Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's address at a community event in Australia
09 JUL 2026 6:36PM by PIB Delhi
I would like to begin by acknowledging the traditional owners of the land on which we meet and I pay my respects to their elders past, present and emerging.
Vanakkam Melbourne
Namaskaar mates!
How are you all doing?
Kem chho?
This show is houseful, it’s a blockbuster.
Before I begin my speech, I request all of you to switch on your mobile phone flashlights and join me in honoring the Premier of Victoria and my friend, the Prime Minister.
Friends,
Before this, I had met you twice in Sydney. I, too, was looking forward to meeting the people of Melbourne. So, I thought that this time, I would enjoy a cup of flat white coffee with the people of Melbourne.
Friends,
The energy with which all of you—and our Aussie friends—have welcomed us is truly amazing. In a way, Melbourne has stolen the show.
Friends,
I am also grateful to my friend, a friend of India, Prime Minister Anthony Albanese. You were with us in Sydney, and today you are here again in Melbourne, among the Indian community. In a way, it feels like we've come full circle.
Ahmedabad, home to the world's largest cricket stadium, and Melbourne, home to its iconic stadium—we are connected in more ways than one. Friends, we have all seen that whenever Prime Minister Albanese speaks, he wins the hearts and minds of Indians. You created quite a buzz in Sydney, and you've done it again here in Melbourne.
I also express my gratitude to the Premier of Victoria for her energetic remarks and for the warmth and affection she expressed towards India.
Friends,
When I visited Australia in 2014, it was after a gap of 28 years that an Indian Prime Minister had come here. And you may recall that I had then said that you would never have to wait another 28 years for such a visit.
Over the past 12 years, this is my third visit to Australia—in other words, I've scored a hat-trick this time. This reflects the remarkable heights that India–Australia relations have reached. And do you know who deserves the biggest credit for this? Not Modi. The credit goes to all of you, my friends to the Indian diaspora.
Friends,
They say that Melbourne lets you experience all four seasons in a single day. But the Indian community has made it even more vibrant with its rich cultural colours.
Here in Melbourne and its surrounding areas, there are many places and markets that are filled with the spirit of India. Some call them Little India, while others call them Mini India. Whatever the name, they are all infused with the colours of Indian culture.
Someone recently showed me a video of one such market. The video mentioned that there are always great sales going on there. And people get so caught up in the shopping frenzy. Even if they're not in the mood to shop, they somehow end up buying something anyway. Am I right?
Friends,
Many of you came to Australia for the first time, while many others were born here. Generations may have changed, but the spirit of Indianness within you has always remained alive. I'm sure many of you have at least two time zones running in your homes. Here, children return from school according to Australian time, while grandparents in India are eagerly waiting for a video call. Here it's the weekend, and in India you're watching a family wedding being live-streamed. The distance may be thousands of kilometers, but your daily routine is still deeply connected to India. And while maintaining that bond, all of you are contributing wholeheartedly to Australia's growth and progress. I am proud of each one of you.
Friends,
That's who we Indians are. Just like sugar dissolves in milk and makes it sweeter, we Indians spread love wherever we go.
The milk at home may be Australian, but the tea is Indian. The vegetables and lentils may come from Australia, but they're cooked with Indian spices.
Friends,
You may have heard that a new trend called 'Bhajan Clubbing' is becoming popular in India these days. It's being driven by our Gen Z. And I've heard that here in Australia too, your weekends are filled with faith and spirituality.
Somewhere, a family is hosting a Satyanarayan Katha; somewhere, prayers are being offered at a Gurudwara; elsewhere, children are performing Bhangra or Bharatanatyam; and somewhere else, a cricket tournament is in full swing.
And now, even the Indian Film Festival has become a part of Melbourne's cultural calendar. In just a few days, the Indian Film Festival will begin here in Melbourne. I extend my best wishes in advance for its successful celebration.
Friends,
All of you are contributing to Australia's growth through your hard work. But I know that one eye is always on India. You closely follow what's happening in India—its progress, its pace, and its achievements.
Friends,
The India of the 21st century is working with a clear goal—to become a developed nation. And the beauty of this journey is that the moment one dream is fulfilled, a new dream is born.
There was a time when we used to say, "One lamp lights another, until thousands shine together." Today, I say: “one dream leads to another, and soon thousands of dreams are born." Every time we achieve one goal, we set our sights on an even bigger one.
This is the India that believes: Grow More. Achieve More.
We are a nation of 1.4 billion aspirations. We are impatient to move forward, eager to achieve more. We are already the world's fastest-growing major economy, but we want to become one of the world's top three economies as soon as possible. Because our inspiration is simple: Grow More. Achieve More.
Friends,
You have seen it yourselves—India successfully landed Chandrayaan on the Moon's south pole, something no other country had achieved. But India did not stop there, because India believes: Grow More. Achieve More.
That's why, my friends, India is now preparing to send its Gaganyaan mission into space. We are also moving ahead with the goal of building our own space station.
Friends,
Just a few years ago, there were many questions about 5G technology in India. When would it be launched? How would it be rolled out? How long would it take? We began rolling out 5G at the end of 2022, and today, 99 percent of India's districts are covered by it. And I'm sure you'll be happy to know, my friends, that India is among the countries with the fastest 5G rollouts in the world.
Today, India has become the world's second-largest 5G market. And that's not all—India is now moving rapidly towards developing Made-in-India 6G technology. That's because we believe: Grow More. Achieve More.
Friends,
Over the past 12 years, metro rail networks have expanded to more than two dozen cities across India. Today, over 12.5 million people travel by metro every single day. India now has the world's third-largest metro rail network. But we Indians are not satisfied with that either. We believe: Grow More. Achieve More.
That is why we are rapidly expanding high-speed transit systems like the Namo Bharat Rapid Rail and semi-high-speed trains like Vande Bharat across the country.
Another example is the success of Make in India. Over the past 12 years, Make in India has grown into a global brand. Indian-made mobile phones and electronics are reaching markets around the world. Our automobiles and pharmaceutical products have expanded their global presence. And today, the world is witnessing the capability and credibility of India's defence platforms.
You also saw a demonstration of this during Operation SINDOOR. The explosions were at terrorist hideouts, but their impact echoed across the world. Did the decisive strikes on those terror camps make you feel proud?
