Ministry of Home Affairs
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah inaugurated the Mission 70 Lakh Plantation Campaign and launched and laid the foundation stone for various development projects of the Delhi Government in New Delhi.
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah today launched the Mission 70 Lakh Plantation Drive under the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign in Delhi.
The Home Minister planted trees at the Central Ridge and Nanakpura Ridge, marking the beginning of the Delhi Ridge Rejuvenation Campaign.
For years, trees that are not environmentally favourable, including Babul had spread across the Delhi Ridge. These will now be removed and replaced with native tree species
The final notification for the Delhi Ridge, first notified in 1994, had remained pending for 30 years. The Delhi Government has now declared 5,000 hectares of the Ridge area as forest land, providing it with legal protection.
Over the next three years, the Delhi Ridge will be transformed into the "lungs of Delhi" by planting native, long-lived tree species such as Peepal, Banyan, Neem, Arjun, and Jamun, many of which can live for over a century.
Special art-themed forests will be developed in the Delhi Ridge, while more than 70 ponds, water bodies, and archaeological structures will also be restored and enriched.
The Delhi Government's Electric Vehicle (EV) Policy the Yamuna rejuvenation initiative, and the Delhi Ridge Rejuvenation Campaign will together realize the vision of a Green Delhi.
Prime Minister Shri Narendra Modi launched the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign, turning environmental conservation into a people's movement and encouraging every citizen to plant a tree in the name of their mother and Mother Earth
The Delhi Government's Working Plan Document (2026–36), the Asola Bhatti Wildlife Sanctuary Management Plan, and the Biodiversity Atlas together constitute a comprehensive effort to revive the entire green ecosystem
The Home Minister said that the previous government was allowing around 1,500 metric tonnes of cow dung to enter the Yamuna every day, and this practice will soon be brought to an end.
Through an agreement with the National Dairy Development Board, biogas and organic manure will be produced from cow dung, ensuring that not even a kilogram of cow dung enters the Yamuna
The Delhi Government has launched the Green Drive Portal to promote tree plantation by providing free saplings. Citizens are encouraged to plant trees wherever land is available and contribute to realizing the vision of a Green Delhi*
Shri Amit Shah also laid the foundation stone for the High-Security Prison at Narela, inaugurated the Automated Vehicle Testing Centre, inaugurated three new depots, and flagged off 300 electric buses in Delhi.
07 JUL 2026 5:12PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today launched the 'Mission 70 Lakh Plantation' campaign in New Delhi and inaugurated and laid the foundation stones for various works of the Delhi Government. Under the Grand Master Plan for developing Delhi, Home Minister Shri Amit Shah launched 300 electric buses, e-inaugurated three newly built bus depots and 40 vehicle testing centers, laid the foundation stone for a High Security Prison in Narela, and also launched a campaign to revive the Ridge area. On this occasion, Union Minister of Environment, Forest and Climate Change Shri Bhupender Yadav, Delhi's Lieutenant Governor Shri Taranjit Singh Sandhu, Chief Minister Smt. Rekha Gupta, Union Minister Shri Harsh Malhotra, and several other dignitaries were present.
Addressing the event, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that many poisonous and thorny trees are visible in Delhi's Ridge area, which create an illusion of a green Delhi when seen, but are not favorable to our environment. He said that in 1994, 7,784 hectares of Delhi's Ridge area were notified under the Indian Forest Act, but its final notification was not issued for 30 years. He said the Delhi Government has taken a positive step in this direction and declared 5,000 hectares of this area as forest land. Shri Shah said that the government is going to provide legal protection to the entire Ridge, giving a new form to its biodiversity, soil, water, and Delhi's environment. Within three years, trees that live for more than 100 years such as peepal, banyan, neem, gular, arjun, and jamun will be planted across the entire Ridge to turn it into the lungs of a green Delhi.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi, by launching the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign, has initiated a remarkable effort for environmental balance in the country. He said indiscriminate tree felling has created large holes in the ozone layer, causing an imbalance in the earth's temperature. The only way to stop this problem is to reduce the emission of carbon dioxide and carbon monoxide from the earth. He said only trees can accomplish this task, and that is why Prime Minister Modi has given the slogan 'Ek Ped Maa Ke Naam.'
Union Home Minister appealed to people to plant trees in the name of their mothers and for Mother Earth. This campaign, with its dual purpose, will help India move forward in the coming days. He said this campaign has sent a message not only to India but to the entire world that development without concern for environmental balance is pointless. Shri Shah appealed to the residents of Delhi to plant at least one tree in their mother's name and to involve children in this effort, as they will have to carry forward the resolve of a 'Green Delhi' in the future.
Shri Amit Shah appealed to all residents of Delhi to visit the Green Drive Portal and book their slot for tree plantation, and to plant trees wherever land is available in nearby schools, colonies, temples, and societies to fulfill the resolve of a green Delhi. He said that free saplings are being provided to people through the Vriksh Rath launched by the Delhi Government, and the Nursery Locator facility also provides information about nearby nurseries.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the Government of India and the Government of Delhi have resolved to fully develop 6,300 hectares of green Ridge area into forest land over the next four years and ensure its protection. This 6,300-hectare green Ridge will become the lungs of Delhi, protecting the environment of the capital. Under this, more than 1 crore native plants, more than 65 lakh plants that grow to become large trees, and 65 lakh other plants will be planted. He said the Delhi Government with the help of the Government of India has prepared a Working Plan Document (2026 to 2036). We have formulated the Asola Bhatti Wildlife Sanctuary Management Plan, and also prepared Delhi's Bird Atlas. He said this is a comprehensive effort to restore the entire ecosystem.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the Ridge will have more than 70 ponds and small restaurants, and its archaeological structures will also be preserved there. He said eight special forests will be developed in the Ridge area including Nakshatra Van, Mel Van, Rishi Van, Tirthankar Van, Shankar Van, Vaman Vriksha Van, and Purani Vatika. Through these, efforts will be made to connect people with nature.
Shri Amit Shah said that they are working rapidly to fulfill the target given by Prime Minister Shri Narendra Modi for the purification of the Yamuna river. He said cow dung from Delhi's dairies will no longer flow directly into the Yamuna river. Shri Amit Shah said that an agreement will soon be signed with the National Dairy Development Board (NDDB) to ensure that not even one kilogram of dung enters the Yamuna. He said the previous Delhi government used to dump 1,500 metric tonnes of dung into the Yamuna river every day. Now, under an agreement between the Modi Government and the Delhi Government, this dung will be processed into gas and natural manure, which will make a huge contribution to the purification of the Yamuna river. Shri Shah said that a total of 129 sewage treatment plants (STPs) are now operational across Delhi, Haryana, and Uttar Pradesh, and 59 new STPs are expected to be completed by the end of 2027. These plants will deliver treated water into the Yamuna, and it will also be ensured that the quality of water released from these plants meets all prescribed standards.
