Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s Press Statement during the Joint Press Statement with the Prime Minister of Australia
09 JUL 2026 11:33AM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Albanese,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
I express my heartfelt gratitude to my friend Prime Minister Albanese for the warm welcome and gracious hospitality extended to me and my delegation in Melbourne.
His personal efforts and commitment have taken India–Australia relations to new heights and expanded the scope of our partnership. I commend him for his valuable contribution.
Friends,
India and Australia are
two vibrant democracies,
two multicultural societies,
and two important ocean powers.
These shared characteristics and our common worldview inspire us to continue moving forward with deep mutual trust. Our Comprehensive Strategic Partnership has witnessed unprecedented progress over the past few years. And today, the Third Annual Summit has added several new dimensions to our cooperation.
The Economic Cooperation and Trade Agreement signed in 2022 has continuously expanded the scope of our trade and investment. We have now decided to work expeditiously towards the Comprehensive Economic Cooperation Agreement (CECA), which will be balanced, ambitious, and a win-win for both countries. We will also move forward swiftly on the Bilateral Investment Treaty.
Our Renewable Energy Partnership is giving concrete shape to our efforts in clean energy and climate action. Under this partnership, we are placing special emphasis on investment, technology transfer, and industry-to-industry collaboration.
To support the PM Surya Ghar Yojana, we have jointly established the Rooftop Solar Training Academy in Gujarat. This academy will contribute to the capacity building of many women and youth.
In the field of nuclear energy, we have reached an important agreement today. This will open the pathway for uranium supply from Australia to India and provide new strength to our clean energy objectives.
Our cooperation in critical minerals is vital for our strategic security and clean energy transition. With this vision, today we launched the Australia–India Partnership on Cyber, Critical Technologies, and Supply Chains (AI-PACCTS). We will also work together on the Critical Minerals Corridor.
Friends,
The Indo-Pacific is not merely the confluence of two oceans. It is also a symbol of the shared aspirations of like-minded democracies such as India and Australia.
To enhance our cooperation in defence and security, today we have issued an important Joint Declaration. Through the India–Australia Defence Innovation Corridor, we will work towards connecting defence startups and industries.
Our Maritime Security Collaboration Roadmap will provide new strength to our shared efforts in the Indo-Pacific. We will also move forward together in areas such as shipbuilding, ship repair, and maintenance.
Friends,
Today, we also held extensive discussions on several regional and international issues.
India and Australia believe that terrorism is not a challenge for any one country alone, but a serious threat to the entire humanity. Therefore, our fight against terrorism is shared, our resolve is unwavering, and our cooperation continues to grow stronger.
We also believe that the resolution of the tensions and conflicts ongoing in various parts of the world is possible only through dialogue and diplomacy. Across the entire Indo-Pacific region, we will work together to further strengthen peace, stability, freedom of navigation, and the rules-based order.
Friends,
The most distinctive strength of our relationship is our people-to-people ties. People of Indian origin are making positive contributions to Australia’s economic and social life.
Australia has been a preferred destination for Indian students. The opening of Australian university campuses in India has added a new chapter to our knowledge partnership. We will continue our efforts to enhance exchanges between students, professionals, and tourists of both countries.
Friends,
Today, as we are in Melbourne, the sporting capital of the world, not talking about sports would be like not starting a cricket match after the toss!
Cricket is the unique diplomatic language of India-Australia relations. That is why our meetings also feel like cricket matches:
Agenda — focused like a One-Day match,
Decisions — as fast as a T20,
and our partnership — as long-lasting and deep as a Test match.
In the coming years, both countries will host major sporting events such as the Olympics and Commonwealth Games. This will not only enhance our sports cooperation but also create numerous opportunities for investment in sports infrastructure.
Friends,
The message from our discussions today has been clear: the India–Australia partnership is not only a partnership of the present, but also a partnership for the future. We will continue to move forward together on the foundation of our shared vision.
Prime Minister Albanese,
I once again express my gratitude for your friendship, your commitment, and the meaningful discussions we had today.
