Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s Address to the Indian Community in New Zealand
11 JUL 2026 6:53PM by PIB Delhi
Namaste!
Ki Ora New Zealand!
In India, we often hear the phrase, 20 years later. But today, after forty years, an Indian Prime Minister has set foot on the soil of New Zealand. It is my privilege to be here. I bring with me the good wishes of 1.4 billion Indians for all the people of New Zealand, and for each one of you.
Friends,
This may be my first visit to New Zealand as Prime Minister. But 25 to 30 years ago, when I was not part of any government and was not known in public life, I had the opportunity to visit New Zealand. During that visit, someone gifted me three things, which I took back with me to India: this muffler, a cap, and a pair of gloves, because it was winter.
And one of those gifts is with me even today. The muffler you see here was gifted to me by a friend in New Zealand 25 to 30 years ago. I have used it many times over the years, and I have preserved it with great care to this day, just as I cherish your affection.
When this visit to New Zealand was finalised, I made a point of bringing it with me, especially because I was told the weather would be quite cold.
Friends,
The relationship between India and New Zealand is built on shared memories, friendship, values and a shared commitment. There is a beautiful New Zealand tradition that captures the essence of this relationship. For centuries, one word has brought people together here - waka. A waka is not merely a canoe; it is a symbol of our shared journey. And today, that very waka of India-New Zealand relations is ready to embark on a new voyage.
Before us lies an open ocean full of opportunities. The winds are with us. The vast waves of the sea are with us. The blue sky of our collective resolve is with us. There is much to achieve, and I know that we will succeed.
Friends,
I am fully confident that this journey will be a success. Do you know why? Not because of Modi, but because all of you are its true navigators. From Auckland to Wellington, and from Christchurch to Queenstown, the Indian community spread across every corner of New Zealand is a sailor on this shared journey.
Friends,
Before I proceed, I would like to acknowledge my friend, Prime Minister Christopher Luxon, my colleagues from the Government of New Zealand, and the members of the Labour Party present here.
Their presence reflects the strong bipartisan support that India-New Zealand relations enjoy. It also speaks to the remarkable achievements and significant contributions of the Kiwi Indian community. Your presence at this celebration of the Kiwi Indian community has made the occasion even more vibrant.
I am deeply grateful for the warmth, affection and enthusiasm with which you have welcomed all of us.
Your Excellency, you are also a great favourite among the Kiwi Indian community. The dance that you and Chris Hipkins performed to Dama Dam Mast Kalandar during India's Independence Day celebrations went viral. Those dance moves have left a lasting impression on the hearts of Kiwi Indians.
Friends,
New Zealand is truly a remarkable country. It is a land of peace, prosperity, nature and culture. But its greatest strength lies in its people. The people of New Zealand have shown that when a nation moves forward with passion and purpose, it inspires the world.
The Kiwi Indian community here has also been embraced with great warmth and affection by the people of New Zealand, who have made you an integral part of their team. They have placed their trust in your talent and your vision. And today, whether it is New Zealand's economy or its society, Kiwi Indians are adding new colours to every sphere.
New Zealand is a place where Nikhil Ravishankar can become the CEO of Air New Zealand, where Anand Satyanand can serve as Governor-General, and where talents such as Rachin Ravindra, Ish Sodhi and Ajaz Patel can find opportunities in the national cricket team.
New Zealand is also a place where even its roads pay tribute to Indian places. There is Khandallah, Bombay Hills and Coromandel.
There are streets named Calcutta Street, Delhi Crescent and Amritsar Street, among many others. Living here, you have truly become Kiwi yourselves. In fact, I am told that no matter what topic a conversation begins with, before long it inevitably turns to the weather!
Friends,
Whenever I have met New Zealand's leaders, they have spoken very highly of all of you. The praise is for you, but it fills me with pride.
Friends,
As you all know, India is a civilisation that is thousands of years old, and today it is embracing modernity while preserving its ancient heritage. In every era and at every stage of its history, India has transformed itself. The reason for this is our eagerness to learn.
India learns from everyone. For us, what matters is not the size of another country's population, but its commitment to public welfare. That is why we have learned much from New Zealand, and we continue to do so.
New Zealand was the first country in the world to grant women the right to vote. Today, we see women making significant contributions across New Zealand's society. India, too, is opening new avenues of opportunity for women under the vision of women-led development.
Friends,
New Zealand has demonstrated how a strong rural economy can transform a nation's destiny. One of New Zealand's greatest strengths is the efficient ecosystem it has built around agriculture. Whether it is traceability, food safety or compliance systems, these offer valuable inspiration. They hold important lessons for a large agricultural nation like India, with its millions of small farmers.
Through the Zespri model, New Zealand has shown that even small farmers can build globally recognised brands. We also have much to learn from New Zealand's climate-smart precision farming technologies.
Friends,
Here, Manuka honey is often referred to as "liquid gold". Just as honey in New Zealand is associated not only with tradition and taste but also with health and wellness, honey also holds great significance in India's Ayurvedic tradition. You will be pleased to know that India, too, is implementing a national mission to promote beekeeping. As a result, honey production in the country has increased significantly.
These days, the honey that comes from the heights of the Himalayas is becoming not just gold, but almost like diamond. I believe we can also learn a great deal from New Zealand about further enhancing honey production.
Friends,
This year marks the centenary of India–New Zealand sporting relations. A hundred years ago, our hockey team visited New Zealand to play. During that tour, Major Dhyan Chand’s outstanding performance was widely appreciated. His hockey skills won the hearts of the people of New Zealand as well.
Friends,
In the language of content creators, I would say that this is the era of collaborations. New Zealand and India can create remarkable collaborations in sports as well. Rugby is one such example.
I have just been informed that the All Blacks have secured a remarkable victory in a rugby match a short while ago. India would like to learn from New Zealand in the field of rugby. For India to progress in rugby, we need coaches and experts, and New Zealand can provide valuable support in this area. The recent coaching programme between New Zealand Rugby and Rugby India in Bhubaneswar is a good beginning in this direction.
Friends,
Before coming here today, I visited a sports startup event in New Zealand. The innovations and new ideas emerging in sports technology truly impressed me. I am confident that we can achieve a great deal together in the field of sports technology.
