Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s Opening Remarks during the India-New Zealand delegation-level talks
11 JUL 2026 9:01AM by PIB Delhi
Excellency,
I sincerely thank you for your warm words of friendship.
Your arrival at the airport last night was, in itself, a very significant gesture, and I would like to express my special gratitude to you for it.
I am also grateful that your Minister stayed with me throughout the night. It is a matter of great happiness for me that an Indian Prime Minister is visiting New Zealand after 40 years. By organising this programme in your economic capital, you have created an opportunity to give a new impetus to India–New Zealand relations. I express my heartfelt gratitude to you for this.
Coming among the people of New Zealand and witnessing their affection and warmth towards India is deeply moving. It touches my heart, and I express my sincere gratitude to you for this as well.
This is a historic milestone in our relationship, reaffirming the new energy in our ties and our renewed commitment to friendship. When you visited India, we initiated the FTA process. And in such a short span of time, entire New Zealand came together to take the FTA forward and make it a reality. It is perhaps a rare achievement in the world for such a success to be accomplished in such a short time. For this, I extend my heartfelt gratitude to you, your government, and your entire team for your leadership and efforts.
Last year, you visited India during the festival of Holi. Your visit added new colours to our relationship as well, because the colours of Holi hold a special significance, and we experienced that spirit together. I am delighted that today we are moving towards shaping our relationship within the framework of a Strategic Partnership. This milestone will inspire us to move forward with even greater energy and deeper trust.
Excellency,
Our strong belief in democratic values makes us natural partners. It is almost as if we are made for each other. Furthermore, as two maritime nations, our close cooperation provides new strength to the Indo-Pacific, and our relationship can bring renewed energy to achieving our shared goals of peace and stability.
I am confident that my visit will further strengthen our bilateral relations, and together we will enhance our contribution towards global peace, stability, and security. We can, in a way, work as a catalytic agent, one that stands for peace, works for peace, and advances towards global welfare through peace.
Once again, I express my heartfelt gratitude for your warm welcome, your affection, and the respect extended to me.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত-ন্যু জীলেন্দগী দেলিগেসন থাক্তা ৱারী শাবগী থৌরমদা থমখিবা প্রধান মন্ত্রীগী হৌদোকপগী ৱারোল
11 JUL 2026 9:01AM by PIB Imphal
এক্সিলেন্সী,
অদোমগী থৌজাল হৈরবা ৱাহৈশিংগীদমক ঐহাক্না থম্মোয় শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
ঙরাং নুমিদাং এয়রপোর্ত্তা অদোম্না লাকপীবা অদু তশেংনা য়াম্না মরু ওইবা থৌওং অমনি, অমসুং ঐহাক্না মসিগীদমক অদোমদা অখন্ননা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
অমসুং অদোমগী মন্ত্রীনা নুমিদাং চুপ্পা ঐহাক্কা লোয়ননা লৈখি। ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা চহি ৪০গী মতুংদা ন্যু জীলেন্দদা চৎপা হায়বা অসি ঐহাক্কীদমক্তা য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফম অমনি; অদোমগী ইকনোমিক কেপিতেলদা থৌরম অমা পাংথোক্তুনা অদোমনা ভারত অমসুং ন্যু জীলেন্দগী মরক্তা মরী অসিদা অনৌবা শক্তি পীনবা খুদোংচাবা অমা ফংহল্লে। মসিগীদমক ঐহাক্না অদোমবু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
ন্যু জীলেন্দগী মীয়ামগী মরক্তা লৈবা অমসুং মখোয়না ভারতকীদমক থম্লিবা নুংশিবা অদু উবা ফংজবা অসি য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনীংঙাইনি। মসিনা ঐহাক্কী থম্মোয়দা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওহল্লি। মসিগীদমক্তা ঐহাক্না অদোমগী থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মসিনা ঐখোয়গী মরীশিংদা অনৌবা ইনর্জী অমা হাপচিনবা অমসুং মরুপ-মপাং ওইবগীদমক ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অমুক হন্না চেৎশিলহন্নবা ঐখোয়গী মরীশিংদা পুৱারী ওইরবা মাইলস্তোন অমা ওইরি। অদোম্না ভারত্তা লাকখিবা খোঙচৎ অদুদা এফ.তি.এ.গী থৌওং হৌদোকখি; ন্যু জীলেন্দ পুম্নমক্না পুনশিন্নবা অমসুং এফ.তি.এ. অসি অসিগুম্বা অতেনবা মতমগী মনুংদা মপুং ফাহনবা অসি অঙকপা মাইপাকপা অমনি - মালেমগী ওইনা অহানবা ওইরম্বা য়াই। মসিগীদমক্তা ঐহাক্না অদোম, অদোমগী সরকার অমসুং অদোমগী তীম অদুদা ঐহাক্কী থম্মোয়দগী নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মমাং চহিদা হোলিগী মতমদা অদোম ভারত্তা লাকখি। অদোমগী খোঙচৎ অসিনা ঐখোয়গী মরীদা অনৌবা মচুশিং হাপচিনখি মরমদি হোলিগী মচুশিংনা অখন্নবা মরুওইবা অমা লৈরি, অমসুং ঐখোয়না মদু হকথেংননা থেংনখি। ঙসি ঐখোয়না স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপকী ফ্রেমৱার্ক্কী মনুংদা ঐখোয়গী মরীশিং অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। মাইলস্তোন অসিনা ঐখোয়দা হেন্না ইনর্জী অমসুং থাজবগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিন্নবা পুক্নিং থৌগৎকনি।
এক্সিলেন্সী,
দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিংদা ঐখোয়গী অচেৎপা থাজবা অসিনা ঐখোয়বু মহৌশাগী ওইবা পার্তনর ওইহল্লি। ঐখোয় অসি অমনা অমগীদমক শেমলকপনি। মসিগী মথক্তা, মেরিতাইম নেসন অনি ওইনা, ঐখোয়গী নক্নবা মতেং পীনবা অসিনা ইন্দো-পেসিফিকতা অনৌবা শক্তি পীরি, অমসুং ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অসিনা ঐখোয়গী শান্তিগী পান্দমশিং ফংনবা অনৌবা ইনর্জী পীবা ঙমগনি।
ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি খোঙচৎ অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরী হেন্না চেৎশিলহল্লগনি অমসুং মালেমগী শান্তি, তংদু লৈতাবা অমসুং সেক্যুরিতীদা ঐখোয়গী শরুক য়াবা হেনগৎহল্লগনি। ঐখোয়না শান্তিগীদমক এদভোকেৎ তৌবা, শান্তিগীদমক থবক তৌবা, অমসুং শান্তিগী খুত্থাংদা মালেমগী য়াইফ-থৌরাংগী মায়কৈদা খুমাং চাউশিন্নবা কেতালাইতিক এজেন্ত অমা ওইনা থবক তৌবা ঙম্মী।
অদোম্না নুংশিজবা অমসুং ঐঙোন্দা ইকায় খুম্নবা উৎখিবগীদমক ঐহাক্না অমুক্কা হন্না থাগৎপা ফোংদোকচরি।
অমুক হন্না ঐহাক্না অদোম্না তরাম্না ওকপা অমসুং অদোম্না ঐঙোন্দা উৎলিবা ইকায় খুম্নবা অদুগীদমক থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোংদোকচরি।