s commitment to encouraging innovation, recognising young talent and promoting fresh thinking in the rural development sector.