Prime Minister's Office
Third India-Australia Annual Summit Joint Statement
09 JUL 2026 10:58AM by PIB Delhi
At the invitation of the Prime Minister of Australia the Honourable Anthony Albanese MP, the Honourable Prime Minister of India, Shri Narendra Modi visited Australia from 8-10 July 2026 for the Third Australia–India Annual Summit in Melbourne, Naarm, the traditional land of the Wurundjeri Woi-wurrung and Bunurong / Boon Wurrung peoples of the Kulin Nation.
Recalling the longstanding friendship between the two nations, rooted in historical ties, people-to-people linkages, shared strategic interests, and mutual respect for one another, the two Leaders reaffirmed their shared commitment to further consolidate and expand the India–Australia Comprehensive Strategic Partnership (CSP) to respond to emerging challenges in a rapidly evolving global environment, and explore new areas of cooperation beneficial for the peace, prosperity and stability of our shared region.
Deepening Defence and Maritime Security Cooperation
The Prime Ministers reaffirmed that defence and security cooperation is a cornerstone of the partnership in an increasingly complex strategic environment. They announced the Joint Declaration on Defence and Security Cooperation, reflecting a step change in the depth and ambition of the bilateral defence and security relationship, and contribution to regional strength and security.
The Prime Ministers welcomed the establishment of an Annual Defence Ministers’ Dialogue as a mechanism to enhance consultation and cooperation. They noted with satisfaction the growing frequency and complexity of defence exercises and exchanges under the Mutual Logistics Support Arrangement. They were pleased to note that the defence partnership now extends across all domains, and emphasised the importance of deepening interoperability, including with multilateral partners.
The Prime Ministers underscored the centrality of maritime cooperation to their shared vision for a peaceful, stable and prosperous Indo Pacific. The Leaders agreed to enhance maritime cooperation through the India-Australia Maritime Security Collaboration Roadmap. Through this, India and Australia reaffirm their shared commitment to a peaceful and prosperous Indo-Pacific recognising that effective maritime cooperation is essential to regional security. They agreed to collaborate in areas of information sharing, capability development, capacity building and operational coordination. The Leaders welcomed the conclusion of a Memorandum of Understanding between the Maritime Border Command and the Indian Coast Guard to support a secure maritime environment.
The Prime Ministers acknowledged the significance of defence industry, research and material cooperation. The Leaders welcomed the ongoing work to develop a Memorandum of Understanding for the Provision of Defence Articles and Defence Services, and efforts to promote connections between Australian and Indian defence industries, including through Australia’s first defence trade mission to India and the Australia-India Defence Industry Roundtable.
Acknowledging the significance of professional military education, joint research, wargaming and capacity building initiatives for future-ready military personnel, the Prime Ministers highlighted ongoing efforts to strengthen cooperation on professional military education. The Leaders encouraged continued strengthening of linkages between military education institutions of both countries. Both Leaders looked forward to the placement of a visiting military instructor from India at the Australian Defence College in 2028-2029. They welcomed Australia’s upcoming hosting of the fourth iteration of the General Rawat India-Australia Young Officers’ Exchange Program.
The Prime Ministers undertook to explore the establishment of a bilateral innovation framework to connect the ecosystems of both countries and accelerate collaboration among governments, industry, academia, and research institutions. They underscored the importance of expanding defence science and technology research cooperation into new areas to promote innovative solutions to advanced capability priorities.
Advancing Economic Security and Prosperity
The Prime Ministers welcomed continued growth in two way trade under the India–Australia Economic Cooperation and Trade Agreement (ECTA), and reducing non-tariff barriers, noting its tangible benefits for businesses and consumers in both countries. They re-affirmed their commitment to progressing an ambitious, balanced and mutually beneficial Comprehensive Economic Cooperation Agreement (CECA) to unlock the full potential of the economic relationship and strengthen prosperity for both countries. The Prime Ministers also underscored the importance of enhancing investment and supported increased engagement between private sector investors, including through stronger coordination of finance between relevant institutions of both countries.
Underscoring the importance of industry led engagement, the Prime Ministers welcomed the convening of the CEO Forum during the visit, and reaffirmed support for stronger business to business linkages. The Leaders acknowledged the complementarities between “Make in India” and “Future Made in Australia” and the scope for deeper cooperation across manufacturing, technology and investment. The Leaders appreciated continued implementation of A New Roadmap for Australia’s Economic Engagement with India and welcomed the contributions of the inaugural Track 1.5 Dialogue held in Sydney in May 2026 in shaping practical pathways for expanded cooperation.
The Prime Ministers reaffirmed their commitment to cooperation in critical minerals. They underscored the importance of partnerships between Indian and Australian government agencies, public and private companies and research institutions to promote investment, secure long-term supply and offtake arrangements, and support the development of processing and value-addition capabilities. The Leaders affirmed that transparent, secure and resilient supply chains are central to our economic security. They acknowledged the importance of working together to support supply chain collaboration, particularly for energy, and critical minerals, including through bilateral initiatives and multilateral fora.
Driving Energy, Climate, Space and Technology Collaboration
The Prime Ministers emphasised the increasing importance of energy security and resource collaboration to our economies. They reaffirmed their commitment to deepening cooperation to support reliable, affordable and sustainable energy supply, recognising the critical role of renewable energy and electrification in accelerating the energy transition, strengthening energy security and supporting long-term economic prosperity. In this regard, they welcomed the Joint Statement on Energy Security.
Both Prime Ministers reaffirmed the importance of accelerating efforts to address climate change, recognising the Paris Agreement will be implemented to reflect equity and the principle of common but differentiated responsibilities and respective capabilities, in the light of different national circumstances and welcomed Australia’s leadership as COP31 President of Negotiations. The Leaders acknowledged that small island states and other vulnerable developing countries, like those in the Pacific and Indian oceans, are particularly affected by the impacts of climate change, reiterating the need to maintain momentum on global climate action and underscoring the importance of climate finance, technology transfer and capacity building support. The Leaders recognised progress under the India–Australia Renewable Energy Partnership, including initiatives such as the establishment and operationalisation of the Rooftop Solar Academy.
