PIB Backgrounder
Indiahandmade: A Digital Platform for India's Craft Heritage
06 JUL 2026 2:13PM by PIB Delhi
Indiahandmade is a dedicated digital marketplace that brings India’s handloom and handicraft traditions into the online economy. The platform connects artisans and weavers directly with buyers, expanding market access while supporting livelihoods and cultural preservation. It showcases diverse handmade products, including GI-tagged and ODOP items, giving regional crafts greater visibility.
A Digital India Bridge for Handmade Livelihoods
India is home to one of the world’s richest handloom and handicraft traditions. The sector represents not only India’s cultural heritage, but is also an important source of inclusive livelihoods.
India currently has an estimated 64.66 lakh handloom and handicraft artisans. Women form a major part of this workforce, accounting for 71% of handloom weavers and 64% of total artisans as of August 2025. This strong participation highlights the sector’s role in supporting employment and empowerment, especially in rural communities.
With a large number of artisans and weavers, the sector continues to hold an important place in India’s evolving marketplace. As commerce becomes increasingly digital, online access is helping these craft communities participate more directly in the market. Through the Digital India initiative, traditional livelihoods are increasingly gaining access to digital commerce opportunities.
Launched in 2023 , Indiahandmade turns this vision into a dedicated digital marketplace. Developed by Digital India Corporation under the Ministry of Textiles, the platform strengthens the visibility of handmade products and opens wider market opportunities for sellers.
Salient features of Indiahandmade Platform
Indiahandmade brings traditions into the online marketplace through a set of features designed to support sellers, buyers and craft heritage:
• Specialised Online Marketplace : It enables weavers and artisans to sell their handloom and handicraft products online.
• Direct Buyer Access: Artisans and weavers are directly connected with buyers, helping reduce intermediaries and support fair compensation.
• Greater Visibility: The platform showcases handmade products to a broader customer base, expanding market opportunities for sellers.
• Digital Empowerment: Artisans and weavers are provided with digital tools and visibility to participate more effectively in online commerce.
• Financial and Social Empowerment: Wider market access strengthens livelihoods and supports income opportunities.
• Cultural Preservation: A diverse range of craft-based products keeps India’s handmade heritage visible and helps preserve traditional skills for future generations.
What Makes Indiahandmade Stand Out
The portal is designed around trust, accessibility and seller empowerment. It offers a seamless marketplace where artisans and weavers can reach buyers, and buyers can discover handmade products with greater confidence.
Craft Diversity and Regional Identity
The platform provides a curated digital space for everyday handmade products and recognised regional crafts. It offers a wide range of products, including apparel, home décor, furnishings, paintings, furniture, religious items, stationery, musical instruments, jewellery, bags and footwear.
It also highlights special product categories such as GI-tagged and ODOP products. This gives recognised regional crafts greater visibility and a distinct identity.
GI-Tagged Products
GI-tagged products carry a Geographical Indication, linking them to a specific region, quality and reputation. The platform offers variety of GI-tagged products such as Aipan art, pure Pashmina shawls, Dokra décor and Mundu products.
ODOP Products
The One District One Product (ODOP) initiative identifies and promotes a unique product from each district to support balanced regional growth. The platform features Tangail sarees, Banarasi silk products, Ikat, Tussar silk sarees, Chanderi silk and terracotta products.
Building Trust and Easing Seller Participation
Better Access, Better Assurance: Buyers benefit from a more reliable shopping experience through free shipping, purchase protection, secure payments and buyer support mechanisms. It also reinforces trust by offering handcrafted products at competitive prices.
Simple Onboarding for Sellers: The platform provides a guided onboarding pathway for artisans, weavers and producer organisations to access the marketplace.
Bringing Small Sellers into Digital Commerce
Sellers without GST registration can register using an Enrolment ID, with a mandate to sell only within their own state. This makes the portal more inclusive and accessible for smaller artisans and first-time digital sellers.
Success Stories Behind the Marketplace
Behind the platform are artisans, weavers and enterprises whose craft traditions continue to thrive through digital commerce.
Santarms brings the warmth of handmade craft into everyday living. From wooden décor and scented candles to terracotta diyas, marble idols and handloom sarees, each piece reflects care, tradition and a quiet sense of beauty.
Dastkar Craft carries the skill of over 500 artisans into modern homes through cane and bamboo products. They create high-quality, export-worthy pieces that celebrate India’s heritage while seamlessly fitting into contemporary homes.
Villages Craft celebrates the simplicity and strength of handloom traditions. Its cotton towels, gamchas and bedsheets are made with care by skilled artisans, turning everyday essentials into products rooted in comfort, quality and heritage.
These stories give handmade products a human face, showing how tradition, skill and livelihood come together in the digital marketplace.
Carrying India’s Heritage into the Digital Future
Indiahandmade reflects the spirit of Digital India, recognising crafts as both a livelihood source and a reflection of India’s cultural identity. With plans to onboard 60 lakh+ artisans, the platform supports the vision of Atmanirbhar Bharat. It gives artisans and weavers wider market access while helping buyers discover handmade products with trust and ease.
With every handmade product, it ensures that India’s handmade legacy continues to inspire livelihoods and opportunity for generations to come.
References:
Ministry of Electronics & Information Technology:
https://www.digitalindia.gov.in/initiative/india-handmade/
Ministry of Commerce & Industry:
https://ipindia.gov.in/page-content/geographical-indications-an-introduction
Ministry of Textiles:
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2152551&reg=48&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1919216&reg=48&lang=2
Ministry of Development of North-East Region:
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2201421&reg=48&lang=2
Indiahandmade Platform:
https://www.indiahandmade.com
https://www.indiahandmade.com/marketplace/?srsltid=AfmBOookWpSt6aCR_kyx8SK_SyVuchTGhk8pJGa7WO7Bq1SdXhXPQ1vL&utm_source=chatgpt.com#account_info
https://www.indiahandmade.com/static/version1782981084/frontend/ESHILP/theme/en_US/images/SOP_Seller-Registration-English.pdf
PIB Archives:
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?ModuleId=3&NoteId=156396&id=156396&lang=1&reg=3
Click here to see pdf

PIB Backgrounder
ইন্দিয়াহেন্দমেদঃ ভারতকী ক্রাফ হেরিতেজগী দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমা
06 JUL 2026 2:13PM by PIB Imphal
ইন্দিয়াহেন্দমেদ অসি ভারতকি হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফকি চৎনবিশিং অসি ওনলাইন ইকোনোমিদা পুরকপা কত্থোক্লবা দিজিতেল মার্কেৎপ্লেস অমনি। প্লেৎফোর্ম অসিনা আর্তিসানশিং অমসুং ৱিভরশিংবু য়োনবশিংগা হকথেংননা শম্নহল্লি, মসিনা কৈথেলগী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লি অমসুং পুন্সী মহিং অমসুং কলচর ঙাক-শেনবদা মতেং পাংলি। মসিদা জি.আই.-তেগ অমসুং ও.দি.ও.পি.গী পোৎলমশিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা খুৎনা শাবা প্রদকশিং উৎলি, মসিনা রিজনেল ক্রাফশিং হেন্না উবা ফংহল্লি।
