PIB Backgrounder
Ethanol Blended Petrol Programme
Frequently Asked Questions
10 JUL 2026 5:51PM by PIB Delhi
The Ethanol Blended Petrol (EBP) Programme is one of India's key energy initiatives. It aims at improving energy security, supporting farmers, and reducing environmental impact through greater use of domestically produced renewable fuel.
The Ministry of Petroleum and Natural Gas issued a detailed clarification on the programme through a press release on June 23, 2026, addressing various concerns. Automobile manufacturers also issued their own clarifications during a press conference held on July 4, 2026.
Despite clarifications, certain concerns have continued to be raised regarding the EBP Programme. The following Frequently Asked Questions provide factual, evidence-based responses to these concerns.
Was the Ethanol Policy Rushed?
Q1. Is ethanol a new fuel that India invented or rushed into?
No. Ethanol is not a new fuel. Henry Ford designed the Model T to run on ethanol more than a century ago. Countries like Brazil and the United States have blended ethanol into petrol for decades.
India's own ethanol story also began long before the present government. This has been a journey spanning over two decades. Here is the timeline:
• 2001: A pilot ethanol blending programme was launched.
• 2004: The programme was formally announced.
• 2006: E5, or 5 percent blending, rolled out across several states.
• January 2013: The policy framework was notified in the Gazette of India with a target of achieving 5% ethanol blending across 10 States and Union Territories.
• Despite this, blending stayed stuck at around 1.5 percent until 2014, because India simply could not produce enough ethanol from sugarcane alone.
• May 2018: The National Policy on Biofuels widened the raw material base beyond sugarcane, to maize and surplus grain, and turned ethanol production into a genuine whole of government mission.
• June 2021: NITI Aayog released a detailed roadmap after consulting automakers, oil companies and farm experts.
• August 2021: IOCL, BPCL and HPCL invited private investment to set up Dedicated Ethanol Plants, backed by guaranteed purchase agreements and bank financing.
Q2. How did India move to 20 percent blending so quickly?
In 2021, India required around 500 to 600 crore litres of ethanol annually to achieve 10 percent blending. As fresh investments expanded production capacity, annual ethanol availability approached 1,200 crore litres. With adequate supply in place, advancing to 20 percent blending became a logical and responsible next step. The rise in blending tells its own story of steady, calibrated progress, not a sudden leap:
Ethanol Supply Year
Blending Achieved
2020-21
~8.1%
2021-22
10.0%
2022-23
12.1%
2023-24
14.6%
2024-25
19.2%
2025-26 (Nov to June)
20%
Brazil built the world's first large ethanol ecosystem from scratch, which naturally took decades. India had the advantage of learning from that experience. What looks like speed was actually two decades of groundwork, followed by disciplined execution.
Vehicle Compatibility and Consumer Choice
Q3. Why can't I simply choose between pure petrol, E10 and E20 at the pump, like I choose premium fuel?
India runs over one lakh retail outlets through a vast network of refineries, terminals and pipelines. Stocking three separate base fuels nationwide would multiply costs and complicate quality control at every single outlet.
Premium petrol is not a fair comparison. It is a small, additive enhanced product sold at a premium in limited quantities, not a separate nationwide base fuel.
There is also the question of what already exists. Public sector banks have financed close to Rs 1 lakh crore a year in ethanol plants, storage and logistics. Reverting to E10 now would strand this investment and hurt the farmers and entrepreneurs who built it in good faith.
Q4. Was the automobile industry actually consulted before E20 was rolled out?
Yes, from the very start of the transition, not after it. E10 compatibility was discussed with manufacturers as early as 2020-21, and India met its E10 target in June 2022, five months ahead of schedule.
For E20, the process was even more thorough. Engine calibration, fuel systems, rubber components, emissions and fuel efficiency were all examined over several rounds of testing before the fuel reached any petrol pump. Manufacturers would not have honoured warranties on E20 if they were not convinced of its safety.
Q5. Will E20 reduce my vehicle's mileage or hurt its performance?
Some vehicles may experience a 3 to 5 percent reduction in fuel economy. However, real world mileage depends more on driving habits, tyre pressure, servicing, and air conditioner use than fuel type. Mileage is only one part of the picture.
Beyond fuel economy, E20 delivers several performance and environmental advantages:
• A Research Octane Number of about 108.5, compared to 84.4 for petrol.
