PIB Backgrounder
From Playrooms to Global Markets: India's Toy Story at Toy Biz 2026
07 JUL 2026 7:12PM by PIB Delhi
Where Imagination Meets Industry
The 17th Toy Biz International B2B Expo welcomed another vibrant day at Bharat Mandapam. There brightly coloured puzzles, STEM kits, construction vehicles and educational toys greeted visitors streaming into the exhibition halls. Buyers, retailers, manufacturers and entrepreneurs moved from one stall to another, exploring products and exchanging ideas across the venue.
From early business meetings to live product demonstrations, the day unfolded at an energetic pace. School representatives examined learning aids, overseas buyers discussed export opportunities, while entrepreneurs enthusiastically showcased their latest innovations. Conversations revolved around product design, manufacturing, exports and innovation, highlighting the growing diversity of India's toy industry.
The message is simple: toys are no longer viewed merely as products for play. Across the venue, it was evident that toys have emerged as tools for learning, creativity and innovation. This reflects Government's continued emphasis on strengthening domestic manufacturing, encouraging quality production and building globally competitive Indian brands. Ideas were not just displayed; they were demonstrated, discussed and transformed into products designed for classrooms, homes and markets across the world.
It is through this spirit of innovation and enterprise that the exhibition evolves beyond a conventional trade fair. Bringing together manufacturers, startups, educators, designers, retailers and exporters from across India and abroad, Toy Biz reflects the country's expanding toy ecosystem.
Every aisle presents a different story. Together they reveal an industry steadily combining traditional craftsmanship, modern technology and indigenous manufacturing with global ambition.
From Factory Floors to Exhibition Halls
One of the busiest stalls in the exhibition showcases battery-operated construction vehicles, toy trucks and remote-controlled machines. Visitors pause to watch live demonstrations while retailers compare designs and discuss business opportunities with exhibitors.
At the centre is vu toys - THE INDIAN TOYS COMPANY. It is a Jaipur-based company that has spent the last four years building its presence in the Indian toy market. Gesturing towards the colourful range of products on display, founder and CEO Mr. Pankaj Sharma says, "Everything you see here is made in India. From mould making to injection moulding, everything is done by us." The company's fully integrated manufacturing process has helped it steadily build its brand. Toy Biz provides an important platform to connect with buyers from across the country.
The company's growth has also been supported by initiatives such as the Credit Guarantee Fund Trust for Micro and Small Enterprises (CGTMSE). It enabled production expansion, while Government support for participation helped showcase products before a wider audience.
As the discussion turns to market dynamics, Mr. Sharma points another visible change. "Earlier, most of the toys were imported, but now things are changing in favour of India. Today, Indian manufacturers are producing high-quality toys at competitive prices," he says. This reflects the confidence shared by many exhibitors who see growing opportunities for indigenous brands.
Where Learning Meets Play
Just across the hall, the atmosphere changes. Visitors pause to explore wooden puzzles, activity kits and educational games, discovering innovative ways to make learning more engaging, interactive and enjoyable.
Among the exhibitors is EDu edge, a Mumbai-based company specialising in preschool and early learning toys. Founder and Director Ms. Bela Desai says the company's journey has been inspired by the Montessori method of education. Showcasing nearly 16 new STEM and eco-friendly learning toys, she explains, "Our focus has always been on creating toys. This has helped children learn through play. This year, we've introduced several new products designed to make learning more interactive and engaging."
For Ms. Desai, exhibitions like Toy Biz are an opportunity to interact directly with schools and educators. "Government support for MSME participation in such exhibitions helps us manage travel and exhibition expenses. This allows us to take a larger stall and showcase a wider range of products. It also encourages us to innovate, reach more institutions and expand our market presence," says Ms. Desai.
She also adds, Every product is made in India, reflecting the company's commitment to indigenous manufacturing. Alongside serving the domestic market, the enterprise also exports its educational toys to Europe. This showcases the growing global appeal of Indian-made learning products.”
The rising interest around the stall reflects a wider shift towards experiential and play-based learning. Educational games, science kits and interactive learning tools are increasingly being recognised for fostering creativity, critical thinking and problem-solving. This makes learning more engaging and meaningful for children.
Innovation Finds a New Playground
A little ahead, telescopes, microscopes and electronic STEM kits draw another group of curious visitors. Educators, distributors and overseas buyers gather around live demonstrations, exploring products that blend science, technology and learning.
Leading the conversation is Mr. Anirban Gupta, CEO of Dr. MADY'S INNOVATION Pvt. Ltd. It is a fourteen-year-old Kolkata-based company, specialising in educational and electronic toys. Picking up one of the learning kits, Mr. Gupta says, “From electronic circuit design and tooling to mould development, every stage of manufacturing is carried out in-house. Even the moulds are built in our factory." Years of innovation have also earned the company several patents, design registrations and copyrights. This highlights the growing importance of Intellectual Property in India's toy industry.
Today, the company's products are exported to the United States, Europe, Dubai and the Middle East. Reflecting on the exhibition's journey, Mr. Gupta recalls, "When we first participated, there were around 60 to 65 stalls. Today, there are more than 400." For him, the transformation mirrors the rapid growth of India's toy manufacturing ecosystem.
He believes the industry's next phase depends on stronger support for innovation and intellectual property through continued Government support. Manufacturers are increasingly investing in research, product design and indigenous technologies. The Toy Biz exhibition continues to provide a platform for Indian companies to showcase their capabilities across the world.
Young Dreams, Global Ambitions
The final few aisles introduce visitors to another side of the exhibition, the energy of young startups. Conversations here are less about established markets and more about future possibilities, export destinations and new product ideas.
One such enterprise is Kitoy Creations from Pune. Barely two-and-a-half years old, the company has built its journey around products designed and manufactured entirely in India. Mr. Kartik Jain, CEO of Kitoy Creations says, "Registering under MSME has been a turning point for our business. It enabled us to receive Government support for participating in this exhibition. This gives us a valuable platform to showcase our products and connect with new customers. We are exploring other Government schemes and initiatives to strengthen our market presence and create more opportunities."
Speaking about the company's vision, he says "Our next goal is to take our Made in India products to international markets." While still strengthening its domestic footprint, the startup is already exploring export opportunities and developing products that can compete globally.
The optimism at the stall echoes across the exhibition floor. For many young entrepreneurs, Toy Biz is more than an exhibition. It offers an opportunity to meet buyers, understand global markets and shape brands with international aspirations. As visitors continue through the halls of Bharat Mandapam, they encounter a new generation of Indian manufacturers. These manufactures look beyond production; towards design, innovation and global competitiveness.
The Story Continues to Unfold
As the curtains fall on another edition of Toy Biz at Bharat Mandapam, visitors linger over product displays. Also, buyers exchange business cards and entrepreneurs look ahead to new opportunities. From Jaipur and Mumbai to Kolkata and Pune, each stall tells a unique story. Together this reflects an industry driven by innovation, indigenous manufacturing and enterprise. With Toy Biz set to return next year, the exhibition has already given exhibitors, buyers and innovators something to look forward to.
Visitors leave with catalogues, fresh ideas and new business connections, carrying with them the story of an industry in transformation. Across every aisle, Toy Biz reinforces a clear message: India's toy industry is no longer just making toys. It is designing, innovating and creating products that are steadily finding their place in homes, classrooms and markets across the world.
References
Others
https://newsonair.gov.in/union-minister-piyush-goyal-addresses-17th-toy-biz-international-b2b-expo-in-new-delhi/
https://hcindiatz.gov.in/wn-17-03-2026-01.php
Click here to see PDF

PIB Backgrounder
খেলাঘৰৰ পৰা বিশ্ব বজাৰলৈ: টয় বিজ ২০২৬-ত ভাৰতৰ খেলনা শিল্পৰ নতুন অধ্যায়
07 JUL 2026 7:12PM by PIB Guwahati
য'ত কল্পনা উদ্যোগৰ সৈতে মিলিত হয়
১৭ সংখ্যক টয় বিজ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বি-টু-বি প্ৰদৰ্শনী (17th Toy Biz International B2B Expo )-এ ভাৰত মণ্ডপমত আন এক সজীৱ দিনক আদৰণি জনায়। তাত উজ্জ্বল ৰঙৰ ধাঁধা খেল, বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিক আৰু গণিত (STEM) কিট, নিৰ্মাণ বাহন আৰু শিক্ষামূলক খেলনাই প্ৰদৰ্শনী হলসমূহত প্ৰৱেশ কৰা দৰ্শনাৰ্থীসকলক আদৰণি জনায়। ক্ৰেতা, খুচুৰা বিক্ৰেতা, নিৰ্মাতা আৰু উদ্যোগীসকলে এখন ষ্টলৰ পৰা আন এখন ষ্টললৈ গৈ, সমগ্ৰ প্ৰদৰ্শনীস্থলীত সামগ্ৰীসমূহ পৰিদৰ্শন কৰে আৰু ধাৰণা বিনিময় কৰে।
দিনটোৰ আৰম্ভণিৰ ব্যৱসায়িক বৈঠকৰ পৰা আৰম্ভ কৰি জীৱন্ত সামগ্ৰী প্ৰদৰ্শনলৈকে, সমগ্ৰ দিনটো এক উৎসাহব্যঞ্জক গতিত আগবাঢ়ে। বিদ্যালয়ৰ প্ৰতিনিধিসকলে শিক্ষণ-সহায়ক সামগ্ৰীসমূহ পৰীক্ষা কৰে, বিদেশী ক্ৰেতাসকলে ৰপ্তানিৰ সুযোগসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে, আনহাতে উদ্যোগীসকলে উৎসাহেৰে তেওঁলোকৰ শেহতীয়া উদ্ভাৱনসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰে। আলোচনা আবৰ্তিত হয় সামগ্ৰীৰ নক্সা, উৎপাদন, ৰপ্তানি আৰু উদ্ভাৱনক কেন্দ্ৰ কৰি, যিয়ে ভাৰতৰ খেলনা উদ্যোগৰ ক্ৰমবৰ্ধমান বৈচিত্ৰ্যক উজ্জ্বলভাৱে প্ৰতিফলিত কৰে।
বাৰ্তাটো সহজ: খেলনাক এতিয়া কেৱল খেলাৰ সামগ্ৰী হিচাপে চোৱা নহয়। সমগ্ৰ প্ৰদৰ্শনীস্থলীত স্পষ্টভাৱে দেখা গ'ল যে খেলনা শিক্ষা, সৃজনশীলতা আৰু উদ্ভাৱনৰ এক সঁজুলি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। ইয়াৰ দ্বাৰা দেশীয় উৎপাদন শক্তিশালী কৰা, গুণগত উৎপাদনক উৎসাহিত কৰা আৰু বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক ভাৰতীয় ব্ৰেণ্ড গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ অব্যাহত গুৰুত্বৰ প্ৰতিফলন ঘটে। ধাৰণাসমূহ কেৱল প্ৰদৰ্শন কৰা হোৱা নাছিল; সেইসমূহ প্ৰদৰ্শিত, আলোচনা কৰা আৰু শ্ৰেণীকোঠা, ঘৰ আৰু বিশ্বৰ বজাৰসমূহৰ বাবে উপযোগী সামগ্ৰীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছিল।
