PIB Backgrounder
Ayushman Bharat Digital Mission
India's Digital Health Backbone
06 JUL 2026 11:35AM by PIB Delhi
The Ayushman Bharat Digital Mission has built one of the world's largest digital health ecosystems, with over 104 crore health records linked to over 93 crore ABHA accounts. By eliminating paperwork and reducing waiting times, ABDM is seamlessly connecting patients to insurers, hospitals, and doctors on a single unified network.
Building a Digital Health Infrastructure
India is steadily progressing towards Universal Health Coverage, where everyone can access quality healthcare services without facing financial hardship.
Achieving this goal in a country as vast and diverse as India requires a strong digital backbone. A robust digital public infrastructure is essential for making healthcare delivery more seamless, efficient, and accessible.
A digitised health ecosystem:
• Enables the secure management of patient records
• Connects individuals with healthcare and insurance providers
• Enables seamless portability of health records, allowing citizens to securely access and share their health records at any ABDM-enabled healthcare facility across the country
• Generates anonymised health data.
This data can be used to improve healthcare planning and service delivery and power India's emerging artificial intelligence ecosystem. Innovations in disease surveillance, diagnostics, and healthcare management is a possibility with such an infrastructure in place.
Recognising this, the Government of India launched the Ayushman Bharat Digital Mission (ABDM) in September 2021 to develop an integrated, citizen-centric national digital health ecosystem.
Using an ABDM-enabled software, health facilities can create digital health records linked to the Ayushman Bharat Health Account (ABHA). Also, they can access the previous records of the patient digitally after taking the patient’s consent and exchange digital health records through the patient’s revocable, time-bound consent.
ABHA is a unique identifier like Aadhaar that securely links individuals to the wider health system. It helps patients access to digital health services. They can connect to insurers, healthcare facilities, doctors, and other services with all their medical history intact through this one interoperable network.
In a major milestone achieved in May 2026, over 100 crore health records are now linked to more than 90 crore ABHA accounts. This marks a significant progress in India's journey towards a connected digital public health ecosystem.
ABDM: A Complete Digital Health Ecosystem
Beyond the ABHA, ABDM is a full-fledged digital health ecosystem. It connects patients to records, links insurers to hospitals, and brings all healthcare providers onto one single network.
• ABHA number: A 14-digit unique health identifier that links all your health records across hospitals, labs, insurers, and national health programs with your consent.
• Healthcare Professionals Registry: A national registry of all healthcare professionals – from doctors to AYUSH practitioners – verified and digitally connected.
• Health Facility Registry: A national registry of health facilities – hospitals, clinics, labs, pharmacies – public and private, all in one place.
• Unified Health Interface: An open network for health services – like UPI for healthcare. Book appointments, consult doctors and discover services across any app.
• Aarogya Setu 2.0: It serves as a unified gateway to digital health services and a Personal Health Record (PHR), accelerating nationwide adoption of digital health.
Aarogya Setu 2.0
Originally developed as India's COVID-19 contact tracing application, Aarogya Setu has been transformed into a comprehensive citizen-facing digital health application under ABDM. It serves as a unified gateway to digital health services and a Personal Health Record (PHR), accelerating nationwide adoption of digital health.
Aarogya Setu 2.0 was launched on June 29, 2026, by the Minister of Health & Family Welfare Jagat Prakash Nadda as a revamped, citizen-facing digital health application under ABDM.
Key Features
• Access to ABDM-enabled services, including ABHA creation, health record management, and Scan & Register for seamless digital registration.
• Smart Reports which are backed by Optical Character Recognition (OCR) to read digital documents
• View Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) wallet and private insurance details through NHCX for transparent coverage and claims information.
• Discover nearby healthcare facilities and view real-time blood unit availability via e-RaktKosh for timely access to critical care.
• Gain AI-driven health insights by combining uploaded records with ABDM-linked data for biomarker and wellness trend analysis.
• Ability to book both teleconsultations and in-person appointments through UHI for connected, accessible care.
• The user will be able to monitor and manage their health seamlessly with integrated vitals, personalised reminders, goal tracking, and wearable-device syncing for steps, calories, heart rate, and glucose levels.
• Access wellness content, including blogs, IEC materials, videos, and FAQs to stay informed and build health literacy.
ABDM: Cutting Waiting Times at Hospitals Through Online Appointment Registrations
The National Health Authority's Scan and Share service, launched in 2022 under ABDM has significantly streamlined outpatient registration by leveraging mobile technology and QR codes, ss per a study conducted by the Indian Institute of Health Management Research (IIHMR).
The service enables patients to scan a QR code at participating health facilities to generate a digital queue token, with demographic details securely retrieved from their Ayushman Bharat Health Account (ABHA) and integrated with the facility's Health Information System.
The IIHMR study found that Scan and Share reduced patient waiting times from approximately one hour to just 2 to 5 minutes. Over 23.21 crore ABHA-linked tokens were issued at healthcare facilities across the country (as on June 18, 2026).
Developed in collaboration with government agencies, healthcare providers, and patient advocacy groups, the service adheres to established data protection, security, and interoperability standards.
Connecting Healthcare Professionals & Facilities to ABDM
All healthcare facilities – public and private – can join the ABDM network. This includes hospitals, clinics, diagnostic laboratories and imaging centres, pharmacies, etc. Once connected to the system, patients can seamlessly link their health records across the system. Facilities are reimbursed for joining and can also get more exposure. Registration is simple and is available on the ABDM website.
Health Facility Registry:
The Health Facility Registry is a repository of public and private health facilities connected to ABDM.
Once a health facility enrols, patients can find it on the ABHA app. If they visit that facility for treatment, their health records are automatically linked and can be shared with the patient’s consent. Insurance coverage is also connected if the facility uses the National Health Claims Exchange (NHCX). This simplifies the entire process — from finding a provider and verifying identity to processing claims and managing queues.
