Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during inauguration of the CG Semi OSAT facility in Sanand, Gujarat
04 JUL 2026 9:01PM by PIB Delhi
How are you all, doing well? Gujarat’s popular Chief Minister Bhupendra Bhai Patel, my colleague in the Union Cabinet Ashwini Vaishnaw, the energetic Deputy Chief Minister Harsh Sanghvi, ministers of the Gujarat government, MPs and MLAs, CG Power Chairman Vellayan Subbaiah ji, Renesas Electronics President Malini ji, CG Semi Chairman Girish ji, other industry leaders present here, ladies and gentlemen!
Today’s program is proof that whatever India resolves to do, India achieves. Five years ago, India pledged to make the nation a semiconductor hub. We moved forward with the mantra of Design in India, Make in India. And today, commercial production of chip packaging has begun at the country’s third semiconductor plant.
Friends,
In 2024, I had the opportunity to lay the foundation stone of this plant. By August 2025, chip testing work had begun here, and today, this plant has been inaugurated. The journey from foundation to production is undoubtedly the result of the hard work of many colleagues, and the leadership of people like Subbaiah ji. Before coming on stage, I had the chance to interact with many associated with this project. It felt as though a mini India resides in this campus - people of every language, attire, and cuisine. During my exhibition visit, I also spoke with many young boys and girls. And one thing I must proudly mention is their confidence level. The conviction with which they spoke, their faith in technology - I was truly impressed.
Friends,
This CG Semi plant is also a symbol of the joint efforts of our industry partners from India, Japan, and Thailand. It is not just a business venture, but a model of technology, trust, and partnership that will accelerate India’s semiconductor journey. In just over two years, you have built this facility from scratch to scale. Today, we are beginning its commercial production. I am told that 200 million chips will be produced here annually. Not 20 lakh, but 20 crore. And I am told you will not stop here. You have set a target of 5 billion chips annually - more than 15 million chips every single day. I am confident you will achieve this soon. This is further proof that the Semicon India Program is gaining momentum - step by step, brick by brick, and now chip by chip. I extend my heartfelt congratulations to the entire CG Semi team, the state government, and the nation.
Friends,
I feel a special joy today. You may wonder why. The reason is that twenty years ago - perhaps even earlier - I had prepared plans to set up a semiconductor plant in Gujarat. Near Gandhinagar and Prantij, we had earmarked 350–400 acres of land. We even held talks with some companies. At that time, the Government of India was making big statements, and some companies came forward for discussions. But somehow, the government then seemed shackled, and the matter did not move forward. Today, when I see this happening, I feel the deepest happiness within me. It is the fulfillment of a dream I had 20–22 years ago. Back then, no one even discussed these subjects in the country. When I spoke about them, the media mocked me. It did not happen then, but today, as it is happening, I feel immense satisfaction. Just a few weeks ago, there was news that surprised me - and I was surprised the media did not give it the attention it deserved. The C295 aircraft, made in Vadodara, was built in India and took flight. There was a time when even the arrival of a bicycle factory was celebrated with sweets. Today, India is building airplanes.
Friends,
All of you here are knowledgeable, and I see many young colleagues present. If we look at the industrial history of the world, one thing is clear: no global industrial power was built by a single factory. The foundation of industrial power lies in clusters. America’s Silicon Valley, Taiwan’s Hsinchu Science Park, Japan’s Silicon Island, Tsukuba Science City - all demonstrate the importance of clusters. Today, Sanand too is moving in that direction.
Friends,
Within just a few months, Micron, Kaynes, and CG Semi have started production here. A semiconductor cluster is being born in India. Today, chip packaging is happening here. Tomorrow, specialized companies will come, chemicals will be produced, new testing labs will be built, industries servicing machines will emerge, design centers will open, and startups will be born. This is the strength of clusters. One industry gives birth to hundreds. Hundreds of industries create millions of jobs. And millions of jobs transform the economy of an entire region. And this is not happening only in Sanand - semiconductor clusters are emerging in many states across India.
Friends,
Today, the rise of the semiconductor sector in India has everyone excited. It is being discussed across the country and the world. Many people see it in isolation, but that is not the case. The expansion of semiconductors in India is not sudden - it is the next step in the electronics revolution that has unfolded here over the past decade.
Friends,
We began with mobile phone manufacturing. There was a time when India imported most of its smartphones, even more than its own domestic needs. Today, mobile phone production in India has increased 33 times compared to earlier. Before 2014, India was importing phones. After you sent me from Gujarat to Delhi, India began exporting them. Today, India is the world’s second-largest mobile manufacturer and the second-largest mobile exporter.
Friends,
In recent years, we have strengthened the entire electronics manufacturing ecosystem. India’s total electronics production has increased nearly sevenfold compared to 2014. Electronics exports have grown nearly elevenfold.
Friends,
Our effort is not limited to self-reliance in final products. We are also moving towards self-reliance in components. That is why India’s next step is clear. We will not only make mobiles, not only electronics, but also the chips that power the entire electronics world. This is our strategy - first products, then components, and now semiconductors. The entire electronics value chain will be in India. This is the roadmap for a developed India. This is the next phase of Make in India.
Friends,
The next step in the semiconductor ecosystem is self-reliance in critical minerals and high-tech materials. Just now, Subbaiah ji spoke in Gujarati and shared a proverb: Missing the mark is forgivable, but aiming low is not. That is my nature too - I do not set small targets, I do not think small. If I build a statue, I make it the largest in the world. As Subbaiah ji said, work speaks louder than words. The progress we see today, the achievements we celebrate, must be matched by strengthening the supply chain. That too is our goal. Today, India is making broad efforts in this direction. Our aim is to develop the entire ecosystem in India - from chip design to fabrication to packaging. India will not only make chips, but India’s youth will drive the next technological revolution - in AI, robotics, and next-gen tech - powered by Made in India chips. I have unwavering faith in the youth of India, in their talent and their strength. My complete trust lies in the power of my nation’s young people.
Friends,
On this occasion, I want to say something directly to the youth of our nation. Whenever a new industrial revolution comes to the world, the greatest opportunities are created for young people. When the IT revolution came, millions of Indian youth got the chance to show their talent. Then came the era of smartphones and electronics manufacturing, which also created millions of new opportunities. Now this era of the semiconductor revolution and AI revolution is bringing countless opportunities. From research and design to startup innovation and supply chain management, opportunities are everywhere.
Friends,
What is needed are new skills and new ideas. What matters now is whether you have a new idea, whether you have the passion to learn and to do something new. Today I met daughters from Jharkhand, Balaghat, Madhya Pradesh, Kerala, Chhattisgarh - and our conversation began with “Jai Johar.” Because I have lived in that region, I know it well. The speed with which these daughters have learned, and the way they were conducting things there, fills me with pride in the youth power of my country.
Friends,
In the coming times, AI will open up an entire world of new skills and new expertise before you. That is why India’s youth must not miss this opportunity. And I say to the young people - the idea is yours, the support is mine.
Friends,
This facility, this project, is also proof of how India’s youth are connecting with new possibilities. The sisters and daughters working here - as I said, from Jharkhand, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, the entire tribal belt - showed me the factory. With great enthusiasm, they explained every detail. Ordinary families, ordinary schools, ITI education. In our country, when someone joins ITI, parents often don’t even tell others, they feel embarrassed. But times have changed - this is the era of ITI graduates. Their education may be from ITI, but their dreams are extraordinary. Many of these daughters’ families had never even made a passport, never seen one. Some had never even been to Delhi or Mumbai, let alone abroad. Yet these same daughters went to Malaysia for training, learned the world’s most advanced semiconductor technology, and today they are part of the Made in India chip manufacturing process. I remember when Subbaiah ji once showed me a video in Delhi - a three-minute film about these daughters’ lives. How they lived in forests, studied sitting on cots, and then stood at the airport for check-in, clearing immigration to fly to Malaysia. I immediately told him that whenever I came to Gujarat, I would invite these daughters to the Governor’s House and talk to them. I could not do it then, but today I got that opportunity. Thank you, Subbaiah ji. I congratulate all these daughters and their families.