Union Home Minister said the Delhi Government has launched an Electric Vehicle (EV) policy. Through initiatives such as Yamuna purification, the comprehensive transformation of the Ridge area, restoration of the environmental ecosystem, and the EV policy, we will realize the vision of a greener and more sustainable Delhi.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে মিছন ৭০ লাখ গছপুলি ৰোপণ অভিযান উদ্বোধন কৰে আৰু নতুন দিল্লীত দিল্লী চৰকাৰৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি দিল্লীত ‘এক পেড় মা কে নাম’ অভিযানৰ অধীনত ৭০ লাখ গছপুলি ৰোপণ অভিযানৰ শুভাৰম্ভ কৰে
দিল্লী ৰিজ পুনৰুজ্জীৱিত অভিযানৰ আৰম্ভণি উপলক্ষে গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে চেণ্ট্ৰেল ৰিজ আৰু নানকপুৰা ৰিজত গছ ৰোপণ কৰে
বছৰ বছৰ ধৰি বাবুলকে ধৰি পৰিৱেশ অনুকূল নোহোৱা গছবোৰ দিল্লী ৰিজত বিয়পি আছিল। এইবোৰ এতিয়া আঁতৰাই স্থানীয় প্ৰজাতিৰ গছৰ সৈতে সলনি কৰা হ'ব
১৯৯৪ চনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে অৱগত কৰা দিল্লী ৰিজৰ চূড়ান্ত অধিসূচনাখন ৩০ বছৰ ধৰি স্থগিত হৈ আছিল। দিল্লী চৰকাৰে এতিয়া ৰিজ অঞ্চলৰ ৫,০০০ হেক্টৰ বনাঞ্চল হিচাপে ঘোষণা কৰি ইয়াক আইনী সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিছে
পৰৱৰ্তী তিনি বছৰৰ ভিতৰত, দিল্লী ৰিজক ‘দিল্লীৰ হাঁওফাঁও’ লৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হ’ব য’ত স্থানীয়, দীৰ্ঘজীৱী প্ৰজাতিৰ গছ যেনে আঁহত, বটবৃক্ষ, নিম, অৰ্জুন আৰু জামু ৰোপণ কৰা হ’ব, যাৰ বেছিভাগেই এক শতিকাৰো অধিক সময় জীয়াই থাকে
দিল্লী ৰিজত বিশেষ কলা-বিষয়ক অৰণ্য বিকশিত কৰা হ’ব, আনহাতে ৭০ টাতকৈও অধিক পুখুৰী, জলাশয় আৰু প্ৰত্নতাত্ত্বিক গাঁথনিও পুনৰ্নিমাণ তথা সমৃদ্ধ কৰা হ'ব
দিল্লী চৰকাৰৰ বৈদ্যুতিক বাহন (ই ভি) নীতি-যমুনা পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ পদক্ষেপ আৰু দিল্লী ৰিজ পুনৰুজ্জীৱিত কৰা অভিযানে একেলগে সেউজ দিল্লীৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰিব
শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে পৰিৱেশ সংৰক্ষণক জনসাধাৰণৰ আন্দোলনত পৰিণত কৰা আৰু প্ৰতিজন নাগৰিকক তেওঁলোকৰ মাতৃ আৰু পৃথিৱী মাতৃৰ নামত গছ ৰোপণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰি ‘এক পেড় মা কে নাম’ অভিযানৰ শুভাৰম্ভ কৰে
দিল্লী চৰকাৰৰ কাৰ্যকৰী পৰিকল্পনা নথি (২০২৬-৩৬), অসোলা ভাট্টি বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্য ব্যৱস্থাপনা পৰিকল্পনা আৰু জৈৱ বৈচিত্ৰ্য এটলাচে একেলগে সমগ্ৰ সেউজ পৰিৱেশতন্ত্ৰক পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ এক ব্যাপক প্ৰচেষ্টা গঠন কৰিছে
গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰে প্ৰতিদিনে প্ৰায় ১৫০০ মেট্ৰিক টন গোবৰ যমুনাত পেলাবলৈ অনুমতি দিছিল আৰু এই প্ৰথা সোনকালেই সমাপ্ত হ'ব
ৰাষ্ট্ৰীয় দুগ্ধ উন্নয়ন ব’ৰ্ডৰ সৈতে এক চুক্তিৰ জৰিয়তে গৰুৰ গোবৰৰ পৰা জৈৱ গেছ আৰু জৈৱিক সাৰ উৎপাদন কৰা হ’ব, যাতে এক কিলোগ্ৰাম গৰুৰ গোবৰো যমুনা নদীত প্ৰৱেশ নকৰে
দিল্লী চৰকাৰে বিনামূলীয়া গছ-গছনি প্ৰদান কৰি গছপুলি ৰোপণৰ প্ৰচাৰৰ বাবে গ্ৰীণ ড্ৰাইভ পৰ্টেল আৰম্ভ কৰিছে। নাগৰিকসকলক য'তেই মাটি উপলভ্য তাত গছ ৰোপণ কৰ
08 JUL 2026 10:41AM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত 'মিছন ৭০ লাখ গছপুলি ৰেপণ' অভিযানৰ শুভাৰম্ভ কৰে আৰু দিল্লী চৰকাৰৰ বিভিন্ন কামৰ উদ্বোধন তথা আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। দিল্লীৰ উন্নয়নৰ বাবে গ্ৰেণ্ড মাষ্টাৰ প্লেনৰ অধীনত, গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ৩০০ খন বৈদ্যুতিক বাছ মুকলি কৰে, নতুনকৈ নিৰ্মাণ কৰা তিনিটা বাছ ডিপো আৰু ৪০ টা বাহন পৰীক্ষা কেন্দ্ৰও -উদ্বোধন কৰে। তেওঁ নাৰেলাত এটা উচ্চ নিৰাপত্তা কাৰাগাৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু লগতে ৰিজ এলেকাটো পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ বাবে এক অভিযানো আৰম্ভ কৰে। এই অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় পৰিৱেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্র যাদৱ, দিল্লীৰ উপ-ৰাজ্যপাল শ্ৰী তৰণজিৎ সিং সান্ধু, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ৰেখা গুপ্তা, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰ্ষ মালহোত্ৰা আৰু আন কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত আছিল।
অনুষ্ঠানত সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দিল্লীৰ ৰিজ অঞ্চলত বহুতো বিষাক্ত আৰু কাঁটাযুক্ত গছ দেখা পোৱা যায়, যিবোৰ দেখিলে সেউজীয়া দিল্লীৰ ভ্ৰমৰ সৃষ্টি হয়, কিন্তু এইবোৰ আমাৰ পৰিৱেশৰ বাবে অনুকূল নহয়। তেওঁ কয় যে ১৯৯৪ চনত দিল্লীৰ ৰিজ অঞ্চলৰ ৭,৭৮৪ হেক্টৰক ভাৰতীয় বন আইনৰ অধীনত জাননী দিয়া হৈছিল, কিন্তু ৩০ বছৰ ধৰি ইয়াৰ চূড়ান্ত জাননী জাৰি কৰা হোৱা নাছিল। তেওঁ কয় যে দিল্লী চৰকাৰে এই দিশত এক ইতিবাচক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে আৰু এই অঞ্চলৰ ৫,০০০ হেক্টৰ বনাঞ্চল হিচাপে ঘোষণা কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে চৰকাৰে ইয়াৰ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য, মাটি, পানী আৰু দিল্লীৰ পৰিৱেশক এক নতুন ৰূপ প্ৰদান কৰি সমগ্ৰ ৰিজক আইনী সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিবলৈ গৈ আছে। তিনি বছৰৰ ভিতৰত, ১০০ বছৰতকৈ অধিক সময় জীয়াই থকা গছ যেনে আঁহত, বটবৃক্ষ, নিম, গুলাৰ, অৰ্জুন আৰু জামু সমগ্ৰ ৰিজত ৰোপণ কৰা হ'ব যাতে ইয়াক সেউজীয়া দিল্লীৰ হাঁওফাঁওলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব পাৰি।