Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s Address to the Parliament of Indonesia
07 JUL 2026 8:20PM by PIB Delhi
Honourable President of Indonesia,
Honourable Vice President,
Honourable Speakers,
Distinguished Members of Parliament,
Excellencies,
My dear brothers and sisters of Indonesia,
Namaskar to all of you.
Selamat Siang!
It is a great joy and privilege to be among my Sahabat Sejati - my true friends.
It is a great honour and privilege for me to be here among you today. I stand before you as the representative of 1.4 billion Indians and as a proud citizen of the Mother of Democracy, conveying the warm greetings and best wishes of all the people of India.
Hon’ble members,
The people of Indonesia - its children, youth, and women - have made today one of the most memorable days of my life. The warmth, affection, and gracious welcome I received from the people of Indonesia this morning is something I will cherish forever. Earlier today, President Prabowo spoke about copyright. I would simply like to tell him that no one can claim copyright over love, affection, friendship, or mutual respect. My friendship with President Prabowo transcends all such boundaries of copyright.
Friends,
This morning, I also had the privilege of receiving Indonesia’s highest civilian honour. With humility and deep gratitude, I accept this distinction as a reflection of the affection that the people of Indonesia hold for the millions of people of India. This honour celebrates the democratic values we share, our common heritage, and the ever-strengthening bonds between our two countries. I extend my heartfelt gratitude to all of you, to President Prabowo, to the Government of Indonesia, and to the people of Indonesia for this distinguished honour.
Honourable Members,
Today, India and Indonesia stand together at a defining moment in history. The first quarter of this century has now passed, and the next twenty-five years will be of immense significance for both our nations. On this great soil of Indonesia, I come before you with confidence in our shared journey of development. I come with the conviction that, together, India and Indonesia can inspire humanity with renewed hope, purpose, and energy.
When the 1.4 billion people of India and the 290 million people of Indonesia move forward together with shared purpose and collective effort, the world will witness the making of a new chapter in history.
India is a nation that believes not in expansionism, but in development. That is why we are guided by the principle: Sabka Saath, Sabka Vikas—Together with all, development for all.
It is with this very mantra and this spirit that I stand before the distinguished Members of the Parliament of Indonesia today.
Honourable Members,
Although our capitals are separated by thousands of kilometres, the distance between our two countries across the sea is only about 150 kilometres. While seas have often served as boundaries and symbols of distance for many nations, the ocean has never separated India and Indonesia. For us, the sea is not a barrier-it is a bridge. It is the centrepiece of our shared future.
India, Indonesia, and the Indian Ocean - these very names bear witness to the deep and enduring bonds between our two nations. For thousands of years, our ports connected the world, and our ships carried trade, culture, and ideas across distant shores. The seas continue to hold immense opportunities for our shared future. It is with the vastness of this ocean as our inspiration that I invite you today to take India–Indonesia relations to even greater heights.
Honourable Members,
India and Indonesia share far more than the sea—we share a common history. Our relationship is rooted in the timeless legacy of the Ramayana and the Mahabharata. In the wisdom of Nalanda that reached these shores centuries ago. In the traditions of Wayang, dance and music.
We are connected through magnificent monuments such as Borobudur and Prambanan. We are united by Garuda, the national emblem of Indonesia. We are linked through the spirit and celebration of the Bali Jatra festival. And when it comes to flavours, it is difficult to say whether krupuk or papad is crunchier. But one thing is certain-both masala and bumbu add richness and flavour to our lives.
Friends,
Gujarat, located on India’s western coast, is my home state. It is said that centuries ago, traders and Sufi saints from Gujarat travelled to Indonesia by sea, bringing with them the message and values of Islam. Even today, the exquisite Patola textiles of Gujarat are regarded here as symbols of prestige and distinction. Their influence can still be seen in Indonesia’s rich tradition of Batik craftsmanship.
It was for this very reason that President Sukarno once said, “The peoples of Indonesia and India are bound together by ties of blood and culture.”
Friends,
There is so much that our ancestors experienced together. Both our peoples endured long periods of foreign rule. Our two nations also attained independence at nearly the same time-Indonesia in 1945, and India in 1947. And when the question of Indonesia’s sovereignty as an independent nation arose, India stood firmly in support of Indonesia’s freedom struggle and became a strong voice for its cause at the United Nations.
During that defining period, the role played by the respected Biju Patnaik remains a shining chapter in our shared history. The courage and determination with which he safely brought Prime Minister Sutan Sjahrir and Vice President Mohammad Hatta to India forged an even deeper bond between our two nations.
Honourable Members,
Another important bond that brings us closer is our shared commitment to democracy and to unity in diversity. India is the world's largest democracy and the Mother of Democracy. Indonesia, in turn, is the world's third-largest democracy.
India is home to hundreds of languages and a rich tapestry of traditions, and Indonesia too is blessed with hundreds of languages and diverse cultural traditions. India is guided by the timeless principle of Vasudhaiva Kutumbakam—the world is one family—while Indonesia is inspired by the philosophy of Bhinneka Tunggal Ika—Unity in Diversity. Both our nations have made this diversity the very foundation of our democracy and our unity.
Honourable Members,
As the Honourable Speaker just recalled, when India celebrated its first Republic Day in 1950, President Sukarno was the Chief Guest at that historic occasion. And in that same era, at the Bandung Conference, President Sukarno and Prime Minister Nehru sent a clear message to the world-that independent nations have the sovereign right to make their own decisions.
Honourable Members,
Indonesia has demonstrated to the world, through Reformasi, the true strength of democracy. Over the past two decades, its economy has grown rapidly, lifting millions of people out of poverty.
India’s democratic journey tells the same story. Today, India is the world’s fastest-growing major economy, and over the past decade, more than 250 million Indians have risen out of poverty.
And that is why, my friends, when India and Indonesia stand together, they reinforce the world's faith that democracy creates opportunities, and democracy inspires confidence,
Democracy builds the future. And I have unwavering confidence that our shared democratic values and common aspirations will take India–Indonesia relations to new heights.
Honourable Members,
The journey we began together as newly independent nations will soon complete a hundred years of freedom. Here in Indonesia, you are advancing with the ambitious vision of Indonesia Emas 2045. In India, we are moving forward with our resolve to build a Viksit Bharat by 2047. As we pursue these national aspirations, our two countries can complement and strengthen each other in achieving these shared goals.
We are among the world's most youthfull societies. We are among the fastest-growing major economies. We are both major maritime powers. We are strong voices of the Global South. We are ancient civilizations, and at the same time, natural partners in shaping the future.
On this journey, let us be not only partners to one another, but also a source of each other’s strength. It is with this vision that I had detailed discussions with President Prabowo earlier today. Our objectives are very clear. We must transform the goodwill and mutual trust between India and Indonesia into new opportunities for our people.
Last year, bilateral trade between our two countries reached nearly 25 billion US dollars. More than one hundred Indian companies are operating in Indonesia today. There is no doubt that we are moving forward together at a rapid pace. Yet, even greater and limitless opportunities await us in the years ahead.
Honourable Members,
India and Indonesia have the potential to reach limitless heights together in futuristic sectors. One such example is space technology. Today, the entire world recognizes India's capabilities in the space sector. And India regards Indonesia as its natural partner in this journey.
For many years, the satellite tracking facilities at Biak have supported India's space programme. India has also launched several Indonesian satellites and contributed to capacity building in the space sector. The time has now come to take this cooperation to the next level. We can work together on satellite applications, and India stands ready to support the development of satellite launch facilities in Indonesia.
Friends,
To preserve and celebrate our rich maritime heritage, we are developing the National Maritime Heritage Complex at Lothal, the site of a 5,000-year-old port city.
I would like Indonesia to join us in this landmark project.
Honourable Members,
India and Indonesia have always shared a common view on issues such as terrorism. Last year, when the heinous terrorist attack took place in Pahalgam, Indonesia stood firmly with India. I express my gratitude to President Prabowo and all of you for your support.
Both our countries are working together on counter-terrorism through the Joint Working Group. By further enhancing cooperation in areas such as intelligence sharing, cyber threats, terrorist financing, and de-radicalization, we can strengthen the forces of peace across the world.
Honourable Members,
Today, the global order is changing rapidly, and in this context, developing countries like ours are seeking equal participation and a greater role in global affairs. In this evolving global landscape, India firmly believes that reforms in the United Nations Security Council can no longer be delayed.
Indonesia’s G20 Presidency in 2022 and India’s G20 Presidency in 2023 both sought to bring the priorities of developing countries to the centre of global discussions.
Indonesia’s tradition of Bebas-Aktif (independent and active foreign policy) and India’s commitment to strategic autonomy provide a strong foundation for us to stand together on global issues.
India is a strong supporter of a free, open, and inclusive Indo-Pacific. India advocates for freedom of navigation in the Indo-Pacific region. To achieve this, we have placed ASEAN at the centre of our approach. Our Act East Policy is also ASEAN-centric. The Comprehensive Strategic Partnership between India and ASEAN continues to grow stronger. Therefore, it is essential that India and Indonesia continue to work together consistently in this direction.
Honourable Members,
We have another significant opportunity before us. Last year, Indonesia became a full member of BRICS, and this year, India is holding the BRICS Presidency. We can work together to make the BRICS platform more practical, more balanced, and more responsive to the needs of the Global South.
Honourable Members,
Today, before all the members of the Indonesian Parliament, I call for a new era in the India–Indonesia partnership. Like the flowing waters of the Ganga and the Mahakam rivers, our civilizations have connected ideas, faith, trade, and culture for centuries. Today, to infuse this historic bond with new energy for the future, I would like to present the Ganga–Mahakam Vision before all of you.
This vision does not limit our partnership to the needs of the present alone. It paves the way for peace, prosperity, security, and shared progress for future generations.
First… Civilizational Connect
We will connect our civilizational ties with the consciousness of the younger generations. From the Ramayana to Borobudur, and from maritime voyages to cultural exchanges, we will transform our shared history into a source of strength for the future. To achieve this, we should launch an India–Indonesia Civilizational Dialogue.
Second… Shared Development
India and Indonesia will remain steadfast partners in their respective journeys toward becoming developed nations. Indonesia’s “Indonesia Emas Vision” and India’s “Viksit Bharat Vision” will reinforce and accelerate each other’s progress, empowering one another and creating new opportunities for our people.
Third… Security and Strategic Trust
We will take our defence and security cooperation to new heights. Together, we will strengthen our national capabilities and address terrorism, cyber threats, maritime challenges, and emerging security risks. The strategic trust between India and Indonesia will serve as a strong foundation for stability in the Indo-Pacific region.
Fourth…. Maritime Prosperity
As two great maritime nations, we will transform our shared maritime geography into shared prosperity. From Sabang to Great Nicobar, and from the Malacca Gateway to the Indo-Pacific, we will create new opportunities in connectivity, logistics, the blue economy, maritime security, and trade resilience.
Fifth…. Voice of the Global South
We will lend an even stronger voice to the aspirations of the Global South. Together, we will work towards a world order where development is inclusive, technology is accessible, and global governance is more just, equitable, and representative.
Friends,
Together, India and Indonesia represent one-fifth of humanity. Our partnership is not merely a relationship between two nations-it is a commitment to the stability of the Indo-Pacific, the strength of the Global South, and a shared belief in the future of the world. Let us take our historic friendship into a new era. Let us work together to realize the Ganga-Mahakam Vision.
Honourable Members,
In India, the great poet-saint Tulsidas wrote:
जानें बिनु न होइ परतीती।
जानें बिनु न होइ परतीती।
बिनु परतीति होइ नहिं प्रीती॥
It means that unless people truly know one another, they cannot develop trust; and without trust, there can be no affection.
I am told that Indonesia has a saying that conveys the very same wisdom:
"ताक केनाल माका ताक सायांग"
—One cannot truly care for someone without first getting to know them.
That is why,
We have decided to further intensify our people-to-people engagement. This evening, President Prabowo and I will meet with the Indian community living here in Indonesia. Tomorrow, President Prabowo and I will also visit Prambanan, where we will launch the conservation and restoration project for this UNESCO World Heritage Site. India and Indonesia are fully committed to preserving and protecting the priceless heritage that history has entrusted to us.
Honourable Members,
Today, I also extend a special invitation to all the Honourable Members of this House to visit India. I warmly invite you to come with your families and friends. The people of India will be delighted to welcome you with open hearts.
I am confident that we will remain Mitra Selamanya - Partners Forever. Together, we will build a future of shared prosperity for the people of India and Indonesia. With these words, I conclude my remarks.
Long Live Indonesia!
Bharat Mata ki Jai!
Thank you.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইণ্ডোনেছিয়াৰ সংসদত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ ইংৰাজী অনুবাদ
07 JUL 2026 8:20PM by PIB Guwahati
ইণ্ডোনেছিয়াৰ সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতি,
সন্মানীয় উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি,
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
বিশিষ্ট সাংসদ,
বিশিষ্ট ব্যক্তি,
ইণ্ডোনেছিয়াৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
আপোনালোক সকলোকে নমস্কাৰ।
ছেলামত ছিয়াং!
মোৰ সহবত সেজাতি-মোৰ প্ৰকৃত বন্ধুসকলৰ মাজত থাকিবলৈ পোৱাটো মোৰ বাবে ডাঙৰ আনন্দ আৰু বিশেষত্ব।
আজি আপোনালোকৰ মাজত উপস্থিত থকাটো মোৰ বাবে এক ডাঙৰ সন্মান আৰু সৌভাগ্য। ১.৪ বিলিয়ন ভাৰতীয়ৰ প্ৰতিনিধি হিচাপে আৰু গণতন্ত্ৰৰ মাতৃৰ এগৰাকী গৌৰৱান্বিত নাগৰিক হিচাপে মই আপোনালোকক ভাৰতৰ সকলো জনসাধাৰণৰ হৈ উষ্ম শুভেচ্ছা জনাইছো।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
ইণ্ডোনেছিয়াৰ জনসাধাৰণে, ইয়াৰ শিশু, যুৱক-যুৱতী আৰু মহিলাসকলে- আজিৰ দিনটো মোৰ জীৱনৰ আটাইতকৈ স্মৰণীয় দিনবোৰৰ ভিতৰত অন্যতম কৰি তুলিছে। আজি পুৱা ইণ্ডোনেছিয়াৰ জনসাধাৰণৰ পৰা মই লাভ কৰা মৰম আৰু অনুগ্ৰহপূৰ্ণ আদৰণি মই চিৰদিন মনত ৰাখিম। ইয়াৰ পূৰ্বে আজি ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱোৱে কপিৰাইটৰ বিষয়ে কৈছিল। মই তেওঁক কেৱল ক’ব বিচাৰো যে কোনেও প্ৰেম, মৰম, বন্ধুত্ব বা পাৰস্পৰিক সন্মানৰ ওপৰত কপিৰাইট দাবী কৰিব নোৱাৰে। ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱোৰ সৈতে মোৰ বন্ধুত্বই কপিৰাইটৰ সকলো সীমা অতিক্ৰম কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি পুৱা মই ইণ্ডোনেছিয়াৰ সৰ্বোচ্চ অসামৰিক সন্মান অৰ্জনৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো। নম্রতা আৰু গভীৰ কৃতজ্ঞতাৰে মই এই সন্মান ভাৰতৰ লাখ লাখ লোকৰ প্ৰতি ইণ্ডোনেছিয়াৰ জনসাধাৰণৰ মৰমৰ প্ৰতিফলন হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছো। এই সন্মানে আমাৰ মাজত থকা গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ, উমৈহতীয়া ঐতিহ্য আৰু দুয়োখন দেশৰ মাজৰ শক্তিশালী সম্পৰ্কক উদযাপন কৰে। এই বিশেষ সন্মানৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে, ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱো, ইণ্ডোনেছিয়া চৰকাৰ আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ জনসাধাৰণক আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
