Ministry of Information & Broadcasting
NFDC–NFAI's Archival Preservation Brings Malayalam Classic "Kireedam" Back to the Big Screen in 4K
09 JUL 2026 12:41PM by PIB Mumbai
:Mumbai / Pune
Malayalam cinema classic Kireedam will return to theatres in India and overseas on July 10, 2026 in a restored 4K version with Dolby Atmos sound. The restoration has been carried out by the National Film Development Corporation–National Film Archive of India (NFDC–NFAI). The restored film is being presented by NFDC in association with Seven Arts International Ltd. and distributed by Hyzin Global Ventures.
The restoration highlights the importance of preserving India’s film heritage. The original camera negative of the 1989 film had deteriorated and could not be used. However, the National Film Archive of India had preserved a 35mm release print for more than 30 years. This archival print became the basis for the 4K restoration.
Directed by Siby Malayil and written by A. K. Lohithadas, Kireedam stars Mohanlal as Sethumadhavan and Thilakan as Head Constable Achuthan Nair. The film is regarded as one of the finest works in Malayalam cinema.
The restoration included high-resolution scanning, digital image restoration and colour grading under the supervision of cinematographer S. Kumar and director Siby Malayil. The film has also been remastered with Dolby Atmos sound. The theatrical version was completed by Prasad Corporation in association with Hy Studioz, with Boney Assanar serving as Creative Visionary Head.
Managing Director, NFDC, Prakash Magdum said the film could return to audiences because a release print had been preserved for decades. He said the restoration reflects NFDC–NFAI’s commitment to preserving India’s cinematic heritage.
Director Siby Malayil thanked NFDC–NFAI for preserving the print and restoring the film under the National Film Heritage Mission. He expressed hope that both longtime admirers and new audiences would enjoy the restored version on the big screen.
The restored film had its world premiere at the 55th International Film Festival of India, where it received an enthusiastic response from audiences and filmmakers.
NFDC–NFAI continues to advance the Government of India's vision of preserving, restoring and promoting the country's rich audiovisual heritage. Through scientific preservation, digitisation and restoration, the organisation is ensuring that irreplaceable cinematic works remain accessible for future generations while reconnecting timeless classics with contemporary audiences on the big screen.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
এনএফডিচি–এনএফএআইৰ আৰ্কাইভ সংৰক্ষণ প্ৰচেষ্টাত ৪কে সংস্কৰণত পুনৰ ডাঙৰ পৰ্দালৈ ঘূৰি আহিছে মালয়ালমৰ কালজয়ী চলচ্চিত্ৰ ‘কিৰীডম’
09 JUL 2026 12:41PM by PIB Guwahati
:মুম্বাই/পুনে
মালয়ালম চলচ্চিত্ৰৰ কালজয়ী সৃষ্টি ‘কিৰীডম’ ২০২৬ চনৰ ১০ জুলাইত ভাৰত আৰু বিদেশৰ প্ৰেক্ষাগৃহসমূহত ৪কে পুনৰুদ্ধাৰকৃত সংস্কৰণ আৰু ডলবি এটমছ শব্দ প্ৰযুক্তিৰ সৈতে পুনৰ মুক্তি লাভ কৰিব। এই পুনৰুদ্ধাৰ কাৰ্য সম্পন্ন কৰিছে ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ উন্নয়ন নিগম–ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ আৰ্কাইভ অৱ ইণ্ডিয়াই (এনএফডিচি–এনএফএআই)। পুনৰুদ্ধাৰকৃত চলচ্চিত্ৰখন এনএফডিচিয়ে চেভেন আৰ্টছ ইণ্টাৰনেশ্যনেল লিমিটেডৰ সহযোগত উপস্থাপন কৰিছে আৰু হাইজিন গ্ল’বেল ভেঞ্চাৰ্ছে ইয়াৰ বিতৰণৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছে।
এই পুনৰুদ্ধাৰ প্ৰচেষ্টাই ভাৰতৰ চলচ্চিত্ৰ ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ গুৰুত্বক পুনৰ উজ্জ্বলভাৱে প্ৰতিফলিত কৰিছে। ১৯৮৯ চনত নিৰ্মিত এই চলচ্চিত্ৰখনৰ মূল কেমেৰা নেগেটিভ সময়ৰ লগে লগে ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈ পৰাত পুনৰুদ্ধাৰৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা অৱস্থাত নাছিল। কিন্তু ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ আৰ্কাইভ অৱ ইণ্ডিয়াই ৩৫ মিলিমিটাৰ মুক্তিপ্ৰাপ্ত প্ৰিণ্টটো ৩০ বছৰতকৈ অধিক সময় ধৰি সযতনে সংৰক্ষণ কৰি ৰাখিছিল। সেই আৰ্কাইভ প্ৰিণ্টটোৱেই ৪কে পুনৰুদ্ধাৰৰ মূল আধাৰ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে।
চিবি মালয়িলে পৰিচালনা কৰা আৰু একে লোহিতদাসে চিত্ৰনাট্য ৰচনা কৰা ‘কিৰীডম’ চলচ্চিত্ৰত মোহনলালে শেঠুমাধৱন আৰু থিলকনে হেড কনষ্টেবল আচ্যুতন নায়াৰৰ চৰিত্ৰত অভিনয় কৰিছে। এই চলচ্চিত্ৰখন মালয়ালম চলচ্চিত্ৰ জগতৰ অন্যতম শ্ৰেষ্ঠ সৃষ্টিৰূপে পৰিগণিত।
পুনৰুদ্ধাৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ অন্তৰ্গত আছিল উচ্চ-ৰিজ’লিউশ্যন স্কেনিং, ডিজিটেল চিত্ৰ পুনৰুদ্ধাৰ আৰু চিত্ৰগ্ৰহণ সঞ্চালক এছ. কুমাৰ আৰু পৰিচালক চিবি মালয়িলৰ তত্ত্বাৱধানত ৰং সামঞ্জস্যকৰণ। চলচ্চিত্ৰখন ডলবি এটমছ শব্দ প্ৰযুক্তিৰ সৈতে পুনৰ শব্দায়িত কৰা হৈছে। হাইজ ষ্টুডিঅ’জৰ সহযোগত প্ৰসাদ কৰ্প’ৰেশ্যনে প্ৰেক্ষাগৃহত প্ৰদৰ্শনৰ উপযোগী সংস্কৰণটো সম্পূৰ্ণ কৰে। এই প্ৰক্ৰিয়াত বনী আছানাৰে সৃষ্টিশীল দৃষ্টিভংগীৰ মুখ্য হিচাপে দায়িত্ব পালন কৰে।
এনএফডিচিৰ পৰিচালন সঞ্চালক প্ৰকাশ মাগডুমে কয় যে দশকজুৰি মুক্তিপ্ৰাপ্ত প্ৰিণ্টটো সংৰক্ষণ কৰি ৰখাৰ ফলতেই এই চলচ্চিত্ৰখন পুনৰ দৰ্শকৰ ওচৰলৈ ঘূৰি আহিব পাৰিছে। তেওঁ কয় যে এই পুনৰুদ্ধাৰ কাৰ্যই ভাৰতৰ চলচ্চিত্ৰ ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত এনএফডিচি–এনএফএআইৰ অটল প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰতিফলন ঘটায়।
পৰিচালক চিবি মালয়িলে ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ ঐতিহ্য অভিযানৰ অধীনত প্ৰিণ্টটো সংৰক্ষণ কৰি চলচ্চিত্ৰখন পুনৰুদ্ধাৰ কৰাৰ বাবে এনএফডিচি–এনএফএআইক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে যে বহুদিনৰ অনুৰাগীৰ লগতে নতুন প্ৰজন্মৰ দৰ্শকসকলেও ডাঙৰ পৰ্দাত এই পুনৰুদ্ধাৰকৃত সংস্কৰণ উপভোগ কৰিব।
পুনৰুদ্ধাৰকৃত চলচ্চিত্ৰখনৰ বিশ্বপ্ৰথম প্ৰদৰ্শনী ৫৫ সংখ্যক ভাৰতীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত অনুষ্ঠিত হৈছিল, য’ত দৰ্শক আৰু চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ পৰা অভূতপূৰ্ব সঁহাৰি লাভ কৰিছিল।
এনএফডিচি–এনএফএআইয়ে ভাৰত চৰকাৰৰ দেশৰ সমৃদ্ধ দৃশ্য-শ্ৰব্য ঐতিহ্য সংৰক্ষণ, পুনৰুদ্ধাৰ আৰু প্ৰচাৰৰ দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে কাম কৰি আছে। বৈজ্ঞানিক সংৰক্ষণ, ডিজিটেলকৰণ আৰু পুনৰুদ্ধাৰৰ জৰিয়তে সংস্থাটোৱে অপূৰণীয় চলচ্চিত্ৰসমূহ ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ বাবে সংৰক্ষিত কৰি ৰখাৰ লগতে কালজয়ী ক্লাছিক চলচ্চিত্ৰসমূহক পুনৰ সমসাময়িক দৰ্শকৰ ওচৰলৈ ডাঙৰ পৰ্দাত ঘূৰাই আনিবলৈ সক্ষম হৈছে।