Ministry of Rural Development
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan launches nationwide ‘Viksit Bharat – G-Ram G Act’ from Andhra Pradesh with Chief Minister Shri Chandrababu Naidu and Deputy Chief Minister Shri Pawan Kalyan
“Every hand should have work, every stomach should have food”: Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan says that Prime Minister Shri Narendra Modi’s resolve is being implemented on the ground
“Moving beyond MGNREGA to VB - G Ram G, now a firm guarantee of employment for 125 days”: Shri Shivraj Singh
“Target of Rs. 7.5 lakh crore in five years, more than Rs. 2 crore per panchayat every year for development”: Union Minister of Rural Development
“Full value for the labourer’s sweat, legal provision for payment of delayed wages with interest”: Shri Shivraj Singh
“Special package of Rs. 7,707 crore for Andhra Pradesh in nine months, a new model of village development”: Shri Shivraj Singh Chouhan
Shivraj Ji’s gift to Andhra Pradesh – Relief to Totapuri mango farmers along with big approvals for housing and roads
“Not three capitals, but one permanent capital for a golden Andhra Pradesh”: Shri Chandrababu Naidu
Rs 1 lakh crore investment to make it a horticulture hub, Shri Chandrababu Naidu’s plan
“Shri Shivraj ji’s 49 years of public life is a symbol of dedication to public service, farmers and rural India”: Shri Pawan Kalyan
02 JUL 2026 6:53PM by PIB Delhi
The nationwide launch of ‘Viksit Bharat – Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin) Yojana’ took place today from Mukkavaripalli village in Tirupati district of Andhra Pradesh. Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare and Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan, Andhra Pradesh Chief Minister Shri Chandrababu Naidu, Deputy Chief Minister Shri Pawan Kalyan, Union Ministers of State Dr. Chandrashekhar Pemmnasani and Shri Kamlesh Paswan, along with MPs, MLAs and thousands of people from the public were present. During this programme, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a new model was presented for employment guarantee for poor labourers, farmers and villages across the country, along with large financial allocations for village development and a transparent system.
Starting with salutations at the feet of Lord Venkateswara – VB - G Ram G
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan began his address with ‘Namah Venkateswaraya’ and chants of ‘Govinda, Govinda’, stating that launching the ‘Viksit Bharat G - Ram G Yojana’ from this sacred land is like a shower of divine blessings for the poor and labourers. He prayed that no poor labourer in the country should remain without work, and that every hand should get work and every stomach should get food. He thanked Prime Minister Shri Narendra Modi from the heart for implementing this resolve on the ground.
From MGNREGA to VB - G Ram G – A leap to guaranteed employment for 125 days
Shri Shivraj Singh Chouhan reminded that the MGNREGA (Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act) started during the former UPA government provided a guarantee of only 100 days of employment. He said that under Prime Minister Shri Narendra Modi’s new strategy, the ‘Viksit Bharat – G Ram G Yojana’ provides a firm guarantee of a full 125 days of work for labourers. He said that this is not just an increase in the number of days but a change in thinking, with the goal now that no hand should remain empty. He proudly stated that on the very first day of the new scheme’s implementation, lakhs of labourers across the country have received work, and MGNREGA has been transformed into the improved form of VB - G Ram G Yojana.
Provision of Rs. 1.51 lakh crore in the first year, target of Rs. 7.5 lakh crore in five years
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan spoke in detail about the financial aspects of the scheme and said that in the very first year of the ‘Viksit Bharat – G Ram G Yojana’, the Centre’s share will be more than Rs. 95,000 crore and adding the states’ 40 per cent share, the annual expenditure will reach around Rs. 1.51 lakh crore. Shri Shivraj Singh informed that the target is to spend a total of Rs. 7.5 lakh crore under this scheme over the next five years. This money will reach the country’s 2.86 lakh panchayats, giving each panchayat an average of more than Rs. 2 crore per year, which will increase employment in villages and also create permanent assets.
Legal guarantee of employment – Work within 15 days, otherwise unemployment allowance
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan said that under the ‘Viksit Bharat – G Ram G Yojana’, labourers’ rights have been given legal strength. Upon any labourer demanding work, it will be mandatory to provide employment within 15 days, and if work is not provided within the stipulated time, the concerned labourer will have to be given unemployment allowance. He emphasised that now no one can play with the labourer’s sweat. To end the old problem of delay in wage payment, the scheme includes a provision that if wages are delayed, the labourer will be paid the delayed wages along with interest. This is so that the labourer gets the full value of his sweat and the ‘Modi Mantra’ of considering service to the poor as worship of God is visible on the ground.
Strengthening the system with 9 per cent administrative expenditure, full salary for field staff
Union Minister of Rural Development Shri Shivraj Singh informed that administrative expenditure has been increased from 6 per cent to 9 per cent for effective implementation of the scheme. Under this, more than Rs. 13,000 crore have been kept for the salaries and facilities of Gram Rozgar Sahayaks (contractual workers at Gram Panchayats), mates and other field-level employees. He said that it is necessary for the employees who handle the work of labourers and development in villages to get their full salary on time so that they do not get distracted and the system remains strong. In this way, this scheme will work to strengthen the administrative structure along with the labourers.
Village’s decision in the village – Gram Sabha will decide the works
Shri Shivraj Singh Chouhan said in clear words that which work will be done in which village will not be decided from Delhi or Amaravati (in Andhra Pradesh). The right to decide works will remain with the gram panchayat and gram sabha. Giving an example, he said that the people of the village themselves will decide whether they want an Anganwadi, school, hospital or road, whether they want to build farm roads, structures for FPOs (Farmer Producer Organisations), ponds, check dams, dams or safety walls for protection from natural disasters – all these decisions will be taken by the gram sabha sitting in the village. The village’s decision will be in the village; this is the soul of the G-Ram-G Yojana.
Additional help for backward panchayats, special amount of Rs. 7,707 crore for Andhra Pradesh
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan told the states that they can grade their panchayats into A, B, C categories and give more funds to those panchayats that are lagging in development so that the pace of development in interior and backward areas increases. In the context of Andhra Pradesh, he informed that a special amount of Rs. 7,707 crore from the Centre is being given under the ‘Viksit Bharat – G Ram G Yojana’ for a period of only nine months. Along with the state government’s share, this package will bring Andhra Pradesh among the top states in the country and give great strength for employment and development in villages. He expressed confidence that under the leadership of Chief Minister Shri Chandrababu Naidu and Deputy Chief Minister Shri Pawan Kalyan, Andhra Pradesh will emerge as a model of village development.
New wage rates
Shri Shivraj Singh Chouhan announced that now the wage in any state will not be less than Rs. 300. In Andhra Pradesh, this rate has been kept between Rs. 312-315 so that labourers get the full value of their sweat.
Big gifts for Prime Minister’s housing and rural roads – Approval letters handed over from the stage
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan announced big gifts for poor families and villages of Andhra Pradesh under the Pradhan Mantri Awas Yojana – Gramin (PMAY-G) and Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana – IV (PMGSY). He informed that 74,212 new pucca houses have been sanctioned for Andhra Pradesh under the Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY) so that no eligible poor family remains in a kachcha house and everyone gets honourable housing. Along with this, he also addressed the concern of those villages that are not yet connected by pucca roads. Union Minister Shri Shivraj Singh said that for such areas, 146 new roads and 19 bridges have been sanctioned with a total amount of more than Rs. 422 crore. Shri Shivraj Singh Chouhan handed over the approval letters for these sanctions from the stage to the Chief Minister and Deputy Chief Minister and assured that if villages progress, India will change and the Central Government will leave no stone unturned in the complete rural development of Andhra Pradesh.
Relief for Totapuri mango farmers – Market intervention to guarantee fair prices
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan referred to the problems of Totapuri mango producing farmers of Andhra Pradesh and said that due to falling prices of Totapuri mango, farmers are suffering heavy losses, therefore the Central Government has decided to purchase large quantities of Totapuri mango under the Market Intervention Scheme (MIS) so that farmers get fair prices and their hard work is protected. Along with this, he informed that the ICR scientific team will work with the state government team on drafting and variety change techniques so that the productivity of mango orchards increases and better varieties are available in the market.
Resolve for environmental protection
Shri Shivraj Singh Chouhan appealed to the people to take a pledge for environmental protection and said that he himself plants trees every day and urged the public to plant at least one tree on their birthday. From this stage, he made the people take a collective pledge for developed villages, developed Andhra Pradesh and developed India (Viksit Bharat).
Viksit Bharat – G Ram G Yojana is transformative for villages and rural life standards
Chief Minister Shri Chandrababu Naidu, in his address, described the ‘Viksit Bharat – G Ram G Yojana’ as a programme that will bring change in villages and rural life standards. He said that earlier MGNREGA had started from Rayalaseema and given a model to the country, now on the same base but in a more empowered form, the ‘VB - G RAM G Yojana’ is starting and is a big step towards Swarna (golden) Andhra Pradesh and Viksit Bharat. He said that with the guarantee of 125 days of employment along with works like farm roads, ponds, drainage and other facilities and social security for landless labourers, there will be direct improvement in rural life standards.
Digital monitoring to curb corruption, planning of development from Gram Sabhas
Shri Chandrababu Naidu informed that in this new scheme, digital master roll, payments based on Aadhaar, real-time monitoring and geo-tagging technologies will be used for monitoring of works. This will stop the old practice of accounting on paper without doing the work and money will be spent at the right place. Referring to the Gram Sabhas held in the state in recent years under the leadership of Shri Pawan Kalyan, CC (cement concrete) roads, goshalas, water tanks, pump-ponds and roads built in tribal areas, he said that on the basis of these experiences, the ‘VB - G Ram G Yojana’ will now be implemented in the best way and Andhra Pradesh will be made a model state of the country.
Big investment for horticulture hub
The Chief Minister also shared his vision to make the Rayalaseema region a horticulture hub. He said that under the Purvodaya programme, a target of about Rs. 40,000 crore of public or government investment and about Rs. 60,000 crore of private investment has been set so that through irrigation projects, road connectivity, warehouses and infrastructure, Rayalaseema can be made a major centre of fruits and horticulture in the country. He described this vision as a decisive step towards Swarna Andhra Pradesh and said that rural employment, horticulture, industry investment and infrastructure – all together will contribute to making Andhra Pradesh a leading state.
Amaravati, Polavaram and industry investment for Swarna Andhra Pradesh
Shri Chandrababu Naidu described Amaravati as the ‘Capital of the Gods’ and said that with the help of the Central Government, through projects like the capital project, Polavaram, Visakhapatnam Steel Plant, data centres and fighter jet project, the brand image of Andhra Pradesh has been raised again. He said that right leader, right place, right time – that is Prime Minister Shri Narendra Modi and along with the vision of making India the number one country by 2047, work is progressing rapidly towards Swarna Andhra Pradesh.
In the programme, Union Minister of State for Rural Development Dr. Chandrashekhar Pemmnasani said that in ‘VB - G Ram G’, not only have the days of work been increased from Rs. 100 to 125, but there is also a provision for unemployment allowance in case of non-availability of work. This will ensure that every worker gets work. On the other hand, Union Minister of State for Rural Development Shri Kamlesh Paswan said that the ‘VB - G Ram G Yojana’ will become the foundation of Viksit Bharat. Under this scheme, more than 300 types of works will be done which will play a very important role in making rural India empowered and prosperous. Rural Development Department Secretary Shri Rohit Kansal and Joint Secretary Smt. Rohini R. Bhajibhakare were also present in the programme.
Andhra Pradesh gets strength from Centre’s cooperation
Deputy Chief Minister Shri Pawan Kalyan said that Shivraj Ji, your 49 years of public life is a symbol of public service and dedication towards farmers and rural India. As a six-time MP and four-time Chief Minister of Madhya Pradesh, you have served the country and set an inspiring example. Your struggle and jail journey during the Emergency to protect democracy is a source of inspiration for all of us. Under your guidance and the leadership of Prime Minister Ji, Andhra Pradesh has received approval of Rs. 12,845 crore for rural development. With your cooperation, the panchayati raj system in the state has been strengthened and many important development works including plantation in tribal areas have progressed and Andhra Pradesh has reached the first position in the national ranking of RGSA (Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan) from the 24th position. He said that by choosing Andhra Pradesh for the national launch of VB - G RAM G, you have increased the honour of every citizen of our state.
At the beginning of the programme, Chief Minister Shri Naidu and Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan reached the farm pond activity site, performed puja and ground breaking, planted saplings, saw the ‘Magic Drain’ demonstration and observed the exhibition of Andhra Pradesh’s achievements and initiatives.

গ্ৰামোন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ পৰা মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী চন্দ্ৰবাবু নাইডু আৰু উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পৱন কল্যাণৰ সৈতে দেশজুৰি ‘বিকশিত ভাৰত – জি-ৰাম জি এক্ট’ আঁচনিৰ শুভাৰম্ভ কৰে
“প্ৰতিখন হাতেই কাম পাব লাগে, প্ৰতিটো পেটে অন্ন পাব লাগে”: কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ এই সংকল্প বাস্তৱ ক্ষেত্ৰত ৰূপায়ণ কৰা হৈছে।
“এমজিএনৰেগাৰ (MGNREGA) পৰা আগবাঢ়ি এতিয়া 'বিকশিত ভাৰত – জি ৰাম জি' (VB - G Ram G) আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হৈছে, যি এতিয়া ১২৫ দিনৰ নিয়োগৰ এক দৃঢ় নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰে”: শ্ৰী শিৱৰাজ সিং
“পাঁচ বছৰত ৭.৫ লাখ কোটি টকাৰ লক্ষ্য, উন্নয়নৰ বাবে প্ৰতিখন পঞ্চায়তক প্ৰতি বছৰে ২ কোটিতকৈও অধিক টকা প্ৰদান কৰা হ’ব”: কেন্দ্ৰীয় গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰী
“শ্ৰমিকৰ ঘামৰ পূৰ্ণ মূল্য দিয়া হ’ব, পলমকৈ হোৱা মজুৰি পৰিশোধৰ ক্ষেত্ৰত সুতৰ সৈতে ধন দিয়াৰ আইনী ব্যৱস্থা কৰা হৈছে”: শ্ৰী শিৱৰাজ সিং
“ন মাহত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ বাবে ৭,৭০৭ কোটি টকাৰ বিশেষ পেকেজ, গাঁৱৰ উন্নয়নৰ এক নতুন আৰ্হি”: শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশলৈ শিৱৰাজ জীৰ উপহাৰ – গৃহ নিৰ্মাণ আৰু পথৰ বাবে বৃহৎ অনুমোদনৰ লগতে তোতাপুৰী আম খেতিয়কসকললৈ সকাহ
“তিনিখন ৰাজধানী নহয়, বৰঞ্চ এক সোণালী অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ বাবে এখন স্থায়ী ৰাজধানী হ’ব”: শ্ৰী চন্দ্ৰবাবু নাইডু
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশক উদ্যান শস্যৰ কেন্দ্ৰস্থলী হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ ১ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ, শ্ৰী চন্দ্ৰবাবু নাইডুৰ পৰিকল্পনা
“শ্ৰী শিৱৰাজ জীৰ ৪৯ বছৰীয়া ৰাজহুৱা জীৱন জনসেৱা, কৃষক আৰু গ্ৰাম্য ভাৰতৰ প্ৰতি থকা উৎসৰ্গাৰ এক প্ৰতীক”: শ্ৰী পৱন কল্যাণ
02 JUL 2026 6:53PM by PIB Guwahati
‘বিকশিত ভাৰত – গ্যারান্টি ফৰ ৰোজগাৰ এণ্ড আজীৱিকা মিছন (গ্ৰামীণ) যোজনা’ৰ দেশজোৰা শুভাৰম্ভ কাৰ্যসূচী আজি অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ তিৰুপতি জিলাৰ মুক্কাভাৰীপল্লী গাঁৱৰ পৰা অনুষ্ঠিত হয়। কেন্দ্ৰীয় কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ তথা গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী চন্দ্ৰবাবু নাইডু, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পৱন কল্যাণ, কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীদ্বয় ড০ চন্দ্ৰশেখৰ পেম্মাছানি আৰু শ্ৰী কমলেশ পাছৱানৰ লগতে সাংসদ, বিধায়ক আৰু হাজাৰ হাজাৰ সৰ্বসাধাৰণ ৰাইজ এই কাৰ্যসূচীত উপস্থিত থাকে। এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত, প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত দেশৰ দৰিদ্ৰ শ্ৰমিক, কৃষক আৰু গাঁওসমূহৰ নিয়োগৰ নিশ্চয়তাৰ বাবে এক নতুন আৰ্হি উপস্থাপন কৰাৰ লগতে গ্ৰাম্য উন্নয়নৰ বাবে বৃহৎ বিত্তীয় আবণ্টন আৰু এক স্বচ্ছ ব্যৱস্থা প্ৰদৰ্শন কৰা হয়।
শ্ৰী ভেংকটেশ্বৰ ভগৱানৰ চৰণ কমলত সেৱা জনাই আৰম্ভ কৰিলোঁ – ভি.বি. - জি ৰাম জি
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে ‘নমঃ ভেংকটেশ্বৰায়’ আৰু ‘গোবিন্দ, গোবিন্দ’ ধ্বনিৰে তেওঁৰ ভাষণ আৰম্ভ কৰে আৰু কয় যে এই পবিত্ৰ ভূমিৰ পৰা ‘বিকশিত ভাৰত জি - ৰাম জি যোজনা’ৰ শুভাৰম্ভ কৰাটো দৰিদ্ৰ আৰু শ্ৰমিকসকলৰ বাবে ঈশ্বৰীয় আশীৰ্বাদৰ বৰষুণস্বৰূপ। তেওঁ প্ৰাৰ্থনা জনায় যে দেশৰ কোনো দৰিদ্ৰ শ্ৰমিক যেন কাম নোহোৱাকৈ থাকিবলগীয়া নহয়, আৰু প্ৰতিটো হাতেই যেন কাম পায় আৰু প্ৰতিটো পেটে যেন অন্ন পায়। এই সংকল্প বাস্তৱ ক্ষেত্ৰত ৰূপায়ণ কৰাৰ বাবে তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক আন্তৰিক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
এমজিএনৰেগাৰ (MGNREGA) পৰা এতিয়া 'বিকশিত ভাৰত – জি ৰাম জি' (VB - G Ram G) – ১২৫ দিনৰ নিয়োগৰ নিশ্চয়তালৈ এক বৃহৎ পদক্ষেপ
শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে সোঁৱৰাই দিয়ে যে পূৰ্বৰ ইউ.পি.এ. চৰকাৰৰ কাৰ্যকালত আৰম্ভ হোৱা এমজিএনৰেগা (মহাত্মা গান্ধী ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰামীণ নিয়োগ নিশ্চিতকৰণ আইন) আঁচনিয়ে মাত্ৰ ১০০ দিনৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ গেৰাণ্টি প্ৰদান কৰিছিল। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নতুন কৌশলৰ অধীনত ‘বিকশিত ভাৰত – জি ৰাম জি যোজনা’ই শ্ৰমিকসকলৰ বাবে সম্পূৰ্ণ ১২৫ দিনৰ কামৰ এক দৃঢ় নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰে। তেওঁ কয় যে এইটো কেৱল দিনৰ সংখ্যা বৃদ্ধিয়েই নহয়, বৰঞ্চ চিন্তা-ধাৰাৰ এক পৰিৱৰ্তন, যাৰ লক্ষ্য হৈছে এতিয়া কোনো এটা হাতেই যেন খালী হৈ নাথাকে। তেওঁ গৌৰৱেৰে উল্লেখ কৰে যে এই নতুন আঁচনিখন ৰূপায়ণৰ প্ৰথমটো দিনতেই দেশজুৰি লাখ লাখ শ্ৰমিকে কাম লাভ কৰিছে, আৰু এমজিএনৰেগাক এতিয়া ‘বিকশিত ভাৰত – জি ৰাম জি যোজনা’ৰ এক উন্নত ৰূপলৈ পৰিৱৰ্তন কৰা হৈছে।
প্ৰথম বছৰত ১.৫১ লাখ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা, পাঁচ বছৰত ৭.৫ লাখ কোটি টকাৰ লক্ষ্য
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে এই আঁচনিখনৰ বিত্তীয় দিশসমূহৰ বিষয়ে বিতংভাৱে উল্লেখ কৰি কয় যে ‘বিকশিত ভাৰত – জি ৰাম জি যোজনা’ৰ প্ৰথমটো বছৰতে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ অংশ হ’ব ৯৫,০০০ কোটিতকৈও অধিক টকা আৰু ইয়াৰ সৈতে ৰাজ্যসমূহৰ ৪০ শতাংশ অংশ সংযোগ কৰিলে বাৰ্ষিক ব্যয় প্ৰায় ১.৫১ লাখ কোটি টকাত উপনীত হ’ব। শ্ৰী শিৱৰাজ সিঙে অৱগত কৰে যে অহা পাঁচ বছৰত এই আঁচনিৰ অধীনত মুঠ ৭.৫ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰাৰ লক্ষ্য স্থিৰ কৰা হৈছে। এই ধন ধন দেশৰ ২.৮৬ লাখ পঞ্চায়তত উপলব্ধ হ’ব, যাৰ ফলত প্ৰতিখন পঞ্চায়তে প্ৰতি বছৰে গড়ে ২ কোটিতকৈও অধিক টকা লাভ কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা গাঁওসমূহত নিয়োগৰ সুযোগ বৃদ্ধি পাব আৰু স্থায়ী সম্পদো সৃষ্টি হ’ব।
নিয়োগৰ আইনী নিশ্চয়তা – ১৫ দিনৰ ভিতৰত কাম, অন্যথা নিবনুৱা ভাট্টা প্ৰদান
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে কয় যে ‘বিকশিত ভাৰত – জি ৰাম জি যোজনা’ৰ অধীনত শ্ৰমিকসকলৰ অধিকাৰক আইনী শক্তি প্ৰদান কৰা হৈছে। কোনো শ্ৰমিকে কামৰ দাবী কৰিলে ১৫ দিনৰ ভিতৰত সংস্থাপন দিয়াটো বাধ্যতামূলক হ’ব আৰু যদি নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ ভিতৰত কাম যোগান ধৰা নহয়, তেন্তে সংশ্লিষ্ট শ্ৰমিকাজনক নিবনুৱা ভাট্টা প্ৰদান কৰিব লাগিব। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এতিয়া কোনেও শ্ৰমিকৰ ঘামৰ সৈতে হেতালি খেলিব নোৱাৰে। মজুৰি পৰিশোধৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা পলমৰ পুৰণি সমস্যাটো অন্ত পেলাবলৈ এই আঁচনিত এক ব্যৱস্থা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে যে যদি মজুৰি প্ৰদানত পলম হয়, তেন্তে শ্ৰমিকাজনক সুতৰ সৈতে পলম হোৱা মজুৰি পৰিশোধ কৰা হ’ব। এইয়া এইবাবেই কৰা হৈছে যাতে শ্ৰমিকে তেওঁৰ ঘামৰ পূৰ্ণ মূল্য লাভ কৰে আৰু দৰিদ্ৰ জনসাধাৰণৰ সেৱাক ভগৱানৰ আৰাধনা বুলি গণ্য কৰা ‘মোদী মন্ত্ৰ’ বাস্তৱ ক্ষেত্ৰত প্ৰতিফলিত হয়।
প্ৰশাসনিক ব্যয় ৯ শতাংশ কৰি ব্যৱস্থাটোক শক্তিশালী কৰা, ক্ষেত্ৰভিত্তিক কৰ্মচাৰীৰ (field staff) বাবে সম্পূৰ্ণ দৰমহাৰ ব্যৱস্থা
কেন্দ্ৰীয় গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে অৱগত কৰে যে এই আঁচনিখনৰ কাৰ্যকৰী ৰূপায়ণৰ বাবে প্ৰশাসনিক ব্যয় ৬ শতাংশৰ পৰা ৯ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ইয়াৰ অধীনত গ্ৰাম ৰোজগাৰ সহায়ক (গ্ৰাম পঞ্চায়তসমূহৰ ঠিকাভিত্তিক কৰ্মচাৰী), মেট (mate) আৰু অন্যান্য ক্ষেত্ৰভিত্তিক কৰ্মচাৰীসকলৰ দৰমহা আৰু সা-সুবিধাসমূহৰ বাবে ১৩,০০০ কোটিতকৈও অধিক টকা আছুতীয়াকৈ ৰখা হৈছে। তেওঁ কয় যে গাঁওসমূহত শ্ৰমিক আৰু উন্নয়নৰ কাম-কাজ তদাৰক কৰা কৰ্মচাৰীসকলে নিজৰ সম্পূৰ্ণ দৰমহা সময়মতে পোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়, যাতে তেওঁলোকৰ মনোযোগ ভংগ নহয় আৰু ব্যৱস্থাটো শক্তিশালী হৈ থাকে। এইদৰে, এই আঁচনিখনে শ্ৰমিকসকলৰ লগতে প্ৰশাসনিক গাঁথনিটোকো শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কাম কৰিব।
গাঁওবাসীৰ সিদ্ধান্ত গাঁৱতে হ’ব – গ্ৰাম সভাই নিৰ্ধাৰণ কৰিব কৰণীয় কামসমূহ
শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে স্পষ্ট শব্দত কয় যে কোনখন গাঁৱত কি কাম কৰা হ’ব, সেইয়া দিল্লী বা অমৰাৱতীৰ (অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ) পৰা নিৰ্ধাৰণ কৰা নহ’ব। কামৰ সিদ্ধান্ত লোৱাৰ অধিকাৰ গ্ৰাম পঞ্চায়ত আৰু গ্ৰাম সভাৰ হাততেই থাকিব। এটা উদাহৰণ দি তেওঁ কয় যে গাঁৱৰ ৰাইজে নিজেই সিদ্ধান্ত ল’ব যে তেওঁলোকক অংগনবাড়ী, স্কুল, হাস্পতাল বা পথ লাগে নেকি, তেওঁলোকে কৃষি পথ (farm roads), এফ.পি.অ’. (FPO - Farmer Producer Organisations) ৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি, পুখুৰী, চেক ডেম, মথাউৰি বা প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ পৰা ৰক্ষা পাবলৈ সুৰক্ষা দেৱাল নিৰ্মাণ কৰিব বিচাৰে নেকি – এই সকলোবোৰ সিদ্ধান্ত গাঁৱতে বহি গ্ৰাম সভাই গ্ৰহণ কৰিব। গাঁৱৰ সিদ্ধান্ত গাঁৱতে হ’ব; এইয়াই হৈছে জি-ৰাম-জি (G-Ram-G) যোজনাৰ মূল আত্মা।
অনগ্ৰসৰ পঞ্চায়তসমূহৰ বাবে অতিৰিক্ত সহায়, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ বাবে ৭,৭০৭ কোটি টকাৰ বিশেষ ধনৰাশি
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে ৰাজ্যসমূহক কয় যে তেওঁলোকে নিজৰ পঞ্চায়তসমূহক এ (A), বি (B), চি (C) শ্ৰেণীত বিভক্ত কৰিব পাৰে আৰু উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত পিছপৰি থকা পঞ্চায়তসমূহক অধিক পুঁজি প্ৰদান কৰিব পাৰে, যাতে ভিতৰুৱা আৰু অনগ্ৰসৰ অঞ্চলসমূহৰ উন্নয়নৰ গতি খৰতকীয়া হয়। অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ প্ৰসংগত তেওঁ অৱগত কৰে যে ‘বিকশিত ভাৰত – জি ৰাম জি যোজনা’ৰ অধীনত মাত্ৰ ন মাহৰ সময়সীমাৰ বাবে কেন্দ্ৰৰ পৰা ৭,৭০৭ কোটি টকাৰ এক বিশেষ ধনৰাশি প্ৰদান কৰা হৈছে। ৰাজ্য চৰকাৰৰ অংশৰ সৈতে লগ লাগি এই পেকেজে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশক দেশৰ শীৰ্ষ ৰাজ্যসমূহৰ শাৰীলৈ লৈ আনিব আৰু গাঁওসমূহত সংস্থাপন তথা উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ শক্তি প্ৰদান কৰিব। তেওঁ আত্মবিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে যে মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী চন্দ্ৰবাবু নাইডু আৰু উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পৱন কল্যাণৰ নেতৃত্বত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ গাঁৱৰ উন্নয়নৰ এক উৎকৃষ্ট আৰ্হি হিচাপে উৱলি উঠিব।
নতুন মজুৰিৰ হাৰ
শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে ঘোষণা কৰে যে এতিয়াৰে পৰা কোনো এখন ৰাজ্যতে মজুৰি ৩০০ টকাতকৈ কম নহ’ব। অন্ধ্ৰপ্ৰদেশত এই হাৰ ৩১২-৩১৫ টকাৰ ভিতৰত ৰখা হৈছে যাতে শ্ৰমিকসকলে তেওঁলোকৰ শ্ৰমৰ পূৰ্ণ মূল্য লাভ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ গৃহ নিৰ্মাণ আৰু গ্ৰাম্য পথৰ বাবে বৃহৎ উপহাৰ – মঞ্চৰ পৰাই বিতৰণ কৰা হ’ল অনুমোদন পত্ৰ
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা – গ্ৰামীণ (PMAY-G) আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনা – IV (PMGSY) ৰ অধীনত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়াল আৰু গাঁওসমূহৰ বাবে বৃহৎ উপহাৰ ঘোষণা কৰে। তেওঁ অৱগত কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা (PMAY) ৰ অধীনত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ বাবে ৭৪,২১২ টা নতুন পকী ঘৰ মঞ্জুৰ কৰা হৈছে, যাতে কোনো যোগ্য দৰিদ্ৰ পৰিয়াল কেঁচা ঘৰত থাকিবলগীয়া নহয় আৰু সকলোৱে এক সন্মানীয় বাসস্থান লাভ কৰে। ইয়াৰ লগতে, তেওঁ এতিয়ালৈকে পকী পথেৰে সংযোগ নোহোৱা গাঁওসমূহৰ চিন্তাৰো সমাধান কৰে। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিঙে কয় যে তেনে অঞ্চলসমূহৰ বাবে মুঠ ৪২২ কোটিতকৈও অধিক টকাৰ ব্যয়েৰে ১৪৬ টা নতুন পথ আৰু ১৯ খন দলং মঞ্জুৰ কৰা হৈছে। শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে এই মঞ্জুৰীৰ অনুমোদন পত্ৰসমূহ মঞ্চৰ পৰাই মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু উপ-মুখ্যমন্ত্ৰীৰ হাতত অৰ্পণ কৰে আৰু আশ্বাস দিয়ে যে যদি গাঁওসমূহৰ উন্নতি হয়, তেন্তে ভাৰতৰ পৰিৱৰ্তন হ’ব আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ সম্পূৰ্ণ গ্ৰাম্য উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত কোনো ধৰণৰ ত্ৰুটি ৰাখিব নিবিচাৰে।
তোটাপুৰী আম খেতিয়কসকললৈ সকাহ – উচিত মূল্য নিশ্চিত কৰিবলৈ বজাৰ হস্তক্ষেপৰ (Market intervention) ব্যৱস্থা
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ তোটাপুৰী আম উৎপাদনকাৰী খেতিয়কসকলৰ সমস্যাৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে তোটাপুৰী আমৰ মূল্য হ্ৰাস পোৱাৰ বাবে খেতিয়কসকল গধুৰ লোকচানৰ সন্মুখীন হৈছে, সেইবাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে বজাৰ হস্তক্ষেপ আঁচনি (MIS) ৰ অধীনত বৃহৎ পৰিমাণৰ তোটাপুৰী আম ক্ৰয় কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে যাতে খেতিয়কসকলে উচিত মূল্য লাভ কৰে আৰু তেওঁলোকৰ পৰিশ্ৰম সুৰক্ষিত হয়। ইয়াৰ লগতে তেওঁ অৱগত কৰে যে আই.চি.এ.আৰ. (ICAR) ৰ বৈজ্ঞানিক দলে ৰাজ্য চৰকাৰৰ দলৰ সৈতে কলম দিয়া (drafting) আৰু জাত পৰিৱৰ্তন কৌশলৰ ওপৰত কাম কৰিব, যাতে আমৰ বাগিচাসমূহৰ উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি পায় আৰু বজাৰত উন্নত জাত উপলব্ধ হয়।
পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ সংকল্প
শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে জনসাধাৰণক পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ বাবে সংকল্প ল’বলৈ আহ্বান জনায় আৰু কয় যে তেওঁ নিজেও প্ৰতিদিনে গছপুলি ৰোপণ কৰে। ইয়াৰ লগতে তেওঁ ৰাইজক নিজৰ জন্মদিনত অন্ততঃ এটা হ’লেও গছপুলি ৰোপণ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনায়। এই মঞ্চৰ পৰাই তেওঁ উপস্থিত ৰাইজক বিকশিত গাঁও, বিকশিত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ আৰু বিকশিত ভাৰতৰ বাবে এক সামূহিক সংকল্প গ্ৰহণ কৰোৱায়।
বিকশিত ভাৰত – জি ৰাম জি যোজনা’ গাঁও আৰু গ্ৰামীণ জীৱন যাত্ৰাৰ মানদণ্ডৰ বাবে পৰিৱৰ্তনকাৰী
মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী চন্দ্ৰবাবু নাইডুৱে তেওঁৰ ভাষণত ‘বিকশিত ভাৰত – জি ৰাম জি যোজনা’ক গাঁও আৰু গ্ৰামীণ জীৱন যাত্ৰাৰ মানদণ্ডত পৰিৱৰ্তন আনিবলগীয়া এক কাৰ্যসূচী বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ কয় যে পূৰ্বতে ৰায়লসীমাৰ পৰাই এমজিএনৰেগা আঁচনিৰ সূচনা হৈছিল আৰু দেশক এক আৰ্হি প্ৰদান কৰিছিল, এতিয়া সেই একে আধাৰতে কিন্তু অধিক শক্তিশালী ৰূপত ‘ভি.বি. - জি ৰাম জি যোজনা’ আৰম্ভ হৈছে, যিটো স্বৰ্ণ অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ আৰু বিকশিত ভাৰতৰ দিশত এক ডাঙৰ পদক্ষেপ। তেওঁ কয় যে কৃষি পথ, পুখুৰী, নলা-নৰ্দমা আৰু অন্যান্য সা-সুবিধাৰ দৰে কাম-কাজৰ লগতে ১২৫ দিনৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ নিশ্চয়তা আৰু ভূমিহীন শ্ৰমিকসকলৰ সামাজিক সুৰক্ষাৰ জৰিয়তে গ্ৰামীণ জীৱন যাত্ৰাৰ মানদণ্ডৰ প্ৰত্যক্ষ উন্নতি হ’ব।
দুৰ্নীতি ৰোধ কৰিবলৈ ডিজিটেল নিৰীক্ষণ, গ্ৰাম সভাৰ পৰা উন্নয়নৰ পৰিকল্পনা
মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী চন্দ্ৰবাবু নাইডুৱে অৱগত কৰে যে এই নতুন আঁচনিখনত কাম-কাজৰ নিৰীক্ষণৰ বাবে ডিজিটেল মাষ্টাৰ ৰ’ল, আধাৰ ভিত্তিক পৰিশোধ ব্যৱস্থা, ৰিয়েল-টাইম মণিটৰিং আৰু জিঅ’-টেগিং প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা কাম নকৰাকৈয়ে কাগজত হিচাপ দেখুওৱাৰ পুৰণি প্ৰথা বন্ধ হ’ব আৰু ধন সঠিক স্থানত ব্যয় হ’ব। শেহতীয়া বছৰবোৰত শ্ৰী পৱন কল্যাণৰ নেতৃত্বত ৰাজ্যখনত অনুষ্ঠিত হোৱা গ্ৰাম সভাসমূহৰ লগতে জনজাতীয় অঞ্চলসমূহত নিৰ্মাণ কৰা চিমেণ্ট কংক্ৰিট পথ, গোশালা, পানীৰ টেংকী, পাম্প-পুখুৰী আৰু পথসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে এই অভিজ্ঞতাসমূহৰ ভিত্তিত এতিয়া ‘ভি.বি. - জি ৰাম জি যোজনা’ সৰ্বোত্তম ধৰণে ৰূপায়ণ কৰা হ’ব আৰু অন্ধ্ৰপ্ৰদেশক দেশৰ ভিতৰতে এক আৰ্হি ৰাজ্য হিচাপে গঢ়ি তোলা হ’ব।
উদ্যানশস্য কেন্দ্ৰৰ বাবে বৃহৎ বিনিয়োগ
মুখ্যমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰায়লাসীমা অঞ্চলটোক এক উদ্যানশস্য কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে তেওঁৰ দূৰদৰ্শী পৰিকল্পনাও ব্যক্ত কৰে। তেওঁ কয় যে পূৰ্বোদয় কাৰ্যসূচীৰ অধীনত প্ৰায় ৪০,০০০ কোটি টকাৰ ৰাজহুৱা বা চৰকাৰী বিনিয়োগ আৰু প্ৰায় ৬০,০০০ কোটি টকাৰ ব্যক্তিগত বিনিয়োগৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে, যাতে জলসিঞ্চন প্ৰকল্প, পথ যোগাযোগ, গুডাম আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ জৰিয়তে ৰায়লসীমাক দেশৰ ফল-মূল আৰু উদ্যানশস্যৰ এক অন্যতম প্ৰধান কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিব পৰা যায়। তেওঁ এই দূৰদৰ্শিতাক স্বৰ্ণ অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ দিশত এক নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপ বুলি অভিহিত কৰে আৰু কয় যে গ্ৰামীণ সংস্থাপন, উদ্যানশস্য, ঔদ্যোগিক বিনিয়োগ আৰু আন্তঃগাঁথনি – এই সকলোবোৰে একেলগে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশক এক শীৰ্ষস্থানীয় ৰাজ্য হিচাপে গঢ়ি তোলাত অৱদান যোগাব।
অমৰাৱতী, পোলাভাৰম আৰু স্বৰ্ণ অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ বাবে ঔদ্যোগিক বিনিয়োজন
মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী চন্দ্ৰবাবু নাইডুৱে অমৰাৱতীক ‘দেৱতাৰ ৰাজধানী’ বুলি অভিহিত কৰে আৰু কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সহায়ত ৰাজধানী প্ৰকল্প, পোলাভাৰম, বিশাখাপত্তনম তীখা কাৰখানা, ডাটা চেন্টাৰ আৰু যুঁজাৰু বিমান প্ৰকল্পৰ দৰে আঁচনিৰ জৰিয়তে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ ব্ৰেণ্ড ইমেজ পুনৰ সজীৱ কৰি তোলা হৈছে। তেওঁ কয় যে সঠিক নেতা, সঠিক স্থান, সঠিক সময় – এইয়া হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক বিশ্বৰ এক নম্বৰ দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দূৰদৰ্শিতাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি স্বৰ্ণ অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ দিশে কাম-কাজসমূহ দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে।
এই কাৰ্যসূচীত কেন্দ্ৰীয় গ্ৰামোন্নয়ন বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° চন্দ্ৰশেখৰ প্ৰেমমানীয়ে কয় যে ‘ভি.বি. - জি ৰাম জি’ আঁচনিত কেৱল কৰ্মসংস্থাপনৰ দিন ১০০ দিনৰ পৰা ১২৫ দিনলৈ বৃদ্ধিয়েই কৰা হোৱা নাই, বৰঞ্চ কাম উপলব্ধ নোহোৱাৰ ক্ষেত্ৰত নিবনুৱা ভাট্টাৰো ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰতিগৰাকী শ্ৰমিকে কাম পোৱাটো নিশ্চিত হ’ব। আনহাতে, কেন্দ্ৰীয় গ্ৰামোন্নয়ন বিভাগৰ আন এগৰাকী ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী কমলেশ পাছোৱানে কয় যে ‘ভি.বি. - জি ৰাম জি যোজনা’ বিকশিত ভাৰতৰ ভেটি হৈ পৰিব। এই আঁচনিৰ অধীনত ৩০০ তকৈও অধিক প্ৰকাৰৰ কাম কৰা হ’ব, যিয়ে গ্ৰামীণ ভাৰতক সবল আৰু সমৃদ্ধিশালী কৰি তোলাত এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। এই কাৰ্যসূচীত গ্ৰামোন্নয়ন বিভাগৰ সচিব শ্ৰী ৰোহিত কান্সাল আৰু যুটীয়া সচিব শ্ৰীমতী ৰোহিণী আৰ. ভাজীভাকৰে উপস্থিত থাকে।
কেন্দ্ৰৰ সহযোগিতাৰ পৰা অন্ধ্ৰপ্ৰদেশে লাভ কৰিছে শক্তি
উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পৱন কল্যাণে কয় যে শিৱৰাজ জী, আপোনাৰ ৪৯ বছৰীয়া জনজীৱন হ’ল জনসেৱা তথা খেতিয়ক আৰু গ্ৰামীণ ভাৰতৰ প্ৰতি থকা উৎসৰ্গিত মনোভাৱৰ এক প্ৰতীক। এজন ছয়বাৰৰ সাংসদ আৰু মধ্যপ্ৰদেশৰ চাৰিবাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে আপুনি দেশৰ সেৱা কৰি এক অনুপ্ৰেৰণাদায়ী উদাহৰণ দাঙি ধৰিছে। গণতন্ত্ৰ ৰক্ষাৰ বাবে জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ সময়ত আপোনাৰ সংগ্ৰাম আৰু কাৰাবাসৰ যাত্ৰা আমাৰ সকলোৰে বাবে অনুপ্ৰেৰণাৰ উৎস। আপোনাৰ নিৰ্দেশনা আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী জীৰ নেতৃত্বত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশে গ্ৰাম্য উন্নয়নৰ বাবে ১২,৮৪৫ কোটি টকাৰ অনুমোদন লাভ কৰিছে। আপোনাৰ সহযোগিতাত ৰাজ্যখনৰ পঞ্চায়তী ৰাজ ব্যৱস্থা শক্তিশালী হৈ উঠিছে আৰু জনজাতীয় অঞ্চলত গছপুলি ৰোপণকে ধৰি বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ উন্নয়নমূলক কাম আগবাঢ়িছে, যাৰ ফলত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশে আৰ.জি.এছ.এ. (ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰাম স্বৰাজ অভিযান)-ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ৰেংকিঙত ২৪ নম্বৰ স্থানৰ পৰা প্ৰথম স্থান লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। তেওঁ কয় যে ‘ভি.বি. - জি ৰাম জি’ (VB - G RAM G) আঁচনিৰ ৰাষ্ট্ৰীয় শুভাৰম্ভণিৰ বাবে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশক বাছনি কৰি আপুনি আমাৰ ৰাজ্যৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকৰ সন্মান বৃদ্ধি কৰিলে।
কাৰ্যসূচীৰ আৰম্ভণিতে মুখ্যমন্ত্রী শ্ৰী নাইডু আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে কৃষি পুখুৰীৰ কাৰ্যস্থলিত উপস্থিত হৈ পূজা আৰু ভূমি পূজন সম্পন্ন কৰে, গছপুলি ৰোপণ কৰে, ‘মেজিক ড্ৰেইন’ (Magic Drain)-ৰ প্ৰদৰ্শনী প্ৰত্যক্ষ কৰে আৰু অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ সাফল্য তথা পদক্ষেপসমূহৰ প্ৰদৰ্শনীখন পৰ্যবেক্ষণ কৰে।