The future of India and New Zealand is interconnected. One example of this is our cooperation in the space sector. When India’s Chandrayaan landed on the Moon’s south pole, the whole of New Zealand celebrated the moment with great enthusiasm. It was a moment of pride for all of us.
Now, let me share another matter of pride with you. New Zealand’s technology has also contributed to this success and gives you another reason to feel proud. New Zealand’s space companies have worked with us on several occasions. We are working to take this cooperation even further in the future.
Friends,
The space sector itself is enough to demonstrate how much the economies of India and New Zealand can offer to each other. This is also the spirit behind our Trade Agreement. This Trade Agreement will accelerate our journey towards a developed India and create new opportunities for businesses in both India and New Zealand.
Friends,
India and New Zealand share another very important similarity. This similarity lies in our indigenous cultures in celebrating and preserving our indigenous heritage. Today, I would like to specially acknowledge the Māori community.
I did not see the Haka merely as a performance. I saw in the Haka the soul of a community. It reflects courage, self-respect, reverence for one’s ancestors, and the collective strength of an entire community.
Friends,
There is a beautiful word in Māori culture, “Manaakitanga.” It means showing respect, offering a sense of belonging, and caring for someone wholeheartedly. In India, we also say, “Atithi Devo Bhava”, the guest is like God.
The words are different, the contexts are different, the attire is different, and the languages are different, but the sentiment is exactly the same.
Similarly, in Māori culture, there is a beautiful word for family, “Whanau,” meaning family. It encompasses multiple generations, relationships, and the entire community. In India too, we do not view family merely as a social arrangement; for us, family is an institution.
Friends,
There is another beautiful concept in Maori tradition — Kaitiakitanga. It teaches us that we are not the owners of nature; we are its guardians. India, too, has long upheld the same philosophy: "Mata bhoomih putroham prithivyah" — "The Earth is our mother, and I am her son." Guided by this spirit, India has launched several initiatives to protect Mother Earth, including Ek Ped Maa Ke Naam and the Natural Farming Mission.
Friends,
I know that even though you live thousands of kilometres away, India continues to occupy a special place in your hearts. In the course of your daily lives, in one way or another, India is always present. Isn't that true? Your body may be here, but where is your heart? That is why you closely follow every achievement of India.
When you watch a cricket match from the stadium, many details can go unnoticed. But when you watch it on television from home, you catch every little nuance. In the same way, you remain aware of every development in India. And that is what makes you truly special.
Indians living abroad contribute to the progress of the countries they call home, while at the same time staying deeply connected with the development of their own country.
Friends,
We cherish our janmabhoomi, our motherland, with all our hearts, and we are equally devoted to our karmabhoomi, the land where we work and build our lives.
Friends,
Amidst global challenges, the pace at which India is progressing today is truly unprecedented. Let me present before you a bouquet of India's achievements, a bouquet that reflects the nation's capabilities. I have brought this bouquet especially for you. And I am certain that it contains at least one flower that you will admire, one that will also fill you with pride.
So, are you ready? Shall I present the bouquet? As I do, you can look for the flower that appeals to you the most. Or perhaps, every flower in this bouquet belongs to you.
Friends,
Today, India is the world's fastest-growing major economy. India is the world's largest vaccine producer. India is among the world's leading countries in mobile data consumption. Today, India is the world's second-largest mobile phone manufacturer. It is also the world's second-largest telecommunications market. India is the world's second-largest producer of wheat and the world's largest producer of milk. It is also the world's second-largest producer of fish.
Friends,
Not only that, today India is the world's third-largest automobile market. India has also emerged as the world's third-largest start-up ecosystem. India is set to become the world's third-largest producer of renewable energy very soon. It has also become one of the world's leading countries in terms of solar energy capacity.
Friends,
Today, India is also offering new models of development to the world. India is successfully operating the world's largest digital identity platform. Today, billions of digital transactions take place every month in India through UPI. Dozens of countries around the world are showing interest in India's Digital Public Infrastructure. India is also reaching new heights in drone technology and space economy.
Friends,
This is the picture of a new India, one that demonstrates how India, like New Zealand, is maintaining a balance between ecology and the economy.
Friends,
There is another important dimension to India's growth. It is our heritage. Just as India attaches importance to its economy and ecology, it places equal emphasis on preserving its heritage.
Friends,
An example of how India responds in times of need is the manner in which we handled the sacred swaroops of Guru Granth Sahib. When the crisis unfolded in Afghanistan, we brought the sacred swaroops of the Guru Granth Sahib to India with the utmost reverence and respect.
Friends,
Our great Sikh Gurus gave the message of service, courage, equality and compassion to all humanity. In every part of the world, Gurdwaras serve as centres of selfless service. Anyone who comes hungry is offered a meal. Anyone in distress finds support.
In this spirit, members of the Sikh community had brought to our attention certain difficulties related to FCRA provisions affecting seva at Sri Harmandir Sahib. We took immediate steps to resolve the issue.
Friends,
All of you are familiar with Hemkund Sahib Ji. Located high in the Himalayas, it remains surrounded by snow-covered peaks for much of the year. The pilgrimage route is extremely challenging, and only a limited number of devotees are able to undertake the journey, especially our Sikh brothers and sisters who visit the shrine.
To make the pilgrimage to Hemkund Sahib more convenient, particularly for our elderly devotees and our Sikh brothers and sisters, the Government is also constructing a ropeway to the shrine.
Friends,
Our Government has also instituted the annual observance of Veer Bal Diwas on 26 December in eternal remembrance of the courage and sacrifice of the Sahibzadas. Today, it has become an occasion of inspiration for the entire nation. From Keralam to Assam, children across India are now learning about the sacrifice of the four Sahibzadas and Mata Gujri.
Veer Bal Diwas has instilled a spirit of unwavering courage in the hearts of countless children and young people across India.
Friends,
I would also like to speak to you about the sacred Jore Sahib. One of my colleagues in the Government is Shri Hardeep Puri. The ancestors of the Puri family served Guru Gobind Singh. Shri Hardeep Puri told me that his family has preserved the sacred Jore Sahib of Guru Gobind Singh Ji and Mata Sahib Kaur Ji for over 300 years.
At the time of Partition, Shri Puri's ancestors brought these sacred relics safely to Delhi. The family wished to entrust the sacred Jore Sahib to the Sikh Sangat so that a larger number of devotees could have the opportunity to pay their respects.
We then constituted a committee and sought the advice of experts well versed in Sikh traditions. Based on their recommendations, it was decided that the sacred Jore Sahib should be taken to the place where Guru Gobind Singh first set foot on this sacred land, the place of his birth, our revered Patna Sahib.
I am delighted that the sacred Jore Sahib is now at the holy shrine of Patna Sahib. It was my privilege to witness that sacred occasion and to be present there. I would also urge all of you that whenever you visit India, do make it a point to pay your respects at Patna Sahib.
Friends,
Today, I leave with immense confidence, immense affection, and countless cherished memories. And let me also say this to you: this time, it took 40 years for an Indian Prime Minister to visit New Zealand. But you will not have to wait that long again. It will not take another 40 years. That is Modi's guarantee. And Modi’s guarantee means, a guarantee that it will be fulfilled.
Friends,
I would also like to make a request to you. Some time ago, we launched a new initiative for the children of our Indian diaspora. To help our children understand India and showcase India's diversity to the world, we started the Bharat Ko Janiye Quiz. So far, only the curtain-raiser has been held, and I have been deeply impressed by the enthusiasm with which our young participants have taken part.
Now, we are making the sixth edition of this programme even more technology-driven. Many of the events this time will be conducted through an app. I urge all the young people here to participate in this programme. Get to know India better and help connect the people of New Zealand with India's rich heritage.
Friends,
I see a bright future ahead, one illuminated by the vision of a developed India and the prosperity of New Zealand. With this confidence, I once again thank you all very much.
My sincere thanks to Prime Minister Luxon and his team. My gratitude to the people of New Zealand.
Once again, join me in saying, Bharat Mata Ki Jai!
Vande Mataram!
Thank you!
Ki Ora!
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিউজিলেণ্ডৰ ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ক সম্বোধি দিয়া ভাষণৰ মূল পাঠ
11 JUL 2026 6:53PM by PIB Guwahati
নমস্তে!
কি ওৰা নিউজিলেণ্ড!
আমি ভাৰতীয়সকলে ২০ বছৰে এই কথা শুনি আহিছোঁ। কিন্তু আজি চল্লিশ বছৰৰ পাছত এজন ভাৰতীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী নিউজিলেণ্ডলৈ আহিছে। এয়া মোৰ সৌভাগ্য। নিউজিলেণ্ডৰ বাসিন্দাসকল আপোনালোকলৈ ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ শুভেচ্ছা লৈ আহিছো।
বন্ধুসকল,
প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে নিউজিলেণ্ডলৈ মোৰ প্ৰথম ভ্ৰমণ হ’ব পাৰে। কিন্তু ২৫-৩০ বছৰ আগতে যেতিয়া মই কোনো চৰকাৰৰ অংশও নাছিলোঁ আৰু ৰাজহুৱা জীৱনত মোক কোনেও চিনি নাপাইছিল, তেতিয়াও মই নিউজিলেণ্ডলৈ অহাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। আৰু সেই সময়ত কোনোবাই মোক তিনিটা বস্তু উপহাৰ দিছিল, যিবোৰ মই ভাৰতলৈ লৈ গৈছিলোঁ। এটা, এই মাফলাৰখন। এটা টুপী আৰু এযোৰ হাতমোজা। কাৰণ তেতিয়া ঠাণ্ডা আছিল।