• Raises the effective octane rating of Indian petrol to around 95, improving combustion in modern engines.
• Vehicles calibrated for E20 deliver smoother acceleration.
• E20 offers superior anti-knock characteristics.
• E20 also enables cleaner engine operation with significantly lower particulate emissions.
• E20 can reduce lifecycle carbon emissions by nearly 40 percent.
Q6. My vehicle manual says 'E10 compatible'. Does that mean E20 is unsafe for my car?
No. A vehicle manual reflects the fuel standard that existed when the vehicle was certified. It does not mean the vehicle becomes unsafe the moment fuel standards move forward, after extensive testing and regulatory approval.
Before E20 was rolled out, the government set up expert committees involving ARAI, SIAM, automobile manufacturers and oil companies. The 2021 NITI Aayog roadmap specifically addressed the shift from E10 to E20 and gave manufacturers years of advance notice.
Q7. Will E20 damage rubber parts, fuel lines or engines in older vehicles?
E15-plus blends have already been running across India for over three and a half years. E20 went through extensive lab testing and field validation covering engine durability, corrosion resistance and drivability before it reached the market.
The strongest evidence comes from the real world. Maruti Suzuki serviced 2.84 crore cars in FY 2025-26, of which 1.5 crore were older vehicles never certified for E20. No E20 related damage was found. If E20 genuinely damaged rubber hoses, fuel lines or engines, this would have shown up as a wave of warranty claims and complaints. That wave never happened.
Additionally, India's ethanol supply chain is also tightly regulated. Ethanol and blended petrol must meet strict BIS specifications, checked at every stage from distillery to depot to retail pump. Chief Secretaries of all states have been asked to enforce zero tolerance against adulteration.
Pricing and Value for Money
Q8. Ethanol should be a cheaper fuel. So why isn't E20 priced lower than pure petrol?
The Government ensures that farmers receive a fair price for the ethanol supplied under the programme. For example, maize based ethanol is procured at around Rs 71.86 per litre, even before GST, transport, and storage costs are added.
When global crude oil prices are around USD 70 per barrel, producing E20 can cost as much as, or even more than, pure petrol. Ethanol becomes the cheaper option only when crude prices rise sharply, typically to USD 120 to 130 per barrel or higher.
Even when E20 is priced similarly to pure petrol, consumers still benefit. Nearly 20 percent of every litre of petrol sold in India is now domestically produced ethanol. Unlike crude oil, ethanol prices are not affected by Brent crude fluctuations, wars, or global shipping disruptions.
This means that one fifth of every fuel tank is sourced from a stable domestic supply, helping reduce India's exposure to global oil price shocks while strengthening energy security.
Q9. Has ethanol blending helped keep petrol prices in India more stable than in other countries?
Yes. The results are visible in how Indian fuel prices have moved compared to the rest of the world.
Country
Petrol, June 2022
Petrol, June 2026
Rise
Pakistan
92.64
129.48
39.77%
Bangladesh
76.97
109.82
42.69%
Sri Lanka
90.43
123.59
36.66%
Nepal
113.99
137.19
20.35%
France
174.18
205.08
17.74%
Germany
163.18
194.26
19.05%
Italy
166.85
197.52
18.39%
India (Delhi)
96.72
102.12
5.58%
Prices in Rs per litre.
Every litre of ethanol blended into petrol means four things. Less crude imported. Less foreign exchange spent. More income for Indian farmers and a more stable pump price for the citizen.
Ethanol Blending Is a Global Practice
India is far from alone in adopting ethanol blending. It is now a globally accepted practice. Several major economies have built ethanol firmly into their fuel strategy.
• United States: E10 is the standard ethanol blended fuel nationwide. E15 is expanding rapidly, backed by the US government. Millions of vehicles are already flex fuel capable. These can run on blends as high as E85.
• Brazil: Brazil remains the global leader in ethanol use. It currently mandates E27 as its standard petrol blend. This is being raised further to around 35 percent. Over 80 percent of new cars sold are flex fuel vehicles. These run on E27, E30, or pure hydrous ethanol.
• Japan: Japan has brought ethanol into its fuel mix too. This was done through a phased E10 rollout.
Countries including Canada, Thailand, and several European nations have also adopted ethanol blending as part of their clean fuel strategies.
A Proven Path to Energy Security
India's ethanol journey spans more than two decades. It began with pilot projects in 2001 and evolved through policy reforms, industry collaboration, and sustained investments. Achieving 20 percent blending in 2025-26 is the outcome of careful planning and steady execution, not a sudden decision.
Every stage of the E20 rollout involved automobile manufacturers, testing agencies, fuel retailers, and farmers. Claims of engine or component damage have been assessed against service data from crores of vehicles maintained by Maruti Suzuki and Hero MotoCorp. The evidence has not supported these claims.
The Ethanol Blended Petrol Programme has strengthened India's energy security, reduced crude oil imports, lowered emissions, and increased farmers' incomes. E20 is a safe, cleaner, and thoroughly tested fuel, backed by scientific evaluation, phased implementation, and collaboration across industry and research institutions. It represents a major step towards an Atmanirbhar, sustainable, and energy secure India.
References:
Click to See PDF

PIB Backgrounder
ইথানোল ব্লেন্দেদ পেত্রোল প্রোগ্রাম
তোইনা হংবা ৱাহংশিং
10 JUL 2026 5:51PM by PIB Imphal
ইথানোল ব্লেন্দেদ পেত্রোল (EBP) প্রোগ্রাম অসি ভারতকী মরুওইবা ইনর্জী ইনিসিয়েতিবশিংগী মনুংদা অমনি। মসিনা ইনর্জী সেক্যুরিতী ফগৎহনবা, লৌমীশিং মতেং পাংবা, অমসুং দোমেস্তিক ওইনা পুথোকপা রিন্যুৱেবল ফ্যুএলশিং হেন্না শিজিন্নদুনা অকোইবগী ফিবমদা অকাইবা পীবা হন্থহনবগী পান্দম থম্লি।
পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়না 2026কী জুন 23দা প্রেস রিলিজ অমগী খুত্থাংদা প্রোগ্রাম অসিগী মতাংদা অকুপ্পা মরোল পীখি। ওতোমোবাইল মেন্যুফেকচররশিংনা 2026কী জুলাই 4দা পাংথোকখিবা প্রেস কনফরেন্স অমদা মখোয়গী মশাগী ক্লিয়রিফিকেসনশিংসু থাদোরকখি।
ক্লিয়রিফিকেসন পীখ্রবসু, EBP প্রোগ্রামগা মরী লৈননা অকক্নবা শিংনবশিং মখাতানা পুখৎলক্লি। মখাদা পীরিবা তোইনা হংবা ৱাহংশিং অসিনা হায়রিবা খন্ননিংঙাই ওইবা ৱাহংশিং অসিগী অচুম্বা, প্রমানদা য়ুম্ফম ওইবা পাউখুমশিং পীরি।
Was the Ethanol Policy Rushed?
Q1. ইথানোল অসি ভারতনা পুথোকখিবা নত্রগা অথুবা মতমদা পুথোকখিবা অনৌবা ফ্যুএললা?
নত্তে। ইথানোল অসি অনৌবা ফ্যুএল নত্তে। হেনরী ফোর্দনা চহি চা অমা হেন্না মমাংদা মোদেল T অসি ইথানোলদা চলাইনবা দিজাইন তৌখি। ব্রাজিল অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেতসকুম্বা লৈবাকশিংনা ইথানোলবু পেত্রোলদা দেকেদ কয়াগী মমাংদগী হৌনা য়ান্দুনা লাক্লি।
ভারতকী ইথানোলগী ৱারীসু হৌজিক লৈরিবা সরকারগী মমাংদগী হৌরকখি। মসি দেকেদ অনিগী খোঙচৎ অমা ওইখি। তাইমলাইন অদু মখাদা পীরি:
• 2001: ইথানোল ব্লেন্দ তৌবগী পাইলোত প্রোগ্রাম অমা হৌদোকখি।
• 2004: প্রোগ্রাম অসি ফোর্মেল ওইনা লাউথোকখি।
• 2006: E5, নত্রগা 5%গী ব্লেন্দিং, রাজ্য কয়াদা চৎনবা হৌখি।
• January 2013: পোলিসী ফ্রেমৱার্ক অসি রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী 10দা ইথানোল ব্লেন্দিং তৌবা অদু 5% য়ৌহন্নবগী পান্দমগা লোয়ননা গেজেৎ ওফ ইন্দিয়াদা নোতিফাই তৌখি।
• অদুম ওইনমক, ভারতনা চু খক্তদগী ইথানোল মতিক চানা পুথোকপা ঙমদবনা মরম ওইদুনা 2014 ফাওবদা চাদা 1.5 ফাওবদং ব্লেন্দিং তৌবা ঙমখি।
• May 2018: বায়োফ্যুএলগী নেস্নেল পোলিসীনা শুংনবগী মচাক চুদা খক্তা নত্তনা, চেজাক অমসুং অহেনবা মহৈ-মরোংশিংদা পাকথোক চাউথোকহনখি অমসুং ইথানোল পুথোকপা অসি গবর্নমেন্তকী মিসনগী অশেংবা মপুং অমা ওইহনখি।
• June 2021: NITI আয়োগনা ওতোমেকরশিং, ওইল কম্পেনীশিং অমসুং ফার্ম এক্সপর্তশিংগা তান্নরবা মতুংদা অকুপ্পা রোদমেপ অমা ফোংখি।
• August 2021: ওগস্ত 2021: IOCL, BPCL অমসুং HPCLনা বেঙ্ক ফাইনান্সিং অমসুং গরেন্তী পীবা পর্চেজ এগ্রীমেন্তশিংগী মতেংগা লোয়ননা দেদিকেতেদ ইথানোল প্লান্তশিং লিংখৎনবা প্রাইভেৎ ইনভেস্তমেন্ত কৌখি।
Q2. ভারতনা মতৌ করম্না য়াম্না থুনা 20%গী ব্লেন্দিংদা চঙলকখিবগে?
2021দা, ভারতনা 10% ব্লেন্দিং তৌবা ঙম্নবা হোৎনবদা চহি খুদিংগী ইথানোল লিতর করোর 500দগীনা 600 ফাওবগী মথৌ তাই। অনৌবা ইনভেস্তমেন্তশিংনা মরম ওইরগা পুথোকপগী কেপাসিতী পাকথোক চাউথোকহনবনা, চহিগী ওইনা ইথানোল ফংহনবা অসি লিতর করোর 1,200 য়ৌরে। মতিক চাবা সপ্লাই লৈরবা মতুংদা, 20%গী ব্লেন্দিং তৌবদা খুমাং চাওশিল্লকপা অসি লোজিকেল ওইবা অমসুং মথৌ তাবা তাবা মথংগী খোঙথাং অমা ওইখি। ব্লেন্দিং তৌবগী চাং হেনগৎলকপা অসি খঙহৌদনা থাংবা খোংধাং নত্তে, মসি লেপ্পা লৈতনা, চাং নাইনা খুমাং চাউশিল্লকপগী মশাগী ৱারী তাক্লি:
ইথানোল সপ্লাই তৌবা চহি
ব্লেন্দিং তৌবা ঙমখিবা চাং
2020-21
~8.1%
2021-22
10.0%
2022-23
12.1%
2023-24
14.6%
2024-25
19.2%
2025-26 (নোবেম্বরদগী জুন ফাওবা)
20%
ব্রাজিলনা করিশু লৈরমদনা মালেমগী অহানবা অচৌবা ইথানোল ইকোসিস্তেম শাখি, মসিদা মহৌশানা দিকেদ কয়া চংখি। ভারতনা মসিগী এক্সপরিয়েন্স অসিদগী তম্লকপগী খুদোংচাবা ফংখি। য়াম্না য়াংবগুম্না উরিবা অসি তশেংনমক্কীদি দেকেদ অনিদগী শেমগৎ-শাগৎলকখিবা অদুগী মপালননি, মদুগী মতুংদা দিসিপ্লিন লৈনা পাঙথোকখি।
Ve
Q3. করিগীদমক্তা ঐহাক্না প্রিমিয়ম ফ্যুল অমা খনবগুম্না, পম্পতা অশেংবা পেত্রো, E10 অমসুং E20গী মরক্তা খনবা ঙম্লোইদৌরিবনো?
ভারতনা রিফাইনরীশিং, তর্মিনেলশিং অমসুং পাইপলাইনশিংগী পাক চাউবা নেতৱার্ক অমগী খুত্থাংদা রিতেল আউতলেৎ লাখ অমা হেন্না চলাইরি। লৈবাক শিনবা থুংনা তোঙানবা বেজ ফ্যুএল অহুম স্তোক তৌবনা মমল হেনগৎহল্লগনি অমসুং আউৎলেত খুদিংমক্তা ক্বালিতী কন্ত্রোল তৌবদা অরুবা অমা ওইহল্লগনি।
প্রিমিয়ম পেত্রোল অসি চাংদম্নবদা চুমদে। মসি অপীকপা, এদিতিব হেনগৎহল্লবা পোত্থোক অমনি, মসি নেস্নেল বেজ ফ্যুএল অমগুম্না নত্তে, মসি অখন্নবা ক্বান্তিতিদা প্রিমিয়মদা য়োনবা পোৎনি।
হান্ননা লৈরম্বা অদুগী ৱাহং অমসু লৈরি। পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিংনা ইথানোল প্লান্তশিং, স্তোরেজ অমসুং লোজিস্তিক্সতা চহি অমদা লুপা করোর লাখ 1গী শেনফম পীরি। হৌজিক্তি E10দা অমুক হল্লক্লবদি শেল থাদবা অসি লেমহৌরগনি অমসুং অফবা থাজবগা লোইননা মসি শেমগৎখিবা লৌমীশিং অমসুং এন্ত্রপ্রেনরশিংদা অৱাবা পীগনি।
Q4. E20 থাদোক্ত্রিঙৈদা ওতোমোবাইল ইন্দস্ত্রীগা তশেংনা তাথোক-তাশিন তৌরমব্রা?
হোয়, অহোংবা লাকপা হৌরকপদগীনি, মদুগী মতুংদা নত্তে। 2020-21গী মমাংদা মেনুফেকচররশিংগা লোয়ননা E10 কম্পেতিবিলিতীগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি অমসুং ভারতনা E10গী পান্দম অসি জুন 2022দা, অপাবা মতমদগী থা মঙা ঙনখৎনা ফংখি।
E20গীদমক্তা, থৌওং অসি হেন্না মপুং ফানা অমসুং কুপথনা চৎথখি। ইঞ্জিন কেলিব্রেশন, ফ্যুএল সিস্তেম, রববর কম্পোনেন্তশিং, ইমিসনশিং অমসুং ফ্যুএল ইফিসিয়েন্সী পুম্নমক অসি তেস্তিংগী রাউন্দ কয়া অমদা ফ্যুএল অদুনা পেত্রোল পম্প অমদা য়ৌদ্রিঙৈগী মমাংদা য়েংশিল্লি। মেনুফেকচররশিংনা করিগুম্বা মখোয়না মসিগী সেক্যুরিতীদা থাজবা লৈত্রবদি E20গী ৱারেন্তীশিং অসি ঙাক্না চৎলম্লোই।
Q5. E20না ঐগী গারিগী মাইলেজ হন্থহনগদ্রাত্রগা পর্ফোমেন্স শোকহনগদ্রা?
গারি খরদা চাদা 3দগী 5 ফাওবগী চাংদা ফ্যুএল ইকোনোমি হন্থরকপা য়াই। অদুম ওইনমক, রিয়েল ৱার্ল্দ মাইলেজ অসি ফ্যুএলো মখলদগীদি দ্রাইভিংগী হৈনবী, তাইয়র প্রেসর, সর্ভিস তৌবা, অমসুং এয়র কন্দিসনর শীজিন্নবদা হেন্না য়ুম্ফম ওই। মাইলেজ অসি পিকচর অসিগী শরুক অমখক্তনি।
ফ্যুএল ইকোনোমিগী মথক্তা, E20না পর্ফোমেন্স অমসুং অকোয়বগী ফিভমদা কান্নবা কয়া অমা পীরি:
• রেসর্স ওক্তেন নম্বর অসি পেত্রোলগী 84.4গা চাংদম্নবদা চাউরাক্না 108.5 ওইরি
• ইন্দিয়ন পেত্রোলগী ইফেক্তিব ওক্তেন রেতিং অসি 95কী অদুৱাইদা হেনগৎহল্লি। মসিনা মোদর্ন ইঞ্জিনশিংদা কম্বস্সন ফগৎহল্লি।
• E20গীদমক্তা কেলিব্রেত তৌরবা গারিশিংনা হেন্না কোম্না সমুথ ওইবা এক্সিলরেসন পীরি।
• E20না অৱাংবা থাক্কী এন্তি-নোক কেরেক্তরিস্তীশিং ফংহল্লি।
• E20না পার্তিক্যুলেত ইমিসন হন্থহন্দুনা ইঞ্জিনপু হেন্না শেংবা মওংদা মথৌ পাংথোকপা ঙমহল্লি।
• E20না লাইফসাইকল কার্বোন ইমিসন চাদা 40 রোম হন্থহনবা ঙম্মি।
Q6. ঐগী গারি মেন্যুএলদা 'E10 কম্পেতিবল' হায়না ইরি। মসিনা তাক্লিবদি E20 অসি ঐগী কারগীদমক শাফদে হায়বরা?
