Ministry of Petroleum & Natural Gas
Ethanol Blended Petrol Programme- Q&A
10 JUL 2026 9:16AM by PIB Delhi
The Ministry of Petroleum and Natural Gas had already issued a detailed clarification on the Ethanol Blended Petrol Programme through a press release on 23rd June, 2026, addressing the misinformation and providing factual clarifications. Automobile manufacturers also issued clarifications regarding the programme during a press conference held on 4th July, 2026.
Despite these clarifications, certain concerns have continued to be raised regarding the Ethanol Blended Petrol Programme. The following Frequently Asked Questions (FAQs) provide factual and evidence-based responses to these concerns.
Q1: Why did India appear to rush its ethanol blending targets when countries like Brazil took decades?
• The first point that must be understood is that ethanol is not a new fuel. We did not invent ethanol. More than a century ago, Henry Ford designed the Model T to run on ethanol, and countries across the world, including Brazil and the United States, have used ethanol blends for decades.
• Equally important, India's ethanol blending programme did not begin under the present government. The initiative has a long institutional history and milestones (all are available in public domain – some are placed at Annexure-1)
• A pilot ethanol blending programme was launched in 2001, formally announced in 2004, and E5 (5% ethanol blending) was rolled out across several States by 2006.
• The policy framework was subsequently notified in the Gazette of India in January 2013 during the UPA government. These are matters of public record.
• India had set a target of achieving 5% ethanol blending across 10 States and Union Territories. Unfortunately, despite that ambition, blending remained stuck at around 1.5% until 2014.
• Nobody questioned ethanol as a fuel. That had already been settled globally. The real challenge was how India could produce sufficient quantities of ethanol.
• At that time, we depended almost entirely on sugarcane, a seasonal crop, with an annual ethanol production capacity of roughly 400 crore litres. Such production levels were inadequate even for modest blending targets.
• Recognising this constraint, the Government fundamentally changed its approach. With the launch of the National Policy on Biofuels in May 2018, the Government began creating the ecosystem necessary to produce ethanol at scale. This became a genuine whole-of-government mission.
• The Ministry of Petroleum & Natural Gas, Department of Food & Public Distribution, Ministry of Road Transport & Highways, Ministry of Heavy Industries, Indian Railways and several other ministries worked in close coordination to expand feedstocks, build infrastructure, support technology, align logistics, create demand certainty and encourage investment.
A landmark step came in August 2021, when India's Oil Marketing Companies IOCL, BPCL and HPCL issued Expressions of Interest for establishing Dedicated Ethanol Plants (DEPs) in ethanol-deficit regions.
These projects transformed the investment landscape because they offered:
• assured long-term purchase agreements by Oil Marketing Companies;
• tripartite financing arrangements with public sector banks through escrow mechanisms, substantially reducing investment risk;
• mandatory supply of ethanol exclusively for the Ethanol Blended Petrol Programme; and
• These plants naturally required nearly two years to come on stream. Capacity could not appear overnight.
• Another important milestone came in June 2021 when NITI Aayog published its comprehensive roadmap on ethanol blending after extensive consultation with automobile manufacturers, oil companies, agricultural experts and other stakeholders.
• The report highlighted not only the environmental and energy security benefits of ethanol but also the transformational impact on rural incomes and the agricultural economy.
• At that stage, India's requirement for 10% blending was ~500- 600 crore litres of ethanol annually. As fresh investments materialised and production capacity expanded, it became evident that the country would soon be capable of producing nearly 1,200 crore litres. Once the supply side had been secured, it became both logical and responsible to aspire for 20% blending.
• So, the suggestion that India "rushed" into ethanol blending is simply not borne out by facts.
• This has been a journey spanning over two decades from pilot projects in 2001, policy notification in 2013, institutional reforms after 2018, massive investments beginning in 2021, and then a carefully calibrated, phased increase in blending levels.
• All the stakeholders including automobile manufacturing companies, testing agencies, OMCs, DFPD etc were consulted before rollout.
• The progression has been deliberate:
Ethanol Supply Year
Blending Percentage / Status
ESY 2020-21
~8.1%
ESY 2021-22
10.0%
ESY 2022-23
12.1%
ESY 2023-24
14.60%
ESY 2024-25
19.20%
ESY 2025-26(Nov-June 2026)
20%
• Brazil took decades because it was building the world's first large-scale ethanol ecosystem.
• India had the advantage of learning from global experience, adopting proven technologies, coordinating across ministries and creating a robust investment framework. We compressed the implementation timeline not by compromising science or safety but by improving governance, planning and execution.
• That is the real story behind India's ethanol success is a carefully planned, staggered, gradual and stepwise transition and not a hasty or overnight decision.
Q2: Why don't consumers have the choice of buying pure petrol, E10 or E20? And what about older vehicles that are labelled as only E10 compatible?
• When India decided to move towards higher ethanol blends, the automobile industry was involved at every stage. For E10 compatibility, manufacturers were consulted well in advance as early as 2020-21. India achieved its E10 target (10% ethanol blending in petrol) in June 2022, five months ahead of the date in ESY 2020-21.
• For E20, an even more rigorous process was followed. Extensive consultations were held with automobile manufacturers, component suppliers, testing agencies and research institutions. The roadmap of the IMC had been in the public domain from 2021 and laid out a calibrated path to reaching E-20.
• Every aspect was examined starting from material compatibility, engine calibration, fuel systems, drivability, durability, emissions and fuel efficiency.
• Before E20 was rolled out, the Government undertook several rounds of detailed consultations with all the stakeholders such as automobile manufacturers, technical experts, testing agencies and other stakeholders to ensure readiness across the ecosystem. Had automobile manufacturers not been fully satisfied with the results, they would never have stood behind the product or honoured vehicle warranties. The fact that virtually every manufacturer today is honoring warranty for all vehicles (old or new) is because they have been part of the consultation.
• Further, Maruti Suzuki serviced 2.84 crore vehicles during FY 2025-26, including 1.5 crore older, non-E20-certified vehicles, and reported no E20-linked corrosion, abnormal wear or component-life damage. Hero MotoCorp has reported similar field experience. This real-world evidence is far more reliable than isolated anecdotes.
• It is true that in some vehicles there may be a 3-5% reduction in fuel economy. But mileage is only one parameter.
• E20 offers a significantly higher-octane rating, superior anti-knock characteristics, faster combustion, better pickup, smoother acceleration and cleaner engine operation.
• It produces negligible particulate emissions and substantially reduces lifecycle carbon emissions by around 40%.
• In short, it is a cleaner, higher-quality and more efficient fuel than either E10 or pure petrol.
• So, the real question is this: if a cleaner, faster and less-polluting fuel is available, why would we deliberately choose an inferior alternative?
• The suggestion that every petrol pump should stock pure petrol, E10 and E20 simultaneously also ignores the realities of India's fuel distribution network.
• India operates over one lakh retail outlets, supported by an extensive network of refineries, terminals, depots and pipelines.
• Maintaining multiple grades of base petrol across this vast supply chain would create an enormous logistical challenge, increase handling costs, complicate inventory management and reduce operational efficiency.
• People often cite premium petrol as an example. That comparison is misplaced. Premium fuels are niche products sold in limited quantities at a significant price premium because specialised performance-enhancing additives are blended into them. They are not separate nationwide base fuel streams. Running parallel nationwide supply chains for pure petrol, E10 and E20 would be an entirely different proposition.
• There is another aspect that cannot be ignored.
• Over the past several years, public sector banks have financed nearly ₹1 lakh crore/yr of investments in ethanol production and associated infrastructure. Dedicated ethanol plants, distilleries, storage facilities and logistics networks have been created to meet India's blending targets.
• If, after creating this capacity, we were to arbitrarily revert to E10, what happens to these investments? What happens to the surplus production capacity? What happens to thousands of crores invested by farmers, cooperatives, entrepreneurs, financial institutions and public sector companies in good faith based on a national policy?
• Public policy must balance consumer interest with energy security, environmental sustainability, farmer welfare and prudent use of national resources.
• Would anyone today ask us to bring back the old blue DTC buses instead of modern public transport? Would anyone argue that we should return to pothole-ridden roads because they were familiar? Would Delhi replace cleaner transport fuels with more polluting alternatives?
• Progress means embracing better technology.
• E20 represents cleaner combustion, lower emissions, reduced crude oil imports, higher incomes for Indian farmers and greater energy security for the nation.
• Once a superior fuel has been scientifically validated, extensively tested and accepted by the automotive industry, the objective should be to move forward with confidence not to retreat to an inferior standard.
Q3: If ethanol is blended with petrol, why isn't E20 cheaper than E10 or pure petrol?
Feed Stock
Ethanol Supply Year (Price in Rs.)
21-22
22-23
23-24
24-25
25-26 (Provisional)
C – Molasses
46.66
49.41
56.28
(Incentive of 6.87)
57.97
57.97
B – Molasses
59.08
60.73
60.73
60.73
60.73
Sugarcane Juice/Sugar/Syrup
63.45
65.61
65.61
65.61
65.61
Damaged Food Grains
52.92
64.0@
64.00
64.00
64.00
FCI Rice
56.87
58.5
58.50
58.50
60.32
Maize
52.92
66.07@
71.86
(Incentive of 5.79)
71.86
71.86
• Today, the Government purchases ethanol at remunerative prices so that Indian farmers are fairly compensated. Take maize-based ethanol. We have progressively increased its procurement price and today it is around ₹71.86 per litre, even before GST, transportation, storage and depot handling costs.
• Therefore, if international crude oil is trading at around US$70 per barrel, E20 is actually costlier to produce than pure petrol.
• If crude rises to US$120–130 per barrel, the economics naturally reverse and ethanol becomes even cheaper.
• So, the question should not be, "Why isn't E20 cheaper?"
• The real question is, "How did India manage to protect consumers from the full impact of volatile global crude prices?"
• The answer is simple.
• Nearly 20% of every litre of petrol sold in India today is domestically produced ethanol. That ethanol is procured at around ₹71 per litre, a price that does not fluctuate every morning with Brent crude, geopolitical conflicts or shipping disruptions.
• In other words, one-fifth of your fuel tank is insulated from international oil volatility. That is one of the principal reasons India witnessed one of the most moderated increases in retail fuel prices despite unprecedented global disruptions.
• Ethanol blending is therefore not about making petrol cheaper on a particular day. It is about reducing India's exposure to imported crude oil.
• As a result, India recorded the lowest fuel price hike among major economies and its neighbouring countries over the past four years
Petrol (Rs/Ltr)
Diesel (Rs/Ltr)
Country
June-22
June-26
(%)
June-22
June-26
(%)
Pakistan
92.64
129.48
39.77
79.98
130.51
63.18
Sri-Lanka
90.43
123.59
36.66
86.13
115.90
34.57
Nepal
113.99
137.19
20.35
103.22
142.25
37.81
Bangladesh
76.97
109.82
42.69
71.60
90.21
26
Italy
166.85
197.52
18.39
161.38
207.84
28.79
Germany
163.18
194.26
19.05
167.70
184.55
10.04
France
174.18
205.08
17.74
171.06
203.95
19.23
India (Delhi)
96.72
102.12
5.58
89.62
95.20
6.23
India still stands out as the country as compared to other countries with lowest hike in fuel prices since the West Asia crisis started as can be seen through the table.
(Prices in INR)
Petrol (Rs/Ltr)
Diesel (Rs/Ltr)
Country
March 2026
June 2026
(%)
March 2026
June 2026
(%)
Pakistan
86.85
130.61
50.39
91.64
130.27
42.15
Sri-Lanka
86.79
125.81
44.96
83.24
117.98
41.73
Nepal
99.28
136.89
37.88
89.79
141.93
58.07
Bangladesh
87.08
109.62
25.88
75.07
90.04
19.94
India (Delhi)
94.77
102.12
7.76
87.67
95.20
8.59
Source (PPAC)​​​​​
(Prices in INR)
Petrol (Rs/Ltr)
Diesel (Rs/Ltr)
Country
March 2026
May2026
(%)
March 2026
May 2026
(%)
USA
89.14
113.09
26.87
120.59
141.39
17.25
France
203.42
232.30
14.20
213.91
234.12
9.45
Italy
187.66
212.80
13.40
207.69
224.37
8.03
India
94.77
94.77
-
87.67
87.67
-
Source (PPAC) Data for June shall be available on 11th July,2026
Every litre of ethanol blended means:
• less imported crude,
• less foreign exchange outflow,
• more income for Indian farmers,
• greater price stability for consumers, and
• stronger national energy security.
That is why the Ethanol Blended Petrol Programme (since ESY 14-15) has already:
• saved over ₹1.97 lakh crore in foreign exchange,
• substituted nearly 316 lakh metric tonnes of crude oil,
• reduced around 952 lakh metric tonnes of CO₂ emissions, and
• transferred more than ₹1.66 lakh crore directly into the hands of Indian farmers.
• Our farmers are no longer merely Annadatas; they have become Urjadaatas, contributing directly to India's energy security.
