Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s Press Statement during the Joint Press Statement with the Prime Minister of Australia
09 JUL 2026 11:33AM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Albanese,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
I express my heartfelt gratitude to my friend Prime Minister Albanese for the warm welcome and gracious hospitality extended to me and my delegation in Melbourne.
His personal efforts and commitment have taken India–Australia relations to new heights and expanded the scope of our partnership. I commend him for his valuable contribution.
Friends,
India and Australia are
two vibrant democracies,
two multicultural societies,
and two important ocean powers.
These shared characteristics and our common worldview inspire us to continue moving forward with deep mutual trust. Our Comprehensive Strategic Partnership has witnessed unprecedented progress over the past few years. And today, the Third Annual Summit has added several new dimensions to our cooperation.
The Economic Cooperation and Trade Agreement signed in 2022 has continuously expanded the scope of our trade and investment. We have now decided to work expeditiously towards the Comprehensive Economic Cooperation Agreement (CECA), which will be balanced, ambitious, and a win-win for both countries. We will also move forward swiftly on the Bilateral Investment Treaty.
Our Renewable Energy Partnership is giving concrete shape to our efforts in clean energy and climate action. Under this partnership, we are placing special emphasis on investment, technology transfer, and industry-to-industry collaboration.
To support the PM Surya Ghar Yojana, we have jointly established the Rooftop Solar Training Academy in Gujarat. This academy will contribute to the capacity building of many women and youth.
In the field of nuclear energy, we have reached an important agreement today. This will open the pathway for uranium supply from Australia to India and provide new strength to our clean energy objectives.
Our cooperation in critical minerals is vital for our strategic security and clean energy transition. With this vision, today we launched the Australia–India Partnership on Cyber, Critical Technologies, and Supply Chains (AI-PACCTS). We will also work together on the Critical Minerals Corridor.
Friends,
The Indo-Pacific is not merely the confluence of two oceans. It is also a symbol of the shared aspirations of like-minded democracies such as India and Australia.
To enhance our cooperation in defence and security, today we have issued an important Joint Declaration. Through the India–Australia Defence Innovation Corridor, we will work towards connecting defence startups and industries.
Our Maritime Security Collaboration Roadmap will provide new strength to our shared efforts in the Indo-Pacific. We will also move forward together in areas such as shipbuilding, ship repair, and maintenance.
Friends,
Today, we also held extensive discussions on several regional and international issues.
India and Australia believe that terrorism is not a challenge for any one country alone, but a serious threat to the entire humanity. Therefore, our fight against terrorism is shared, our resolve is unwavering, and our cooperation continues to grow stronger.
We also believe that the resolution of the tensions and conflicts ongoing in various parts of the world is possible only through dialogue and diplomacy. Across the entire Indo-Pacific region, we will work together to further strengthen peace, stability, freedom of navigation, and the rules-based order.
Friends,
The most distinctive strength of our relationship is our people-to-people ties. People of Indian origin are making positive contributions to Australia’s economic and social life.
Australia has been a preferred destination for Indian students. The opening of Australian university campuses in India has added a new chapter to our knowledge partnership. We will continue our efforts to enhance exchanges between students, professionals, and tourists of both countries.
Friends,
Today, as we are in Melbourne, the sporting capital of the world, not talking about sports would be like not starting a cricket match after the toss!
Cricket is the unique diplomatic language of India-Australia relations. That is why our meetings also feel like cricket matches:
Agenda — focused like a One-Day match,
Decisions — as fast as a T20,
and our partnership — as long-lasting and deep as a Test match.
In the coming years, both countries will host major sporting events such as the Olympics and Commonwealth Games. This will not only enhance our sports cooperation but also create numerous opportunities for investment in sports infrastructure.
Friends,
The message from our discussions today has been clear: the India–Australia partnership is not only a partnership of the present, but also a partnership for the future. We will continue to move forward together on the foundation of our shared vision.
Prime Minister Albanese,
I once again express my gratitude for your friendship, your commitment, and the meaningful discussions we had today.
I, along with 1.4 billion Indians, look forward to welcoming you to India once again at the earliest opportunity.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে যৌথ প্ৰেছ বিবৃতিৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰেছ বিবৃতিৰ অসমীয়া অনুবাদ
09 JUL 2026 11:33AM by PIB Guwahati
মহামহিম, প্ৰধানমন্ত্ৰী আলবানিজ,
দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিনিধিবৃন্দ,
সংবাদমাধ্যমৰ বন্ধুসকল,
নমস্কাৰ!