খুৎনা শাবা লাইবলিহুদশিংগীদমক দিজিতেল ইন্দিয়াগী থোঙ অমা
ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী ইনাক খুল্লবা হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফ ত্রেদিসনগী য়ুম অমনি। র অসিনা ভারতকি কলচরেল হেরিতেজ খক্তা নত্তনা ইনক্লুসিব লাইবলিহুদকি মরুওইবা সোর্স অমসু ওইরি।
হৌজিক ভারততা হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফ আর্তিসান লাখ ৬৪.৬৬ লৈ হায়না পানরি। ৱার্কফোর্স অসিগী অচৌবা শরুক অমা ওইরিবা নুপীশিংনা ওগস্ত ২০২৫ ফাওবদা হেন্দলুম ৱিভরশিংগী ৭১% অমসুং অপুনবা আর্তিসানশিংগী ৬৪% ওইরি, মসিগী অকনবা শরুক য়াবা অসিনা মরুওইনা খুঙ্গংগী খুন্নাইশিংদা থবক পিবা অমসুং শক্তি পিবদা শোগৎপা সেক্তর অসিনা লৌরিবা থৌদাং অদু ফোঙদোক্লি।
মশিং য়াম্লবা আর্তিসানশিং অমসুং ফি শাবশিংগা লোয়ননা সেক্তর অসিনা ভারতকি চাওখৎলক্লিবা কৈথেল অসিদা মখা তানা মরুওইবা মফম অমা কল্লি। কম্মর্স অসি হেন্না দিজিতেল ওইরকপগা লোয়ননা ওনলাইন এক্সেসনা ক্রাফ কম্ম্যুনিতিশিং অসিবু কৈথেলদা হেন্না হকথেংননা শরুক য়াবদা মতেং পাংলি। দিজিতেল ইন্দিয়া ইনিসিয়েতিবকি খুত্থাংদা ত্রেদিস্নেল লাইবলিহুদশিংনা দিজিতেল কম্মরশকি খুদোংচাবশিং হেন্না ফংহল্লি।
২০২৩দা হৌদোকখিবা ইন্দিয়াহেন্দমেদনা মসিগী মীৎয়েং অসি কত্থোক্লবা দিজিতেল মার্কেৎপ্লেশ অমা ওইনা ওন্থোক্লি। তেক্সতাইল মন্ত্রালয়গী মখাদা দিজিতেল ইন্দিয়া কোরপোরেসন্না পুথোকপা প্লেৎফোর্ম অসিনা খুৎনা শাবা পোৎথোকশিংগী মীৎয়েং হেন্না চেৎশিলহল্লি অমসুং য়োল্লিবশিংদা পাক চাওরবা কৈথেলগী খুদোংচাবশিং হাংদোক্লি।
ইন্দিয়াহেন্দমেদ প্লেৎফোর্মগী মরুওইবা মশকশিং
ইন্দিয়াহেন্দমেদনা য়োল্লিবশিং, য়োল্লিবশিং অমসুং ক্রাফ হেরিতেজদা মতেং পাংনবা শেমখিবা ফিচর শেৎ অমগী খুত্থাংদা ওনলায়নাগী কৈথেলদা চৎনবিশিং পুরকই:
• অখন্নবা ওনলাইন মার্কেৎপ্লেস: মসিনা ফি শাবা অমসুং খুৎহৈবশিংদা মখোয়গী হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফকি প্রদকশিং ওনলাইন্দা য়োনবা ঙমহল্লি।
• দাইরেক্ত বাইয়র এক্সেস: আর্তিসানশিং অমসুং ৱিভরশিংনা অরেবশিংগা হকথেংননা শম্নহল্লি, মসিনা ইন্দরমেদিয়রিশিং হন্থহনবদা মতেং পাংই অমসুং অচুম্বা কম্পেন্সেসন পিবদা মতেং পাংই।
• হেন্না উবা ঙম্বা: প্লেৎফোর্ম অসিনা খুৎনা শাবা প্রদকশিং অসি পাক চাওরবা কস্তমর বেজ অমদা উৎলি, মসিনা য়োল্লিবশিংগীদমক্তা কৈথেলগী খুদোংচাবশিং পাকথোক চাওথোকহল্লি।
• দিজিতেল এম্পাৱরমেন্ত: আর্তিসানশিং অমসুং ফি শাবশিংদা ওনলাইন কম্মর্সতা হেন্না ইফেক্তিব ওইনা শরুক য়ানবা দিজিতেল তুলশিং অমসুং ভিজিবিলিতি পিরি।
• ফাইনান্সিএল অমসুং শোসিএল এমপাৱরমেন্ত: পাক-চাওনা মার্কেৎ এক্সেশ তৌবনা লাইবলিহুদশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি অমসুং ইনকমগী খুদোংচাবশিংদা মতেং পাংই।
• কলচরেল প্রিজার্বেসন: ক্রাফতা য়ুম্ফম ওইবা প্রদকশিংগী তোপ তোপ্পা রেঞ্জ অমনা ভারতকি খুৎনা শাবা হেরিতেজ অসি উবা ফংহনদুনা থম্লি অমসুং তুংগী মীরোলশিংগীদমক ত্রেদিস্নেল স্কীলশিং ঙাক্তুনা থম্বদা মতেং পাংই।
ইন্দিয়াহেন্দমেদ অসি করিনা মশক থোকহল্লিবনো
পোর্তেল অসি থাজবা, এক্সেসিবিলিতি অমসুং শেলর এম্পাৱরমেন্তকিদা দিজাইন তৌবনি। মসিনা আর্তিসানশিং অমসুং ফি শাবা মীওইশিংনা য়োল্লিবশিংদা য়ৌবা ঙম্বা, অমসুং য়োল্লিবশিংনা হেন্না থাজবা থমদুনা খুৎনা শাবা পোৎলমশিং থিদোকপা য়াবা অশোই-অঙাম য়াওদবা কৈথেল অমা পিরি।
ক্রাফ দাইবর্সিতি অমসুং রিজনেল আইদেন্তিতি
প্লেৎফোর্ম অসিনা নুমীৎ খুদিংগী খুৎনা শাবা পোৎলমশিং অমসুং মশক খঙলবা রিজনেল ক্রাফশিংগীদমকতা ক্য়ুরেৎ তৌরবা দিজিতেল শ্পেশ অমা পিরি। মসিনা পোৎলম কয়া অমা পিরি, মদুগী মনুংদা এপরেল, হোম দেকোর, ফর্নিশিংশিং, পেন্তিং, ফর্নিচর, ধর্মগী পোৎলমশিং, স্তেস্নরি, ম্যুজিকেল ইন্সত্রুমেন্তশিং, জুৱেলরি, বেগ অমসুং খোঙউপ য়াওরি।
মসিনা জি.আই.-তেগ অমসুং ও.দি.ও.পি.গী প্রদকশিংগুম্বা অখন্নবা প্রদক কেতেগোরিশিংসু ফোঙদোক্লি। মসিনা শকখঙলবা রিজনেল ক্রাফশিংদা হেন্না মীৎয়েং চঙবা অমসুং তোপ তোপ্পা মশক অমা পিরি।
জি.আই.-তেগ তৌরবা প্রদকশিং
জি.আই.-তেগ তৌরবা প্রদকশিংনা জিওগ্রাফিকেল ইন্দিকেসন অমা পুদুনা চৎলি, মসিনা মখোয়বু অকক্নবা লমদম অমগা, মগুন অমসুং মিংচৎ অমগা শম্নহল্লি। প্লেৎফোর্ম অসিনা আইপান আর্ত, অশেংবা পশ্মিনা শোল, দোকরা দেকোর অমসুং মুন্দুগী প্রদকশিংগুম্বা মখল কয়াগী জি.আই.-তেগ তৌরবা প্রদকশিং পিরি।
ও.দি.ও.পি.গী প্রদকশিং
ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্ত (ও.দি.ও.পি.)গী থৌরাং অসিনা বেলেন্স ওইবা রিজনেল গ্রোথতা মতেং পাংনবা দিস্তরিক্ত খুদিংমক্তগী অখন্নবা প্রদক অমা মশক খঙদোক্লি অমসুং য়োকখৎলি। প্লেৎফোর্ম অসিদা তাঙ্গাইল শারীশিং, বনারাসি সিলকা প্রদক্তশিং, ইকত, তুশার সিল্ক শারীশিং, চন্দেরি সিল্ক অমসুং তেরাকোতা প্রদক্তশিং য়াওরি।
থাজবা শেমগৎপা অমসুং শেলর পার্তিসিপেসন হন্থহনবা
হেন্না ফবা এক্সেস, হেন্না ফবা এসুরেন্স: ক্রেতাশিংনা ফ্রী সিপিং, পর্চেজ প্রোতেক্সন, সেক্যুর ওইবা পেমেন্তশিং অমসুং ক্রেতা সপোর্ত মেকানিজমশিংগী খুত্থাংদা হেন্না থাজবা য়াবা শোপিং এক্সপিরিএন্স অমদগী কাননবা ফংই। মসিনা খুৎনা শাবা প্রদকশিং চাংদম্নবা য়াবা মমলদা পিদুনা থাজবসু হেনগৎহল্লি।
য়োল্লিবশিংগীদমক্তা ইচম চম্বা ওনবোরদিং: প্লেৎফোর্ম অসিনা আর্তিসানশিং, ৱিভরশিং অমসুং প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিংদা কৈথেলদা চঙনবা গাইদ তৌরবা ওনবোর্দিংগী লম্বি অমা পিরি।
সান্তারম্সনা খুৎনা শাবা ক্রাফকি নুংঙাইবা অদু নুংতিগী পুন্সীদা পুরকই। উগী দেকোর অমসুং নুংশিবা মনম চেল্লবা কেন্দলশিংদগী হৌরগা তেরাকোতাগী দিয়াশিং, মার্বলগী মুর্তিশিং অমসুং হেন্দলুম শারীশিং ফাওবা, পোৎ খুদিংমক্না চেকশিনবা, নাৎ-চৎনবী অমসুং শাথিনা ফজবগী ৱাখল্লোন অমা উৎলি।
দস্তকার ক্রাফনা আর্তিসান ৫০০ হেনবগী হৈশিংবা অদু লী অমসুং ৱাগী প্রদকশিংগী খুত্থাংদা মোদর্ন হোমশিংদা পুদুনা চৎলি। মখোয়না অৱাংবা থাক্কী, এক্সপোর্ত তৌবা য়াবা পোৎলমশিং শেমগৎলি, মখোয়শিং অসিনা মতম অসিগী য়ুমশিংদা য়াম্না লায়না ফিৎ ওইনা লৈবগা লোয়ননা ভারতকি হেরিতেজবু নিংশিংলি।
ভিলেজেজ ক্রাফ অসিনা হেন্দলুমগী চৎনবিশিংগী লাইবক ফবা অমসুং পাঙ্গল অদু নিংশিংলি। মসিগী সুতাগী তোইলেৎশিং, গমচাশিং অমসুং বেদসিৎশিং অসি হৈথোই-শিংথোইরবা আর্তিসানশিংনা চেকসিন্না শাবনি, নুমীৎ খুদিংগী তঙাই ফদবা পোৎলমশিং অসি নুংঙাইবা, মগুন অমসুং হেরিতেজদা য়ুম্ফম ওইবা প্রদকশিংদা ওন্থোকই।
ৱারীশিং অসিনা খুৎনা শাবা পোৎলমশিংদা মীওইবগী মফম অমা পিরি, মসিনা দিজিতেলগী কৈথেলদা চৎনবি, হৈশিংবা অমসুং হিংনবগী লম্বি অসি করমনা পুন্না চৎমীন্নবগে হায়বদু উৎলি।
ভারতকি হেরিতেজ অসি দিজিতেল ফ্যুচরদা পুদুনা চৎপা
ইন্দিয়াহেন্দমেদনা দিজিতেল ইন্দিয়াগী স্পিরিৎ অদু উৎলি, ক্রাফশিংবু লাইবলিহুদ সোর্স অমা ওইনা অমসুং ভারতকি কলচরেল আইদেন্তিতিগী মমী অমা ওইনা শকখঙই। আর্তিসান লাখ ৬০+ ওনবোর্দ তৌনবা থৌরাং তৌবগা লোয়ননা প্লেৎফোর্ম অসিনা আত্মনিরভর ভারতকি মীৎয়েংদা মতেং পাংলি। মসিনা আর্তিসানশিং অমসুং ফি শাবশিংদা পাক চাওরবা কৈথেলগী খুদোংচাবা পিবগা লোয়ননা অয়োনবশিংদা থাজবা অমসুং লায়না খুৎনা শাবা পোৎলমশিং খঙদোকপদা মতেং পাংই।
খুৎনা শাবা পোৎলম খুদিংমক্কা লোয়ননা মসিনা ভারতকি খুৎনা শাবগী লিগেসি অসি লাক্কদৌরিবা মীরোলশিংগী পুন্সী মহিং অমসুং খুদোংচাবশিং মখা তানা ইথিল পিবা ঙমহল্লি।
রিফরেন্সশিং:
ইলেক্ত্রোনিক্স & ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়:
https://www.digitalindia.gov.in/initiative/india-handmade/
কম্মর্স & ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়:
https://ipindia.gov.in/page-content/geographical-indications-an-introduction
তেক্সতাইল্স মন্ত্রালয়:
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2152551&reg=48&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1919216&reg=48&lang=2
দিভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ-ইস্তর্ন রিজন মন্ত্রালয়:
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2201421&reg=48&lang=2
ইন্দিয়াহেন্দমেদ প্লেৎফোর্ম:
https://www.indiahandmade.com
https://www.indiahandmade.com/marketplace/?srsltid=AfmBOookWpSt6aCR_kyx8SK_SyVuchTGhk8pJGa7WO7Bq1SdXhXPQ1vL&utm_source=chatgpt.com#account_info
https://www.indiahandmade.com/static/version1782981084/frontend/ESHILP/theme/en_US/images/SOP_Seller-Registration-English.pdf
পি.আই.বি. আর্কাইব:
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?ModuleId=3&NoteId=156396&id=156396&lang=1&reg=3
Click here to see pdf