Q4: There are concerns that E20 damages rubber components, affects engines in older vehicles, and many vehicle manuals specifically mention "E10 compatible". Should owners of older vehicles be worried?
• Unfortunately, as India's ethanol programme has grown, so has the misinformation surrounding it.
• Ever since India introduced E85, several lobbies with vested interests have attempted to create unnecessary fear. Every few months, a new rumour surfaces: rubber hoses will fail, engines will seize, fuel tanks will corrode. None of these claims stand the test of scientific evidence.
• Let us look at the facts.
• India's transition to E20 was not an overnight decision.
• Before the roadmap was finalized, the Government constituted expert committees involving automobile manufacturers, ARAI, SIAM, oil companies and technical institutions.
• In 2021, NITI Aayog published a comprehensive roadmap after extensive consultations with all stakeholders. That very roadmap also addressed the transition from E10 to E20 and the preparedness required from the automobile industry. Vehicle manufacturers were therefore fully aware of the policy direction years in advance.
• If manufacturers had not been involved, they would never have certified E20-compatible vehicles or honoured warranty obligations.
• E15+blends has now been in operation across India for over 3.5 years
• Before rollout of E20, it underwent extensive scientific testing, followed by extensive field validation covering engine durability, fuel systems, material compatibility, corrosion resistance, drivability, emissions and performance.
• But laboratory testing is only one part of the story.
• The biggest proof comes from the real world.
• Maruti Suzuki alone serviced nearly 2.5 crore vehicles, including around 1.5 crore older vehicles that were never originally certified as E20-compatible. If E20 were genuinely damaging rubber components, fuel lines or engines, we would have witnessed lakhs of warranty claims, widespread component failures and an avalanche of complaints across the country.
• That has simply not happened.
• Another concern relates to vehicle manuals carrying the words "E10 compatible."
• People must understand what those labels mean.
• A vehicle manual reflects the fuel specification prevailing at the time the vehicle was homologated and certified. It does not mean the vehicle suddenly becomes unsafe if fuel standards evolve later after extensive scientific testing, engineering validation and regulatory approval. If that logic were applied universally, no country would ever be able to upgrade its fuel standards.
• The transition from E10 to E20 was therefore based not on assumptions, but on years of testing, manufacturer consultations and field experience.
• India's ethanol supply chain is one of the most tightly regulated fuel supply systems in the country. Ethanol and blended petrol conform to strict BIS specifications and undergo quality checks at every stage from the distillery to the depot to the retail outlet.
• Any procedural lapse anywhere in the supply chain be dealt with firmly. Chief Secretaries of the States have been requested to ensure strict enforcement and take an iron hand against any instance of adulteration. There can be zero tolerance for lapses that compromise fuel quality.
• E20 is a safe, cleaner, proven and scientifically validated fuel that Indian consumers can use with confidence. Its quality, safety and compatibility have been validated and assured by all responsible stakeholders, including automobile manufacturers, testing and homologation agencies, Oil Marketing Companies, and regulatory authorities.
• Consumers are therefore advised not to be misled by misinformation, scaremongering or unverified content circulating on social media.
Annexure-I
Ethanol Blending in India: Key Milestones (2000–2026)
2000–2010
• The Ethanol Blended Petrol (EBP) Programme was formally launched for supply of 5% ethanol-blended petrol in 9 States and 4 Union Territories; ethanol blending also featured for the first time in the Auto Fuel Policy, 2003.
Source: PIB PRID 2277210 – confirms EBP “launched in 2003”
• MoPNG notification extended mandatory 5% EBP to an all-India basis across 20 States and 8 Union Territories (excluding parts of the North-East and Jammu & Kashmir).
Source: Press Information Bureau
• In a written reply to the Rajya Sabha, the Government stated that the 5% EBP Programme had not yet stabilised because of inadequate ethanol supplies, inter-State movement restrictions and State taxation issues.
Source: Press Information Bureau
2010–2020: Policy Consolidation & Acceleration
• December 2014 -Re-introduced administered price mechanism for ethanol to be procured under the EBP Programme; opened alternative route for ethanol production, directed Oil PSEs to set up bio-refineries
• 2014-15 –Steps taken towards simplifying the tendering processes
• May 2016–Industries (Development and Regulation) or IDR Act amended on 14th May 2016 to clarify on the roles of Central and State Government for continuous supply of ethanol to be blended with petrol
• June 2018 - Notified forward-looking and updated National Policy on Biofuels, 2018 involving all stakeholders
• July 2018 -Interest Subvention Scheme to improve and increase ethanol production capacity in the Country. GST on Ethanol lowered from18% to 5%
• 2018-19 -Allowed conversion of B heavy molasses, sugarcane juice and damaged food grains to ethanol.
• April 2019 -Extended EBP Programme to the whole of India except the Island UTs of Andaman Nicobar and Lakshadweep
• September 2019 - New sources, sugar and sugar syrup, introduced for ethanol production at fixed remunerative price
• October 2019 - Published “Ethanol Procurement Policy on a long-term basis under EBP Programme”
• August 2020-One time registration of ethanol suppliers for long term, including giving them visibility of ethanol demand for 5 years.
• September 2020 - OMCs started to provide Off-take guarantee letter and consent to sign tripartite agreement with ethanol suppliers and bankers to support the ethanol capacity expansion projects.
• October 2020 - Further ease of tender conditions by OMCs like one time document submission, quarterly bank guarantees, multiple transportation rate slabs and transportation rates being linked to Retail Selling Price (RSP) of diesel, reduction in security deposit and applicable penalty on non-supplied quantity etc.
• November 2020 - Approval of NBCC to utilise maize for ethanol production. Interest subvention scheme for augmentation of ethanol production capacity extended to grain-based distilleries.
• December 2020 - OMCs have increased their ethanol storage capacity from 5.39 Crore litres in November 2017 to 16.9 Crore litres till December 2020, thereby providing ethanol storage cover of over 20 days at their depots.
Source:https://www.pib.gov.in/FactsheetDetails.aspx?Id=148564&reg=48&lang=2
2021
• Prime Minister released the “Roadmap for Ethanol Blending in India 2020–25” in June 2021, prepared by an inter-ministerial committee, laying out a detailed pathway to 20% ethanol blending. The roadmap also set an intermediate milestone of 10% blending by November 2022.
Source: PIB PRID 1831289 – “India has achieved the target of 10 percent ethanol blending, 5 months ahead of schedule”
• Ethanol blending with petrol stood at 302.3 crore litres in ESY 2020–21, with the blending percentage rising steadily from 1.53% (2013–14) in preceding years.
Source: PIB PRID 2043042 – “Increase in Blending of Ethanol” (Lok Sabha reply)
• Media reports (citing government sources) referenced an E100 pilot initiative in Pune around this period as part of efforts to demonstrate higher ethanol-blend fuels.
Source: Press Information Bureau
2022
• Public Sector Oil Marketing Companies (OMCs) achieved the target of 10% ethanol blending in petrol in June 2022 — five months ahead of the November 2022 target set under the Roadmap, during ESY 2021–22.
Source: Press Information Bureau
• Minister (PNG) stated ethanol blending had risen from 0.67% in 2013 to 10% in May 2022, and confirmed that the 20% blending target had been advanced by five years, from 2030 to 2025, at SIAM's International Conference on Biofuels.
Source: PIB PRID 1869250 – “There is a need to massively upscale production of flex-fuel engine vehicles in country: Shri Hardeep S. Puri”
• This achievement, over the preceding 8 years, translated into a forex impact of over ₹41,500 crore, a reduction of 27 lakh MT in GHG emissions, and payments of over ₹40,600 crore to farmers.
Source: PIB PRID 1831289
• Minister (PNG)announced India's ethanol demand was poised to grow to 10.16 billion litres by 2025, and that the number of petrol pumps selling biofuels had risen threefold from 29,897 (2016–17) to 67,641 (2021–22).
Source: PIB PRID 1869250
• Minister (PNG) urged automobile manufacturers to rapidly expand production of flex-fuel engine vehicles to complement the availability of E20 fuel and support India's biofuel transition.
Source: Press Information Bureau
• National Policy on Biofuels, 2018 was amended in 2022 to formally advance the 20% ethanol blending deadline to Ethanol Supply Year (ESY) 2025–26, widening eligible feedstocks to include damaged food grains, broken rice, and food grains unfit for human consumption.
Source: PIB PRID 2043042 – “Increase in Blending of Ethanol” (Lok Sabha reply, feedstock list)
2023
• Minister (PNG) announced that E20 fuel would be available nationally from April 2023, confirming India was ready from the supply side to launch the blend.
Source: PIB PRID 1869250
• Hon’ble Prime Minister launched E20 fuel at 84 retail outlets of OMCs across 11 States/UTs on 6 February 2023 at India Energy Week, Bengaluru, in line with the Ethanol Blending Roadmap. Media reports of the PM's remarks additionally cited a first-phase rollout across 15 cities, with pan-India expansion targeted by 2025.
Source: PIB PRID 1896729 – “Prime Minister launches E20 Fuel & flags off Green Mobility Rally in Bengaluru today”
• India led the launch of the Global Biofuels Alliance (GBA) on 9 September 2023 on the sidelines of the G20 Summit in New Delhi, announced by Prime Minister Narendra Modi along with leaders of the USA, Brazil, Italy, Argentina, Singapore, Bangladesh, Mauritius and UAE, to foster international cooperation on sustainable biofuels.
Source: PIB PRID 1955836 – “Historic moment in Global Energy Sector: Global Biofuels Alliance (GBA) announced at G20 event”
• Blending with petrol rose to more than 500 crore litres in ESY 2022–23, taking the blending percentage to 12.06%.
Source: PIB PRID 2043042 – “Increase In Blending Of Ethanol” (Lok Sabha reply, MoS Suresh Gopi)
• In a written reply in the Rajya Sabha, the Government informed Parliament that Public Sector OMCs had been selling E20 petrol since 6 February 2023 and that more than 1,900 retail outlets across the country were already dispensing E20 fuel Source: Press Information Bureau
2024
• Ethanol blending crossed 13% in ESY 2023–24 (approx. 545.05 crore litres blended as of 31 August 2024), and closed the year at 14.60% for ESY 2023–24, per Lok Sabha replies by the Ministry of Petroleum & Natural Gas.
Source: PIB PRID 153363 (13% datapoint) | PIB PRID 2113234 (14.60% year-end figure)
• Ethanol production capacity crossed 1,623 crore litres (as of 18 September 2024), more than doubling over the preceding four years.
Source: PIB PRID 153363
• In August 2024, the Union Cabinet, chaired by Hon’ble Prime Minister Narendra Modi, approved the modified Pradhan Mantri JI-VAN Yojana to keep pace with developments in biofuels and attract greater investment, including in Sustainable Aviation Fuel (SAF) projects.
Source: PIB PRID 153363
• At the 7th G-STIC Delhi Conference, Minister (PNG) highlighted India's ethanol blending progress and stated the Government had begun examining goals beyond the 20% target.
Source: PIB PRID 153363
• E20 petrol available at over 15,600 retail outlets.
Source: Press Information Bureau
• Lok Sabha Unstarred Question No. 2859 (12 December 2024) confirmed blending had reached 12.06% in ESY 2022–23 and approx. 14.6% in ESY 2023–24.
Source: Lok Sabha Unstarred Question No. 2859, 12 December 2024
• Clarification issued on engine performance with ethanol.
Source: Press Information Bureau
2025
• India achieved the 20% ethanol blending (E20) target in 2025 — five years ahead of the original 2030 deadline set under the National Policy on Biofuels, 2018.
Source: PIB PRID 150699 – Ethanol Blending in India (factsheet)
• Minister Hardeep Singh Puri stated ethanol blending in petrol had risen from 1.5% in 2014 to 20% in 2025, a nearly 13-fold increase over 11 years, and that ethanol production had grown from 38 crore litres (2014) to 661.1 crore litres by June 2025.
Source: PIB PRID 2154355 – “India's Ethanol Journey is Unstoppable”
• As on 31 July 2025, OMCs had achieved average ethanol blending of 19.05% during ESY 2024–25, with July 2025 alone recording 19.93% blending. Government approved allocation of 52 Lakh Metric Tonnes (LMT) of surplus FCI rice for ethanol production for ESY 2024–25 and ESY 2025–26 (up to 30 June 2026), alongside diversion of 40 LMT of sugar for ESY 2024–25.
Source: PIB PRID 2155110 – Government speeds up ethanol blending
• In a Lok Sabha reply, the Government stated that ethanol blending had increased from 10% (ESY 2021–22) to 12.06% (ESY 2022–23), 14.60% (ESY 2023–24) and 17.98% up to 28 February 2025 (ESY 2024–25). The Government highlighted the key policy interventions driving this growth, including expansion of approved feedstocks, administered ethanol pricing, reduction of GST on ethanol for blending to 5%, implementation of the Ethanol Interest Subvention Scheme (EISS), Long-Term Offtake Agreements (LTOAs) for Dedicated Ethanol Plants, and advancement of the E20 blending target from 2030 to ESY 2025–26.