The Prime Ministers underscored the importance of harnessing technology and innovation to drive future growth and address shared challenges, acknowledging the strong people-to-people links which underpin technology cooperation and growth. Both Leaders agreed on an Australia-India Partnership on Cyber, Critical Technologies and Supply Chains (PACTS) to raise the ambition of our relationship on critical technologies, supply chain diversification, cyber security, digital resilience, and defence research. The Leaders were also pleased to welcome the signing of the Australia–Canada–India Technology and Innovation (ACITI) Partnership MOU, reaffirming their shared commitment to trusted partnerships as a foundation for cooperation in critical and emerging technologies.
The Prime Ministers highlighted the importance of strengthening space cooperation, including industry-to-industry partnerships. The Leaders welcomed Australia’s continued support for India’s Gaganyaan Human Space Flight Program, including commissioning of a temporary space tracking terminal on Cocos Keeling Islands, and expressed hope to further deepen collaboration between the Indian Space Research Organisation (ISRO) and the Australian Space Agency (ASA).
Australia reiterated its strong support for India’s membership of the Nuclear Suppliers’ Group, and building on the Australia-India Nuclear Cooperation Agreement, both Prime Ministers welcomed finalisation and signature of the Administrative Arrangement, which will enable long-term Australian uranium exports to India for exclusively peaceful purposes and under IAEA safeguards.
Strengthening Education, Skills and People to People Links
The Prime Ministers underscored that people are at the heart of the partnership, noting that the Indian community in Australia was now Australia’s largest overseas-born group. The Leaders valued the important role the Indian Australian community played in Australia’s vibrant, multicultural society, and welcomed the announcement of $10 million for the Centre for Australia-India Relations' Maitri grants to deepen economic collaboration and people-to-people links. Building on the regular high level and ministerial engagement, the Prime Ministers also acknowledged strengthened parliamentary engagement, notably the establishment of a Parliamentary Friendship Group with Australia in India’s Lok Sabha, similar to the Parliamentary Friends of India Group in the Australian Parliament. Both Prime Ministers agreed that cooperation across democratic institutions, including Parliament, should continue.
The Prime Ministers highlighted expanding education collaboration, demonstrated by the growing number of Australian university campuses operating in India or approved to do so, and welcomed the issuance of the Letter of Intent (LoI) by the University Grants Commission (UGC) of India to Flinders University to establish its campus in Bengaluru, and the Letter of Approval (LoA) to Victoria University to operationalise its campus in Gurugram. Prime Minister Albanese emphasised that Indian students in Australia are welcomed and are valued members of Australian classrooms, campuses and communities. The Leaders also welcomed the agreement between the Western Australian Government and Government of India to support the establishment of a National Centre of Excellence for Skilling in Mining at the National Skill Training Institute, in Bhubaneswar, Odisha to expand vocational education and training cooperation.
The Prime Ministers acknowledged that sports is more than just a shared passion. It is a vital component of our bilateral relationship contributing to increased trade, tourism, and investment. The Leaders welcomed the India-Australia Sports Collaboration Roadmap to deepen sports cooperation between Australia and India, including on major sporting events as Australia and India prepare to host the 2032 Olympics and Paralympics in Brisbane and the 2030 Commonwealth Games in Ahmedabad.
Underlining the importance of cultural cooperation and the protection and preservation of cultural heritage, the Prime Ministers welcomed progress on the voluntary and unconditional repatriation of the First Nations ancestor held in India, and separately, the repatriation of Telugu remains housed in Australia. Prime Minister Modi thanked Prime Minister Albanese for the voluntary return to India of several cultural artefacts held in Australian collecting institutions.
Promoting a peaceful, stable and prosperous Indo Pacific
The Prime Ministers reaffirmed their shared commitment to an open and rules based Indo Pacific. They underlined the importance of being able to exercise rights and freedoms consistent with international law, particularly the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), including freedom of navigation and overflight, and emphasised that disputes must be resolved peacefully in accordance with international law. They strongly opposed any destabilising or unilateral action to change the status quo and undermine regional peace and stability.
The Prime Ministers reaffirmed their commitment to strengthening cooperation through regional and multilateral institutions to address shared challenges. They reiterated the importance of the Quad as a partnership that delivers practical and concrete outcomes for the Indo Pacific, and welcomed the substantive outcomes agreed by Quad Foreign Ministers in New Delhi in May 2026.
The Prime Ministers underlined the importance of deepening cooperation in the Indian Ocean region, including through the Indian Ocean Rim Association (IORA) under India's Chairship and welcomed continued engagement under regional initiatives. They welcomed search and rescue training for IORA Member States, conducted jointly by Australia and India at Maritime Rescue Coordination Centre (MRCC) Chennai in June, and Australia hosting the sixth meeting of the IORA Working Group on Maritime Safety and Security in Perth in June. They welcomed current cooperation activities under the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI). Both Leaders welcomed further cooperation through the Australia-India-Indonesia trilateral mechanism, including exploring opportunities in maritime domain awareness, marine pollution, blue economy and through regional institutions.
Both Prime Ministers reaffirmed their commitment to the Pacific Islands Forum (PIF), recognising the importance of its 2050 Strategy for the Blue Pacific Continent and partnerships that reflect the collective priorities of the Pacific region. Prime Minister Albanese recognised India’s role in extending development partnership to Pacific Island countries, including through the Forum for India-Pacific Islands Cooperation (FIPIC) framework. The Prime Ministers reaffirmed their support for ASEAN centrality and the ASEAN led regional architecture and expressed unwavering support for the implementation of the ASEAN Outlook on the Indo Pacific (AOIP).
The Prime Ministers expressed concern over renewed escalation of tensions in the Middle East and called upon all parties to exercise restraint, de-escalate tensions, and ensure protection of civilians as well as the uninterrupted flow of energy supplies and commerce. They reiterated the importance of dialogue and diplomacy, and adherence to international law to achieve a peaceful and lasting solution to the conflict. Prime Ministers also exchanged views on the war in Ukraine, expressing concern at the tragic humanitarian consequences and called for a peaceful resolution to the conflict. They remained concerned by the situation in Myanmar and its impact on the region, reaffirming their support for ASEAN-led efforts, including the Five Point Consensus.
The Prime Ministers unequivocally condemned terrorism and violent extremism conducive to terrorism in all its forms and manifestations. They emphasised the importance of all countries combatting the threat of terrorism in a comprehensive and sustained manner, and called for action against globally proscribed terrorists and terror entities, including those listed by the United Nations Security Council 1267 Sanctions Committee, and their proxies, affiliates, sponsors and financiers. The Prime Ministers recognised the need for enhancing cooperation to effectively counter the challenges of combating terrorism. They committed to increase information sharing on terrorist threats in our region and explore opportunities for enhanced collaboration to counter radicalisation including online radicalisation, violent extremism conducive to terrorism and countering use of new and emerging technology for terrorist purposes, financing of terrorism, threats to critical infrastructure and the maritime domain. They reiterated their condemnation of terrorist attacks, including the horrific attacks perpetrated at Pahalgam and Bondi Beach.
The Prime Ministers underscored the need for urgent reform of the United Nations Security Council (UNSC), including greater permanent and non-permanent representation to better reflect contemporary geopolitical realities. In view of India’s longstanding contributions to multilateralism and the United Nations, Australia reiterated its support for India’s candidacy for a permanent seat in a reformed UNSC. Both Leaders reaffirmed their mutual support for each other’s non-permanent candidatures to the UNSC — India for the 2028–2029 term and Australia for the 2029–2030 term. They also emphasized the broader need for UN reforms to enhance the organization’s efficiency and effectiveness.
The Prime Ministers expressed satisfaction at the progress of bilateral engagements and affirmed their commitment to chart the next phase of the Comprehensive Strategic Partnership for mutual benefit as well as for a free, open, rules-based, peaceful and prosperous Indo-Pacific.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
তৃতীয় ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়া বাৰ্ষিক সন্মিলনৰ যুটীয়া বিবৃতি
09 JUL 2026 10:58AM by PIB Guwahati
অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী এণ্টনি আলবানিজৰ আমন্ত্ৰণ মৰ্মে ভাৰতৰ সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৬ চনৰ ৮-১০ জুলাইৰ পৰা কুলিনৰ ৱুৰুণ্ডজেৰী ৱুৰুং আৰু বুনুৰং/বুন ৱুৰং জনগোষ্ঠীৰ পৰম্পৰাগত ভূমি মেলবৰ্ণ, নাৰ্মত অনুষ্ঠিত তৃতীয় অষ্ট্ৰেলিয়া–ভাৰত বাৰ্ষিক সন্মিলনৰ বাবে অষ্ট্ৰেলিয়া ভ্ৰমণ কৰে।
ঐতিহাসিক সম্পৰ্ক, জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্ক, অংশীদাৰী কৌশলগত স্বাৰ্থ আৰু ইজনে সিজনৰ প্ৰতি পাৰস্পৰিক সন্মানৰ ওপৰত আধাৰিত দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত দীৰ্ঘদিনীয়া বন্ধুত্বৰ কথা স্মৰণ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই দ্ৰুতগতিত বিকশিত হোৱা গোলকীয় পৰিৱেশত উদ্ভৱ হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাবলৈ আৰু আমাৰ অংশীদাৰী অঞ্চলৰ শান্তি, সমৃদ্ধি তথা সুস্থিৰতাৰ বাবে উপযোগী, সহযোগিতাৰ নতুন ক্ষেত্ৰসমূহ অন্বেষণ কৰিবলৈ ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়া ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব (চিএছপি) অধিক একত্ৰিত আৰু সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ অংশীদাৰী দায়বদ্ধতাক পুনৰ দোহাৰে।
প্ৰতিৰক্ষা আৰু সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা সহযোগিতা গভীৰ কৰা
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় যে প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতা হৈছে ক্ৰমান্বয়ে জটিল কৌশলগত পৰিৱেশত অংশীদাৰিত্বৰ এক আধাৰশিলা। তেওঁলোকে দ্বিপাক্ষিক প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সম্পৰ্কৰ গভীৰতাৰ লগতে উচ্চাকাংক্ষাৰ এক উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন তথা আঞ্চলিক শক্তি তথা নিৰাপত্তাত অৰিহণা প্ৰতিফলিত কৰি প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতাৰ ওপৰত যুটীয়া ঘোষণা পত্ৰ ঘোষণা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে পৰামৰ্শ আৰু সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে এক ব্যৱস্থা হিচাপে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীসকলৰ বাৰ্ষিক আলোচনাৰ প্ৰতিষ্ঠানক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে পাৰস্পৰিক লজিষ্টিক সমৰ্থন ব্যৱস্থাৰ অধীনত প্ৰতিৰক্ষা অনুশীলন আৰু বিনিময়ৰ বৰ্ধিত কাম-কাজ আৰু জটিলতাৰ বিষয়ে সন্তোষৰে উল্লেখ কৰে। তেওঁলোকে এই কথা জানি আনন্দিত হয় যে প্ৰতিৰক্ষা অংশীদাৰিত্ব এতিয়া সকলো ক্ষেত্ৰতে সম্প্ৰসাৰিত হোৱাৰ লগতে বহুপাক্ষিক অংশীদাৰসকলকে ধৰি আন্তঃব্যৱহাৰযোগ্যতা গভীৰ কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে এক শান্তিপূৰ্ণ, সুস্থিৰ আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ বাবে তেওঁলোকৰ অংশীদাৰী দৃষ্টিভংগীৰ ক্ষেত্ৰত সামুদ্ৰিক সহযোগিতাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। নেতাসকলে ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়া সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা সহযোগিতা পৰিকল্পনাৰ জৰিয়তে সামুদ্ৰিক সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ সন্মত হয়। ইয়াৰ জৰিয়তে, ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াই আঞ্চলিক নিৰাপত্তাৰ বাবে ফলপ্ৰসূ সামুদ্ৰিক সহযোগিতা অত্যাৱশ্যকীয় বুলি স্বীকাৰ কৰি এক শান্তিপূৰ্ণ আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ অংশীদাৰী দায়বদ্ধতাক পুনৰ নিশ্চিত কৰে। তেওঁলোকে তথ্যৰ আদান-প্ৰদান, সামৰ্থ্য বিকাশ, সামৰ্থ্য নিৰ্মাণ আৰু কাৰ্য্যকৰী সমন্বয়ৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা কৰিবলৈ সন্মত হয়। নেতাসকলে এক সুৰক্ষিত সামুদ্ৰিক পৰিৱেশক সমৰ্থন কৰিবলৈ সামুদ্ৰিক সীমান্ত কমাণ্ড আৰু ভাৰতীয় উপকূলৰক্ষী বাহিনীৰ মাজত এক বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰৰ সিদ্ধান্তক আদৰণি জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ, গৱেষণা আৰু সামগ্ৰিক সহযোগিতাৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰে। নেতাসকলে প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী আৰু প্ৰতিৰক্ষা সেৱাৰ ব্যৱস্থাৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে চলি থকা কামক আদৰণি জনোৱাৰ লগতে ভাৰতলৈ অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰথম প্ৰতিৰক্ষা বাণিজ্য অভিযান আৰু অষ্ট্ৰেলিয়া-ভাৰত প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ ঘূৰণীয়া মেজমেলকে ধৰি অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতীয় প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগৰ মাজত সংযোগ বৃদ্ধিৰ প্ৰচেষ্টাক আদৰণি জনায়।
ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু সামৰিক কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে পেচাদাৰী সামৰিক শিক্ষা, যুটীয়া গৱেষণা, যুদ্ধ আৰু সামৰ্থ্য নিৰ্মাণৰ পদক্ষেপৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে পেচাদাৰী সামৰিক শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে চলি থকা প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। নেতাসকলে দুয়োখন দেশৰ সামৰিক শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাটো অব্যাহত ৰাখিবলৈ উৎসাহিত কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই অষ্ট্ৰেলিয়ান প্ৰতিৰক্ষা মহাবিদ্যালয়ত ভাৰতৰ পৰা অহা এজন সাময়িক সামৰিক প্ৰশিক্ষকৰ নিযুক্তিৰ পোষকতা কৰে। তেওঁলোকে অষ্ট্ৰেলিয়াৰ আগন্তুক জেনেৰেল ৰাৱত ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়া যুৱ বিষয়া বিনিময় কাৰ্যসূচীৰ চতুৰ্থ পুনৰাবৃত্তিৰ আয়োজনক আদৰণি জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে দুয়োখন দেশৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক সংযোগ কৰিবলৈ চৰকাৰ, উদ্যোগ, শিক্ষা আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত সহযোগিতা ত্বৰান্বিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে এক দ্বিপাক্ষিক উদ্ভাৱন পৰিকাঠামো স্থাপনৰ অন্বেষণ কৰাৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰে। তেওঁলোকে উন্নত সামৰ্থ্যৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ হকে উদ্ভাৱনীমূলক সমাধানৰ প্ৰচাৰৰ বাবে নতুন ক্ষেত্ৰত প্ৰতিৰক্ষা বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি গৱেষণা সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
অৰ্থনৈতিক নিৰাপত্তা আৰু সমৃদ্ধিৰ অগ্ৰগতি
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়া অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা আৰু বাণিজ্য চুক্তি (ইচিটিএ) ৰ অধীনত দ্বিমুখী বাণিজ্যৰ নিৰন্তৰ বিকাশক আদৰণি জনোৱাৰ লগতে উভয় দেশৰ ব্যৱসায় আৰু গ্ৰাহকসকলৰ বাবে ইয়াৰ স্পষ্ট লাভালাভৰ কথা উল্লেখ কৰি শুল্কবিহীন বাধা হ্ৰাস কৰে। তেওঁলোকে অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্কৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা মুকলি কৰিবলৈ আৰু দুয়োখন দেশৰ সমৃদ্ধি শক্তিশালী কৰিবলৈ এক উচ্চাকাংক্ষী, সন্তুলিত আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক ব্যাপক অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা চুক্তি (চিইচিএ) ৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে বিনিয়োগ বৃদ্ধিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰাৰ লগতে দুয়োখন দেশৰ প্ৰাসংগিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত বিত্তীয় সমন্বয় শক্তিশালী কৰাকে ধৰি ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বিনিয়োগকাৰীসকলৰ মাজত সম্পৰ্ক বৃদ্ধি কৰাৰ পোষকতা কৰে।
উদ্যোগ খণ্ডৰ নেতৃত্বৰ আলোচনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে এই ভ্ৰমণৰ সময়ত চিইঅ’ ফ’ৰামৰ আয়োজনক আদৰণি জনোৱাৰ লগতে ব্যৱসায়ৰ সৈতে ব্যৱসায়ৰ সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সমৰ্থন পুনৰ নিশ্চিত কৰে। নেতাসকলে "মেক ইন ইণ্ডিয়া" আৰু "ফিউচাৰ মেড ইন অষ্ট্ৰেলিয়া" ৰ মাজৰ পৰিপূৰকতা আৰু উৎপাদন, প্ৰযুক্তি তথা বিনিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত গভীৰ সহযোগিতাৰ সম্ভাৱনাৰ কথা স্বীকাৰ কৰে। নেতাসকলে ভাৰতৰ সৈতে অষ্ট্ৰেলিয়াৰ অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্কৰ বাবে এক নতুন পৰিকল্পনাৰ নিৰন্তৰ ৰূপায়ণক প্ৰশংসা কৰাৰ উপৰি সম্প্ৰসাৰিত সহযোগিতাৰ বাবে ব্যৱহাৰিক পথ নিৰ্মাণত ২০২৬ চনৰ মে’ মাহত ছিডনীত অনুষ্ঠিত উদ্বোধনী ট্ৰেক ১.৫ আলোচনাৰ অৱদানক আদৰণি জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দোহাৰে। তেওঁলোকে বিনিয়োগৰ প্ৰচাৰ, দীৰ্ঘম্যাদী যোগান আৰু আহৰণ ব্যৱস্থা সুৰক্ষিত কৰা তথা প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু মূল্য সংযোজন ক্ষমতাৰ বিকাশত সহায় কৰিবলৈ ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ চৰকাৰী সংস্থা, ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত কোম্পানী তথা গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত অংশীদাৰিত্বৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। নেতাসকলে দৃঢ়তাৰে কয় যে স্বচ্ছ, সুৰক্ষিত আৰু স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখলা আমাৰ অৰ্থনৈতিক নিৰাপত্তাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু। তেওঁলোকে দ্বিপাক্ষিক পদক্ষেপ আৰু বহুপাক্ষিক মঞ্চৰ জৰিয়তে যোগান শৃংখলাত সহযোগিতা, বিশেষকৈ শক্তি আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে একেলগে কাম কৰাৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰে।
শক্তি, জলবায়ু, মহাকাশ আৰু প্ৰযুক্তি সহযোগিতাৰ বিকাশ
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে আমাৰ অৰ্থনীতিত শক্তি সুৰক্ষা আৰু সম্পদ সহযোগিতাৰ বৰ্ধিত গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁলোকে নিৰ্ভৰযোগ্য, সুলভ আৰু বহনক্ষম শক্তি যোগানক সমৰ্থন কৰাৰ বাবে সহযোগিতা গভীৰ কৰা, শক্তি পৰিৱৰ্তন ত্বৰান্বিত কৰা, শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰা আৰু দীৰ্ঘম্যাদী অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধিক সমৰ্থন কৰাৰ ক্ষেত্ৰত নৱীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু বিদ্যুতায়নৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকৃতি দিয়াৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰে। এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে শক্তি সুৰক্ষা সম্পৰ্কীয় যুটীয়া বিবৃতিক আদৰণি জনায়।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা ত্বৰান্বিত কৰাৰ গুৰুত্বৰ কথা পুনৰ দোহাৰাৰ উপৰি পেৰিছ চুক্তিক স্বীকৃতি দি বিভিন্ন ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিস্থিতিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত সমতা আৰু সাধাৰণ কিন্তু পৃথক দায়িত্ব তথা নিজ নিজ সামৰ্থ্যৰ নীতি প্ৰতিফলিত কৰিবলৈ ৰূপায়ণ কৰা হ'ব বুলি প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে চি অ' পি ৩১ ৰ অধ্যক্ষ হিচাপে অষ্ট্ৰেলিয়াৰ নেতৃত্বক আদৰণি জনায়। প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় আৰু ভাৰত মহাসাগৰৰ সৰু দ্বীপ সমূহ তথা অন্যান্য দুৰ্বল উন্নয়নশীল দেশসমূহ জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰভাৱৰ দ্বাৰা বিশেষভাৱে প্ৰভাৱিত হৈছে বুলি স্বীকাৰ কৰি নেতাসকলে বিশ্ব জলবায়ু কাৰ্য্যৰ বিকাশ অব্যাহত ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা পুনৰ দোহাৰাৰ লগতে জলবায়ু বিত্ত, প্ৰযুক্তি স্থানান্তৰ আৰু ক্ষমতা নিৰ্মাণ সমৰ্থনৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। নেতাসকলে ছাদৰ ওপৰৰ সৌৰ একাডেমী স্থাপন আৰু কাৰ্য্যকৰীকৰণৰ দৰে পদক্ষেপকে ধৰি ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়া নৱীকৰণযোগ্য শক্তি অংশীদাৰিত্বৰ অধীনত অগ্ৰগতিৰ কথা স্বীকাৰ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে ভৱিষ্যতৰ বিকাশ আৰু অংশীদাৰী প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ ব্যৱহাৰৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰাৰ লগতে প্ৰযুক্তি সহযোগিতা আৰু বিকাশক আধাৰিত কৰা জনসাধাৰণৰ মাজৰ শক্তিশালী সম্পৰ্কক স্বীকাৰ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তি, যোগান শৃংখলৰ বৈচিত্ৰ্য, চাইবাৰ সুৰক্ষা, ডিজিটেল স্থিতিস্থাপকতা আৰু প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণাৰ ওপৰত আমাৰ সম্পৰ্কৰ উচ্চাকাংক্ষা বৃদ্ধি কৰিবলৈ চাইবাৰ, গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তি আৰু যোগান শৃংখল (পিএচিটিএছ) ৰ ওপৰত অষ্ট্ৰেলিয়া-ভাৰত অংশীদাৰিত্বত সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। নেতাসকলে অষ্ট্ৰেলিয়া-কানাডা-ভাৰত প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন (এচিআইটিআই) অংশীদাৰিত্ব বুজাবুজি চুক্তিত স্বাক্ষৰক আদৰণি জনোৱাৰ জৰিয়তে গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ ভেটি হিচাপে বিশ্বাসযোগ্য অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ অংশীদাৰী দায়বদ্ধতা পুনৰ প্ৰতিফলিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলে উদ্যোগৰ পৰা উদ্যোগলৈ অংশীদাৰিত্বকে ধৰি মহাকাশ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। নেতাসকলে কোকোছ কিলিং দ্বীপপুঞ্জত এটা অস্থায়ী মহাকাশ ট্ৰেকিং টাৰ্মিনেল আৰম্ভ কৰাকে ধৰি ভাৰতৰ গগনযান মানৱ মহাকাশ উৰণ কাৰ্যসূচীৰ বাবে অষ্ট্ৰেলিয়াৰ নিৰন্তৰ সমৰ্থনক আদৰণি জনোৱাৰ লগতে ভাৰতীয় মহাকাশ গৱেষণা সংস্থা (ইছৰো) আৰু অষ্ট্ৰেলিয়ান মহাকাশ সংস্থা (এএছএ) ৰ মাজত সহযোগিতা অধিক গভীৰ কৰাৰ আশা প্ৰকাশ কৰে।
অষ্ট্ৰেলিয়াই পাৰমাণৱিক যোগানকাৰী গোটত ভাৰতৰ সদস্যপদৰ বাবে নিজৰ শক্তিশালী সমৰ্থনৰ কথা পুনৰ দোহাৰাৰ লগতে অষ্ট্ৰেলিয়া-ভাৰত পাৰমাণৱিক সহযোগিতা চুক্তিৰ আধাৰত দুয়ো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থা চূড়ান্ত কৰা আৰু স্বাক্ষৰক আদৰণি জনায়, যাৰ ফলত ভাৰতলৈ দীৰ্ঘম্যাদী অষ্ট্ৰেলিয়াৰ ইউৰেনিয়াম ৰপ্তানি বিশেষভাৱে শান্তিপূৰ্ণ উদ্দেশ্যৰ বাবে আৰু আইএইএ সুৰক্ষা ব্যৱস্থাৰ অধীনত সম্ভৱ হ’ব।
শিক্ষা, দক্ষতা আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত সংযোগ শক্তিশালী কৰা
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে এই অংশীদাৰিত্বৰ কেন্দ্ৰত জনসাধাৰণ থকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি উল্লেখ কৰে যে অষ্ট্ৰেলিয়াত থকা ভাৰতীয় সম্প্ৰদায় এতিয়া অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ বিদেশী নাগৰিকৰ গোট। নেতাসকলে অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰাণৱন্ত, বহুসাংস্কৃতিক সমাজত ভাৰতীয় অষ্ট্ৰেলিয়ান সম্প্ৰদায়ে পালন কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকৃতি দিয়াৰ লগতে অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা আৰু জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্ক গভীৰ কৰাৰ বাবে অষ্ট্ৰেলিয়া-ভাৰত সম্পৰ্ক কেন্দ্ৰৰ মৈত্ৰী অনুদানৰ বাবে ১০নিযুত ডলাৰৰ ঘোষণাক আদৰণি জনায়। নিয়মীয়া উচ্চ পৰ্যায়ৰ আৰু মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ সম্পৰ্কৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলে সংসদীয় সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ কথাও স্বীকাৰ কৰে, বিশেষকৈ অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সংসদত সংসদীয় ফ্ৰেণ্ডছ অৱ ইণ্ডিয়া গ্ৰুপৰ দৰে ভাৰতৰ লোকসভাত অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সৈতে সংসদীয় বন্ধুত্ব গোট স্থাপন কৰাৰ কথাও স্বীকাৰ কৰে। দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সংসদকে ধৰি গণতান্ত্ৰিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহত সহযোগিতা অব্যাহত ৰখা উচিত বুলি সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে শিক্ষা সহযোগিতাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি ভাৰতত চলি থকা অষ্ট্ৰেলিয়াৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ কেম্পাছৰ বৰ্ধিত সংখ্যা বা কাম কাজ চলাবলৈ অনুমোদিত হোৱা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সংখ্যাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰাৰ লগতে ভাৰতৰ বিশ্ববিদ্যালয় অনুদান আয়োগে (ইউ জি চি) বেংগালুৰুত ইয়াৰ কেম্পাছ স্থাপনৰ বাবে ফ্লিণ্ডাৰ্ছ বিশ্ববিদ্যালয়লৈ লেটাৰ অৱ ইন্টেন্ট (এল অ’ আই) জাৰি কৰা আৰু গুৰুগ্ৰামত ইয়াৰ কাম কাজ কাৰ্য্যকৰী কৰিবলৈ ভিক্টোৰিয়া বিশ্ববিদ্যালয়লৈ অনুমোদন পত্ৰ (এল অ’ এ) জাৰি কৰাৰ বিষয়টোক আদৰণি জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী আলবানিজে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে অষ্ট্ৰেলিয়াত থকা ভাৰতীয় শিক্ষাৰ্থীসকলক আদৰণি জনোৱাৰ উপৰি তেওঁলোক অষ্ট্ৰেলিয়াৰ শ্ৰেণীকোঠা, শিবিৰ আৰু সম্প্ৰদায়ৰ মূল্যৱান সদস্য। নেতাসকলে পশ্চিম অষ্ট্ৰেলিয়া চৰকাৰ আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ মাজত উৰিষ্যাৰ ভুৱনেশ্বৰত থকা ৰাষ্ট্ৰীয় দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানত বৃত্তিমূলক শিক্ষা আৰু প্ৰশিক্ষণ সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে খননৰ দক্ষতাৰ বাবে এক ৰাষ্ট্ৰীয় উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ স্থাপনত সহায় কৰাৰ বাবে হোৱা চুক্তিক আদৰণি জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে স্বীকাৰ কৰে যে ক্ৰীড়া কেৱল এক উমৈহতীয়া আৱেগতকৈ অধিক। ই আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদান যিয়ে বাণিজ্য, পৰ্যটন আৰু বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰাত অৰিহণা যোগায়। নেতাসকলে অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতে ব্ৰিছবেনত ২০৩২ চনৰ অলিম্পিক আৰু পেৰালিম্পিক আৰু আহমেদাবাদত ২০৩০ চনৰ কমনৱেলথ গেমছ আয়োজনৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাই থকাৰ সময়তে প্ৰধান ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাসমূহক সামৰি অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতৰ মাজত ক্ৰীড়া সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ বাবে ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়া ক্ৰীড়া সহযোগিতা পৰিকল্পনাক আদৰণি জনায়।
সাংস্কৃতিক সহযোগিতাৰ গুৰুত্ব আৰু সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ সুৰক্ষা তথা সংৰক্ষণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে ভাৰতত অনুষ্ঠিত প্ৰথম ৰাষ্ট্ৰৰ পূৰ্বপুৰুষৰ ঐতিহ্য স্বেচ্ছামূলক আৰু চৰ্তহীন প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ অগ্ৰগতি আৰু পৃথককৈ অষ্ট্ৰেলিয়াত ৰখা তেলেগু ঐতিহ্যসমূহৰ প্ৰত্যাৱৰ্তনক আদৰণি জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সংগ্ৰহ প্ৰতিষ্ঠানসমূহত অনুষ্ঠিত কেইবাটাও সাংস্কৃতিক শিল্পকৰ্ম স্বেচ্ছামূলকভাৱে ভাৰতলৈ ঘূৰাই অনাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী আলবানিজক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
এক শান্তিপূৰ্ণ, সুস্থিৰ আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ সংবৰ্ধন
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে এক মুক্ত আৰু নিয়মভিত্তিক ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ অংশীদাৰী দায়বদ্ধতাক পুনৰ নিশ্চিত কৰে। তেওঁলোকে বিশেষকৈ নৌ পৰিবহণ আৰু উৰণৰ স্বাধীনতাকে ধৰি সামুদ্ৰিক আইন সন্দৰ্ভত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সন্মিলন (ইউ এন চি এল অ’ এছ) আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ সৈতে সংগতি ৰাখি অধিকাৰ আৰু স্বাধীনতা প্ৰয়োগ কৰিবলৈ সক্ষম হোৱাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰাৰ লগতে বিবাদবোৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি শান্তিপূৰ্ণভাৱে সমাধান কৰাৰ পোষকতা কৰে। তেওঁলোকে স্থিতি সলনি কৰিবলৈ আৰু আঞ্চলিক শান্তি তথা সুস্থিৰতাক দুৰ্বল কৰিবলৈ যিকোনো অস্থিৰ বা একপক্ষীয় পদক্ষেপৰ তীব্ৰ বিৰোধিতা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে অংশীদাৰী প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ আঞ্চলিক আৰু বহুপাক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানৰ জৰিয়তে সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দোহাৰে। তেওঁলোকে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ বাবে ব্যৱহাৰিক আৰু দৃঢ় ফলাফল প্ৰদান কৰা অংশীদাৰিত্ব হিচাপে কোৱাডৰ গুৰুত্বৰ কথা পুনৰ দোহাৰে আৰু ২০২৬ চনৰ মে’ মাহত নতুন দিল্লীত কোৱাডৰ বৈদেশিক মন্ত্ৰীসকলে সন্মতি জনোৱা গুৰুত্বপূৰ্ণ ফলাফলসমূহক আদৰণি জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাত ভাৰত মহাসাগৰ ৰিম এছ’চিয়েশ্যন (আইঅ’ আৰএ) ৰ জৰিয়তে ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলত সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে আৰু আঞ্চলিক পদক্ষেপৰ অধীনত অব্যাহত সম্পৰ্কক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে জুন মাহত চেন্নাইৰ সামুদ্ৰিক উদ্ধাৰ সমন্বয় কেন্দ্ৰত (এম আৰ চি চি) অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতে যুটীয়াভাৱে পৰিচালনা কৰা আই অ আৰ এ সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ বাবে অনুসন্ধান আৰু উদ্ধাৰ প্ৰশিক্ষণক আদৰণি জনোৱাৰ উপৰি জুন মাহত পাৰ্থত সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তাৰ ওপৰত আই অ’ আৰ এ ৱৰ্কিং গ্ৰুপৰ ষষ্ঠখন বৈঠক আয়োজন কৰে। তেওঁলোকে ইণ্ডো-পেচিফিক অ’ চেন ইনিচিয়েটিভ (আই পি অ’ আই)ৰ অধীনত বৰ্তমানৰ সহযোগিতা কাৰ্যকলাপসমূহক আদৰণি জনায়। দুয়োগৰাকী নেতাই অষ্ট্ৰেলিয়া-ভাৰত-ইণ্ডোনেছিয়া ত্ৰিপাক্ষিক ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰৰ সজাগতা, সামুদ্ৰিক প্ৰদূষণ, নীল অৰ্থনীতি আৰু আঞ্চলিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ জৰিয়তে সুযোগ অন্বেষণকে ধৰি অধিক সহযোগিতাক আদৰণি জনায়।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপপুঞ্জ ফ'ৰাম (পিআইএফ) ৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰি প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ সামূহিক অগ্ৰাধিকাৰসমূহ প্ৰতিফলিত কৰা নীলা প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় মহাদেশৰ বাবে ইয়াৰ ২০৫০ ৰণনীতি আৰু অংশীদাৰিত্বৰ গুৰুত্বক স্বীকৃতি দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰী আলবানিজে ফ’ৰাম ফৰ ইণ্ডিয়া-পেচিফিক আইলেণ্ডছ কো-অপাৰেচন (এফআইপিআইচি) পৰিকাঠামোকে ধৰি প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপপুঞ্জৰ দেশসমূহলৈ উন্নয়নমূলক অংশীদাৰিত্ব সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ ভূমিকাক স্বীকৃতি দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে এচিয়ান কেন্দ্ৰীয়তা আৰু এচিয়ান নেতৃত্বাধীন আঞ্চলিক গাঁথনিৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ সমৰ্থন পুনৰ নিশ্চিত কৰাৰ লগতে এচিয়ান আউটলুক অন ইণ্ডো পেচিফিক (এওআইপি) ৰ ৰূপায়ণৰ বাবে অটল সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে মধ্য প্ৰাচ্যত পুনৰ উত্তেজনা বৃদ্ধি পোৱাত উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰি সকলো পক্ষক সংযম ৰক্ষা কৰিবলৈ, উত্তেজনা হ্ৰাস কৰিবলৈ আৰু অসামৰিক লোকৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ লগতে শক্তি যোগান আৰু বাণিজ্যৰ নিৰবিচ্ছিন্ন প্ৰবাহ নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে সংঘাতৰ এক শান্তিপূৰ্ণ আৰু স্থায়ী সমাধান প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ গুৰুত্ব আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন মানি চলাৰ কথা পুনৰ দোহাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে ইউক্ৰেইনৰ যুদ্ধৰ ওপৰতো মতামত প্ৰকাশ কৰি দুখজনক মানৱীয় পৰিণতিৰ ওপৰত উদ্বেগ ব্যক্ত কৰাৰ লগতে সংঘাতৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ বাবে আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে ম্যানমাৰৰ পৰিস্থিতি আৰু অঞ্চলটোত ইয়াৰ প্ৰভাৱক লৈ উদ্বিগ্নতা প্ৰকাশ কৰি পাঁচ দফাৰ সহমতকে ধৰি আছিয়ান নেতৃত্বাধীন প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ সমৰ্থন পুনৰ নিশ্চিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে সন্ত্ৰাসবাদ আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ সকলো ৰূপ তথা হিংসাত্মক উগ্ৰবাদক নিৰ্দ্বিধায় গৰিহণা দিয়ে। তেওঁলোকে সকলো দেশেই সন্ত্ৰাসবাদৰ ভাবুকিৰ বিৰুদ্ধে ব্যাপক আৰু স্থায়ীভাৱে প্ৰতিহত কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰাৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ ১২৬৭ নিষেধাজ্ঞা সমিতিৰ তালিকাভুক্ত সন্ত্ৰাসবাদী আৰু সন্ত্ৰাসবাদী সত্তা আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰক্সি, সংযুক্ত, পৃষ্ঠপোষক আৰু বিত্তীয় সাহায্যকে ধৰি বিশ্বজুৰি নিষিদ্ধ সন্ত্ৰাসবাদী আৰু সন্ত্ৰাসবাদী সত্তাৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ আহ্বান জনায়। সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ ফলপ্ৰসূভাৱে প্ৰতিহত কৰিবলৈ সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ প্ৰয়োজনীয়তাক প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে স্বীকাৰ কৰে। তেওঁলোকে সংশ্লিষ্ট অঞ্চলত সন্ত্ৰাসবাদী ভাবুকিৰ ওপৰত তথ্য বিনিময় বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়াৰ লগতে অনলাইন উগ্ৰবাদ, সন্ত্ৰাসবাদৰ বাবে অনুকূল হিংসাত্মক উগ্ৰবাদ আৰু সন্ত্ৰাসবাদী উদ্দেশ্যৰ বাবে নতুন তথা শেহতীয়া প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ প্ৰতিহত, সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় সাহায্য, জটিল আন্তঃগাঁথনি আৰু সামুদ্ৰিক ডমেইনৰ প্ৰতি ভাবুকিকে ধৰি উগ্ৰবাদক প্ৰতিহত কৰাৰ বাবে বৰ্ধিত সহযোগিতাৰ সুযোগ অন্বেষণ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে। পেহেলগাম আৰু বণ্ডী বিচত সংঘটিত হোৱা ভয়ানক আক্ৰমণকে ধৰি সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণক তেওঁলোকে পুনৰ গৰিহণা দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে সমসাময়িক ভূ-ৰাজনৈতিক বাস্তৱতাক ভালদৰে প্ৰতিফলিত কৰিবলৈ অধিক স্থায়ী আৰু অস্থায়ী প্ৰতিনিধিত্বকে ধৰি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ (ইউ এন এছ চি) জৰুৰী সংস্কাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। বহুপাক্ষিকতা আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘলৈ ভাৰতৰ দীৰ্ঘদিনীয়া অৱদানৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি অষ্ট্ৰেলিয়াই সংস্কাৰিত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদত স্থায়ী আসনৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰাৰ্থীত্বৰ প্ৰতি সমৰ্থন পুনৰ দোহাৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদত ইজনে সিজনৰ অস্থায়ী প্ৰাৰ্থীত্বৰ বাবে তেওঁলোকৰ পাৰস্পৰিক সমৰ্থন পুনৰ নিশ্চিত কৰে-২০২৮- কাৰ্যকালৰ বাবে ভাৰত আৰু ২০২৯-২০৩০ কাৰ্যকালৰ বাবে অষ্ট্ৰেলিয়া। তেওঁলোকে সংগঠনটোৰ দক্ষতা আৰু কাৰ্য্যকৰীতা বৃদ্ধিৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সংস্কাৰৰ ব্যাপক প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ অগ্ৰগতিৰ ওপৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে আৰু পাৰস্পৰিক লাভালাভৰ লগতে এক মুক্ত, মুকলি, নিয়ম-আধাৰিত, শান্তিপূৰ্ণ আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ বাবে ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰকাশ কৰে।