Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the CG Semi Outsourced Semiconductor Assembly and Test (OSAT) facility in Sanand, Gujarat
A landmark day for India's semiconductor journey; the CG SEMI OSAT facility in Sanand will strengthen the chip manufacturing ecosystem, boost technological self-reliance and enhance India's position in the global semiconductor value chain: PM
The Semicon India programme is gathering rapid momentum; Step by step, Brick by brick, Chip by chip: PM
The expansion of the semiconductor industry in India did not happen overnight; it is the next step in the electronics revolution that has taken place in India over the past decade: PM
First products, then components and now semiconductors; India is building the entire electronics value chain, This is the roadmap to Viksit Bharat, This is the next phase of Make in India: PM
Our goal is to build a complete semiconductor ecosystem in India, from chip design to fabrication and packaging: PM
India's youth will power the AI, robotics and next-gen tech revolution with Made in India chips: PM
04 JUL 2026 7:22PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated the CG Semi Outsourced Semiconductor Assembly and Test (OSAT) facility in Sanand, Gujarat. Highlighting the significance of the occasion, the Prime Minister framed the launch as a testament to the nation's unwavering commitment to its goals. He emphasized that the country consistently translates its strong resolutions into tangible realities without hesitation. "Today's event is proof that whatever India resolves to do, it firmly accomplishes," asserted Shri Modi.
Tracing the strategic vision initiated half a decade ago, the Prime Minister recalled the core objective of transforming the nation into a global hub for advanced technology. Driven by the overarching strategies of domestic design and localized manufacturing, he celebrated the official commencement of commercial chip packaging at this third major facility. "We successfully moved forward with the foundational mantra of Design in India and Make in India," noted Shri Modi.
Reflecting on the rapid developmental timeline of the project, the Prime Minister recalled laying the foundation stone in 2024 and acknowledged the prompt initiation of chip testing by August 2025. He credited this incredibly swift journey from inception to full-scale production directly to the relentless dedication and focus of numerous project associates. "This remarkable journey from foundation stone to production is definitely the result of the immense hard work of many colleagues," observed Shri Modi.
Recounting his personal interactions just moments before addressing the gathering, the Prime Minister shared his experiences speaking with the dedicated workforce stationed at the facility. Having engaged directly with numerous young professionals during his exhibition tour, he praised their palpable energy, optimism, and positive outlook. "Every young colleague I interacted with today is completely full of self-confidence," remarked Shri Modi.
Positioning the newly inaugurated facility as a beacon of international collaboration, the Prime Minister lauded the joint efforts bridging domestic, Japanese, and Thai industry partners. He described the venture as far more than a simple commercial enterprise, highlighting it instead as a robust model of technological trust and cross-border partnership. "This integrated partnership is going to give entirely new momentum to India's semiconductor journey," affirmed Shri Modi.
Acknowledging the monumental scaling achieved over the past two and a quarter years, the Prime Minister praised the transition into active commercial production capable of delivering 20 crore units annually. Expressing absolute confidence in the team's ambitious target to reach 500 crore units annually, he attributed this rapid progress to the accelerating momentum of the nationwide technology program. "I congratulate the entire team, the state government, and the whole country for building this step by step, brick by brick, and chip by chip," remarked Shri Modi.
Addressing the gathered industry experts and youth, the Prime Minister drew pivotal lessons from global industrial history to emphasize that true manufacturing power does not stem from isolated factories. Citing legendary tech hubs like Silicon Valley, Hsinchu Science Park, and Tsukuba Science City, he underscored the absolute necessity of developing comprehensive, integrated ecosystems. "Today, Sanand is firmly taking its steps in the same direction to establish such powerful clusters," observed Shri Modi.
Detailing the rapid emergence of a robust domestic ecosystem, the Prime Minister highlighted the concurrent production launches by major firms like Micron, Kaynes, and CG Semi in the region over just a few months. Envisioning the imminent arrival of specialized chemical producers, testing labs, design centers, and dynamic new startups, he illustrated how localized industries exponentially multiply broader economic and employment opportunities. "This is the true power of a cluster, where one industry gives birth to ten, ultimately changing the economy of the entire region," asserted Shri Modi.
Addressing the immense nationwide and global excitement surrounding this sectoral boom, the Prime Minister corrected the misconception that this rapid growth is an isolated phenomenon. He explained that the current expansion is actually a carefully planned progression stemming from long-term technological policies set over the past ten years. "This is the natural next step of the electronics revolution that has arrived in India over the last decade," noted Shri Modi.