আজি ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়া ইতিহাসৰ এক নিৰ্ণায়ক মুহূৰ্তত একেলগে থিয় হৈছে। বৰ্তমান এই শতিকাৰ প্ৰথম চতুৰ্থাংশ শেষ হৈছে আৰু পৰবৰ্তী পঁচিশ বছৰ আমাৰ দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব। ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাটিত আমি আমাৰ উন্নয়নৰ অংশীদাৰী যাত্ৰাৰ ওপৰত আস্থাৰে আপোনালোকৰ সন্মুখত আহিছো। মই এই দৃঢ় বিশ্বাসৰে আহিছো যে ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াই একেলগে নতুন আশা, উদ্দেশ্য আৰু শক্তিৰে মানৱতাক অনুপ্ৰাণিত কৰিব।
যেতিয়া ভাৰতৰ ১.৪ বিলিয়ন আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ ২৯০ নিযুত লোক যৌথ উদ্দেশ্য আৰু সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰে একেলগে আগবাঢ়ি যাব, তেতিয়া বিশ্বই ইতিহাসৰ এক নতুন অধ্যায় নিৰ্মাণৰ সাক্ষী হ’ব।
ভাৰত এনে এখন দেশ যি সম্প্ৰসাৰণত নহয়, উন্নয়নত বিশ্বাস কৰে। সেয়েহে আমি এই নীতিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হওঁঃ ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ’-সকলোৰে সৈতে একেলগে, সকলোৰে বাবে উন্নয়ন।
এই মন্ত্ৰ আৰু এই মনোভাৱৰ বাবেই মই আজি ইণ্ডোনেছিয়াৰ সংসদৰ সন্মানীয় সদস্যসকলৰ সন্মুখত থিয় হৈছো।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
যদিও আমাৰ ৰাজধানী দুখনৰ মাজত হাজাৰ হাজাৰ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব আছে, তথাপিও সাগৰৰ সিপাৰে আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মাজৰ দূৰত্ব মাত্ৰ প্ৰায় ১৫০ কিলোমিটাৰ। যদিও সাগৰে প্ৰায়ে বহুতো ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে সীমা আৰু দূৰত্বৰ প্ৰতীক হিচাপে কাম কৰিছে, মহাসাগৰে কেতিয়াও ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াক পৃথক কৰা নাই। আমাৰ বাবে সাগৰ কোনো বাধা নহয়-ই হৈছে এখন সেতু। ই আমাৰ অংশীদাৰী ভৱিষ্যতৰ কেন্দ্ৰবিন্দু।
ভাৰত, ইণ্ডোনেছিয়া আৰু ভাৰত মহাসাগৰ-এই নামবোৰ আমাৰ দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত গভীৰ আৰু স্থায়ী সম্পৰ্কৰ সাক্ষী। হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি আমাৰ বন্দৰসমূহে বিশ্বক সংযোগ কৰিছে আৰু আমাৰ জাহাজসমূহে দূৰৱৰ্তী উপকূলসমূহত বাণিজ্য, সংস্কৃতি আৰু ধাৰণাসমূহ কঢ়িয়াইছিল। সাগৰসমূহে আমাৰ অংশীদাৰী ভৱিষ্যতৰ বাবে অপৰিসীম সুযোগ অব্যাহত ৰাখিছে। এই মহাসাগৰৰ বিশালতাক আমাৰ অনুপ্ৰেৰণা হিচাপে লৈ মই আজি আপোনালোকক ভাৰত-ইণ্ডোনেছিয়াৰ সম্পৰ্কক আৰু অধিক উচ্চতালৈ লৈ যাবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ সম্পৰ্ক সাগৰতকৈ বহু বেছি-আমাৰ এক উমৈহতীয়া ইতিহাস আছে। আমাৰ সম্পৰ্ক ৰামায়ণ আৰু মহাভাৰতৰ কালজয়ী উত্তৰাধিকাৰত নিহিত হৈ আছে।
আমি বোৰোবুদুৰ আৰু প্ৰম্বননৰ দৰে সুন্দৰ স্মৃতিসৌধৰ জৰিয়তে সংযুক্ত হৈ আছো। আমি ইণ্ডোনেছিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতীক গৰুড়ৰ দ্বাৰা একত্ৰিত হৈছো। আমি বালি যাত্ৰা উৎসৱৰ ঐতিহ্য আৰু উদযাপনৰ জৰিয়তে সংযুক্ত হৈ আছো। আৰু যেতিয়া সোৱাদৰ কথা আহে, তেতিয়া ক্ৰুপুক নে পাপড় অধিক মচমচীয়া হয়, সেয়া কোৱাটো কঠিন। কিন্তু এটা কথা নিশ্চিত-মছলা আৰু বুম্বু দুয়োটাই আমাৰ জীৱনত সমৃদ্ধি আৰু সোৱাদ বৃদ্ধি কৰে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ পশ্চিম উপকূলত অৱস্থিত গুজৰাট মোৰ গৃহ ৰাজ্য। কোৱা হয় যে বহু শতিকাৰ পূৰ্বে গুজৰাটৰ ব্যৱসায়ী আৰু চুফী সন্তসকলে সাগৰেৰে ইণ্ডোনেছিয়া ভ্ৰমণ কৰিছিল, তেওঁলোকৰ সৈতে ইছলামৰ বাৰ্তা আৰু মূল্যবোধ কঢ়িয়াইছিল। আজিও গুজৰাটৰ উৎকৃষ্ট পাটোলা বস্ত্ৰক ইয়াত সন্মান আৰু বিশেষত্বৰ প্ৰতীক হিচাপে গণ্য কৰা হয়। তেওঁলোকৰ প্ৰভাৱ এতিয়াও ইণ্ডোনেছিয়াৰ বাটিক শিল্পকলাৰ সমৃদ্ধ পৰম্পৰাত দৃশ্যমান।
এই কাৰণেই ৰাষ্ট্ৰপতি ছুকাৰ্নোৱে এবাৰ কৈছিল, ‘ইণ্ডোনেছিয়া আৰু ভাৰতৰ জনসাধাৰণ তেজ আৰু সংস্কৃতিৰ সম্পৰ্কৰ দ্বাৰা একেলগে আবদ্ধ।’
বন্ধুসকল,
আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে একেলগে বহুতো অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছিল। দুয়োখন দেশৰ লোকে দীৰ্ঘদিন ধৰি বিদেশী শাসন সহ্য কৰিছিল। আমাৰ দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰই প্ৰায় একে সময়তে স্বাধীনতা লাভ কৰিছিল- ১৯৪৫ চনত ইণ্ডোনেছিয়া আৰু ১৯৪৭ চনত ভাৰতে। যেতিয়া এখন স্বাধীন ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে ইণ্ডোনেছিয়াৰ সাৰ্বভৌমত্বৰ প্ৰশ্ন উত্থাপন হৈছিল, ভাৰত ইণ্ডোনেছিয়াৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সমৰ্থনত দৃঢ়ভাৱে থিয় দিছিল আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘত ইয়াৰ উদ্দেশ্যৰ বাবে এক শক্তিশালী কণ্ঠস্বৰ হৈ পৰিছিল।
সেই নিৰ্দিষ্ট সময়ছোৱাত সন্মানীয় বিজু পাটনায়কে পালন কৰা ভূমিকা আমাৰ অংশীদাৰী ইতিহাসত এক উজ্জ্বল অধ্যায় হৈ আছে। তেওঁ যি সাহস আৰু সংকল্পৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী সুতান ছাজাৰিৰ আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি মহম্মদ হাট্টাক সুৰক্ষিতভাৱে ভাৰতলৈ লৈ আহিছিল, সেই সাহসে আমাৰ দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত সম্পৰ্ক গভীৰ কৰি তুলিছিল।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বান্ধোন যিয়ে আমাক ওচৰ চপাই আনিছে, সেয়া হ’ল গণতন্ত্ৰ আৰু বৈচিত্ৰ্যৰ মাজত একতাৰ প্ৰতি আমাৰ অংশীদাৰী দায়বদ্ধতা। ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰ আৰু গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ। ইয়াৰ বিপৰীতে ইণ্ডোনেছিয়া হৈছে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম গণতন্ত্ৰ।
ভাৰত শ শ ভাষা আৰু পৰম্পৰাৰ এক সমৃদ্ধ টেপেষ্ট্ৰীৰ বাসস্থান আৰু ইণ্ডোনেছিয়াও শ শ ভাষা আৰু বৈচিত্ৰ্যময় সাংস্কৃতিক পৰম্পৰাৰে আশীৰ্বাদপুষ্ট। ভাৰত বসুধৈৱ কুটুম্বকমৰ কালজয়ী নীতিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হয়, অৰ্থাৎ সমগ্ৰ বিশ্ব এটা পৰিয়াল। আনহাতে ইণ্ডোনেছিয়া ভিন্নেকা টুংগাল ইকা, অৰ্থাৎ বৈচিত্ৰ্যৰ মাজত একতাৰ দৰ্শনৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত। দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰই এই বৈচিত্ৰ্যক আমাৰ গণতন্ত্ৰ আৰু একতাৰ ভেটি হিচাপে গঢ়ি তুলিছে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
মাননীয় অধ্যক্ষগৰাকীয়ে এইমাত্ৰ স্মৰণ কৰাৰ দৰে ১৯৫০ চনত যেতিয়া ভাৰতে প্ৰথম গণৰাজ্য দিৱস উদযাপন কৰিছিল, সেই ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানত ৰাষ্ট্ৰপতি ছুকাৰ্নো মুখ্য অতিথি হিচাপে উপস্থিত আছিল। আৰু সেই একে যুগত বান্দুং সন্মিলনত ৰাষ্ট্ৰপতি ছুকাৰ্নো আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী নেহৰুৱে বিশ্বলৈ এটা স্পষ্ট বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিছিল যে স্বাধীন ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ নিজৰ সিদ্ধান্ত লোৱাৰ সাৰ্বভৌম অধিকাৰ আছে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
ইণ্ডোনেছিয়াই সংস্কাৰৰ জৰিয়তে গণতন্ত্ৰৰ প্ৰকৃত শক্তি বিশ্বৰ সন্মুখত প্ৰদৰ্শন কৰিছে। যোৱা দুটা দশকত ইয়াৰ অৰ্থনীতি দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে, লাখ লাখ লোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত কৰিছে।
ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক যাত্ৰায়ো একেই কাহিনী কয়। আজি ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল মুখ্য অৰ্থনীতি, আৰু যোৱা দশকত ২৫ কোটিতকৈও অধিক ভাৰতীয় দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত হৈছে।
আৰু সেয়েহে মোৰ বন্ধুসকল, যেতিয়া ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়া একেলগে থিয় হয়, তেতিয়া তেওঁলোকে বিশ্বৰ বিশ্বাসক শক্তিশালী কৰে যে গণতন্ত্ৰই সুযোগ সৃষ্টি কৰে আৰু গণতন্ত্ৰই আত্মবিশ্বাসৰ প্ৰেৰণা দিয়ে।
গণতন্ত্ৰই ভৱিষ্যত নিৰ্মাণ কৰে আৰু মোৰ গভীৰ বিশ্বাস আছে যে আমাৰ অংশীদাৰী গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ আৰু উমৈহতীয়া আকাংক্ষাই ভাৰত-ইণ্ডোনেছিয়াৰ সম্পৰ্কক নতুন শিখৰলৈ লৈ যাব।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
নতুনকৈ স্বাধীন ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে আমি একেলগে আৰম্ভ কৰা যাত্ৰাটোৱে অতিশীঘ্ৰে স্বাধীনতাৰ এশ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব। ইয়াত ইণ্ডোনেছিয়াত আপোনালোকে ইণ্ডোনেছিয়া ইমাছ ২০৪৫ৰ উচ্চাকাংক্ষী দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়ি আছে। ভাৰতত আমি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ আমাৰ সংকল্পৰ সৈতে আগবাঢ়িছো। ৰাষ্ট্ৰীয় আকাংক্ষাবোৰ অনুসৰণ কৰাৰ সময়ত আমাৰ দুয়োখন দেশে এই অংশীদাৰী লক্ষ্যসমূহ প্ৰাপ্ত কৰাত পৰস্পৰক পৰিপূৰক আৰু শক্তিশালী কৰিব পাৰো।
আমি বিশ্বৰ আটাইতকৈ যুৱ সমাজসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। আমি দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা মুখ্য অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত অন্যতম। আমি দুয়ো প্ৰধান সামুদ্ৰিক শক্তি। আমি গ্লোবেল ছাউথৰ শক্তিশালী কণ্ঠস্বৰ। আমি প্ৰাচীন সভ্যতা আৰু একে সময়তে ভৱিষ্যত গঠনত স্বাভাৱিক অংশীদাৰ।
এই যাত্ৰাত আমি কেৱল অংশীদাৰ হোৱাই নহয়, পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ শক্তিৰ উৎসও হওঁ। এই দৃষ্টিভংগীৰে মই আজি ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱোৰ সৈতে বিশদ আলোচনা কৰিছিলো। আমাৰ লক্ষ্য অতি স্পষ্ট। আমি ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজৰ সদিচ্ছা আৰু পাৰস্পৰিক বিশ্বাসক আমাৰ জনসাধাৰণৰ বাবে নতুন সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব লাগিব।
যোৱা বছৰ আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য প্ৰায় ২৫ বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰত উপনীত হৈছিল। আজি ইণ্ডোনেছিয়াত এশৰো অধিক ভাৰতীয় কোম্পানীয়ে কাম কৰি আছে। ইয়াত কোনো সন্দেহ নাই যে আমি একেলগে দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছো। তথাপিও আগন্তুক বছৰবোৰত আৰু অধিক তথা সীমাহীন সুযোগে আমাৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ ভৱিষ্যতৰ ক্ষেত্ৰত একেলগে অসীম উচ্চতাত উপনীত হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। এনে এটা উদাহৰণ হ’ল মহাকাশ প্ৰযুক্তি। আজি সমগ্ৰ বিশ্বই মহাকাশ খণ্ডত ভাৰতৰ সামৰ্থ্যক স্বীকৃতি দিছে আৰু ভাৰতে এই যাত্ৰাত ইণ্ডোনেছিয়াক ইয়াৰ স্বাভাৱিক অংশীদাৰ হিচাপে গণ্য কৰে।
বহু বছৰ ধৰি বায়াকত থকা উপগ্ৰহ অনুসৰণ সুবিধাসমূহে ভাৰতৰ মহাকাশ কাৰ্যসূচীক সমৰ্থন কৰি আহিছে। ভাৰতে ইণ্ডোনেছিয়াৰ কেইবাটাও উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণ কৰিছে আৰু মহাকাশ খণ্ডত সামৰ্থ্য বৃদ্ধিত অৰিহণা যোগাইছে। এই সহযোগিতাক এতিয়া পৰৱৰ্তী পৰ্যায়লৈ লৈ যোৱাৰ সময় আহি পৰিছে। আমি উপগ্ৰহ প্ৰয়োগৰ ক্ষেত্ৰত একেলগে কাম কৰিব পাৰো আৰু ইণ্ডোনেছিয়াত উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণ সুবিধাৰ বিকাশক সমৰ্থন কৰিবলৈ ভাৰত সাজু হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সমৃদ্ধ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য সংৰক্ষণ আৰু উদযাপন কৰিবলৈ আমি ৫,০০০ বছৰ পুৰণি বন্দৰ চহৰ লোথালত ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য চৌহদ বিকশিত কৰি আছো।
মই বিচাৰো যে ইণ্ডোনেছিয়াই এই যুগান্তকাৰী প্ৰকল্পটোত আমাৰ সৈতে সহযোগ কৰক।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
সন্ত্ৰাসবাদৰ দৰে বিষয়ত ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াই সদায় উমৈহতীয়া দৃষ্টিভংগী পোষণ কৰি আহিছে। যোৱা বছৰ যেতিয়া পেহেলগামত ভয়ংকৰ সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ সংঘটিত হৈছিল, তেতিয়া ইণ্ডোনেছিয়া ভাৰতৰ সৈতে দৃঢ়ভাৱে থিয় দিছিল। আপোনালোকৰ সমৰ্থনৰ বাবে মই ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱো আৰু আপোনালোক সকলোকে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
আমাৰ দুয়োখন দেশে যুটীয়া কাৰ্যকৰী গোটৰ জৰিয়তে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে সহযোগিতাৰে কাম কৰি আছে। চোৰাংচোৱাৰ আদান-প্ৰদান, চাইবাৰ ভাবুকি, সন্ত্ৰাসবাদীৰ বিত্তীয় যোগান আৰু উগ্ৰপন্থীকৰণৰ দৰে ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা অধিক বৃদ্ধি কৰি আমি সমগ্ৰ বিশ্বতে শান্তিৰ পথক অধিক শক্তিশালী কৰিব পাৰো।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
আজি বিশ্বৰ পটভূমি দ্ৰুতগতিত সলনি হৈ আছে আৰু এই সন্দৰ্ভত আমাৰ দৰে উন্নয়নশীল দেশসমূহে বিশ্ব পৰিক্ৰমাত সমান অংশগ্ৰহণ আৰু এক বৃহৎ ভূমিকা বিচাৰিছে। এই বিকশিত গোলকীয় দৃশ্যপটত ভাৰতে দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰে যে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সংস্কাৰক আৰু পলম কৰিব নোৱাৰি।
২০২২ চনত ইণ্ডোনেছিয়াৰ জি-২০ অধ্যক্ষতা আৰু ২০২৩ চনত ভাৰতৰ জি-২০ অধ্যক্ষতা দুয়োটাই উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ অগ্ৰাধিকাৰসমূহক বিশ্ব আলোচনাৰ কেন্দ্ৰলৈ অনাৰ প্ৰয়াস কৰিছিল।
ইণ্ডোনেছিয়াৰ বেবাছ-আক্টিফ (স্বতন্ত্ৰ আৰু সক্ৰিয় বৈদেশিক নীতি)ৰ পৰম্পৰা আৰু কৌশলগত স্বায়ত্ততাৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাই আমাক গোলকীয় বিষয়ত একেলগে থিয় দিবলৈ এক শক্তিশালী ভেটি প্ৰদান কৰে।
ভাৰত এখন মুক্ত, মুকলি আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ সামগ্ৰিক শক্তিশালী সমৰ্থক। ভাৰতে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত নৌ পৰিবহণৰ স্বাধীনতাৰ পোষকতা কৰে। এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ আমি আছিয়ান ৰাষ্ট্ৰসমূহক আমাৰ দৃষ্টিভংগীৰ কেন্দ্ৰত ৰাখিছো। আমাৰ এক্ট ইষ্ট নীতিও আছিয়ানকেন্দ্ৰিক। ভাৰত আৰু আছিয়ানৰ মাজত ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব অধিক শক্তিশালী হৈ গৈ আছে। সেয়েহে ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াই এই দিশত নিৰন্তৰভাৱে একেলগে কাম কৰি থকাটো অত্যন্ত জৰুৰী।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
আমাৰ সন্মুখত আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ সুযোগ আছে। যোৱা বছৰ ইণ্ডোনেছিয়া ব্ৰিকছৰ পূৰ্ণ সদস্য হৈছিল আৰু এই বছৰ ভাৰতে ব্ৰিকছৰ অধ্যক্ষতা কৰিছে। আমি ব্ৰিকছ মঞ্চক অধিক ব্যৱহাৰিক, অধিক সন্তুলিত আৰু গ্লোবেল ছাউথৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি অধিক সঁহাৰিশীল কৰি তুলিবলৈ একেলগে কাম কৰিব পাৰো।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
আজি ইণ্ডোনেছিয়া সংসদৰ সকলো সদস্যৰ সন্মুখত মই ভাৰত-ইণ্ডোনেছিয়া অংশীদাৰিত্বত এক নতুন যুগৰ আহ্বান জনাইছো। গংগা আৰু মহাকাম নদীৰ বৈ যোৱা পানীৰ দৰে আমাৰ সভ্যতাই বহু শতিকা ধৰি ধাৰণা, বিশ্বাস, বাণিজ্য আৰু সংস্কৃতিক সংযুক্ত কৰি আহিছে। ভৱিষ্যতৰ বাবে নতুন শক্তিৰে এই ঐতিহাসিক সম্পৰ্ক গঢ়ি তুলিবলৈ মই আপোনালোক সকলোৰে সন্মুখত গংগা-মহাকাম দৃষ্টিভংগী উপস্থাপন কৰিব বিচাৰো।
এই দৃষ্টিভংগীয়ে আমাৰ অংশীদাৰিত্বক কেৱল বৰ্তমানৰ প্ৰয়োজনীয়তাতে সীমাবদ্ধ নকৰে, বৰং ই ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে শান্তি, সমৃদ্ধি, নিৰাপত্তা আৰু অংশীদাৰী প্ৰগতিৰ পথ প্ৰশস্ত কৰে।
প্ৰথম- সভ্যতাৰ সংযোগ
আমি আমাৰ সভ্যতাৰ সম্পৰ্কক যুৱ প্ৰজন্মৰ চেতনাৰ সৈতে সংযোগ কৰিম। ৰামায়ণৰ পৰা বোৰোবুদুৰলৈ আৰু সামুদ্ৰিক যাত্ৰাৰ পৰা সাংস্কৃতিক বিনিময়লৈ, আমি আমাৰ অংশীদাৰী ইতিহাসক ভৱিষ্যতৰ বাবে শক্তিৰ উৎসলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিম। এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ আমি ভাৰত-ইণ্ডোনেছিয়া সভ্যতাৰ আলোচনা আৰম্ভ কৰিব লাগিব।
দ্বিতীয়- অংশীদাৰী উন্নয়ন
ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়া উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ দিশত নিজ নিজ যাত্ৰাত অটল অংশীদাৰ হৈ থাকিব। ইণ্ডোনেছিয়াৰ ‘ইণ্ডোনেছিয়া ইমাছ ভিজন’ আৰু ভাৰতৰ ‘বিকশিত ভাৰত ভিজন’-এ পৰস্পৰে পৰস্পৰক প্ৰগতি শক্তিশালী আৰু ত্বৰান্বিত কৰাৰ লগতে সবলীকৰণ কৰি আমাৰ জনসাধাৰণৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
তৃতীয়- সুৰক্ষা আৰু কৌশলগত বিশ্বাস
আমি আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতাক নতুন শিখৰলৈ লৈ যাম। আমি একেলগে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সামৰ্থ্য শক্তিশালী কৰিম আৰু সন্ত্ৰাসবাদ, চাইবাৰ ভাবুকি, সামুদ্ৰিক প্ৰত্যাহ্বান আৰু নিৰাপত্তা বিপদাশংকাৰ সৈতে যুঁজ দিম। ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজৰ কৌশলগত বিশ্বাসে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত সুস্থিৰতাৰ বাবে এক শক্তিশালী ভেটি হিচাপে কাম কৰিব।
চতুৰ্থ- সামুদ্ৰিক সমৃদ্ধি
দুখন মহান সামুদ্ৰিক ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে, আমি আমাৰ অংশীদাৰী সামুদ্ৰিক ভূগোলক অংশীদাৰী সমৃদ্ধিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিম। ছাবাঙৰ পৰা গ্ৰেট নিকোবৰলৈ আৰু মালাক্কা গেটৱে’ৰ পৰা ইণ্ডো-পেচিফিকলৈ- আমি সংযোগ, লজিষ্টিক, সামুদ্ৰিক অৰ্থনীতি, সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু বাণিজ্যিক স্থিতিস্থাপকতাৰ ক্ষেত্ৰত নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিম।
পঞ্চম- গ্লোবেল ছাউথৰ কণ্ঠস্বৰ
আমি গ্লোবেল ছাউথৰ আকাংক্ষাসমূহক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিম। আমি একেলগে এনে এক বিশ্ব ব্যৱস্থাৰ দিশত কাম কৰিম, য’ত উন্নয়ন অন্তৰ্ভুক্তিমূলক, প্ৰযুক্তি সুলভ আৰু বিশ্ব প্ৰশাসন অধিক ন্যায়সংগত আৰু প্ৰতিনিধিত্বমূলক হ’ব।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াই একেলগে মানৱতাৰ এক পঞ্চমাংশক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। আমাৰ অংশীদাৰিত্ব কেৱল দুয়োখন দেশৰ মাজৰ সম্পৰ্ক নহয়-ই ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ সুস্থিৰতা, গ্লোবেল ছাউথৰ শক্তি আৰু বিশ্বৰ ভৱিষ্যতৰ ওপৰত অংশীদাৰী বিশ্বাসৰ প্ৰতি এক প্ৰতিশ্ৰুতি। আহক, আমি আমাৰ ঐতিহাসিক বন্ধুত্বক এক নতুন যুগলৈ লৈ যাওঁ। আহক, আমি গংগা-মহাকাম দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ সহযোগিতাৰে কাম কৰো।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
ভাৰতত মহান কবি-সাধু তুলসীদাসে লিখিছিলঃ
जानें बिनु न होइ परतीती।
जानें बिनु न होइ परतीती।
बिनु परतीति होइ नहिं प्रीती॥
ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে যেতিয়ালৈকে মানুহে প্ৰকৃত অৰ্থত ইজনে সিজনক বুজি নাপায়, তেতিয়ালৈকে তেওঁলোকে পৰস্পৰক বিশ্বাস কৰিব নোৱাৰে আৰু বিশ্বাস অবিহনে মৰম থাকিব নোৱাৰে।
মোক কোৱা হৈছে যে ইণ্ডোনেছিয়াৰো এটা প্রবাদ আছে, যিয়ে ইয়াৰ সমজ্ঞান প্ৰকাশ কৰেঃ
"ताक केनाल माका ताक सायांग"
- প্ৰথমে কাৰোবাক চিনি নোপোৱাকৈ কোনোৱে সঁচাকৈয়ে কাৰো যত্ন ল’ব নোৱাৰে।
সেইবাবে,
আমি আমাৰ জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্ক অধিক গভীৰ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। আজি সন্ধিয়া ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱো আৰু মই ইণ্ডোনেছিয়াত বাস কৰা ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ লোকসকলক সাক্ষাৎ কৰিম। কাইলৈ ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱো আৰু মই প্ৰম্বনন ভ্ৰমণ কৰিম, য’ত আমি এই ইউনেস্কো বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰৰ সংৰক্ষণ আৰু পুনৰুদ্ধাৰ প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰিম। ইতিহাসে আমাক অৰ্পণ কৰা অমূল্য ঐতিহ্য সংৰক্ষণ আৰু সুৰক্ষাৰ বাবে ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়া সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
আজি মই এই সদনৰ সকলো সন্মানীয় সদস্যক ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিবলৈ বিশেষভাৱে আমন্ত্ৰণ জনাইছো। মই আপোনালোকক পৰিয়াল তথা বন্ধুবৰ্গৰ সৈতে ভাৰত ভ্ৰমণৰ বাবে আন্তৰিকতাৰে আমন্ত্ৰণ জনাইছো। ভাৰতৰ জনসাধাৰণে আপোনালোকক মুকলি মনেৰে আদৰণি জনাই আনন্দিত হ’ব।
মই দৃঢ় বিশ্বাসী যে আমি মিত্ৰ ছেলামান্যা হৈ থাকিম-চিৰকালৰ বাবে অংশীদাৰ। আমি একেলগে ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ জনসাধাৰণৰ বাবে অংশীদাৰী সমৃদ্ধিৰ ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিম। ইয়াৰ সৈতে মই মোৰ ভাষণ সামৰিছো।
ইণ্ডোনেছিয়া দীৰ্ঘজীৱি হওক!
ভাৰত মাতা কি জয়!
ধন্যবাদ।