Election Commission
ECI holds Third One-Day Conference for Media and Communication Officers
08 JUL 2026 7:08PM by PIB Delhi
1. Election Commission of India (ECI) organised the Third One-Day Conference for Media and Communication Officers, bringing together Media Nodal Officers (MNOs) and Social Media Nodal Officers (SMNOs), senior officers from the State Departments of Public Relations (DPRs) from various districts of the participating States/UTs.
2. Around 200 Media and Communication Officers from 10 States/UTs including Media Nodal Officers (MNOs) and Social Media Nodal Officers (SMNOs), along with District Media Nodal Officers/District PROs, and senior officers from the respective State Departments of Public Relations (DPRs).
3. Chief Election Commissioner Shri Gyanesh Kumar, along with Election Commissioner Dr. Vivek Joshi, addressed the participants during the conference.
4. Chief Election Commissioner (CEC) Shri Gyanesh Kumar emphasized that each and every action of the Commission is based on the Constitution of India, Electoral Laws and written instructions issued from time to time in a transparent manner. Cautioning the officials regarding false narratives propagated on social media, CEC Gyanesh Kumar said the Officials need to engage proactively to prevent the spread of misinformation. He added that the highest ever voter turnouts in the recent Assembly Elections are a proof of the trust that the Indian electors have in the country’s electoral system.
5. Addressing the participants, Election Commissioner Dr. Vivek Joshi, said that in today’s digital world, AI, Deepfakes, synthetic content with an intent to mislead and even mischievous content are spread by motivated actors to erode trust in institutions. Dr. Joshi urged the Media and Communication Officers to counter such attempts based on the rules, instructions and guidelines of the Commission.
6. The conference began with a wide overview of communication strategies across the election cycle - from roll to poll, ECINET, important constitutional provisions, laws relating to media matters.
7. Practical sessions were also organised on planning press notes and amplifying them through media and social media, tackling misinformation and narratives, engaging young electors through ELCs, communicating ECI initiatives to the public.
8. As part of the programme, participants were also taken through a demonstration of the preparation of Electoral Rolls, Polling Process, and Counting Process in groups, followed by a guided walkthrough of the Exhibition and Media Corner.
9. The sessions were also followed by a Question and Answer (Q&A) session between the participants and the Commission.

ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগৰ উদ্যোগত মিডিয়া আৰু যোগাযোগ বিষয়াসকলৰ বাবে তৃতীয়খন এদিনীয়া সন্মিলন অনুষ্ঠিত
08 JUL 2026 7:08PM by PIB Guwahati
১. ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগে মিডিয়া আৰু যোগাযোগ বিষয়াসকলৰ বাবে তৃতীয়খন এদিনীয়া সন্মিলনৰ আয়োজন কৰে। ইয়াত অংশগ্ৰহণকাৰী ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ বিভিন্ন জিলাৰ মিডিয়া নোডেল বিষয়া, ছচিয়েল মিডিয়া নোডেল বিষয়া আৰু ৰাজ্যিক জনসংযোগ বিভাগৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল একত্ৰিত হয়।
২. এই সন্মিলনত ১০ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ প্ৰায় ২০০ গৰাকী মিডিয়া আৰু যোগাযোগ বিষয়া উপস্থিত থাকে, যাৰ ভিতৰত মিডিয়া নোডেল বিষয়া আৰু ছচিয়েল মিডিয়া নোডেল বিষয়াৰ লগতে জিলা মিডিয়া নোডেল বিষয়া/জিলা জনসংযোগ বিষয়া আৰু সংশ্লিষ্ট ৰাজ্যিক জনসংযোগ বিভাগৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল অন্তৰ্ভুক্ত আছিল।
৩. সন্মিলনৰ সময়ত মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰ আৰু নিৰ্বাচন আয়ুক্ত ড° বিবেক যোশীয়ে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক উদ্দেশ্যি ভাষণ প্ৰদান কৰে।
৪. মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে আয়োগৰ প্ৰতিটো পদক্ষেপ ভাৰতৰ সংবিধান, নিৰ্বাচনী আইন আৰু সময়ৰ সৈতে স্বচ্ছতাৰে জাৰি কৰা লিখিত নিৰ্দেশনাৱলীৰ ওপৰত প্ৰতিষ্ঠিত। ছচিয়েল মিডিয়াত প্ৰচাৰিত উৰাবাতৰি বা ভুৱা খবৰৰ সন্দৰ্ভত বিষয়াসকলক সতৰ্ক কৰি দি মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত জ্ঞানেশ কুমাৰে কয় যে বিপথগামী তথ্যৰ বিস্তাৰ ৰোধ কৰিবলৈ বিষয়াসকলে সক্ৰিয়ভাৱে কাম কৰিব লাগিব। তেওঁ লগতে কয় যে শেহতীয়া বিধানসভা নিৰ্বাচনসমূহত হোৱা অভিলেখ সংখ্যক ভোটদানৰ হাৰেই হৈছে দেশৰ নিৰ্বাচনী ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি ভাৰতীয় ভোটাৰৰ থকা আস্থাৰ প্ৰমাণ।
৫. অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক সম্বোধন কৰি নিৰ্বাচন আয়ুক্ত ড° বিবেক যোশীয়ে কয় যে বৰ্তমানৰ ডিজিটেল বিশ্বত প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ প্ৰতি আস্থা হ্ৰাস কৰাৰ উদ্দেশ্যেৰে কিছুমান স্বাৰ্থান্বেষী মহলে এআই (AI), ডিপফেক, বিপথগামী কৰিব পৰা কৃত্ৰিম সমল, আনকি দুষ্টতাপূৰ্ণ সমলো বিয়পাই দিয়ে। ড° যোশীয়ে মিডিয়া আৰু যোগাযোগ বিষয়াসকলক আয়োগৰ নিয়ম, নিৰ্দেশনা আৰু নীতি-নিৰ্দেশনাৰ আধাৰত এনে প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতিহত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
৬. নিৰ্বাচনী চক্ৰৰ সময়ছোৱাত— ভোটাৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰাৰ পৰা ভোটদান প্ৰক্ৰিয়ালৈকে যোগাযোগ ৰণনীতি, ইচিনেট (ECINET), গুৰুত্বপূৰ্ণ সাংবিধানিক ব্যৱস্থা আৰু মিডিয়া সম্পৰ্কীয় বিষয়ৰ সৈতে জৰিত আইনসমূহৰ এক বিস্তৃত পৰ্যালোচনাৰে সন্মিলনৰ শুভাৰম্ভ কৰা হয়।
৭. প্ৰেছ নোট প্ৰস্তুত কৰা আৰু মিডিয়া তথা ছচিয়েল মিডিয়াৰ জৰিয়তে সেইবোৰ ব্যাপকভাৱে প্ৰচাৰ কৰা, ভুৱা তথ্য আৰু উৰাবাতৰিৰ মোকাবিলা কৰা, নিৰ্বাচনী সাক্ষৰতা ক্লাবৰ জৰিয়তে যুৱ ভোটাৰসকলক সংযোগ কৰা আৰু নিৰ্বাচন আয়োগৰ পদক্ষেপসমূহ জনসাধাৰণৰ ওচৰলৈ লৈ যোৱাৰ পৰিকল্পনা সম্পৰ্কে কিছুমান ব্যৱহাৰিক অধিৱেশনৰো আয়োজন কৰা হয়।
৮. কাৰ্যসূচীৰ অংশ হিচাপে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক গোটত বিভক্ত কৰি ভোটাৰ তালিকা প্ৰস্তুতকৰণ, ভোটদান প্ৰক্ৰিয়া আৰু ভোটগণনা প্ৰক্ৰিয়াৰ এক প্ৰদৰ্শনী দেখুওৱা হয়, যাৰ পিছত প্ৰদৰ্শনী আৰু মিডিয়া কৰ্নাৰটো পৰিদৰ্শন কৰোৱা হয়।
৯. এই অধিৱেশনসমূহৰ অন্তত অংশগ্ৰহণকাৰী আৰু আয়োগৰ মাজত এটা প্ৰশ্নোত্তৰ শিতানো অনুষ্ঠিত হয়।