Tracing the roots of this localized manufacturing success, the Prime Minister contrasted the past reliance on imported smartphones with the current production boom. Noting a staggering thirty-three-fold increase in output, he proudly recognized the nation's new status as the world's second-largest producer and exporter in the mobile sector. "We deliberately started our journey with mobile phone manufacturing to eventually achieve these incredible milestones," observed Shri Modi.
Quantifying the broader success of the domestic ecosystem over recent years, the Prime Minister shared remarkable growth statistics across the entire sector. He revealed that total production has surged nearly seven times compared to 2014 levels, alongside an impressive eleven-fold explosion in overall exports. "We have successfully and comprehensively strengthened the entire electronics manufacturing ecosystem," affirmed Shri Modi.
Expanding on the government's strategic roadmap, the Prime Minister clarified that the ultimate goal extends far beyond self-reliance in final consumer products to encompass the foundational components themselves. By committing to manufacture the very chips that power global technology, he outlined a complete, end-to-end domestic value chain. "First the product, then components, and now the semiconductor; this is the definitive next phase of Make in India," asserted Shri Modi.
Mapping out the future phases of the ecosystem, the Prime Minister emphasized the critical need for self-reliance in high-tech materials and critical minerals to secure the entire supply chain. Envisioning a localized network spanning from design to packaging, he expressed immense faith in the younger generation to leverage these domestic chips for advanced revolutions in AI and robotics. "Our youth will actively accelerate the next-gen tech revolution strictly utilizing Made in India chips," affirmed Shri Modi.
Directing his message toward the younger demographic, the Prime Minister highlighted historical precedents showing how major industrial shifts consistently generate unprecedented employment prospects. Drawing parallels to the massive opportunities unlocked by the previous IT and smartphone manufacturing booms, he forecasted similar vast horizons emerging from the current technological wave. "The era of the semiconductor and AI revolution is bringing countless opportunities spanning from research and design to supply chain management," remarked Shri Modi.
Challenging the future workforce to continuously adapt, the Prime Minister stressed that modern relevance is strictly dependent on acquiring fresh expertise and cultivating innovative ideas. Pointing to the vast new paradigms unlocked by artificial intelligence, he urged the younger generation to seize these emerging prospects with immense passion. "The youth of India must absolutely not lose this incredible opportunity to learn and execute something new," asserted Shri Modi.
Showcasing the inclusive social impact of these technological strides, the Prime Minister shared the inspiring stories of young women from tribal communities actively working at the new facility. Deeply moved by their journey from ordinary backgrounds and ITI studies to receiving advanced technical training in Malaysia, he celebrated their crucial role in executing the world's most modern manufacturing processes despite having never previously traveled out of their home regions. "These daughters with truly extraordinary dreams are today an integral part of the Made in India chip manufacturing process," noted Shri Modi.
Concluding his address by reaffirming the nation's rapid momentum toward becoming a fully developed entity, the Prime Minister celebrated the on-time realization of multiple manufacturing facilities promised just months earlier. Assuring global investors of absolute policy stability, clear decision-making, and unmatched execution speed, he promised an even faster pace of systemic economic reforms. "With a complete commitment to the ease of doing business, 140 crore Indians will definitely make the nation developed by 2047," affirmed Shri Modi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ସାନନ୍ଦରେ ସିଜି ସେମି ଆଉଟସୋର୍ସଡ୍ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଆସେମ୍ବଲି ଏବଂ ଟେଷ୍ଟ (ଓଏସଏଟି) ସୁବିଧାକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
04 JUL 2026 7:22PM by PIB Bhubaneswar
• ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ଦିନ; ସାନନ୍ଦରେ ସିଜି ସେମି ଓଏସଏଟି ସୁବିଧା ଚିପ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସ୍ୱାବଲମ୍ବନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ମଜବୁତ୍ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ସେମିକନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପର ବିସ୍ତାର ରାତାରାତି ହୋଇନାହିଁ; ଏହା ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଘଟିଥିବା ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ବିପ୍ଳବର ଫଳାଫଳ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପ୍ରଥମେ ଉତ୍ପାଦ, ତାପରେ ଉପାଦାନ ଏବଂ ଏବେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର; ଭାରତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ନିର୍ମାଣ କରୁଛି, ଏହା ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ୍, ଏହା ହେଉଛି ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତରେ ଚିପ୍ ଡିଜାଇନ୍ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜିଂ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଚିପ୍ସ ସହିତ ଏଆଇ, ରୋବୋଟିକ୍ସ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଜେନେରେସନ୍ ଟେକ୍ ବିପ୍ଳବକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୦୪/୦୭/୨୦୨୬ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ସାନନ୍ଦରେ ସିଜି ସେମି ଆଉଟସୋର୍ସଡ୍ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଆସେମ୍ବଲି ଏବଂ ଟେଷ୍ଟ (ଓଏସଏଟି) ସୁବିଧା ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରତି ଅଟଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ଏହାର ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୃଶ୍ୟମାନ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ କରୁଛି। "ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରମାଣ କରୁଛି ଯେ ଭାରତ ଯାହା କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ କରେ, ତାହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ହାସଲ କରେ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି।
ଅଧା ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ରଣନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଅନୁସରଣ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶକୁ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାର ମୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ। ଘରୋଇ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦନର ବ୍ୟାପକ ରଣନୀତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇ, ସେ ଏହି ତୃତୀୟ ପ୍ରମୁଖ ସୁବିଧାରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଚିପ୍ ପ୍ୟାକେଜିଂର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଆରମ୍ଭକୁ ପାଳନ କରିଥିଲେ। "ଆମେ ଡିଜାଇନ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ମୂଳମନ୍ତ୍ର ସହିତ ସଫଳତାର ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥିଲୁ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରକଳ୍ପର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶମୂଳକ ସମୟସୀମା ଉପରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୨୪ ରେ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନକୁ ମନେ ପକାଇଲେ ଏବଂ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଚିପ୍ ପରୀକ୍ଷଣର ତୁରନ୍ତ ଆରମ୍ଭକୁ ସ୍ୱୀକାର କଲେ। ସେ ଆରମ୍ଭରୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ-ସ୍ତରର ଉତ୍ପାଦନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଦ୍ରୁତ ଯାତ୍ରାକୁ ସିଧାସଳଖ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସହଯୋଗୀଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗ ଏବଂ ଧ୍ୟାନକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ। "ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତରରୁ ଉତ୍ପାଦନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯାତ୍ରା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଅନେକ ସହକର୍ମୀଙ୍କ ଅପାର କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ଫଳାଫଳ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ତାଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆଲୋଚନାକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁବିଧାରେ ନିୟୋଜିତ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଥିବା ତାଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଅନେକ ଯୁବ ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଜଡିତ ହୋଇ, ସେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ପଷ୍ଟ ଶକ୍ତି, ଆଶାବାଦ ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। "ଆଜି ମୁଁ ଯେଉଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବ ସହକର୍ମୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛି, ସେମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ନୂତନ ଭାବରେ ଉଦ୍ଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ସୁବିଧାକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗର ଏକ ଆଲୋକବର୍ତ୍ତିକା ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘରୋଇ, ଜାପାନୀ ଏବଂ ଥାଇ ଶିଳ୍ପ ସହଭାଗୀମାନଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଏହି ଉଦ୍ୟମକୁ ଏକ ସରଳ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉଦ୍ୟୋଗ ଅପେକ୍ଷା ବହୁ ଅଧିକ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି, ଏହାକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସୀମାପାର ସହଭାଗୀତାର ଏକ ଦୃଢ଼ ମଡେଲ ଭାବରେ ଆଲୋକିତ କରିଛନ୍ତି। "ଏହି ସମନ୍ୱିତ ସହଭାଗୀତା ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍‌ଟର ଯାତ୍ରାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂତନ ଗତି ଦେବ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି।