আৰু সেইবোৰৰ এটা মই ইয়ালৈ, এই অনুষ্ঠানলৈ লৈ আহিছোঁ। আপোনালোকে দেখা এই মাফলাৰখন মোক ২৫-৩০ বছৰ আগতে নিউজিলেণ্ডৰ এজন বন্ধুৱে দিছিল। বছৰ বছৰ ধৰি মই ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰিছো আৰু এতিয়াও মই ইয়াক মূল্যৱান বুলি ভাবি অতি যত্নৰে ৰাখো, ঠিক যেনেকৈ আপোনালোকৰ মৰমক মই মূল্যৱান বুলি ভাবোঁ।
এইবাৰ যেতিয়া মই ইয়ালৈ অহাৰ পৰিকল্পনা কৰিছিলোঁ, তেতিয়া বিশেষভাৱে লগত লৈ আহিছো। কাৰণ মই খবৰ পাইছিলো যে বৰ ঠাণ্ডা হ’ব।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু নিউজিলেণ্ডৰ মাজৰ সম্পৰ্ক স্মৃতি, বন্ধুত্ব, মূল্যবোধ, দায়বদ্ধতাৰে পৰিপূৰ্ণ হৈ আছে। এই সম্পৰ্কটো নিউজিলেণ্ডৰ এক সুন্দৰ পৰম্পৰাই ভালদৰে সংজ্ঞায়িত কৰিছে। যুগ যুগ ধৰি এটা শব্দই ইয়াৰ মানুহক সংযোগ কৰি আহিছে, সেইটো হৈছে- ৱাকা। ৱাকা কেৱল এখন নাৱৰ নাম নহয়; ই আমাৰ ভাগ-বতৰা কৰা যাত্ৰাৰ প্ৰতীক। আৰু আজি ভাৰত-নিউজিলেণ্ডৰ এই ৱাকাখনেই নতুন যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিবলৈ সাজু হৈছে।
আমাৰ সন্মুখত সুযোগৰ অপৰিসীম সাগৰ, বতাহবোৰো আমাৰ লগত, সাগৰৰ প্ৰচণ্ড ঢৌ আমাৰ লগত, ইচ্ছাশক্তিৰ নীলা আকাশখনো আমাৰ লগত, পাবলগীয়া বহু কিবাকিবি আছে, আৰু মই জানো, আমি সফল হ’ম।
বন্ধুসকল,
এই ভ্ৰমণৰ সফলতাৰ ওপৰত মোৰ সম্পূৰ্ণ আস্থা আছে। কিয় জানেনে? ইয়াৰ কাৰণ মোদী নহয়, কাৰণটো হৈছে ইয়াৰ প্ৰকৃত নেভিগেটৰসকল, আপোনালোক সকলো। অকলেণ্ডৰ পৰা ৱেলিংটনলৈকে, খ্ৰাইষ্টচাৰ্চৰ পৰা কুইন্সটাউনলৈকে নিউজিলেণ্ডৰ প্ৰতিটো চুকত বিয়পি থকা ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়টো এই ভাগ-বতৰা কৰা যাত্ৰাৰ চালক।
বন্ধুসকল,
মই আৰু আগবাঢ়ি যোৱাৰ আগতে মোৰ বন্ধু প্ৰধানমন্ত্ৰী ক্রিষ্টোফাৰ লুক্সন, নিউজিলেণ্ড চৰকাৰৰ সকলো সহকৰ্মী আৰু ইয়াত থকা লেবাৰ পাৰ্টিৰ সদস্যসকলক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
ইয়াৰ পৰা দেখা গৈছে ভাৰত-নিউজিলেণ্ড সম্পৰ্কৰ শক্তিশালী দ্বিপাক্ষিক সমৰ্থন। ইয়াৰ উপৰি কিৱি ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ কৃতিত্বত আপোনালোকে আগবঢ়োৱা অপৰিসীম অৱদানৰ কথাও প্ৰকাশ পাইছে। কিৱি ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ এই অনুষ্ঠানৰ অংশ হ’বলৈ আপোনালোক ইয়ালৈ অহাটোৱে এই উদযাপনক আৰু অধিক সজীৱ কৰি তুলিছে।
আপোনালোকে আমাক সকলোকে যি আন্তৰিকতা, মৰম, উৎসাহেৰে আদৰণি জনাইছে তাৰ বাবে মই বহু বহু কৃতজ্ঞ।
যি কি নহওক, মহামহিম কিৱি ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ মাজতো ছুপাৰ হিট। ভাৰতৰ স্বাধীনতা দিৱসত ক্ৰিছ হিপকিন্সৰ সৈতে "দমাদম মাস্ত কলণ্ডৰ" গীতটোত আপুনি যি নৃত্য প্ৰদৰ্শন কৰিছিল, সেই নৃত্য ভাইৰেল হৈ পৰিছিল। আপোনাৰ এই পদক্ষেপ কিৱি ভাৰতীয়ৰ হৃদয়ত খোদিত হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
নিউজিলেণ্ড সঁচাকৈয়ে এখন আচৰিত দেশ। ই শান্তি, সমৃদ্ধি, প্ৰকৃতি আৰু সংস্কৃতিৰ দ্বাৰা ধন্য আৰু নিউজিলেণ্ডৰ প্ৰকৃত শক্তি ইয়াৰ স্থানীয় লোকসকল। নিউজিলেণ্ডৰ জনসাধাৰণে প্ৰমাণ কৰিছে যে যেতিয়া এখন দেশ আৱেগ আৰু উদ্যমেৰে আগবাঢ়ি যায় তেতিয়া ই বিশ্বক অনুপ্ৰাণিত কৰে।
ইয়াৰ কিৱি ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ক, আপোনালোক সকলোৱে, নিউজিলেণ্ডৰ দয়ালু লোকসকলে মৰমেৰে আঁকোৱালি লৈছে আৰু তেওঁলোকক দলৰ অংশ কৰি তুলিছে। তেওঁলোকে আপোনালোকৰ প্ৰতিভা আৰু আপোনালোকৰ দৃষ্টিভংগীক বিশ্বাস কৰিছে। আৰু আজি কিৱি ভাৰতীয়সকলে নিউজিলেণ্ডৰ অৰ্থনীতি আৰু সমাজত নতুন ৰহণ সংযোজন কৰিছে।
নিউজিলেণ্ড এনে এখন ঠাই য’ত নিখিল ৰবিশংকৰে এয়াৰ নিউজিলেণ্ডৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া হ’ব পাৰে, য’ত আনন্দ সত্যানন্দ গৱৰ্ণৰ জেনেৰেল হ’ব পাৰে, য’ত ৰচিন ৰবীন্দ্ৰ, ইশ সোধী আৰু আজাজ পেটেলৰ দৰে প্ৰতিভাই ক্ৰিকেট দলত সুযোগ পাব পাৰে।
নিউজিলেণ্ড এনে এখন ঠাই য’ত আনকি ইয়াৰ ৰাজপথতো ভাৰতীয় চহৰসমূহক সন্মান জনোৱা হয়। ক'ৰবাত খাণ্ডালা। ক’ৰবাত বম্বে হিলছ। ক’ৰবাত ক’ৰ’মণ্ডল আছে।
কলকাতা ষ্ট্ৰীট, দিল্লী ক্ৰিচেণ্ট, অমৃতসৰ ষ্ট্ৰীট— ইমানবোৰ নাম আছে। ইয়াত থাকি আপুনিও সম্পূৰ্ণ কিৱি হৈ পৰে। মোক কোৱাৰ দৰে যিকোনো বিষয়ত কথা-বতৰা আৰম্ভ কৰক আৰু অতি সোনকালে ই বতাহৰ লগত মিলি যায়!