Digital Health Incentive Scheme:
To encourage more facilities to join ABDM, the government runs the Digital Health Incentive Scheme. Health facilities are incentivised to join the ABDM ecosystem through:
• Reimbursement of expenses incurred for digitisation to all participating healthcare facilities
• Seamless access to the patient’s full health records, which makes administrative work easier.
Hospitals and Digital Solutions Companies (DSCs) earn cash incentives for creating interoperable digital health records. Both public and private sector players are incentivised through DHIS.
Who Is Eligible?
• All health facilities such as clinics, nursing homes and hospital
• Laboratory/radiology diagnostics centres and pharmacies
• Entities providing ABDM-enabled digital solutions (digital solution companies).
Amount paid through the scheme to (as on June 18, 2026):
• Hospitals: Rs. 107+ crore
• Diagnostics/Labs/Pharmacies: Rs. 2.95 crore
• Digital Solution Companies: Rs. 26+ crore
ABDM is Making Healthcare Delivery More Efficient
Dr. Praveen Sikka registered his Gurugram pharmacy on ABDM, which took about 2 hours. He notes that now patients can store and access all their health records in one place through the ABHA app. Dr. Sikka also benefits directly — through the DHIS incentive scheme, his pharmacy gets compensated for every health record linked to ABDM.
eSushrut@clinic Hospital Management Information System:
While initiatives such as Dr. Sikka's pharmacy illustrate how individual healthcare facilities are adopting digital health solutions under ABDM, the Government has also introduced a dedicated solution to support the digital transformation of smaller clinics.
Launched in June, eSushrut@Clinic is a plug and play, lightweight Hospital Management Information System (HMIS) developed by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC). The platform enables small clinics to digitise patient records and streamline routine administrative functions in an affordable and standardised manner.
The system automates key operational processes, including patient registration, billing, and reporting. Access is granted only after verification of healthcare professionals and facilities through the Healthcare Professionals Registry (HPR) and the Health Facility Registry (HFR), ensuring that only verified providers use the platform.
To date, more than 2200 healthcare facilities have been onboarded, generating over 1633 health records. While eSushrut@Clinic provides a standardised framework for digitising records at smaller healthcare facilities, the next critical step is ensuring that these digital records can seamlessly integrate with the broader health financing and insurance ecosystem.
National Health Claims Exchange (NHCX) for Insurance Providers
ABHA does not just help patients store and share their health data — it also helps streamline their health insurance claims processing. And with rising health insurance claims in India, the National Health Claims Exchange (NHCX) can fill a gap for patients during the tedious processing period. It can also make the claims process more structured and fitting for patients of non-communicable diseases that need regular, continuous treatments.
The NHCX establishes is a digital highway for exchanging claims-related information amongst payers, providers, beneficiaries, regulators and observers.
The system has many benefits:
1. It speeds up decisions, reduces discharge times, and cuts hospital administrative costs.
2. It leads to faster claims processing.
3. Patients can see their benefits, medical history, and entitlements in one place.
4. Providers can access a patient's full treatment history — with consent — reducing duplicate tests and improving clinical decisions.
5. Insurers can make better decisions and design new products.
6. Since patients can track every claim on one platform, it improves their financial security and planning, and health outcomes.
Unified Health Interface
Traditionally, patients and healthcare providers could interact only if they were using the same digital platform. UHI removes this constraint by enabling any patient using a UHI-enabled application to discover, connect with, and transact with any verified healthcare provider, regardless of the application used by the provider. Requests are routed through a common gateway operated by the National Health Authority (NHA), which authenticates patients using their ABHA credentials, while healthcare providers and facilities are verified through the HPR and HFR registries.
The UHI is built on four principles:
• Interoperability
• Fair discoverability for providers of any size
• Verification of only credentialed doctors and facilities
• Open protocols that any developer can build on
The UHI platform currently has five live services:
• Blood bank discovery
• PM Jan Arogya Yojana – which provides Rs. 5 lakh free public health insurance to the poorer sections of society – hospital search
• Jan Aushadhi Kendra – centres where generic medicines are available for 50-90% cheaper prices than market prices – discovery
• Ambulance booking
• Doctor consultation
Beyond enabling these everyday transactions, UHI also feeds into a much larger ambition. That is the usage of the data generated across ABDM to power public health research and policy.
ABDM is Central for India’s Public Health Data & AI Push
ABHA and the linked health records are fast emerging as a goldmine for public health research and policy. Health data on ABDM is anonymised. This data also allows the government to track disease prevalence, monitor public health trends, and design more targeted health programmes.
Privacy-By-Design
When patients upload health records on ABDM, the data stays with whoever created it — the hospital, lab, or insurer. There is no central government server storing all this data. Records are only shared within the ABDM network when the patient consents.
Apps and platforms cannot simply connect to ABDM. Every new app must first be tested in a "sandbox" — a safe, simulated version of the real system. It must also pass a security audit before going live. This audit checks how the app handles and protects patient data.
The data is also central to integrating artificial intelligence into healthcare. In February 2026, the government launched SAHI (Strategy for Artificial Intelligence in Healthcare for India) and BODH (Benchmarking Open Data Platform for Health AI) at the India AI Impact Summit 2026.
• SAHI provides structured guidance on ethics, accountability, safety, and collaboration, ensuring that AI deployment in healthcare remains transparent, inclusive, and people centric.
• BODH is a secure, federated ecosystem where developers can train AI models on-site without accessing raw patient data - returning only refined model weights to ensure total privacy.
Together, they represent India's commitment to building a trustworthy, inclusive, and globally competitive health AI ecosystem — one grounded in innovation, responsibility, and public trust.
Universal Health Coverage Through Digitisation
ABDM is one of the most ambitious and successful digital health programmes in the world. It is already delivering — shorter waiting times, paperless records, faster claims, and better access for millions of patients.
With over 104 crore health records now linked with over 93 crore ABHA, ABDM has marked another important milestone towards creating detailed and digital medical history accounts of patients over time. The government aims to expand the ABDM network to cover all patients and health facilities across India, working towards fully digital health records for every citizen.
References
Press Information Bureau (PIB)
Ministry of Health and Family Welfare / ABDM
Click here to see pdf

PIB Backgrounder
আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল মিছন
ভাৰতৰ ডিজিটেল স্বাস্থ্য মেৰুদণ্ড
06 JUL 2026 11:35AM by PIB Guwahati
আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল মিছন(ABDM)-এ বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ ডিজিটেল স্বাস্থ্য পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিছে, য'ত ১০৪ কোটিৰো অধিক স্বাস্থ্য ৰেকৰ্ড ৯৩ কোটিৰো অধিক আয়ুষ্মান ভাৰত হেল্থ একাউণ্ট (ABHA) একাউণ্টৰ সৈতে জড়িত৷ কাগজ-পত্ৰৰ কাম নাইকিয়া কৰি আৰু অপেক্ষাৰ সময় হ্ৰাস কৰি ABDM-এ ৰোগীসকলক বীমা কোম্পানী, চিকিৎসালয়, আৰু চিকিৎসকৰ সৈতে একক ঐক্যবদ্ধ নেটৱৰ্কত নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে সংযোগ কৰিছে।
ডিজিটেল স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলা
ভাৰত ধীৰে ধীৰে সাৰ্বজনীন স্বাস্থ্য কভাৰেজ (Universal Health Coverage) দিশে আগবাঢ়ি আছে, য’ত সকলো লোকেই আৰ্থিক দুৰ্দশা নোহোৱাকৈ গুণগত স্বাস্থ্য সেৱা লাভ কৰিব পাৰে।
ভাৰতৰ দৰে বৃহৎ আৰু বৈচিত্ৰ্যময় দেশত এই লক্ষ্য অর্জন কৰিবলৈ শক্তিশালী ডিজিটেল মেরুদণ্ডৰ প্ৰয়োজন। স্বাস্থ্য সেৱা অধিক সুনিৰ্দিষ্ট, দক্ষ আৰু সহজলভ্য কৰিবলৈ এক শক্তিশালী ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাথনি (Digital Public Infrastructure) অত্যন্ত প্ৰয়োজনীয়।
ডিজিটেলাইজড স্বাস্থ্য পৰিবেশ:
- ৰোগীৰ ৰেকৰ্ডসমূহৰ সুৰক্ষিত ব্যৱস্থাপনা সক্ষম কৰে
- ব্যক্তিসকলক স্বাস্থ্যসেৱা আৰু বীমা প্ৰদানকাৰীৰ সৈতে সংযোগ কৰে
- স্বাস্থ্য ৰেকৰ্ডসমূহৰ নিৰৱচ্ছিন্ন বহনযোগ্যতা সক্ষম কৰে, যাৰ ফলত নাগৰিকসকলে সমগ্ৰ দেশৰ যিকোনো ABDM-সক্ষম স্বাস্থ্যসেৱা সুবিধাত তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্য ৰেকৰ্ডসমূহ সুৰক্ষিতভাৱে প্ৰৱেশ আৰু ভাগ-বতৰা কৰিব পাৰে
- বেনামী স্বাস্থ্য তথ্য সৃষ্টি কৰে ।
এই তথ্য স্বাস্থ্য পৰিকল্পনা আৰু সেৱা প্ৰদান উন্নত কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি আৰু ভাৰতৰ উদীয়মান কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (Artificial Intelligence) পৰিবেশক শক্তি যোগাব পাৰে। এই আন্তঃগাঁথনিৰ সহায়ত ৰোগ নিৰীক্ষণ, ডায়েগন’ষ্টিক্স আৰু স্বাস্থ্য পৰিচালনাত উদ্ভাৱনৰ সম্ভাৱনা সৃষ্টি হয়।
এই লক্ষ্য উপলব্ধি কৰি, ভাৰত চৰকাৰে ২০২১ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল মিছন (ABDM) আৰম্ভ কৰিছিল, যাতে এক সংহত, নাগৰিক-কেন্দ্ৰিক ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজিটেল স্বাস্থ্য পৰিবেশ গঢ়ি তোলা যায়।
ABDM-সক্ষম সফ্টৱেৰ ব্যৱহাৰ কৰি স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰসমূহে আয়ুষ্মান ভাৰত হেল্থ একাউণ্ট (ABHA)-ৰ সৈতে সংযোজিত ডিজিটেল স্বাস্থ্য ৰেকৰ্ড সৃষ্টি কৰিব পাৰে। লগতে, ৰোগীৰ অনুমতি লৈ আগৰ ৰেকৰ্ডসমূহ ডিজিটেলভাৱে লাভ কৰিব পাৰে আৰু ৰোগীৰ প্রত্যাহাৰযোগ্য, সময়সীমাবদ্ধ সম্মতিৰ জৰিয়তে ডিজিটেল স্বাস্থ্য ৰেকৰ্ড বিনিময় কৰিব পাৰে।
ABHA হৈছে আধাৰ (Aadhaar)-ৰ দৰে এক অনন্য পৰিচয়পত্ৰ, যিয়ে ব্যক্তিসকলক সুৰক্ষিতভাৱে স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংযোগ কৰে। ই ৰোগীক ডিজিটেল স্বাস্থ্য সেৱা লাভ কৰাত সহায় কৰে। তেওঁলোকে এই এক ইন্টাৰঅপাৰেবল নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে নিজৰ সম্পূৰ্ণ চিকিৎসা ইতিহাসসহ বীমা কোম্পানী, স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ, চিকিৎসক আৰু অন্যান্য সেৱাৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব পাৰে।
২০২৬ চনৰ মে’ মাহত এক গুৰুত্বপূর্ণ মাইলষ্টোন হিচাপে, ১০০ কোটিৰো অধিক স্বাস্থ্য ৰেকৰ্ড এতিয়া ৯০ কোটিৰো অধিক ABHA একাউণ্টৰ সৈতে সংযোজিত হৈছে। এইটোৱে ভাৰতৰ সংযুক্ত ডিজিটেল পাব্লিক স্বাস্থ্য পৰিবেশৰ দিশে অগ্ৰগতিৰ এক গুৰুত্বপূর্ণ পৰ্যায় চিহ্নিত কৰে।
ABDM: এটা সম্পূৰ্ণ ডিজিটেল স্বাস্থ্য পৰিৱেশ তন্ত্ৰ
এবিএইচএৰ বাহিৰেও ABDM হৈছে এক পূৰ্ণাংগ ডিজিটেল স্বাস্থ্য পৰিৱেশ তন্ত্ৰ। ই ৰোগীক ৰেকৰ্ডৰ সৈতে সংযোগ কৰে, বীমা কোম্পানীসমূহক চিকিৎসালয়ৰ সৈতে সংযোগ কৰে, আৰু সকলো স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদানকাৰীক এটা নেটৱৰ্কলৈ আনে।
- ABHA নম্বৰ : এটা ১৪ সংখ্যাৰ একক স্বাস্থ্য পৰিচয়পত্ৰ যিয়ে আপোনাৰ সন্মতি সাপেক্ষে চিকিৎসালয়, লেব, বীমা কোম্পানী, আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য কাৰ্য্যসূচীসমূহৰ মাজেৰে আপোনাৰ সকলো স্বাস্থ্য ৰেকৰ্ড সংযোগ কৰে।
- স্বাস্থ্যসেৱা পেছাদাৰী পঞ্জীয়ন: সকলো স্বাস্থ্যসেৱা পেছাদাৰীৰ এটা ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্জীয়ন – চিকিৎসকৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আয়ুষ প্ৰেকটিচনাৰলৈকে – পৰীক্ষিত আৰু ডিজিটেলভাৱে সংযুক্ত।
- স্বাস্থ্য সুবিধা পঞ্জীয়ন : স্বাস্থ্য সুবিধাসমূহৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্জীয়ন – চিকিৎসালয়, ক্লিনিক, লেব, ফাৰ্মাচী – ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত, সকলো একে ঠাইতে।
- ইউনিফাইড হেল্থ ইন্টাৰফেচ : স্বাস্থ্য সেৱাৰ বাবে এটা মুক্ত নেটৱৰ্ক – যেনে স্বাস্থ্যসেৱাৰ বাবে UPI। এপইণ্টমেণ্ট বুকিং কৰক, চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লওক আৰু যিকোনো এপত সেৱাসমূহ আৱিষ্কাৰ কৰক।
- আৰোগ্য সেতু ২.০: ই ডিজিটেল স্বাস্থ্য সেৱাৰ এক ঐক্যবদ্ধ প্ৰৱেশদ্বাৰ আৰু ব্যক্তিগত স্বাস্থ্য অভিলেখ (PHR) হিচাপে কাম কৰে, যাৰ ফলত ডিজিটেল স্বাস্থ্যৰ দেশজুৰি গ্ৰহণ ত্বৰান্বিত হয়।
আৰোগ্য সেতু ২.০
মূলতঃ ভাৰতৰ ক’ভিড-১৯ কন্টাক্ট ট্ৰেচিং এপ্লিকেচন হিচাপে প্ৰস্তুত কৰা আৰোগ্য সেতুক ABDM-ৰ অধীনত এক ব্যাপক নাগৰিকমুখী ডিজিটেল স্বাস্থ্য এপ্লিকেচনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছে। ই ডিজিটেল স্বাস্থ্য সেৱাৰ এক ঐক্যবদ্ধ প্ৰৱেশদ্বাৰ আৰু ব্যক্তিগত স্বাস্থ্য অভিলেখ (PHR) হিচাপে কাম কৰে, যিয়ে ডিজিটেল স্বাস্থ্যৰ দেশজুৰি গ্ৰহণ ত্বৰান্বিত কৰে।
২০২৬ চনৰ ২৯ জুনত স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী জগত প্ৰকাশ নাড্ডাই ABDM-ৰ অধীনত এক নৱীকৃত, নাগৰিকমুখী ডিজিটেল স্বাস্থ্য এপ্লিকেচন হিচাপে আৰোগ্য সেতু ২.০ মুকলি কৰিছিল।
মূল বৈশিষ্ট্যসমূহ
· ABHA সৃষ্টি, স্বাস্থ্য ৰেকৰ্ড পৰিচালনা, স্কেন আৰু পঞ্জীয়নসহ ABDM-সক্ষম সেৱাসমূহৰ প্ৰৱেশ
· স্মাৰ্ট ৰিপৰ্টসমূহ (Smart Reports) য’ত অপ্টিকেল কেৰেক্টাৰ ৰিকগনিশ্যন (Optical Character Recognition) চমুকৈ OCR ব্যৱহাৰ কৰি ডিজিটেল নথিপত্ৰ পঢ়া হয়
· NHCX-ৰ জৰিয়তে আয়ুষ্মান ভাৰত-প্ৰধান মন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনা (AB-PMJAY)ৰ ৱালেট আৰু ব্যক্তিগত বীমা তথ্য দেখা যায়, যিয়ে স্বচ্ছ কভাৰেজ আৰু দাবী তথ্য প্ৰদান কৰে
· e-RaktKosh-ৰ জৰিয়তে নিকটৱৰ্তী স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ আৰু বাস্তৱ-সময়ত ৰক্ত ইউনিট উপলব্ধতা সন্ধান
· কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (AI)-চালিত স্বাস্থ্য অন্তৰ্দৃষ্টি (health insights), য’ত আপলোড কৰা ৰেকৰ্ড আৰু ABDM-লিংক হৈ থকা তথ্য বিশ্লেষণ কৰা হয়
· UHI-ৰ জৰিয়তে টেলিকনছাল্টেশ্যন (teleconsultation) আৰু ব্যক্তিগত এপইন্টমেন্ট বুক কৰাৰ সুবিধা
· ৱেৰেবল ডিভাইচ ছিংক (wearable device sync)সহ ভাইটেলছ (vitals), ৰিমাইন্ডাৰছ (reminders), গল ট্ৰেকিং (goal tracking), ষ্টেপছ (steps), কেলৰিছ (calories), হৃদস্পন্দন (heart rate), শৰ্কৰা (glucose) আদি নিৰীক্ষণ।
· ব্ল’গ (blogs), তথ্য-শিক্ষা-যোগাযোগ সামগ্ৰী (IEC materials), ভিডিঅ’ আৰু সঘনাই সোধা প্ৰশ্নসমূহ (FAQs) অন্তৰ্ভুক্ত কৰি সুস্থতা বিষয়বস্তু প্ৰৱেশ কৰোৱা যাতে অৱগত হৈ থাকিব পাৰে আৰু স্বাস্থ্য সাক্ষৰতা গঢ়ি তুলিব পাৰে।
ABDM: অনলাইন এপইণ্টমেণ্ট পঞ্জীয়নৰ জৰিয়তে চিকিৎসালয়ত অপেক্ষাৰ সময় কৰ্তন