ଗତ ଅଢ଼େଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହାସଲ ହୋଇଥିବା ସ୍କେଲିଂକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାର୍ଷିକ ୨୦ କୋଟି ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ସକ୍ରିୟ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉତ୍ପାଦନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରତିବର୍ଷ ୫୦୦ କୋଟି ୟୁନିଟ୍ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଦଳର ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରି, ସେ ଏହି ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଗତିକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି। "ମୁଁ ସମଗ୍ର ଦଳ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ସମବେତ ଶିଳ୍ପ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱ ଶିଳ୍ପ ଇତିହାସରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରକୃତ ଉତ୍ପାଦନ ଶକ୍ତି ପୃଥକ କାରଖାନାରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୁଏ ନାହିଁ। ସିଲିକନ୍ ଭ୍ୟାଲି, ସିଞ୍ଚୁ ସାଇନ୍ସ ପାର୍କ ଏବଂ ସୁକୁବା ସାଇନ୍ସ ସିଟି ଭଳି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ହବ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି, ସେ ବ୍ୟାପକ, ସମନ୍ୱିତ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ବିକାଶର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। "ଆଜି, ସାନନ୍ଦ ଏପରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ କ୍ଲଷ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ସମାନ ଦିଗରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଏକ ଦୃଢ଼ ଘରୋଇ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଦ୍ରୁତ ଉଦୀୟମାନତା ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାତ୍ର କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ମାଇକ୍ରୋନ୍, କେନ୍ସ ଏବଂ ସିଜି ସେମି ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ସମକାଳୀନ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ବିଶେଷଜ୍ଞ ରାସାୟନିକ ଉତ୍ପାଦକ, ପରୀକ୍ଷାଗାର, ଡିଜାଇନ୍ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ନୂତନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ଆସନ୍ନ ଆଗମନକୁ କଳ୍ପନା କରି, ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ କିପରି ସ୍ଥାନୀୟ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟାପକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗକୁ ବହୁ ଗୁଣରେ ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତି। "ଏହା ହେଉଛି ଏକ କ୍ଲଷ୍ଟରର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ଗୋଟିଏ ଶିଳ୍ପ ଦଶ ଜଣଙ୍କୁ ଜନ୍ମ ଦିଏ, ଶେଷରେ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରେ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ।
ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ନେଇ ଥିବା ବିଶାଳ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଉତ୍ସାହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଭ୍ରମକୁ ସଂଶୋଧନ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏକ ପୃଥକ ଘଟଣା। ସେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରସାରଣ ପ୍ରକୃତରେ ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ଧରି ସ୍ଥିର ହୋଇଥିବା ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନୀତିରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଏକ ସତର୍କତାର ସହିତ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ପ୍ରଗତି। "ଏହା ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଆସିଥିବା ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ବିପ୍ଳବର ସ୍ୱାଭାବିକ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଦକ୍ଷେପ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଏହି ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ସଫଳତାର ମୂଳକୁ ଖୋଜି ବାହାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ ଉପରେ ଅତୀତର ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ତୁଳନା କରିଥିଲେ। ଉତ୍ପାଦନରେ ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ତେତିଶ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି, ସେ ମୋବାଇଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଭାବରେ ଦେଶର ନୂତନ ସ୍ଥିତିକୁ ଗର୍ବର ସହିତ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥିଲେ। "ଆମେ ଜାଣିଶୁଣି ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ନିର୍ମାଣ ସହିତ ଆମର ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ ଯାହା ଶେଷରେ ଏହି ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିବ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମତ ଦେଇଥିଲେ।
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଘରୋଇ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ବ୍ୟାପକ ସଫଳତାକୁ ଆକଳନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପରିସଂଖ୍ୟାନ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ମୋଟ ଉତ୍ପାଦନ ୨୦୧୪ ସ୍ତର ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ସାତ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ସାମଗ୍ରିକ ରପ୍ତାନିରେ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏଗାର ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ। "ଆମେ ସମଗ୍ର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସଫଳତାର ସହିତ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛୁ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କଲେ।
ସରକାରଙ୍କ ରଣନୈତିକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଉପରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କଲେ ଯେ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମୌଳିକ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକୁ ରଖିବା ପାଇଁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଉପଭୋକ୍ତା ଉତ୍ପାଦରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାଠାରୁ ବହୁ ଦୂରକୁ ବିସ୍ତାରିତ। ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଶକ୍ତି ଦେଉଥିବା ଚିପ୍ସ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ହୋଇ, ସେ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ, ଘରୋଇ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳର ରୂପରେଖା ଦେଇଥିଲେ। "ପ୍ରଥମେ ଉତ୍ପାଦ, ତାପରେ ଉପାଦାନ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର; ଏହା ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ନିଶ୍ଚିତ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କଲେ।
ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଭବିଷ୍ୟତ ପର୍ଯ୍ୟାୟଗୁଡ଼ିକର ମ୍ୟାପିଂ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମଗ୍ର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଡିଜାଇନ୍ ଠାରୁ ପ୍ୟାକେଜିଂ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ସ୍ଥାନୀୟ ନେଟୱାର୍କର କଳ୍ପନା କରି, ସେ ଏଆଇ ଏବଂ ରୋବୋଟିକ୍ସରେ ଉନ୍ନତ ବିପ୍ଳବ ପାଇଁ ଏହି ଘରୋଇ ଚିପ୍ସକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ଯୁବ ପିଢ଼ିଙ୍କ ପ୍ରତି ଅପାର ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। "ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଚିପ୍ସକୁ କଠିନ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରି ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିପ୍ଳବକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବେ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କଲେ।
ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟା ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ବାର୍ତ୍ତା ନିର୍ଦ୍ଦେଶିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଐତିହାସିକ ଉଦାହରଣ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ପ୍ରମୁଖ ଶିଳ୍ପ ପରିବର୍ତ୍ତନ କିପରି ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିଯୁକ୍ତି ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରେ। ପୂର୍ବ ଆଇଟି ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଦ୍ୱାରା ଖୋଲାଯାଇଥିବା ବିଶାଳ ସୁଯୋଗ ସହିତ ସେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ତରଙ୍ଗରୁ ଉଭା ହେଉଥିବା ସମାନ ବିଶାଳ ଦିଗନ୍ତର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିଥିଲେ। "ସେମିକଣ୍ଡକ୍‌ଟର ଏବଂ ଏଆଇ ବିପ୍ଳବର ଯୁଗ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍ ଠାରୁ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିଚାଳନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଗଣିତ ସୁଯୋଗ ଆଣି ଦେଉଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ।
ଭବିଷ୍ୟତର କର୍ମଶକ୍ତିକୁ ନିରନ୍ତର ଅନୁକୂଳନ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ନୂତନ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ହାସଲ ଏବଂ ନବସୃଜନଶୀଳ ଚିନ୍ତାଧାରା ପାଳନ କରିବା ଉପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିର୍ଭରଶୀଳ। କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଦ୍ୱାରା ଖୋଲାଯାଇଥିବା ବିଶାଳ ନୂତନ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରତି ଇଙ୍ଗିତ କରି, ସେ ଯୁବପିଢ଼ିକୁ ଏହି ଉଦୀୟମାନ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆଗ୍ରହର ସହିତ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। "ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ନୂତନ କିଛି ଶିଖିବା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାର ଏହି ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ସୁଯୋଗକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ହରାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରଗତିଗୁଡ଼ିକର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସାମାଜିକ ପ୍ରଭାବ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୂତନ ସୁବିଧାରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଯୁବତୀମାନଙ୍କର ପ୍ରେରଣାଦାୟକ କାହାଣୀ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ। ସାଧାରଣ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ଏବଂ ଆଇଟିଆଇ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ମାଲେସିଆରେ ଉନ୍ନତ ବୈଷୟିକ ତାଲିମ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେମାନଙ୍କ ଯାତ୍ରା ଦ୍ୱାରା ଗଭୀର ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇ, ସେ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳରୁ ବାହାରକୁ ଯାତ୍ରା କରି ନଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ପାଳନ କରିଥିଲେ। "ଅସାଧାରଣ ଦକ୍ଷତା ଥିବା ଏହି ଝିଅମାନେ ଆଜି ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଚିପ୍ ନିର୍ମାଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ," ଶ୍ରୀ ମୋଦି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ସଂସ୍ଥା ହେବା ଦିଗରେ ଦେଶର ଦ୍ରୁତ ଗତିକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷ କରି କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଆଯାଇଥିବା ବହୁବିଧ ଉତ୍ପାଦନ ସୁବିଧାର ସମୟସୀମା ପୂରଣକୁ ପାଳନ କରିଥିଲେ। ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନୀତି ସ୍ଥିରତା, ସ୍ପଷ୍ଟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଅତୁଳନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଗତିର ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇ, ସେ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ଅର୍ଥନୈତିକ ସଂସ୍କାରର ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ ଗତିର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ। "ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ପ୍ରତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ, ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶକୁ ବିକଶିତ କରିବେ," ଶ୍ରୀ ମୋଦି ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।