Ministry of External Affairs
BRICS Nations Adopt Guwahati Declaration: Reaffirm Commitment to Combat Illicit Drug Trafficking & Related Transnational Organized Crime
• India Calls for a Partnership Built on Speed, Trust & Seamless Real-Time Intelligence Sharing to Combat Transnational Drug Syndicates.
• Two-Day BRICS Heads of Anti-Drug Agencies Meeting Concludes in Guwahati
07 JUL 2026 4:37PM by PIB Guwahati
The BRICS nations have adopted the Guwahati Declaration, reaffirming their commitment to strengthen cooperation to prevent and combat illicit drug trafficking and related transnational organized crime. Concluding the two-day BRICS Heads of Anti-Drug Agencies Meeting in Guwahati, Assam today, the grouping nations adopted the Joint Declaration, underscoring the need to enhance the timely exchange of information, intelligence and best practices, consistent with national laws and international obligations. The Declaration also emphasized the promotion of innovative technologies, digital tools and data-driven approaches to strengthen law enforcement and regulatory efforts against illicit drug trafficking.
The BRICS countries also expressed concern over the evolving nature of illicit drug trafficking, the proliferation of synthetic drugs and New Psychoactive Substances (NPS), the diversion of precursor chemicals, the misuse of emerging technologies and virtual assets and the exploitation of maritime routes and digital platforms by transnational criminal networks. The member countries underlined the need to strengthen specialized initiatives for drug demand reduction, promote healthy lifestyles and safeguarding those in vulnerable situation, particularly children and youth, through evidence-based, comprehensive and people-centred approaches.
During the high-level meeting, India called upon BRICS drug law enforcement agencies to build a partnership founded on speed, mutual trust and seamless real-time intelligence sharing that transcends borders and enables decisive action against transnational drug syndicates. Leading the Indian delegation, Director General, Narcotics Control Bureau, Shri Anurag Garg highlighted that, under the visionary leadership of Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi and Hon'ble Union Home Minister Shri Amit Shah, India has adopted a Zero-Tolerance Policy against Drugs and a Three-Year Roadmap (2026–2029) based on a Network-Centric approach. The strategy focuses on dismantling entire criminal networks, preventing drug abuse through mass awareness campaigns and strengthening treatment, de-addiction, and rehabilitation measures
In his closing remarks, while highlighting the hyper-connected and jurisdiction-less nature of 21st-century drug trafficking, DG NCB observed that National Anti -Drug Agencies have to make network to break these transnational drug trafficking networks. He called upon the BRICS nations to carry forward the spirit of the Guwahati Declaration and work collectively towards the shared objective of a drug-free world and a safer, healthier global community for generations to come. DG NCB highlighted India’s proposal of setting up a BRICS Virtual Working Group and enhanced cross-border training initiatives.
During the two-day meeting, the member nations deliberated on the prevailing drug situation in their respective countries and participated in thematic sessions focusing on pressing and emerging global challenges. The discussions covered key issues, including leveraging digital technology for real-time drug interdiction, countering drug trafficking through the darknet, tackling the growing threat of New Psychoactive Substances (NPS), and reinforcing global supply chains against precursor diversion and chemical leakage.
India's BRICS chairship in 2026 is guided by the overarching theme, "Building for Resilience, Innovation, Cooperation and Sustainability" and it brought together Brazil, China, Ethiopia, India, Indonesia, Iran, Russia and United Arab Emirates in the meeting of BRICS Heads of Anti-Drug Agencies in Guwahati.