মেলবৰ্ণত মোক আৰু মোৰ প্ৰতিনিধি দলক জনোৱা ভব্য আদৰণি আৰু আতিথ্যৰ বাবে মই মোৰ বন্ধু প্ৰধানমন্ত্ৰী আলবানিজক আন্তৰিক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
তেওঁৰ ব্যক্তিগত প্ৰচেষ্টা আৰু প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাই ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সম্পৰ্কক এক নতুন উচ্চতা আৰু ব্যাপকতা প্ৰদান কৰিছে। তেওঁৰ এই বহুমূলীয়া অৱদানৰ বাবে মই তেওঁক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়া দুয়োখনেই দুখন গতিশীল গণতন্ত্ৰ, দুখন বহু-সাংস্কৃতিক সমাজ আৰু দুখন গুৰুত্বপূৰ্ণ মহাসাগৰীয় শক্তি।
আমাৰ এই সাদৃশ্যসমূহ আৰু আমাৰ উমৈহতীয়া বিশ্বদৃষ্টিভংগীয়ে আমাক গভীৰ পাৰস্পৰিক বিশ্বাসেৰে নিৰন্তৰ আগবাঢ়ি যাবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। আমাৰ ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বই যোৱা কেইবছৰমানৰ ভিতৰত অভূতপূৰ্ব প্ৰগতি লাভ কৰিছে। আৰু আজিৰ তৃতীয় বাৰ্ষিক সন্মিলনৰ জৰিয়তে আমাৰ সহযোগিতাত বহু নতুন মাত্ৰা যোগ হৈছে।
২০২২ চনত স্বাক্ষৰিত অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা আৰু বাণিজ্য চুক্তিয়ে আমাৰ বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ পৰিসৰ ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি কৰিছে। এতিয়া আমি ব্যাপক অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা চুক্তি চমুকৈ 'চিকা'ৰ কাম দ্ৰুতগতিত আগবঢ়াই নিয়াৰ সিদ্ধান্ত লৈছোঁ, যাৰ ফলাফল দুয়োখন দেশৰ বাবে সন্তুলিত, অভিলাষী আৰু লাভজনক হ’ব। আমি দ্বিপাক্ষিক বিনিয়োগ চুক্তিকো দ্ৰুতগতিত আগবঢ়াই লৈ যাম।
আমাৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তি অংশীদাৰিত্বই স্বচ্ছ শক্তি আৰু জলবায়ু কাৰ্যসূচীৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ প্ৰচেষ্টাক ৰূপায়িত কৰিছে। ইয়াৰ অধীনত আমি বিনিয়োগ, প্ৰযুক্তি হস্তান্তৰ আৰু উদ্যোগসমূহৰ মাজৰ সহযোগিতাৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছোঁ।
'পিএম সূৰ্য ঘৰ যোজনা'ক সমৰ্থন কৰিবলৈ আমরা একেলগে গুজৰাটত 'ৰুফটপ ছ’লাৰ ট্ৰেনিং একাডেমী' স্থাপন কৰিছোঁ। এই একাডেমীখনে বহু মহিলা আৰু যুৱক-যুৱতীৰ দক্ষতা বিকাশত অৱদান যোগাব।
পাৰমাণৱিক শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আজি আমি এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছোঁ। ইয়াৰ ফলত অষ্ট্ৰেলিয়াৰ পৰা ভাৰতলৈ ইউৰেনিয়াম যোগানৰ পথ মুকলি হ’ব আৰু আমাৰ স্বচ্ছ শক্তিৰ লক্ষ্যই এক নতুন শক্তি লাভ কৰিব।
আমাৰ কৌশলগত নিৰাপত্তা আৰু স্বচ্ছ শক্তিৰ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই চিন্তাধাৰাৰে আজি আমি চাইবাৰ, গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তি আৰু যোগান শৃংখলৰ ওপৰত অষ্ট্ৰেলিয়া-ভাৰত অংশীদাৰিত্ব অৰ্থাৎ 'এআই-পেক্টছ'ৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছোঁ। আমি একেলগে গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ কৰিডৰৰ ওপৰতেও কাম কৰিম।
বন্ধুসকল,
ইণ্ডো-পেচিফিক কেৱল দুখন মহাসাগৰৰ মিলনস্থলেই নহয়। ই ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ দৰে সমমনোভাৱাপন্ন গণতন্ত্ৰৰ উমৈহতীয়া আকাংক্ষাৰো প্ৰতীক।
প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে আজি আমি এখন গুৰুত্বপূৰ্ণ যৌথ ঘোষণা পত্ৰ জাৰি কৰিছোঁ। ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়া ডিফেন্স ইনোভেশ্যন কৰিডৰৰ জৰিয়তে আমি প্ৰতিৰক্ষা ষ্টাৰ্টআপ আৰু উদ্যোগসমূহক সংযোগ কৰাৰ বাবে কাম কৰিম।