বন্ধুসকল,
যেতিয়াই নিউজিলেণ্ডৰ নেতৃবৰ্গক লগ পাইছোঁ, তেতিয়াই তেওঁলোকে আপোনালোক সকলোকে অপৰিসীম প্ৰশংসা কৰে। প্ৰশংসা আপোনালোকৰ, আৰু গৌৰৱান্বিত মই।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে জানে যে হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি সভ্যতাৰে সমৃদ্ধ ভাৰতে ইয়াৰ প্ৰাচীনতা ৰক্ষা কৰি আধুনিকতাক আঁকোৱালি লৈছে। প্ৰতিটো যুগত, প্ৰতিটো সময়ত ভাৰতে নিজক ৰূপান্তৰিত কৰিছে আৰু ইয়াৰ কাৰণ হৈছে আমাৰ শিকাৰ প্ৰতি থকা আগ্ৰহ।
ভাৰতে সকলোৰে পৰা শিকে। আন দেশৰ জনসংখ্যা নহয়, বৰঞ্চ জনকল্যাণৰ মনোভাবহে আমাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ। গতিকে আমি নিউজিলেণ্ডৰ পৰা বহু কথা শিকিছো আৰু এতিয়াও শিকি আছো।
নিউজিলেণ্ড আছিল বিশ্বৰ প্ৰথমখন দেশ যিয়ে মহিলাক ভোটাধিকাৰ প্ৰদান কৰিছিল। আজি আমি দেখিবলৈ পাওঁ যে নিউজিলেণ্ডৰ সমাজত মহিলাসকলে যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে। ভাৰতেও মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ মন্ত্ৰৰে মহিলাসকলৰ বাবে সুযোগৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
নিউজিলেণ্ডে দেখুৱাইছে যে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিয়ে কেনেকৈ এখন দেশৰ ভাগ্যক ৰূপান্তৰিত কৰিব পাৰে। নিউজিলেণ্ডৰ শক্তি কৃষিৰ চাৰিওফালে নিৰ্মিত ইয়াৰ দক্ষ পৰিৱেশতন্ত্ৰত নিহিত হৈ আছে। ট্ৰেচেবিলিটি, খাদ্য সুৰক্ষা আৰু কম্প্লাইয়েন্স ব্যৱস্থাসমূহ এক বৃহৎ প্ৰেৰণা। ভাৰতৰ দৰে বৃহৎ কৃষিজীৱী দেশৰ বাবে, ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ বাবে এয়া এক মূল্যৱান শিক্ষা।
নিউজিলেণ্ডে জেচপ্ৰি আৰ্হিৰ জৰিয়তে প্ৰমাণ কৰিছে যে ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলো বজাৰৰ প্ৰধান ব্ৰেণ্ড হ’ব পাৰে। নিউজিলেণ্ডৰ জলবায়ু-স্মাৰ্ট নিখুঁত কৃষি প্ৰযুক্তিৰ পৰাও বহু কথা শিকিবলগীয়া আছে।
বন্ধুসকল,
ইয়াৰ মানুকা মৌক তৰল সোণ বুলি কোৱা হয়। মৌ যেনেকৈ কেৱল পৰম্পৰা আৰু ৰুচিৰ সৈতে নহয়, বৰং স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাৰ সৈতে জড়িত, ভাৰতীয় আয়ুৰ্বেদৰ সৈতেও মৌৰ বহুত মহত্ব জড়িত হৈ আছে। আপোনালোকে জানি আনন্দিত হ’ব যে ভাৰততো আমি মৌপালনৰ ওপৰত এটা অভিযান চলাই আছোঁ। ইয়াৰ ফলত ভাৰতত মৌ উৎপাদন যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে।
আৰু আজিকালি হিমালয়ৰ শিখৰৰ পৰা অহা মৌ কেৱল সোণেই নহয় হীৰা হৈ পৰিছে। মোৰ বিশ্বাস আমি নিউজিলেণ্ডৰ পৰা মৌ উৎপাদন আৰু ইয়াৰ বিকাশৰ বিষয়ে বহু কথা শিকিব পাৰো।
বন্ধুসকল,
এইবাৰ ভাৰত-নিউজিলেণ্ডৰ ক্ৰীড়া সম্পৰ্কৰ ১০০ বছৰীয়া জয়ন্তী। এশ বছৰৰ আগতে আমাৰ হকী দলটোৱে নিউজিলেণ্ডলৈ খেলিবলৈ আহিছিল। সেই ভ্ৰমণৰ সময়ত মেজৰ ধ্যান চান্দৰ অসাধাৰণ প্ৰদৰ্শনৰ বিষয়ে বহুল চৰ্চা হৈছিল। তেওঁৰ হকী দক্ষতাই নিউজিলেণ্ডৰ জনসাধাৰণৰ হৃদয়ো জয় কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰৰ ভাষাত কবলৈ হলে এয়া সহযোগিতাৰ যুগ। নিউজিলেণ্ড আৰু ভাৰতে ক্ৰীড়াতো সহযোগিতা কৰিব পাৰে। ইয়াৰ এটা উদাহৰণ হ’ল ৰাগবী। মোক মাত্ৰ কোৱা হৈছিল যে শেহতীয়াকৈ অল ব্লেকছে এখন দৰ্শনীয় ৰাগবী মেচত জয়লাভ কৰিছে। ৰাগবীত নিউজিলেণ্ডৰ পৰা শিকিব বিচাৰিছে ভাৰতে। ৰাগবীত ভাৰতে আগবাঢ়ি যাবলৈ আমাক প্ৰশিক্ষক আৰু বিশেষজ্ঞৰ প্ৰয়োজন আৰু ইয়াত নিউজিলেণ্ডে আমাক বহুখিনি সহায় কৰিব পাৰে। শেহতীয়াকৈ ভুৱনেশ্বৰত নিউজিলেণ্ড ৰাগবী আৰু ৰাগবী ইণ্ডিয়াৰ মাজত হোৱা প্ৰশিক্ষক কাৰ্যসূচীক মই এটা ভাল আৰম্ভণি বুলি বিবেচনা কৰোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি ইয়ালৈ অহাৰ আগতে নিউজিলেণ্ডত অনুষ্ঠিত হোৱা এটা ক্ৰীড়া ষ্টাৰ্টআপ অনুষ্ঠানত অংশ লৈছিলো। স্প’ৰ্টছ টেকত ঘটি থকা উদ্ভাৱন আৰু নতুন ধাৰণাবোৰে মোক সঁচাকৈয়ে আপ্লুত কৰিছে। মোৰ বিশ্বাস আমি একেলগে স্প’ৰ্টছ টেকত বহুখিনি কৰিব পাৰো।