Friends,
India doesn't want to stop there; India is saying, "Grow More, Achieve More." Therefore, today, a new manufacturing ecosystem is being developed in India, from chips to ships.
Friends,
The foundation of India's big dreams and bold aspirations is its people. It is the citizens of India We the People who give these dreams their energy. People First, or Nagrik Devo Bhava—'the citizen is paramount' has become the guiding principle of governance in today's India.
Let me give you an example. Until a few years ago, document attestation was a common requirement. Whether you wanted to apply for something or submit any official document, you first had to get it attested by a government officer.
People would stand in long queues early in the morning, just to prove that they were who they claimed to be. But for us, the citizen comes first. That is no longer the case. Today, for most purposes, self-attestation is all that's needed.
That journey of trust has now evolved into DigiLocker a digital platform where Indians can securely store their documents in digital form. With just one click, documents can be shared, verified, and accepted.
Friends,
Creating a system is one thing. Building it at scale, with security and reliability, is a much greater achievement. Do you know how many people use DigiLocker in India today? I know it's not an easy number to remember.
As of today, DigiLocker has more than 700 million users. And together, they have stored over 850 crores documents on the platform. More than 8.5 billion documents.
Friends,
Another example of our philosophy of 'Nagarik Devo Bhava' is India's healthcare system. Today, millions of Indians have a secure Digital Health ID, where their complete medical history is stored digitally. This is helping improve diagnosis and making healthcare delivery more efficient across the country.
And that's not all. Teleconsultation is also growing rapidly. Through the government's eSanjeevani platform, more than 480 million teleconsultations have been conducted so far. Over 225,000 healthcare providers are connected to this platform.
Friends,
At one time, you all must have faced passport-related problems. Remember how many weeks it used to take to get a passport? But today, on average, a passport is issued in just a few days. This is citizen-first governance. This is the success of the mantra of 'Nagarik Devo Bhava.'
Friends,
I often say that the stronger India becomes, the greater the benefit for all of humanity. Our timeless ethos is सर्वे भवन्तु सुखिन: means 'May everyone be happy and prosperous.' It is this eternal value that continues to guide India's policies and actions today.
Friends,
Just last month, Venezuela was struck by a devastating earthquake. The destruction was immense, and hundreds of people lost their lives. We did not let distance stand in the way. We treated the people of Venezuela's suffering as our own. India launched a relief and rescue operation to help those affected.
We sent assistance as quickly as possible, deployed our experts, and our medical teams began work without delay. I am deeply satisfied that these efforts helped save many lives.
Friends,
Similarly, when Türkiye and Syria were struck by devastating earthquakes, India responded swiftly by sending relief and rescue assistance. There are many such examples. Last year, we launched Operation Brahma to support Myanmar. And when Sri Lanka was hit by a devastating cyclone, we carried out Operation Sagar Bandhu to provide relief and assistance.
Friends,
The memories of the COVID-19 pandemic are still fresh in our minds. During that difficult time, India not only brought its own citizens home but also helped citizens of many other countries return safely to theirs. We carried out large-scale rescue operations, delivered medicines to those in need, and supplied vaccines to more than 100 countries. Even in conflict zones, India has consistently made every effort to evacuate people caught in crisis.
Friends,
When India extends a helping hand, it does not look at passports. When India sends assistance, it does not see the colour of a passport. That is why the world places such deep trust in India.
Friends,
I know that Australia, too, plays a significant role in serving humanity. This shared commitment is one of the key pillars of the partnership between our two nations.
There is another sector that further strengthens our ties - sports. In the world of sports, Australia is a brand in itself. And in India too, the sporting ecosystem is undergoing a remarkable transformation.
Friends,
You may have heard of the Khelo India Mission. It is not just a sports policy—it is a nationwide movement that is building a strong pipeline of young athletes, starting right from the school level. Khelo India Games are held at the school, university, and national levels, with hundreds of thousands of athletes taking part.
Under this mission, sports infrastructure is being developed even in India's remote regions. This is creating greater opportunities for athletes, especially for our daughters. And this effort is not limited to cities. Through initiatives like the Sansad Khel Mahakumbh, sports and fitness are being promoted in villages across the country and connected with career opportunities.
The results are clearly visible on the field. India's athletes and sports teams are going from better to best.
Friends,
It is this confidence that is taking India to the next level in global sport. India will host the 2030 Commonwealth Games, and we are also bidding to host the 2036 Olympic Games. I am confident that the partnership between India and Australia in the field of sports will continue to grow even stronger.
Friends,
Whatever India and Australia do together is beneficial for both our countries. A major example of this is the India-Australia Trade Agreement. You may remember this sher:
Main akela hi chala tha jaanib-e-manzil,
Log saath aate gaye aur karvaan banta gaya.
In the same way, the India-Australia Agreement was just the beginning. Today, that caravan has grown into trade agreements with nearly 40 countries across the world.
Friends,
We are not merely a trading nation. We attach great importance to innovation, science and technology. Australia has many remarkable achievements to its credit. Innovations such as the hearing implant, Wi-Fi, the cervical cancer vaccine, the flight black box, and the secret ballot voting system all bear Australia's significant contribution. Today, these innovations are helping make the world a better place.
Friends,
India, too, is transforming its science, technology and innovation ecosystem. You will be pleased to know that today, more than 10,000 schools across India have Atal Tinkering Labs. These labs are nurturing a mindset of innovation right from the school level.
Over the past 12 years, India has become the world's third-largest start-up ecosystem. But if I tell you the numbers, you too will be surprised. Would you like to hear the data?
Today, India has more than 200,000 registered start-ups. Every month, more than 4,000 new start-ups are registered in the country. Hundreds of start-ups are also working in sectors such as defence and space. I am sharing these examples because all these sectors were once closed in India. It is only in the last few years that they have been opened up to private entrepreneurship. And now, an Indian space start-up is set to launch satellites aboard its own rocket for the very first time.
Friends,
I am pleased that the India-Australia partnership in education, skills and innovation is becoming deeper and stronger. Today, thousands of Indian students are pursuing their education in Australia. And now, Australian universities are also opening their campuses in India.
The campuses of Deakin University and the University of Wollongong have already commenced operations. More Australian universities are moving in the same direction. And this is not just about opening new campuses. It is also a mission to prepare global leaders and create a skilled and innovative talent pool for the world.