Source: Press Information Bureau
• At the Pioneer Biofuels 360 Summit, Minister (PNG) declared “India's ethanol journey is unstoppable,” noting no case of engine failure or breakdown had been reported since E20 became the base fuel, and outlined a phased move towards E25, E27 and E30.He also emphasized guaranteed ethanol pricing, inclusion of multiple feedstocks, expansion of distillation capacity and coordinated action by OMCs as the key enablers of India's ethanol programme
Source: PIB PRID 2154355
• Rajya Sabha was informed (18 December 2025) that more than 1,000 crore litres of ethanol were blended during ESY 2024–25, achieving average blending of 19.24%, with October 2025 blending at 19.97%.
Source: Rajya Sabha reply, 18 December 2025 (DD News report)
• Cumulative farmer payments under EBP crossed ₹1.25 lakh crore and forex savings crossed ₹1.44 lakh crore (up to July 2025), per a written reply by Minister (PNG) in the Lok Sabha.
Source: PIB PRID 2113234 – Measures beyond 20% blending
2026
• From April 2026, all Bharat Stage-VI (BS-VI) vehicles are required to fully meet E20 emission standards, and all petrol sold across India is mandated to contain 20% ethanol (E20) meeting a minimum Research Octane Number (RON) of 95.
Source: PIB PRID 2268671 – “Flex Fuel Vehicles offer India a practical solution…: Sh. Hardeep Singh Puri”
• India's ethanol production capacity was reported to have scaled to nearly 20 billion litres, well above the approximately 11 billion litres required to sustain the E20 mandate.
Source: PIB PRID 2277210 – Fact-check on misleading E20 claims
• On World Environment Day (5 June 2026), Minister (PNG) led the launch event for E85 flex-fuel promotion at an IOCL retail outlet, positioning flex-fuel vehicles alongside EVs in India's low-carbon mobility mix.
Source: PIB PRID 2268671
• At the launch of Hero MotoCorp's first flex-fuel motorcycles (Splendor+ and HF Deluxe Flex Fuel) in New Delhi, Minister (PNG) with Union Minister Nitin Gadkari, described flex-fuel mobility as “a new chapter in India's energy history,” citing Brazil's experience with higher ethanol blends and noting Government is examining supportive pricing frameworks for E85 adoption.
Source: PIB PRID 2268671
• ARAI Reaffirms Rigorous Validation Standards for E20 Ethanol-Blended Fuel and Vehicle Performance.
Source:https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2281084&reg=48&lang=2
• In a reply to Lok Sabha Unstarred Question No. 6315 on "Impact of Ethanol Blending on Vehicles and Consumers", the Government stated that the Inter-Ministerial Committee (IMC) constituted on 26 December 2020 under NITI Aayog had comprehensively examined vehicle compatibility and mileage aspects of E20 fuel. The assessment was supported by research conducted by Indian Oil Corporation Ltd. (IOCL), the Automotive Research Association of India (ARAI) and the Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM). The Government informed Parliament that extensive field trials found no compatibility issues or adverse impact on vehicle performance with E20.

পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
ইথানল মিশ্ৰিত পেট্ৰল কাৰ্যসূচী– প্ৰশ্নোত্তৰ
10 JUL 2026 9:16AM by PIB Guwahati
পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে ২০২৬ চনৰ ২৩ জুনত এটা প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তিযোগে ইথানল মিশ্ৰিত পেট্ৰল কাৰ্যসূচী সন্দৰ্ভত বিশদ স্পষ্টীকৰণ জাৰি কৰি ভুল তথ্য দূৰ কৰি বাস্তৱিক স্পষ্টীকৰণ প্ৰদান কৰে। ২০২৬ চনৰ ৪ জুলাইত অনুষ্ঠিত এখন সংবাদমেলত বাহন নিৰ্মাতাসকলেও এই কাৰ্যসূচী সন্দৰ্ভত স্পষ্টীকৰণ প্ৰকাশ কৰে।
এই স্পষ্টীকৰণৰ পিছতো ইথানল মিশ্ৰিত পেট্ৰল কাৰ্যসূচী সন্দৰ্ভত কিছু উদ্বেগ অব্যাহত আছে। তলত দিয়া সঘনাই সোধা প্ৰশ্নসমূহে (FAQ) এই উদ্বেগসমূহৰ বাস্তৱিক আৰু প্ৰমাণভিত্তিক উত্তৰ দিয়ে।
প্ৰশ্ন ১ : ব্ৰাজিলৰ দৰে দেশসমূহৰ ইথানল মিশ্ৰণৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ দশক দশক সময় লাগিছিল, গতিকে ভাৰতে ইমান খৰখেদা কিয় কৰিছে?
• প্ৰথমতে এইটো বুজাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ যে ইথানল নতুন ইন্ধন নহয়। আমি ইথানল উদ্ভাৱন কৰা নাছিলোঁ। এশ বছৰতকৈও অধিক পূৰ্বে হেনৰী ফৰ্ডে ইথানলৰ সহায়ত চলিব পৰাকৈ মডেল টিৰ আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰিছিল আৰু ব্ৰাজিল তথা আমেৰিকাকে ধৰি বিশ্বৰ বহু দেশে দশক দশক ধৰি ইথানল মিশ্ৰণ ব্যৱহাৰ কৰি আহিছে।
• উল্লেখযোগ্য যে ভাৰতৰ ইথানল মিশ্ৰণৰ কাৰ্যসূচী বৰ্তমান চৰকাৰৰ কাৰ্যকালত আৰম্ভ হোৱা নাছিল। এই পদক্ষেপৰ প্ৰতিষ্ঠানিক ইতিহাস দীঘলীয়া আৰু বহুতো উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব আছে (যিবোৰ ৰাজহুৱাভাৱে উপলব্ধ— ইয়াৰ কিছুমান পৰিশিষ্ট-১ত দিয়া হৈছে)।
• ২০০১ চনত এটা পাইলট ইথানল মিশ্ৰণ কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা হৈছিল, ২০০৪ চনত ইয়াক আনুষ্ঠানিকভাৱে ঘোষণা কৰা হয় আৰু ২০০৬ চনৰ ভিতৰত কেইবাখনো ৰাজ্যত ই-৫ (পাঁচ শতাংশ ইথানল মিশ্ৰণ) কাৰ্যকৰী কৰা হয়।
• এই নীতিৰ পৰিকাঠামো পিছলৈ ২০১৩ চনৰ জানুৱাৰী মাহত ইউ পি এ চৰকাৰৰ সময়ত ভাৰতীয় গেজেটত অধিসূচনা কৰা হৈছিল। এইবোৰ ৰাজহুৱা অভিলেখৰ বিষয়।
• ভাৰতে ১০খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলত পাঁচ শতাংশ ইথানল মিশ্ৰণৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছিল। দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে এই উচ্চাকাংক্ষাৰ পিছতো ২০১৪ চনলৈকে প্ৰায় ১.৫ শতাংশত মিশ্ৰণ স্থবিৰ হৈ আছিল।
• ইন্ধন হিচাপে ইথানলক লৈ কোনেও প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰা নাছিল। ইতিমধ্যে বিশ্বজুৰি এই কথা প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল। প্ৰকৃত প্ৰত্যাহ্বান আছিল ভাৰতে কেনেকৈ পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ ইথানল উৎপাদন কৰিব পাৰে।
• সেই সময়ত আমি প্ৰায় সম্পূৰ্ণৰূপে কুঁহিয়াৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল আছিলোঁ, যিটো ঋতুভিত্তিক শস্য। ইয়াৰ জৰিয়তে বছৰি প্ৰায় ৪ বিলিয়ন লিটাৰ ইথানল উৎপাদন ক্ষমতা আছে। এই স্তৰৰ উৎপাদন আনকি সামান্য মিশ্ৰণৰ লক্ষ্যৰ বাবেও অপৰ্যাপ্ত আছিল।
• এই প্ৰত্যাহ্বানক স্বীকাৰ কৰি চৰকাৰে মৌলিকভাৱে নিজৰ দৃষ্টিভংগী সলনি কৰিলে। ২০১৮ চনৰ মে’ মাহত জৈৱ ইন্ধনৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় নীতি আৰম্ভ হোৱাৰ লগে লগে চৰকাৰে বৃহৎ পৰিসৰৰ ইথানল উৎপাদনৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পৰিৱেশতন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিবলৈ আৰম্ভ কৰে। এয়া সঁচাকৈয়ে চৰকাৰৰ এক সামগ্ৰিক অভিযানত পৰিণত হ’ল।
• পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ বিভাগ, পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়, গধুৰ উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় ৰে’ল আৰু আন কেইবাটাও মন্ত্ৰালয়ে একেলগে কাম কৰি কেঁচামালৰ যোগান সম্প্ৰসাৰণ, আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ, প্ৰযুক্তিৰ সহায়, সামগ্ৰী সুশৃংখলিত, চাহিদাৰ নিশ্চয়তা সৃষ্টি আৰু বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰে।
২০২১ চনৰ আগষ্ট মাহত ভাৰতৰ তেল বিপণন কোম্পানী আই অ’ চি এল, বি পি চি এল, আৰু এইচ পি চি এলে ইথানলৰ অভাৱত ভোগা অঞ্চলত নিবেদিত ইথানল উদ্যোগ (ডি ই পি) স্থাপনৰ বাবে আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰাৰ সময়ত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা কৰে।
এই প্ৰকল্পসমূহে তলত দিয়া বৈশিষ্ট্যসমূহ আগবঢ়াই বিনিয়োগৰ পৰিৱেশটোক ৰূপান্তৰিত কৰিছিল :
• তেল বিপণন কোম্পানীসমূহে দীৰ্ঘম্যাদী ক্ৰয় চুক্তি নিশ্চিত কৰা;
• ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেংকসমূহৰ সৈতে এচক্ৰ’ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে ত্ৰিপাক্ষিক বিত্তীয় ব্যৱস্থা, বিনিয়োগৰ বিপদ যথেষ্ট হ্ৰাস;
• ইথানল মিশ্ৰিত পেট্ৰ’ল কাৰ্যসূচীৰ বাবে বাধ্যতামূলক ইথানল যোগান;
• এই উদ্যোগসমূহ সম্পূৰ্ণ ক্ষমতাৰে কাম কৰিবলৈ স্বাভাৱিকতে প্ৰায় দুবছৰ সময় লাগিছিল, কাৰণ এই ক্ষমতা তৎক্ষণাত লাভ কৰিব পৰা নগ’ল।
• ২০২১ চনৰ জুন মাহত আন এটা উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি লাভ কৰা হৈছিল যেতিয়া নিটি আয়োগে অটোম’বাইল নিৰ্মাতা, তেল কোম্পানী, কৃষি বিশেষজ্ঞ, আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ সৈতে বিস্তৃত আলোচনাৰ অন্তত ইথানল মিশ্ৰণৰ ওপৰত নিজৰ বিস্তৃত পৰিকল্পনা প্ৰকাশ কৰিছিল।
• এই প্ৰতিবেদনত ইথানলৰ পৰিৱেশ আৰু শক্তি সুৰক্ষাৰ সুবিধাসমূহৰ লগতে গ্ৰাম্য আয় আৰু কৃষি অৰ্থনীতিৰ ওপৰত ইয়াৰ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰভাৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হৈছে।
• সেই সময়ত ভাৰতৰ ১০% ইথানল মিশ্ৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছিল বছৰি প্ৰায় ৫০০-৬০০ কোটি লিটাৰ ইথানল। নতুন বিনিয়োগ অহাৰ লগে লগে আৰু উৎপাদন ক্ষমতা বৃদ্ধি পোৱাৰ লগে লগে স্পষ্ট হৈ পৰিল যে দেশখনে অতি সোনকালে প্ৰায় ১২০০ কোটি লিটাৰ ইথানল উৎপাদন কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। যোগান নিশ্চিত হোৱাৰ পিছত ২০% মিশ্ৰণৰ লক্ষ্য লোৱাটো যুক্তিসংগত আৰু দায়বদ্ধ দুয়োটা আছিল।
• গতিকে ভাৰতে ইথানল মিহলোৱাৰ দিশত "খৰধৰ" কৰিলে বুলি কোৱা কথাটো কেৱল তথ্যৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত নহয়।
• এই যাত্ৰা দুটা দশকৰো অধিক সময় ধৰি চলিছিল, য’ত ২০০১ চনত পৃষ্ঠপোষকতা কৰা প্ৰকল্প, ২০১৩ চনত নীতিৰ অধিসূচনা, ২০১৮ চনৰ পিছত প্ৰতিষ্ঠানিক সংস্কাৰ, ২০২১ চনৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা বৃহৎ পৰিসৰৰ বিনিয়োগ আৰু তাৰ পিছত মিশ্ৰণৰ মাত্ৰা সযতনে পৰিকল্পিত, পৰ্যায়ক্ৰমে বৃদ্ধি কৰা আদি আছিল।
• ইয়াক আৰম্ভ কৰাৰ পূৰ্বে অটোমোবাইল নিৰ্মাতা, পৰীক্ষণ সংস্থা, অ’এমচি, ডিএফপিডি আদিকে ধৰি সকলো অংশীদাৰৰ লগত পৰামৰ্শ লোৱা হৈছিল।
• এই বিকাশ সম্পূৰ্ণ চিন্তাৰে কৰা হৈছে :
ইথানল যোগান বছৰ
মিশ্ৰণ শতাংশ/অৱস্থা
ই এছ ৱাই ২০২০-২১
৮.১%
ই এছ ৱাই ২০২১-২২
১০.০%
ই এছ ৱাই ২০২২-২৩
১২.১%
ই এছ ৱাই ২০২৩-২৪
১৪.৬০%
ই এছ ৱাই ২০২৪-২৫
১৯.২০%
ই এছ ৱাই ২০২৫-২৬(নৱেম্বৰ-জুন ২০২৬)
২০%
• বিশ্বৰ প্ৰথমটো বৃহৎ পৰিসৰৰ ইথানল পৰিৱেশতন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিবলৈ ব্ৰাজিলে দশক দশক সময় লৈছিল।
• বিশ্বৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা শিকি, প্ৰমাণিত প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ, মন্ত্ৰালয়সমূহৰ মাজত সমন্বয় স্থাপন আৰু বিনিয়োগৰ এক শক্তিশালী কাঠামো স্থাপন কৰি ভাৰতে লাভৱান হৈছিল। আমি বিজ্ঞান বা সুৰক্ষাৰ সৈতে আপোচ নকৰাকৈ শাসন, পৰিকল্পনা, আৰু নিষ্পাদন উন্নত কৰি ৰূপায়ণৰ সময়সীমা হ্ৰাস কৰিছোঁ।
• ভাৰতৰ ইথানল সফলতাৰ আঁৰৰ আচল কাহিনী হৈছে এক সযতনে পৰিকল্পিত, পৰ্যায়ক্ৰমে, ক্ৰমান্বয়ে আৰু পদক্ষেপ অনুসৰি পৰিৱৰ্তন সাধন কৰা। এইটো খৰখেদা বা ৰাতিৰ ভিতৰতে লোৱা সিদ্ধান্ত নহয়।
প্ৰশ্ন ২ : গ্ৰাহকক বিশুদ্ধ পেট্ৰ’ল, ই-১০, বা ই-২০ ক্ৰয় কৰাৰ বিকল্প কিয় দিয়া নহয়? আৰু কেৱল ই-১০কম্পিটেবল বুলি লেবেল লগোৱা পুৰণি বাহনৰ কি হ’ব?