ভাৰত আৰু নিউজিলেণ্ডৰ ভৱিষ্যত আন্তঃসংলগ্ন। মহাকাশ খণ্ড ইয়াৰ অন্যতম উদাহৰণ। যেতিয়া ভাৰতৰ চন্দ্ৰযান চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুত অৱতৰণ কৰিছিল, তেতিয়া সমগ্ৰ নিউজিলেণ্ডে নাচিছিল। আৰু আমি সকলোৱে সেইদিনা গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছিলো।
এতিয়া, আন এটা গৌৰৱৰ কথা কওঁ। নিউজিলেণ্ডৰ প্ৰযুক্তিয়েও এই সফলতাত অৰিহণা যোগাইছে, আপোনালোকক গৌৰৱান্বিত কৰিছে। নিউজিলেণ্ডৰ মহাকাশ কোম্পানীয়ে আমাৰ সৈতে বহুবাৰ কাম কৰি আহিছে। আমি এই সহযোগিতাক আৰু আগুৱাই নিয়াৰ বাবে কাম কৰি আছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু নিউজিলেণ্ডৰ অৰ্থনীতিয়ে পৰস্পৰক কিমানখিনি আগবঢ়াব পাৰে তাৰ প্ৰমাণ মহাকাশ খণ্ড। আমাৰ বাণিজ্যিক চুক্তিৰ মনোভাবো এইটোৱেই। এই বাণিজ্য চুক্তিয়ে বিকশিত ভাৰতৰ দিশত আমাৰ যাত্ৰা ত্বৰান্বিত কৰিব আৰু ভাৰত আৰু নিউজিলেণ্ড উভয়ৰে ব্যৱসায়িক প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু নিউজিলেণ্ডৰ মাজত আৰু এটা ডাঙৰ সাদৃশ্য আছে। এই সাদৃশ্য হৈছে আমাৰ খিলঞ্জীয়া সংস্কৃতিৰ উদযাপন আৰু সংৰক্ষণ। আৰু আজি মই বিশেষভাৱে মাওৰী সম্প্ৰদায়ক মনত পেলাব বিচাৰিছোঁ।
হাকাক মই কেৱল এটা পৰিবেশন হিচাপে চোৱা নাছিলো। হাকাত দেখিলোঁ এটা সম্প্ৰদায়ৰ আত্মা। ইয়াত সাহস, আত্মসন্মান, নিজৰ পূৰ্বপুৰুষৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধা, সমগ্ৰ সমাজখনৰ সামূহিক শক্তিৰ অনুভূতি আছিল।
বন্ধুসকল,
মাওৰী সংস্কৃতিত এটা ধুনীয়া শব্দ আছে— মনা-কিতাংগা। ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল সন্মান কৰা, আঁকোৱালি লোৱা আৰু সম্পূৰ্ণ হৃদয়েৰে যত্ন লোৱা। ভাৰতত আমিও কওঁ- "অতিথি দেৱো ভাব"।
শব্দবোৰ বেলেগ, চৌপাশৰ পৰিৱেশ বেলেগ, কাপোৰ বেলেগ, ভাষা বেলেগ, কিন্তু আৱেগ হুবহু একে।
একেদৰে মাওৰী সংস্কৃতিত পৰিয়ালৰ বাবে এটা সুন্দৰ শব্দ আছে— ফানো, অৰ্থাৎ পৰিয়াল। ই প্ৰজন্মক সামৰি লৈছে। ই সম্পৰ্কক সামৰি লয়। ই এটা সমগ্ৰ সম্প্ৰদায়ক সামৰি লৈছে। ভাৰতেও পৰিয়ালক কেৱল সামাজিক ব্যৱস্থা বুলি নাভাবে; আমাৰ বাবে পৰিয়াল এটা প্ৰতিষ্ঠান।
বন্ধুসকল,
মাওৰী পৰম্পৰাৰ আন এটা সুন্দৰ ধাৰণা হ’ল কাইত্যা কিতাংগা। ই আমাক শিকাইছে যে আমি প্ৰকৃতিৰ মালিক নহয়; আমি ইয়াৰ ৰক্ষক। ভাৰততো কোৱা হয়, "পৃথিৱী মাতৃ, মই পৃথিৱীৰ পুত্ৰ।" পৃথিৱী আমাৰ মাতৃ- এই চিন্তাৰ আধাৰত আমি ভাৰতত পৃথিৱী মাতৃক ৰক্ষাৰ বাবে অসংখ্য অভিযান চলাই আছো, যেনে- এক পেড় মা কে নাম, আৰু প্ৰাকৃতিক কৃষি অভিযান আদি।
বন্ধুসকল,
মই জানো যে আপোনালোক হাজাৰ হাজাৰ কিলোমিটাৰ দূৰত থাকিলেও আপোনালোকৰ হৃদয়ৰ কোনোবা কোণত, ক’ৰবাত আপোনালোকৰ দৈনন্দিন জীৱনত ভাৰত প্ৰতিফলিত হৈছে। এয়া সঁচা নহয়নে? আপোনালোকৰ শৰীৰ ইয়াত, কিন্তু আপোনালোকৰ মন ইয়াতনে? আৰু সেইবাবেই আপোনালোকে ভাৰতৰ প্ৰতিটো কৃতিত্বৰ ওপৰত চকু ৰাখে।
আৰু ষ্টেডিয়ামত বহি ক্ৰিকেট চাই থাকিলে বহু কথাৰ পৰা বঞ্চিত হয়। কিন্তু ঘৰত, টিভিত, আপোনালোকে চায়। কিন্তু যেতিয়া আপোনালোকে বহি পৰ্যবেক্ষণ কৰে তেতিয়া প্ৰতিটো সবিশেষ স্পষ্ট হৈ পৰে। সেইদৰে আপোনালোকেও ভাৰতৰ প্ৰতিটো সবিশেষৰ প্ৰতি সচেতন হৈ উঠে। আৰু এইটোৱেই আমাক অনন্য কৰি তুলিছে।
ভাৰতীয়সকলে, য’তেই নাথাকক কিয়, সেই দেশৰ উন্নতিত অৰিহণা যোগায় আৰু নিজৰ দেশৰ উন্নয়নৰ বিষয়েও সচেতন।
বন্ধুসকল,
আমি আমাৰ মাতৃভূমিক যিমান ভালপাওঁ, সিমানেই আমি নিজৰ কৰ্মস্থলীৰ প্ৰতি নিজকে উৎসৰ্গা কৰোঁ।
বন্ধুসকল,
বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজত ভাৰতে আজি যি দ্ৰুত বিকাশৰে অগ্ৰসৰ হৈছে সেয়া অভূতপূৰ্ব। দেশৰ কৃতিত্ব আৰু ভাৰতৰ সম্ভাৱনাৰ এটি ফুলৰ থোপা আপোনালোকৰ আগত আগবঢ়াম। আপোনালোকৰ বাবে এই ফুলৰ থোপাটো লৈ আহিছোঁ। আৰু মই নিশ্চিত যে এই ফুলৰ থোপাটোত আপোনাৰ পছন্দৰ এবিধ ফুল থাকিব, যি আপোনালোকক সুন্দৰ কৰি তুলিব আৰু গৌৰৱেৰে ভৰাই তুলিব।