আমাৰ মেৰিটাইম ছিকিউৰিটি কলাবৰেশ্যন ৰোডমেপে ইণ্ডো-পেচিফিক অঞ্চলত আমাৰ উমৈহতীয়া প্ৰচেষ্টাক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব। আমি জাহাজ নিৰ্মাণ, জাহাজ মেৰামতি আৰু চোৱা-চিতাৰ ক্ষেত্ৰতেও একেলগে আগবাঢ়ি যাম।
বন্ধুসকল,
আজি আমি কেইবাটাও আঞ্চলিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিষয়ৰ ওপৰতো বিস্তাৰিতভাৱে আলোচনা কৰিলোঁ।
ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াই বিশ্বাস কৰে যে সন্ত্ৰাসবাদ কেৱল কোনো can এখন নিৰ্দিষ্ট দেশৰ বাবেই নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ মানৱতাৰ বাবে এক গুৰুতৰ প্ৰত্যাহ্বান। সেয়েহে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যুঁজো উমৈহতীয়া, আমাৰ সংকল্পও অটুট আৰু আমাৰ সহযোগিতাও ক্ৰমাগতভাৱে শক্তিশালী হৈ উঠিছে।
আমি এইটোও বিশ্বাস কৰোঁ যে বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত চলি থকা উত্তেজনা আৰু যুদ্ধৰ সমাধান কেৱল আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ দ্বাৰাহে সম্ভৱ। সমগ্ৰ ইণ্ডো-পেচিফিক অঞ্চলত আমি একেলগে শান্তি, সুস্থিৰতা, নৌচলাচলৰ স্বাধীনতা আৰু নিয়মভিত্তিক ব্যৱস্থাক অধিক শক্তিশালী কৰিম।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সম্পৰ্কৰ আটাইতকৈ অনন্য শক্তি হৈছে আমাৰ জনসাধাৰণৰ মাজৰ পাৰস্পৰিক সম্পৰ্ক। ভাৰতীয় বংশোদ্ভৱ লোকসকলে অষ্ট্ৰেলিয়াৰ অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক জীৱনত ইতিবাচক অৱদান আগবঢ়াই আহিছে।
অষ্ট্ৰেলিয়া ভাৰতীয় শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে এক প্ৰিয় গন্তব্যস্থান হৈ আহিছে। ভাৰতত অষ্ট্ৰেলিয়াৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ কেম্পাছ খোল খাই আমাৰ জ্ঞানৰ অংশীদাৰিত্বত এক নতুন অধ্যায়ৰ সূচনা হৈছে। আমি দুয়োখন দেশৰ শিক্ষাৰ্থী, বৃত্তিজীৱী আৰু পৰ্যটকৰ মাজত আদান-প্ৰদান বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিম।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া আমি বিশ্বৰ ক্ৰীড়া ৰাজধানী মেলবৰ্ণত আছোঁ, তেতিয়া ক্ৰীড়াৰ কথা উল্লেখ নকৰাটো ক্ৰিকেটত টছ কৰাৰ পিছত মেচখন আৰম্ভই নকৰাৰ দৰেই হ’ব!
ক্ৰীড়া, বিশেষকৈ ক্ৰিকেট হৈছে ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সম্পৰ্কৰ নিজা এক কূটনৈতিক ভাষা। সেয়েহে আমাৰ বৈঠকবোৰও ক্ৰিকেটৰ দৰেই লাগে:
কাৰ্যসূচী - এদিনীয়া ক্ৰিকেটৰ দৰে সুনিৰ্দিষ্ট,
সিদ্ধান্তসমূহ - টি-২০ৰ দৰে দ্ৰুত,
আৰু অংশীদাৰিত্ব - টেষ্ট মেচৰ দৰে দীঘলীয়া আৰু গভীৰ।
অনাগত বছৰবোৰত দুয়োখন দেশতে অলিম্পিক আৰু কমনৱেলথ গেমছৰ দৰে ডাঙৰ ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ ক্ৰীড়া সহযোগিতা বৃদ্ধি পোৱাৰ লগতে ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনিত বিনিয়োগৰো কেইবাটাও সম্ভাৱনা সৃষ্টি হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ আলোচনাৰ মূল ভাব স্পষ্ট: ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ অংশীদাৰিত্ব কেৱল বৰ্তমানৰ বাবেই নহয়, ই ভৱিষ্যতৰো অংশীদাৰিত্ব। আমি আমাৰ উমৈহতীয়া দৃষ্টিভংগীৰে একেলগে আগবাঢ়ি যাম।
প্ৰধানমন্ত্ৰী আলবানিজ,
আপোনাৰ বন্ধুত্ব, আপোনাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু আজিৰ সাৰ্থক আলোচনাৰ বাবে মই আপোনাক পুনৰ এবাৰ ধন্যবাদ জানাইছোঁ।
মই আৰু ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ই অতি শীঘ্ৰে আপোনাক ভাৰতত পুনৰ এবাৰ আদৰিবলৈ পালে আনন্দিত হ’ম।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।