Friends,
Today’s occasion is also proof of how impatient we are to make India developed. At the beginning of this year, I had said that by 2026, four semiconductor facilities would start. And today my minister has said - not four, but five. And I am happy that in just six months, production has already begun in three projects. This shows that today’s India not only sets big goals but also achieves them on time. This is the confidence India gives to the whole world, to every investor. Our policies are stable, our decisions are clear, and our execution is fast. I assure the management of CG Semi and other investors - the path of reforms that India has chosen, the Reform Express we have boarded, will only accelerate further. Today’s India is fully committed to ease of doing business. With this commitment, 1.4 billion Indians will make India developed by 2047. And today’s 18–20-year-olds - I work hard so that when you are 40–45, when your children are growing up, you will raise them in a developed India. That is why I dedicate my life - for the future of your children.
Friends,
We have set out on the path of development. We are reaching new heights of progress. And in this journey, the semiconductor sector is becoming a great strength, creating new confidence. I extend my best wishes to all of you. Move forward with high goals. If we miss the mark, we will see, but we must march ahead. My heartfelt congratulations and thanks to all of you.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's Speech. Original Speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜୁରାଟର ସାନନ୍ଦରେ ସିଜି ସେମି ଓଏସ୍ଏଟି ସୁବିଧାର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
04 JUL 2026 9:01PM by PIB Bhubaneswar
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ କିପରି ଅଛନ୍ତି, ଭଲ ଅଛନ୍ତି? ଗୁଜରାଟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହର୍ଷ ସାଂଘଭି, ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ , ସାଂସଦ ଏବଂ ବିଧାୟଗଣ , ସିଜି ପାୱାରର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭେଲ୍ଲାୟନ ସୁବୈୟା ଜୀ, ରେନେସାସ୍ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମାଳିନୀ ଜୀ, ସିଜି ସେମିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଗିରିଶ ଜୀ, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତଥିବା ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଶିଳ୍ପ ପତିମାନେ, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରଲୋକମାନେ !
ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହା ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି ଯେ ଭାରତ ଯାହା କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥାଏ, ତାହା କାର୍ଯ୍ୟରେ କରି ଦେଖାଇଥାଏ। ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଭାରତ ଦେଶକୁ ଏକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ହବ୍ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲା। ଆମେ ଡିଜାଇନ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଲୁ। ଏବଂ ଆଜି, ଦେଶର ତୃତୀୟ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ଲାଣ୍ଟରେ ଚିପ୍ ପ୍ୟାକେଜିଂର ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୨୦୨୪ ମସିହାରେ, ମୋତେ ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଏଠାରେ ଚିପ୍ ପରୀକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆଜି, ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମିରୁ ଉତ୍ପାଦନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା ନିସନ୍ଦେହରେ ଅନେକ ସହକର୍ମୀଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସୁବାୟା ଜୀଙ୍କ ଭଳି ଲୋକଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱର ପରିଣାମ ଅଟେ । ମଞ୍ଚକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହ ଜଡିତ ଅନେକ ସାଥିମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାବବିନିମୟ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି ଏବଂଏପରି ଅନୁଭବ ହେଲା ଯେପରି ଏହି କ୍ୟାମ୍ପସ ପରିସରରେ ଏକ ଛୋଟ ଭାରତ ରହିଛି। ଏଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଷା, ପୋଷାକ ପରିଧାନ କରୁଥିବା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଖାଦ୍ୟ ଖାଉଥିବା ଲୋକମାନେ ବସବାସ କରୁଛନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ୍ ଗାଟିଏ ଅଲଗା ପ୍ରକାରର ମାହୋଲ ମୁଁ ଅନୁଭବ କଲି। ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପରିଦର୍ଶନ ସମୟରେ, ମୁଁ ଅନେକ ଯୁବକ ଏବଂ ଯୁବତୀଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ କଥା ହୋଇଥିଲି। ଏବଂ ଗୋଟିଏ କଥା ମୁଁ ଗର୍ବର ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି , ତାହା ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସ୍ତର। ସେମାନେ ଯେଉଁ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କଥା ହେଲେ , ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଦେଖି ମୁଁ ପ୍ରକୃତରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଗଲି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସିଜି ସେମିର ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଭାରତ, ଜାପାନ ଏବଂ ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଆମର ଶିଳ୍ପ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସର ପ୍ରତୀକ। ଏହା କେବଳ ଏକ ବ୍ୟବସାୟିକ ଉଦ୍ୟୋଗ ନୁହେଁ, ବରଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସହଭାଗୀତାର ଏକ ମଡେଲ ଯାହା ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଯାତ୍ରାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ। ମାତ୍ର ଅଢେଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ , ଆପଣ ଏହି ସୁବିଧାକୁ ସ୍କେଲ୍ ରୁ ସ୍କେଲ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି, ଆମେ ଏହାର ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ କରୁଛୁ। ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଠାରେ ବାର୍ଷିକ ୨୦ କୋଟି ଚିପ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ହେବ। ୨୦ କୋଟି , ଆପଣମାନେ ଭାବୁଥିବେ ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ ଭୁଲ୍ କହିଦେଲେ ୨୦ ଲକ୍ଷକୁ ୨୦ କୋଟି କହିଦେଲେ, ସେଥିପାଇଁ ତାଳି ବଜାଇବାରେ ଟିକେ ଡ଼େରି କରିଦେଲେ, ୨୦ କୋଟି । ଏବଂ ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଆପଣମାନେଏଠାରେ ଅଟକିବେ ନାହିଁ। ଆପଣ ବାର୍ଷିକ ୫୦୦ କୋଟି ଚିପ୍ସ ଉତ୍ପାଦନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି , ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ଦେଢ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଚିପ୍ସ। ମୋର ବିଶ୍ବାସ ଅଛି ଯେ ଆପଣ ଶୀଘ୍ର ଏହା ହାସଲ କରିପାରିବେ। ଏହା ଆହୁରି ପ୍ରମାଣ କରୁଛି ଯେ ସେମିକନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗତିଶୀଳ ହେଉଛି । ପଦକ୍ଷେପ ପରେ ପଦକ୍ଷେପ, ଇଟା ପରେ ଇଟା, ଏବଂ ଏବେ ଚିପ୍ ପରେ ଚିପ୍। ମୁଁ ସମସ୍ତ ସିଜିର ସେମି ଦଳ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ମୋର ହୃଦୟର ସହିତ ବହୁତ-ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମୋତେ ଏହି କଥା ନେଇ ଏକ ବିଶେଷ ଆନନ୍ଦ ଅନୁଭବ କରୁଛି। ଆପଣମାନେ ଭାବୁଥିବେ ଯେ ଆଜି ଏମିତି କଣ ହେଲା ମୋଦୀ ଜୀ କାହିଁକି ଏତେ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି କୋଡ଼ିଏ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ , ହୁଏତ ଏହା ପୂର୍ବରୁ , ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ଏକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲି। ଗାନ୍ଧୀନଗର ଏବଂ ପ୍ରାନ୍ତୀଜ ନିକଟରେ, ୩୫୦-୪୦୦ ଏକର ଜମି ସ୍ଥିର କରିଥିଲୁ। ଆମେ କିଛି କମ୍ପାନୀ ସହିତ ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲୁ। ସେତେବେଳେ ଭାରତ ସରକାର ବଡ଼ ବଡ଼ ପ୍ରତିଶୃତି ଦେଉଥିଲେ, ଏବଂ କିଛି କମ୍ପାନୀ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଆଗକୁ ଆସିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଜଣାନାହିଁ ସେତେବେଳେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ସେତେବେଳେ କଣ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ଯାହାଦ୍ବାରା କୌଣସି ମାମଲା ଆଗକୁ ବଢ଼ି ନଥିଲା। ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହା ଘଟୁଥିବାର ଦେଖୁଛି, ମୁଁ ମୋ ଭିତରେ ଗଭୀର ଆନନ୍ଦ ଅନୁଭବ କରୁଛି। ଏହା ୨୦-୨୨ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ମୋର ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ , ସେତେବେଳେ, ଦେଶରେ ଏହି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କେହି ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ କରୁନଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ କହିଲି, ଗଣମାଧ୍ୟମ ମୋତେ ପରିହାସ କରିଥିଲା। ସେତେବେଳେ ଏହା ହୋଇନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି, ଯେପରି ଏହା ଘଟୁଛି, ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷ ଅନୁଭବ କରୁଛି। କିଛି ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ, ଏପରି ଏକ ଖବର ଆସିଥିଲା ​​ଯାହା ମୋତେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲା ​​,ଏବଂ ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିଲି ଯେ ସେହି ସମୟରେ ଯେତିକି ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନ ଦେବା କଥା ତାକୁ ସେତିକି ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ନଥିଲା। ଭଦୋଦରାରେ ନିର୍ମିତ ସି୨୯୫ ବିମାନ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଉଡ଼ାଣ କରିଥିଲା। ଏପରି ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଏକ ସାଇକେଲ କାରଖାନାର ଆଗମନ ମଧ୍ୟ ମିଠା ସହିତ ପାଳନ କରାଯାଉଥିଲା, ଆଜି, ଭାରତ ଉଡ଼ାଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜ୍ଞାନୀଲୋକମାନେ ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଅନେକ ଯୁବ ସହକର୍ମୀ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବାର ଦେଖୁଛି। ଯଦି ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଶିଳ୍ପ ଇତିହାସକୁ ଦେଖିବା, ତେବେ ଗୋଟିଏ କଥା ସ୍ପଷ୍ଟ । କୌଣସି ବିଶ୍ୱ ଶିଳ୍ପ ଶକ୍ତି ଗୋଟିଏ କାରଖାନା ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ହୋଇନାହିଁ। ଶିଳ୍ପ ଶକ୍ତିର ମୂଳଦୁଆ କ୍ଲଷ୍ଟର ଗୁଡ଼ିକରେ ରହିଛି। ଆମେରିକାର ସିଲିକନ୍ ଭ୍ୟାଲି, ତାଇୱାନର ସିଞ୍ଚୁ ସାଇନ୍ସ ପାର୍କ, ଜାପାନର ସିଲିକନ୍ ଦ୍ୱୀପ, ସୁକୁବା ବିଜ୍ଞାନ ସହର ଏହି ସମସ୍ତ କ୍ଲଷ୍ଟରର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି। ଆଜି, ସାନନ୍ଦ ମଧ୍ୟ ସେହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମାତ୍ର କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ, ମାଇକ୍ରୋନ୍, କେୟାନ୍ସ ଏବଂ ସିଜି ସେମି ଏଠାରେ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତରେ ଏକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଲଷ୍ଟର ଜନ୍ମ ନେଉଛି। ଆଜି ଏଠାରେ ଚିପ୍ସ ପ୍ୟାକେଜିଂ ହେଉଛି। କାଲି, ବିଶେଷ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଆସିବେ, ରାସାୟନିକ ଦ୍ରବ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ହେବ, ନୂତନ ପରୀକ୍ଷଣ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ନିର୍ମାଣ ହେବ, ଶିଳ୍ପ ସେବା ମେସିନ୍ ଉଭା ହେବ, ଡିଜାଇନ୍ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିବ, ଏବଂ ଏଠାରେ ନୂତନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଜନ୍ମ ନେବ। ଏହା କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକର ଶକ୍ତି। ଗୋଟିଏ ଶିଳ୍ପ ଶହ ଶହ ଲୋକଙ୍କୁ ଜନ୍ମ ଦିଏ। ଶହ ଶହ ଶିଳ୍ପ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ଏକ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥାଏ। ଏବଂ ଏହା କେବଳ ସାନନ୍ଦରେ ହେଉ ନାହିଁ , ଭାରତର ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଲଷ୍ଟର ଉଭା ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଭାରତରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରର ଉତ୍ଥାନ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛି। ଏହା ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି। ଅନେକ ଲୋକ ଏହାକୁ ପୃଥକ ଭାବରେ ଦେଖନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ତାହା ନୁହେଁ। ଭାରତରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉଦ୍ବୋଗର ପ୍ରସାର ହଠାତ୍ ହୋଇନାହିଁ । ଏହା ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତରେ ଆସିଥିବା ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ବିପ୍ଳବର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଦକ୍ଷେପ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ନିର୍ମାଣ ସହିତ ଏହା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଏହାର ଅଧିକାଂଶ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ୍ ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲା, ଏପରିକି ନିଜ ଘରୋଇ ଆବଶ୍ୟକତାଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ। ଆଜି, ଭାରତରେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ୩୩ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ଭାରତ ଫୋନ୍ ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲା। ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଗୁଜରାଟରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ପଠାଇବା ପରେ, ଭାରତ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ରପ୍ତାନି କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲା। ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମୋବାଇଲ୍ ନିର୍ମାତା ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମୋବାଇଲ୍ ରପ୍ତାନିକାରୀ ହୋଇପାରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଆମେ ସମଗ୍ର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ମଜବୁତ କରିଛୁ। ଭାରତର ମୋଟ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ୨୦୧୪ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ସାତ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ରପ୍ତାନି ପ୍ରାୟ ଏଗାର ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ପ୍ରୟାସ, କେବଳ ଶେଷ ଉତ୍ପାଦରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ଆମେ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଆଡ଼କୁ ମଧ୍ୟ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ। ସେଥିପାଇଁ ଭାରତର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ପଷ୍ଟ। ଆମେ କେବଳ ମୋବାଇଲ୍ ତିଆରି କରିବୁ ନାହିଁ, କେବଳ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ତିଆରି କରିବୁ ନାହିଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ବିଶ୍ୱକୁ ଶକ୍ତି ଦେଉଥିବା ଚିପ୍ସ ମଧ୍ୟ ତିଆରି କରିବୁ। ଏହା ଆମର ରଣନୀତି , ପ୍ରଥମେ ଉତ୍ପାଦ, ତାପରେ ଉପାଦାନ ଏବଂ ଏବେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର। ସମଗ୍ର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ଭାରତରେ ରହିବ। ଏହା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ୍। ଏହା ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅର୍ଦ୍ଧପରିବାହୀ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସାମଗ୍ରୀରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା। ଏବେ, ସୁବାୟା ଜୀ ମଝିରେ ମଝିରେ ଗୁଜୁରାଟୀରେ କହୁଥିଲେ ଏବଂ ସେ ,ହି ଅବସରରେ ଗୋଟିଏ ପ୍ରବାଦ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ଲକ୍ଷ୍ୟ ହରାଇବା କ୍ଷମାଯୋଗ୍ୟ, କିନ୍ତୁ ନିମ୍ନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଏହା ମୋର ସ୍ୱଭାବ ମଧ୍ୟ ସେଇଆ ମୁଁ ଛୋଟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରେ ନାହିଁ, ମୁଁ ଛୋଟ ଭାବିନଥାଏ। ଯଦି ମୁଁ ଏକ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ନିର୍ମାଣ କରେ, ତେବେ ମୁଁ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ କରିଥାଏ। ଆଜି ଆମେ ଯେଉଁ ପ୍ରଗତି ଦେଖୁଛୁ, ଆମେ ଯେଉଁ ସଫଳତା ପାଳନ କରୁଛୁ, ତାହା ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ମଜବୁତ କରି ମେଳ ଖାଇବା ଉଚିତ। ତାହା ମଧ୍ୟ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ। ଆଜି, ଭାରତ ଏହି ଦିଗରେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତରେ ସମଗ୍ର ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ବିକଶିତ କରିବା – ଚିପ୍ସ ଡିଜାଇନ୍ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ନିର୍ମାଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ୟାକେଜିଂ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ। ଭାରତ କେବଳ ଚିପ୍ସ ତିଆରି କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ପରବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିପ୍ଳବ – ଏଆଇ , ରୋବୋଟିକ୍ସ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଜେନେରେସନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ, ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଚିପ୍ସ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ। ମୋର ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି, ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଅଟଳ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି। ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ମୋ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଶକ୍ତି ଉପରେ ରହିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଅବସରରେ ଆଜି ମୁଁ ଆମ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ କିଛି କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଯେତେବେଳେ ବି ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ଆସେ, ସେତେବେଳେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ। ଯେତେବେଳେ ଆଇଟି ବିପ୍ଳବ ଆସିଲା, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭା ଦେଖାଇବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା। ତା'ପରେ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ୍ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନର ଯୁଗ ଆସିଲା, ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଅର୍ଦ୍ଧନିର୍ଦ୍ଧାରକ ବିପ୍ଳବ ଏବଂ ଏଆଇ ବିପ୍ଳବର ଯୁଗ , ଅଗଣିତ ସୁଯୋଗ ଆଣି ଦେଉଛି। ଗବେଷଣା ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିଚାଳନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସୁଯୋଗ ସବୁଠି ଅଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନୂତନ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଏକ ନୂତନ ଧାରଣା ଅଛି କି ନାହିଁ, ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ କିଛି ନୂତନ ଶିଖିବା ଏବଂ କରିବାର ଆଗ୍ରହ ଅଛି କି ନାହିଁ ? ଆଜି ମୁଁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ବାଲାଘାଟ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, କେରଳ, ଛତିଶଗଡ଼ର ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଲି ଏବଂ ଆମର ଆଲୋଚନା "ଜୟ ଜୋହାର" ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। କାରଣ ମୁଁ ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ରହିଆସିଛି, ମୁଁ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣେ। ଏହି ଝିଅମାନେ ଯେଉଁ ଗତିରେ ଶିଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ଯେଉଁ ଗତିରେ ସେଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ଉପାୟ,, ସେଥିପାଇଁ ମୋ ଦେଶର ଯୁବଶକ୍ତି ପ୍ରତି ମୋତେ ଗର୍ବରେ ଭରିଦିଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ଏଆଇ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ନୂତନ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନୂତନ ବିଶେଷଜ୍ଞତାର ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱ ଖୋଲିଦେବ। ସେଥିପାଇଁ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଏହି ସୁଯୋଗକୁ ହାତଛଡ଼ା କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଏବଂ ମୁଁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କହୁଛି - ଧାରଣା ଆପଣଙ୍କର, ସମର୍ଥନ ମୋର।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ସୁବିଧା, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ, ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି କିପରି ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛନ୍ତି ତାହାର ପ୍ରମାଣ। ଏଠାରେ କାମ କରୁଥିବା ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନେ - ଯେପରି ମୁଁ କହିଥିଲି, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ଛତିଶଗଡ଼, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ସମଗ୍ର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର, ମୋତେ କାରଖାନା ଦେଖାଇଲେ। ବହୁତ ଉତ୍ସାହର ସହିତ, ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିବରଣୀ ବୁଝାଇଲେ। ସାଧାରଣ ପରିବାର, ସାଧାରଣ ସ୍କୁଲ, ଆଇଟି ଆଇ ଆମ ଦେଶରେ, ଯେତେବେଳେ କେହି ଆ ଟି ଆଇ ରେ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତି, ପିତାମାତା ପ୍ରାୟତଃ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ କୁହନ୍ତି ନାହିଁ, ସେମାନେ ଲଜ୍ଜିତ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ସମୟ ବଦଳି ଯାଇଛି - ଏହା ଆଇ ଟି ଆଇ ସ୍ନାତକଙ୍କ ଯୁଗ। ସେମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷା ଆଇ ଟି ଆଇ ରୁ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ଅସାଧାରଣ। ଏହି ଝିଅମାନଙ୍କ ପରିବାର ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ କେବେ ପାସପୋର୍ଟ ତିଆରି କରିନଥିଲେ, କେବେ ଦେଖିନଥିଲେ। କେତେକ କେବେ ଦିଲ୍ଲୀ କିମ୍ବା ମୁମ୍ବାଇ ଯାଇନଥିଲେ, ବିଦେଶକୁ ତ ଦୂରର କଥା। ତଥାପି ଏହି ଝିଅମାନେ ତାଲିମ ପାଇଁ ମାଲେସିଆ ଯାଇଥିଲେ, ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଉନ୍ନତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଶିଖିଥିଲେ, ଏବଂ ଆଜି ସେମାନେ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଚିପ୍ ନିର୍ମାଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଅଂଶ ପାଲଟିଛନ୍ତି। ମୋତେ ମନେ ଅଛି ଯେତେବେଳେ ସୁବାୟା ଜି ଥରେ ମୋତେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ଭିଡିଓ ଦେଖାଇଥିଲେ - ଏହି ଝିଅମାନଙ୍କ ଜୀବନ ବିଷୟରେ ଏକ ତିନି ମିନିଟର ଫିଲ୍ମ। ସେମାନେ କିପରି ଜଙ୍ଗଲରେ ରହୁଥିଲେ, ଖଟିଆରେ ବସି ପାଠପଢ଼ା କରୁଥିଲେ, ଏବଂ ତା’ପରେ ଚେକ୍-ଇନ୍ ପାଇଁ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ଠିଆ ହୋଇଥିଲେ, ମାଲେସିଆ ଯିବା ପାଇଁ ଇମିଗ୍ରେସନ୍ କ୍ଲିୟର କରିଥିଲେ। ମୁଁ ତୁରନ୍ତ ତାଙ୍କୁ କହିଲି ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟ ଆସିବି, ମୁଁ ଏହି ଝିଅମାନଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟପାଳ ଭବନକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରି ସେମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବି। ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହା କରିପାରି ନଥିଲି, କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୋତେ ସେହି ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଧନ୍ୟବାଦ, ସୁବାୟା ଜୀ। ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ତ ଝିଅ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମେ କେତେ ଧର୍ଯ୍ୟହରା ତାହା ଆଜିର ଉତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ପ୍ରମାଣ କରୁଛି। ଏହି ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭରେ, ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ଚାରୋଟି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ସୁବିଧା ଆରମ୍ଭ ହେବ | ଏବଂ ଆଜି ମୋର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଚାରି ନୁହେଁ, ପାଞ୍ଚ ହେବ | ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ମାତ୍ର ଛଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ତିନୋଟି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି | ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଆଜିର ଭାରତ କେବଳ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରେ ନାହିଁ ବରଂ ସମୟ ସମୟରେ ଲକ୍ଷ ମଧ୍ୟ ହାସଲ କରିଥାଏ | ଅର୍ଥାତ୍ ଆଜିର ଭାରତ ବଡ଼ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ ମଧ୍ୟ ରଖିଥାଏ ଏବଂ ସମୟ ଅନୁଶାରେ ପୂରଣ ମଧ୍ୟ କରିଥାଏ । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିବେଶକଙ୍କୁ ଭାରତ ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରଦାନ କରେ | ଆମର ନୀତି ସ୍ଥିର, ଆମର ନିଷ୍ପତ୍ତି ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଦ୍ରୁତ ଅଟେ | ମୁଁ ସିଜି ସେମି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନିବେଶକଙ୍କ ପରିଚାଳନାକୁ ଆଶ୍ବାସନା ଦେଉଛି - ସଂସ୍କାରର ପଥ ଯାହା ଭାରତ ବାଛିଛି, ଆମେ ସଂସ୍କାରର ଏକ୍ସପ୍ରେସରେ ଯେଭଳି ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢିଚାଲିଛୁ , ତାହା ଆହୁରି ତୀବ୍ର ଗତି ଦେବ। ବ୍ୟବସାୟରେ ସହଜତା କରିବାରେ ଆଜିର ଭାରତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ | ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ, ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବେ। ଏବଂ ଆଜିର ୧୮-୨୦ ବର୍ଷ ଯୁବଗୋଷ୍ଠି , ଏ ମୋଦୀ ଏଥିପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି ଯେ , ଯେପରି ତୁମେ ୪୦-୪୫ ବର୍ଷ ହେବ, ଯେତେବେଳେ ତୁମର ପିଲାମାନେ ବଡ଼ ହେଉଛନ୍ତି, ତୁମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ବଡ଼ ହେଉଥିବା ଦେଖାଇ ପାରିବ। ସେଥିପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ପିଲାମାନଙ୍କର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମୁଁ ମୋ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରୁଛି |
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ବିକାଶର ପଥରେ ବାହାରିଛୁ, ଆମେ ପ୍ରଗତିର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚୁଛୁ | ଏବଂ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟରର ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହୋଇ ନୂତନ ବିଶ୍ବାସ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି | ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ-ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢନ୍ତୁ , ଯଦି ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଆମେ ପହଞ୍ଚି ନ’ପାରୁ ତେବେ ଦେଖାଯିବ , କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ଆଗକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ବଢିବାକୁ ହେବ , ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ବହୁତ-ବହୁତ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ , ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ |