প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস ২০২৬: প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীৰ শ্বিলঙৰ ইষ্টাৰ্ণ এয়াৰ কমাণ্ডৰ মুখ্য কাৰ্যালয়ত প্ৰায় ১,০০০ জোৱানৰ সৈতে অংশগ্ৰহণ
সুস্থ শৰীৰ, শান্ত মন আৰু শক্তিশালী ৰাষ্ট্ৰ গঢ়ি তুলিবলৈ যোগক দৈনন্দিন জীৱনৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ আহ্বান
21 JUN 2026 12:01PM by PIB Guwahati
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে মেঘালয়ৰ শ্বিলঙত থকা ইষ্টাৰ্ণ এয়াৰ কমাণ্ডৰ মুখ্য কাৰ্যালয়ত ভাৰতীয় বায়ু সেনা আৰু ভাৰতীয় সেনাৰ প্ৰায় ১,০০০ জোৱানৰ সৈতে বিভিন্ন আসন আৰু শ্বাস-প্ৰশ্বাসৰ অনুশীলন কৰি দ্বাদশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস (আইডিৱাই) উদযাপন কৰাত প্ৰতিৰক্ষা বাহিনী আৰু প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ক নেতৃত্ব দিয়ে। মেঘালয়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী কনৰাড কে চাংমা, বায়ুসেনা প্ৰধান এয়াৰ চিফ মাৰ্শ্বেল এ পি সিং, এয়াৰ অফিচাৰ কমাণ্ডিং-ইন-চিফ, ইষ্টাৰ্ণ এয়াৰ কমাণ্ড এয়াৰ মাৰ্শ্বেল ইন্দৰপাল সিং ৱালিয়া আৰু ১০১ এৰিয়াৰ মুখ্য কাৰ্যালয়ৰ জেনেৰেল অফিচাৰ কমাণ্ডিং লেফটেনেন্ট জেনেৰেল মোহিত ৱাধৱাও প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীৰ সৈতে এই অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে।
এই উপলক্ষে সংবাদ মাধ্যমৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰি শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে যোগক এক সামগ্ৰিক বিজ্ঞান আৰু জীৱন ধাৰণৰ এক কলা হিচাপে বৰ্ণনা কৰে যিয়ে ব্যক্তিসকলক তেওঁলোকৰ আভ্যন্তৰীণ আত্মা, সমাজ, প্ৰকৃতি আৰু শেষত ঐশ্বৰিকৰ সৈতে সংযোগ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে যোগে আভ্যন্তৰীণ স্থিৰতা, মানসিক স্পষ্টতা আৰু আৱেগিক স্থিতিস্থাপকতাৰ পথ প্ৰদান কৰে।
এক্স-ৰ এটা পোষ্টত, প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে যোগক এক বিশ্বব্যাপী আন্দোলন হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা আৰু দূৰদৰ্শী নেতৃত্বক কৃতিত্ব দিয়ে, যিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বৰ লোকসকলক সুস্বাস্থ্যৰ সুবিধা প্ৰদান কৰি আছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে যোগ হৈছে ভাৰতৰ প্ৰাচীন পৰম্পৰাৰ শক্তিৰ প্ৰতীক, যিয়ে সমগ্ৰ মানৱ সমাজৰ কল্যাণ নিশ্চিত কৰে। তেওঁ জনসাধাৰণক এক সুস্থ শৰীৰ, শান্ত মন আৰু এখন শক্তিশালী ৰাষ্ট্ৰ গঢ়ি তুলিবলৈ যোগক তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন জীৱনৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান জনায়।
সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে পশ্চিম বংগৰ কলকাতাৰ ঐতিহাসিক ৰেড ৰোডৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আই ডি ৱাই ভাষণ প্ৰত্যক্ষ কৰে। প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীৰ জোৱানসকলৰ সমৰ্পণ আৰু উৎসাহ প্ৰতিফলিত কৰি বহুতো স্থানত যোগ কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত কৰা হয়।
প্ৰতিৰক্ষা ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী সঞ্জয় শেঠে আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা আয়োজিত এটা অনুষ্ঠানত ৰাঁচী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ স্বৰ্ণ জয়ন্তী দীক্ষান্ত মণ্ডপত যোগ দিৱস উদযাপন কৰে। তেওঁ লগতে দৈনন্দিন জীৱনত যোগক অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, কিয়নো ই অনুকূল বা প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিত শান্ত হৈ থাকিবলৈ শিকায়। তেওঁ যোগক ইতিবাচকতা বৃদ্ধিৰ বাবে আটাইতকৈ শক্তিশালী মাধ্যম বুলি অভিহিত কৰে।
চিফ অফ ডিফেন্স ষ্টাফ জেনেৰেল এন এছ ৰাজা সুব্ৰমনিয়ে নতুন দিল্লীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় যুদ্ধ স্মাৰকত সমন্বিত প্ৰতিৰক্ষা কৰ্মচাৰীৰ মুখ্য কাৰ্যালয়ৰ দ্বাৰা আয়োজিত যোগ দিৱস উদযাপনৰ নেতৃত্ব দিয়ে। সমন্বিত প্ৰতিৰক্ষা কৰ্মচাৰীৰ মুৰব্বীৰ পৰা আৰম্ভ কৰি চিফছ অৱ ষ্টাফ কমিটিৰ অধ্যক্ষ-এয়াৰ মাৰ্শ্বেল আশুতোষ দীক্ষিত আৰু অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়া তথা তেওঁলোকৰ পৰিয়ালে অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে।
প্ৰতিৰক্ষা সচিব শ্ৰী ৰাজেশ কুমাৰ সিং, সচিব (প্ৰতিৰক্ষা বিত্ত) শ্ৰী বিশ্বজিৎ সহায় আৰু প্ৰতিৰক্ষা একাউণ্টৰ নিয়ন্ত্ৰক জেনেৰেল (চিজিডিএ) শ্ৰী অনুগ্ৰহ নাৰায়ণ দাসে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয় তথা প্ৰতিৰক্ষা একাউণ্ট বিভাগৰ অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ সৈতে নতুন দিল্লীত চিজিডিএৰ কাৰ্যালয়ত যোগ প্ৰদৰ্শন কৰে। আই ডি ৱাই ২০২৬-ৰ বিষয়বস্তু 'সুস্থ বয়স বৃদ্ধিৰ বাবে যোগ' উদযাপন কৰি, সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা একাউণ্ট বিভাগৰ ১০,০০০ ৰো অধিক বিষয়াই যোগ আৰু সামগ্ৰিক সুস্থতাৰ প্ৰচাৰৰ বাবে ভাৰ্চুৱেল গণ আন্দোলনত যোগদান কৰে।

Ministry of Defence
International Day of Yoga 2026: Raksha Mantri performs Yoga with around 1,000 soldiers at Eastern Air Command HQs in Shillong
Calls to make Yoga an integral part of day-to-day life to build a healthy body, calm mind & strong nation
21 JUN 2026 12:01PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh led the Defence Forces and the Ministry of Defence in celebrating the 12th International Day of Yoga (IDY) by performing various asanas & breathing exercises with around 1,000 soldiers of the Indian Air Force and the Indian Army at the Eastern Air Command Headquarters in Shillong, Meghalaya on June 21, 2026. Meghalaya Chief Minister Shri Conrad K Sangma, Chief of the Air Staff Air Chief Marshal AP Singh, Air Officer Commanding-in-Chief, Eastern Air Command Air Marshal Inderpal Singh Walia, and General Officer Commanding of Headquarters 101 Area Lieutenant General Mohit Wadhwa also performed Yoga along with Raksha Mantri.
Addressing mediapersons on the occasion, Shri Rajnath Singh described Yoga as a holistic science and an art of living that connects individuals with their inner selves, society, nature, and ultimately, the divine. He added that yoga offers a path to inner stability, mental clarity, and emotional resilience.
In a post on X, Raksha Mantri credited the persistent efforts and visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi for making Yoga a global movement, which is providing health benefits to people across the world. He emphasised that Yoga symbolises the power of India's ancient traditions, which is ensuring the well-being of all humanity. He appealed to the people to make Yoga an integral part of their daily lives to build a healthy body, calm mind, and a strong nation.
All the participants witnessed the Prime Minister’s IDY speech delivered from the historic Red Road in Kolkata, West Bengal. Yoga sessions were also conducted at numerous forward locations, reflecting the dedication and enthusiasm of the defence forces personnel.
Raksha Rajya Mantri Shri Sanjay Seth celebrated Yoga Day at Swarn Jyanti Dikshant Mandap, Ranchi University at an event organised by the Ministry of AYUSH. He, too, underlined the need to incorporate yoga in day-to-day lives as it teaches to remain calm in favorable or adverse circumstances. He termed it as the most powerful medium for fostering positivity within.
Chief of Defence Staff General NS Raja Subramani led the Yoga Day celebrations organised by HQ, Integrated Defence Staff at the National War Memorial, New Delhi. Chief of Integrated Defence Staff to Chairman Chiefs of Staff Committee Air Marshal Ashutosh Dixit and other senior officers & their families attended the event.
Defence Secretary Shri Rajesh Kumar Singh, Secretary (Defence Finance) Shri Vishvajit Sahay and Controller General of Defence Accounts (CGDA) Shri Anugraha Narayana Das, along with other senior officials of the Ministry of Defence & Defence Accounts Department, performed Yoga at the office of CGDA in New Delhi. Celebrating ‘Yoga for Healthy Ageing’, the theme of IDY 2026, more than 10,000 officials of the Defence Accounts Department across the country joined the virtual mass movement to promote yoga and overall well-being.