Ministry of Information & Broadcasting
Akashvani Launches ‘Swar Prerna Veethika’ as Part of Its 90-Year Celebrations
Padma Vibhushan Pt. Hariprasad Chaurasia Inaugurates the Photo Gallery Honouring Legendary Musicians
01 JUL 2026 6:23PM by PIB Delhi
Celebrating 90 years of Akashvani and in the run-up to the centenary of Radio Broadcasting in India in 2027, Akashvani today inaugurated ‘Swar Prerna Veethika’, a dedicated photo gallery celebrating the enduring bond between Akashvani and India's legendary musicians. The gallery was inaugurated by Padma Vibhushan Pt. Hariprasad Chaurasia at the Akashvani Rang Bhavan Auditorium, Akashvani Bhavan, New Delhi.
/center>
For nearly nine decades, Akashvani has served as the nation's foremost public service broadcaster, preserving and promoting India's rich musical heritage by taking the performances of legendary artistes to millions of listeners across the country. Conceived as a tribute to this enduring legacy, Swar Prerna Veethika honours eminent artistes who remained closely associated with Akashvani and were conferred with the country's highest civilian honours. The initiative seeks to preserve their invaluable contribution to Indian music while inspiring future generations of artistes and music lovers.
In the first phase of the initiative, portraits of 20 distinguished music luminaries were unveiled. The gallery features Bharat Ratna awardees Vidushi M.S. Subbulakshmi (Carnatic Vocal), Pt. Ravi Shankar (Sitar), Vidushi Lata Mangeshkar (Playback Singing), Ustad Bismillah Khan (Shehnai), Pt. Bhimsen Joshi (Hindustani Classical Vocal) and Dr. Bhupen Hazarika (Folk Music). It also honours Padma Vibhushan awardees Pt. Hariprasad Chaurasia (Bansuri), Ustad Amjad Ali Khan (Sarod) and Ustad Allauddin Khan (Sarod), along with Padma Bhushan awardees, including Ustad Hafiz Ali Khan (Sarod), Pt. Birju Maharaj (Kathak), Ustad Ahmed Jan Thirakwa (Tabla), Pt. Krishnarao Shankar Pandit (Hindustani Vocal), Vidushi Shanno Khurana (Vocal), Pt. Debu Chaudhuri (Sitar), Vidushi Sharan Rani Backliwal (Sarod), Ustad Sabri Khan (Sarangi), Pt. Rajan Mishra and Pt. Sajan Mishra (Hindustani Vocal), Ustad Asad Ali Khan (Rudra Veena) and Ustad Mushtaq Husain Khan (Hindustani Vocal).
Speaking on the occasion, Shri Gaurav Dwivedi, Chief Executive Officer, Prasar Bharati, said that the inauguration of Swar Prerna Veethika marks the first phase of Akashvani's efforts to express its gratitude to legendary artistes whose immense contributions helped establish Akashvani as one of the country's foremost cultural institutions. He said that portraits of more eminent artistes would be added to the gallery in subsequent phases and that similar galleries dedicated to distinguished local musicians would also be developed at Akashvani centres across the country.
Emphasising Akashvani's enduring commitment to Indian music, he said that the public broadcaster has consistently nurtured diverse musical traditions by providing generations of artistes with a platform to showcase their talent while catering to the varied preferences of listeners. He added that Akashvani's dedicated digital channels, ‘Raagam’ for Hindustani classical music and ‘Aaradhana’ for devotional music, are available round the clock on YouTube, News-on-Air app as well as on the WAVES OTT platform. He noted that Akashvani's artistes have played a significant role in taking India's rich musical heritage to audiences across the country and the world.
Addressing the gathering, Padma Vibhushan Pt. Hariprasad Chaurasia described the occasion as a "homecoming", recalling that his musical journey with Akashvani began through its Children's Programme. Referring to Akashvani as a family that has nurtured generations of artistes, he expressed hope that this rich cultural tradition would continue to flourish and that the institution would keep receiving the love and affection of listeners across the country.
