Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's address at the India-New Zealand Business Event
11 JUL 2026 8:52AM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Christopher Luxon,
Business leaders from India and New Zealand,
Namaskar!
Kia Ora !
I am delighted to be here with all of you in Auckland. I would like to express my special gratitude to Prime Minister Luxon for his positive vision and his deep commitment towards India.
Your presence here reflects New Zealand's spirit of innovation, enterprise, and forward-looking approach. On behalf of India, I have come carrying the aspirations and ambitions of 1.4 billion people.
Friends,
This meeting is taking place at a time when India–New Zealand relations are at a turning point. Today, we are elevating our relationship to a Strategic Partnership. This is not merely a diplomatic milestone; it is a new commitment to our shared future.
This year, India and New Zealand concluded a Free Trade Agreement in a record time of just nine months. It will create new opportunities for all of you in market access, investment, services, technology, and talent mobility. I am confident that, with renewed energy and enthusiasm, we will double our bilateral trade by 2030.
New Zealand has also made an investment commitment of USD 20 billion in India over the next fifteen years. This reflects not only a commitment to investment but also a commitment to being a partner in India's growth journey.
Friends,
Today, India is the world's fastest-growing major economy. Our expanding middle class, large-scale digital adoption, and strong infrastructure push have made India a unique growth story.
In India, we have made Reform, Perform, and Transform the foundation of governance. Today, India offers policy stability, political stability, and continuity of growth.
Therefore, our message to the world is clear: India is not only a market; India is a launchpad for global growth.
To help you take advantage of the opportunities emerging in India, I would like to share a few examples. To boost manufacturing, we have launched the Production Linked Incentive Scheme. Under this initiative, support of nearly USD 20 billion is being extended across 14 sectors, ranging from food processing to textiles. I invite all of you to become a part of this manufacturing momentum.
Airports, regional connectivity, air cargo, and tourism are expanding rapidly in India. Today, India is the world's third-largest domestic aviation market. Together, we can develop cargo corridors, strengthen flight connectivity, and create joint tourism packages.
Perishable cargo solutions can be developed for kiwi, apples, honey, and seafood. New Zealand has extensive expertise in horticulture, dairy science, and forestry, while India offers the strength of a vast consumer market, food parks, and agri-tech talent. Together, we can build farm-to-market value chains and global export platforms.
Today, India is a global leader in FinTech. Around 50% of the world's real-time digital payments are processed in India. Building on this strength, we can deepen our cooperation not only in digital payments but also in green bonds and blended finance.
We have opened the space sector to private participation. Today, India is home to more than 400 space start-ups, and the sector has already produced its first unicorn. Companies from both our countries can collaborate within India's space ecosystem in areas such as small satellites, remote sensing, and ocean monitoring.
Under India's Smart Cities Mission, work is underway on more than 8,000 projects across 100 cities. Together, we can collaborate in areas such as urban mobility, water management, and waste management.
Friends,
I extend a special welcome to the Māori business leaders present here. India's civilization and Māori traditions both share a profound respect for nature, community, and sustainability. Our Free Trade Agreement also gives special emphasis to opportunities for Māori businesses. By building on these shared values, we can create a new model of inclusive and sustainable trade.
Friends,
I propose that we jointly develop a highly ambitious Business Roadmap. By combining our strengths, we should identify at least five flagship projects and establish a time-bound review mechanism to ensure their successful implementation. Only then will we be able to fully realize the potential of our partnership and live up to the aspirations and expectations of the people of both our countries.
I invite all of you to join us in this journey and move forward shoulder to shoulder.
Let us make our partnership a platform for prosperity, a bridge for innovation, and a force for global good.
And I want India and New Zealand to emerge together as a new force.
I have one more request. As you just mentioned, this year marks 100 years of sporting ties between our two countries. This is a very significant milestone.
We will certainly celebrate this milestone. But can we also think of bringing a large delegation of business leaders under the age of 35 from New Zealand to India, and likewise, sending a delegation of business leaders under the age of 35 from India to New Zealand? In this way, we can prepare a new generation to carry this partnership forward.