উদ্ভাৱন আৰু উদ্যোগশীলতাৰ এই মনোভাৱৰ জৰিয়তেই এই প্ৰদৰ্শনী এখন সাধাৰণ বাণিজ্য মেলাৰ সীমা অতিক্ৰম কৰে। ভাৰত আৰু বিদেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ নিৰ্মাতা, ষ্টাৰ্টআপ, শিক্ষাবিদ, নক্সাকাৰ, খুচুৰা বিক্ৰেতা আৰু ৰপ্তানিকাৰকসকলক একত্ৰিত কৰি, টয় বিজে দেশখনৰ সম্প্ৰসাৰিত খেলনা পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ প্ৰতিফলন ঘটায়।
প্ৰতিটো পথাৰ একোটা পৃথক কাহিনী উপস্থাপন কৰে। সকলোবোৰে মিলি এনে এক উদ্যোগৰ ছবি দাঙি ধৰে, যিয়ে পৰম্পৰাগত কাৰুশিল্প, আধুনিক প্ৰযুক্তি আৰু স্বদেশী উৎপাদনক বিশ্বব্যাপী উচ্চাকাংক্ষাৰ সৈতে ক্ৰমাগতভাৱে একত্ৰিত কৰি আগবাঢ়িছে।
কাৰখানাৰ উৎপাদনক্ষেত্ৰৰ পৰা প্ৰদৰ্শনী হললৈ
প্ৰদৰ্শনীখনৰ আটাইতকৈ ব্যস্ত ষ্টলসমূহৰ ভিতৰত এখনত বেটাৰীচালিত নিৰ্মাণ বাহন, খেলনা ট্ৰাক আৰু দূৰ-নিয়ন্ত্ৰিত যন্ত্ৰসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। দৰ্শনাৰ্থীসকলে জীৱন্ত প্ৰদৰ্শন চাবলৈ থমকি ৰয়, আনহাতে খুচুৰা বিক্ৰেতাসকলে নক্সাসমূহ তুলনা কৰি প্ৰদৰ্শকসকলৰ সৈতে ব্যৱসায়িক সুযোগসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে।
ইয়াৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত আছে ভি.ইউ. টয়জ – দ্য ইণ্ডিয়ান টয়ছ কোম্পানী (vu toys - THE INDIAN TOYS COMPANY)। ই জয়পুৰস্থিত এটা কোম্পানী, যিয়ে বিগত চাৰি বছৰে ভাৰতীয় খেলনা বজাৰত নিজৰ উপস্থিতি গঢ়ি তুলিবলৈ কাম কৰি আহিছে। প্ৰদৰ্শিত ৰঙীন সামগ্ৰীৰ শাৰীটোৰ ফালে ইংগিত কৰি প্ৰতিষ্ঠাপক আৰু মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া (CEO) শ্ৰী পংকজ শৰ্মাই কয়, “আপুনি ইয়াত যি সকলো দেখিছে, সেই সকলো ভাৰততেই নিৰ্মিত। সাঁচ নিৰ্মাণৰ পৰা ইনজেকচন ম'ল্ডিংলৈকে, সকলো কাম আমি নিজেই কৰোঁ।” কোম্পানীটোৰ সম্পূৰ্ণভাৱে একীভূত উৎপাদন প্ৰক্ৰিয়াই ইয়াক ধীৰে ধীৰে নিজৰ ব্ৰেণ্ড গঢ়ি তুলিবলৈ সহায় কৰিছে। টয় বিজে সমগ্ৰ দেশৰ ক্ৰেতাসকলৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ প্ৰদান কৰে।
কোম্পানীটোৰ বিকাশত ক্ষুদ্ৰ আৰু সৰু উদ্যোগসমূহৰ বাবে ঋণ নিশ্চয়তা পুঁজি ন্যাস (CGTMSE)-ৰ দৰে পদক্ষেপসমূহেও সহায় কৰিছে। ইয়াৰ দ্বাৰা উৎপাদন সম্প্ৰসাৰণ সম্ভৱ হৈছে, আনহাতে প্ৰদৰ্শনীত অংশগ্ৰহণৰ বাবে চৰকাৰী সহায়ে অধিক সংখ্যক দৰ্শকৰ সন্মুখত সামগ্ৰীসমূহ উপস্থাপন কৰাৰ সুযোগ দিছে।