• যেতিয়া ভাৰতে পেট্ৰলত ইথানলৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল, তেতিয়া প্ৰতিটো পৰ্যায়তে অটোমোবাইল উদ্যোগ জড়িত হৈ পৰিছিল। ই-১০ সামঞ্জস্যতাৰ বিষয়ে প্ৰস্তুতকাৰীসকলৰ বহু আগতেই পৰামৰ্শ লোৱা হৈছিল, সেয়া ২০২০-২১ চনৰ আৰম্ভণিতে কৰা হৈছিল। ই এছ ৱাই ২০২০-২১ৰ নিৰ্ধাৰিত তাৰিখতকৈ পাঁচ মাহ আগতে ভাৰতে ২০২২ চনৰ জুন মাহত ই-১০ লক্ষ্য (পেট্ৰলত ১০ শতাংশ ইথানল মিশ্ৰণ) লাভ কৰিছিল।
• ই-২০ৰ বাবে আৰু অধিক কঠোৰ প্ৰক্ৰিয়া গ্ৰহণ কৰা হৈছিল। অটোমোবাইল নিৰ্মাতা, উপাদান যোগানকাৰী, পৰীক্ষণ সংস্থা, গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে বিস্তৃত আলোচনা অনুষ্ঠিত কৰা হয়। ২০২১ চনৰ পৰা আইএমচিৰ ৰোডমেপ ৰাজহুৱা ডমেইনত আছিল আৰু এয়া ই-২০লৈ সুপৰিকল্পিত পথ নিৰ্ধাৰণ কৰিছিল।
• সামগ্ৰীৰ সামঞ্জস্যতা, ইঞ্জিনৰ মানাংকন, ইন্ধন ব্যৱস্থা, চলাচল ক্ষমতা, স্থায়িত্ব, নিৰ্গমন আৰু ইন্ধনৰ কাৰ্যক্ষমতাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি প্ৰতিটো দিশ পৰীক্ষা কৰা হৈছিল।
• ই-২০ কাৰ্যকৰী কৰাৰ পূৰ্বে চৰকাৰে সমগ্ৰ ব্যৱস্থাটোৰ প্ৰস্তুতি নিশ্চিত কৰিবলৈ অটোম’বাইল নিৰ্মাতা, কাৰিকৰী বিশেষজ্ঞ, পৰীক্ষণ সংস্থা আৰু অন্যান্য অংশীদাৰকে ধৰি সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে কেইবাটাও ৰাউণ্ডৰ বিশদ আলোচনা চলাইছিল। যদিহে অটোমোবাইল নিৰ্মাতাসকলে ফলাফলত সম্পূৰ্ণৰূপে সন্তুষ্ট নহ’লহেঁতেন তেন্তে তেওঁলোকে কেতিয়াও এই প্ৰডাক্টটোক সমৰ্থন নকৰিব বা বাহনৰ ৱাৰেণ্টীক সন্মান নকৰিলেহেঁতেন। আজি প্ৰায় সকলো বাহন নিৰ্মাতাই সকলো বাহনৰ (ব্যৱহৃত আৰু নতুন উভয়) ৱাৰেণ্টী কভাৰেজক সন্মান জনাইছে। কাৰণ সেইবোৰ পৰামৰ্শ প্ৰক্ৰিয়াৰ অংশ আছিল।
• তদুপৰি, মাৰুতি চুজুকিয়ে ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত ২.৮৪ মিলিয়ন বাহনৰ ছাৰ্ভিচ দিছিল। কিন্তু ১৫ মিলিয়ন ব্যৱহৃত, ই-২০ প্ৰমাণিত নোহোৱা বাহন আৰু ই-২০ সম্পৰ্কীয় কোনো জাৰণ, অস্বাভাৱিক পৰিধান বা উপাদানৰ আয়ুসকালৰ ক্ষতিৰ প্ৰতিবাদন দাখিল কৰা নাই। হিৰো মট’কৰ্পেও একেধৰণৰ অভিজ্ঞতাৰ কথা প্ৰকাশ কৰিছে। এই তথ্য আখ্যানমূলক প্ৰমাণবিচ্ছিন্ন অভিযোগতকৈ বহু বেছি নিৰ্ভৰযোগ্য।
• এইটো সঁচা যে কিছুমান বাহনত ইন্ধনৰ ব্যৱহাৰ ৩-৫ শতাংশ হ্ৰাস পাব পাৰে। কিন্তু মাইলেজ মাত্ৰ এটা মাপকাঠীহে।
• ই-২০এ যথেষ্ট উচ্চ অক্টেন ৰেটিং, উন্নত এণ্টি-নকিং বৈশিষ্ট্য, দ্ৰুত দহন, উন্নত পিকআপ, মসৃণ ত্বৰণ আৰু পৰিষ্কাৰ ইঞ্জিন কাৰ্যকলাপ প্ৰদান কৰে।
• ইয়াৰ উপৰি ই নগণ্য পৰিমাণৰ দূষিত কণা পদাৰ্থ নিৰ্গত কৰে আৰু জীৱন চক্ৰৰ কাৰ্বন নিৰ্গমন প্ৰায় ৪০ শতাংশ যথেষ্ট হ্ৰাস কৰে।
• মুঠতে এয়া ই-১০ বা বিশুদ্ধ পেট্ৰলতকৈ পৰিষ্কাৰ, উচ্চমানৰ আৰু অধিক কাৰ্যক্ষম ইন্ধন।
• ইয়াত আচল প্ৰশ্নটো হ’ল : যদি ইয়াতকৈ পৰিষ্কাৰ, দ্ৰুত আৰু কম প্ৰদূষণকাৰী ইন্ধন উপলব্ধ হয়, তেন্তে আমি জানি-বুজি কিয় হীন বিকল্প বাছি ল’ম?
• প্ৰতিটো পেট্ৰল পাম্পতে একেলগে বিশুদ্ধ পেট্ৰ’ল, ই-১০, ই-২০ উপলব্ধ হ’ব লাগে বুলি কোৱা পৰামৰ্শটোৱেও ভাৰতৰ ইন্ধন বিতৰণ নেটৱৰ্কৰ বাস্তৱতাক আওকাণ কৰে।
• ভাৰতত ১০ লাখতকৈ অধিক খুচুৰা বিপণী আছে, যিবোৰ শোধনাগাৰ, টাৰ্মিনেল, ডিপো আৰু পাইপলাইনৰ বিস্তৃত নেটৱৰ্কৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত।
• এই বিশাল যোগান শৃংখলত একাধিক গ্ৰেডৰ পেট্ৰল ৰখাটোৱে বস্তুগত পৰিবহণৰ এক উল্লেখযোগ্য প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰিব। ইয়াৰ ফলত ৰক্ষণাবেক্ষণৰ খৰচ বৃদ্ধি পাব, ষ্টক ব্যৱস্থাপনা জটিল হ’ব আৰু কাৰ্যকৰী দক্ষতা হ্ৰাস পাব।
• মানুহে প্ৰায়ে প্ৰিমিয়াম পেট্ৰলৰ উদাহৰণ দিয়ে। এই তুলনা ন্যায্য নহয়। প্ৰিমিয়াম ইন্ধন হৈছে সীমিত পৰিমাণত আৰু যথেষ্ট বেছি মূল্যত বিক্ৰী কৰা বিশেষ সামগ্ৰী। কাৰণ ইয়াত বিশেষ কাৰ্যক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা সংযোগ কৰা থাকে। এইবোৰ পৃথক ৰাষ্ট্ৰীয় ইন্ধনৰ উৎস নহয়। বিশুদ্ধ পেট্ৰ’ল, ই-১০ আৰু ই-২০ৰ বাবে সমান্তৰালভাৱে ৰাষ্ট্ৰীয় যোগান শৃংখল চলোৱাটো একেবাৰে বেলেগ কথা হ’ব।
• আন এটা দিশ আছে যিটোক আওকাণ কৰিব নোৱাৰি।
• যোৱা কেইবাবছৰ ধৰি ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেংকসমূহে ইথানল উৎপাদন আৰু আনুষংগিক আন্তঃগাঁথনিত বছৰি প্ৰায় ১ লাখ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিছে। ভাৰতৰ মিশ্ৰণৰ লক্ষ্য পূৰণৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট ইথানল প্লাণ্ট, ডিষ্টিলেৰী, ষ্ট’ৰেজ ফেচিলিটি আৰু লজিষ্টিক নেটৱৰ্ক নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
• যদি এই ক্ষমতা গঢ়ি তোলাৰ পিছত আমি ইচ্ছাকৃতভাৱে ই-১০লৈ উভতি যাওঁ, তেন্তে এই বিনিয়োগসমূহৰ কি হ’ব? অতিৰিক্ত উৎপাদন ক্ষমতাৰ কি হ’ব? ৰাষ্ট্ৰীয় নীতিৰ ভিত্তিত কৃষক, সমবায়, উদ্যোগী, বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান, ৰাজহুৱা খণ্ডৰ কোম্পানীয়ে সদিচ্ছাৰে বিনিয়োগ কৰা হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ কি হ’ব?
• ৰাজহুৱা নীতিয়ে গ্ৰাহকৰ স্বাৰ্থ আৰু শক্তি সুৰক্ষা, পৰিৱেশ বহন ক্ষমতা, কৃষকৰ কল্যাণ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সম্পদৰ বিচক্ষণ ব্যৱহাৰৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰিব লাগিব।
• আজি কোনোবাই আমাক আধুনিক ৰাজহুৱা পৰিবহণৰ সলনি পুৰণি নীলা ৰঙৰ ডিটিচি বাছবোৰ ঘূৰাই আনিবলৈ ক’বনে? কোনোবাই যুক্তি দিবনে যে আমি অভ্যস্ত হৈ থকা গাঁতেৰে পৰিপূৰ্ণ ৰাস্তাবোৰলৈ উভতি যাব লাগে? স্বচ্ছ পৰিবহণৰ ইন্ধনৰ ঠাইত দিল্লীয়ে অধিক প্ৰদূষণকাৰী বিকল্পৰ ব্যৱস্থা কৰিবনে?