With these good wishes, I thank you all very much.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দিয়া-ন্যু জীলেন্দ বিজিনেস ইভেন্তদা থমখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
11 JUL 2026 8:52AM by PIB Imphal
য়োর এক্সিলেন্সী, প্রধান মন্ত্রী ক্রিস্তোফর লক্সন,
ভারত অমসুং ন্যু জীলেন্দগী বিজিনেসকী লুচিংবশিং,
খুরুমজরি,
কিয়া ওরা।
ওকলেন্দদা নখোয় পুম্নমক্কী মরক্তা লাকপা ফংজবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ভারতকীদমক্তা মহাক্কী অফবা মীৎয়েং অমসুং অচেৎপা ফিরেপ অদুগীদমক ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী লক্সনবু অখন্ননা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
অদোম্না লাকপা অসিনা ন্যু জীলেন্দগী ইন্নোভেসন, এন্তরপ্রাইজ অমসুং ফ্যুচর-ওরিয়েন্তেদ ওইবা ৱাখল্লোন অদু উৎলি। ভারত মচা বিল্লিয়ন ১.৪গী অপাম্বা অমসুং পান্দম অদুগী পাউজেল পুদুনা ঐহাক অদোমগী মফমদা লাক্লি।
মরুপশিং,
মীফম অসি ভারত অমসুং ন্যু জীলেন্দগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসিনা মরু ওইবা তাঙ্কক অমা য়ৌরকপা মতম অসিদা পাংথোক্লি। ঙসিদি, ঐখোয়না ঐখোয়গী মরীশিং অসি স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপকী থাক্তা পুখৎলি। মসি দিপ্লোমেতিক্কী খক্তগী ওইবা মাইলস্তোন অমা নত্তে; মসি ঐখোয়গী মান্নবা তুংলমচৎকীদমক অনৌবা ফিরেপ অমনি।
চহি অসিদা, থা মাপনগী অতেনবা মতমগী মনুংদা লৈবাক অনিগী মরক্তা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অমা লোইশিনখি। মসিনা নখোয় পুম্নমক্কীদমক মার্কেত এক্সেস, ইনভেস্তমেন্ত, সর্ভিস, তেক্নোলোজী অমসুং তেলেন্ত মোবিলিতীগী অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি, অনৌবা ইনর্জী অমসুং থৌনাগা লোয়ননা থবক তৌরদুনা, ঐখোয়না ২০৩০ ফাওবদা ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী ত্রেদ শরুক অনি হেনগৎহল্লগনি।
ন্যু জীলেন্দনা মথংগী চহি ১৫দা ভারত্তা বিল্লিয়ন দোল্লর ২০ ইনভেস্ত তৌনবা ৱাশক লৌরে। মসি শেল থাদবা খক্তা নত্তে, মসি ভারতকী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙচৎতা শরুক য়াবগী অচেৎপা ৱাফম অমসু ওইরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী য়াঙনা চাউখৎলক্লিবা মরুওইবা ইকোনোমী অমা ওইরে। ঐখোয়গী চাউখৎলক্লিবা মিদ্দল ক্লাস, পাক চাউনা দিজিতেল শীজিন্নবা, অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তকীদমক হোৎনরিবশিং অসিনা ভারত অসি অখন্নবা গ্রোথ স্তোরী অমা ওইহল্লি।
ভারত্তা ঐখোয়না 'রিফোর্ম, পর্ফোর্ম অমসুং ত্রান্সফোর্ম' অসি ঐখোয়গী লৈঙাক্কী য়ুম্ফম ওইহল্লে। ঙসিদি, ভারতনা পোলিসী স্তেবিলিতী, পোলিতিকেল স্তেবিলিতী, অমসুং কন্তিন্যুতী গ্রোথ ফংলি।
মরম অসিনা ঙসি মালেমদা ঐখোয়না পীবা পাউজেল অসি ভারত অসি কৈথেল অমা খক্তা নত্তে, ভারত অসি মালেমগী চাউখৎপগী লোঞ্চপেদ অমনি।
ভারত্তা থোরক্লিবা খুদোংচাবশিং অসি করম্না শীজিন্নবা য়াবগে হায়বদু উৎনবা ঐহাক্না খুদম খরা পীজগে। লৈবাক অসিদা মেন্যুফেকচরিং হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (পি.এল.আই.) স্কিম হৌদোক্লে। ইনিসিয়েতিব অসিগী মখাদা, ফুদ প্রোসেসিংদগী তেক্সতাইল ফাওবগী সেক্তর ১৪দা চাউরাক্না দোল্লর বিল্লিয়ন ২০গী শেনফম পীরি। ঐহাক্না নখোয় পুম্নমকপু মসিগী মেন্যুফেকচরিংগী খোঙজেল অসিগী শরুক অমা ওইনবগীদমক্তা কৌজরি।
এয়রপোর্তশিং, রিজনেল কন্নেক্তিবিতী, এয়র কার্গো অমসুং তুরিজম অসি ভারত্তা য়াম্না থুনা হেনগৎলক্লি। ঙসিদি, ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দোমেস্তিক এভিয়েসন মার্কেতকী অহুমশুবনি। ঐখোয় পুন্না কার্গো কোরিদোরশিং শেমগৎপা, ফ্লাইৎ কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনবা, অমসুং জোইন্ত তুরিজম পেকেজশিং শেম্বা ঙমগনি।
কিৱি, শেম, খোহী অমসুং সীফুদশিংগীদমক পেরিসেবল কার্গো সোলুসন পুথোকপা য়াই। ন্যু জীলেন্দনা হোর্তিকলচর, দাইরী সাইন্স, অমসুং ফোরেস্ত্রীদা চাউনা এক্সপর্তিজ লৈ। ভারতনা অচৌবা কঞ্জ্যুমর মার্কেৎ, ফুদ পার্ক অমসুং এগ্রি-তেক তেলেন্তকী মপাঙ্গল লৈ। ঐখোয় পুন্না ফার্ম-তু-মার্কেৎ ভেল্যু চেন অমসুং মালেমগী ওইবা এক্সপোর্ত প্লেৎফোর্মশিং শেমগৎপা ঙমগনি।
ঙসি ভারত অসি ফিনতেককী লমদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইরে। মালেমগী রিএল-তাইম দিজিতেল পেমেন্তশিংগী চাদা ৫০দি ভারত্তা পাংথোক্লি। দিজিতেল পেমেন্তকী মথক্তা, ঐখোয়না গ্রীন বোন্দশিং অমসুং ব্লেন্দেদ ফাইনান্সকুম্বা হিরমশিংদসু খুমাং চাউশিনবা ঙমগনি।
ঐখোয়না স্পেস সেক্তরবু প্রাইবেৎ পার্তিসিপেসনগীদমক হাংদোক্লে। ঙসিদি ভারত্তা স্পেস স্তার্ত-অপ ৪০০ হেনখ্রে, অমসুং অমনা 'য়ুনিকর্ন'গী থাক ফাওবা ফংখ্রে। লৈবাক অনিমক্কী কম্পনীশিংনা অপীকপা সেতলাইৎশিং, রিমোৎ সেন্সিং অমসুং মহাসাগর মোনিতরিং য়াওবা প্রোজেক্তশিংদা ভারতকী স্পেস ইকোসিস্তেমগী মনুংদা মতেং পাংমিন্নবা য়াই।
ভারত্তা, স্মার্ত সিতীজ মিসনগী মখাদা শহর ১০০দা প্রোজেক্ত ৮০০০ হেন্না পায়খৎলি। ঐখোয়না অর্বান মোবিলিতী, ৱাতর মেনেজমেন্ত, অমসুং ৱেস্ত মেনেজমেন্তগুম্বা লমশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়াই।
মরুপশিং,
ঐহাক্না মাওরিগী বিজিনেস লিদরশিংদা অখন্নবা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ভারতকী সিভিলাইজেসন অমসুং মাওরিগী চৎনবী অনিমক্না মহৌশা, কম্ম্যুনিতি অমসুং সস্তেনেবিলিতীগীদমক চাউনা ইকায় খুম্নবা উৎলি। ঐখোয়গী এফ.তি.এ.না মাওরি বিজিনেসশিংগীদমক্তা খুদোংচাবশিংদা অখন্নবা মরুওইবা পীরি। অসিগুম্বা মান্নবা ভেল্যুশিং অসি শীজিন্নদুনা, ঐখোয়না ইনক্লুসিব অমসুং সস্তেনেবল ত্রেদকী অনৌবা মোদেল অমা শেম্বা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ঐখোয় পুন্না অচৌবা বিজিনেস রোদমেপ অমা পুন্না শেম্নবা ৱাফম থম্লি। ঐখোয়গী মপাঙ্গলশিং শীজিন্নদুনা, ঐখোয়না য়ামদ্রবদা মরুওইবা প্রোজেক্ত মঙা মশক খঙদোক্কনি অমসুং মখোয়শিং অসি মতম চানা লোইশিনবা ঙম্নবা রিভিয়ু মেকানিজম অমা লিংখৎকনি। মসি পাংথোক্লবা খক্তদা ঐখোয়না ঐখোয়গী পার্তনরশিপকী মপুং ফাবা পোতেন্সিএল অদু খঙবা ঙমগনি অমসুং লৈবাক অনিমক্কী মীয়ামগী এস্পিরেসনশিং অমসুং এক্সেপেক্তেসনশিং অদু মপুং ফাহনবা ঙমগনি।
ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু ঐখোয়গা লোয়ননা খোঙচৎ অসিদা পুন্না চৎমিন্ননবা হায়জরি।
ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অসি চাউখৎপগী প্লেৎফোর্ম অমা, ইন্নোভেসনগী থোং অমা অমসুং মালেমগী য়াইফনবা ফোর্স অমা ওইহল্লসি।
অমসুং ঐহাক্না ভারত অমসুং ন্যু জীলেন্দনা পুন্না চৎমিন্নবা অমসুং অনৌবা শক্তি অমা ওইনা থোরকপা পাম্মি।
ঐহাক্না অতোপ্পা ৱাফম অমা হায়জনীংই। অদোম্না পনখিবা অদুগুম্না, ঐখোয়না ঐখোয়গী স্পোর্তিং তাইশিংগী চহি ১০০ মপুং ফারক্লি। মসি য়াম্না মরু ওইবা থৌরম অমনি।
ঐখোয়না মসি শোইদনা পাংথোক্কনি। অদুবু চহি ৩৫গী মখাদা লৈবা অচৌবা বিজিনেস দেলিগেসন অমা ন্যু জীলেন্দদগী ভারত্তা লাকপা, অমসুং ভারতকী চহি ৩৫গী মখাদা লৈবা বিজিনেস দেলিগেসন অমনা ন্যু জীলেন্দদা চৎপগী ফীভম অমা লৈহন্নবা ঐখোয়না হোৎনবা ঙমগদ্রা?
মসিনা অনৌবা মীরোল অমা শেমগৎপদা মতেং পাংগনি। মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা, ময়াম পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি।