Ministry of Home Affairs
High Level Committee on Demographic Changes calls on Union Home Minister Shri Amit Shah
High Level Committee informed Home Minister about its decisions to visit various States/UTs to get first hand ground level details
Committee will also interact with Ministries of Central Governments to receive feedbacks on subjects related to demographic changes
High Level Committee also informed that a detailed questionnaire has been prepared to receive relevant information from States/UTs in advance to make visits to States/UTs more meaningful and interactive
Union Home Minister, while appreciating strategy formed by High Level Committee, directed Home Secretary to provide all possible assistance to Committee
Home Minister suggested High Level Committee to provide its recommendation at earliest
Prime Minister Shri Narendra Modi had announced “High-powered Demography Mission” on 15 August 2025
Government of India has constituted a High-Level Committee to study demographic changes arising from illegal immigration and other abnormal reasons, and to suggest measures to deal with these demographic changes
01 JUL 2026 3:17PM by PIB Delhi
The High Level Committee on Demographic Changes called upon the Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah at his Residence in New Delhi and had a Courtesy meeting.
The High Level Committee informed Union Home Minister about its decisions to visit various States/UTs to get the first hand ground level details from the State Governments/ UT Administrations and interact with various Ministries of the Central Governments to receive feedbacks on subjects related to demographic changes. The High Level Committee also informed that a detailed questionnaire has been prepared to receive relevant information from States/UTs in advance to make visits to States/UTs more meaningful and interactive.
Union Home Minister, while appreciating strategy formed by the High-Level Committee, directed Home Secretary to provide all possible assistance to the Committee in its day to day working and also during their visits. Union Home Minister suggested the High Level Committee to provide its recommendation at the earliest.
Prime Minister Shri Narendra Modi had announced the “High-powered Demography Mission” on 15 August 2025. The Government of India has constituted a High-Level Committee to study the demographic changes arising from illegal immigration and other abnormal reasons, and to suggest measures to deal with these demographic changes.
Justice Prakash Prabhakar Navlekar (Retired) is the Chairman of the Committee. In addition to the Census Commissioner, three distinguished persons— Shri Durga Shankar Mishra (Retired IAS), Shri Balaji Srivastava (Retired IPS), and Dr. Shamika Ravi (member of PMEAC)— are members of the High-Level Committee.
This High Level Committee will scientifically assess the demographic changes occurring in various parts of the country due to illegal immigration and other abnormal reasons, analyse their causes, and recommend appropriate policy, legislative, and administrative measures.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
দেমোগ্রাফিক চেঞ্জগী হায় লেবেল কম্মিতিনা কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তর শ্রী অমিৎ শাহগা উন্নখ্রে
হায় লেবেল কম্মিতিনা গ্রাওন্দ লেভেলগী অকুপ্পা মরোলশিং অহানবা ওইনা ফংনবা তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিং/য়ু.তি. শিংদা চৎলিগনি
কম্মিতি অসিনা কেন্দ্র শরকারশিংগী মন্ত্রালয়শিংগা ৱারি শান্নদুনা দেমোগ্রাফিক হোঙলকপগা মরি লৈনবা হিরমশিংদা ফিদবেক লৌগনি
হায় লেভেল কম্মিতিনা মসিমশু খঙহনখি মদুদি রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা চৎপা অসি হেন্না ৱাহন্থোক লৈবা অমসুং ইন্তরেক্তিব ওইহন্নবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদগী মরি লৈনবা ইনফোর্মেসনশিং হান্না ফংনবা অকুপ্পা ক্বেস্নরি অমা শেম শাখ্রে
কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তরনা হায় লেভেল কম্মিতিনা শেমখিবা স্ত্রেতেজিবু থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা হোম সেক্রেতরিদা কম্মিতিদা য়ারিবমখৈ মতেং পাংনবা য়াথং পিখ্রে
হোম মিনিস্তরনা হায় লেভেল কম্মিতিদা মখোয়গী রিকমেন্দেসন অদু খ্বাইদগী থুনা পিনবা সজেসন পিখ্রে
প্রধান মন্ত্রি শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২৫গী ওগস্ত ১৫দা “হায়-পাৱর দেমোগ্রাফি মিশন” লাওথোকখিবনি
ভারত সরকারনা আইন্না য়াদবা ইমিগ্রেসন অমসুং অতোপ্পা এবনোর্মেল ওইবা মরমশিংনা থোকহনবা দেমোগ্রাফিক ওইবা অহোঙবশিং থিজিন্নবা, অমসুং দেমোগ্রাফিক ওইবা অহোঙবশিং অসি থেংননবা থৌরাংশিং সজেসন তৌনবা অৱাংবা থাক্কী কমিতি অমা শেমখ্রে
01 JUL 2026 3:17PM by PIB Imphal
দেমোগ্রাফিক চেঞ্জগী হায় লেবেল কম্মিতিনা কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তর অমসুং কোওপরেশনগী মন্ত্রি শ্রী অমিৎ শাহবু মহাক্কি রেসিদেন্স ন্যু দিল্লীদা উন্নখ্রে অমসুং কোরতেসি মিফম অমা পাংথোকখ্রে।
অৱাংবা থাক্কী কম্মিতিনা কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তরদা তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা চত্তুনা রাজ্য সরকারশিং/য়ু.তি. রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা চৎপা অসি হেন্না ৱাহন্থোক লৈবা অমসুং ইন্তরেক্তিব ওইহন্নবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদগী মরি লৈনবা ইনফোর্মেশনশিং হান্না ফংনবা অকুপ্পা ক্বেস্নরি অমা শেম শারে হায়বসু হায় লেভেল কম্মিতিনা খঙহনখি।
কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তরনা অৱাংবা থাক্কী কম্মিতিনা শেমখিবা স্ত্রেতেজি অসিবু থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা হোম সেক্রতরিদা কম্মিতি অসিগী নুমিৎ খুদিংগী থবক তৌবদা অমসুং মখোয়গী খোঙচৎশিংদসু ওইথোকপা য়াবা মতেং পুম্নমক পিনবা য়াথং পিখি। কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তরনা হায় লেভেল কমিতিদা মখোয়গী রিকমেন্দেসন অদু খ্বাইদগী থুনা পিনবা সজেসন পিখি।
প্রধান মন্ত্রি শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওগস্ত্ ১৫, ২০২৫দা “হায়-পাৱর দেমোগ্রাফি মিশন” লাওথোকখিবনি, ভারত সরকারনা আইন্না য়াদবা মওংদা ইমিগ্রেশন অমসুং অতৈ এবনোর্মেল ওইবা মরমশিংনা থোকহনবা দেমোগ্রাফিক ওইবা অহোঙবশিং থিজিন্নবা, অমসুং দেমোগ্রাফিক ওইবা অহোঙবশিং অসি থেংননবা থৌরাংশিংগী মতাংদা ৱাফম থম্নবা অৱাংবা থাক্কী কমিতি অমা শেমখ্রে।
জশ্তিস প্রকাশ প্রভাকর নৱলেকর (রিতায়র তৌরবা) অসি কম্মিতি অসিগী চেয়রমেন্নি। সেন্সস কম্মিশনরগী মথক্তা, মমিং লৈরবা মীওই অহুম- শ্রী দুর্গা শঙ্কর মিশ্রা (রিতায়ার তৌরবা আই.এ.এস.), শ্রী বালাজি শ্রীবাস্তব (রিতায়র আই.পি.এস.) অমসুং দোক্তর শমিকা রবি (পি.এম.ই.এ.সি.গী মেম্বর)- হায়-লেবেল কম্মিতিগী মেম্বরনি।
মসিগী হায় লেভেল কম্মিতি অসিনা আইন্না য়াদবা মওংদা ইমিগ্রেসন অমসুং অতোপ্পা অচম্বা মরমশিংনা মরম ওইদাুনা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা থোক্লিবা দেমোগ্রাফিক ওইবা অহোঙবশিং অদু সাইন্তিফিক ওইনা এসেস তৌগনি, মখোয়গী মরমশিং অদু এনালাইজ তৌগনি অমসুং মতিক চাবা পোলিসি, লেজিস্লেতিব, অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিবকি থৌরাংশিং রিকমেন্দ তৌগনি।