• প্ৰগতিৰ অৰ্থ হ’ল উন্নত প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ কৰা।
• ই-২০ৰ অৰ্থ হ’ল স্বচ্ছ দহন, কম নিৰ্গমন, খাৰুৱা তেলৰ আমদানি হ্ৰাস, ভাৰতীয় কৃষকৰ আয় বৃদ্ধি, আৰু দেশৰ বাবে অধিক শক্তি সুৰক্ষা।
• এবাৰ এটা উচ্চমানৰ ইন্ধন বৈজ্ঞানিকভাৱে প্ৰমাণিত হ’লে, ব্যাপকভাৱে পৰীক্ষা কৰিলে আৰু অটোমোটিভ উদ্যোগে গ্ৰহণ কৰিলে, উদ্দেশ্য হ’ব লাগে আত্মবিশ্বাসেৰে আগবাঢ়ি যোৱা, নিম্ন মানদণ্ডলৈ ঘূৰি যোৱা নহয়।
প্ৰশ্ন ৩ : পেট্ৰলত যদি ইথানল যোগ কৰা হয়, তেন্তে ই-২০, ই-১০ বা বিশুদ্ধ পেট্ৰলতকৈ কম খৰচী নহয় কিয়?
ফিড ষ্টক
ইথানল যোগান বছৰ (মূল্য টকাত)
২১-২২
২২-২৩
২৩-২৪
২৪-২৫
২৫-২৬ (অস্থায়ী)
চি-গুড়
৪৬.৬৬
৪৯.৪১
৫৬.২৮
(৬.৮৭ৰ উদগনি)
৫৭.৯৭
৫৭.৯৭
বি-গুড়
৫৯.০৮
৬০.৭৩
৬০.৭৩
৬০.৭৩
৬০.৭৩
কুঁহিয়াৰৰ ৰস/চেনি/চিৰাপ
৬৩.৪৫
৬৫.৬১
৬৫.৬১
৬৫.৬১
৬৫.৬১
ক্ষতিগ্ৰস্ত খাদ্য শস্য
৫২.৯২
৬৪.০০@
৬৪.০০
৬৪.০০
৬৪.০০
এফ চি আই ৰাইচ
৫৬.৮৭
৫৮.৫০
৫৮.৫০
৫৮.৫০
৫৮.৫০
গোমধান
৫২.৯২
৬৬.০৭@
৭১.৮৬
(৫.৭৯ৰ উদগনি)
৭১.৮৬
৭১.৮৬
• আজি ভাৰতীয় কৃষকে উচিত ক্ষতিপূৰণ লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ চৰকাৰে পাৰিতোষিক মূল্যত ইথানল ক্ৰয় কৰে। উদাহৰণস্বৰূপে কুঁহিয়াৰ ভিত্তিক ইথানল লওক। আমি ইয়াৰ ক্ৰয়ৰ মূল্য ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি কৰিছোঁ আৰু আজি জিএছটি, পৰিবহণ, সংৰক্ষণ আৰু ডিপো ৰক্ষণাবেক্ষণৰ খৰচ বাদ দি ইয়াৰ মূল্য প্ৰতি লিটাৰত প্ৰায় ৭১.৮৬ টকা।
• গতিকে, যদি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় খাৰুৱা তেল প্ৰতি বেৰেলত প্ৰায় ৭০ মাৰ্কিন ডলাৰত উপনীত হৈছে, তেন্তে ই-২০ উৎপাদন কৰাটো আচলতে বিশুদ্ধ পেট্ৰলতকৈ অধিক ব্যয়বহুল।
• যদিহে খাৰুৱা তেলৰ দাম প্ৰতি বেৰেলত ১২০-১৩০ মাৰ্কিন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি পায়, তেন্তে অৰ্থনৈতিক পৰিস্থিতি স্বাভাৱিকতে ওলোটা হৈ পৰে আৰু ইথানল আৰু অধিক সস্তা হৈ পৰে।
• গতিকে, প্ৰশ্নটো হ'ব নালাগে "ই-২০ সস্তা কিয় নহয় ?"
• আচল প্ৰশ্নটো হ'ল "বিশ্বজোৰা খাৰুৱা তেলৰ অস্থিৰ মূল্যৰ সম্পূৰ্ণ প্ৰভাৱৰ পৰা ভাৰতে গ্ৰাহকক কেনেকৈ ৰক্ষা কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে?"
• উত্তৰটো সহজ।
• আজি ভাৰতত বিক্ৰী হোৱা প্ৰতিলিটাৰ পেট্ৰলৰ প্ৰায় ২০ শতাংশই ঘৰুৱাভাৱে উৎপাদিত ইথানল। এই ইথানলৰ উৎস প্ৰতি লিটাৰত প্ৰায় ৭১ টকা হাৰত পোৱা যায়, যিটো প্ৰতিদিনে পুৱা ব্ৰেণ্ট খাৰুৱা তেল, ভূ-ৰাজনৈতিক সংঘাত বা জাহাজ চলোৱাৰ ব্যাঘাতৰ বাবে সলনি নহয়।
• অৰ্থাৎ আপোনাৰ ইন্ধনৰ টেংকৰ এক পঞ্চমাংশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় তেলৰ উঠা-নমাৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত নহয়। বিশ্বজুৰি অভাৱনীয় ব্যাঘাতৰ মাজতো ভাৰতত খুচুৰা ইন্ধনৰ মূল্য সৰ্বনিম্ন বৃদ্ধি পোৱাৰ এটা মূল কাৰণ।
• গতিকে, ইথানল মিশ্ৰণৰ উদ্দেশ্য কোনো বিশেষ দিনত পেট্ৰল সস্তা কৰা নহয়, বৰং আমদানিকৃত খাৰুৱা তেলৰ ওপৰত ভাৰতৰ নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবলৈহে এনে কৰা হয়।
• ইয়াৰ ফলত ভাৰতে প্ৰধান অৰ্থনীতি আৰু চুবুৰীয়া দেশৰ তুলনাত বিগত চাৰি বছৰত ইন্ধনৰ মূল্যত সৰ্বনিম্ন বৃদ্ধি কৰিছে।
পেট্ৰল (প্ৰতিলিটাৰত দাম)
ডিজেল (প্ৰতিলিটাৰত দাম)
দেশ
জুন-২২
জুন-২৬
(%)
জুন-২২
জুন-২৬
(%)
পাকিস্তান
৯২.৬৪
১২৯.৪৮
৩৯.৭৭
৭৯.৯৮
১৩০.৫১
৬৩.১৮
শ্ৰীলংকা
৯০.৪৩
১২৩.৫৯
৩৬.৬৬
৮৬.১৩
১১৫.৯০
৩৪.৫৭
নেপাল
১১৩.৯৯
১৩৭.১৯
২০.৩৫
১০৩.২২
১৪২.২৫
৩৭.৮১
বাংলাদেশ
৭৬.৯৭
১০৯.৮২
৪২.৬৯
৭১.৬০
৯০.২১
২৬
ইটালী
১৬৬.৮৫
১৯৭.৫২
১৮.৩৯
১৬১.৩৮
২০৭.৮৪
২৮.৭৯
জাৰ্মেনী
১৬৩.১৮
১৯৪.২৬
১৯.০৫
১৬৭.৭০
১৮৪.৫৫
১০.০৪
ফ্ৰান্স
১৭৪.১৮
২০৫.০৮
১৭.৭৪
১৭১.০৬
২০৩.৯৫
১৯.২৩
ভাৰত (দিল্লী)
৯৬.৭২
১০২.১২
৫.৫৮
৮৯.৬২
৯৫.২০
৬.২৩
পশ্চিম এছিয়াৰ সংকট আৰম্ভ হোৱাৰ পিছত ইন্ধনৰ দাম বৃদ্ধি পোৱা আন দেশৰ তুলনাত ভাৰত এতিয়াও সৰ্বনিম্ন প্ৰভাৱিত দেশ হিচাপে থিয় দি আছে, যিটো নিম্ন উল্লেখিত তথ্যৰ জৰিয়তে দেখা যায়।
(মূল্য ভাৰতীয় টকাত)
পেট্ৰল (প্ৰতি লিটাৰত দাম)
ডিজেল (প্ৰতি লিটাৰত দাম)
দেশ
মাৰ্চ, ২৬
জুন, ২৬
(%)
মাৰ্চ, ২৬
জুন, ২৬
(%)
পাকিস্তান
৮৬.৮৫
১৩০.৬১
৫০.৩৯
৯১.৬৪
১৩০.২৭
৪২.১৫
শ্ৰীলংকা
৮৬.৭৯
১২৫.৮১
৪৪.৯৬
৮৩.২৪
১১৭.৯৮
৪১.৭৩
নেপাল
৯৯.২৮
১৩৬.৮৯
৩৭.৮৮
৮৯.৭৯
১৪১.৯৩
৫৮.০৭
বাংলাদেস
৮৭.০৮
১০৯.৬২
২৫.৮৮
৭৫.০৭
৯০.০৪
১৯.৯৪
ভাৰত (দিল্লী)
৯৪.৭৭
১০২.১২
৭.৭৬
৮৭.৬৭
৯৫.২০
৮.৫৯
উৎস (পিপিএচি)
(মূল্য ভাৰতীয় টকাত)
পেট্ৰল (প্ৰতি লিটাৰত দাম)
ডিজেল (প্ৰতি লিটাৰত দাম)
দেশ
মাৰ্চ, ২০২৬
মে, ২০২৬
(%)
মাৰ্চ, ২০২৬
মে, ২০২৬
(%)
আমেৰিকা
৮৯.১৪
১১৩.০৯
২৬.৮৭
১২০.৫৯
১৪১.৩৯
১৭.২৫
ফ্ৰান্স
২০৩.৪২
২৩২.৩০
১৪.২০
২১৩.৯১
২৩৪.১২
৯.৪৫
ইটালী
১৮৭.৬৬
২১২.৮০
১৩.৪০
২০৭.৬৯
২২৪.৩৭
৮.০৩
ভাৰত
৯৪.৭৭
৯৪.৭৭
-
৮৭.৬৭
৮৭.৬৭
-
উৎস : (পিপিএচি) জুন মাহৰ তথ্য ২০২৬ চনৰ ১১ জুলাইত উপলব্ধ
প্ৰতিলিটাৰ ইথানল মিহলি কৰা মানে :
• খাৰুৱা তেলৰ আমদানি হ্ৰাস,
• বৈদেশিক মুদ্ৰাৰ বহিঃপ্ৰবাহ হ্ৰাস,
• ভাৰতীয় কৃষকৰ বাবে অধিক আয়,
• গ্ৰাহকৰ বাবে অধিক মূল্যৰ স্থিৰতা, আৰু
• ৰাষ্ট্ৰীয় শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰা।
সেইবাবেই ইথানল মিশ্ৰিত পেট্ৰল কাৰ্যসূচীয়ে (ই এছ ৱাই ২০১৪-২০১৫ৰ পৰা) ইতিমধ্যে তলত দিয়া ফলাফলবোৰ দিছে-
• ১.৯৭ লাখ কোটি টকাৰ ওপৰত বৈদেশিক মুদ্ৰাৰ সঞ্চয়।
• প্ৰায় ৩১৬ লাখ টন খাৰুৱা তেলৰ প্ৰয়োজন পূৰণ।
• প্ৰায় ৯৫২ লাখ টন কাৰ্বন ডাই অক্সাইডৰ নিৰ্গমন হ্ৰাস, আৰু
• ১.৬৬ লাখ কোটি টকাতকৈ অধিক টকা পোনপটীয়াকৈ ভাৰতীয় কৃষকলৈ হস্তান্তৰ।
• আমাৰ কৃষকসকল এতিয়া কেৱল খাদ্য যোগানকাৰী নহয়; তেওঁলোক শক্তি প্ৰদানকাৰী হৈ পৰিছে, ভাৰতৰ শক্তি সুৰক্ষাত প্ৰত্যক্ষভাৱে অৰিহণা যোগাইছে।
প্ৰশ্ন ৪ : ই-২০য়ে ৰবৰৰ উপাদানসমূহৰ ক্ষতি কৰে আৰু পুৰণি বাহনৰ ইঞ্জিনত প্ৰভাৱ পেলায় বুলি উদ্বেগ প্ৰকাশ পাইছে আৰু বহুতো বাহনৰ হাতপুথিত বিশেষভাৱে "ই-১০ কম্প্লাইয়েণ্ট"ৰ কথা উল্লেখ কৰা হৈছে। পুৰণি বাহনৰ মালিকসকল চিন্তিত হ’ব লাগেনে?
• ভাৰতৰ ইথানল কাৰ্যসূচী যিমানেই বৃদ্ধি পাইছে, দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে ইয়াৰ বিষয়ে ভুল তথ্যৰ প্ৰসাৰো বৃদ্ধি পাইছে।
• ভাৰতত ই-৮৫ জনপ্ৰিয় হোৱাৰ পিছৰে পৰা বিভিন্ন ন্যস্ত স্বাৰ্থজড়িত মহলে অপ্ৰয়োজনীয় ভয় বিয়পোৱাৰ চেষ্টা চলাই আহিছে। মাজে মাজে এটা নতুন উৰাবাতৰি বিয়পি পৰে যে ৰবৰৰ পাইপবোৰ বেয়া হ’ব, ইঞ্জিন বন্ধ হৈ যাব, ইন্ধনৰ টেংকীত ছামনি পৰিব। এই দাবীবোৰৰ কোনোটোৱেই বৈজ্ঞানিক প্ৰমাণৰ পৰীক্ষাত ন্যায্য হব নোৱাৰে।
• তথ্যবোৰ বিবেচনা কৰা যাওক।
• ভাৰতৰ ই-২০লৈ পৰিৱৰ্তন এনিশাৰ সিদ্ধান্ত নাছিল।
• এই পৰিকল্পনা চূড়ান্ত কৰাৰ পূৰ্বে চৰকাৰে বাহন নিৰ্মাতা, আৰ আই, ছিয়াম, তৈল প্ৰতিষ্ঠান আৰু কাৰিকৰী প্ৰতিষ্ঠানক লৈ বিশেষজ্ঞ সমিতি গঠন কৰিছিল।
• ২০২১ চনত নিটি আয়োগে সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে বিস্তৃত আলোচনাৰ অন্তত এক বিশদ পৰিকল্পনা প্ৰকাশ কৰিছিল। সেই পৰিকল্পনাত ই-১০ৰ পৰা ই-২০লৈ পৰিৱৰ্তন আৰু অটোমোটিভ উদ্যোগৰ পৰা প্ৰয়োজনীয় প্ৰস্তুতিৰ ৰূপৰেখা উপস্থাপন কৰা হৈছিল। সেয়েহে বাহন নিৰ্মাতাসকলে প্ৰয়োজনীয় নীতি-নিৰ্দেশনাৰ বিষয়ে কেইবাবছৰ আগতেই সম্পূৰ্ণৰূপে অৱগত আছিল।
• যদি নিৰ্মাতাসকলে এই অভিযানত অংশগ্ৰহণ নকৰিলেহেঁতেন তেন্তে তেওঁলোকে কেতিয়াও ই-২০ কম্প্লাইয়েণ্ট বাহনৰ পৰীক্ষণ নকৰিলেহেঁতেন বা ৱাৰেণ্টীৰ বাধ্যবাধকতা পূৰণ নকৰিলেহেঁতেন।
• সমগ্ৰ ভাৰততে চাৰে তিনি বছৰতকৈও অধিক সময় ধৰি চলি আহিছে ই-১৫তকৈ অধিক ইথানলৰ মিশ্ৰণ।
• ই-২০ মুকলি কৰাৰ আগতে ইয়াৰ বিস্তৃত বৈজ্ঞানিক পৰীক্ষণ কৰা হৈছিল, তাৰ পিছত ইঞ্জিনৰ শক্তি, ইন্ধন ব্যৱস্থাৰ সামঞ্জস্য, জাৰণ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা, ড্ৰাইভিং ক্ষমতা, নিৰ্গমন আৰু কাৰ্যক্ষমতা আদি সামৰি ব্যাপক ক্ষেত্ৰৰ বৈধতাৰ বাবে পৰীক্ষণ কৰা হৈছিল।
• কিন্তু পৰীক্ষাগাৰত পৰীক্ষা কৰাটো কাহিনীৰ এটা অংশহে মাথোঁ।
• ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰমাণ বাস্তৱ জগতৰ পৰাই আহিছে।
• কেৱল মাৰুতি চুজুকিয়ে প্ৰায় ২.৫ কোটি বাহন ছাৰ্ভিচ কৰিছিল, য’ত প্ৰায় ১.৫ কোটি পুৰণি বাহন আছিল। কিন্তু এইবোৰ প্ৰথমে ই-২০ কম্প্লাইয়েণ্ট বুলি প্ৰমাণিত হোৱা নাছিল। যদিহে ই-২০য়ে প্ৰকৃততে ৰবৰৰ উপাদান, ইন্ধন লাইন বা ইঞ্জিনৰ ক্ষতি কৰিলেহেঁতেন, তেন্তে আমি সমগ্ৰ দেশতে লাখ লাখ ৱাৰেণ্টীৰ দাবী, ব্যাপক পাৰ্টছৰ বিকলতা আৰু অভিযোগৰ আধিক্য দেখা গলহেঁতেন।
• এইটো সহজতে হোৱা নহয়।
• আন এক চিন্তা উদ্ৰেককাৰী হাতপুথি "ই-২০ কম্প্লাইয়েণ্ট" শব্দটোৰ সৈতে জড়িত।
• এই লেবেলবোৰৰ অৰ্থ মানুহে বুজিব লাগিব।
• বাহনৰ হাতপুথিসমূহে বাহন এখন প্ৰমাণিক আৰু প্ৰমাণীকৰণৰ সময়ত প্ৰচলিত ইন্ধনৰ নিৰ্দিষ্টতাসমূহ প্ৰতিফলিত কৰে। ইয়াৰ অৰ্থ এইটো নহয় যে বিস্তৃত বৈজ্ঞানিক পৰীক্ষা, অভিযান্ত্ৰিক বৈধকৰণ আৰু নিয়ন্ত্ৰণমূলক অনুমোদনৰ পিছত ইন্ধনৰ মান সলনি হ’লে এখন বাহন হঠাতে অসুৰক্ষিত হৈ পৰে। এই যুক্তি যদি সাৰ্বজনীনভাৱে প্ৰয়োগ কৰা হ’লহেঁতেন তেন্তে কোনো দেশেই নিজৰ ইন্ধনৰ মান উন্নীত কৰিব নোৱাৰিলেহেঁতেন।
• ই-১০ৰ পৰা ই-২০লৈ পৰিৱৰ্তন জল্পনা-কল্পনাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি নহয় বৰঞ্চ বছৰ বছৰ ধৰি পৰীক্ষা, বাহন নিৰ্মাতাৰ পৰামৰ্শ আৰু স্থলপথৰ অভিজ্ঞতাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি কৰা হৈছিল।
• ভাৰতৰ ইথানল যোগান শৃংখল দেশৰ অন্যতম কঠোৰ নিয়ন্ত্ৰিত ইন্ধন যোগান ব্যৱস্থা। ইথানল আৰু এয়া মিশ্ৰিত পেট্ৰ’লে বিআইএছৰ কঠোৰ মান মানি চলে আৰু ডিষ্টিলেৰীৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ডিপো তথা খুচুৰা বিক্ৰীলৈকে প্ৰতিটো পৰ্যায়তে গুণগত মান পৰীক্ষা কৰা হয়।
• যোগান শৃংখলৰ যিকোনো ঠাইতে যিকোনো পদ্ধতিগত বিসংগতিৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব লাগে। ৰাজ্যৰ মুখ্য সচিবসকলক কঠোৰ বলৱৎকৰণ সুনিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু যিকোনো ভেজালৰ ক্ষেত্ৰত কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছে। ইন্ধনৰ মানৰ লগত আপোচ কৰা যিকোনো ত্ৰুটি শূন্য সহনশীলভাৱে কাৰ্যকৰী কৰিব লাগিব।
• ই-২০ হৈছে ভাৰতীয় গ্ৰাহকে আত্মবিশ্বাসেৰে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা এবিধ নিৰাপদ, পৰিষ্কাৰ, প্ৰমাণিত আৰু বৈজ্ঞানিকভাৱে পৰীক্ষিত ইন্ধন। ইয়াৰ গুণগত মান, সুৰক্ষা আৰু সামঞ্জস্যতা অটোম'বাইল নিৰ্মাতা, পৰীক্ষণ আৰু প্ৰামাণিককৰণ সংস্থা, তেল বিপণন কোম্পানী আৰু নিয়ন্ত্ৰণ কৰ্তৃপক্ষকে ধৰি সকলো দায়িত্বশীল অংশীদাৰে পৰীক্ষা আৰু নিশ্চিত কৰিছে।
• সেয়েহে গ্ৰাহকসকলক পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে যে ছ’চিয়েল মিডিয়াত প্ৰচাৰিত ভুল তথ্য, ভয় সৃষ্টিকাৰী বা অপ্ৰত্যাপিত বিষয়বস্তুৰ দ্বাৰা বিপথে পৰিচালিত নহ’ব।
পৰিশিষ্ট-I
ভাৰতত ইথানল মিশ্ৰণ : মূল কাৰ্যকলাপ (২০০০-২০২৬)
২০০০–২০১০ চন
• ৯খন ৰাজ্য আৰু চাৰিখন কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলত পাঁচ শতাংশ ইথানল মিশ্ৰিত পেট্ৰ’ল যোগান ধৰিবলৈ ইথানল মিশ্ৰিত পেট্ৰ’ল (ইবিপি) কাৰ্যসূচী আনুষ্ঠানিকভাৱে আৰম্ভ কৰা হৈছিল; এই ইথানল মিশ্ৰণকো প্ৰথমে বাহন ইন্ধন নীতি, ২০০৩ত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছিল।
উত্‍স : PIB PRID 2277210 – confirms EBP “launched in 2003”
• পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ৰ এক অধিসূচনাত ২০খন ৰাজ্য আৰু আঠখন কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলত (উত্তৰ-পূব আৰু জম্মু-কাশ্মীৰৰ কিছু অংশ বাদ দি) বাধ্যতামূলক ৫ শতাংশ ইবিপি সমগ্ৰ ভাৰতত কাৰ্যকৰী কৰা হয়।
উত্‍স : Press Information Bureau
• ৰাজ্যসভাত লিখিত উত্তৰত চৰকাৰে কয় যে ইথানলৰ অপৰ্যাপ্ত যোগান, আন্তঃৰাজ্যিক চলাচলৰ বাধা আৰু ৰাজ্যিক কৰ সমস্যাৰ বাবে পাঁচ শতাংশ ইবিপি কাৰ্যসূচী এতিয়াও সুস্থিৰ হোৱা নাই।
উত্‍স : Press Information Bureau
২০১০-২০২০ : নীতি শক্তিশালীকৰণ আৰু অগ্ৰগতি
• ডিচেম্বৰ, ২০১৪– ইবিপি কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ক্ৰয় কৰা ইথানলৰ বাবে প্ৰশাসিত মূল্য ব্যৱস্থা পুনৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হয়; ইথানল উৎপাদনৰ বাবে বিকল্প পথ মুকলি কৰা হয় আৰু ৰাজহুৱা খণ্ডৰ তেল কোম্পানীসমূহক জৈৱ-শোধনাগাৰ স্থাপকৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হয়।
• ২০১৪-১৫– নিবিদা পদ্ধতি সৰল কৰাৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হয়।
• ২০১৬ চনৰ মে’ মাহত– পেট্ৰ’লৰ সৈতে মিহলি হ’ব পৰাকৈ ইথানলৰ স্থিৰ যোগান নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ ভূমিকা স্পষ্ট কৰিবলৈ ২০১৬ চনৰ ১৪ মে’ত উদ্যোগ (উন্নয়ন আৰু নিয়ন্ত্ৰণ) বা আইডিআৰ আইন সংশোধন কৰা হয়।
• জুন, ২০১৮– জৈৱ ইন্ধনৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় নীতি, ২০১৮, আপডেট কৰা হৈছিল আৰু আগন্তুক দৃষ্টিভংগীৰে সকলো অংশীদাৰক অৱগত কৰা হৈছিল।
• জুলাই, ২০১৮– দেশত ইথানল উৎপাদন ক্ষমতা উন্নত আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে সুত ৰাজসাহায্য আঁচনি আৰম্ভ কৰা হয়। ইথানলৰ ওপৰত জি এছ টি ১৮ শতাংশৰ পৰা ৫ শতাংশলৈ হ্ৰাস।
• ২০১৮-১৯- বি গুড়, কুঁহিয়াৰৰ ৰস আৰু অব্যৱহৃত শস্যক ইথানললৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ অনুমতি দিয়া হৈছিল।
• এপ্ৰিল, ২০১৯- কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চল আন্দামান নিকোবৰ আৰু লক্ষাদ্বীপৰ বাহিৰে সমগ্ৰ ভাৰতত ইবিপি কাৰ্যসূচী সম্প্ৰসাৰণ কৰা হয়।
• ছেপ্টেম্বৰ, ২০১৯- নিৰ্দিষ্ট পাৰিতোষিক মূল্যত ইথানল উৎপাদনৰ বাবে নতুন উৎস, যেনে- চেনি আৰু চেনিৰ তৰল প্ৰৱৰ্তন কৰা হয়।
• অক্টোবৰ, ২০১৯- "ইবিপি কাৰ্যসূচীৰ অধীনত দীৰ্ঘম্যাদী ইথানল ক্ৰয় নীতি" প্ৰকাশ।
• আগষ্ট, ২০২০- ইথানল যোগানকাৰীসকলৰ দীৰ্ঘম্যাদী পঞ্জীয়ন, য’ত তেওঁলোকক পাঁচ বছৰৰ বাবে ইথানলৰ চাহিদাৰ তথ্য প্ৰদান কৰাটোও অন্তৰ্ভুক্ত।
• ছেপ্টেম্বৰ, ২০২০- ইথানল ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰণ প্ৰকল্পক সমৰ্থন কৰিবলৈ ইথানল যোগানকাৰী আৰু বেংকাৰৰ সৈতে ত্ৰিপাক্ষিক চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিবলৈ অফ-টেক নিশ্চয়তা পত্ৰ আৰু সন্মতি প্ৰদান কৰিবলৈ অ’এমচিয়ে আৰম্ভ কৰে।
• অক্টোবৰ, ২০২০– অ’এমচিসমূহে নিবিদাৰ চৰ্তসমূহ আৰু অধিক শিথিল কৰে, য’ত এককালীন নথিপত্ৰ দাখিল কৰা, ত্ৰিমাসিক বেংকৰ নিশ্চয়তা, একাধিক পৰিবহণ হাৰৰ শ্লেব আৰু পৰিবহণৰ হাৰক ডিজেলৰ খুচুৰা বিক্ৰী মূল্য (আৰ এছ পি)ৰ সৈতে সংযোগ কৰা, যোগানৰ পৰিমাণৰ বাবে নিৰাপত্তা জমা আৰু জৰিমনা হ্ৰাস কৰা।
• নৱেম্বৰ, ২০২০– এনবিচিচিক ইথানল উৎপাদনৰ বাবে কুঁহিয়াৰ ব্যৱহাৰৰ অনুমোদন প্ৰদান কৰা হয়। ইথানল উৎপাদন ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে সুত ৰাজসাহায্য আঁচনিখন শস্য ভিত্তিক ডিষ্টিলেৰীলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছিল।
• ডিচেম্বৰ, ২০২০– অ’এমচিসমূহে ২০১৭ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত ইথানল সংৰক্ষণ ক্ষমতা ৫৩.৯ মিলিয়ন লিটাৰৰ পৰা ২০২০ চনৰ ডিচেম্বৰৰ ভিতৰত ১৬.৯ মিলিয়ন লিটাৰলৈ বৃদ্ধি কৰি তেওঁলোকৰ ডিপোসমূহত ২০ দিনতকৈ অধিক ইথানল সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰে।
উত্‍স : https://www.pib.gov.in/FactsheetDetails.aspx?Id=148564&reg=48&lang=2
২০২১ চনত
• প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২১ চনৰ জুন মাহত আন্তঃমন্ত্ৰালয় সমিতিৰ দ্বাৰা প্ৰস্তুত কৰা "ভাৰতত ইথানল মিশ্ৰণৰ বাবে ৰূপৰেখা ২০২০-২৫" প্ৰকাশ কৰি ২০% ইথানল মিশ্ৰণ লাভৰ পথৰ বিশদ বিৱৰণ দিয়ে। এই ৰূপৰেখাত ২০২২ চনৰ নৱেম্বৰৰ ভিতৰত ১০% মিশ্ৰণৰ মধ্যৱৰ্তী লক্ষ্যও নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
উত্‍স : PIB PRID 1831289 – “India has achieved the target of 10 percent ethanol blending, 5 months ahead of schedule”
• ই এছ আই ২০২০-২১ত পেট্ৰ’লৰ সৈতে ইথানলৰ মিশ্ৰণ ৩০২৩ মিলিয়ন লিটাৰ আছিল, য’ত মিশ্ৰণৰ শতাংশ পূৰ্বৰ বছৰ (২০১৩-১৪) ১.৫৩%ৰ পৰা ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে।
উত্‍স : PIB PRID 2043042 – “Increase in Blending of Ethanol” (Lok Sabha reply)
• এই সময়ছোৱাৰ আশে-পাশে সংবাদ মাধ্যমৰ প্ৰতিবেদনত (চৰকাৰী সূত্ৰৰ উদ্ধৃতি দি) উচ্চ ইথানল মিশ্ৰিত ইন্ধন প্ৰদৰ্শনৰ প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে পুনেত ই-১০০ পাইলট পদক্ষেপৰ কথা উল্লেখ কৰা হৈছে।
উত্‍স : Press Information Bureau
• ব্যুৰো অৱ ইণ্ডিয়ান ষ্টেণ্ডাৰ্ডছে (বিআইএছ) ই-১২ আৰু ই-১৫ৰ বাবে ইন্ধনৰ মান অধিসূচনা জাৰি কৰে। (Press Information Bureau)
• চৰকাৰে ঘোষণা কৰিছে যে ২০২৩ চনৰ এপ্ৰিল মাহৰ পৰা ই-২০ ইন্ধন উপলব্ধ হ’ব।
উত্‍স : Press Information Bureau
২০২২ চন
• ৰাজহুৱা খণ্ডৰ তেল বিপণন কোম্পানীসমূহে (অ’এমচি) ২০২২ চনৰ জুন মাহত পেট্ৰলত ১০ শতাংশ ইথানল মিশ্ৰণৰ লক্ষ্যত উপনীত হয়, যিটো ইএছৱাই ২০২১-২২ৰ অধীনত ২০২২ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছিল।
উত্‍স : Press Information Bureau
• মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে (পিএনজি) উল্লেখ কৰে যে ২০১৩ চনত ইথানল মিশ্ৰণ ০.৬৭ শতাংশৰ পৰা ২০২২ চনৰ মে’ মাহত ১০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে আৰু জৈৱ ইন্ধনৰ ওপৰত ছিয়াম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত তেওঁ নিশ্চিত কৰে যে ২০৩০ চনৰ পৰা ২০২৫ চনলৈকে ২০ শতাংশ মিশ্ৰণৰ লক্ষ্য পাঁচ বছৰৰ আগুৱাই নিয়া হৈছে।
উত্‍স : PIB PRID 1869250 – “There is a need to massively upscale production of flex-fuel engine vehicles in country: Shri Hardeep S. Puri”
• যোৱা আঠ বছৰত এই কৃতিত্বৰ ফলত ৪১,৫০০ কোটি টকাতকৈ অধিক বৈদেশিক মুদ্ৰাৰ প্ৰভাৱ, সেউজ গৃহ গেছৰ নিৰ্গমন ২৭ লাখ টন হ্ৰাস আৰু কৃষকক ৪০,৬০০ কোটি টকাতকৈ অধিক ধন প্ৰদান কৰা হৈছে।
উত্‍স : PIB PRID 1831289
• মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ঘোষণা কৰে যে ২০২৫ চনৰ ভিতৰত ভাৰতত ইথানলৰ চাহিদা ১০.১৬ বিলিয়ন লিটাৰলৈ বৃদ্ধি পাব আৰু জৈৱ ইন্ধন বিক্ৰী কৰা পেট্ৰ’ল পাম্পৰ সংখ্যা ২৯,৮৯৭ (২০১৬-১৭)ৰ পৰা ৬৭,৬৪১ (২০২১-২২)লৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিটো তিনিগুণ বৃদ্ধি হিচাপে চিহ্ণিত হৈছে।
উত্‍স : PIB PRID 1869250
• মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে (পিএনজি) অটোমোবাইল নিৰ্মাতাসকলক ই-২০ ইন্ধনৰ উপলব্ধতা পূৰণ কৰিবলৈ আৰু ভাৰতৰ জৈৱ ইন্ধন পৰিৱৰ্তনক সমৰ্থন কৰিবলৈ ফ্লেক্স-ফিউৱেল ইঞ্জিনযুক্ত বাহনৰ উৎপাদন দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
উত্‍স : Press Information Bureau
• ২০২২ চনত জৈৱ ইন্ধন সম্পৰ্কীয় ৰাষ্ট্ৰীয় নীতি, ২০১৮ সংশোধন কৰি ২০ শতাংশ ইথানল মিশ্ৰণৰ সময়সীমা আনুষ্ঠানিকভাৱে ইথানল যোগান বৰ্ষ (ই এছ ৱাই) ২০২৫-২৬লৈ বৃদ্ধি কৰা হয় আৰু কেঁচামালৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰি ব্যৱহাৰ কৰিব নোৱৰা শস্য, ভঙা ধান আৰু মানুহৰ ব্যৱহাৰৰ বাবে অনুপযুক্ত শস্য আদি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়।
উত্‍স : PIB PRID 2043042 – “Increase in Blending of Ethanol” (Lok Sabha reply, feedstock list)
২০২৩ চন
• মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে (পিএনজি) ২০২৩ চনৰ এপ্ৰিল মাহৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত ই-২০ ইন্ধন উপলব্ধ হ’ব বুলি ঘোষণা কৰি ভাৰতে যোগানৰ ফালৰ পৰা এই মিশ্ৰণটো মুকলি কৰিবলৈ সাজু হোৱাটো নিশ্চিত কৰে।
উত্‍স : PIB PRID 1869250
• ২০২৩ চনৰ ৬ ফেব্ৰুৱাৰীত বেংগালুৰুত ভাৰত শক্তি সপ্তাহৰ সময়ত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ইথানল মিশ্ৰণ ৰূপৰেখাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ১১খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ তেল আৰু গেছ কোম্পানীসমূহৰ ৮৪টা খুচুৰা বিপণীত ই-২০ ইন্ধন মুকলি কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ সৈতে জড়িত সংবাদ মাধ্যমৰ উক্ত বাতৰিতো উল্লেখ কৰা হৈছে যে প্ৰথম পৰ্যায়ত ১৫খন চহৰত ইয়াক কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে আৰু ২০২৫ চনৰ ভিতৰত সমগ্ৰ ভাৰতত ইয়াক সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ লক্ষ্য লোৱা হৈছে।
উত্‍স : PIB PRID 1896729 – “Prime Minister launches E20 Fuel & flags off Green Mobility Rally in Bengaluru today”
• ২০২৩ চনৰ ৯ ছেপ্টেম্বৰত নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত জি-২০ সন্মিলনৰ সময়ত ভাৰতৰ নেতৃত্বত গ্ল’বেল বায়’ফুৱেলছ এলায়েন্স (জিবিএ) আৰম্ভ হয়, যিটো সন্মিলন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আমেৰিকা, ব্ৰাজিল, ইটালী, আৰ্জেণ্টিনা, ছিংগাপুৰ, বাংলাদেশ, মৰিচাছ আৰু ইউ এ ইৰ নেতাসকলৰ সৈতে বহনক্ষম জৈৱ ইন্ধনৰ ক্ষেত্ৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে ঘোষণা কৰিছিল।
উত্‍স : PIB PRID 1955836 – “Historic moment in Global Energy Sector: Global Biofuels Alliance (GBA) announced at G20 event”
• পেট্ৰলৰ সৈতে ই এছ আই মিশ্ৰণ ২০২২-২৩ চনত ৫ বিলিয়ন লিটাৰৰ ওপৰলৈ বৃদ্ধি পাই এই মিশ্ৰণৰ শতাংশ ১২.০৬ শতাংশ হয়।
উত্‍স : PIB PRID 2043042 – “Increase In Blending Of Ethanol” (Lok Sabha reply, MoS Suresh Gopi)
• ৰাজ্যসভাত এটা প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত চৰকাৰে সংসদক জনাইছে যে ৰাজহুৱা খণ্ডৰ তেল আৰু গেছ কোম্পানীসমূহে ২০২৩ চনৰ ৬ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা ই-২০ পেট্ৰল বিক্ৰী কৰিব আৰু সমগ্ৰ দেশৰ ১৯০০ৰো অধিক খুচুৰা বিপণীসমূহে ইতিমধ্যে ই-২০ ইন্ধন বিতৰণ কৰি আছে।
উত্‍স : Press Information Bureau
২০২৪ চন
• লোকসভাত পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে দিয়া উত্তৰ অনুসৰি ২০২৩-২৪ চনৰ ইথানল মিশ্ৰণে ১৩ শতাংশ অতিক্ৰম কৰিছিল (২০২৪ চনৰ ৩১ আগষ্টলৈকে মিশ্ৰণ কৰা প্ৰায় ৫৪৫.০৫ কোটি লিটাৰ) আৰু ই এছ আই ২০২৩-২৪ৰ বাবে ১৪.৬০ শতাংশত উপনীত হৈছে।
উত্‍স : PIB PRID 153363 (13% datapoint) | PIB PRID 2113234 (14.60% year-end figure)
• ইথানল উৎপাদন ক্ষমতা ১,৬২৩ কোটি লিটাৰ অতিক্ৰম কৰিলে (২০২৪ চনৰ ১৮ ছেপ্টেম্বৰলৈকে), যিটো যোৱা চাৰি বছৰত দুগুণতকৈও অধিক হৈছে।
উত্‍স : PIB PRID 153363
• ২০২৪ চনৰ আগষ্ট মাহত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে জৈৱ ইন্ধন খণ্ডৰ বৃদ্ধিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি বহনক্ষম বিমান ইন্ধন (SAF) প্ৰকল্পকে ধৰি অধিক বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰিবলৈ সংশোধিত প্ৰধানমন্ত্ৰী জি-ভেন (জিঅ’ফুৱেল-বাটাৱৰণ অনুভৱ ফচল আয়ী নিবাৰণ) যোজনাত অনুমোদন জনায়।
উত্‍স : PIB PRID 153363
• সপ্তম জি-এছটিআইচি দিল্লী সন্মিলনত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে (পিএনজি) ভাৰতৰ ইথানল মিশ্ৰণৰ অগ্ৰগতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে চৰকাৰে ২০ শতাংশ লক্ষ্যৰ বাহিৰত লক্ষ্যৰ সন্ধান আৰম্ভ কৰিছে।
উত্‍স : PIB PRID 153363
• ১৫,৬০০ৰো অধিক খুচুৰা বিপণীত উপলব্ধ ই-২০ পেট্ৰ’ল।
উত্‍স : Press Information Bureau
• লোকসভাৰ তাৰকাবিহীন প্ৰশ্ন নং ২৮৫৯ (১২ ডিচেম্বৰ, ২০২৪)ত নিশ্চিত কৰা হৈছে যে ই এছ ৱাই ২০২২-২৩ত ব্লেণ্ডিং কাৰ্যকৰী কৰা হ’ব। ১২.০৬ শতাংশ আৰু ই এছ ৱাই ২০২৩-২৪ত প্ৰায় ১৪.৬ শতাংশত উপনীত হয়।
উত্‍স : Lok Sabha Unstarred Question No. 2859, 12 December 2024
• ইথানলৰ সৈতে ইঞ্জিনৰ কাৰ্যক্ষমতাৰ ওপৰত স্পষ্টীকৰণ জাৰি কৰা হৈছে।
উত্‍স : Press Information Bureau
২০২৫ চন
• জৈৱ ইন্ধনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় নীতি, ২০১৮ৰ অধীনত নিৰ্ধাৰণ কৰা ২০৩০ চনৰ মূল সময়সীমাতকৈ পাঁচ বছৰ আগতে ভাৰতে ২০২৫ চনত ২০ শতাংশ ইথানল মিশ্ৰণ (E20)ৰ লক্ষ্যত উপনীত হয়।
উত্‍স : PIB PRID 150699 – Ethanol Blending in India (factsheet)
• কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰীয়ে অৱগত কৰে যে পেট্ৰ’লত ইথানলৰ মিশ্ৰণ ২০১৪ চনত ১.৫ শতাংশৰ পৰা ২০২৫ চনত ২০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিটো ১১ বছৰত প্ৰায় ১৩গুণ বৃদ্ধি পাইছে, আৰু ইথানলৰ উৎপাদন ৩৮ কোটি টন হৈছে। লিটাৰ (২০১৪)ৰ পৰা ২০২৫ চনৰ জুন মাহৰ ভিতৰত ৬৬১.১ কোটি লিটাৰ হ’ব।
উত্‍স : PIB PRID 2154355 – “India's Ethanol Journey is Unstoppable”
• ২০২৫ চনৰ ৩১ জুলাইলৈকে ই এছ আই ২০২৪-২৫ৰ সময়ছোৱাত অ’এমচিসমূহে গড় ইথানল মিশ্ৰণ ১৯.০৫ শতাংশ লাভ কৰিছিল, কেৱল ২০২৫ চনৰ জুলাই মাহত ১৯.৯৩ শতাংশ মিশ্ৰণ ৰেকৰ্ড কৰিছিল। ই এছ আই ২০২৪-২৫ আৰু ই এছ আই ২০২৫-২৬ (৩০ জুন, ২০২৬ পৰ্যন্ত) ইথানল উৎপাদনৰ বাবে ৫২ লাখ টন (এল এম টি) এফ চি আই উদ্বৃত্ত চাউল আবণ্টন দিবলৈ চৰকাৰে অনুমোদন জনায়। ইয়াৰ উপৰিও ই এছ আই ২০২৪-২৫ৰ বাবে ৪০ লাখ টন চেনিৰ ডাইভাৰচনত অনুমোদন জনায়।
উত্‍স : PIB PRID 2155110 – Government speeds up ethanol blending
• লোকসভাত দিয়া উত্তৰত চৰকাৰে কয় যে ২০২৫ চনৰ ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীলৈকে ইথানল মিশ্ৰণ ১০ শতাংশ (২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষ)ৰ পৰা ১২.০৬ শতাংশ (২০২২-২৩ বিত্তীয় বৰ্ষ), ১৪.৬০ শতাংশ (২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষ), আৰু ১৭.৯৮ শতাংশ (২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষ)লৈ বৃদ্ধি পাইছে। চৰকাৰে অনুমোদিত কেঁচামালৰ সম্প্ৰসাৰণ, প্ৰশাসনিক ইথানলৰ মূল্য নিৰ্ধাৰণ, মিশ্ৰণৰ বাবে ইথানলৰ ওপৰত জিএছটি পাঁচ শতাংশলৈ হ্ৰাস, ইথানল সুত ৰাজসাহায্য আঁচনি (ইআইএছএছ), নিবেদিত ইথানল উদ্যোগৰ বাবে দীৰ্ঘম্যাদী অফটেক চুক্তি (এলটিঅ’এ) ৰূপায়ণ, আৰু ই২০ মিশ্ৰণৰ লক্ষ্যক আগুৱাই নিয়া আদি মূল নীতিগত ব্যৱস্থাৰ উল্লেখ কৰে ২০৩০ চনৰ আগতে ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষ।
উত্‍স : Press Information Bureau
• মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে (পিএনজি) অগ্ৰণী জৈৱ ইন্ধন ৩৬০ শীৰ্ষ সন্মিলনত তেওঁ ঘোষণা কৰে যে "ভাৰতৰ ইথানলৰ যাত্ৰা বন্ধ কৰিব নোৱাৰি," লক্ষ্য কৰি যে ই ২০ ভিত্তি ইন্ধন হোৱাৰ পিছত ইঞ্জিন বিকল বা বিকল হোৱাৰ কোনো ক্ষেত্ৰ হোৱা নাই আৰু ই ২৫, ই২৭, আৰু ই৩০লৈ পৰ্যায়ক্ৰমে পৰিৱৰ্তনৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে। তেওঁ নিশ্চিত ইথানলৰ মূল্য নিৰ্ধাৰণ, বিভিন্ন কেঁচামাল অন্তৰ্ভুক্ত কৰা, ডিষ্টিলেচন ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰণ, আৰু ভাৰতৰ ইথানল কাৰ্যসূচীৰ মূল সক্ষমক হিচাপে অ’এমচিৰ সমন্বিত পদক্ষেপৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
উত্‍স : PIB PRID 2154355
• ৰাজ্যসভাক জনোৱা হৈছিল (১৮ ডিচেম্বৰ, ২০২৫) যে ই এছ আই ২০২৪-২৫ৰ সময়ছোৱাত ১০০০ কোটি লিটাৰতকৈ অধিক ইথানল মিহলাই গড়ে ১৯.২৪ শতাংশ মিশ্ৰণ লাভ কৰিছিল, ২০২৫ চনৰ অক্টোবৰৰ মিশ্ৰণ ১৯.৯৭ শতাংশ।
উত্‍স : Rajya Sabha reply, 18 December 2025 (DD News report)
• লোকসভাত মন্ত্ৰী (পিএনজি) পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে দাখিল কৰা লিখিত উত্তৰ অনুসৰি ইবিপিৰ অধীনত কৃষকসকলক দিয়া মুঠ ধন ১.২৫ লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে আৰু বৈদেশিক মুদ্ৰাৰ সঞ্চয় ১.৪৪ লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে (২০২৫ চনৰ জুলাই মাহলৈকে)।
উত্‍স : PIB PRID 2113234 – Measures beyond 20% blending
২০২৬ চন
• ২০২৬ চনৰ এপ্ৰিল মাহৰ পৰা ভাৰত ষ্টেজ-VI (BS-VI)ৰ সকলো বাহনত ই-২০ নিৰ্গমন মান সম্পূৰ্ণৰূপে পূৰণ কৰাটো বাধ্যতামূলক কৰা হৈছে, আৰু সমগ্ৰ ভাৰতত বিক্ৰী হোৱা সকলো পেট্ৰলত কমেও ৯৫ৰ ৰিচাৰ্চ অক্টেন নম্বৰ (আৰ অ’ এন) পূৰণ কৰা ২০ শতাংশ ইথানল (ই-২০) থাকিব লাগিব।
উত্‍স : PIB PRID 2268671 – “Flex Fuel Vehicles offer India a practical solution…: Sh. Hardeep Singh Puri”
• ভাৰতৰ ইথানল উৎপাদন ক্ষমতা প্ৰায় ২০ বিলিয়ন লিটাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিটো ই-২০ নিৰ্দেশনা পূৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ইন্ধনৰ প্ৰায় ১০০ শতাংশ। ১১ বিলিয়ন লিটাৰতকৈ বহু বেছি।
উত্‍স : PIB PRID 2277210 – Fact-check on misleading E20 claims
• বিশ্ব পৰিবেশ দিৱস (৫ জুন, ২০২৬) উপলক্ষে মন্ত্ৰী (পিএনজি)ৰ নেতৃত্বত আইঅ’চিএলৰ খুচুৰা বিপণীত ই-৮৫ ফ্লেক্স-ফিউলৰ প্ৰচাৰৰ বাবে মুকলি কৰা হয়, ভাৰতৰ কম কাৰ্বনযুক্ত পৰিবহণ মিশ্ৰণত বৈদ্যুতিক বাহনৰ সমান্তৰালভাৱে ফ্লেক্স ইন্ধনযুক্ত বাহনৰ অন্তৰ্ভুক্তিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
উত্‍স : PIB PRID 2268671
• নতুন দিল্লীত হিৰো মট’কৰ্পৰ প্ৰথমখন ফ্লেক্স-ফিউৱেল মটৰ চাইকেল (স্প্লেণ্ডাৰ+ আৰু এইচ এফ ডিলাক্স ফ্লেক্স ফিউৱেল) মুকলি অনুষ্ঠানত পিএনজি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী নীতিন গাডকাৰীৰ সৈতে ফ্লেক্স-ফিউৱেল গতিশীলতাক “ভাৰতৰ শক্তি ইতিহাসৰ এক নতুন অধ্যায়” বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ ব্ৰাজিলৰ উচ্চ ইথানল মিশ্ৰণৰ অভিজ্ঞতাৰ উদাহৰণ দি কয় যে চৰকাৰে ই ৮৫ গ্ৰহণক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ এক সহায়ক মূল্য নিৰ্ধাৰণৰ গাঁথনিৰ সন্ধান কৰি আছে।
উত্‍স : PIB PRID 2268671
• ভাৰতীয় অটোমোটিভ ৰিচাৰ্চ এছ’চিয়েশ্যনে (এ আৰ আই) ই-২০ ইথানল মিশ্ৰিত ইন্ধন আৰু বাহনৰ কাৰ্যক্ষমতাৰ বাবে কঠোৰ পৰীক্ষণ মানদণ্ড পুনৰ দৃঢ় কৰিলে।
উত্‍স : https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2281084&reg=48&lang=2
• লোকসভাৰ তাৰকাবিহীন প্ৰশ্ন নং ৬৩১৫ "বাহন আৰু গ্ৰাহকৰ ওপৰত ইথানল মিশ্ৰণৰ প্ৰভাৱ"ৰ উত্তৰত চৰকাৰে উল্লেখ কৰে যে ২০২০ চনৰ ২৬ ডিচেম্বৰত নিটি আয়োগৰ অধীনত গঠন কৰা আন্তঃমন্ত্ৰালয় সমিতিখনে ই-২০ ইন্ধনৰ যান-বাহনৰ সামঞ্জস্য আৰু মাইলেজৰ দিশসমূহ বিস্তৃতভাৱে অধ্যয়ন কৰে। এই মূল্যায়ন ইণ্ডিয়ান অইল কৰ্প’ৰেশ্যন লিমিটেড (আই অ’ চি এল), অটোমোটিভ ৰিচাৰ্চ এছ’চিয়েচন অব ইণ্ডিয়া (এ আৰ এ আই) আৰু ছ’চাইটি অব ইণ্ডিয়ান অটোম’বাইল মেনুফেকচাৰ্ছ (ছিয়াম)ৰ দ্বাৰা কৰা গৱেষণাৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত হৈছিল। চৰকাৰে সংসদক জনাইছিল যে বিস্তৃত ক্ষেত্ৰ পৰীক্ষাত ই-২০ৰ সৈতে কোনো সামঞ্জস্যৰ সমস্যা বা বাহনৰ কাৰ্যক্ষমতাৰ ওপৰত কোনো বিৰূপ প্ৰভাৱ পোৱা নাই।