Friends,
I have shared so much with you about India. Now I would also like to make a request. Some time ago, we launched the Bharat Ko Janiye Quiz for the children of our Indian diaspora. This quiz introduces the world to India's diversity and, at the same time, helps connect members of the Indian community and their families with their heritage. I am happy to know that this year, many young friends in Australia participated in the curtain-raiser for this programme. The sixth edition of the competition is now about to begin. This time, it will feature a gamified format with several competitions. I urge all Indian community families in Australia to participate in it. At the same time, I encourage you to invite your Australian friends, your friends from school, and your friends from college to participate in this competition as well.
Friends,
All of you have worked hard and made a significant contribution to strengthening India-Australia relations. But your role does not end here; in fact, your responsibilities have now grown even greater. India-Australia partnership is now entering a new phase.
So, continue to infuse India-Australia relations with the same enthusiasm. Keep hitting fours and sixes. Your success is the success of both India and Australia.
Friends,
Once again, I express my heartfelt thanks to Prime Minister Albanese and to all of you, my friends, for today's program.
Bharat Mata Ki Jai
Vande Mataram!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অষ্ট্ৰেলিয়াত প্ৰবাসী ভাৰতীয় লোকসকলৰ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
09 JUL 2026 6:36PM by PIB Guwahati
মই সৰ্বপ্ৰথমে এই ভূমিৰ পৰম্পৰাগত অধিকাৰীসকলক শ্ৰদ্ধাৰে স্মৰণ কৰিছোঁ য’ত আমি আজি সমবেত হৈছোঁ আৰু তেওঁলোকৰ অতীত, বৰ্তমান তথা ভৱিষ্যতৰ জ্যেষ্ঠসকললৈ মোৰ গভীৰ শ্ৰদ্ধা নিৱেদন কৰিছোঁ।
ৱনক্কম মেলবৰ্ণ!
নমস্কাৰ মাইটছ!
আপোনালোক কেনে আছে?
কেম ছো?
এই শ্ব’টো সম্পূৰ্ণ হাউচফুল, একেবাৰে ব্লক-বাষ্টাৰ।
মই মোৰ ভাষণ আৰম্ভ কৰাৰ আগতে ভিক্টোৰিয়াৰ প্ৰিমিয়াৰ আৰু মোৰ বন্ধু প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সন্মানত আপোনালোক সকলোৱে নিজৰ ম’বাইল ফোনৰ ফ্লেছলাইট জ্বলাই তেওঁলোকক সন্মান জনাওক।
বন্ধুসকল,
ইয়াৰ আগতে মই ছিডনীত দুবাৰকৈ আপোনালোকক লগ পাইছিলোঁ, মেলবৰ্ণবাসীৰ সৈতে দেখা কৰিবলৈ ময়ো বাট চাই আছিলোঁ। সেয়ে ভাবিলোঁ এইবাৰ মেলবৰ্ণবাসীৰ সৈতে ফ্লেট হোৱাইট কফি খাম।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে আৰু আমাৰ অষ্ট্ৰেলিয়ান বন্ধুসকলে যি শক্তিৰে আমাক আদৰণি জনাইছে, সেয়া সঁচাকৈয়ে আচৰিত ধৰণৰ। মেলবৰ্ণই যেন এক প্ৰকাৰে বাজি মাৰিলে।
বন্ধুসকল,
মই মোৰ বন্ধু, ভাৰতৰ বন্ধু, প্ৰধানমন্ত্ৰী এন্থনী আলবানিজৰ ওচৰতো কৃতজ্ঞ। আপুনি ছিডনীতো মোৰ সৈতে আছিল আৰু আজি ইয়াত মেলবৰ্ণতো ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ মাজলৈ আহিছে। এয়া এক প্ৰকাৰে পৰিক্ৰমা সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ দৰে হৈছে।
আহমেদাবাদ, য’ত বিশ্বৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ ক্ৰিকেট খেলপথাৰ আছে আৰু মেলবৰ্ণ, য’ত ঐতিহ্যমণ্ডিত ষ্টেডিয়াম আছে—আমি দুয়ো একেলগে আছোঁ। আৰু বন্ধুসকল, আমি সকলোৱে দেখিছোঁ যে প্ৰধানমন্ত্ৰী আলবানিজে যেতিয়াই কথা কয়, তেতিয়াই তেওঁ ভাৰতীয়সকলৰ অন্তৰ আৰু মন জয় কৰি লয়। ছিডনীতো আপুনি ধুমুহা তুলিছিল আৰু ইয়াতো আপুনি সকলোৰে হৃদয় জিনিছে।
মই ভিক্টোৰিয়াৰ প্ৰিমিয়াৰকো তেওঁৰ উৎসাহী শব্দসমূহৰ বাবে আৰু ভাৰতৰ প্ৰতি ইমান স্নেহ দেখুৱাই কোৱা কথাখিনিৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
মই যেতিয়া ২০১৪ চনত অষ্ট্ৰেলিয়ালৈ আহিছিলোঁ, তেতিয়া ২৮ বছৰৰ পাছত ভাৰতৰ কোনো প্ৰধানমন্ত্ৰী ইয়াত উপস্থিত হৈছিলহি। আৰু আপোনালোকে মনত পেলাওক, তেতিয়া মই কৈছিলোঁ যে এতিয়া আপোনালোকে আৰু ২৮ বছৰ অপেক্ষা কৰিব নালাগে।
যোৱা ১২ বছৰত মই ইয়ালৈ তৃতীয়বাৰৰ বাবে আহিছোঁ, অৰ্থাৎ এইবাৰ হেট্ৰিক হ’ল। ইয়াৰ পৰা বুজা যায় যে ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সম্পৰ্ক কিমান উচ্চতাত আছে। আৰু আপোনালোকে জানেনে ইয়াত আটাইতকৈ ডাঙৰ ভূমিকা কাৰ? মোদীৰ নহয়, ইয়াত আপোনালোক সকলোৰে ভূমিকা আছে, প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ ভূমিকা আছে।
বন্ধুসকল,
কোৱা হয় যে মেলবৰ্ণ চহৰখনে এদিনতে চাৰিটা ঋতুৰ দৰ্শন কৰাই দিয়ে। কিন্তু ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ে নিজৰ সাংস্কৃতিক ৰঙেৰে ইয়াক অধিক সজীৱ কৰি তুলিছে।
ইয়াত মেলবৰ্ণ আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে এনে বহু ঠাই আছে, এনে বহু বজাৰ আছে, যিবোৰ ভাৰতীয়ৰ ৰঙেৰে ভৰি আছে। কোনোবাই তাক লিটল ইণ্ডিয়া কয়, কোনোবাই মিনি ইণ্ডিয়া কয়, নাম যিয়েই নহওক কিয়, ৰংবোৰ কিন্তু ভাৰতীয়ত্বৰে ভৰপূৰ।
এনে এখন বজাৰৰ ভিডিঅ’ কোনোবাই মোক দেখুৱাইছিল। ভিডিঅ’টোত কৈ আছিল যে তাত বৰকৈ ৰেহাই মূল্যৰ বিক্ৰী চলি থাকে। এই বিক্ৰীৰ চক্কৰত মানুহ বিমোৰত পৰে। বজাৰ কৰাৰ মন নাথাকিলেও কিবা নহয় কিবা কিনিবই লাগে। মই ঠিকেই কৈছোঁনে?
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ বহুতেই প্ৰথমবাৰৰ বাবে অষ্ট্ৰেলিয়ালৈ আহিছে আৰু বহুতৰে জন্মও ইয়াতেই হৈছে। প্ৰজন্ম সলনি হ’ল, কিন্তু ভিতৰৰ ভাৰতীয়ত্ব সদায় জীৱন্ত হৈ থাকে। ইয়াত এনে বহু বন্ধু থাকিব যাৰ ঘৰত অন্ততঃ দুটা সময় অঞ্চল চলে। ইয়াত ল’ৰা-ছোৱালী স্কুলৰ পৰা ঘৰলৈ অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সময় মতে আহে, কিন্তু ভাৰতত ককা-আইতা, আইতা-আজুআইতাহঁতে ভিডিঅ’ কলত অপেক্ষা কৰি থাকে। ইয়াত সপ্তাহান্তৰ ছুটি থাকে, আনহাতে ভাৰতত কোনো বিয়াৰ লাইভ ষ্ট্ৰীমিং চলি থাকে। অৰ্থাৎ দূৰত্ব হাজাৰ হাজাৰ কিলোমিটাৰৰ, কিন্তু দৈনিক দিনচৰ্যা আজিও ভাৰতৰ সৈতে জড়িত। আৰু এই দিনচৰ্যাৰ সৈতেই আপোনালোক সকলোৱে অষ্ট্ৰেলিয়াৰ উন্নয়নত সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে ব্ৰতী হৈ আছে। মই আপোনালোক সকলোকে লৈ গৌৰৱ কৰোঁ।
বন্ধুসকল,
আমি ভাৰতীয়সকল এনেকুৱাই—যিদৰে গাখীৰত চেনী মিহলি হৈ তাক অধিক মিঠা কৰি তোলে, ঠিক তেনেদৰেই আমি ভাৰতীয়সকলে বিশ্বত আমাৰ প্ৰেমৰ ৰং বিলাই থাকোঁ।
ঘৰত গাখীৰ অষ্ট্ৰেলিয়াৰ আহে, কিন্তু চাহ কিন্তু ভাৰতীয় ধৰণৰেই বনোৱা হয়। দাইল-পাচলি অষ্ট্ৰেলিয়াৰ, কিন্তু তাত তড়কা দেশী মছলাৰহে লাগে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে চাগে শুনিছে যে ভাৰতত আজিকালি ভজন ক্লাবিঙৰ এক নতুন ধাৰা চলিছে। ইয়াক আমাৰ নতুন প্ৰজন্মই পৰিচালিত কৰিছে। আৰু ইয়াত অষ্ট্ৰেলিয়াতো মই শুনিছোঁ যে আপোনালোকৰ সপ্তাহান্তৰ ছুটি বিশ্বাস আৰু আধ্যাত্মিকতাৰে ভৰি থাকে।
কাৰোবাৰ ঘৰত ভগৱান সত্যনাৰায়ণৰ কথা, ক’ৰবাত গুৰুদ্বাৰাত প্ৰাৰ্থনা, ক’ৰবাত ল’ৰা-ছোৱালীৰ দ্বাৰা ভাংৰা বা ভৰতনাট্যমৰ প্ৰদৰ্শন, আকৌ ক’ৰবাত ক্ৰিকেট টুৰ্ণামেণ্ট চলি থাকে।
আৰু এতিয়া তো ইণ্ডিয়ান ফিল্ম ফেষ্টিভেলো ইয়ালৈ আহি পালে। কিছু দিনৰ পিছতেই মেলবৰ্ণত ইণ্ডিয়ান ফিল্ম ফেষ্টিভেল আৰম্ভ হ’বলৈ গৈ আছে। ইয়াৰ সফল আয়োজনৰ বাবে মই আপোনালোকক এতিয়াই শুভেচ্ছা জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে নিজৰ পৰিশ্ৰমেৰে অষ্ট্ৰেলিয়াৰ বিকাশ সাকাৰ কৰি তুলিছে। কিন্তু মই জানো যে আপোনালোকৰ এটা চকু সদায় ভাৰতৰ ওপৰত থাকে। ভাৰতে কি কৰিছে, ভাৰতৰ প্ৰগতি, ভাৰতৰ গতি—এই সকলোবোৰ খবৰ আপোনালোকে ৰাখি থাকে।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে আজি উন্নত হোৱাৰ লক্ষ্যৰে কাম কৰি আছে। এটা সপোন পূৰণ হ’লে আন এটা নতুন সপোনে জন্ম লয়।
আগেয়ে কোৱা হৈছিল—এটা চাকিৰ পৰা আন এটা চাকি জ্বলে, এইদৰে হাজাৰ চাকি জ্বলি উঠে। আজি মই কওঁ—এটা সপোনৰ পৰা আন এটা সপোনৰ জন্ম হয়, এইদৰে হাজাৰ সপোনে জন্ম লয়। এটা লক্ষ্য পূৰণ হ’লে তাতকৈ ডাঙৰ সংকল্প সমুখলৈ আহে।
এইখন সেইখন ভাৰত, যিয়ে কয়—অধিক বৃদ্ধি পোৱা, অধিক অৰ্জন কৰা।
আমি ১৪০ কোটি আকাংক্ষাৰে ভৰপূৰ এক ৰাষ্ট্ৰ। আমি অধীৰ, আমি উগুল-থুগুল। আমি বিশ্বৰ আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা অৰ্থনীতি, কিন্তু আমি অতি শীঘ্ৰে বিশ্বৰ শীৰ্ষ তিনিখন অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত অন্যতম হ’ব খুজিছোঁ। কাৰণ আমাৰ প্ৰেৰণা হৈছে—অধিক বৃদ্ধি পোৱা, অধিক অৰ্জন কৰা।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকেও দেখিছে, ভাৰতে চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুত চন্দ্ৰযান অৱতৰণ কৰালে। বিশ্বৰ আন কোনো দেশে এনে কৰিব পৰা নাছিল। কিন্তু ভাৰত ইমানতে সন্তুষ্ট নহ’ল, কাৰণ ভাৰতে কয়—অধিক বৃদ্ধি পোৱা, অধিক অৰ্জন কৰা।
সেয়েহে বন্ধুসকল, ভাৰতে এতিয়া মহাকাশলৈ নিজৰ গগনযান পঠিয়াবলৈ প্ৰস্তুতি চলাইছে, ভাৰতে এতিয়া নিজৰ মহাকাশ কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ লক্ষ্যৰে আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
কিছু বছৰ আগলৈকে ফাইভ-জি প্ৰযুক্তিক লৈ দেশৰ সন্মুখত ডাঙৰ প্ৰশ্ন আছিল। কেতিয়া মুকলি হ’ব, কেনেকৈ বিস্তাৰ হ’ব, কিমান সময় লাগিব? আমি ২০২২ চনৰ শেষৰ ফালে ফাইভ-জি সেৱা মুকলি কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলোঁ আৰু আজি ভাৰতৰ ৯৯ শতাংশ জিলা ইয়াৰ দ্বাৰা সামৰি লোৱা হৈছে। আৰু আপোনালোক সুখী হ’ব বন্ধুসকল, ভাৰত ফাইভ-জি আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বিস্তাৰ কৰা দেশসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম।
আজিকালি ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম ফাইভ-জি বজাৰ হৈ পৰিছে। আৰু কেৱল সিমানেই নহয়, ভাৰতে আজি ভাৰতত নিৰ্মিত ছিক্স-জি প্ৰযুক্তিৰ ওপৰতো দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছে। সেয়া এই কাৰণেই, কাৰণ ভাৰতীয়সকলে কয়—অধিক বৃদ্ধি পোৱা, অধিক অৰ্জন কৰা।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১২ বছৰত ভাৰতৰ দুডজনতকৈও অধিক চহৰত মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক গৈ পাইছে। আজি ভাৰতত প্ৰতিদিনে এক কোটিতকৈও অধিক লোকে মেট্ৰ’ত ভ্ৰমণ কৰে। ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক থকা দেশ। কিন্তু আমি ভাৰতীয়সকল ইমানতে সন্তুষ্ট নহওঁ, আমি কওঁ—অধিক বৃদ্ধি পোৱা, অধিক অৰ্জন কৰা।
সেয়েহে আমি ভাৰতত নমো ভাৰত ৰেপিড ৰেল আৰু বন্দে ভাৰতৰ দৰে অৰ্ধ-উচ্চ গতিসম্পন্ন নেটৱৰ্ক দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি কৰি আছোঁ।
আন এটা উদাহৰণ হৈছে মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ। বিগত ১২ বছৰত মেক ইন ইণ্ডিয়া এক গোলকীয় ব্ৰেণ্ডত পৰিণত হ’ল। আমাৰ ম’বাইল ফোন, আমাৰ ইলেকট্ৰনিক্স সামগ্ৰী সমগ্ৰ বিশ্বতে বিয়পি পৰিল। আমাৰ মটৰ গাড়ী, আমাৰ ফাৰ্মা উৎপাদিত সামগ্ৰী বিশ্বজুৰি আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত হ’ল। ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা ব্যৱস্থাৰ ক্ষমতা আৰু বিশ্বাসযোগ্যতা সমগ্ৰ বিশ্বই প্ৰত্যক্ষ কৰিছে।
আপোনালোকে অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সময়ত ইয়াৰ প্ৰমাণ নিশ্চয় দেখিবলৈ পালে। বিস্ফোৰণ সন্ত্ৰাসবাদীৰ ঘাটিত হৈছিল আৰু ইয়াৰ প্ৰতিধ্বনি সমগ্ৰ বিশ্বই শুনিবলৈ পাইছিল। সন্ত্ৰাসবাদীৰ শিবিৰত কৰা এই তীব্ৰ প্ৰহাৰত আপোনালোকৰ গৌৰৱ অনুভৱ হৈছিলনে নাই?
বন্ধুসকল,
ভাৰত ইমানতে ৰৈ যাব নিবিচাৰে, ভাৰতে কৈছে—অধিক বৃদ্ধি পোৱা, অধিক অৰ্জন কৰা। সেয়েহে আজি চিপৰ পৰা আদি কৰি জাহাজলৈকে, উৎপাদনৰ এক নতুন পৰিৱেশ তন্ত্ৰ ভাৰতত গঢ়ি তোলা হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ ডাঙৰ সপোন আৰু ডাঙৰ আকাংক্ষাৰ ভেটি হৈছে ভাৰতৰ নাগৰিক, অৰ্থাৎ আমি ভাৰতবাসী। আৰু এই সপোনবোৰক শক্তি যোগাইছে—নাগৰিক সৰ্বোপৰি, অৰ্থাৎ নাগৰিক দেৱো ভৱৰ মন্ত্ৰই। এয়া আজিৰ ভাৰতৰ প্ৰশাসনৰ মূল মন্ত্ৰ হৈ পৰিছে।
মই আপোনালোকক প্ৰমাণীকৰণৰ উদাহৰণ দিওঁ। কিছু বছৰ আগলৈকে নথিপত্ৰ প্ৰমাণীকৰণ কৰাৰ বাধ্যবাধকতা বৰ সাধাৰণ কথা আছিল। অৰ্থাৎ যিকোনো কাম কৰিবলৈ হ’লে, ক’ৰবাত আবেদন কৰিবলৈ হ’লে নিজৰ নথিপত্ৰ কোনোবা বিষয়াক দি প্ৰমাণিত কৰাব লাগিছিল।
পুৱাৰে পৰা শাৰী পাতি থিয় হৈ থাকিব লাগিছিল। কেৱল এইটো বুজাবলৈ যে—হয়, আপুনিয়েই সেইজন ব্যক্তি। আমাৰ বাবে দেখোন নাগৰিক দেৱো ভৱ। এতিয়া কিন্তু এই পৰিস্থিতি নাই। এতিয়া বেছিভাগ কাম নিজে প্ৰমাণীকৰণ কৰিলেই হৈ যায়।
তাৰ পৰা যি যাত্ৰা আৰম্ভ হৈছিল, সেয়া এতিয়া ভাৰতত ডিজিলকাৰ পৰ্যন্ত গৈ পাইছে। এক এনেকুৱা ডিজিটেল ব্যৱস্থা, য’ত ভাৰতীয়সকলে নিজৰ নথিপত্ৰসমূহ ডিজিটেল ফৰ্মেটত ৰাখিব পাৰে। ইয়াত এটা ক্লিকেই নথিপত্ৰ প্ৰেৰণ কৰিব পাৰি, পৰীক্ষা কৰিব পাৰি আৰু গ্ৰহণ কৰিব পাৰি।
বন্ধুসকল,
ব্যৱস্থা এটা গঢ়ি তোলাটো এটা কথা, কিন্তু তাক ব্যাপক আৰু সুৰক্ষিত বৈশিষ্ট্যৰ সৈতে গঢ়ি তোলাটো এক অতি ডাঙৰ সাফল্য। আপোনালোকে জানেনে আজি ভাৰতত ডিজি-লকাৰৰ ব্যৱহাৰকাৰী কিমান? মই জানো, এই পৰিসংখ্যা মনত ৰখাটো অলপ কঠিন।
এই মুহূৰ্তলৈকে ৭০ কোটি অৰ্থাৎ ৭০০ নিযুততকৈও অধিক ডিজি-লকাৰ ব্যৱহাৰকাৰী আছে। আৰু ইয়াত ৮৫০ কোটিতকৈও অধিক নথিপত্ৰ জমা হৈ আছে। ৮৫০ কোটিতকৈও অধিক।
বন্ধুসকল,
নাগৰিক দেৱো ভৱৰ আন এটা উদাহৰণ হৈছে আমাৰ স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থা। আজি কোটি কোটি ভাৰতীয়ৰ ওচৰত এখন সুৰক্ষিত ডিজিটেল স্বাস্থ্য পৰিচয় পত্ৰ আছে। ইয়াত স্বাস্থ্যৰ নথিপত্ৰৰ সম্পূৰ্ণ ইতিহাস ডিজিটেলভাৱে জমা হৈ থাকে। ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতত ৰোগ নিৰ্ণয় অধিক উন্নত হৈছে আৰু চিকিৎসাৰ ব্যৱস্থাতো অধিক সংস্কাৰ আহিছে।
কেৱল ইমানেই নহয়, টেলি-পৰামৰ্শৰ প্ৰচলনো দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। চৰকাৰৰ ই-সঞ্জীৱনী নামৰ এটা প্লেটফৰ্ম আছে, ইয়াৰ জৰিয়তে এতিয়ালৈকে ৪৮ কোটি অৰ্থাৎ ৪৮০ নিযুত টেলি-পৰামৰ্শ সম্পন্ন হৈছে। এই প্লেটফৰ্মৰ সৈতে সোৱা দুই লাখতকৈও অধিক স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদানকাৰী জড়িত হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
এসময়ত আপোনালোক সকলোৱে পাছপ’ৰ্ট সম্পৰ্কীয় অসুবিধাৰো সন্মুখীন হৈছিল চাগে। আপোনালোকে মনত পেলাওক, পাছপ’ৰ্ট এখন বনাবলৈ কিমান সপ্তাহ লাগিছিল? কিন্তু আজি পাছপ’ৰ্ট গড়ে মাত্ৰ কেইটামান দিনৰ ভিতৰতে পোৱা যায়। এইয়াই হৈছে নাগৰিক প্ৰথম প্ৰশাসন। এইয়াই নাগৰিক দেৱো ভৱ মন্ত্ৰৰ সফলতা।
বন্ধুসকল,
মই প্ৰায়েই এটা কথা কওঁ—ভাৰতৰ সামৰ্থ্য যিমানেই বৃদ্ধি পায়, সমগ্ৰ মানৱজাতিৰ সিমানেই লাভ হয়। আমাৰ সংস্কাৰ হৈছে—সৰ্বে ভৱন্তু সুখিনঃ অৰ্থাৎ সকলোৱে সুখী হওক। এই চিৰন্তন সংস্কাৰেই আজিও ভাৰতৰ নীতি আৰু কাৰ্যসূচীক অনুপ্ৰাণিত কৰে।
বন্ধুসকল,
এই যোৱা মাহতে ভেনিজুৱেলাত ভূমিকম্পৰ এক ডাঙৰ কৰুণ ঘটনা সংঘটিত হৈছিল। কিমান ডাঙৰ ধ্বংসলীলা হ’ল। শ শ মানুহৰ মৃত্যু হ’ল। আমি দূৰত্ব কিমান সেয়া চোৱা নাছিলোঁ। আমি ভেনিজুৱেলাৰ সেই যন্ত্ৰণাক নিজৰ যন্ত্ৰণা বুলি ভাবিছিলোঁ। ভাৰতে সাহায্য আৰু উদ্ধাৰৰ বাবে অভিযান চলাইছিল।
আমি যিমানেই দ্ৰুতগতিত সম্ভৱ হয় সহায় পঠিয়ালোঁ, আমাৰ বিশেষজ্ঞসকলক পঠিয়ালোঁ, আমাৰ চিকিৎসা দলে দ্ৰুতগতিত কাম আৰম্ভ কৰিলে। মোৰ বৰ সন্তোষ লাগিছে যে ইয়াৰ জৰিয়তে বহুতো জীৱন ৰক্ষা পৰিল।
বন্ধুসকল,
ঠিক তেনেদৰেই তুৰস্ক আৰু ছিৰিয়াত যেতিয়া ভূমিকম্প হৈছিল, তেতিয়াও ভাৰতে অতি দ্ৰুতগতিত সাহায্য আৰু উদ্ধাৰৰ বাবে সহায় পঠিয়াইছিল। এনে বহু উদাহৰণ আছে—বিগত বৰ্ষত আমি ম্যানমাৰত অপাৰেচন ব্ৰহ্মা চলাইছিলোঁ। শ্ৰীলংকাত ঘূৰ্ণীবতাহৰ তাণ্ডৱ হওঁতে তাত অপাৰেচন সাগৰ বন্ধু চলাইছিলোঁ।
বন্ধুসকল,
ক’ৰোনা কালৰ স্মৃতিও আজিও আমাৰ মনত সজীৱ হৈ আছে। আমি সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা কেৱল ভাৰতৰে নহয়, অন্যান্য দেশৰ নাগৰিকসকলকো নিজ নিজ ঘৰলৈ ঘূৰাই আনিছিলোঁ। উদ্ধাৰ অভিযান চলাইছিলোঁ। অভাৱীসকলৰ ওচৰলৈ ঔষধ যোগান ধৰিছিলোঁ, ১০০তকৈও অধিক দেশলৈ ভেকচিন পঠিয়াইছিলোঁ। যুদ্ধক্ষেত্ৰৰ মাজৰ পৰাও ভাৰতে সংকটত পৰা ব্যক্তিসকলক উদ্ধাৰ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে যেতিয়া সহায় কৰে, তেতিয়া পাছপ’ৰ্ট নাচাই। ভাৰতে যেতিয়া সহায় পঠিয়ায়, পাছপ’ৰ্টৰ ৰং নাচাই। সেয়েহে সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ ওপৰত ইমান বিশ্বাস কৰে।
বন্ধুসকল,
মই জানো যে মানৱতাৰ স্বাৰ্থত কাম কৰাৰ ক্ষেত্ৰত অষ্ট্ৰেলিয়াৰো এক অতি ডাঙৰ ভূমিকা আছে। এয়া আমাৰ দুয়োখন দেশৰ অংশীদাৰিত্বৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ।
কিয়নো আমাৰ দুয়োখন দেশৰ অংশীদাৰিত্বক আন এটা খণ্ডই শক্তিশালী কৰে। এই খণ্ডটো হৈছে—ক্ৰীড়া। ক্ৰীড়াৰ জগতখনত অষ্ট্ৰেলিয়া নিজেই এক ডাঙৰ ব্ৰেণ্ড। কিন্তু ভাৰততো ক্ৰীড়াৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সলনি হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে খেল’ ইণ্ডিয়া মিছনৰ নাম নিশ্চয় শুনিছে। এয়া কেৱল এখন ক্ৰীড়া নীতি নহয়, এই অভিযানে স্কুল পৰ্যায়ৰ পৰাই হাজাৰ হাজাৰ খেলুৱৈৰ এটা দল তৈয়াৰ কৰিছে। ভাৰতত স্কুল, বিশ্ববিদ্যালয় আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত খেল’ ইণ্ডিয়া গেমছ অনুষ্ঠিত হয়, য’ত লাখ লাখ খেলুৱৈয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।
এই মিছনৰ অধীনত ভাৰতৰ দূৰৱৰ্তী অঞ্চলসমূহতো ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা অধিক সংখ্যক খেলুৱৈয়ে, বিশেষকৈ আমাৰ কন্যাসকলে অধিক সুযোগ লাভ কৰিছে। আৰু এয়া কেৱল চহৰতে সীমাবদ্ধ নহয়, সাংসদ খেল মহাকুম্ভৰ দৰে আয়োজনেৰে গাঁৱে-গাঁৱে ক্ৰীড়াক সুস্থতাৰ সৈতে জড়িত কৰা হৈছে, কেৰিয়াৰৰ সুযোগৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে।
কিয়নো এই যিবোৰ ঘটিছে, তাৰ প্ৰভাৱ খেলপথাৰত দেখিবলৈ পোৱা গৈছে। ভাৰতৰ খেলুৱৈসকল, ভাৰতৰ দলসমূহ ক্ৰমাৎ উন্নতৰ পৰা শ্ৰেষ্ঠ হৈ গৈছে।
বন্ধুসকল,
এই আত্মবিশ্বাসেই ভাৰতক ক্ৰীড়া লীগৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়লৈ লৈ গৈছে। ২০৩০ চনৰ কমনৱেলথ গেমছ ভাৰতে আয়োজন কৰিব। ভাৰতে ২০৩৬ চনৰ অলিম্পিক আয়োজন কৰাৰ বাবেও দাবীদাৰ হৈছে। মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস যে ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰতো অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতৰ অংশীদাৰিত্ব আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত হ’ব।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াই যিয়েই নকৰক কিয়, সেয়া আমাৰ দুয়োখন দেশৰ বাবেই শুভ হয়। ইয়াৰ এক ডাঙৰ উদাহৰণ হৈছে ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়া বাণিজ্য চুক্তি। আপোনালোকে সেই কবিতাৰ ফাঁকি নিশ্চয় শুনিছে, আপোনালোকৰ মনত থাকিব চাগে:
মই অকলেই খোজ লৈছিলোঁ লক্ষ্যস্থানৰ পিনে
মানুহবোৰ লগ হৈ গ’ল আৰু কাৰৱান গঢ়ি উঠিল
ঠিক তেনেদৰেই, ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ চুক্তি এক আৰম্ভণি আছিল আৰু আজি এই যাত্ৰা বিশ্বৰ প্ৰায় ৪০খন দেশৰ সৈতে বাণিজ্য চুক্তিলৈকে গৈ পাইছে।
বন্ধুসকল,
আমি কেৱল এক ব্যৱসায়ী ৰাষ্ট্ৰই নহয়, আমি উদ্ভাৱনক, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যাক গুৰুত্ব দিওঁ। অষ্ট্ৰেলিয়াৰ বহুতো সাফল্য আছে—হিয়েৰিং ইমপ্লাণ্ট, ৱাই-ফাই, চাৰ্ভাইকেল কেন্সাৰ ভেকচিন, ফ্লাইট ব্লেক বক্স, গোপন বেলট ভোটিং—এনে কত যে উদ্ভাৱন আছে য’ত অষ্ট্ৰেলিয়াৰ এক ডাঙৰ ভূমিকা আছে। আৰু আজি এইবোৰে সমগ্ৰ বিশ্বক অধিক উন্নত কৰাৰ কামত ব্যৱহাৰ হৈছে।
বন্ধুসকল,
ঠিক তেনেদৰেই ভাৰতেও নিজৰ বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সলনি কৰি আছে। আপোনালোকে জানি সুখী হ’ব যে আজি ভাৰতৰ ১০ হাজাৰ স্কুলত অটল টিংকাৰিং লেবছ চলি আছে। এইবোৰে স্কুল পৰ্যায়তে উদ্ভাৱনীমূলক চিন্তাধাৰা গঢ়ি তুলিছে।
বিগত ১২ বছৰত ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ হৈ পৰিছে। কিন্তু মই যেতিয়া সংখ্যাটো ক’ম, আপোনালোকেও আচৰিত হ’ব। আপোনালোকে তথ্য শুনিব বিচাৰিবনে, তেন্তে কওঁ শুনক—
আজি ভাৰতত ২ লাখতকৈও অধিক পঞ্জীকৃত ষ্টাৰ্ট-আপ আছে। ভাৰতত প্ৰতি মাহে ৪ হাজাৰতকৈও অধিক নতুন ষ্টাৰ্ট-আপ পঞ্জীয়ন হৈ আছে। আৰু প্ৰতিৰক্ষা তথা মহাকাশৰ দৰে খণ্ডসমূহতো শ শ ষ্টাৰ্ট-আপে কাম কৰি আছে। এইবোৰৰ উদাহৰণ মই এই কাৰণেই দিছোঁ কাৰণ এই আটাইবোৰ খণ্ড আগেয়ে ভাৰতত বন্ধ আছিল। কিছু বছৰ আগতেহে এইবোৰ ব্যক্তিগত উদ্যোগীসকলৰ বাবে মুকলি কৰি দিয়া হৈছে। আৰু আপোনালোকে চাওক—ভাৰতৰ এটা মহাকাশ ষ্টাৰ্ট-আপে অতি সোনকালে নিজৰ ৰকেটত প্ৰথমবাৰৰ বাবে উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণ কৰিবলৈ ওলাইছে।
বন্ধুসকল,
মই আনন্দিত যে শিক্ষা, দক্ষতা আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সম্পৰ্ক আৰু অধিক গভীৰ হৈছে, আৰু অধিক শক্তিশালী হৈছে। আজি অষ্ট্ৰেলিয়াত হাজাৰ হাজাৰ ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে অধ্যয়ন কৰি আছে। আৰু এতিয়া অষ্ট্ৰেলিয়াৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহে ভাৰততো নিজৰ কেম্পাছ খুলিছে।
ডিকিন আৰু উলংগং বিশ্ববিদ্যালয়ৰ কেম্পাছ ইতিমধ্যে আৰম্ভ হৈ গৈছে। আৰু অন্যান্য অষ্ট্ৰেলিয়ান বিশ্ববিদ্যালয়সমূহো এই দিশত আগবাঢ়িছে। কিয়নো এয়া কেৱল নতুন কেম্পাছ খোলাৰ কথাই নহয়, এয়া বিশ্বক দক্ষ, উদ্ভাৱনীমূলক প্ৰতিভা উপহাৰ দিয়াৰ আৰু গোলকীয় নেতৃত্ব তৈয়াৰ কৰাৰ এক অভিযান।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ ইমানবোৰ কথা মই আপোনালোকৰ মাজত পাতিলোঁ। এতিয়া মই আপোনালোকক এটা অনুৰোধো কৰিম। কিছু সময় আগতে আমি আমাৰ প্ৰব্ৰজনকাৰী সম্প্ৰদায়ৰ ল’ৰা-ছোৱালীৰ বাবে 'ভাৰতক জানা কুইজ'ৰ আৰম্ভণি কৰিছোঁ। এই কুইজে বিশ্বক ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যৰ সৈতে পৰিচিত কৰায় আৰু একে সময়তে ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ পৰিয়ালসমূহক নিজৰ ঐতিহ্যৰ সৈতে সংযোগ কৰে। মই এইটো জানি ভাল পালোঁ যে এই বছৰ অষ্ট্ৰেলিয়াত বহুত যুৱ বন্ধুৱে এই কাৰ্যসূচীৰ প্ৰাৰম্ভিক অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। এতিয়া এই প্ৰতিযোগিতাৰ ষষ্ঠ সংস্কৰণ আৰম্ভ হ’বলৈ গৈ আছে। এইবাৰ গেমিফাইড ম’ডত বহুতো প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত হ’ব। মই অষ্ট্ৰেলিয়াত থকা ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সকলো পৰিয়ালক অনুৰোধ কৰিম যাতে ইয়াত নিশ্চয় অংশগ্ৰহণ কৰে। কিন্তু ইয়াৰ লগতে আপোনালোকে অষ্ট্ৰেলিয়াৰ বন্ধুসকলকো, আপোনালোকৰ স্কুলত পঢ়া সতীৰ্থসকলক, কলেজত পঢ়া সতীৰ্থসকলক এই প্ৰতিযোগিতাত নিশ্চয় জড়িত কৰিব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বহুত পৰিশ্ৰম কৰিছে, বহুত অৱদান আগবঢ়াইছে। কিন্তু আপোনালোকৰ কাম ইয়াতেই শেষ হোৱা নাই, বৰঞ্চ ইয়াৰ পৰা আপোনালোকৰ দায়িত্ব আৰু বাঢ়িহে গৈছে। এতিয়া ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ অংশীদাৰিত্বৰ এটা সুকীয়া পৰ্যায় আৰম্ভ হ’বলৈ গৈ আছে।
সেয়েহে আপোনালোকে এনেদৰেই ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সম্পৰ্কক উৎসাহেৰে ভৰাই ৰাখক, চাৰ-ছয় মাৰি থাকক। আপোনালোকৰ সফলতাৰ মাজতেই ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সফলতা নিহিত হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ এই কাৰ্যসূচীৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী আলবানিজ আৰু আপোনালোক সকলো বন্ধুকে মই পুনৰ এবাৰ বহুত বহুত ধন্যবাদ জনাইছোঁ।
ভাৰত মাতা কী জয়!
বন্দে মাতৰম!