আলোচনা যেতিয়া বজাৰৰ গতিশীলতাৰ ফালে আগবাঢ়ে, তেতিয়া শ্ৰী শৰ্মাই আন এটা দৃশ্যমান পৰিৱৰ্তনৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয়, “আগতে অধিকাংশ খেলনা আমদানি কৰা হৈছিল, কিন্তু এতিয়া পৰিস্থিতি ভাৰতৰ অনুকূলে সলনি হৈছে। আজি ভাৰতীয় নিৰ্মাতাসকলে প্ৰতিযোগিতামূলক মূল্যত উচ্চমানৰ খেলনা উৎপাদন কৰি আছে।” এই মন্তব্যই বহু প্ৰদৰ্শকে ভাগ-বতৰা কৰা সেই আত্মবিশ্বাসৰ প্ৰতিফলন ঘটায়, যিসকলে স্বদেশী ব্ৰেণ্ডসমূহৰ বাবে ক্ৰমবৰ্ধমান সুযোগ দেখিছে।
য'ত শিক্ষা খেলৰ সৈতে মিলিত হয়
ঠিক সন্মুখৰ হলটোত পৰিৱেশ সলনি হয়। দৰ্শনাৰ্থীসকলে উডেন পাজলছ, এক্টিভিটি কিট আৰু শিক্ষামূলক খেলসমূহ অন্বেষণ কৰিবলৈ থমকি ৰয়, আৰু শিক্ষাক অধিক আকৰ্ষণীয়, পাৰস্পৰিকভাৱে অংশগ্ৰহণমূলক আৰু আনন্দদায়ক কৰি তোলাৰ উদ্ভাৱনী উপায়সমূহ আৱিষ্কাৰ কৰে।
প্ৰদৰ্শনীকাৰীসকলৰ ভিতৰত আছে এডু এজ (EDu edge), মুম্বাইস্থিত এটা কোম্পানী, যি প্ৰাক্-প্ৰাথমিক আৰু প্ৰাৰম্ভিক শিক্ষাৰ খেলনাত বিশেষজ্ঞ। প্ৰতিষ্ঠাপক আৰু সঞ্চালিকা শ্ৰীমতী বেলা দেশাইয়ে কয় যে কোম্পানীটোৰ যাত্ৰা মণ্টেছৰী শিক্ষা পদ্ধতিৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত। প্ৰায় ১৬টা নতুন বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিক আৰু গণিত (STEM) আৰু পৰিৱেশ-অনুকূল শিক্ষণ খেলনা প্ৰদৰ্শন কৰি তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে, “আমাৰ মনোযোগ সদায় খেলনা সৃষ্টি কৰাত কেন্দ্ৰিত। ইয়াৰ ফলত শিশুসকলে খেলৰ জৰিয়তে শিকিবলৈ সক্ষম হৈছে। এইবাৰ আমি কেইবাটাও নতুন সামগ্ৰী উন্মোচন কৰিছোঁ, যিবোৰ শিক্ষাক অধিক পাৰস্পৰিকভাৱে অংশগ্ৰহণমূলক আৰু আকৰ্ষণীয় কৰি তুলিবলৈ নক্সা কৰা হৈছে।”
শ্ৰীমতী দেশাইৰ বাবে, টয় বিজৰ দৰে প্ৰদৰ্শনীসমূহ বিদ্যালয় আৰু শিক্ষাবিদসকলৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ মত-বিনিময় কৰাৰ এক সুযোগ। তেওঁ কয়, “এনে প্ৰদৰ্শনীত অংশগ্ৰহণৰ বাবে অতি ক্ষুদ্ৰ, ক্ষুদ্ৰ আৰু মধ্যম উদ্যোগ (MSME)-সমূহক চৰকাৰে আগবঢ়োৱা সহায়ে আমাৰ ভ্ৰমণ আৰু প্ৰদৰ্শনী ব্যয় পৰিচালনা কৰাত সহায় কৰে। ইয়াৰ ফলত আমি ডাঙৰ ষ্টল ল’ব পাৰোঁ আৰু অধিক বিস্তৃত সামগ্ৰীৰ সম্ভাৰ প্ৰদৰ্শন কৰিব পাৰোঁ। লগতে ই আমাক উদ্ভাৱন কৰিবলৈ, অধিক সংখ্যক শিক্ষানুষ্ঠানলৈ পৌঁছাবলৈ আৰু আমাৰ বজাৰৰ উপস্থিতি সম্প্ৰসাৰণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।”
