PIB Backgrounder
GAGAN: Navigating India’s Skies with Precision
01 JUL 2026 2:50PM by PIB Delhi
GAGAN (GPS Aided GEO Augmented Navigation) is India's indigenous Satellite-Based Augmentation System developed by the Indian Space Research Organisation (ISRO) and the Airports Authority of India. It enhances GPS accuracy and provides integrity information for safer aircraft navigation. Certified to international standards, GAGAN supports satellite-based landing and serves sectors beyond aviation. By strengthening indigenous navigation capabilities, GAGAN reinforces India's vision of technological self-reliance and global leadership in satellite navigation.
The Need for Precise Navigation: Why India Created GAGAN
Aviation requires highly accurate navigation, where even slightest positioning errors can affect flight safety. While Global Positioning System (GPS)helps aircraft determine their position, its signals can be affected by atmospheric conditions and other sources of error. As India spreads its wings as a major aviation market, the need for precise and reliable navigation has become has become a national priority.
To address this need, the Indian Space Research Organisation (ISRO) and the Airports Authority of India (AAI) jointly developed the GPS Aided GEO Augmented Navigation (GAGAN) system. It is a Satellite-Based Augmentation System (SBAS), a technology that improves GPS by providing real-time correction and integrity information. Integrity information alerts pilots if a GPS signal is unsuitable for navigation.
The GAGAN project has been fully operational since 2015. It has placed India among a select group of countries with an operational SBAS, alongside the United States, Europe, and Japan. Today, GAGAN supports safer aircraft operations across Indian airspace and has applications beyond aviation. It also strengthens India's indigenous navigation capability and advances the country's vision of Aatmanirbhar Bharat.
GAGAN in India's Navigation Ecosystem
Since its launch, GAGAN has steadily evolved into a globally recognised Navigational Satellite. Over the years, it has achieved key certifications and operational milestones. Its latest achievement came in June 2026, when the Directorate General of Civil Aviation (DGCA) successfully conducted India's first satellite-based landing system approach on a commercial jet aircraft using GAGAN.
Key Elements of GAGAN
GAGAN operates through an integrated network of ground stations, communication systems, and geostationary satellites. These elements monitor GPS signals in real-time, calculate corrections, and broadcast enhanced navigation information to aircraft.
Key Elements
No. of Elements Deployed
Role
Indian Reference Stations (INRES)
15
Continuously monitor GPS signals across the country and detect any errors.
Indian Master Control Centres (INMCC)
2
Process data received from all reference stations, calculate signal corrections, and generate integrity information.
Indian Land Uplink Stations (INLUS)
3
Transmit correction and integrity information from the ground to GAGAN satellites.
Communication Networks
4
Connect all GAGAN stations and enable secure, real-time transmission of navigation data.
Geostationary Satellites with GAGAN Payloads
3
Broadcast corrected navigation signals across the service area.
Did you know? Geostationary satellites orbit at the same speed as the Earth's rotation, making them appear fixed over the same location. GSAT-8, GSAT-10, and GSAT-15 are India's geostationary satellites that carry GAGAN payloads. These are specialised navigation systems that broadcast GAGAN's correction and integrity information to users.
By enhancing navigation accuracy and seamless operations across the region, it continues to reinforce India's leadership in satellite-enabled aviation services.
India's Indigenous Navigation Ecosystem
The integrated architecture of GAGAN forms an important part of India's broader satellite navigation programme. Alongside GAGAN, India has developed the Navigation with Indian Constellation (NavIC), its indigenous regional navigation satellite system. While NavIC provides positioning, navigation and timing services, GAGAN enhances GPS signals to support precise aircraft navigation and landing.
GAGAN
NavIC
Satellite-Based Augmentation System (SBAS)
Independent regional navigation satellite system
Improves GPS through real-time corrections and integrity information
Provides positioning, navigation and timing services
Supports civil aviation across the Indian Flight Information Region
Coverage area includes India and a region up to 1500 km beyond Indian boundary
Did You Know? In 2025, India signed an agreement with South Africa to establish a NavIC reference station. This initiative will strengthen the performance and reach of India's indigenous satellite navigation system beyond national boundaries. The partnership enhances navigation cooperation and demonstrates growing international confidence in India's space-based positioning and timing capabilities.
Interoperable to the Global Navigation Network
GAGAN has been developed in accordance with international civil aviation standards and is interoperable with foreign systems which improve the accuracy of GPS signals like:
• The United States’ Wide Area Augmentation System (WAAS)
• European Geostationary Navigation Overlay Service (EGNOS)
• Japan's Multi-functional Satellite Augmentation System (MSAS)
GAGAN is also the first SBAS certified for the equatorial region, making India one of the few countries with an operational satellite-based augmentation system.
By combining indigenous innovation with international standards, GAGAN is strengthening India’s aviation safety and navigation services.
GAGAN in Action: Multi-Sectoral Applications Beyond Aviation
Although GAGAN was developed primarily for civil aviation, its high-accuracy positioning and navigation capabilities support several other sectors. By improving the accuracy and reliability of GPS signals, GAGAN enables safer operations, better planning, and more efficient service delivery.
• Maritime Navigation: Enables more accurate positioning in coastal and offshore waters.
• Road Transport and Highways: Supports intelligent transport systems and fleet management.
• Railways: Improves operational efficiency and safety.
• Disaster Management: Enables accurate location tracking during emergencies and natural disasters.
• Defence and Security: Strengthens navigation for defence operations.
• Telecommunications: Supports reliable synchronisation of telecom infrastructure.
• Surveying and Mapping: Improves the accuracy of land surveys and geospatial mapping.
By extending benefits of precise satellite navigation beyond aviation, GAGAN is contributing more efficient public services.
The Road Ahead
Going forward, GAGAN will continue to strengthen India's satellite navigation ecosystem by supporting safer air navigation, improving air traffic management, and expanding satellite-based navigation services across the country. Alongside NavIC, it will play an important role in advancing indigenous navigation technologies and reducing dependence on foreign systems. With growing applications in transportation, disaster management, surveying, and other sectors, GAGAN is poised to remain a key pillar of India's journey towards a connected, self-reliant, and technology-driven future.
References
Department of Space
https://www.pib.gov.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=130384&reg=48&lang=2
PIB Backgrounder
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2181865&reg=48&lang=2
Ministry of Civil Aviation
https://www.pib.gov.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=124704&reg=48&lang=2
https://www.pib.gov.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=123209&reg=3&lang=2
U R Rao Satellite Centre
https://www.ursc.gov.in/navigation/gagan.jsp
ISRO
https://www.isro.gov.in/Navic.html
Click here for pdf file

PIB Backgrounder
গগন: ভারতকি অতিয়াদা প্রিসিজনগা লোয়ননা নেভিগেসন তৌবা
01 JUL 2026 2:50PM by PIB Imphal
গগন (জি.পি.এস.এদেদ জিও ওগমেন্ত নেভিগেসন) অসি ইন্দিয়ন স্পেস রিসর্চ ওর্গনাইজেসন (আই.এস..আর.ও.) অমসুং এয়রপোর্ত ওথোরিতি ওফ ইন্দিয়ানা শেমগৎপা ভারতকি ইন্দিজিনস সেতলাইত্তা য়ুমফম ওইবা ওগমেন্তেসন সিস্তেমনি। মসিনা জি.পি.এস..কি অচুম্বা ৱায়েল হেনগৎহল্লি অমসুং হেন্না শাফবা এয়রক্রাফ নেভিগেসনগীদমক ইন্তিগ্রীতি ইনফোরমেসন পিরি। ইন্তর্নেস্নেল ন্তেন্দর্দতা সর্তিফাইদ তৌরবা গাগান্না সেতলাইত্তা য়ুমফম ওইবা লেন্দিংদা মতেং পাংলি অমসুং এভিএসনগী মপান্দা লৈবা সেক্তারশিংগী সেবা তৌরি। ইন্দিজেনস নেভিগেসন কেপেবিলিতিশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা গগন্না তেক্নোলোজিগী ওইবা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অমসুং সেতলাইত নেভিগেসন্দা মালেমগী ওইনা লুচিংবগী ভারতকি মীৎয়েং অদু হেন্না চেৎশিলহল্লি।
অকক্নবা নেভিগেসনগী মথৌ তাবা: করিগীদমক্তা ভারতনা গগন শেমখিবনো
এভিএসন অসি য়াম্না অচুম্বা নেভিগেসনগী মথৌ তাই, মফম অদুদা খ্বাইদগী নেম্বা পোজিসনগী অশোইবশিং ফাওবা ফ্লাইতকি সেফতিদা অকায়বা পিবা য়াই। গ্লোবেল পোজিসন সিস্তেম (জি.পি.এস..)না এয়রক্রাফশিংবু মখোয়গী পোজিসন লেপথোকপদা মতেং পাংলবসু, মসিগী সিগ্নেলশিং অসি এতমোসফিয়রগী ফীভম অমসুং অতোপ্পাা অশোইবগী সোর্সশিংনা শোকহনবা য়াই। ভারতনা অচৌবা এভিএসনগী কৈথেল অমা ওইনা মশাগী খোঙউপ্ শন্দোকপগা লোয়ননা অকক্নবা অমসুং থাজবা য়াবা নেভিগেসনগী মথৌ তাবা অসি লৈবাক্কি মরুওইবা অমা ওইরক্লে।
মসিগী মথৌ তাবা অসি কোকহন্নবা ইন্দিয়ন স্পেস রিসর্চ ওর্গনাইজেসন (আই.এস..আর.ও.) অমসুং এয়রপোর্ত ওথোরিতি ওফ ইন্দিয়া (এ.এ.আই.)না পুন্না জি.পি.এস.. মসি সেতলাইত্তা য়ুমফম ওইবা ওগমেন্তেসন সিস্তেম (এস..বি.এ.এস..) অমনি, মসিনা রিএল-তাইম করেক্সন অমসুং ইন্তিগ্রীতি ইনফোরমেসন পিদুনা জি.পি.এস.. করিগুম্বা জি.পি.এস. সিগ্নেল অমা নেভিগেসনগীদমক্তা চুমদবা ওইরবদি ইন্তিগ্রীতি ইনফোরমেশন্না পায়লোৎশিংদা এলর্ত তৌই।
গগন প্রোজেক্ত অসি ২০১৫দগী মপূঙ ফানা থবক পায়খৎপা হৌরে, মসিনা ভারতপু য়ু.এস..এ., য়ুরোপ, অমসুং জপানগা লোয়ননা ওপরেস্নেল এস..বি.এ.এস.. ঙসিদি গগন্না ভারতকি এয়রস্পেস পুম্বদা হেন্না শাফবা এয়রক্রাফ ওপরেসনশিংদা মতেং পাংলি অমসুং এভিএসনগী মপান্দা এপ্লিকেসনশিং লৈরি। মসিনা ভারতকি ইন্দিজেনস নেভিগেসন কেপেবিলিতিসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি অমসুং লৈবাক অসিগী আত্মনিরভর ভারতকি মীৎয়েং অদু মাংলোমদা পুখৎলি।
ভারতকি নেভিগেসন ইকোসিস্তেমদা গগন
হৌদোকখিবদগী হৌনা গগন অসি মালেমগী ওইনা শকখঙলবা নেভিগেসন সেতলাইত অমা ওইনা লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। চহি কয়াদগী মসিনা মরুওইবা সর্তিফিকেৎশিং অমসুং ওপরেস্নেল মায়লস্তোনশিং ফংবা ঙম্লে। মসিগী খ্বাইদগী নৌবা মায়পাকাপা অসি ২০২৬কি জুন থাদা লাকখিবনি, মদুদা দাইরেক্তোরেৎ জেনেরেল ওফ সিভিল এভিএসন (দি.জি.সি.এ.)না গাগান শিজিন্নদুনা কম্মর্সিএল জেৎ এয়রক্রাফ অমদা ভারতকি অহানবা সেতলাইত্তা য়ুমফম ওইবা লেন্দিং সিস্তেম এপ্রোচ মায় পাক্না পাংথোকখি।
গগনগী মরুওইবা মচাকশিং
গগন অসি গ্রাওন্দ স্তেসনশিং, কম্ম্যুনিকেসন সিস্তেমশিং, অমসুং জিওস্তেস্নরি সেতলাইতশিংগী অপুনবা নেতৱার্ক অমগী খুত্থাংদা থবক তৌই। হায়রিবা এলিমেন্তশিং অসিনা জি.পি.এস.কি সিগ্নেলশিং রিএল-তাইমদা য়েংশিল্লি, করেক্সনশিং লেপথোকই অমদী এয়রক্রাফতা হেন্না ফবা নেভিগেসন ইনফোরমেসন ব্রোদকাস্ত তৌই।
ইন্দিয়ন রিফরেন্স স্তেসনশিং (আই.এন.আর.ই.এস..)
১৫
লৈবাক শিনবা থুংনা জি.পি.এস..কি সিগ্নেলশিং লেপ্তনা য়েংশিনবা অমসুং অশোই-অঙাম অমা হেক্তা খঙদোকপা।
ইন্দিয়ন মাস্তর কন্ত্রোল সেন্তরশিং (আই.এন.এম.সি.সি.)
রিফরেন্স স্তেসন পুম্নমক্তগী ফংলকপা দেতা প্রোসেশ তৌবা, সিগ্নেল করেক্সনশিং কেলকুল তৌবা অমসুং ইন্তিগ্রীতি ইনফোরমেসন শেম্বা।
ইন্দিয়ন লেন্দ অপলিঙ্ক স্তেসনশিং (আই.এন.এল.য়ু.এস..)
গ্রাওন্দদগী গগন সেতলাইতশিংদা করেক্সন অমসুং ইন্তিগ্রীতিগী ইনফোরমেসন ত্রান্সমিৎ তৌবা।
কম্যুনিকেসন নেতৱারকশিং।
গগন স্তেসন পুম্নমক কনেক্ত তৌবা অমসুং নেভিগেসন দেতাগী সেক্যুর ওইবা, রিএল-তাইম ত্রান্সমিসন তৌবা ঙমহনবা।
গগন পেলোদশিংগা লোয়ননা জিওস্তেস্নেরি সেতলাইতশিং।
সর্ভিশ এরিয়া পুম্নমক্তা কোরিএক্ত তৌরবা নেভিগেসন সিগ্নেলশিং ব্রোদকাস্ত তৌবা।
অদোম্না খঙবিরমগনি? জিওস্তেস্নরি সেতেলাইতশিংনা পৃথীবিগী রোতেসনগা মান্নবা খোঙজেলদা ওরবিত্তা কোয়না চৎলি, মরম অদুনা মখোয় অসি চপ মান্নবা মফম অমদা লেপ্পা লৈতনা উবা ফংই। জি.এস.এ.তি.-৮, জি.এস.এ.তি.-১০, অমসুং জি.এস.এ.তি.-১৫ অসি গগন পেলোদ পুবা ভারতকি জিওস্তেস্নেরি সেতলাইতশিংনি। হায়রিবা অসি গগনগী করেক্সন অমসুং ইন্তিগ্রীতিগী ইনফোরমেসনশিং য়ুজরশিংদা ব্রোদকাস্ত তৌবা অখন্নবা নেভিগেসন সিস্তেম্নি।
লমদম্ শিনবা থুংনা নেভিগেসন এক্যুরেসি অমশুং শিমলেশ ওপরেশনসিং হেঙ্গৎহন্দুনা সেতলাইৎ ইনেবল্ এভিএসন সর্ভিসসিংদা ভারতকি লিদরশিপ্ মখা তানা চেৎশিলহল্লি।
ভারতকি ইন্দিজিনস নেভিগেসন ইকোসিস্তেম।
গগনগী ইন্তিগ্রেতেদ আর্কিতেকচর অসি ভারতকি পাক চাওরবা সেতলাইত নেভিগেসন প্রোগ্রামগী মরুওইবা শরুক অমা ওইরি। গগনগা লোয়ননা ভারতনা মসিগী ইন্দিজিনস রিজনেল নেভিগেসন সেতলাইত সিস্তেম ওইরিবা ইন্দিয়ন কন্সতাসন (নেভিক)গা লোয়ননা নেভিগেসন দিবেলপ তৌখ্রে। নেভিকনা পোজিসন, নেভিগেসন অমসুং তাইমিং সর্ভিশশিং পিরবসু, গগন্না অকক্নবা এয়রক্রাফ নেভিগেসন অমসুং লেন্দিংদা মতেং পাংনবা জি.পি.এস.সিগ্নেলশিং হেনগৎহনখ্রে।
গগন
নেভিক
সেতলাইত্তা য়ুমফম ওইবা ওগমেন্তেসন সিস্তেম (এস..বি.এ.এস..)