ভাৰতীয় স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাপনা গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান (Indian Institute of Health Management Research) চমুকৈ IIHMRৰ এক অধ্যয়ন অনুসৰি ২০২২ চনত ABDM-ৰ অধীনত আৰম্ভ হোৱা ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য কৰ্তৃপক্ষ (National Health Authority)ৰ স্কেন এণ্ড শ্বেয়াৰ (Scan and Share) সেৱাই মোবাইল প্ৰযুক্তি আৰু কিউ আৰ ক’ড (QR Code)ৰ সহায় লৈ বহিঃৰোগীৰ পঞ্জীয়ন যথেষ্ট সুশৃংখলিত কৰিছে।
এই সেৱাই ৰোগীক স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰত QR কোড স্কেন কৰি ডিজিটেল শাৰী টোকেন(Digital Queue Token) সৃষ্টি কৰাৰ সুবিধা দিয়ে, য’ত জনসংখ্যাগত তথ্য (demographic details) ABHA একাউণ্টৰ পৰা সুৰক্ষিতভাৱে আহৰণ কৰা হয় আৰু স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰৰ স্বাস্থ্য তথ্য সেৱা (Health Information System)-ৰ সৈতে সংযোজিত কৰা হয়। IIHMR অধ্যয়নত পোৱা গৈছে যে Scan and Share-এ ৰোগীৰ অপেক্ষাৰ সময় প্ৰায় ১ ঘণ্টাৰ পৰা মাত্ৰ ২ ৰ পৰা ৫ মিনিটলৈ হ্ৰাস কৰিছে। দেশজুৰি স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰসমূহত ২৩.২১ কোটিৰো অধিক ABHA-লিংকড টোকেন জাৰী কৰা হৈছে (১৮ জুন ২০২৬ পৰ্যন্ত)। এই সেৱা চৰকাৰী সংস্থা, স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰদানকাৰী আৰু ৰোগী অধিকাৰ সংগঠনৰ সহযোগত বিকশিত কৰা হৈছে আৰু ই তথ্য সুৰক্ষা, সুৰক্ষা মানদণ্ড আৰু আন্তঃকাৰ্যক্ষমতা (interoperability) মানদণ্ড অনুসৰণ কৰে।
স্বাস্থ্য পেছাদাৰী আৰু স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰসমূহক ABDM-ত সংযোগ কৰা
সকলো স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ — ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত — ABDM নেটৱৰ্কত যোগদান কৰিব পাৰে। ইয়াৰ ভিতৰত হাস্পতাল, ক্লিনিক, ডায়েগন’ষ্টিক লেব, ইমেজিং চেণ্টাৰ, ফাৰ্মাচী আদি অন্তৰ্ভুক্ত। এবাৰ সংযোজিত হ’লে ৰোগীয়ে সহজে নিজৰ স্বাস্থ্য ৰেকৰ্ডসমূহ এই নেটৱৰ্কত সংযোগ কৰিব পাৰে। কেন্দ্ৰসমূহে এই ব্যৱস্থাত যোগদানৰ বাবে পুনৰপূৰণ (reimbursement) লাভ কৰে আৰু অধিক দৃশ্যমানতাও পায়। ABDM ৱেবছাইটত পঞ্জীয়ন সহজভাৱে উপলব্ধ।
স্বাস্থ্য সুবিধা পঞ্জীয়ন
স্বাস্থ্য সুবিধা পঞ্জীয়ন (Health Facility Registry) হৈছে ABDM-ৰ সৈতে সংযুক্ত ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰসমূহৰ এক তথ্যভাণ্ডাৰ (repository)।
এবাৰ স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ নামভুক্ত হ’লে, ৰোগীয়ে ABHA এপত ইয়াক বিচাৰি পাব পাৰে। যদি তেওঁলোকে সেই কেন্দ্ৰত চিকিৎসা গ্ৰহণ কৰে, তেন্তে তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্য ৰেকৰ্ড স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে সংযোজিত হয় আৰু ৰোগীৰ অনুমতি সাপেক্ষে ভাগ কৰিব পাৰি। যদি কেন্দ্ৰটোৱে National Health Claims Exchange (NHCX) ব্যৱহাৰ কৰে, তেন্তে বীমা কভাৰেজো সংযোজিত হয়। প্ৰদানকাৰী বিচৰা, পৰিচয় পৰীক্ষা কৰা, দাবী প্ৰক্ৰিয়া আৰু শাৰী পৰিচালনা প্ৰক্ৰিয়াসমূহ ইয়াৰ ফলত সম্পূৰ্ণ সৰল হয় ।
ডিজিটেল স্বাস্থ্য প্ৰোৎসাহন আঁচনি:
ABDM-ত অধিক স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ যোগদান কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিবলৈ চৰকাৰে ডিজিটেল স্বাস্থ্য প্ৰোৎসাহন আঁচনি (Digital Health Incentive Scheme) পৰিচালনা কৰে। স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰসমূহক ডিজিটাইজেচন কৰাৰ বাবে নিম্নলিখিত ধৰণে উৎসাহিত কৰা হয়:
- সকলো অংশগ্ৰহণকাৰী স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰৰ ডিজিটাইজেচন ব্যয়ৰ পুনৰপূৰণ
- ৰোগীৰ সম্পূৰ্ণ স্বাস্থ্য ৰেকৰ্ডৰ সহজ প্ৰৱেশ, যিয়ে প্রশাসনিক কাম সহজ কৰে
- হাস্পতাল আৰু ডিজিটেল সমাধান কোম্পানীসমূহে (DSCs)-ক ডিজিটেল স্বাস্থ্য ৰেকৰ্ড সৃষ্টি কৰাৰ বাবে নগদ প্ৰণোদনা ৰাজহুৱা
কোন যোগ্য?
• সকলো স্বাস্থ্য সুবিধা যেনে ক্লিনিক, নাৰ্চিং হোম আৰু চিকিৎসালয়
• পৰীক্ষাগাৰ/ৰেডিঅ’লজি ডায়েগনষ্টিক কেন্দ্ৰ আৰু ফাৰ্মাচী
• ABDM-সক্ষম ডিজিটেল সমাধান প্ৰদান কৰা সত্তাসমূহ (ডিজিটেল সমাধান কোম্পানী)।
আঁচনিৰ জৰিয়তে (১৮ জুন, ২০২৬ তাৰিখলৈকে) প্ৰদান কৰা ধনৰাশি:
- চিকিৎসালয়ঃ ৫০ টকা। ১০৭+ কোটি টকা
- ডায়েগনষ্টিকছ/লেব/ফাৰ্মাচী: ৫০ লাখ টকা। ২.৯৫ কোটি টকা
- ডিজিটেল ছলিউচন কোম্পানীসমূহঃ ৫০ লাখ টকা। ২৬+ কোটি টকা
ABDM-এ স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদানক অধিক কাৰ্যক্ষম কৰি তুলিছে
ডাঃ প্ৰবীণ ছিক্কাই তেওঁৰ গুৰুগ্ৰাম ফাৰ্মাচী ABDM-ত পঞ্জীয়ন কৰিছিল, য’ত প্ৰায় ২ ঘণ্টা সময় লাগিছিল। তেওঁ লক্ষ্য কৰে যে এতিয়া ৰোগীয়ে ABHA এপৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ সকলো স্বাস্থ্যৰ ৰেকৰ্ড একে ঠাইতে সংৰক্ষণ আৰু প্ৰৱেশ কৰিব পাৰিব। ডাঃ ছিক্কাইও প্ৰত্যক্ষভাৱে লাভৱান হয় — DHIS আঁচনিৰ জৰিয়তে, তেওঁৰ ফাৰ্মাচীখনে ABDM-ৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিটো স্বাস্থ্য ৰেকৰ্ডৰ বাবে ক্ষতিপূৰণ পায়।
eSushrut@clinic হাস্পতাল ব্যৱস্থাপনা তথ্য ব্যৱস্থা:
যদিও ডাঃ ছিক্কাৰ ফাৰ্মাচীৰ দৰে উদ্যোগসমূহে দেখুৱায় যে ব্যক্তিগত স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰসমূহ কেনেদৰে ABDM অধীনত ডিজিটেল স্বাস্থ্য সমাধান গ্ৰহণ কৰিছে, চৰকাৰে সৰু ক্লিনিকসমূহৰ ডিজিটেল ৰূপান্তৰ সমৰ্থন কৰিবলৈ এক বিশেষ সমাধানো প্ৰৱৰ্তন কৰিছে।
জুন মাহত আৰম্ভ কৰা eSushrut@Clinic হৈছে চেন্টাৰ ফ’ৰ ডেভেলপমেন্ট অৱ এড্ভান্স কম্পিউটিং (Centre for Development of Advanced Computing) চমুকৈ C-DACৰ দ্বাৰা বিকশিত এক প্লাগ এণ্ড প্লে’ (plug and play), লাইটৱেইট হাস্পতাল মেনেজমেন্ট ইনফ’ৰমেশ্যন চিষ্টেম (Hospital Management Information System) চমুকৈ HMIS। এই প্লেটফৰ্মে সৰু ক্লিনিকসমূহক সুলভ আৰু মানকীকৃত (standardised) উপায়েৰে ৰোগীৰ ৰেকৰ্ড ডিজিটাইজ কৰাৰ আৰু নিয়মীয়া প্ৰশাসনিক কামসমূহ সুশৃঙ্খল কৰাৰ সুবিধা দিয়ে।
এই চিষ্টেমে ৰোগী পঞ্জীয়ন, বিলিং আৰু ৰিপ’ৰ্টিংসহ মুখ্য অপাৰেচনেল প্ৰক্ৰিয়াসমূহ স্বয়ংক্ৰিয় কৰে। প্ৰৱেশাধিকাৰ কেৱল স্বাস্থ্যসেৱা পেছাদাৰী পঞ্জীয়ন (Healthcare Professionals Registry) চমুকৈ HPR আৰু Health Facility Registry (স্বাস্থ্য সুবিধা পঞ্জীয়ন) চমুকৈ HFR-ৰ স্বাস্থ্যসেৱা পেছাদাৰী আৰু সুবিধাসমূহৰ পৰীক্ষণৰ পিছতহে প্ৰৱেশৰ অনুমতি দিয়া হয়, যাতে কেৱল পৰীক্ষিত প্ৰদানকাৰীয়েহে প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰে।
আজিলৈকে ২২০০ৰো অধিক স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ অনবোর্ড কৰা হৈছে, য’ত ১৬৩৩ৰো অধিক স্বাস্থ্য ৰেকৰ্ড সৃষ্টি কৰা হৈছে। সৰু স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰসমূহত eSushrut@Clinic ৰেকৰ্ড ডিজিটাইজ কৰাৰ এক মানক কাঠামো প্ৰদান কৰে, আৰু পৰৱৰ্তী গুৰুত্বপূর্ণ পদক্ষেপ হৈছে এই ডিজিটেল ৰেকৰ্ডসমূহক স্বাস্থ্য বিত্তীয় আৰু বীমা পৰিবেশৰ সৈতে সংযোজিত কৰা।
বীমা প্ৰদানকাৰীৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য দাবী বিনিময় (NHCX)
ABHA কেৱল ৰোগীক নিজৰ স্বাস্থ্য তথ্য সংৰক্ষণ আৰু ভাগ কৰাৰ সুবিধা নিদিয়ে, ই স্বাস্থ্য বীমা দাবী (insurance claims) প্ৰক্ৰিয়াকো সৰল কৰে। ভাৰতত স্বাস্থ্য বীমা দাবীৰ বৃদ্ধি দেখি, বীমা প্ৰদানকাৰীৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য দাবী বিনিময় (National Health Claims Exchange) চমুকৈ NHCX-এ দাবী প্ৰক্ৰিয়াৰ জটিল সময়ছোৱাত এক গুৰুত্বপূর্ণ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে। ইয়াৰ উপৰিও ই দাবী প্ৰক্ৰিয়াটোক অধিক গাঁথনিগত আৰু নিয়মীয়া, অবিৰত চিকিৎসাৰ প্ৰয়োজন হোৱা অসংক্ৰামক ৰোগৰ ৰোগীৰ বাবে উপযুক্ত কৰি তুলিব পাৰে।
NHCX হৈছে পৰিশোধক, প্ৰদানকাৰী, উপভোক্তা, নিয়ন্ত্ৰক আৰু পৰ্যবেক্ষকৰ মাজত দাবী-সম্পৰ্কীয় তথ্য বিনিময়ৰ বাবে এক ডিজিটেল ঘাইপথ।
ব্যৱস্থাটোৰ মুখ্য সুবিধাসমূহ:
- সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ ত্বৰান্বিত কৰে, ডিছচাৰ্জৰ সময় হ্ৰাস কৰে আৰু হাস্পতালৰ প্রশাসনিক খৰচ কমায়
- দাবী প্ৰক্ৰিয়াকৰণ অধিক দ্ৰুত কৰে
- ৰোগীয়ে নিজৰ সুবিধা, চিকিৎসা ইতিহাস আৰু অধিকাৰ একে প্লেটফৰ্মত দেখা পায়
- প্ৰদানকাৰীয়ে ৰোগীৰ সম্পূৰ্ণ চিকিৎসা ইতিহাস (অনুমতি সাপেক্ষে) লাভ কৰে, যিয়ে নকল পৰীক্ষা হ্ৰাস কৰে আৰু ক্লিনিকেল সিদ্ধান্ত উন্নত কৰে
- বীমা কোম্পানীয়ে উন্নত সিদ্ধান্ত ল’ব পাৰে আৰু নতুন প্ৰডাক্ট ডিজাইন কৰিব পাৰে
- সকলো দাবী এটা প্লেটফৰ্মত অনুসৰণ কৰিব পাৰি, যিয়ে ৰোগীৰ আৰ্থিক সুৰক্ষা আৰু স্বাস্থ্য ফলাফল উন্নত কৰে
ইউনিফাইড হেল্থ ইন্টাৰফেচ (UHI)
পৰম্পৰাগতভাৱে, ৰোগী আৰু স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰদানকাৰীয়ে কেৱল তেতিয়াহে সংযোগ স্থাপন কৰিব পাৰিছিল যেতিয়া তেওঁলোকে একেই ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰিছিল। UHI-এ এই সীমাবদ্ধতা দূৰ কৰি প্ৰদানকাৰীয়ে কোন এপ ব্যৱহাৰ কৰিছে তাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ নকৰাকৈ যিকোনো UHI-সক্ষম এপ ব্যৱহাৰ কৰা ৰোগীক যিকোনো পৰীক্ষা কৰা স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰদানকাৰীৰ সৈতে সংযোগ, সন্ধান আৰু লেনদেন কৰাৰ সুবিধা দিয়ে।অনুৰোধসমূহ ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য কৰ্তৃপক্ষ (NHA)ই পৰিচালনা কৰা এটা সাধাৰণ গেটৱেৰ জৰিয়তে প্ৰেৰণ কৰা হয়, যিয়ে ৰোগীসকলক তেওঁলোকৰ ABHA প্ৰমাণপত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰমাণীকৰণ কৰে, আনহাতে স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদানকাৰী আৰু সুবিধাসমূহ HPR আৰু HFR পঞ্জীয়নৰ জৰিয়তে পৰীক্ষা কৰা হয়।
UHI ৪টা নীতিৰ ওপৰত নিৰ্মিত:
- আন্তঃকাৰ্য্যক্ষমতা
- যিকোনো আকাৰৰ প্ৰদানকাৰীৰ বাবে ন্যায্য আৱিষ্কাৰযোগ্যতা
- কেৱল প্ৰমাণপত্ৰ থকা চিকিৎসক আৰু সুবিধাসমূহৰ পৰীক্ষণ
- যিকোনো ডেভেলপাৰে নিৰ্মাণ কৰিব পৰা প্ৰটোকলসমূহ খোলক
UHI প্লেটফৰ্মত বৰ্তমান পাঁচটা লাইভ সেৱা আছে:
- ব্লাড বেংক আৱিষ্কাৰ
- প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনা – যিয়ে ৫০ লাখ টকা প্ৰদান কৰে। সমাজৰ দৰিদ্ৰ শ্ৰেণীলৈ ৫ লাখ বিনামূলীয়া জনস্বাস্থ্য বীমা–চিকিৎসালয়ৰ সন্ধান
- জনৌষধি কেন্দ্ৰ – য’ত বজাৰৰ মূল্যতকৈ ৫০-৯০% কম মূল্যত জেনেৰিক ঔষধ উপলব্ধ – সন্ধান
- এম্বুলেন্স বুকিং
- চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ
এই দৈনন্দিন লেনদেনসমূহ সক্ষম কৰাৰ উপৰিও UHI-এ বহুত ডাঙৰ উচ্চাকাংক্ষাকো খাদ্য যোগান ধৰে। সেয়া হ’ল জনস্বাস্থ্য গৱেষণা আৰু নীতিক শক্তিশালী কৰিবলৈ সমগ্ৰ ABDMত সৃষ্টি হোৱা তথ্যৰ ব্যৱহাৰ।
ABDM ভাৰতৰ জনস্বাস্থ্য তথ্য আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (AI) উদ্যোগৰ কেন্দ্ৰবিন্দু
ABHA আৰু সংযোজিত স্বাস্থ্য ৰেকৰ্ডসমূহ দ্ৰুতগতিত জনস্বাস্থ্য গৱেষণা আৰু নীতি নিৰ্ধাৰণৰ বাবে এক মূল্যবান তথ্য উৎস হিচাপে গঢ়ি উঠিছে। ABDM-ত থকা স্বাস্থ্য তথ্য অ্যানোনিমাইজড। এই তথ্যৰ জৰিয়তে চৰকাৰে ৰোগৰ প্ৰচলন অনুসৰণ, জনস্বাস্থ্য ধাৰা নিৰীক্ষণ আৰু অধিক লক্ষ্যভিত্তিক স্বাস্থ্য কাৰ্যসূচী ডিজাইন কৰিব পাৰে।
গোপনীয়তা-ডিজাইন অনুসৰি
যেতিয়া ৰোগীয়ে ABDMত স্বাস্থ্য ৰেকৰ্ড আপলোড কৰে, তেতিয়া তথ্য যিয়েই সৃষ্টি কৰিছে তাৰ লগত থাকে — চিকিৎসালয়, লেব বা বীমা কোম্পানী। এই সকলো তথ্য সংৰক্ষণ কৰা কোনো কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ চাৰ্ভাৰ নাই ৷ ৰেকৰ্ডসমূহ ABDM নেটৱৰ্কৰ ভিতৰতহে ভাগ-বতৰা কৰা হয় যেতিয়া ৰোগীয়ে সন্মতি দিয়ে।
এপ আৰু প্লেটফৰ্মসমূহে কেৱল ABDM-ৰ সৈতে সংযোগ কৰিব নোৱাৰে। প্ৰতিটো নতুন এপ প্ৰথমে এটা "চেণ্ডবক্স"ত পৰীক্ষা কৰিব লাগিব — যি প্ৰকৃত ব্যৱস্থাৰ এটা নিৰাপদ, চিমুলেটেড সংস্কৰণ। লাইভলৈ যোৱাৰ আগতে নিৰাপত্তা অডিটতো উত্তীৰ্ণ হ’ব লাগিব। এই অডিটে এপটোৱে ৰোগীৰ তথ্য কেনেকৈ চম্ভালে আৰু সুৰক্ষিত কৰে সেইটো পৰীক্ষা কৰে।
স্বাস্থ্যসেৱাত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক একত্ৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো এই তথ্য কেন্দ্ৰীয়। ২০২৬ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত চৰকাৰে ভাৰত এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ত SAHI (Strategy for Artificial Intelligence in Healthcare for India) আৰু BODH (Benchmarking Open Data Platform for Health AI) আৰম্ভ কৰে।
- SAHI এ নৈতিকতা, জবাবদিহিতা, সুৰক্ষা, আৰু সহযোগিতাৰ ওপৰত গাঁথনিগত নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে, যাতে স্বাস্থ্যসেৱাত AI নিয়োগ স্বচ্ছ, অন্তৰ্ভুক্ত আৰু মানুহকেন্দ্ৰিক হৈ থাকে।
- BODH এটা সুৰক্ষিত, ফেডাৰেটেড পৰিৱেশতন্ত্ৰ য'ত ডেভেলপাৰসকলে ৰোগীৰ তথ্য অভিগম নকৰাকৈ AI মডেলসমূহক অন-ছাইটত প্ৰশিক্ষণ দিব পাৰে - সম্পূৰ্ণ গোপনীয়তা নিশ্চিত কৰিবলৈ কেৱল পৰিশোধিত মডেলৰ ওজন ঘূৰাই দিয়ে।
একেলগে, এই দুয়োটাই ভাৰতৰ এক বিশ্বাসযোগ্য, অন্তৰ্ভুক্ত, আৰু বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক স্বাস্থ্য AI পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে — যিটো উদ্ভাৱন, দায়িত্ব আৰু জনসাধাৰণৰ আস্থাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠিছে।
ডিজিটেলাইজেচনৰ জৰিয়তে সাৰ্বজনীন স্বাস্থ্য কভাৰেজ
BDM বিশ্বৰ অন্যতম উচ্চাকাংক্ষী আৰু সফল ডিজিটেল স্বাস্থ্য কাৰ্যসূচীসমূহৰ ভিতৰত এটা। ই ইতিমধ্যে অপেক্ষাৰ সময় হ্ৰাস, কাগজবিহীন ৰেকৰ্ড, দ্ৰুত দাবী প্ৰক্ৰিয়া আৰু লাখ লাখ ৰোগীৰ বাবে উন্নত স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰদান কৰিছে।
১০৪ কোটিৰো অধিক স্বাস্থ্য ৰেকৰ্ড ৯৩ কোটিৰো অধিক ABHA-ৰ সৈতে সংযোজিত হোৱাৰ ফলত, ই সময়ৰ লগে লগে ৰোগীৰ বিস্তৃত ডিজিটেল চিকিৎসা ইতিহাস গঢ়ি তুলিছে। চৰকাৰে সমগ্ৰ ভাৰতৰ সকলো ৰোগী আৰু স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰক এই নেটৱৰ্কৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ লক্ষ্য লৈছে, যাতে প্ৰতিজন নাগৰিকৰ বাবে সম্পূৰ্ণ ডিজিটেল স্বাস্থ্য ৰেকৰ্ড নিশ্চিত কৰিব পৰা যায়।
তথ্যসূত্ৰ
প্ৰেছ ইনফ’ৰমেশ্যন ব্যুৰো
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়/ABDM
pdf চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰক