Prime Minister's Office
PM to visit Rajasthan and Gujarat on 4 July
PM to dedicate, inaugurate, and lay the foundation stone for development projects worth around ₹1.06 lakh crore in Balotra
Projects span across sectors including petrochemicals, urban transport, railways, roads, renewable energy and power transmission
PM to dedicate India’s first greenfield integrated Refinery-cum-Petrochemical Complex at Pachpadra in Balotra
The state-of-the-art complex integrates refining and petrochemical production; has been established with an investment of over ₹79,450 crore
PM to lay the foundation stone for Phase 2 of the Jaipur Metro Rail Project
PM to launch the Modified UDAN scheme in Jodhpur
PM to inaugurate the Terminal Building of Jodhpur Airport
Marking a significant milestone in India's semiconductor manufacturing journey, PM to inaugurate CG Semi OSAT facility in Sanand, Ahmedabad
CG Semi plant to feature one of India's first end-to-end OSAT facilities offering semiconductor assembly and test services
Once fully ramped up, the facility will have an annual production capacity of up to 5 billion semiconductor chips
03 JUL 2026 11:25AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Rajasthan and Gujarat on 4 July 2026. At around 10:45 AM, Prime Minister will inaugurate the Terminal Building of Jodhpur Airport and launch the Modified UDAN scheme in Jodhpur. Subsequently, at around 12:15 PM, he will travel to Balotra to dedicate, inaugurate, and lay the foundation stone for development projects worth approximately ₹1.06 lakh crore. He will also address a public gathering on the occasion.
Thereafter, Prime Minister will travel to Gujarat. At around 4:30 PM, Prime Minister will inaugurate the CG SEMI Outsourced Semiconductor Assembly and Test (OSAT) Facility in Sanand, Ahmedabad. He will also address the gathering on the occasion.
PM in Jodhpur
In a major boost to the aviation sector, with a particular focus on regional connectivity, Prime Minister will launch the Modified UDAN Scheme in Jodhpur. This marks a significant leap forward in India's civil aviation landscape and will further advance the vision of "Ude Desh ka Aam Nagrik". With an allocation of ₹28,840 crore over the next 10 years, the scheme aims to accelerate the next phase of aviation-led development. It focuses on multiple strategic components designed to ensure comprehensive and sustainable connectivity.
A key emphasis is on the development of 100 aerodromes from existing unserved airstrips, supported by an outlay of over ₹12,000 crore, to expand aviation infrastructure across the country. In addition, over ₹2,500 crore has been earmarked for Operations and Maintenance (O&M) support to ensure the viability of regional airports during their initial years of operation. To address accessibility challenges in remote and difficult terrains, the scheme also proposes the development of 200 modern helipads.
The scheme also continues Viability Gap Funding (VGF) support of over ₹10,000 crore for airlines, ensuring sustained regional operations while encouraging gradual commercial viability. Further strengthening the vision of Aatmanirbhar Bharat, the initiative includes the procurement of indigenous aircraft and helicopters, such as HAL Dhruv and Dornier platforms, to enhance connectivity and operations in underserved regions.
During the programme, the Prime Minister will also inaugurate the New Terminal Building at Jodhpur Airport. The project has been developed at a total cost of ₹480 crore. Spread over an area of more than 23,000 sqm., the New Terminal Building is designed to handle up to 20 lakh passengers annually. It is equipped with modern passenger amenities to ensure a seamless and comfortable travel experience.
Architecturally inspired by Rajasthan's royal heritage, the terminal seamlessly blends traditional elements such as arches and jharokhas with contemporary design. Sustainability has been integral to the terminal's design, with features such as energy-efficient systems, water conservation measures, and green building practices aimed at achieving a 5-Star GRIHA rating. The inauguration of the New Terminal Building at Jodhpur Airport will provide a significant boost to tourism, trade, and employment generation in the region.
PM in Balotra
Prime Minister will lay the foundation stone and inaugurate various development projects worth around ₹1.06 lakh crore in Balotra. These projects span multiple sectors, including petrochemicals, urban transport, railways, roads, renewable energy, and power transmission
Prime Minister will dedicate India's first greenfield integrated refinery-cum-petrochemical complex to the nation at Pachpadra in Balotra, marking a landmark achievement in the country's energy and petrochemical sector.
Developed as a joint venture between Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) and the Government of Rajasthan, the 9 Million Metric Tonnes Per Annum (MMTPA) Greenfield Refinery-cum-Petrochemical Complex has been established with an investment of over ₹79,450 crore.
The state-of-the-art complex integrates refining and petrochemical production, with a petrochemical capacity of 2.4 MMTPA. The refinery features a high Nelson Complexity Index of 17.0 and petrochemical yields exceeding 26%, aligning with global benchmarks for efficiency and sustainability.
The project is expected to play a pivotal role in strengthening India's energy security, enhancing petrochemical self-sufficiency, and driving industrial growth. It will serve as an anchor industry for the development of a Petrochemical and Plastic Park in the region, promoting downstream industries and ancillary sectors. Additionally, the refinery is poised to generate significant employment opportunities, contributing to the socio-economic development of the region.
Prime Minister will lay the foundation stone for Phase 2 of the Jaipur Metro Rail Project, which has a total cost of over ₹13,000 crore. Under Phase 2, a 41-km north-south metro corridor will be developed from Prahladpura to Todi Mod, connecting the industrial and residential areas of Sitapura and Vishwakarma Industrial Area (VKI) through 36 stations. The corridor will provide seamless connectivity to key locations, including the Sitapura Industrial Area, VKI, Jaipur Airport, Tonk Road, SMS Hospital, SMS Stadium, Ambabari, and Vidyadhar Nagar. The project will significantly improve connectivity to Jaipur's major industrial and residential areas, providing residents with faster, safer, and more convenient public transport. Under Phase 1, an 11.64-km metro corridor with 11 stations is already operational.
Prime Minister will further dedicate to the nation the Churu–Sadulpur (58 km) and Churu–Ratangarh (46 km) rail doubling projects, constructed at a cost of around ₹900 crore. Spanning a total length of 104 km, these projects will strengthen rail connectivity in north-west Rajasthan. They will enhance rail line capacity, enabling smoother, safer, and more punctual operation of both passenger and freight trains while easing congestion on the rail network. The projects will also provide impetus to investment, employment generation, and industrial development in the region.
Prime Minister will also inaugurate the four-laning of NH-125A, Jodhpur Ring Road Section-2 (Karwar–Dangiyawas). Developed at a cost of about ₹740 crore, the project will improve regional connectivity around Jodhpur and make travel smoother and safer.
Further, Prime Minister will dedicate to the nation SJVN Limited's 1,000 MW Bikaner Solar Energy Project, developed with an investment of about ₹5,500 crore. The project uses 24.22 lakh domestically manufactured solar modules. The Prime Minister will also dedicate NHPC's 300 MW Karnisar Bikaner Solar Energy Plant. The project uses about 7.75 lakh domestically manufactured solar PV cells and modules.
Prime Minister will also inaugurate the transmission line constructed at a cost of over ₹1,900 crore for power evacuation from the Rajasthan Renewable Energy Zone (REZ) and lay the foundation stone for the 530 km-long power transmission system for the Rajasthan REZ. These transmission systems will facilitate the evacuation of renewable energy generated in Rajasthan and help ensure an uninterrupted power supply in the state.
Prime Minister will also hand over appointment letters to around 54,000 youth recruited across various departments of the Government of Rajasthan. The recruits include personnel from the Departments of Education, Energy, Home, Panchayati Raj, Transport, Higher Education, Skill Development, Planning, Agriculture, Information Technology, and Administrative Reforms.
PM in Sanand
Prime Minister will inaugurate the CG Semi Outsourced Semiconductor Assembly and Test (OSAT) facility in Sanand, Gujarat. The inauguration marks a significant milestone in India's semiconductor manufacturing journey with the commencement of commercial production at the facility. It represents a major step forward in strengthening India's position in the global semiconductor value chain. The project is one of the first four approved under the India Semiconductor Mission (ISM) and has been developed with a total investment of over ₹7,500 crore.
Once fully ramped up, the facility will have an annual production capacity of up to 5 billion semiconductor chips and will help address the growing global demand for memory and storage solutions driven by rapid advancements in Artificial Intelligence (AI) and high-performance computing. The facility will cater to customers across the automotive, industrial, telecommunications, 5G, and Internet of Things (IoT) sectors. The CG Semi facility offers end-to-end semiconductor assembly and testing services, including wafer sorting, assembly, testing, package design, failure analysis, test programme development, product characterisation, and logistics support.
The operationalisation of this facility underscores India's emergence as a trusted and self-reliant semiconductor manufacturing destination and aligns with the Prime Minister's vision of building a resilient and self-reliant technology ecosystem in the country.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୁଲାଇ ୪ରେ ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ଗସ୍ତ କରିବେ
03 JUL 2026 11:25AM by PIB Bhubaneswar
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାଲୋତ୍ରାଠାରେ ୧.୦୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ, ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ
• ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ, ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନ, ରେଳବାଇ, ରାସ୍ତା, ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପରିବହନ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାଲୋତ୍ରାର ପାଚପଦରାରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସବୁଜ କ୍ଷେତ୍ର ସମନ୍ୱିତ ରିଫାଇନାରୀ କମ୍- ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସର ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ
• ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ବିଶୋଧନ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ ଉତ୍ପାଦନକୁ ସମନ୍ୱିତ କରେ; ୭୯,୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୟପୁର ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଧପୁରରେ ଉଡାନ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଧପୁର ବିମାନବନ୍ଦରର ଟର୍ମିନାଲ ବିଲଡିଂ ଉଦଘାଟନ କରିବେ
• ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ସାନନ୍ଦରେ ସିଜି ସେମି ଓଏସଏଟି ସୁବିଧାର ଉଦଘାଟନ କରିବେ
• ସିଜି ସେମି ପ୍ଲାଣ୍ଟରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଆସେମ୍ବ୍ଲି ଓ ପରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ
• ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବିକଶିତ ହେବା ପରେ ଏହି ସୁବିଧାର ବାର୍ଷିକ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ୫ ବିଲିଅନ ସେମି କଣ୍ଡକ୍ଟର ଚିପ୍ସ ହେବ
୦୩ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୬: ପିଆଇବି ଦିଲ୍ଲୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୪ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୬ରେ ରାଜସ୍ଥାନ ଓ ଗୁଜରାଟ ଗସ୍ତ କରିବେ । ପୂର୍ବାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୧୦ଟା ୪୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଧପୁର ବିମାନବନ୍ଦରର ଟର୍ମିନାଲ ବିଲଡିଂ ଉଦଘାଟନ କରି ଯୋଧପୁରରେ ସଂଶୋଧିତ ଉଡାନ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । ଏହାପରେ, ମଧ୍ୟାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୧୨:୧୫ ମିନିଟ୍‌ରେ ସେ ବାଲୋତ୍ରା ଗସ୍ତ କରି ପ୍ରାୟ ୧.୦୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ, ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ। ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଏକ ଜନସଭାକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ।
ଏହାପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟ ଯାତ୍ରା କରିବେ । ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୪ଟା ୩୦ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ସାନନ୍ଦରେ ସିଜି ସେମି ଆଉଟସୋର୍ସଡ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଆସେମ୍ବ୍ଲି ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ (OSAT) ସୁବିଧାର ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଉପସ୍ଥିତ ସମାବେଶକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ ।
ଯୋଧପୁରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସ୍ୱରୂପ,ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଧପୁରରେ ସଂଶୋଧିତ ଉଡାନ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । ଏହା ଭାରତର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତି ଏବଂ ‘ଉଡେ ଦେଶ୍ କା ଆମ ନାଗରିକ’ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ । ଆଗାମୀ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୮,୮୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆବଣ୍ଟନ ସହିତ, ଏହି ଯୋଜନା ବିମାନ ଚଳାଚଳ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ଏହା ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ କରାଯାଇଥିବା ଅନେକ ରଣନୈତିକ ଉପାଦାନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରୁଛି ।
ସାରା ଦେଶରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ୧୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟବରାଦ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ବିଦ୍ୟମାନ ଅଣସେବାପ୍ରାପ୍ତ ଏୟାରଷ୍ଟ୍ରିପଗୁଡ଼ିକରୁ ୧୦୦ଟି ଏରୋଡ୍ରମ ବିକାଶ ଉପରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ସହିତ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବର୍ଷ ଗୁଡ଼ିକରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିମାନବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ (O&M) ସହାୟତା ପାଇଁ ୨୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି । ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ଏବଂ କଷ୍ଟକର ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡ଼ିକରେ ପହଞ୍ଚିବାର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ, ଏହି ଯୋଜନାରେ ୨୦୦ଟି ଆଧୁନିକ ହେଲିପ୍ୟାଡ ବିକାଶର ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଏହି ଯୋଜନାରେ ଏୟାରଲାଇନ୍ସ ପାଇଁ ୧୦ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭାୟାବିଲିଟି ଗ୍ୟାପ୍ ଫଣ୍ଡିଙ୍ଗ (VGF) ସହାୟତା ଜାରି ରହିଛି, ଯାହା ଧୀରେ ଧୀରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ସ୍ଥାୟୀ ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରି, ଏହି ପଦକ୍ଷେପରେ ଏଚଏଏଲ ଧ୍ରୁବ ଏବଂ ଡୋର୍ନିୟର ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭଳି ସ୍ୱଦେଶୀ ବିମାନ ଏଂ ହେଲିକପ୍ଟର କ୍ରୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଅନୁନ୍ନତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସଂଯୋଗ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଧପୁର ବିମାନବନ୍ଦରରେ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ କୋଠାର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଟି ୪୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ୨୩ ହଜାର ବର୍ଗମିଟରରୁ ଅଧିକ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିସ୍ତାରିତ,ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ କୋଠା ବାର୍ଷିକ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ କରାଯାଇଛି । ଏକ ସୁଗମ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଆଧୁନିକ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ସହ ସଜ୍ଜିତ ।
ରାଜସ୍ଥାନର ରାଜକୀୟ ଐତିହ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣୀତ, ଟର୍ମିନାଲଟି ସମସାମୟିକ ଡିଜାଇନ ସହିତ ତୋରଣ ଏବଂ ଝରୋଖା ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ ଉପାଦାନ ଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଗମ ଭାବେ ମିଶ୍ରଣ କରେ । ଟର୍ମିନାଲରେ ଡିଜାଇନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ ହେଉଛି ସ୍ଥାୟିତ୍ୱ, ଯେଉଁଥିରେ ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷ ପ୍ରଣାଳୀ, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ୫ ଷ୍ଟାର ଗ୍ରିହ (GRIHA) ରେଟିଂ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା ସବୁଜ ନିର୍ମାଣ ଅଭ୍ୟାସ ଭଳି ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ରହିଛି । ଯୋଧପୁର ବିମାନବନ୍ଦରରେ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ କୋଠାର ଉଦଘାଟନ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ବାଲୋତ୍ରାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାଲୋତ୍ରାରେ ପ୍ରାୟ ୧.୦୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ, ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନ, ରେଳବାଇ, ରାସ୍ତା, ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପରିବହନ ସମେତ ବହୁବିଧ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବ୍ୟାପିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାଲୋତ୍ରାର ପାଚପଦରାରେ ପ୍ରଥମ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ସମନ୍ୱିତ ରିଫାଇନାରୀ-କମ୍-ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସକୁ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ, ଯାହା ଦେଶର ଶକ୍ତି ଏବଂ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ।
ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ କର୍ପୋରେସନ ଲିମିଟେଡ (HPCL) ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମ ଭାବରେ ବିକଶିତ, ୭୯,୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ ସହିତ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୯ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ (MMTPA) ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ରିଫାଇନାରୀ-କମ୍-ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି ।
ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ୨.୪ MMTPA ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ କ୍ଷମତା ସହିତ ବିଶୋଧନ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ ଉତ୍ପାଦନକୁ ସମନ୍ୱିତ କରେ । ଏହି ରିଫାଇନାରୀରେ ନେଲସନ ଜଟିଳତା ସୂଚକାଙ୍କ ୧୭.୦ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ ଉତ୍ପାଦନ ୨୬% ରୁ ଅଧିକ ରହିଛି, ଯାହା ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟିତ୍ୱ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ମାନଦଣ୍ଡ ସହିତ ସମାନ ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତର ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା,ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗେଇନେବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଏହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ ଏବଂ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ପାର୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଆଙ୍କର ଶିଳ୍ପ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ଡାଉନଷ୍ଟି୍ରମ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସହାୟକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ଏହା ସହିତ, ଏହି ରିଫାଇନାରୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୟପୁର ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ପର୍ଯ୍ୟାୟ-୨ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ, ଯାହାର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ୧୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ । ପର୍ଯ୍ୟାୟ-୨ ଅଧୀନରେ ପ୍ରହ୍ଲାଦପୁରାରୁ ଟୋଡି ମୋଡ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ୪୧ କିଲୋମିଟର ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣ ମେଟ୍ରୋ କରିଡର ବିକଶିତ କରାଯିବ, ଯାହା ସୀତାପୁରା ଏବଂ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର (VKI)ର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଆବାସିକ ଅଞ୍ଚଳକୁ ୩୬ଟି ଷ୍ଟେସନ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଯୋଗ କରିବ । ଏହି କରିଡର ସୀତାପୁରା ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର, ଭିକେଆଇ,ଜୟପୁର ବିମାନବନ୍ଦର, ଟୋଙ୍କ୍ ରୋଡ, ଏସଏମଏସ ହସପିଟାଲ,ଏସଏମଏସ ଷ୍ଟାଡିୟମ, ଅମ୍ବାବାରୀ ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଧର ନଗର ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଗମ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଜୟପୁରର ପ୍ରମୁଖ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଆବାସିକ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ, ଯାହା ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ଦ୍ରୁତ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଅଧିକ ସୁବିଧାଜନକ ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ପର୍ଯ୍ୟାୟ-୧ ଅଧୀନରେ ୧୧ଟି ଷ୍ଟେସନ ସହିତ ୧୧.୬୪ କିଲୋମିଟର ମେଟ୍ରୋ କରିଡର ପୂର୍ବରୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଚୁରୁ-ସାଦୁଲପୁର (୫୮ କିଲୋମିଟର) ଏବଂ ଚୁରୁ-ରତନଗଡ଼ (୪୬ କିଲୋମିଟର) ରେଳ ଦୋହରୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ମୋଟ ୧୦୪ କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମ ରାଜସ୍ଥାନରେ ରେଳ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ଏହା ରେଳ ନେଟୱର୍କରେ ଭିଡ଼ କମ୍ କରିବା ସହିତ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ ଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଗମ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ରେଳ ଲାଇନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ନିବେଶ, ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଦେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏନଏଚ-୧୨୫ଏ, ଯୋଧପୁର ରିଙ୍ଗ ରୋଡ ସେକ୍ସନ-୨ (କରୱାର ଡାଙ୍ଗିଆୱାସ)ର ଚାରି ଲେନ୍ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ପ୍ରାୟ ୭୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଧପୁର ଆଖପାଖରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ଏବଂ ଯାତ୍ରାକୁ ସୁଗମ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବ ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୫,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶରେ ବିକଶିତ ଏସଜେଭିଏନ ଲିମିଟେଡର ୧ ହଜାର ମେଗାୱାଟ ବିକାନେର ସୌରଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଘରୋଇ ଭାବରେ ନିର୍ମିତ ୨୪.୨୨ ଲକ୍ଷ ସୌର ମଡେଲ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏନଏଚପିସିର ୩୦୦ ମେଗାୱାଟ କର୍ଣ୍ଣିସର ବିକାନେର ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ପ୍ରାୟ ୭.୭୫ ଲକ୍ଷ ଘରୋଇ ଭାବରେ ନିର୍ମିତ ସୌର ପିଭି ସେଲ୍ ଏବଂ ମଡ୍ଯୁଲ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜସ୍ଥାନ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର (REZ)ରୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ନିଷ୍କାସନ ପାଇଁ ୧,୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ନିର୍ମିତ ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ଲାଇନର ଉଦଘାଟନ କରିବେ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ଆରଇଜେଡ ପାଇଁ ୫୩୦ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ । ଏହି ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରାଜସ୍ଥାନରେ ଉତ୍ପାଦିତ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ନିଷ୍କାସନକୁ ସହଜ କରିବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ ନିଯୁକ୍ତ ପ୍ରାୟ ୫୪ ହଜାର ଯୁବକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ନିଯୁକ୍ତିପ୍ରାପ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଶିକ୍ଷା, ଶକ୍ତି, ଗୃହ, ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ, ପରିବହନ, ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଯୋଜନା, କୃଷି, ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ବିଭାଗର କର୍ମଚାରୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ସାନନ୍ଦରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟର ସାନନ୍ଦଠାରେ 'ସିଜି ସେମି ଆଉଟସୋର୍ସଡ୍ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଆସେମ୍ବଲି ଆଣ୍ଡ ଟେଷ୍ଟ' ସୁବିଧାର ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ଏହି ସୁବିଧାରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ସହିତ, ଏହି ଉଦଘାଟନ ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ନିର୍ମାଣ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରିବ। ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଟି 'ଇଣ୍ଡିଆ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନ' (ଆଇଏସଏମ୍) ଅଧୀନରେ ଅନୁମୋଦିତ ପ୍ରଥମ ଚାରୋଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଏବଂ ଏହାକୁ ୭,୫୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ମୋଟ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସହିତ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ସୁବିଧା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରେ, ଏହାର ବାର୍ଷିକ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ୫ ବିଲିୟନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଚିପ୍ ହେବ ଏବଂ ଏହା ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏଆଇ) ଓ ହାଇ-ପରଫର୍ମାନ୍ସ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂର ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତି ଯୋଗୁଁ ମେମୋରୀ ଏବଂ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସଲ୍ୟୁସନ୍ସ ପାଇଁ ବଢୁଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହି ସୁବିଧା ଅଟୋମୋବାଇଲ୍, ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍, ଟେଲିକମ୍ୟୁନିକେସନ୍, ୫ଜି ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଅଫ୍ ଥିଙ୍ଗସ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ। ସିଜି ସେମି ସୁବିଧାଟି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଆସେମ୍ବଲି ଏବଂ ଟେଷ୍ଟିଂର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ୱେଫର୍ ସର୍ଟିଂ, ଆସେମ୍ବଲି, ଟେଷ୍ଟିଂ, ପ୍ୟାକେଜ୍ ଡିଜାଇନ୍, ଫେଲ୍ୟୁଅର୍ ଆନାଲିସିସ, ଟେଷ୍ଟ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ୍ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ, ପ୍ରୋଡକ୍ଟ କ୍ୟାରେକ୍ଟରାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସପୋର୍ଟ ସାମିଲ ଅଛି।
ଏହି ସୁବିଧାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ଭାରତର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବରେ ଉଦୟକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ ଏବଂ ଦେଶରେ ଏକ ସ୍ଥିର ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଗଠନ କରିବାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖେ ।