Ministry of Rural Development
VB-G RAM G Act comes into force across the country from today; “A historic day for rural India”: Shivraj Singh Chouhan
National launch of VB-G RAM G to be held in Tirupati, Andhra Pradesh on 2 July; Union Minister Shivraj Singh Chouhan, Chief Minister N. Chandrababu Naidu and Deputy Chief Minister Pawan Kalyan to participate
Revised wage rates under VB-G RAM G notified; No notified daily wage below ₹300, national average wage increased by over 10 per cent
01 JUL 2026 6:22PM by PIB Delhi
Marking a historic milestone in strengthening rural livelihoods and advancing the vision of a developed rural India, the Viksit Bharat – Guarantee for Rozgar and Aajeevika Mission (Gramin) [VB-G RAM G] Act, 2025 has come into force across the country from today. With the commencement of the Act, eligible rural households will now have a statutory entitlement to 125 days of guaranteed wage employment. The Act seeks to make rural employment more effective, transparent and outcome-oriented while accelerating the creation of durable rural assets, conservation of natural resources, enhancement of agricultural productivity, livelihood promotion and women-led development.
With the Act becoming operational, the Government of India has also notified the revised wage rates under the VB-G RAM G Act, 2025 for all States, Union Territories and notified wage areas. As a result, no notified daily wage anywhere in the country will be below ₹300. The national average notified wage has increased from ₹298.8 per day to ₹327.4 per day, reflecting an average enhancement of more than 10 per cent. States such as Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, West Bengal, Assam, Arunachal Pradesh and Himachal Pradesh have witnessed wage increases ranging from 15 to 25 per cent. To ensure seamless and effective implementation of the Act from day one, the Government has already released an interim allocation of ₹95,692.31 crore to States and Union Territories to facilitate uninterrupted employment generation, timely wage payments and execution of development works.
Union Minister for Rural Development and Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Shivraj Singh Chouhan said that today marks a historic and unprecedented day for rural India. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the VB-G RAM G Act is not merely a new law but a transformative initiative that ushers in a new era of dignity, self-respect and livelihood security for millions of rural workers. He said that eligible rural families will now have a statutory right to 125 days of employment instead of 100 days. Shri Chouhan emphasized that the Government's highest priority is to ensure that no eligible rural worker is deprived of employment even for a single day. He added that the Centre and the States have completed all necessary administrative, financial and technical preparations for the smooth rollout of the Act. Expressing confidence in the initiative, he said it would create new livelihood opportunities in villages, accelerate the creation of durable assets, strengthen women’s empowerment and give fresh momentum to the vision of an Atmanirbhar and Viksit Rural India. He also called upon all citizens to become partners in building prosperous, empowered and self-reliant villages.
To mark the national rollout of the VB-G RAM G Act, 2025, a National Launch Programme will be held on 2 July 2026 at Mukkavaripalle Village, Obulavaripalle Mandal, Tirupati District, Andhra Pradesh. The programme will be attended by Union Minister for Rural Development and Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Shivraj Singh Chouhan, Chief Minister of Andhra Pradesh Shri N. Chandrababu Naidu, Deputy Chief Minister Shri Konidela Pawan Kalyan, Minister of State Dr. Chandra Sekhar Pemmasani, Minister of State Shri Kamlesh Paswan, along with other dignitaries.
21SZ.jpeg)
The National Launch Programme will feature the formal launch of VB-G RAM G, distribution of Rural Employment Guarantee Cards to beneficiaries, launch of the VB-G RAM G software platform, release of key publications, interaction with beneficiaries, and the inauguration of several initiatives aimed at ensuring the effective implementation of the Act.

ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜିଠାରୁ ସାରା ଦେଶରେ ଲାଗୁ ହେଲା ଭିବି-ଜି ରାମ୍ ଜି ଆଇନ; “ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ପାଇଁ ଐତିହାସିକ ଦିନ”: ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
ତିରୁପତିରେ ହେବ ଭିବି-ଜି ରାମ୍ ଜିର ଜାତୀୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ; ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟର ଶୀର୍ଷ ନେତୃତ୍ୱ
ଭିବି-ଜି ରାମ୍ ଜି ଅଧୀନରେ ସଂଶୋଧିତ ମଜୁରୀ ହାର ଘୋଷଣା; ସର୍ବନିମ୍ନ ଦୈନିକ ମଜୁରୀ ₹୩୦୦ରୁ କମ୍ ନୁହେଁ
01 JUL 2026 6:22PM by PIB Bhubaneswar
ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ବିକଶିତ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଦିଗରେ ଏକ ଏତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରି, 'ବିକଶିତ ଭାରତ - ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଫର୍ ରୋଜଗାର ଆଣ୍ଡ ଆଜୀବିକା ମିଶନ (ଗ୍ରାମୀଣ)' [ଭିବି ଜି ରାମ ଜି] ଆଇନ, ୨୦୨୫ ଆଜିଠାରୁ ସାରା ଦେଶରେ ଲାଗୁ ହୋଇଛି। ଏହି ଆଇନର ପ୍ରଣୟନ ଦ୍ୱାରା, ଯୋଗ୍ୟ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏବେ ୧୨୫ ଦିନର ରୋଜଗାରକୁ ଆଇନଗତ ଅଧିକାରର ମାନ୍ୟତା ମିଳିଛି। ସ୍ଥାୟୀ ଗ୍ରାମୀଣ ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟି, ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳର ସଂରକ୍ଷଣ, କୃଷି ଉତ୍ପାଦନଶୀଳତା ବୃଦ୍ଧି, ଜୀବିକା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ମହିଳା-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ସହିତ ଗ୍ରାମୀଣ ରୋଜଗାରକୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ପରିଣାମ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ କରିବା ଏହି ଆଇନର ମୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ।
ଏହି ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଦ୍ୱାରା, ଭାରତ ସରକାର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ, କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ବିଜ୍ଞପ୍ତିଭୁକ୍ତ ମଜୁରୀ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଭିବି ଜି ରାମ ଜି ଆଇନ- ୨୦୨୫ ଅଧୀନରେ ସଂଶୋଧିତ ମଜୁରୀ ହାର ମଧ୍ୟ ବିଜ୍ଞପ୍ତିଭୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ, ଦେଶର କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ମଧ୍ୟ ବିଜ୍ଞପ୍ତିଭୁକ୍ତ ଦୈନିକ ମଜୁରୀ ୩୦୦ ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ହେବ ନାହିଁ। ଜାତୀୟ ହାରାହାରି ବିଜ୍ଞପ୍ତିଭୁକ୍ତ ମଜୁରୀ ଦୈନିକ ୨୯୮.୮ ଟଙ୍କାରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୩୨୭.୪ ଟଙ୍କା ହୋଇଛି, ଯାହା ୧୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହାରାହାରି ବୃଦ୍ଧିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ବିହାର, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ଆସାମ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଭଳି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ମଜୁରୀ ୧୫ ରୁ ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ହିଁ ଆଇନର ସୁଗମ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ଅଦ୍ୟାବଧି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ୯୫,୬୯୨ କୋଟି ୩୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀକାଳୀନ ଆବଣ୍ଟନ ଜାରି କରିସାରିଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି, ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀ ମଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପାଦନ ସହଜ ହୋଇପାରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଏବଂ କୃଷି ଓ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜିର ଦିନ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଏତିହାସିକ ଏବଂ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଦିନ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭିବି ଜି ରାମ ଜି ଆଇନ କେବଳ ଏକ ନୂଆ ଆଇନ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ରୂପାନ୍ତରଣମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ, ଯାହା କୋଟି କୋଟି ଗ୍ରାମୀଣ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ମର୍ଯ୍ୟାଦା, ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ଏବଂ ଜୀବିକା ସୁରକ୍ଷାର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ସୂତ୍ରପାତ କରିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୋଗ୍ୟ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୦୦ ଦିନ ବଦଳରେ ୧୨୫ ଦିନର ରୋଜଗାର ପାଇଁ ଆଇନଗତ ଅଧିକାର ପାଇବେ। ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଯେ କୌଣସି ବି ଯୋଗ୍ୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଶ୍ରମିକ ଯେପରି ଗୋଟିଏ ଦିନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ରୋଜଗାରରୁ ବଞ୍ଚିତ ନ ହୁଅନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଇନର ସୁଗମ ଶୁଭାରମ୍ଭ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପ୍ରଶାସନିକ, ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଶେଷ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଗାଁଗୁଡ଼ିକରେ ଜୀବିକାର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ସ୍ଥାୟୀ ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ, ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଓ ବିକଶିତ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ସେ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସମୃଦ୍ଧ, ସଶକ୍ତ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଗ୍ରାମ ଗଠନରେ ଅଂଶୀଦାର ହେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି।
ଭିବି ଜି ରାମ ଜି ଆଇନ-୨୦୨୫ର ଜାତୀୟ ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ସ୍ମରଣୀୟ କରିବା ପାଇଁ, ଆସନ୍ତାକାଲି ଅର୍ଥାତ ୨ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୬ରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ତିରୁପତି ଜିଲ୍ଲା ଓ ବୁଲାଭାରୀପଲ୍ଲେ ମଣ୍ଡଳ ଅନ୍ତର୍ଗତ ମୁକ୍କାଭାରୀପଲ୍ଲେ ଗ୍ରାମରେ ଏକ ଜାତୀୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଏବଂ କୃଷି ଓ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏନ୍. ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ନାଇଡୁ, ଉପ-ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କୋଣିଦେଲା ପବନ କଲ୍ୟାଣ, ରାଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଚନ୍ଦ୍ର ଶେଖର ପେମ୍ମାସାନୀ, ରାଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କମଲେଶ ପାସୱାନଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଯୋଗଦେବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି।
ଏହି ଜାତୀୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭିବି ଜି ରାମ ଜି- ଆଇନ ୨୦୨୫ର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଶୁଭାରମ୍ଭ, ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ 'ଗ୍ରାମୀଣ ରୋଜଗାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କାର୍ଡ' ବଣ୍ଟନ, ଭିବି ଜି ରାମ ଜି ସଫ୍ଟୱେର୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଶୁଭାରମ୍ଭ, ପ୍ରମୁଖ ପୁସ୍ତିକାଗୁଡ଼ିକର ଉନ୍ମୋଚନ, ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଆଇନର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି।