Ministry of Home Affairs
High Level Committee on Demographic Changes calls on Union Home Minister Shri Amit Shah
High Level Committee informed Home Minister about its decisions to visit various States/UTs to get first hand ground level details
Committee will also interact with Ministries of Central Governments to receive feedbacks on subjects related to demographic changes
High Level Committee also informed that a detailed questionnaire has been prepared to receive relevant information from States/UTs in advance to make visits to States/UTs more meaningful and interactive
Union Home Minister, while appreciating strategy formed by High Level Committee, directed Home Secretary to provide all possible assistance to Committee
Home Minister suggested High Level Committee to provide its recommendation at earliest
Prime Minister Shri Narendra Modi had announced “High-powered Demography Mission” on 15 August 2025
Government of India has constituted a High-Level Committee to study demographic changes arising from illegal immigration and other abnormal reasons, and to suggest measures to deal with these demographic changes
01 JUL 2026 3:17PM by PIB Delhi
The High Level Committee on Demographic Changes called upon the Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah at his Residence in New Delhi and had a Courtesy meeting.
The High Level Committee informed Union Home Minister about its decisions to visit various States/UTs to get the first hand ground level details from the State Governments/ UT Administrations and interact with various Ministries of the Central Governments to receive feedbacks on subjects related to demographic changes. The High Level Committee also informed that a detailed questionnaire has been prepared to receive relevant information from States/UTs in advance to make visits to States/UTs more meaningful and interactive.
Union Home Minister, while appreciating strategy formed by the High-Level Committee, directed Home Secretary to provide all possible assistance to the Committee in its day to day working and also during their visits. Union Home Minister suggested the High Level Committee to provide its recommendation at the earliest.
Prime Minister Shri Narendra Modi had announced the “High-powered Demography Mission” on 15 August 2025. The Government of India has constituted a High-Level Committee to study the demographic changes arising from illegal immigration and other abnormal reasons, and to suggest measures to deal with these demographic changes.
Justice Prakash Prabhakar Navlekar (Retired) is the Chairman of the Committee. In addition to the Census Commissioner, three distinguished persons— Shri Durga Shankar Mishra (Retired IAS), Shri Balaji Srivastava (Retired IPS), and Dr. Shamika Ravi (member of PMEAC)— are members of the High-Level Committee.
This High Level Committee will scientifically assess the demographic changes occurring in various parts of the country due to illegal immigration and other abnormal reasons, analyse their causes, and recommend appropriate policy, legislative, and administrative measures.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তন সম্পৰ্কীয় উচ্চ পৰ্যায়ৰ কমিটীৰ কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহক সাক্ষাৎ
উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতিয়ে গৃহ মন্ত্ৰীক বিভিন্ন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল ভ্ৰমণ কৰি প্ৰাথমিক পৰ্যায়ৰ সবিশেষ লাভ কৰাৰ সিদ্ধান্তৰ বিষয়ে অৱগত কৰে
জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহৰ ওপৰত মতামত লাভ কৰিবলৈ কমিটীয়ে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মন্ত্ৰালয়সমূহৰ সৈতেও মত বিনিময় কৰিব
উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতিয়ে এইটোও অৱগত কৰে যে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ ভ্ৰমণক অধিক অৰ্থপূৰ্ণ আৰু আন্তঃসংযোগমূলক কৰি তুলিবলৈ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ পৰা আগতীয়াকৈ প্ৰাসংগিক তথ্য লাভ কৰিবলৈ এক বিশদ প্ৰশ্নাৱলী প্ৰস্তুত কৰা হৈছে
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতিৰ দ্বাৰা গঠন কৰা ৰণনীতিৰ প্ৰশংসা কৰি গৃহ সচিবক কমিটীক সকলো সম্ভৱ সহায় আগবঢ়াবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে
গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অতি সোনকালে ইয়াক কাৰ্যত পৰিণত কৰিবলৈ উচ্চ পৰ্যায়ৰ কমিটীক পৰামৰ্শ দিয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৫ চনৰ ১৫ আগষ্টত "উচ্চ ক্ষমতাসম্পন্ন জনগাঁথনি অভিযান" ঘোষণা কৰিছিল
অবৈধ প্ৰব্ৰজন আৰু অন্যান্য অস্বাভাৱিক কাৰণৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনসমূহ অধ্যয়ন কৰিবলৈ আৰু এই জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে ব্যৱস্থাৰ পৰামৰ্শ দিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে এখন উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতি গঠন কৰিছে
01 JUL 2026 3:17PM by PIB Guwahati
জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তন সম্পৰ্কীয় উচ্চ পৰ্যায়ৰ কমিটীয়ে নতুন দিল্লীত কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহক তেওঁৰ বাসভৱনত সাক্ষাৎ কৰে আৰু এক সৌজন্যমূলক বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰে।
উচ্চ পৰ্যায়ৰ কমিটীয়ে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীক বিভিন্ন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল ভ্ৰমণ কৰি ৰাজ্য চৰকাৰ/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ প্ৰশাসনৰ পৰা প্ৰাথমিক পৰ্যায়ৰ সবিশেষ লাভ কৰাৰ সিদ্ধান্তৰ বিষয়ে অৱগত কৰে আৰু জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহৰ ওপৰত মতামত লাভ কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে। উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতিয়ে এইটোও অৱগত কৰে যে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ ভ্ৰমণক অধিক অৰ্থপূৰ্ণ আৰু পাৰস্পৰিক কৰি তুলিবলৈ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ পৰা আগতীয়াকৈ প্ৰাসংগিক তথ্য লাভ কৰিবলৈ এক বিশদ প্ৰশ্নাৱলী প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতিৰ দ্বাৰা গঠন কৰা ৰণনীতিৰ প্ৰশংসা কৰি গৃহ সচিবক সমিতিখনক ইয়াৰ দৈনন্দিন কাম-কাজত আৰু তেওঁলোকৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত সকলো সম্ভৱ সহায় আগবঢ়াবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উচ্চ পৰ্যায়ৰ কমিটীক অতি সোনকালে ইয়াক কাৰ্যত পৰিণত কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৫ চনৰ ১৫ আগষ্টত "উচ্চ ক্ষমতাসম্পন্ন জনগাঁথনি অভিযান" ঘোষণা কৰিছিল। অবৈধ প্ৰব্ৰজন আৰু অন্যান্য অস্বাভাৱিক কাৰণৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনসমূহ অধ্যয়ন কৰিবলৈ আৰু এই জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে ব্যৱস্থাৰ পৰামৰ্শ দিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে এখন উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতি গঠন কৰিছে।
ন্যায়াধীশ প্ৰকাশ প্ৰভাৰকৰ নাভলেকাৰ (অৱসৰপ্ৰাপ্ত) হৈছে সমিতিৰ অধ্যক্ষ। লোকপিয়ল আয়ুক্তৰ উপৰি উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতিৰ আন তিনিগৰাকী সদস্য হৈছে -শ্ৰী দুৰ্গা শংকৰ মিশ্ৰ (অৱসৰপ্ৰাপ্ত আই এ এছ), শ্ৰী বালাজী শ্ৰীবাস্তৱ (অৱসৰপ্ৰাপ্ত আই পি এছ) আৰু ড০ শামিকা ৰবি (পি এম ই এ চি-ৰ সদস্য)।
এই উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতিয়ে অবৈধ প্ৰব্ৰজন আৰু অন্যান্য অস্বাভাৱিক কাৰণত দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত সংঘটিত হোৱা জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনবোৰ বৈজ্ঞানিকভাৱে মূল্যায়ন কৰিব, সেইবোৰৰ কাৰণবোৰ বিশ্লেষণ কৰিব আৰু উপযুক্ত নীতি, আইনী তথা প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থাৰ পৰামৰ্শ দিব।