I, along with 1.4 billion Indians, look forward to welcoming you to India once again at the earliest opportunity.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ওস্ত্রেলিয়াগী প্রধান মন্ত্রীগা লোয়ননা জোইন্ত প্রেশ স্তেতমেন্তকি মতমদা প্রধান মন্ত্রীগী প্রেশ স্তেতমেন্তকি ৱারোল
09 JUL 2026 11:33AM by PIB Imphal
ইয়োর এক্সেলেন্সী, প্রধান মন্ত্রী এলবানিসী,
লৈবাক অনিমক্কি মীহুৎশিং,
মীদিয়াদগী ইচিল-ইনাওশিং,
খুরুমজরি !
ঐহাকি মরুপ ঐহাক অমসুং ঐহাক্কি মীহুৎ কাঙবুবু অঙকপা মওংদা মেলবোরন্দা তরাম্না ওকপিখিবা অমসুং নিংথিনা থৌগল তৌবিখিবগীদমক ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী অলবানিজবু থম্মো শেঙনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি ।
মহাক্না লন্নাই ওইবা হোৎনজবা অমসুং ৱাশক অদুনা ভারত-ওস্ত্রেলিয়াগী মরি অসি অনৌবা অৱাংবা পন্দোল অমসুং পাক-চাওবা মওং অমদা পুখৎলে। মহাক্কী মমল য়াম্লবা কন্ত্রিব্যুসনগীদমক ঐহাক্না মহাক্কী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়া
অসি থৱাই য়াওবা গনতন্ত্র অনিনি,
মল্তি-কলচরেল সোসাইতি অনি,
অমসুং মরুওইবা শমুদ্রগী শক্তি অনিনি।
ঐখোয়গী মান্নবশিং অসিনা, অমসুং ঐখোয়গী কমন ৱার্ল্দ ভিয়ু অসিনা ঐখোয়দা অচেৎপা অমগা অমগা থাজবগা লোয়ননা মখা তানা মাংলোমদা চঙশিন্নবা ইথিল পিরি। ঐখোয়গী কম্প্রেহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরশিপ অসিনা হৌখিবা চহি খরসিদা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা অহোঙবা পুরক্লে। অদুগা ঙসি অহুমসুবা এন্যুএল শমীৎ অসিনা ঐখোয়গী তেংবাং পিনবদা অনৌবা দাইমেন্সন কয়া অমা হাপচিল্লে।
২০২২দা খুৎয়েক পিনখিবা ইকোনোমিক কোওপরেসন অমসুং ত্রেদা এগ্রীমেন্তনা ঐখোয়গী ত্রেদা অমসুং ইনভেস্তমেন্তকি স্কোপ অসি লেপ্তনা পাকথোক চাওথোকহল্লে। হৌজিক ঐখোয়না কম্প্রেহেন্সিব ইকোনোমিক কোওপরেসন এগ্রীমেন্ত (শি.আই.শি.এ.)দা থবক য়াংনা পায়খৎনবা ৱারেপ লৌরে, মসিনা লৈবাক অনিমক্কি ওইনা বেলেন্স ওইবা, এম্বিসিয়স ওইবা অমসুং ৱান-ৱিন ওইগনি। বাইলেতরেল ইনভেস্তমেন্ত ত্রীতিগী মতাংদসু ঐখোয়না খোঙজেল য়াংনা মাংলোমদা চঙশিনগনি ।
ঐখোয়গী রিন্যুএবল ইনর্জি পার্ত্নরশিপ অসিনা ক্লিন ইনর্জি অমসুং ক্লাইমেৎ এক্সনদা ঐখোয়না হোৎনরিবশিংদা অকক্নবা মওং অমা পিরি। মসিগী মখাদা ঐখোয়না ইনভেস্তমেন্ত, তেক্নোলোজি ত্রান্সফর, অমসুং ইন্দস্ত্রি-তু-ইন্দস্ত্রি কোলাবোরেসন্দা অখন্নবা মীৎয়েং চংলি।
পি.এ.ম সুর্য় ঘর য়োজনাদা শৌগৎনবা ঐখোয়না পুন্না গুজরাত্তা রুফতোপ সোলর ত্রেনিং একাদেমী অমা লিংখৎলে। মসিগী একাদেমী অসিনা নুপী অমসুং নহা কয়াগী কেপাসিতি বিল্দিংদা মতেং পাংগনি।
ঙসি ঐখোয়না ন্যুক্লিয়র ইনর্জিগী লমদা মরুওইবা য়ানচে অমা খুৎয়েক পিনরে। মসিনা ওস্ত্রেলিয়াদগী ভারত্তা য়ুরেনিয়ম সপ্লাই তৌবগী লম্বি য়াৎলগনি অমসুং ঐখোয়গী ক্লিন ইনর্জিগী পান্দমশিংদা অনৌবা ইনোৎ অমা পিরগনি।
মরুওইবা মীনরেলশিংদা ঐখোয়গী তেংবাং পিনবা অসি ঐখোয়গী স্ত্রেতেজিক সেক্যুরিতি অমসুং ক্লিন ইনর্জি ত্রাঞ্জিসনগীদমক য়াম্না মরু ওই। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঙসি ঐখোয়না সাইবর, ক্রিতিকেল তেক্নোলোজিশিং, অমসুং সপ্লাই চেনশিং (এ.আই.-পেক্তাশ)গী মতাংদা ওস্ত্রেলিয়া-ইন্দিয়া পার্ত্নরশিপ হৌদোকখ্রে। ঐখোয়না ক্রিকেল মীনরেল কোরিদোরদসু পুন্না থবক তৌমীন্নগনি।
মরুপশিং,
ইন্দো-পেসিফিক অসি শমুদ্র অনিগী মরক্তা লৈবা মফম অদু খক্তা নত্তে। মসিনা ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগুম্বা ৱাখল মান্নবা গনতন্ত্রশিংগী সেয়র তৌরবা এসপিরেসনশিংগী মমী অমসু ওইরি।
ঙসি ঐখোয়না দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতিদা তেংবাং পিনবা হেঙ্গৎহন্নবা মরুওইবা জোইন্ত দিক্লেরেসন অমা পুথোকখ্রে। ইন্দিয়া-ওস্ত্রেলিয়া দিফেন্স ইনোবেসন কোরিদোরগী খুত্থাদা দিফেন্স শ্তারতঅপশিং অমসুং ইন্দস্ত্রিশিংগা শম্নহন্নবা ঐখোয়না থবক তৌগনি।
ঐখোয়গী মেরিতাইম সেক্যুরিতি কোলাবোরেসন রোদমেপ অসিনা ইন্দো-পেসিফিক্তা ঐখোয়না পুন্না হোৎনমীন্নরিবা অসিদাা অনৌবা ইনোৎ অমা পিরগনি। ঐখোয়না জহাজ শাবা, জহাজ শেমজিনবা, অমসুং সেন্নবগী থবকশিংদসু পুন্না মাংলোমদা চঙশিনগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না রিজনেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ইসু কয়া অমসু অকুপ্পা মরোলদা খন্নখি।
ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়ানা তেরোরিজম অসি লৈবাক অমদা খক্তদা নত্তনা মীওইবা জাতি পুম্নমক্তা অচৌবা শিংনবা অমা ওইরি হায়বা খঙই। মরম অদুনা তেরোরিজমগী মায়োক্তা ঐখোয়গী লানফম অসি শরুক য়ামিন্নরি, ঐখোয়গী ৱারেপ অসি লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি, অমসুং ঐখোয়গী তেংবাং পিনবা অসি লেপ্তনা মপাঙ্গল কনখৎলক্লি।
ঐখোয়না মসিমসু থাজৈ মদুদি ৱারি শানবা অমসুং দিপ্লোমেসি অসি মালেমগী মফম কয়াদা হৌজিক চত্থরিবা টেনসন অমসুং ৱারশিং লোয়শিন্নবা অমত্তা ঙাইরবা পাম্বৈনি। ঐখোয় পুন্না ইন্দো-পেসিফিক লমদম পুম্বদা শান্তি, তংদু লৈতাবা, নেভিগেসনগী নীংতম্বা, অমসুং রুলশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ওর্দর অসি অমুক্কা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী মরি অসিগী খ্বাইদগী তোপ তোপ্পা পাঙ্গলদি ঐখোয়গী মীচম মীয়ামগী মরি অসিনি। ভারত মচাশিংনা ওস্ত্রেলিয়াগী ইকোনোমিক অমসুং সোসিয়েল লাইফতা অফবা কন্ত্রিব্যুসনশিং পিরি।
ওস্ত্রেলিয়া অসি ভারতকি মহৈরোয়শিংগী য়াম্না পাম্নবা মফম অমা ওইদুনা লাক্লি। ভারত্তা ওস্ত্রেলিয়াগী য়ুনিভর্সিতি কেম্পসশিং হাংদোকপনা ঐখোয়গী নোলেজ পার্ত্নরশিপতা অনৌবা চেপ্তর অমা হাপচিল্লে। ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরক্তা মহৈরোয়শিং, প্রোফেস্নেলশিং, অমসুং লমকোয়বশিংগী মরক্তা এক্সচেঞ্জ তৌবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না মখা তানা হোৎনগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না মালেমগী স্পোর্তিং কেপিতেল অসি মেলবোরন্দনিং অদুনা শান্ন-খোৎনবগী মতাংদা ৱারি শাবা ঙমদবা অসি ক্রিকেত্তা তোশ তৌরবা মতুংদা ক্রিকেৎকি মেচ হৌদবগুম ওইরনি!
ক্রিকেৎ অসি ভারত-ওস্ত্রেলিয়াগী মরিগী দিপ্লোমেতিক লোলনি। মরম অসিনা ঐখোয়গী মীফমশিং অসিসু ক্রিকেৎকুম্বনি:
এজেন্দা-ৱান দেগুম্বদা ফোকস তৌরবা,
ৱারেপশিং-তি-২০গী মেচকুম্না য়াংই,
অমসুং পার্ত্নরশিপ অসি তেস্ত মেচ অমগুম শাংলবা অমসুং য়াম্না লুবা অমনি।
লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা লৈবাক অনিমক্না ওলেম্পিক্স অমসুং কমনৱেল্থ গেমসকুম্বা অচৌবা শান্ন-খোৎনবগী থৌরমশিং পাঙথোক্কনি। মসিনা ঐখোয়গী শান্ন-খোৎনবগী মতেং পিনবা হেনগৎহনবতা নত্তনা শান্ন-খোৎনবগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেল থাদবগী খুদোংচাবা কয়া অমা হাংদোক্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়গী খন্ন-নৈনবাগী ৱাফম অসি ময়েক সেংলে: ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী মরক্তা লৈরিবা পার্ত্নরশিপ অসি হৌজিক্কী ওইনা পার্ত্নরশিপ খক্তা নত্তনা তুংগীদমক্তসু পার্ত্নরশিপ অমনি। ঐখোয়গী সেয়র তৌরবা মীৎয়েংদা ঐখোয় পুন্না মাংলোমদা চঙশিনগনি।
প্রধান মন্ত্রী এলবানিসী,
অদোমগী মরুপ-মপাং ওইবগী মরি, অদোমগী কমীৎমেন্ত অমসুং ঙসিগী মহৈ য়াল্লবা খন্ন-নৈনবাগীদমক ঐহাক্না অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ঐহাক অমসুং ভারত মচা করোর ১৪0 না অদোম্বু অথুবা মতমদা ভারত্তা অমুক হন্না তরাম্না ওকচবদা নুংঙাইজগনি ।
অদোম্বু য়াম্না থাগৎচরি।