তেওঁ আৰু কয়, “প্ৰতিটো সামগ্ৰী ভাৰততেই নিৰ্মিত, যিয়ে স্বদেশী উৎপাদনৰ প্ৰতি কোম্পানীটোৰ অংগীকাৰৰ প্ৰতিফলন ঘটায়। দেশীয় বজাৰৰ চাহিদা পূৰণ কৰাৰ লগতে প্ৰতিষ্ঠানটোৱে ইউৰোপলৈও নিজৰ শিক্ষামূলক খেলনা ৰপ্তানি কৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতত নিৰ্মিত শিক্ষণ সামগ্ৰীৰ ক্ৰমবৰ্ধমান বৈশ্বিক গ্ৰহণযোগ্যতা প্ৰতিফলিত হয়।”
ষ্টলখনৰ চাৰিওফালে বৃদ্ধি পোৱা আগ্ৰহে খেল-আধাৰিত আৰু অভিজ্ঞতামূলক শিক্ষাৰ প্ৰতি এক ব্যাপক পৰিৱৰ্তনৰ ইংগিত দিয়ে। শিক্ষামূলক খেল, বিজ্ঞান কিট আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে অংশগ্ৰহণমূলক শিক্ষণ সঁজুলিসমূহক ক্ৰমাগতভাৱে সৃজনশীলতা, সমালোচনামূলক চিন্তাশক্তি আৰু সমস্যা সমাধানৰ দক্ষতা বিকাশৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি স্বীকৃতি দিয়া হৈছে। ইয়াৰ ফলত শিশুসমূহৰ বাবে শিক্ষা অধিক আকৰ্ষণীয় আৰু অৰ্থবহ হৈ পৰে।
উদ্ভাৱনে লাভ কৰিছে এক নতুন খেলপথাৰ
আৰু অলপ আগবাঢ়িলে, দূৰবীণ, অণুবীক্ষণ যন্ত্ৰ আৰু ইলেক্ট্ৰনিক বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিক আৰু গণিত (STEM) কিটসমূহে কৌতূহলী দৰ্শনাৰ্থীক আকৰ্ষণ কৰে। শিক্ষাবিদ, বিতৰক আৰু বিদেশী ক্ৰেতাসকলে জীৱন্ত প্ৰদৰ্শনৰ চাৰিওফালে একত্ৰিত হৈ বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু শিক্ষাক একত্ৰিত কৰা সামগ্ৰীসমূহ অন্বেষণ কৰে।
আলোচনাৰ নেতৃত্ব দিছে ড° মেডী'ছ ইন'ভেচন প্ৰাইভেট লিমিটেড (Dr. MADY'S INNOVATION Pvt. Ltd.)ৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া শ্ৰী অনিৰ্বাণ গুপ্তাই। এইটো কলকাতাস্থিত ১৪ বছৰৰ পুৰণি এটা কোম্পানী, যি শিক্ষামূলক আৰু ইলেক্ট্ৰনিক খেলনাত বিশেষজ্ঞ। শিক্ষণ কিটসমূহৰ এটা হাতত তুলি লৈ শ্ৰী গুপ্তাই কয়, “ইলেক্ট্ৰনিক চাৰ্কিট নক্সা আৰু টুলিঙৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সাঁচ উন্নয়নলৈকে, উৎপাদনৰ প্ৰতিটো পৰ্যায় আমাৰ নিজা প্ৰতিষ্ঠানতেই সম্পন্ন হয়। আনকি সাঁচসমূহো আমাৰ কাৰখানাতেই নিৰ্মাণ কৰা হয়।” বহু বছৰৰ উদ্ভাৱনে কোম্পানীটোক কেইবাটাও পেটেণ্ট, নক্সা পঞ্জীয়ন আৰু স্বত্বাধিকাৰ (Copyright) প্ৰদান কৰিছে। ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ খেলনা উদ্যোগত বৌদ্ধিক সম্পত্তি (Intellectual Property)-ৰ ক্ৰমবৰ্ধমান গুৰুত্ব স্পষ্ট হয়।
বৰ্তমান কোম্পানীটোৰ সামগ্ৰীসমূহ আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ, ইউৰোপ, ডুবাই আৰু মধ্যপ্ৰাচ্যলৈ ৰপ্তানি কৰা হয়। প্ৰদৰ্শনীখনৰ যাত্ৰাৰ কথা স্মৰণ কৰি শ্ৰী গুপ্তাই কয়, “আমি যেতিয়া প্ৰথমবাৰৰ বাবে অংশগ্ৰহণ কৰিছিলোঁ, তেতিয়া প্ৰায় ৬০ৰ পৰা ৬৫খন ষ্টল আছিল। আজি ইয়াত ৪০০ৰো অধিক ষ্টল আছে।” তেওঁৰ মতে, এই ৰূপান্তৰে ভাৰতৰ খেলনা উৎপাদন পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ দ্ৰুত বিকাশৰ প্ৰতিফলন ঘটায়।
তেওঁ বিশ্বাস কৰে যে উদ্যোগটোৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায় উদ্ভাৱন আৰু বৌদ্ধিক সম্পত্তিৰ ক্ষেত্ৰত অধিক শক্তিশালী সহায়ৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব, যিটো চৰকাৰৰ অব্যাহত সমৰ্থনৰ জৰিয়তে সম্ভৱ। নিৰ্মাতাসকলে ক্ৰমাগতভাৱে গৱেষণা, সামগ্ৰী নক্সা আৰু স্বদেশী প্ৰযুক্তিত বিনিয়োগ কৰি আছে। টয় বিজ প্ৰদৰ্শনীখনে ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহক বিশ্বৰ সন্মুখত নিজৰ সক্ষমতা প্ৰদৰ্শন কৰাৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ হিচাপে অব্যাহত আছে।
যুৱ সপোন, বিশ্বব্যাপী উচ্চাকাংক্ষা
শেষৰ কেইটামান অংশই দৰ্শনাৰ্থীসকলক প্ৰদৰ্শনীখনৰ আন এটা দিশৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিয়ে—সেয়া হৈছে যুৱ ষ্টাৰ্টআপসমূহৰ উদ্যম। ইয়াত আলোচনা প্ৰতিষ্ঠিত বজাৰসমূহতকৈ ভৱিষ্যতৰ সম্ভাৱনা, ৰপ্তানিৰ গন্তব্যস্থান আৰু নতুন সামগ্ৰীৰ ধাৰণাক কেন্দ্ৰ কৰি অধিক হয়।
এনে এটা উদ্যোগ হৈছে পুনেস্থিত কিটয় ক্ৰিয়েচনছ (Kitoy Creations)। মাত্ৰ আঢ়ৈ বছৰৰ পুৰণি এই কোম্পানীটোৱে সম্পূৰ্ণৰূপে ভাৰতত নক্সা কৰা আৰু ভাৰততেই নিৰ্মাণ কৰা সামগ্ৰীক কেন্দ্ৰ কৰি নিজৰ যাত্ৰা গঢ়ি তুলিছে। কিটয় ক্ৰিয়েচনছৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া শ্ৰী কাৰ্তিক জৈনে কয়, “অতি ক্ষুদ্ৰ, লঘু আৰু মজলীয়া উদ্যোগ (MSME) হিচাপে পঞ্জীয়ন কৰাটো আমাৰ ব্যৱসায়ৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ আছিল। ইয়াৰ ফলত আমি এই প্ৰদৰ্শনীত অংশগ্ৰহণৰ বাবে চৰকাৰী সহায় লাভ কৰিলোঁ। ইয়াৰ দ্বাৰা আমি আমাৰ সামগ্ৰীসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ আৰু নতুন গ্ৰাহকৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিবলৈ এক মূল্যৱান মঞ্চ লাভ কৰিছোঁ। আমি আমাৰ বজাৰৰ উপস্থিতি শক্তিশালী কৰিবলৈ আৰু অধিক সুযোগ সৃষ্টি কৰিবলৈ চৰকাৰৰ অন্যান্য আঁচনি আৰু পদক্ষেপসমূহো অনুসন্ধান কৰি আছোঁ।”