নত্তে। গারিগী মেন্যুএল অমনা গারি অদু সর্তিফাই তৌখিবা মতমদা লৈরম্বা ফ্যুএল স্তেন্দর্দ অদু উৎলি। কুপ্না চাংয়েং তৌরবা অমসুং রেগ্যুলেতরী অয়াবা ফংলবা মতুংদা, ফ্যুএল স্তেন্দর্দশিং খুমাং চাউশিল্লকপগা লোয়ননা গারি অসি সাফদ্রে হায়বদি নত্তে।
E20 থাদোক্ত্রিঙৈ মমাংদা, সরকারনা ARAI, SIAM, ওতোমোবাইল মেন্যুফেকচররশিং অমসুং ওইল কম্পেনীশিং য়াওবা এক্সপর্ত কমিতীশিং লিংখৎখি। 2021গী NIT আয়োগকী রোদমেপ্না E10দগী E20দা হোংলকপদা অখন্ননা য়েংশিনখি অমসুং মেনুফেকচররশিংদা চহি কয়া মাংজৌননা নোতিস পীখি।
Q7. E20না রব্বর পার্তশিং, ফ্যুল লাইনশিং নত্রগা অরিবা গারিশিংদা ইঞ্জিনশিং শোকহনগদ্রা?
E15-প্লস ব্লেন্দশিং অসি ভারত শিনবা থুংনা চহী অহুম অমসুং তংখাইদগী চত্থদুনা লাক্লি। E20 অসি কৈথেলদা য়ৌদ্রিঙৈ মমাংদা ইঞ্জিনগী দ্যুরএবিলিতী, কোরোসন রেসিস্তেন্স অমসুং দ্রাইভেবিলিতী কভর তৌবা লেবোরেতরী তেস্তিং অমসুং ফিল্দ ভেলিদেসন পাক শন্না পাংথোকখি।
খ্বাইদগী লিংবা প্রমান অসি তশেংনা থোক্লিনা অসিদগী খঙগনি। মারুতী সুজুকীনা FY 2025-26দা কার করোর 2.84 সর্ভিস তৌখি, মসিগী মনুংদা করোর 1.5দি চহি য়াম্লবা গারিশিংনি অমসুং E20গীদমক সর্তিফাই তৌখিদে। E20গা মরী লৈনবা অশোকপা অমত্তা ফংদে। করিগুম্বা E20না রব্বর হোজশিং, ফ্যুএল লাইনশিং নত্রগা ইঞ্জিনশিং তশেংনা অশোক-অপন থোক্লবদি, মসিনা ৱেরেন্তী ক্লেমশিং অমসুং কমপ্লেন্তশিংগী ৱেব অমা ওইনা উবা ফংলগনি। ৱেব অদু লকাখিবা লৈখিদে।
মসিগী মথক্তা, ভারতকী ইথানোল সপ্লাই চেন অসিসু অকনবা মওংদা রেগুলেত তৌরি। ইথানোল অমসুং ব্লেন্দ তৌরবা পেত্রোল অসি BIS স্পেসিফিকেসন অকনবা কাংলোনশিং ঙাক্না চৎকদবনি, দিস্তিলরীদগী দিপোত ফাওবা, দিপোততগী রিতেল পম্প ফাওবা স্তেজ খুদিংমক্তা চেক তৌরি। রাজ্য খুদিংমক্কী চীফ সেক্রেতরীশিংদা পোৎয়ানগী মায়োক্তা জিরো তোলরেন্স চৎনহন্নবা হায়খ্রে।
Pricing and Value for Money
Q8. ইথানোল অসি মমল হোংবা ফ্যুএল ওইগদবনি। মরম অদুনা করিগীদমক্তা E20গী মমল অসি অশেংবা পেত্রোলগী মমলদগী তাদ্রিবনো?
প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা পীরিবা ইথানোল অদুগীদমক লৌমীশিংনা মতিকচাবা মমল অমা ফংগনি হায়না সরকারনা থাজবা পীরি। খুদম ওইনা, চুজাকতগী শুংবা ইথানোল অসি GST, ত্রান্সপোর্ত অমসুং স্তোরেজগী মমলশিং হাপচিনদ্রিঙৈগী মমাংদসু লিতর অমদা চাউরাক্না লুপা 71.86দা ফংলি।
মালেমগী ওইবা ক্রুদ ওইলগী মমল অসি বেরেল অমদা দোল্লর 70 রোম ওইরিঙৈদা, E20 পুথোকপা মতমদা অশেংবা পেতরোলগী মমল অদুগা মান্ননা, নত্রগা মসিদগী হেনবা মমল চঙবা য়াই। ক্রুদ প্রাইসকী মমলনা য়াম্না য়াংনা হাইগৎলকপা মতমদা, অয়াম্বা মতমদা বেরেল অমদা USD 120 দগী 130 ফাওবা ওইরকপা মতমদা, ইথানোল অসি মমল হোংবা ওপ্সন অমা ওইরকই।
E20গী মমল অসি অশেংবা পেত্রোলগী মমলগা মান্নরবসু, কঞ্জ্যুমরশিংনা কান্নবা ফংগনি। ভারত্তা য়োনবা পেত্রোল লির খুদিংগী চাদা 20 রোমদি হৌজিক্তি লৈবাক অসিদা পুথোকপা ইথানোলনি। ক্রুদ ওইলগা মান্নদবা মওংদা, ইথানোলগী মমলশিং অসি ব্রেন্ত ক্রুদ ওইলগী অৱাং-অনেমগী অহোংবা, লান, নত্রগা মালেমগী শিপ্পিংগী খুদোংচাদবশিংনা অকাইবা পীদে।
মসিনা তাক্লিবদি ফ্যুল তেঙ্ক অমগী শরুক মঙা থোকপগী অমদি অহোংবা লৈতবা দোমেস্তিক সপ্লাই অমদগী লাকপনি। মসিনা ইনর্জী সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা মালেমগী ওইবা থাওগী মমলদা অহোংবদগী ভারতকী এক্সপোজর হন্থহনবদা মতেং পাংলি।
Q9. ইথানোল ব্লেন্দিংনা ভারত্তা পেত্রোলগী মমলশিং অসি অতোপ্পা লৈবাকশিংদগী হেন্না লেপ্পা ঙমহনবদা মতেং পাংবীবরা?
হোয়। মসিগী ফল অসি মালেমগী অতৈ মফমশিংগা চাংদম্নবদা ভারতকী ফ্যুএল প্রাইসশিং করম্না হোংলকপগে হায়বদু য়েংবদা উবা ফংই।
লৈবাক
পেত্রোল, জুন 2022
পেত্রোল, জুন2026
হেনগৎলকপা
পকিস্তান
92.64
129.48
39.77%
বংগ্লাদেশ
76.97
109.82
42.69%
স্রি লঙ্কা
90.43
123.59
36.66%
নেপাল
113.99
137.19
20.35%
ফ্রান্স
174.18
205.08
17.74%
জর্মনী
163.18
194.26
19.05%
ইতলী
166.85
197.52
18.39%
ভারত (দিল্লী)
96.72
102.12
5.58%
লিতর অমদা পীবা মমল লুপাদা।
পেত্রোলদা য়ানশিন্নবা ইথানোল লিতর খুদিংদা পোৎ মরি তাকই। ক্রুদ ইম্পোর্ত তৌবা হন্থবা। ফোরেন এক্সচেঞ্জ চৎখিবা হন্থরকপা। ভারতকী লৌমীশিংগীদমক্তা অহেনবা ইনকম অমসুং নাগরিকশিংগীদমক্তা পম্পকী মমলদা হেন্না স্তেবল ওইবা।
Ethanol Blending Is a Global Practice
ইথানোল ব্লেন্দিং শিজিন্নবদা ভারত খক্তা নত্তে। হৌজিক্তি মসি মালেম পুম্বনা য়ানরবা চৎনবী অমা ওইরে। মরুওইবা ইকোনোমী কয়ানা ইথানোলবু মখোয়গী ফ্যুএল স্ত্রেতেজিদা চেৎনা য়াওহনখ্রে।
• য়ুনাইতেদ স্তেস: E10না লৈবাক শিনবা থুংনা ইথানোল ব্লেন্দ তৌরবা স্তেন্দর্দ ফ্যুএলনি। US লৈঙাক্না শৌগৎপগা লোয়ননা E15 অসি য়াম্না থুনা চাউখৎলক্লি। মশিং য়াম্লবা গারিশিং হান্ননা ফ্লেক্স ফ্যুএল শিজিন্নবা ঙম্মি। মখোয়শিং অসি E85 ফাওবগী ব্লেন্সশিংদা ফাওবা চেনবা ঙম্মি।
• ব্রাজিল: ব্রাজিলনা ইথানোল শিজিন্নবদা মালেমগী লুচিংবা ওইরি। হৌজিক্কী ওইনা মখোয়না E27বু স্তেন্দর্দ পেত্রোল ব্লেন্দ ওইনা ওইহল্লি। মসি মখাতানা চাউরাক্না চাদা 35দা হেনগৎহল্লি। য়োনখিবা অনৌবা কারশিংগী চাদা 80 হেনবনা ফ্লেক্স ফ্যুএল ভেহিকলশিংনি। মখোয়শিং অসি E27, E30, নত্রগা অশেংবা হায়দ্রোস ইথানোলদা চেল্লি।
• জপান: জপাননা ইথানোলবু ফ্যুএল মিক্সতা য়াওহনখ্রে। মসি তাঙ্কক নাইবা মওংদা E10 থাদোক্তুনা পাংথোকখি।
কেনাদা, থাইলেন্দ অমসুং য়ুরোপকী লৈবাক কয়া অমসু মখোয়গী ক্লিন ফ্যুএল স্ত্রেতেজিগী শরুক অমা ওইনা ইথানোল ব্লেন্দিং শিজিন্নখ্রে।A Proven Path to Energy Security
ভারতকী ইথানোলগী খোঙচৎ অসি দেকেদ অনি হেন্না হেল্লে। মসিনা 2001দা পাইলোৎ প্রোজেক্তশিংগা লোয়ননা হৌখি অমসুং পোলিসী রিফোর্মশিং, ইন্দস্ত্রী কোলাবোরেসন, অমসুং তুং-কোইনা ইনভেস্তমেন্তশিংগী কুত্থাংদা অহোংবা কয়া লাকখি। 2025-26 ফাওবদা চাদা 20গী ব্লেন্দিং তৌবা ঙম্বা হায়বসি চেকশিন্না থৌরাং তৌবা অমসুং লেপ্পা লৈতনা থবক পাংথোকপগী মহৈনি, কঙহৌদনা লৌরকপা ৱারেপ নত্তে।
E20 থাদোকপগী তাঙ্কক খুদিংমক্তা ওতোমোবাইল মেন্যুফেকচররশিং, তেস্তিং এজেন্সীশিং, ফ্যুএল রিতেলরশিং, অমসুং লৌমীশিং য়াওখি। মারুতি সুজুকি অমসুং হেরো মোতোকোর্পনা মেন্তেন তৌরিবা ভেহিকল করোর কয়াগী সর্ভিস দেতাগা মরী লৈননা ইঞ্জিন নত্রগা কম্পোনেন্ত অমা মাংখিবগী ক্লেমশিং অসি এসেস তৌখ্রে। হায়রিবা ক্লেমশিং অসি খুদম-চাংদমশিং অসিনা সপোর্ত তৌদে।
ইথানোল ব্লেন্দ তৌরবা পেত্রোল প্রোগ্রাম অসিনা ভারতকী ইনর্জী সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লে, ক্রুদ ওইল ইম্পোর্ত হন্থহল্লে, ইমিসন হন্থহল্লে অমসুং লৌমীশিংগী ইনকম হেঙ্গৎহল্লে। E20 অসি সাইন্তিফিক ইভাল্যুৱেসন, ফেজ ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা, অমসুং ইন্দস্ত্রী অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা, সেফ, ক্লিনর অমসুং মপুং ফানা চাংয়েং তৌরবা ফ্যুএল অমনি। মসিনা আত্মানির্ভর, সস্তেনেবল অমসুং ইনর্জী সেক্যুর ভারত অমগী মায়কৈদা অচৌবা খোংথাং অমা উৎলি।
রিফরেন্সশিং:
PDF য়েংনবগীদমক্তা অসিদা ক্লিক তৌবীয়ু