গতিকে, আপোনালোক সাজুনে? ফুলৰ থোপাটো উপহাৰ দিব লাগিবনে? এতিয়া আপোনালোকৰ ফুলপাহ বিচাৰিব লাগিব, নহ’লে সকলো ফুল আপোনালোকৰে।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আজি বিশ্বৰ আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা প্ৰধান অৰ্থনীতি। ভাৰত বিশ্বৰ সৰ্বাধিক ভেকচিন উৎপাদনকাৰী দেশ। মোবাইল ডাটা ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ দেশসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। আজি ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম মোবাইল ফোন নিৰ্মাতা। আজি ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম টেলিকম বজাৰ। আজি ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম ঘেঁহু উৎপাদনকাৰী দেশ। আজি ভাৰত বিশ্বৰ সৰ্বাধিক গাখীৰ উৎপাদনকাৰী দেশ। আজি ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম মাছ উৎপাদনকাৰী দেশ।
বন্ধুসকল,
কেৱল এয়াই নহয়, আজি ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অটোমোবাইল বজাৰ। আজি ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্টআপ ইক’ছিষ্টেম হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। ভাৰত অতি সোনকালে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম নৱীকৰণযোগ্য শক্তি উৎপাদনকাৰী দেশ হিচাপে পৰিগণিত হ’বলৈ গৈ আছে। ভাৰতেও সৌৰশক্তিৰ সক্ষমতাত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ দেশসমূহৰ সৈতে যোগদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ ভাৰতেও বিশ্ববাসীক উন্নয়নৰ নতুন আৰ্হি আগবঢ়াইছে। আজি ভাৰতে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ডিজিটেল আইডেন্টিটি প্লেটফৰ্ম সফলতাৰে পৰিচালনা কৰি আছে। আজি ভাৰতত ইউ পি আইৰ জৰিয়তে প্ৰতিমাহে কোটি কোটি ডিজিটেল লেনদেন হৈ আছে। বিশ্বৰ কেইবা ডজন দেশে ভাৰতৰ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰতি আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰিছে। ভাৰতে ড্ৰ’ন প্ৰযুক্তি আৰু মহাকাশ অৰ্থনীতিৰ ক্ষেত্ৰত নতুন শিখৰত উপনীত হৈছে।
বন্ধুসকল,
এইবোৰ নতুন ভাৰতৰ ছবি, যিটোৱে নিউজিলেণ্ডৰ দৰে ভাৰতেও পৰিৱেশ আৰু অৰ্থনীতি দুয়োটা ক্ষেত্ৰতে কেনেদৰে ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰি আহিছে সেই কথা প্ৰমাণ কৰে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ বিকাশৰ আন এটা দিশ আছে, সেয়া হল আমাৰ ঐতিহ্য। ভাৰতে নিজৰ অৰ্থনীতি আৰু পৰিৱেশ বিজ্ঞানক যিমান গুৰুত্ব দিয়ে, সিমানেই গুৰুত্ব দিয়ে নিজৰ ঐতিহ্যকো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ কাম-কাজৰ নিদৰ্শন হৈছে শ্ৰী গুৰু গ্ৰন্থ চাহিবজীৰ পৱিত্ৰ ধ্বংসাৱশেষ। আফগানিস্তানত সংকট হওতে আমি পূৰ্ণ শ্ৰদ্ধাৰে গুৰু গ্ৰন্থ চাহিবৰ পৱিত্ৰ ধ্বংসাৱশেষ ভাৰতলৈ আনিছিলো।
বন্ধুসকল,
আমাৰ মহান শিখ গুৰুসকলে মানৱতাক সেৱা, সাহস, সমতা আৰু মমতাৰ বাৰ্তা দিয়ে। সেৱাৰ কেন্দ্ৰ গুৰুদ্বাৰ পৃথিৱীৰ প্ৰতিটো প্ৰান্ততে বিদ্যমান। কোনোবাই যদি ভোকত আহে, তেওঁলোকে তাত খাদ্য লাভ কৰে। কোনোবাই বিপদত পৰিলে সহায় লাভ কৰে।
এই প্ৰসংগত শিখ সম্প্ৰদায়ৰ একাংশ ভাই-ভগ্নীয়ে আমাক জনাইছিল যে তেওঁলোকে শ্ৰী হৰমন্দিৰ চাহিবত সেৱাৰ ক্ষেত্ৰত এফ চি আৰ এ সম্পৰ্কীয় কিছু সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছে। আমি লগে লগে সেই সমস্যাটো সমাধান কৰিছিলোঁ।
বন্ধুসকল,
শ্ৰী হেমকুণ্ড চাহিবজীৰ বিষয়ে আপোনালোক সকলোৱে জানে। ই হিমালয়ৰ উচ্চতাত অৱস্থিত। বছৰৰ বেছিভাগ সময় ইয়াক বৰফে আগুৰি থাকে। যদি কোনোবাই তালৈ যাব বিচাৰে তেন্তে পথটো অতি কঠিন আৰু অতি কমসংখ্যক লোকেহে যাব পাৰে। বিশেষকৈ আমাৰ শিখ ভাই-ভনীসকলে তালৈ যাত্ৰা কৰে।
আমাৰ শিখ ভাই-ভনীসকলৰ, বিশেষকৈ বয়োজ্যেষ্ঠসকলৰ ভ্ৰমণৰ সুবিধাৰ বাবে চৰকাৰে হেমকুণ্ড চাহিবলৈ ৰ’পৱে নিৰ্মাণ কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
চাহিবজাদাৰ বীৰত্ব আৰু ত্যাগৰ অমৰ স্মৃতিত আমাৰ চৰকাৰে প্ৰতি বছৰে ২৬ ডিচেম্বৰৰ পৰা ‘বীৰ বাল দিৱস’ উদযাপন আৰম্ভ কৰিছে। আজি এই দিনটো সমগ্ৰ দেশৰ বাবে প্ৰেৰণাদায়ক উৎসৱত পৰিণত হৈছে। আজি কেৰালাৰ পৰা অসমলৈকে প্ৰতিটো শিশুৱে চাৰিওজন চাহিবজাদা আৰু মাতা গুজৰীৰ আত্ম বলিদানৰ বিষয়ে জানিবলৈ সক্ষম হৈছে।
সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষৰ অগণন শিশু আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ হৃদয়ত অদম্য সাহস জগাই তুলিছে এই ‘বীৰ বাল দিৱসে’।
বন্ধুসকল,
পৱিত্ৰ জোড়ে চাহাবৰ বিষয়েও আপোনালোকৰ লগত কথা পাতিম। মোৰ চৰকাৰৰ এজন সহকৰ্মী আছে- শ্ৰীযুত হৰদ্বীপ পুৰীজী। পুৰী পৰিয়ালৰ পূৰ্বপুৰুষ শ্ৰীগুৰু গোবিন্দ সিংজীৰ দাস আছিল। হৰদ্বীপ পুৰীজীয়ে মোক জনাইছিল যে তেওঁৰ পৰিয়ালে শ্ৰীগুৰু গোবিন্দ সিংজী আৰু মাতা চাহাব কৌৰজীৰ "জোড় চাহিব" ৩০০ বছৰ ধৰি সংৰক্ষণ কৰি ৰাখিছে।
বিভাজনৰ সময়ত পুৰী চাহাবৰ পূৰ্বপুৰুষে তেওঁলোকক নিৰাপদে দিল্লীলৈ লৈ আহিছিল। তেওঁৰ পৰিয়ালে পৱিত্ৰ "জোডে চাহাব" শিখ সম্প্ৰদায়ৰ হাতত তুলি দিব বিচাৰিছিল যাতে অধিক লোকে তেওঁলোকক দেখা পায়।
তাৰ পাছত আমি এখন কমিটী গঠন কৰি শিখ পৰম্পৰাৰ সৈতে পৰিচিত বিশেষজ্ঞসকলৰ পৰামৰ্শ ল’লোঁ আৰু এই পৱিত্ৰ জোড়ে চাহাবসকলক শ্ৰীগুৰু গোবিন্দ সিংজীৰ ভৰিয়ে যত প্ৰথমে পৱিত্ৰ ভূমি স্পৰ্শ কৰিছিল, য’ত তেওঁৰ জন্ম হৈছিল সেই আমাৰ শ্ৰী পাটনা চাহিবলৈ লৈ যোৱাৰ সিদ্ধান্ত ল’লোঁ।
মই অতি সুখী যে এই পৱিত্ৰ দম্পতী এতিয়া পাটনা চাহিবৰ পৱিত্ৰ ভূমিত আছে আৰু তাত উপস্থিত থকাটো, সেই পৱিত্ৰ অনুষ্ঠানৰ সাক্ষী হোৱাটো মোৰ সৌভাগ্য। মই আপোনালোকক এইটোও আহ্বান জনাওঁ যে যেতিয়াই আপুনি ভাৰত ভ্ৰমণ কৰে তেতিয়াই পাটনা চাহিবত তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ যাওক।
বন্ধুসকল,
আজি বহুত বিশ্বাস, বহুত মৰম আৰু বহু স্মৃতি লৈ ইয়াৰ পৰা যাবলৈ ওলাইছো। আৰু মই আপোনালোকক এইটোও কব বিচাৰিছো যে এইবাৰ এজন ভাৰতীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী নিউজিলেণ্ড ভ্ৰমণ কৰিবলৈ ৪০ বছৰ লাগিল, কিন্তু এতিয়া আৰু ইমান দিন অপেক্ষা কৰিব নালাগিব। আৰু ৪০ বছৰ নালাগে; এয়া মোদাৰ গেৰাণ্টী।
আৰু মোদীৰ গেৰাণ্টীৰ অৰ্থ হ’ল, সেই নিশ্চয়তা পূৰণ কৰাৰ গেৰাণ্টী।
বন্ধুসকল,
ময়ো আপোনালোকক এটা অনুৰোধ কৰিব বিচাৰিছো। কিছুদিনৰ আগতে আমি আমাৰ প্ৰৱাসী ভাৰতীয় শিশুসকলৰ বাবে এক নতুন পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিছিলো। আমাৰ ল’ৰা-ছোৱালীয়ে ভাৰতক বুজিবলৈ আৰু ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যৰ বাৰ্তা বিশ্ববাসীলৈ বিয়পাই দিবলৈ আমি ভাৰতক জানো শীৰ্ষক কুইজ আৰম্ভ কৰিলোঁ। ইয়াৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানটো অলপতে অনুষ্ঠিত হৈছে আৰু আমাৰ সহকৰ্মীসকলে যি শক্তিৰে ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰিছে তাত মই গভীৰভাৱে আপ্লুত হৈছো।
আমি এতিয়া এই অনুষ্ঠানৰ ষষ্ঠ সংস্কৰণক আৰু অধিক হাই-টেক কৰি তুলিছো। এইবাৰ এটা এপৰ জৰিয়তে বহু অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হ’ব। ইয়াৰ সকলো যুৱ সহকৰ্মীকে এই কাৰ্যসূচীৰ অংশ হ’বলৈ আহ্বান জনাইছো। ভাৰতক চিনি পাওক আৰু ভাৰতৰ ঐতিহ্যক নিউজিলেণ্ডৰ জনসাধাৰণৰ সৈতে সংযোগ কৰক।
বন্ধুসকল,
মই সন্মুখত এটা উজ্জ্বল ভৱিষ্যত দেখিছোঁ, যি বিকশিত ভাৰত আৰু নিউজিলেণ্ডৰ সমৃদ্ধিৰ পোহৰ কঢ়িয়াই আনে। এই বিশ্বাসেৰে আকৌ এবাৰ সকলোকে ধন্যবাদ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী লুক্সন আৰু তেওঁৰ দলটোক ধন্যবাদ! নিউজিলেণ্ডৰ জনসাধাৰণক ধন্যবাদ!
আকৌ এবাৰ মোৰ লগত কওক, ভাৰত মাতা কি জয়! বন্দে মাতৰম!
ধন্যবাদ!
কি ওৰা!