কোম্পানীটোৰ দৃষ্টিভংগীৰ বিষয়ে তেওঁ কয়, “আমাৰ পৰৱৰ্তী লক্ষ্য হৈছে আমাৰ ‘ভাৰতত নিৰ্মিত’ (Made in India) সামগ্ৰীসমূহক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰলৈ লৈ যোৱা।” এতিয়াও দেশীয় বজাৰত নিজৰ উপস্থিতি অধিক শক্তিশালী কৰি থকাৰ লগতে, এই ষ্টাৰ্টআপটোৱে ইতিমধ্যে ৰপ্তানিৰ সুযোগসমূহ অন্বেষণ কৰি আছে আৰু বিশ্ববজাৰত প্ৰতিযোগিতা কৰিব পৰা সামগ্ৰী উন্নয়ন কৰি আছে।
ষ্টলখনত দেখা পোৱা আশা সমগ্ৰ প্ৰদৰ্শনীস্থলীত প্ৰতিধ্বনিত হয়। বহু যুৱ উদ্যোগীৰ বাবে, টয় বিজ কেৱল এখন প্ৰদৰ্শনী নহয়। ই ক্ৰেতাসকলক লগ পোৱা, বিশ্ববজাৰক বুজি পোৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আকাংক্ষাৰে ব্ৰেণ্ড গঢ়ি তোলাৰ এক সুযোগ প্ৰদান কৰে। ভাৰত মণ্ডপমৰ হলসমূহত দৰ্শনাৰ্থীসকলে আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে, তেওঁলোকে ভাৰতীয় নিৰ্মাতাসকলৰ এক নতুন প্ৰজন্মক লগ পায়। এই নিৰ্মাতাসকলে কেৱল উৎপাদনৰ সীমাত আবদ্ধ নাথাকি, নক্সা, উদ্ভাৱন আৰু বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক সক্ষমতাৰ দিশে আগবাঢ়িছে।
কাহিনী এতিয়াও অব্যাহত আছে
ভাৰত মণ্ডপমত অনুষ্ঠিত টয় বিজৰ আন এক সংস্কৰণৰ পৰ্দা নামি অহাৰ লগে লগে, দৰ্শনাৰ্থীসকলে সামগ্ৰীৰ প্ৰদৰ্শনীসমূহৰ ওচৰত কিছু সময় অতিবাহিত কৰে। একে সময়তে ক্ৰেতাসকলে ব্যৱসায়িক পৰিচয়পত্ৰ বিনিময় কৰে আৰু উদ্যোগীসকলে নতুন সুযোগৰ দিশে দৃষ্টি নিবদ্ধ কৰে। জয়পুৰৰ পৰা মুম্বাই, কলকাতাৰ পৰা পুনেলৈকে, প্ৰতিখন ষ্টলেই একোটা স্বকীয় কাহিনী কয়। সকলোবোৰ মিলি উদ্ভাৱন, স্বদেশী উৎপাদন আৰু উদ্যোগশীলতাৰে পৰিচালিত এক উদ্যোগৰ প্ৰতিচ্ছবি দাঙি ধৰে। অহা বছৰ পুনৰ অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া টয় বিজে ইতিমধ্যে প্ৰদৰ্শক, ক্ৰেতা আৰু উদ্ভাৱকসকলক আগলৈ চাবলৈ এক নতুন আশা আৰু আগ্ৰহ প্ৰদান কৰিছে।
দৰ্শনাৰ্থীসকলে কেটেলগ, নতুন ধাৰণা আৰু নতুন ব্যৱসায়িক সংযোগ লগত লৈ উভতি যায়, আৰু লগত লৈ যায় ৰূপান্তৰৰ পথত আগবাঢ়ি থকা এক উদ্যোগৰ কাহিনী। প্ৰতিটো পথাৰৰ মাজেৰে টয় বিজে এক স্পষ্ট বাৰ্তা পুনৰ দৃঢ় কৰে—ভাৰতৰ খেলনা উদ্যোগে এতিয়া কেৱল খেলনা নিৰ্মাণ কৰি থকা নাই। ই নক্সা প্ৰস্তুত কৰিছে, উদ্ভাৱন কৰিছে আৰু এনে সামগ্ৰী সৃষ্টি কৰিছে, যিবোৰ ধীৰে ধীৰে বিশ্বজুৰি ঘৰ, শ্ৰেণীকোঠা আৰু বজাৰসমূহত নিজৰ স্থান দখল কৰি আছে।
তথ্যসূত্ৰসমূহ
অন্যান্য
https://newsonair.gov.in/union-minister-piyush-goyal-addresses-17th-toy-biz-international-b2b-expo-in-new-delhi/
https://hcindiatz.gov.in/wn-17-03-2026-01.php
PDF চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰক