Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
The National SC-ST Hub (NSSH) Scheme of the Ministry of MSME is a focused initiative designed to empower entrepreneurs from Scheduled Castes and Scheduled Tribes
It’s Business Accelerator Programme (BAP) is playing a transformative role in bridging enhanced capabilities with quantifiable business growth by providing structured mentorship, industry insights and targeted business interventions
From overcoming barriers to scaling up operations and participating in mainstream economic activities, BAP is helping enterprises unlock potential across sectors and geographies through focused support
03 JUL 2026 9:50AM by PIB Delhi
Driving Inclusive Growth through the National SC-ST Hub Scheme
The National SC-ST Hub (NSSH) Scheme is a focused initiative designed to empower entrepreneurs from Scheduled Castes and Scheduled Tribes. By addressing barriers such as access to markets, finance, technology, lack of capacity and institutional networks, the scheme is helping these enterprises to enhance their competitiveness and sustainability. Beyond fostering public tenders’ participation, the NSSH is creating opportunities for long-term growth, resilience and greater visibility, enabling SC/ST entrepreneurs to integrate more effectively into the mainstream economy and contribute meaningfully to the nation’s economic progress.
Capacity Building: Laying the Foundation for Enterprise Growth
At the core of this transformation lies a strong emphasis on capacity building, which equips SC/STs with the tools and knowledge needed to thrive in structured, compliance-oriented markets. These programs go beyond conventional training by addressing critical aspects such as financial management, tender participation, pricing strategies, and regulatory understanding. This holistic approach not only enhances their preparedness for market participation but also fosters greater business confidence and resilience.
Business Accelerator Programme (BAP): A Gateway to enhanced market opportunities
Building on this foundation, the Business Accelerator Programme plays a transformative role in bridging enhanced capabilities with quantifiable business growth. By providing structured mentorship, industry insights and targeted business interventions, the BAP helps entrepreneurs overcome critical challenges in business strategy, pricing, operational efficiency, and market.
Across diverse sectors, BAP has enabled entrepreneurs to transition from fragmented approaches to well-defined, data-driven strategies, helping them align with market expectations and unlock access to larger opportunities, particularly in Government procurement.
Stories of Transformation: Enterprises in Action
1. Creating Relevance in Compliance - Driven Markets - Story of M/s Safety & Security Engineering, West Bengal
Operating in the highly regulated fire safety industry, Mr. Debasish Mondal’s enterprise initially faced challenges related to pricing, market visibility and competitive positioning. Despite having reliable products such as Fire Protection & Life Safety Equipments, the absence of a structured positioning strategy limited its growth.
Through BAP at IIM Sambalpur, he gained clarity on pricing framework and cost structure, enabling a shift to a data-driven approach. This enhanced his competitiveness and market positioning, leading to successful participation in Government procurement and securing tenders worth ₹8.48 lakh from Power Grid Corporation of India Limited.
1. Scaling Clean Energy – Story of M/s Renergy Solution Pvt. Ltd., Assam
With a strong technical foundation in renewable energy, the enterprise founded by Mr. Bhargav Deori had already established itself within the public procurement ecosystem and was actively securing solar installation opportunities for Government Institutions. However, the need to strengthen strategic direction and formalize business processes became critical to sustain and scale up growth.
Through BAP, the M/s Renergy Solution Pvt. Ltd enterprise transitioned from experience-driven operations to a more professionally structured, market-oriented approach. This has enhanced its positioning, improved engagement with procurement platforms and strengthened its readiness to participate in Government tenders, enabling him to more effectively leverage opportunities and expand its impact in the renewable energy sector significantly with pubic/ Government buyers.
1. Powering Motion with Precision: Story of Sawalaram Enterprises, Maharashtra
Shri Sunil Popatrao Jagtap, founder of Sawalaram Enterprises in Nashik, specializes in hydraulic cylinder manufacturing. After 18 years of working in an engineering firm, he launched his own manufacturing enterprise in 2010 and developed a robust hydraulic cylinder.
To strengthen his business, he joined the Business Accelerator Program (BAP) at IIM Shillong, where he gained insights into business strategy and Government tenders. Leveraging the knowledge and insights gained through the program, he successfully secured a ₹5.10 lakh tender from the Steel Authority of India Limited (SAIL) for the supply of hydraulic cylinders. This achievement enhanced the enterprise’s business performance, expanded its market presence, and set it firmly on a path to a sustained growth.
Looking Ahead: Scaling Opportunity, Sustaining Impact for Inclusive Growth.
As these enterprises continue to grow, they are shaping a broader narrative of inclusive development, where entrepreneurship becomes a vehicle for empowerment and economic participation. From overcoming barriers to scaling up operations and participating in mainstream economic activities, these enterprises exemplify how focused support can unlock potential across sectors and geographies. The National SC-ST Hub Scheme is not only strengthening individual enterprises but also reshaping how inclusivity translates into meaningful economic progress through capacity building, guided support and strategic intervention as India envisions a viksitBharat @2047.
For more information on SC-ST Hub scheme visit: https://www.scsthub.in/

ক্ষুদ্ৰ, লঘূ আৰু মজলীয়া উদ্যম মন্ত্ৰালয়
এমএছএমই মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় এছ চি-এছ টি হাব (এনএছএছএইচ) আঁচনি অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জনজাতিৰ উদ্যোগীসকলক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ
ইয়াৰ ব্যৱসায়িক গতিবৰ্ধক কাৰ্যসূচীয়ে (বি এ পি) গঠনমূলক পৰামৰ্শ, উদ্যোগৰ অন্তৰ্দৃষ্টি আৰু বিশেষ লক্ষ্যযুক্ত ব্যৱসায়িক হস্তক্ষেপ প্ৰদান কৰি পৰিমাণযোগ্য ব্যৱসায়িক বিকাশৰ সৈতে বর্ধিত সামৰ্থ্যৰ সমন্বয়ত পালন কৰি আছে এক পৰিবৰ্তনশীল ভূমিকা
বাধা অতিক্ৰম কৰাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কাৰ্য্যকলাপ ত্বৰান্বিত কৰাৰ লগতে মূলসুঁতিৰ অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপত অংশগ্ৰহণ কৰালৈকে, বি এ পিয়ে উদ্যোগসমূহক কেন্দ্ৰীভূত সমৰ্থনৰ জৰিয়তে খণ্ড আৰু ভৌগোলিক দিশত সম্ভাৱনা মুকলি কৰাত কৰিছে সহায়
03 JUL 2026 9:50AM by PIB Guwahati
ৰাষ্ট্ৰীয় এছ চি-এছ টি হাব আঁচনিৰ জৰিয়তে প্ৰশস্ত হৈছে সৰ্বাত্মক বিকাশৰ পথ
ৰাষ্ট্ৰীয় এছ চি-এছ টি হাব (এনএছএছএইচ) আঁচনিখন হৈছে অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জনজাতিৰ উদ্যোগীসকলক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। বজাৰ, বিত্ত, প্ৰযুক্তি, সামৰ্থ্য তথা প্ৰতিষ্ঠানিক নেটৱৰ্কৰ অভাৱৰ দৰে বাধা দূৰ কৰি এই আঁচনিখনে এই উদ্যোগসমূহক প্ৰতিযোগিতামূলক পৰিস্থিতি আৰু বহনক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিছে। ৰাজহুৱা নিবিদাৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰাৰ উপৰি এন এছ এছ এইচে দীৰ্ঘম্যাদী বিকাশ, স্থিতিস্থাপকতা আৰু অধিক ব্যক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ ফলত এছ চি/এছ টি উদ্যোগীসকলক মূলসুঁতিৰ অৰ্থনীতিত অধিক কাৰ্যকৰীভাৱে একত্ৰিত কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তোলাৰ উপৰি ৰাষ্ট্ৰৰ অৰ্থনৈতিক প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত অৰ্থপূৰ্ণ অৰিহণা যোগাইছে।
সামৰ্থ্য নিৰ্মাণঃ উদ্যোগৰ বিকাশৰ ভেটি স্থাপন
এই পৰিবৰ্তনৰ মূলতে ক্ষমতা নিৰ্মাণৰ ওপৰত শক্তিশালী গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ জৰিয়তে এছ চি/এছ টিক গঠনমূলক, অনুপালন-মুখী বজাৰ অভিমুখে অগ্ৰগতিৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সঁজুলি আৰু জ্ঞানৰে সজ্জিত কৰে। এই কাৰ্যসূচীবোৰ বিত্তীয় ব্যৱস্থাপনা, নিবিদাত অংশগ্ৰহণ, মূল্য নিৰ্ধাৰণৰ কৌশল আৰু নিয়ন্ত্ৰক বুজাবুজিৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশবোৰৰ মুখামুখি হৈ পৰম্পৰাগত প্ৰশিক্ষণৰ পৰিধি অতিক্ৰম কৰে। এই সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীয়ে কেৱল বজাৰত অংশগ্ৰহণৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰস্তুতি বৃদ্ধি কৰাই নহয়, বৰঞ্চ অধিক ব্যৱসায়িক আত্মবিশ্বাস আৰু স্থিতিস্থাপকতাও ত্বৰান্বিত কৰে।
ব্যৱসায়িক গতিবৰ্ধক কাৰ্যসূচী (বি এ পি): বজাৰৰ সুযোগ বৃদ্ধিৰ এক প্ৰৱেশদ্বাৰ
এই ভেটিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ব্যৱসায়িক গতিবৰ্ধক কাৰ্যসূচীয়ে পৰিমাণগত ব্যৱসায়িক বিকাশৰ সৈতে বর্ধিত সামৰ্থ্যৰ সম্পৰ্কত এক পৰিবৰ্তনমূলক ভূমিকা পালন কৰে। গঠনমূলক পৰামৰ্শ, উদ্যোগৰ অন্তৰ্দৃষ্টি আৰু বিশেষ লক্ষ্যযুক্ত ব্যৱসায়িক হস্তক্ষেপ প্ৰদান কৰি বি এ পিয়ে উদ্যোগীসকলক ব্যৱসায়িক কৌশল, মূল্য, কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা আৰু বজাৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰত্যাহ্বান অতিক্ৰম কৰাত সহায় কৰে।
বিভিন্ন খণ্ডত বি এ পিয়ে উদ্যোগীসকলক খণ্ডিত দৃষ্টিভংগীৰ পৰা সু-সংজ্ঞায়িত, তথ্য-চালিত কৌশললৈ পৰিবৰ্তন কৰাত সক্ষম কৰাৰ ফলত তেওঁলোকক বজাৰৰ প্ৰত্যাশাৰ সৈতে একত্ৰিত কৰাৰ উপৰি বিশেষকৈ চৰকাৰী ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্ৰত বৃহৎ সুযোগসমূহৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ মুকলি কৰাত সহায় কৰিছে।
পৰিবৰ্তনৰ কাহিনীঃ কাৰ্যকৰী হৈ থকা উদ্যোগসমূহ
১. অনুৰোধত প্ৰাসংগিকতা সৃষ্টি কৰা-চালিত বজাৰ-পশ্চিমবংগৰ এম/এছ সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা অভিযান্ত্ৰিকৰ কাহিনী
অত্যন্ত নিয়ন্ত্ৰিত অগ্নি সুৰক্ষা উদ্যোগত কাম কৰি থকা শ্ৰী দেবাশিস মণ্ডলৰ উদ্যোগটোৱে প্ৰথমতে মূল্য, বজাৰৰ দৃশ্যমানতা আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক অৱস্থান সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছিল। অগ্নি সুৰক্ষা আৰু জীৱন সুৰক্ষা সঁজুলিৰ দৰে নিৰ্ভৰযোগ্য সামগ্ৰী থকা সত্বেও এক গঠনমূলক অৱস্থান কৌশলৰ অনুপস্থিতিয়ে ইয়াৰ বিকাশ সীমিত কৰিছিল।
আই আই এম সম্বলপুৰত বি এ পিৰ জৰিয়তে তেওঁ মূল্যৰ পৰিকাঠামো আৰু ব্যয়ৰ গাঁথনিৰ ওপৰত স্পষ্টতা লাভ কৰাৰ ফলত তথ্য-চালিত দৃষ্টিভংগীলৈ পৰিবৰ্তন সম্ভৱ হৈছিল। ই তেওঁৰ প্ৰতিযোগিতামূলক মনোভাব আৰু বজাৰৰ স্থিতি বৃদ্ধি কৰাৰ ফলত চৰকাৰী ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্ৰত সফল অংশগ্ৰহণ হৈছিল আৰু পাৱাৰ গ্ৰীড কৰ্প’ৰেচন অব ইণ্ডিয়া লিমিটেডৰ পৰা ৮.৪৮ লাখ টকাৰ নিবিদা তেওঁ লাভ কৰিছিল।
২. স্কেলিং ক্লিন এনাৰ্জি- অসমৰ এম/এছ ৰেনাৰ্জী ছলিউচন প্ৰাইভেট লিমিটেডৰ কাহিনী
নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ শক্তিশালী কাৰিকৰী ভেটিৰ সৈতে শ্ৰী ভাৰ্গৱ দেউৰীয়ে প্ৰতিষ্ঠা কৰা উদ্যোগটোৱে ইতিমধ্যে ৰাজহুৱা ক্ৰয় পৰিবেশতন্ত্ৰৰ ভিতৰত নিজকে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল আৰু সক্ৰিয়ভাৱে চৰকাৰী প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে সৌৰ স্থাপনৰ সুযোগ সুৰক্ষিত কৰি আছিল। অৱশ্যে কৌশলগত দিশ শক্তিশালী কৰা আৰু ব্যৱসায়িক প্ৰক্ৰিয়াবোৰ আনুষ্ঠানিক কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা, বিকাশ বজাই ৰাখিবলৈ আৰু বৃদ্ধি কৰিবলৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছিল।
বি এ পিৰ জৰিয়তে এম/এছ ৰেনাৰ্জী ছলিউচন প্ৰাইভেট লিমিটেড উদ্যোগটোৱে অভিজ্ঞতা-চালিত কাৰ্য্যকলাপৰ পৰা অধিক পেছাদাৰীভাৱে গঠনমূলক, বজাৰমুখী দৃষ্টিভংগীলৈ পৰিবৰ্তন কৰিছিল। ই ইয়াৰ অৱস্থান বৃদ্ধি কৰিছে, ক্ৰয় প্লেটফৰ্মৰ সৈতে সম্পৰ্ক উন্নত কৰিছে আৰু চৰকাৰী নিবিদাত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ বাবে ইয়াৰ প্ৰস্তুতি শক্তিশালী কৰাৰ ফলত অধিক ফলপ্ৰসূভাৱে সুযোগ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হোৱাৰ লগতে ৰাজহুৱা/চৰকাৰী ক্ৰেতাৰ সৈতে নৱীকৰণযোগ্য শক্তি খণ্ডত ইয়াৰ প্ৰভাৱ উল্লেখযোগ্যভাৱে সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে।
৩. স্পষ্টতাৰ সৈতে সবল অগ্ৰগতিঃ মহাৰাষ্ট্ৰৰ সৱালাৰাম এণ্টাৰপ্ৰাইজৰ কাহিনী
নাছিকৰ সৱালাৰাম এণ্টাৰপ্ৰাইজৰ প্ৰতিষ্ঠাপক শ্ৰী সুনীল পোপটৰাও জগতাপে জলবাহী চিলিণ্ডাৰ নিৰ্মাণত বিশেষজ্ঞ। এটা অভিযান্ত্ৰিক প্ৰতিষ্ঠানত ১৮ বছৰ কাম কৰাৰ পাছত তেওঁ ২০১০ চনত নিজৰ নিৰ্মাণ উদ্যোগ আৰম্ভ কৰিছিল আৰু এটা শক্তিশালী হাইড্ৰোলিক চিলিণ্ডাৰ বিকশিত কৰিছিল।
ব্যৱসায় শক্তিশালী কৰিবলৈ তেওঁ আই আই এম শ্বিলঙৰ বিজনেছ এক্সেলেৰেটৰ প্ৰগ্ৰেম (বি এ পি)ত যোগদান কৰিছিল, য’ত তেওঁ ব্যৱসায়িক কৌশল আৰু চৰকাৰী নিবিদাৰ বিষয়ে অন্তৰ্দৃষ্টি লাভ কৰিছিল। এই কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে লাভ কৰা জ্ঞান আৰু অন্তৰ্দৃষ্টিক ব্যৱহাৰ কৰি তেওঁ সফলতাৰে ভাৰতীয় ষ্টীল অথৰিটি লিমিটেড (ছেইল)ৰ পৰা জলবাহী চিলিণ্ডাৰ যোগানৰ বাবে ৫ লাখ টকাৰ নিবিদা লাভ কৰিছিল। এই সাফল্যই উদ্যোগটোৰ ব্যৱসায়িক প্ৰদৰ্শন বৃদ্ধি কৰি ইয়াৰ বজাৰ উপস্থিতি সম্প্ৰসাৰিত কৰিছিল আৰু ইয়াক এক ধাৰাবাহিক বিকাশৰ পথত দৃঢ়ভাৱে স্থাপন কৰিছিল।
সন্মুখলৈ দৃষ্টিপাতঃ সুযোগৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰা, সৰ্বাত্মক বিকাশৰ বাবে স্থায়ী প্ৰভাৱ
এই উদ্যোগসমূহৰ বিকাশ অব্যাহত থকাৰ জৰিয়তে সৰ্বাত্মক উন্নয়নৰ এক বিস্তৃত আখ্যান গঠন হৈ আছে, য’ত উদ্যোগশীলতা সবলীকৰণ আৰু অৰ্থনৈতিক অংশগ্ৰহণৰ বাহন হৈ পৰিছে। বাধা অতিক্ৰম কৰাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কাৰ্য্যকলাপ বৃদ্ধি কৰা আৰু মূলসুঁতিৰ অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপত অংশগ্ৰহণ কৰালৈকে, এই উদ্যোগসমূহে কেনেদৰে কেন্দ্ৰীভূত সমৰ্থনে খণ্ড আৰু ভৌগোলিক দিশত সম্ভাৱনা মুকলি কৰিব পাৰে তাৰ উদাহৰণ দিয়ে। ৰাষ্ট্ৰীয় এছ চি-এছ টি হাব আঁচনিখনে কেৱল ব্যক্তিগত উদ্যোগসমূহক শক্তিশালী কৰাই নহয়, ভাৰতে এক বিকশিত ভাৰত@২০৪৭ৰ কল্পনা কৰাৰ সময়ত সামৰ্থ্য নিৰ্মাণ, নিৰ্দেশিত সমৰ্থন আৰু কৌশলগত হস্তক্ষেপৰ জৰিয়তে অন্তৰ্ভুক্তি কেনেদৰে অৰ্থপূৰ্ণ অৰ্থনৈতিক প্ৰগতিৰ ৰূপ ধাৰণ কৰে, তাক পুনৰ গঠন কৰিছে।
এছ চি-এছ টি হাব আঁচনিৰ বিষয়ে অধিক তথ্যৰ বাবে চাওকঃ https://www.scsthub.in/