মনীংতমবা রিজনেল নেভিগেসন সেতলাইত সিস্তেম
রিএল-তাইম করেক্সন অমসুং ইন্তিগ্রীতি ইনফোরমেসনগী খুত্থাংদা জি.পি.এস. ফগৎহল্লি
পোজিসন, নেভিগেসন অমসুং তাইমিং সর্ভিশশিং পিরি
ইন্দিয়ন ফ্লাইত ইনফোরমেসন রিজন শিনবা থুংনা সিভিল এভিএসন্দা মতেং পাংলি।
কভরেজ এরিয়া অসি ভারত অমসুং ভারতকি ঙমখৈদগী কিলোমিতর ১৫০০ ফাওবগী মনুংদা লৈবা লমদম অমা য়াওরি।
অদোম্না খঙবিরমগনি? ২০২৫দা ভারতনা খা অফ্ৃকাগা লোয়ননা নেভিআইশি রিফরেন্শ স্তেসন অমা লিংখৎনবা য়ানচে অমা খুৎয়েক্ পিনখি। মসিগী খোঙথাং অসিনা লৈবাক্কি ঙমখৈগী মপান্দা ভারতকি ইন্দিজেনস সেতলাইত নেভিগেসন সিস্তেমগী মথৌ পাংথোকপা অমসুং য়ৌবা ঙম্বাগী মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। পার্ত্নর্সিপ অসিনা নেভিগেসন কোওপরেসন হেঙ্গৎহল্লি অমসুং ভারতকি শ্পেসতা য়ুমফম ওইবা পোজিসন অমসুং তাইমিং কেপেবিলিতিশিংদা ইন্তর্নেস্নেলগী থাজবা হেনগৎলক্লিবা অদু উৎলি।
গ্লোবেল নেভিগেসন নেতৱর্কতা ইন্তরওপরেবল ওইবা
গগন অসি ইন্তর্নেস্নেল সিভিল এভিএসন স্তেন্দরদকি মতুং ইন্না শেমখিবনি অমসুং মীরৈবাক্কী সিস্তেমশিংগা ইন্তরওপরেবল ওইবনা জি.পি.এস. সিগ্নেলশিং হায়বদিঃ
• য়ুনাইতেদ স্তেতশকি ৱাইদা এরিয়া ওগমেন্তেশন শিস্তেম্ (ৱা.এ.এস.)না য়ু.এস.
• য়ুরোপিয়ন জিওস্তেশনেরি নেভিগেশন ওভরলে শরভিশ (ই.জি.এন.ও.এস.)
• জপানগী মল্তি-ফঙ্কশনেল্ সেতেলাইৎ ওগমেন্তেশন শিস্তেম্ (এম.এস.এ.এস.)
গগান অসি ইক্বেতোরিয়ল্ রিজনগীদমক শরতিফাইদা তৌরবা অহানবা এস.বি.এ.এস.সু ওইরি, মসিনা ভারত অসি ওপরেস্নেল সেতলাইত্তা য়ুম্ফম ওইবা ওগমেন্তেসন সিস্তেম লৈবা লৈবাক খরগী মনুংদা অমা ওইহল্লি।
ইন্দিজেনস ইনোবেসন অসি ইন্তর্নেস্নেল ন্তেন্দর্দশিংগা পুনশিন্নদুনা গগন্না ভারতকি এভিএসন সেফতি অমসুং নেভিগেসন সর্ভিসশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
গগন ইন এক্সন: এভিএসনগী মপান্দা মল্তি-সেক্তোরেল এপ্লিকেসনশিং।
গগন অসি মরুওইনা সিভিল এভিএসনগীদমক শেমখিবনি হায়রবসু, মসিগী হায়-এক্য়ুরেশি পোজিসন অমসুং নেভিগেসন কেপেবিলিতিশিং অসিনা অতোপ্পা সেক্তর কয়াদা মতেং পাংলি। জি.পি.এস..কি সিগ্নেলশিংগী অচুম্বা অমসুং থাজবা য়াবা হেনগৎহন্দুনা গগন্না হেন্না শাফবা ওপরেসনশিং, হেন্না ফবা প্লানিং, অমসুং হেন্না ইফিসিয়েন্ত ওইবা সর্ভিস দেলিবরি তৌবা ঙমহল্লি।
• মেরিতাইম নেভিগেসন: কোস্তেল অমসুং ওফসোর ঈশিংদা হেন্না অচুম্বা মওংদা পোজিসন পিবা ঙমহল্লি।
• রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেশিং: ইন্তলিজেন্ত ত্রান্সপোর্ত সিস্তেমশিং অমসুং ফ্লিৎ মেনেজমেন্ততা মতেং পাংই।
• রেলৱে: ওপরেস্নেল ইফিসিএন্সি অমসুং সেফতি ফগৎহল্লি।
• দিজাস্তর মেনেজমেন্ত: এমরজেন্সী অমসুং নেচরেল দিজাস্তগী মতমদা অচুম্বা লোকেসন ত্রেক তৌবা ঙমহল্লি।
• দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতি: দিফেন্স ওপরেসনশিংগীদমক নেভিগেসন মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
• তেলিকম্যুনিকেসন: তেলিকোম ইনফ্রাস্তরকচরগী থাজবা য়াবা সিঙ্ক্রোনাইজেসন্দা মতেং পাংই।
• সর্ভে অমসুং মেপিং: লমগী সর্ভে অমসুং জিওস্পিসিএল মেপিংগী অচুম্বা মওং ফগৎহল্লি।
এভিএসনগী মথক্তা অকক্নবা সেতলাইত নেভিগেসনগী কান্নবা হেনগৎহন্দুনা গগন্না হেন্না ইফিসিয়েন্ত ওইবা পব্লিক সর্ভিসশিংদা মতেং পাংলি।
দি রোদ এহেদ
মাংলোমদা চঙশিল্লগা গগন্না ভারতকি সেতলাইত নেভিগেসন ইকোসিস্তেম অসি হেন্না শাফবা এয়র নেভিগেশন্দা মতেং পাংদুনা, এয়র ত্রাফিক্ মেনেজমেন্ত ফগৎহন্দুনা, অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা সেতলাইত্তা য়ুম্ফম ওইবা নেভিগেসন সর্ভিসশিং পাকাথোক্ চাওথোকহন্দুনা মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। নেভিক্কা লোয়ননা মসিনা ইন্দিজেনস নেভিগেসন তেক্নোলোজিশিং মাংলোমদা পুখৎপা অমসুং মপান লৈবাক্কি সিস্তেমশিংদা মখা পোনবা হন্থহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি। ত্রান্সপোর্তেসন, দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, সর্ভেয়িং, অমসুং অতোপ্পা সেক্তরশিংদা এপ্লিকেসনশিং হেনগৎলকপগা লোয়ননা গগন অসি কনেক্ত তৌবা, মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা, অমসুং তেক্নোলোজিনা থৌগৎপা তুংলমচৎকি মায়কৈদা ভারতকি খোঙচৎকি মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইনা লৈনবা শেম শারে।
রিফরেন্সশিং
স্পেস দিপার্তমেন্ত
https://www.pib.gov.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=130384&reg=48&lang=2
পি.আই.বি. বেকগ্রাউন্দর
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2181865&reg=48&lang=2
সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয়
https://www.pib.gov.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=124704&reg=48&lang=2
https://www.pib.gov.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=123209&reg=3&lang=2
য়ু.আর. রাও সেত্তলাইত সেন্তর
https://www.ursc.gov.in/navigation/gagan.jsp
আই.এস.আর.ও.
https://www.isro.gov.in/Navic.html