The occasion was further enriched by a captivating flute recital by Pandit Rupak Kulkarni, one of Pt. Hariprasad Chaurasia's most distinguished disciples. A leading exponent of the Maihar Gharana, Pt. Kulkarni is an internationally acclaimed flautist, recipient of several national and international honours, and a top-grade Artist of Akashvani. His soulful performance, presented in the presence of his revered Guru, was warmly appreciated by the audience.
The inauguration of Swar Prerna Veethika marks another significant milestone in Akashvani's continuing efforts to preserve India's rich musical heritage and honour the legendary artistes whose contributions have enriched the country's public service broadcasting tradition.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
আকাশবাণীৰ ৯০ বৰ্ষপূৰ্তি উদ্‌যাপনৰ অংশ হিচাপে ‘স্বৰ প্ৰেৰণাৰ বীথিকা’ মুকলি
পদ্ম বিভূষণ পণ্ডিত হৰিপ্ৰসাদ চৌৰাছীয়াই কিংবদন্তি সংগীত শিল্পীসকলক উৎসৰ্গিত আলোকচিত্ৰ বীথিকাৰ উদ্বোধন কৰে
01 JUL 2026 6:23PM by PIB Guwahati
আকাশবাণীৰ ৯০ বছৰ পূৰ্ণ হোৱা উপলক্ষে আৰু ২০২৭ চনত ভাৰতত ৰেডিঅ’ সম্প্ৰচাৰৰ শতবৰ্ষ উদ্‌যাপনৰ প্ৰাক্‌ক্ষণত আকাশবাণীয়ে আজি ‘স্বৰ প্ৰেৰণাৰ বীথিকা’ নামৰ এক বিশেষ আলোকচিত্ৰ বীথিকাৰ শুভাৰম্ভণি কৰে। এই বীথিকাখন আকাশবাণী আৰু ভাৰতৰ কিংবদন্তি সংগীত শিল্পীসকলৰ মাজৰ চিৰন্তন সম্পৰ্কক উদ্‌যাপন কৰাৰ উদ্দেশ্যে উৎসৰ্গিত। নতুন দিল্লীৰ আকাশবাণী ভৱনৰ আকাশবাণী ৰং ভৱন প্ৰেক্ষাগৃহত পদ্ম বিভূষণ পণ্ডিত হৰিপ্ৰসাদ চৌৰাছীয়াই এই বীথিকাৰ উদ্বোধন কৰে।
প্ৰায় নটা দশক ধৰি আকাশবাণীয়ে দেশৰ শীৰ্ষস্থানীয় জনসেৱামূলক সম্প্ৰচাৰক হিচাপে ভাৰতৰ সমৃদ্ধ সংগীত ঐতিহ্য সংৰক্ষণ আৰু প্ৰসাৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। দেশৰ কিংবদন্তি শিল্পীসকলৰ পৰিবেশন লাখ লাখ শ্ৰোতাৰ কাষলৈ লৈ গৈ আকাশবাণীয়ে এই ঐতিহ্যক সুদৃঢ় কৰি তুলিছে। এই অক্ষয় ঐতিহ্যৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি স্বৰূপে ‘স্বৰ প্ৰেৰণাৰ বীথিকা’ৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। আকাশবাণীৰ সৈতে ওতঃপ্ৰোতভাৱে জড়িত হৈ দেশৰ সৰ্বোচ্চ অসামৰিক সন্মান লাভ কৰা বিশিষ্ট শিল্পীসকলক এই বীথিকাত সন্মান জনোৱা হৈছে। এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতীয় সংগীতলৈ তেওঁলোকৰ অমূল্য অৱদান সংৰক্ষণ কৰাৰ লগতে ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ শিল্পী আৰু সংগীতপ্ৰেমীসকলক অনুপ্ৰাণিত কৰা।
এই পদক্ষেপৰ প্ৰথম পৰ্যায়ত ২০ গৰাকী বিশিষ্ট সংগীত মনীষীৰ প্ৰতিচ্ছবি উন্মোচন কৰা হয়। বীথিকাখনত ভাৰত ৰত্ন সন্মানপ্ৰাপ্ত বিদূষী এমএছ সুব্বুলক্ষ্মী (কাৰ্ণাটক কণ্ঠ সংগীত), পণ্ডিত ৰবিশংকৰ (চিতাৰ), বিদূষী লতা মংগেশকৰ (নেপথ্য-গায়িকা), উস্তাদ বিস্মিল্লা খান (শ্বেহনাই), পণ্ডিত ভীমসেন যোশী (হিন্দুস্তানী শাস্ত্ৰীয় কণ্ঠ সংগীত) আৰু ড০ ভূপেন হাজৰিকাৰ (লোকসংগীত) প্ৰতিচ্ছবি সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও পদ্ম বিভূষণ সন্মানপ্ৰাপ্ত পণ্ডিত হৰিপ্ৰসাদ চৌৰাছীয়া (বাঁহী), উস্তাদ আমজাদ আলী খান (ছৰোদ) আৰু উস্তাদ আলাউদ্দিন খান (ছৰোদ)কো সন্মান জনোৱা হৈছে। লগতে পদ্মভূষণ সন্মানপ্ৰাপ্ত উস্তাদ হাফিজ আলী খান (ছৰোদ), পণ্ডিত বিৰজু মহাৰাজ (কথক), উস্তাদ আহমদ জান থিৰকোৱা (তবলা), পণ্ডিত কৃষ্ণৰাও শংকৰ পণ্ডিত (হিন্দুস্তানী কণ্ঠ সংগীত), বিদূষী শান্নো খুৰানা (কণ্ঠ সংগীত), পণ্ডিত দেবু চৌধুৰী (চিতাৰ), বিদূষী শৰণ ৰাণী বাকলীৱাল (ছৰোদ), উস্তাদ ছাবৰি খান (ছাৰেংগী), পণ্ডিত ৰাজন মিশ্ৰ আৰু পণ্ডিত সাজন মিশ্ৰ (হিন্দুস্তানী কণ্ঠ সংগীত), উস্তাদ আছাদ আলী খান (ৰুদ্ৰ বীণা) আৰু উস্তাদ মুছ্তাক হুছেইন খান (হিন্দুস্তানী কণ্ঠ সংগীত)ৰ প্ৰতিচ্ছবিও বীথিকাত স্থান লাভ কৰিছে।
এই উপলক্ষে ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰসাৰ ভাৰতীৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া শ্ৰী গৌৰৱ দ্বিবেদীয়ে কয় যে ‘স্বৰ প্ৰেৰণাৰ বীথিকা’ৰ উদ্বোধনে আকাশবাণীৰ সেই মহান শিল্পীসকলৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ সূচনা কৰিছে, যিসকলৰ অসামান্য অৱদানে আকাশবাণীক দেশৰ অন্যতম শ্ৰেষ্ঠ সাংস্কৃতিক প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে প্ৰতিষ্ঠিত কৰাত সহায় কৰিছে। তেওঁ কয় যে পৰৱৰ্তী পৰ্যায়সমূহত আৰু অধিক বিশিষ্ট শিল্পীৰ প্ৰতিচ্ছবি এই বীথিকাত সংযোজন কৰা হ’ব। লগতে দেশজুৰি আকাশবাণীৰ বিভিন্ন কেন্দ্ৰত সংশ্লিষ্ট অঞ্চলৰ বিশিষ্ট সংগীতশিল্পীসকলক উৎসৰ্গিত একেধৰণৰ বীথিকাও গঢ়ি তোলা হ’ব।
ভাৰতীয় সংগীতৰ প্ৰতি আকাশবাণীৰ দীৰ্ঘদিনীয়া অংগীকাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ কয় যে, জনসেৱামূলক সম্প্ৰচাৰকটোৱে বিভিন্ন সংগীত পৰম্পৰাক ধাৰাবাহিকভাৱে লালন-পালন কৰি আহিছে আৰু প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম শিল্পীসকলক নিজৰ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শনৰ এক বলিষ্ঠ মঞ্চ প্ৰদান কৰাৰ লগতে শ্ৰোতাসকলৰ বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ ৰুচিৰো যত্ন লৈ আহিছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে, হিন্দুস্তানী শাস্ত্ৰীয় সংগীতৰ বাবে উৎসৰ্গিত ‘ৰাগম’ আৰু ভক্তিমূলক সংগীতৰ বাবে ‘আৰাধনা’ নামৰ আকাশবাণীৰ বিশেষ ডিজিটেল চেনেল দুটা ইউটিউব, নিউজ-অন-এয়াৰ এপ আৰু ৱেভছ অ’টিটি মঞ্চত চৌবিশ ঘণ্টাই উপলব্ধ। তেওঁ কয় যে, আকাশবাণীৰ শিল্পীসকলে ভাৰতৰ সমৃদ্ধ সংগীত ঐতিহ্য দেশ-বিদেশৰ শ্ৰোতাসকলৰ কাষলৈ লৈ যোৱাত উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছে।
সমবেত অতিথিসকলক সম্বোধন কৰি পদ্ম বিভূষণ পণ্ডিত হৰিপ্ৰসাদ চৌৰাছীয়াই এই অনুষ্ঠানক “ঘৰলৈ উভতি অহা” বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে আকাশবাণীৰ শিশু কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তেই তেওঁৰ সংগীত যাত্ৰাৰ আৰম্ভণি হৈছিল। আকাশবাণীক প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম শিল্পীক লালন-পালন কৰা এক পৰিয়াল বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে যে এই সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক পৰম্পৰা আগন্তুক দিনতো সমানে বিকশিত হৈ থাকিব আৰু দেশৰ শ্ৰোতাসকলৰ মৰম-স্নেহ আকাশবাণীয়ে সদায় লাভ কৰি থাকিব।
এই অনুষ্ঠানত পণ্ডিত হৰিপ্ৰসাদ চৌৰাছীয়াৰ অন্যতম বিশিষ্ট শিষ্য পণ্ডিত ৰূপক কুলকাৰ্ণীয়ে মনোমোহা বাঁহী বাদনৰ অনুষ্ঠান পৰিৱেশন কৰি অনুষ্ঠানটোক অধিক গাম্ভীৰ্য প্ৰদান কৰে। মাইহাৰ ঘৰানাৰ এজন বিশিষ্ট প্ৰতিনিধি পণ্ডিত কুলকাৰ্ণী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় খ্যাতিসম্পন্ন বাঁহীবাদক, বহু ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মানৰ অধিকাৰী আৰু আকাশবাণীৰ শীৰ্ষ-শ্ৰেণীৰ শিল্পী। তেওঁৰ পূজনীয় গুৰুৰ উপস্থিতিত পৰিৱেশিত হৃদয়স্পৰ্শী বাঁহী বাদনে উপস্থিত দৰ্শকৰ উষ্ম সমাদৰ লাভ কৰে।
‘স্বৰ প্ৰেৰণাৰ বীথিকা’ৰ উদ্বোধনে ভাৰতৰ সমৃদ্ধ সংগীত ঐতিহ্য সংৰক্ষণ আৰু দেশৰ জনসেৱামূলক সম্প্ৰচাৰৰ ঐতিহ্য সমৃদ্ধ কৰা কিংবদন্তি শিল্পীসকলক সন্মান জনোৱাৰ ক্ষেত্ৰত আকাশবাণীৰ ধাৰাবাহিক প্ৰচেষ্টাৰ আন এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি হিচাপে পৰিগণিত হ’ল।