0SCX.jpeg)

বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
ব্ৰিকছ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ গুৱাহাটী ঘোষণাপত্ৰ গ্ৰহণঃ অবৈধ ড্ৰাগছ সৰবৰাহ আৰু সম্পৰ্কিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠিত অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ড্ৰাগ চিণ্ডিকেটৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিবলৈ ভাৰতে দ্ৰুততা, বিশ্বাস আৰু বাধাহীন ৰিয়েল-টাইম ইণ্টেলিজেন্স শ্বেয়াৰৰ ওপৰত নিৰ্মিত অংশীদাৰীত্বৰ আহ্বান
গুৱাহাটীত ব্ৰিকছৰ দুদিনীয়া ড্ৰাগছ বিৰোধী সংস্থাৰ মুৰব্বীসকলৰ বৈঠক সমাপ্ত
07 JUL 2026 4:37PM by PIB Guwahati
ব্ৰিকছ ৰাষ্ট্ৰসমূহে অবৈধ ড্ৰাগছ সৰবৰাহ আৰু সম্পৰ্কিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠিত অপৰাধ প্ৰতিৰোধৰ বাবে সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰি গুৱাহাটী ঘোষণাপত্ৰ গ্ৰহণ কৰে। আজি অসমৰ গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত দুদিনীয়া ব্ৰিকছ ড্ৰাগছ বিৰোধী সংস্থাৰ মুৰব্বীসকলৰ বৈঠকৰ সামৰণি মাৰি, গোটভুক্ত ৰাষ্ট্ৰসমূহে ৰাষ্ট্ৰীয় আইন আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দায়বদ্ধতাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি সময়মতে তথ্য, বুদ্ধিমত্তা আৰু সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনৰ আদান-প্ৰদান বৃদ্ধিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি যুটীয়া ঘোষণাপত্ৰ গ্ৰহণ কৰে। ঘোষণাপত্ৰখনত অবৈধ ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ বিৰুদ্ধে আইন প্ৰৱৰ্তন আৰু নিয়ন্ত্ৰক প্ৰচেষ্টাক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে উদ্ভাৱনীমূলক প্ৰযুক্তি, ডিজিটেল সঁজুলি আৰু তথ্য-চালিত দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰচাৰৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
ব্ৰিকছ দেশসমূহে অবৈধ ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ বিকশিত প্ৰকৃতি, সংশ্লেষিত ড্ৰাগছ আৰু নতুন সাইকোএক্টিভ পদাৰ্থ (এনপিএছ) ৰ প্ৰসাৰ, পূৰ্বসূৰী ৰাসায়নিক পদাৰ্থৰ ডাইভাৰ্ছন, উদীয়মান প্ৰযুক্তি আৰু ভাৰ্চুৱেল সম্পদৰ অপব্যৱহাৰ তথা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অপৰাধমূলক নেটৱৰ্কৰ দ্বাৰা সামুদ্ৰিক পথ আৰু ডিজিটেল প্লেটফৰ্মৰ শোষণৰ ওপৰত উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে। সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহে ড্ৰাগছৰ চাহিদা হ্ৰাস, স্বাস্থ্যকৰ জীৱনশৈলীৰ প্ৰচাৰ আৰু অসুৰক্ষিত পৰিস্থিতিত থকা লোকসকলক, বিশেষকৈ শিশু আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰমাণ-আধাৰিত, ব্যাপক আৰু জন-কেন্দ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ জৰিয়তে সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে বিশেষ পদক্ষেপ শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকখনত ভাৰতে ব্ৰিকছৰ ড্ৰাগ আইন প্ৰৱৰ্তনকাৰী সংস্থাসমূহক গতি, পাৰস্পৰিক বিশ্বাস আৰু নিৰন্তৰ বাস্তৱ-সময়ৰ চোৰাংচোৱাৰ আদান-প্ৰদানৰ ওপৰত আধাৰিত এক অংশীদাৰীত্ব গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান জনায় যিয়ে সীমা অতিক্ৰম কৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ড্ৰাগ সিন্ডিকেটৰ বিৰুদ্ধে নিৰ্ণায়ক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰে। ভাৰতীয় প্ৰতিনিধি দলটোৰ নেতৃত্ব দি নাৰ্ক’টিক্স নিয়ন্ত্ৰণ ব্যুৰ’ ৰ সঞ্চালক প্ৰধান শ্ৰী অনুৰাগ গাৰ্গে উল্লেখ কৰে যে, প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত ভাৰতে ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতা নীতি গ্ৰহণ কৰিছে আৰু নেটৱৰ্ক-কেন্দ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি তিনি বছৰীয়া ৰোডমেপ (২০২৬-২০২৯) গ্ৰহণ কৰিছে। এই ৰণনীতিয়ে সমগ্ৰ অপৰাধমূলক নেটৱৰ্ক ধ্বংস কৰা, গণ সজাগতা অভিযানৰ জৰিয়তে ড্ৰাগছৰ অপব্যৱহাৰ প্ৰতিৰোধ কৰা আৰু চিকিৎসা, আসক্তি নিৰাময় আৰু পুনৰ্বাসন ব্যৱস্থাসমূহ শক্তিশালী কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
একবিংশ শতিকাৰ ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ অতি-সংযুক্ত আৰু অধিকাৰহীন প্ৰকৃতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁৰ সামৰণি ভাষণত ডিজি এন চি বি-য়ে লক্ষ্য কৰে যে ৰাষ্ট্ৰীয় ড্ৰাগছ বিৰোধী সংস্থাসমূহে এই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ নেটৱৰ্ক ভংগ কৰিবলৈ নেটৱৰ্ক গঢ়ি তুলিব লাগিব। তেওঁ ব্ৰিকছ ৰাষ্ট্ৰসমূহক গুৱাহাটী ঘোষণা পত্ৰৰ ভাৱধাৰাক আগুৱাই লৈ যাবলৈ আৰু ড্ৰাগছ-মুক্ত বিশ্ব তথা অনাগত প্ৰজন্মৰ বাবে এক নিৰাপদ, স্বাস্থ্যৱান বিশ্ব সম্প্ৰদায়ৰ অংশীদাৰী উদ্দেশ্যৰ দিশত সামূহিকভাৱে কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। ডিজি এন চি বি-য়ে ব্ৰিকছ ভাৰ্চুৱেল ৱৰ্কিং গ্ৰুপ গঠনৰ ভাৰতৰ প্ৰস্তাৱ আৰু আন্তঃসীমান্ত প্ৰশিক্ষণ পদক্ষেপৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
দুদিনীয়া বৈঠকত সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহে নিজ নিজ দেশত বৰ্তমানৰ ড্ৰাগছ পৰিস্থিতিৰ ওপৰত আলোচনা কৰে আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ তথা উদীয়মান গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বানৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি বিষয়ভিত্তিক অধিৱেশনত অংশগ্ৰহণ কৰে। এই আলোচনাত ৰিয়েল-টাইম ড্ৰাগছ নিষিদ্ধকৰণৰ বাবে ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ, ডাৰ্কনেটৰ জৰিয়তে ড্ৰাগছ সৰবৰাহ প্ৰতিহত কৰা, নিউ চাইকোএক্টিভ পদাৰ্থ (এনপিএছ) ৰ বৰ্ধিত ভাবুকিৰ মোকাবিলা কৰা আৰু পূৰ্বসূৰী ডাইভাৰ্ছন তথা ৰাসায়নিক স্খলনৰ বিৰুদ্ধে বিশ্বব্যাপী যোগান শৃংখল শক্তিশালী কৰাকে ধৰি মূল বিষয়সমূহ সামৰি লোৱা হৈছিল।
২০২৬চনত ভাৰতৰ ব্ৰিকছৰ সভাপতিত্ব ‘স্থিতিস্থাপকতা, উদ্ভাৱন, সহযোগিতা আৰু বহনক্ষমতাৰ বাবে নিৰ্মাণ’ শীৰ্ষক ব্যাপক বিষয়বস্তুৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হয় আৰু ই গুৱাহাটীৰ ব্ৰিকছ ড্ৰাগছ বিৰোধী সংস্থাৰ মুৰব্বীসকলৰ বৈঠকত ব্ৰাজিল, চীন, ইথিওপিয়া, ভাৰত, ইণ্ডোনেছিয়া, ইৰাণ, ৰাছিয়া আৰু সংযুক্ত আৰৱ এমিৰেটছক একত্ৰিত কৰে।
1VQQ.jpeg)