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ‘এক পেড় মা কে নাম’ অভিযান আৰম্ভ কৰি দেশত পৰিৱেশৰ ভাৰসাম্যৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য প্ৰচেষ্টা আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে অনিয়ন্ত্ৰিতভাৱে গছ কটাৰ ফলত অ’জন স্তৰত বৃহৎ ছিদ্ৰ সৃষ্টি হৈছে, যাৰ ফলত পৃথিৱীৰ তাপমাত্ৰাত ভাৰসাম্যহীনতাৰ সৃষ্টি হৈছে। এই সমস্যা বন্ধ কৰাৰ একমাত্ৰ উপায় হ'ল পৃথিৱীৰ পৰা কাৰ্বন ডাই অক্সাইড আৰু কাৰ্বন মনোক্সাইডৰ নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰা। তেওঁ কয় যে কেৱল গছবোৰেহে এই কাম সম্পূৰ্ণ কৰিব পাৰে আৰু সেয়েহে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে 'এক পেড় মা কে নাম’ শ্লোগান আৰম্ভ কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জনসাধাৰণক মাতৃ আৰু পৃথিৱী মাতৃৰ নামত গছ ৰোপণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। এই অভিযানে ইয়াৰ দ্বৈত উদ্দেশ্যৰ সৈতে অনাগত দিনবোৰত ভাৰতক আগবাঢ়ি যোৱাত সহায় কৰিব। তেওঁ কয় যে এই অভিযানে কেৱল ভাৰতৰ বাবেই নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বলৈ এটা বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিছে যে পৰিৱেশৰ ভাৰসাম্যৰ বিষয়ে চিন্তা নকৰাকৈ উন্নয়ন অৰ্থহীন। শ্ৰী শ্বাহে দিল্লীৰ বাসিন্দাসকলক তেওঁলোকৰ মাতৃৰ নামত কমেও এটা গছ পুলি ৰোপণ কৰিবলৈ আৰু এই প্ৰচেষ্টাত শিশুসকলক জড়িত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, কিয়নো তেওঁলোকেই ভৱিষ্যতে 'সেউজ দিল্লী’ ৰ সংকল্প আগবঢ়াই নিব লাগিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে দিল্লীৰ সকলো বাসিন্দাক গ্ৰীণ ড্ৰাইভ পৰ্টেল ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আৰু গছ ৰোপণৰ বাবে তেওঁলোকৰ স্লট বুক কৰিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু সেউজীয়া দিল্লীৰ সংকল্প পূৰণ কৰিবলৈ ওচৰৰ বিদ্যালয়, কলোনী, মন্দিৰ আৰু সমাজত য'তেই মাটি উপলভ্য আছে তাত গছ পুলি ৰোপণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে দিল্লী চৰকাৰে আৰম্ভ কৰা বৃক্ষ ৰথৰ জৰিয়তে জনসাধাৰণক বিনামূলীয়া গছ-গছনি প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু নাৰ্চাৰী লোকেটৰ সুবিধাই ওচৰৰ নাৰ্চাৰীৰ বিষয়েও তথ্য প্ৰদান কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰত চৰকাৰ আৰু দিল্লী চৰকাৰে অহা চাৰি বছৰৰ ভিতৰত ৬,৩০০ হেক্টৰ সেউজীয়া ৰিজ অঞ্চলক বনভূমিলৈ সম্পূৰ্ণৰূপে বিকশিত কৰাৰ সংকল্প লৈছে আৰু ইয়াৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিছে। এই ৬,৩০০ হেক্টৰ সেউজীয়া ৰিজ দিল্লীৰ হাঁওফাঁও হৈ পৰিব, ৰাজধানীৰ পৰিৱেশ সুৰক্ষিত কৰিব। ইয়াৰ অধীনত, ১ কোটিতকৈও অধিক থলুৱা উদ্ভিদ, ডাঙৰ গছত পৰিণত হোৱা ৬৫ লাখতকৈও অধিক উদ্ভিদ আৰু আন ৬৫ লাখ উদ্ভিদ ৰোপণ কৰা হ’ব। তেওঁ কয় যে দিল্লী চৰকাৰে ভাৰত চৰকাৰৰ সহায়ত এক কাৰ্যকৰী পৰিকল্পনা নথি (২০২৬ৰ পৰা২০৩৬ লৈ) প্ৰস্তুত কৰিছে। আমি অসোলা ভাট্টি বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্য ব্যৱস্থাপনা পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিছো আৰু দিল্লীৰ পক্ষী এটলাচো প্ৰস্তুত কৰিছো। তেওঁ কয় যে সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰটো পুনৰুদ্ধাৰৰ বাবে এয়া এক ব্যাপক প্ৰচেষ্টা। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ৰিজত ৭০ টাতকৈও অধিক পুখুৰী আৰু সৰু ৰেষ্টুৰেণ্ট থাকিব আৰু ইয়াৰ পুৰাতাত্ত্বিক গাঁথনিও তাত সংৰক্ষণ কৰা হ'ব। তেওঁ কয় যে ৰিজ অঞ্চলত নক্ষত্ৰ বন, মেল বন, ঋষি বন, তীৰ্থংকৰ বন, শংকৰ বন, বামন বৃক্ষ বন আৰু পুৰাণী ভাটিকা সহ আঠখন বিশেষ বনাঞ্চল বিকশিত কৰা হ’ব। ইয়াৰ জৰিয়তে মানুহক প্ৰকৃতিৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে যমুনা নদী শুদ্ধকৰণৰ বাবে দিয়া লক্ষ্য পূৰণৰ বাবে তেওঁলোকে দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছে। তেওঁ কয় যে দিল্লীৰ দুগ্ধশালাৰ পৰা ওলোৱা গোবৰ আৰু পোনপটীয়াকৈ যমুনা নদীত প্ৰৱাহিত নহ’ব। শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে অতি সোনকালেই ৰাষ্ট্ৰীয় দুগ্ধ উন্নয়ন ব’ৰ্ডৰ (এনডিডিবি) সৈতে এখন চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰা হ’ব যাতে যমুনা নদীত এক কিলোগ্ৰাম গোবৰো প্ৰৱেশ নকৰে। তেওঁ কয় যে পূৰ্বৰ দিল্লী চৰকাৰে প্ৰতিদিনে ১,৫০০ মেট্ৰিক টন গোবৰ যমুনা নদীত পেলাই দিছিল। এতিয়া, মোদী চৰকাৰ আৰু দিল্লী চৰকাৰৰ মাজত হোৱা এক চুক্তিৰ অধীনত, এই গোবৰক গেছ আৰু প্ৰাকৃতিক সাৰলৈ প্ৰক্ৰিয়া কৰা হ'ব, যিয়ে যমুনা নদীৰ শুদ্ধিকৰণত এক বৃহৎ অৱদান আগবঢ়াব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে সমগ্ৰ দিল্লী, হাৰিয়ানা আৰু উত্তৰ প্ৰদেশত এতিয়া মুঠ ১২৯ টা নৰ্দমা শোধন প্ৰকল্প (এছ টি পি) কাৰ্যক্ষম হৈ আছে আৰু ২০২৭ চনৰ শেষৰ ফালে ৫৯ টা নতুন এছ টি পি সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ আশা কৰা হৈছে। এই উদ্ভিদসমূহে শোধন কৰা পানী যমুনালৈ প্ৰেৰণ কৰিব আৰু লগতে এই উদ্ভিদসমূহৰ পৰা মুকলি কৰা পানীয়ে সকলো নিৰ্ধাৰিত মান পূৰণ কৰাটোও নিশ্চিত কৰা হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে দিল্লী চৰকাৰে এটা বৈদ্যুতিক বাহন (ই ভি) নীতি আৰম্ভ কৰিছে। যমুনা শুদ্ধকৰণ, ৰিজ অঞ্চলৰ ব্যাপক ৰূপান্তৰ, পৰিৱেশ পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ পুনৰুদ্ধাৰ আৰু ই ভি নীতিৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে আমি এখন সেউজীয়া আৰু অধিক বহনক্ষম দিল্লীৰ দৃষ্টিভংগী উপলব্ধি কৰিম।