Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan’s leadership in environment protection’s grand resolve: A new chapter of Green India through the people’s movement of Vriksh Mitra
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan gives the message of Green India during dialogue with Vriksh Mitra from across the country
Clear roadmap from family to society to make the ‘Vriksh Mitra Abhiyan’ a mass movement by planting a tree on every auspicious occasion
“Every year one tree and five new companions”: Union Minister Shri Shivraj Singh stresses personal responsibility to save the environment
‘Vriksh Mitra Parivar’ will have a national structure, organised campaign from village to national level”: Shri Shivraj Singh
“A massive nationwide plantation on Hariyali Amavasya, the tradition will be turned into a Tree Festival”: Shri Shivraj Singh Chouhan
“Designated plantation sites in panchayats and urban local bodies, guarantee of protection along with tree planting”: Union Minister Shri Shivraj Singh
“Focus on water, soil and balanced farming”: Union Minister Shri Shivraj Singh’s initiative to secure future agriculture and farmers’ lives
The Union Minister appeals to make environment protection a daily habit through Prime Minister Shri Narendra Modi’s Mission LiFE, energy conservation and plastic-free living
Scientific warnings on climate change – Environmentalist Shri Anil Joshi and Dr. Anoop Hazela give a message of behavioural change and ‘adopting one tree’
12 JUL 2026 7:33PM by PIB Delhi
Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare, and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan took a major resolve to turn environment protection into a mass movement among nearly 17,000 ‘Vriksh Mitra’ connected from across the country during the ‘Environment Protection Resolve Programme and Vriksh Mitra Samvad’ organised at Pusa Complex in New Delhi. Padma Bhushan environmentalist Shri Anil Joshi, renowned doctor and social worker Dr. Anoop Hazela, Director General of Indian Council of Agricultural Research Dr. M.L. Jat and hundreds of ‘Vriksh Mitra’ from various states of the country participated in person while thousands of companions joined through virtual medium. All together gave a collective message of saving the earth by connecting trees, water, soil, energy conservation and plastic-free living with public participation.
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan presented a clear and clean roadmap to give environment protection the form of a concrete mass movement based on suggestions and dialogue received from ‘Vriksh Mitra’. He decided that every family will plant a tree on occasions like birthdays, wedding anniversaries, birth of children, and pious memories of parents and turn these into ‘Tree Festivals’, so that slowly this tradition becomes a habit in every household. Every ‘Vriksh Mitra’ will plant at least one tree in a year and take a resolve to connect at least five new people with this campaign, whose public announcement will be made through their post on social media so that a strong network can be prepared by Hariyali Amavasya on 12 August. Shri Chouhan proposed forming committees of ‘Vriksh Mitra Pariwar’ at national, state, district, block and village levels to run the entire campaign in an organised framework, getting this structure formally registered and identifying fixed sites for plantation in panchayats and urban local bodies, where every auspicious work and government schemes – like Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, Pradhan Mantri Awas Yojana, Lakhpati Didi Yojana, programmes of Agriculture and Rural Development Departments – will start only by planting trees. Along with this, collective plantation and nature worship on Govardhan Puja, World Environment Day and Hariyali Amavasya, appeal to plant trees in wedding invitation cards and religious-social events, public awareness through saints, social leaders and social media influencers, separate logo and digital portal of ‘Vriksh Mitra’ Family and creating such a social environment in which not planting a tree becomes a matter of shame for people and planting a tree becomes a symbol of progress and prestige, were also resolved.
Resolve to save the Earth with mass movement by ‘Vriksh Mitra’
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan started his address by elaborating on the seriousness of the environment crisis. He clearly said that this is not only a question of environment, but a crisis of human existence – rising sea levels, increasing heat, polluted air, bad water and rapidly disappearing biodiversity are standing as direct threats to the life of coming generations. Referring to events happening across the world and scientific facts, he said that if concrete steps are not taken now, the picture of 2050 and beyond can be very worrying.
Shri Shivraj Singh Chouhan said in an emotional tone that everyone lives for themselves, true life is the one that gives life to others and planting a tree is the biggest medium of giving life. He said that a tree is not only a green sight, but oxygen for our breaths, a shield to balance the earth’s temperature, home for birds, insects and countless creatures and a security cover for coming generations. He also shared that when he plants a tree and sees it growing, it feels as if he is embracing the earth – this feeling is the soul of the ‘Vriksh Mitra Abhiyaan’.
Resolve of planting one tree every year, ‘Vriksh Mitra’ will connect five new companions
Shri Shivraj Singh Chouhan, without limiting the entire programme to just speeches, clearly said that from here today we have to decide what we will do. Taking suggestions from many ‘Vriksh Mitra’, he presented a very simple and straightforward resolve – planting at least one tree in a year and connecting at least five new people with the tree planting campaign. He suggested that any person must plant a tree on occasions like his birthday, wedding anniversary, children’s birthday or pious memory of parents, these personal steps will become collective strength in the coming times. All ‘Vriksh Mitra’ present in the hall along with him took a resolve regarding this. Shri Chouhan said that this is the energy that will slowly spread across the country and become a mass movement. He also motivated the companions who joined virtually to be part of this resolve and gave a clear message that if every citizen plants one tree in a year and inspires five people, then in the coming few years the picture of Green India can change a lot.
‘Vriksh Mitra Pariwar’ will have national structure, national level campaign
Union Minister Shri Shivraj Singh announced that tree planting efforts will not be left scattered and as separate initiatives, but an organised network will be created in the name of ‘Vriksh Mitra Pariwar’. He said that this will not be an organisation but a family – brothers-sisters, sons-daughters, maternal uncles-nephews-nieces who will be connected with a common feeling to plant and save trees. He proposed forming a national unit of ‘Vriksh Mitra Pariwar’, then forming its units at every state, every district, every block and further at village level, so that planning, monitoring and coordination becomes easy. He said that when the structure gets connected from top to bottom, then targets of tree planting can be fixed in every area, responsibility of their care can be fixed and it can be ensured that tree planting is not just a one-time photo-event but becomes a continuous campaign.
Massive nationwide plantation on Hariyali Amavasya
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan, referring to the importance of trees and water in Indian culture, specially reminded of ‘Hariyali Amavasya’. He said that our tradition has given trees, ponds and water bodies more importance than sons – statements like “one tree equals ten sons” are proof of our thinking. On this cultural basis, he proposed that on Hariyali Amavasya falling on August 12 this year, the first big national programme of ‘Vriksh Mitra Pariwar’ will be held. Union Minister Shri Chouhan said that on this day all ‘Vriksh Mitra’ connected across the country will definitely plant one tree each in their respective areas and slowly this day will be known as ‘Tree Festival’ across the country. He said that if we connect our cultural festivals with the environment – like tree planting on Hariyali Amavasya, distributing saplings on World Environment Day, planting trees on Independence Day and Republic Day – then in the coming few years crores of new trees will stand on the earth and this will strengthen both our culture and environment.
Guarantee of Protection Along with Tree Planting in Panchayats and Urban Local Bodies
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan laid more stress on protection of trees than planting them. He clearly said that today the biggest crisis is that somewhere trees are planted, photos are also clicked, but no one goes back to see whether the tree is alive or not, whether it is getting water or not, whether it has been saved from animals or not. He said that this tendency has to change – planting a tree is not the goal, making it grow should be the target. In this context, he suggested that every panchayat should identify two-three acres of land in its area and make ‘Vriksh Mitra Sites’, where trees are planted regularly and their care becomes a collective responsibility. Similarly, every nagar panchayat, municipal corporation and urban local body should also fix many places in their respective areas where plantation is done and its monitoring is done. He said that when panchayats and urban local bodies give place and arrangement and ‘Vriksh Mitra Pariwar’ takes responsibility of trees and their care, then trees will remain safe and the saplings planted every year will truly become the capital of Green India.
Initiative to secure future agriculture and farmers’ lives
In his address, Shri Shivraj Singh Chouhan connected environment protection directly with agriculture and farmers’ future. He said that today for farmers the biggest questions are not only seeds and fertilisers, but availability of water, quality of soil and long-term health of fields. He also indicated that due to unbalanced chemical use and indiscriminate exploitation, the fertility power of soil is decreasing, due to which not only production is being affected, but the quality of crops and people’s health are also being adversely affected. He gave the message of balanced use for water and soil conservation – exploitation only as much as necessary, respect for the bearing capacity of soil, and expansion of such farming in which the health of the earth is also preserved and farmers’ income is also secured. He said that scientific approach and social participation are both needed to save fields, so that in future agricultural production and farmers’ lives do not remain insecure in the face of any big environmental crisis.
Making environment protection a daily habit through mission LiFE, energy conservation and plastic-free living
Union Minister Shri Chouhan, referring to Prime Minister Shri Narendra Modi’s ‘Mission LiFE (Lifestyle for Environment)’, said that changing lifestyle for the environment is the most effective and permanent solution. He said that turning off lights while leaving the room, immediately fixing a leaking tap, not wasting water, separating wet-dry waste, avoiding plastic bags and including coarse grains and local products in food – these are all small steps, but their effects are very big. Shri Shivraj Singh Chouhan, agreeing with the energy conservation measures told by Dr. Anoop Hazela, said that using LED lights, BLDC fans, energy efficient ACs and refrigerators is necessary not only to reduce bills but also for the environment. He said that as the number of electric vehicles increases, both energy production and conservation will become big issues, therefore from now on adopting energy saving devices in every household and every institution and removing plastic from life is necessary, only then the real effect of Mission LiFE will be visible.
Shri Anil Joshi and Dr. Hazela gave message of behavioural change and ‘adopting one tree’
Padma Bhushan environmentalist Shri Anil Joshi described Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan’s tree planting resolve not merely as a tree planting activity but as a long and inspiring thought. He said that Shri Shivraj Singh Chouhan’s life and behaviour shows that even while in power, a person can work with simplicity, sensitivity and love for nature and this very thing makes him special. He said that for years he has been seeing Shri Shivraj Singh’s work and has found that there is no selfish turn in his personality, but a constant tendency to work for society and environment, which is the root of sustainability.
Shri Anil Joshi also said that IIT scientists have started scientific study of Shri Shivraj Singh Chouhan’s tree planting and environmental works, in which through remote sensing and other technical means it will be seen what changes his planted trees and run campaigns have created on the ground. He said that this study will be a “case study” for policymakers, social organisations and people’s representatives sitting in Parliament in the future from which they will be able to understand how concrete improvement can be brought in the environment through continuous, simple and people-based efforts.
Renowned doctor and social worker Dr. Anoop Hazela, explaining climate change and sustainability in very simple language, said that increasing heat across the world, failing systems, stopping parades and breaking health systems show that this crisis is not limited to any one country or city. He described energy conservation, Reduce-Reuse-Recycle model of water, use of grey-water, minimum use and recycling of paper and plastic as major verticals to deal with climate change.
Dr. Hazela gave the message of “plant one tree, adopt one tree”. He said that those people who live in flats and cannot plant trees on new land, they too can adopt one small plant somewhere while going and coming daily, give it water every day, take care of it and see it turning into a big tree – this is true sustainability. Giving the example of his hospital, he said that there on occasions like World Environment Day, August 15 and January 26 they distribute hundreds of fruit-bearing plants so that every sapling gets planted somewhere on the earth and turns into a tree. He also said that if more and more institutions of the country work in the direction of “Green Certification”, then wide improvement is possible in the use of energy, water, waste and plastic and from this environment protection will get institutional strength.

কৃষি মন্ত্ৰালয়
পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানৰ নেতৃত্বৰ বিশাল সংকল্পঃ বৃক্ষ মিত্ৰৰ জন আন্দোলনৰ জৰিয়তে সেউজ ভাৰতৰ এক নতুন অধ্যায়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে সমগ্ৰ দেশৰ বৃক্ষ মিত্ৰৰ সৈতে আলোচনাৰ সময়ত সেউজ ভাৰতৰ বাৰ্তা প্ৰদান কৰে
প্ৰতিটো শুভ অনুষ্ঠানত গছপুলি ৰোপণ কৰি 'বৃক্ষ মিত্ৰ অভিযান'ক এক গণ আন্দোলন হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ পৰিয়ালৰ পৰা সমাজলৈ স্পষ্ট পৰিকল্পনা
"প্ৰতি বছৰে এজোপা গছ আৰু পাঁচগৰাকী নতুন সঙ্গী": কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিঙৰ পৰিৱেশ ৰক্ষাৰ বাবে ব্যক্তিগত দায়িত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ
'বৃক্ষ মিত্ৰ পৰিয়াল'ৰ থাকিব এক ৰাষ্ট্ৰীয় গাঁথনি আৰু গাঁৱৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়লৈ সংগঠিত অভিযান হ'ব": শ্ৰী শিৱৰাজ সিং
"হৰিয়ালী অমাৱস্যাৰ দিনা দেশজুৰি এক বৃহৎ গছপুলি ৰোপণ কাৰ্যসূচী, এই পৰম্পৰাক ৰূপান্তৰিত কৰা হ'ব এক বৃক্ষ উৎসৱলৈ": শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান
"পঞ্চায়ত আৰু নগৰ স্থানীয় নিকায়সমূহত নিৰ্ধাৰিত গছপুলি ৰোপণ স্থান, গছপুলি ৰোপণৰ লগতে সুৰক্ষাৰ নিশ্চয়তা": কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং
"পানী, মাটি আৰু সন্তুলিত কৃষিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়ক": ভৱিষ্যতৰ কৃষি আৰু কৃষকসকলৰ জীৱন সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিঙৰ পদক্ষেপ
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ মিছন লাইফ, শক্তি সংৰক্ষণ আৰু প্লাষ্টিক মুক্ত জীৱনৰ জৰিয়তে পৰিৱেশ সুৰক্ষাক দৈনন্দিন অভ্যাসত পৰিণত কৰিবলৈ আহ্বান
জলবায়ু পৰিৱৰ্তন সন্দৰ্ভত বৈজ্ঞানিক সতৰ্কবাণী-পৰিৱেশবিদ শ্ৰী অনিল যোশী আৰু ডাঃ অনুপ হাজেলাৰ আচৰণগত পৰিৱৰ্তন আৰু 'এজোপা গছ পালন কৰা'ৰ বাৰ্তা
12 JUL 2026 7:33PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ তথা গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে নতুন দিল্লীৰ পুচা কমপ্লেক্সত আয়োজিত 'পৰিৱেশ সুৰক্ষা সমাধান কাৰ্যসূচী আৰু বৃক্ষ মিত্ৰ সংবাদ'ৰ সময়ত সমগ্ৰ দেশৰ পৰা সংযুক্ত প্ৰায় ১৭হাজাৰ 'বৃক্ষ মিত্ৰ'ৰ মাজত পৰিৱেশ সুৰক্ষাক এক গণ আন্দোলনত পৰিণত কৰাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সংকল্প লয়। পদ্মভূষণ সন্মানেৰে বিভূষিত পৰিৱেশবিদ শ্ৰী অনিল যোশী, প্ৰখ্যাত চিকিৎসক তথা সমাজকৰ্মী ড০ অনুপ হাজেলা, ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা পৰিষদৰ সঞ্চালক প্ৰধান ড০ এম এল জাট আৰু দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যৰ কেইবাশ বৃক্ষ মিত্ৰই ব্যক্তিগতভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰাৰ বিপৰীতে হাজাৰ হাজাৰ সঙ্গীয়ে এই কাৰ্যসূচীত ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমৰ জৰিয়তে অংশগ্ৰহণ কৰে। সকলোৱে একেলগে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ সৈতে গছ, পানী, মাটি, শক্তি সংৰক্ষণ আৰু প্লাষ্টিক মুক্ত জীৱনক সংযোগ কৰি পৃথিৱী ৰক্ষাৰ সামূহিক বাৰ্তা প্ৰদান কৰে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে 'বৃক্ষ মিত্ৰ'ৰ পৰা পোৱা পৰামৰ্শ আৰু আলোচনাৰ ভিত্তিত পৰিৱেশ সুৰক্ষাক এক দৃঢ় গণ আন্দোলনৰ ৰূপ দিবলৈ এক স্পষ্ট আৰু পৰিষ্কাৰ পৰিকল্পনা দাঙি ধৰে। তেওঁ সিদ্ধান্ত লয় যে প্ৰতিটো পৰিয়ালে জন্মদিন, বিবাহ বাৰ্ষিকী, সন্তানৰ জন্ম আৰু পিতৃ-মাতৃৰ পবিত্ৰ স্মৃতিৰ দৰে অনুষ্ঠানত এটা গছপুলি ৰোপণ কৰিব আৰু ইয়াক 'বৃক্ষ উৎসৱ' লৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব, যাতে লাহে লাহে এই পৰম্পৰা প্ৰতিটো ঘৰত এক অভ্যাস হৈ পৰে। প্ৰতিজন 'বৃক্ষ মিত্ৰ'ই বছৰত কমেও এটা গছপুলি ৰোপণ কৰিব আৰু এই অভিযানৰ সৈতে কমেও পাঁচজন নতুন লোকক সংযোগ কৰাৰ সংকল্প ল'ব, যাৰ ৰাজহুৱা ঘোষণা ছ' চিয়েল মিডিয়াত তেওঁলোকৰ পোষ্টৰ জৰিয়তে কৰা হ'ব যাতে ১২ আগষ্টত হৰিয়ালী অমাৱস্যাৰ পূৰ্বে এক শক্তিশালী নেটৱৰ্ক প্ৰস্তুত কৰিব পাৰি। শ্ৰী চৌহানে সমগ্ৰ প্ৰচাৰ অভিযানটো এক সংগঠিত পৰিকাঠামোত চলাবৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয়, ৰাজ্যিক, জিলা, খণ্ড আৰু গ্ৰাম্য পৰ্যায়ত 'বৃক্ষ মিত্ৰ পৰিৱাৰ' সমিতি গঠন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়ে। এই গাঁথনিটো আনুষ্ঠানিকভাৱে পঞ্জীয়ন কৰা হ'ব আৰু পঞ্চায়ত তথা নগৰ স্থানীয় নিকায়সমূহত ৰোপণৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট স্থান চিনাক্ত কৰা হ'ব, য'ত প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনা, প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা, লাখপতি দিদি যোজনা, কৃষি আৰু গ্ৰাম্য উন্নয়ন বিভাগৰ কাৰ্যসূচীৰ দৰে প্ৰতিটো শুভ কাম আৰু চৰকাৰী আঁচনি কেৱল গছপুলি ৰোপণৰ জৰিয়তেহে আৰম্ভ হ'ব। ইয়াৰ লগতে, গোৱৰ্ধন পূজা, বিশ্ব পৰিৱেশ দিৱস আৰু হৰিয়ালী অমাৱস্যাৰ দিনা সামূহিক ৰোপণ আৰু প্ৰকৃতি পূজা, বিবাহৰ আমন্ত্ৰণ পত্ৰ আৰু ধৰ্মীয়-সামাজিক অনুষ্ঠানত গছপুলি ৰোপণৰ আহ্বান, সাধু, সামাজিক নেতা আৰু ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ প্ৰভাৱশালীসকলৰ জৰিয়তে জনসাধাৰণৰ সজাগতা, 'বৃক্ষ মিত্ৰ' পৰিয়ালৰ পৃথক প্ৰতীক তথা ডিজিটেল পৰ্টেল আৰু এনে এক সামাজিক পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰা য’ত গছ ৰোপণ নকৰাটো মানুহৰ বাবে লজ্জাজনক বিষয় হৈ পৰে আৰু গছ ৰোপণ কৰাটো প্ৰগতি আৰু সন্মানৰ প্ৰতীক হৈ পৰে।
'বৃক্ষ মিত্ৰ'ৰ দ্বাৰা গণ আন্দোলনৰ জৰিয়তে পৃথিৱীখনক ৰক্ষা কৰাৰ সংকল্প
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে পৰিৱেশ সংকটৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে বিশদভাৱে বৰ্ণনা কৰি তেওঁৰ ভাষণ আৰম্ভ কৰে। তেওঁ স্পষ্টকৈ কয় যে এয়া কেৱল পৰিৱেশৰ প্ৰশ্ন নহয়, বৰঞ্চ মানৱ অস্তিত্বৰ সংকট-সাগৰৰ উচ্চতা বৃদ্ধি, উষ্ণতা বৃদ্ধি, প্ৰদূষিত বায়ু, দূষিত পানী আৰু দ্ৰুতগতিত লুপ্ত হৈ অহা জৈৱ বৈচিত্ৰ্য আগন্তুক প্ৰজন্মৰ জীৱনৰ বাবে প্ৰত্যক্ষ ভাবুকি হিচাপে থিয় দিছে। সমগ্ৰ বিশ্বতে সংঘটিত ঘটনা আৰু বৈজ্ঞানিক তথ্যৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে যদি এতিয়া দৃঢ় পদক্ষেপ লোৱা নহয়, তেন্তে ২০৫০ আৰু তাৰ পাছৰ পৰিস্থিতি অতি উদ্বেগজনক হ'ব পাৰে।
শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে এক আৱেগিক স্বৰত কয় যে প্ৰত্যেকেই নিজৰ বাবে জীয়াই থাকে, প্ৰকৃত জীৱনেই আনকো জীৱন দিয়ে আৰু গছপুলি ৰোপণ কৰাটো জীৱন দিয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ মাধ্যম। তেওঁ কয় যে গছ কেৱল সেউজীয়া দৃশ্যই নহয়, আমাৰ শ্বাস-প্ৰশ্বাসৰ বাবে অক্সিজেন, পৃথিৱীৰ উষ্ণতাৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষাৰ বাবে ঢাল, চৰাই, পোক-পতংগ আৰু অগণন জীৱৰ বাসস্থান আৰু আগন্তুক প্ৰজন্মৰ বাবে সুৰক্ষা আৱৰণ। তেওঁ লগতে কয় যে যেতিয়া তেওঁ এটা গছপুলি ৰোপণ কৰে আৰু ইয়াক বৃদ্ধি হোৱা দেখে, তেতিয়া এনে অনুভৱ হয় যেন তেওঁ পৃথিৱীখনক আলিঙ্গন কৰি আছে-এই অনুভৱটোৱেই হৈছে 'বৃক্ষ মিত্ৰ অভিযান'ৰ আত্মা।
প্ৰতি বছৰে এটাকৈ গছপুলি ৰোপণ কৰাৰ সংকল্প, 'বৃক্ষ মিত্ৰ'ই সংযোগ কৰিব
পাঁচজনকৈ নতুন সঙ্গী
শিৱৰাজ সিং চৌহানে সমগ্ৰ কাৰ্যসূচীটো কেৱল বক্তৃতাতে সীমাবদ্ধ নাৰাখি স্পষ্টভাৱে কয় যে আজিৰ পৰা আমি কি কৰিম সেই বিষয়ে সিদ্ধান্ত ল'ব লাগিব। বহুতো 'বৃক্ষ মিত্ৰ'ৰ পৰা পৰামৰ্শ লৈ তেওঁ এটা অতি সৰল আৰু পোনপটীয়া সংকল্প উপস্থাপন কৰে-বছৰত কমেও এটাকৈ গছপুলি ৰোপণ কৰা আৰু কমেও পাঁচগৰাকী নতুন লোকক গছপুলি ৰোপণ অভিযানৰ সৈতে সংযোগ কৰা। তেওঁ পৰামৰ্শ দিয়ে যে যিকোনো ব্যক্তিয়ে তেওঁৰ জন্মদিন, বিবাহ বাৰ্ষিকী, সন্তানৰ জন্মদিন বা পিতৃ-মাতৃৰ পবিত্ৰ স্মৃতিৰ দৰে অনুষ্ঠানত গছ ৰোপণ কৰি এই ব্যক্তিগত পদক্ষেপসমূহৰ জৰিয়তে আগন্তুক সময়ত সামূহিক শক্তি হৈ উঠিব পাৰে। তেওঁৰ সৈতে কাৰ্যসূচীত উপস্থিত থকা সকলো 'বৃক্ষ মিত্ৰ’ই এই সন্দৰ্ভত সংকল্প লয়। শ্ৰী চৌহানে কয় যে এই শক্তি লাহে লাহে সমগ্ৰ দেশতে বিয়পি পৰি এক গণ আন্দোলনত পৰিণত হ’ব। তেওঁ এই সংকল্পৰ অংশ হ'বলৈ ভাৰ্চুৱেলভাৱে যোগদান কৰা সহযোগীসকলক অনুপ্ৰাণিত কৰি এটা স্পষ্ট বাৰ্তা দিয়ে যে যদি প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকে বছৰত এটাকৈ গছপুলি ৰোপণ কৰে আৰু পাঁচজন লোকক অনুপ্ৰাণিত কৰে, তেন্তে আগন্তুক কেইবছৰমানৰ ভিতৰত সেউজ ভাৰতৰ ছবি বহু সলনি হ'ব পাৰে।
'বৃক্ষ মিত্ৰ পৰিৱাৰ'ৰ থাকিব ৰাষ্ট্ৰীয় গাঁথনি, ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ প্ৰচাৰ অভিযান কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিঙে ঘোষণা কৰে যে গছপুলি ৰোপণৰ প্ৰচেষ্টা বিক্ষিপ্ত তথা পৃথক পদক্ষেপ হিচাপে হৈ থাকিব নোৱাৰিব। তেওঁ কয় যে বৃক্ষ মিত্ৰ পৰিৱাৰ নামেৰে এক সংগঠিত নেটৱৰ্ক সৃষ্টি কৰা হ'ব। তেওঁ লগতে কয় যে এইটো এটা সংগঠন নহ'ব, বৰং ভাতৃ-ভগ্নী, পুত্ৰ-কন্যা, মামা-ভতিজা-ভতিজীৰে সমৃদ্ধ এটা পৰিয়াল হ'ব- যি গছপুলি ৰোপণ আৰু ৰক্ষা কৰাৰ এক সাধাৰণ অনুভূতিৰ সৈতে সংযুক্ত হ'ব। তেওঁ 'বৃক্ষ মিত্ৰ পৰিয়াল'ৰ এক ৰাষ্ট্ৰীয় গোট গঠন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়ে। পৰিকল্পনা, নিৰীক্ষণ আৰু সমন্বয়ৰ সূচলতাৰ বাবে প্ৰতিখন ৰাজ্য, প্ৰতিখন জিলা, প্ৰতিটো খণ্ডত আৰু তাৰ পাছত গ্ৰাম্য পৰ্যায়ত ইয়াৰ গোট গঠন কৰা হ'ব বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে যেতিয়া গাঁথনিটো ওপৰৰ পৰা তললৈকে সংযুক্ত হয়, তেতিয়া প্ৰতিটো অঞ্চলত গছপুলি ৰোপণৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিব পাৰি, গছপুলিসমূহৰ যত্নৰ দায়িত্ব নিৰ্ধাৰণ কৰিব পাৰি আৰু এইটো নিশ্চিত কৰিব পাৰি যে গছপুলি ৰোপণ কেৱল ফটো তুলি অনুষ্ঠিত কৰা এদিনীয়া কাৰ্যসূচী নহয়, বৰঞ্চ ই এক অবিৰত অভিযান।
হৰিয়ালী অমাৱস্যা উপলক্ষে দেশজুৰি ব্যাপক গছপুলি ৰোপণ
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে ভাৰতীয় সংস্কৃতিত গছ আৰু পানীৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰি বিশেষভাৱে 'হৰিয়ালী অমাৱস্যা'ৰ কথা সোঁৱৰে। তেওঁ কয় যে আমাৰ পৰম্পৰাই পুত্ৰতকৈ গছ, পুখুৰী আৰু জলাশয়সমূহক অধিক গুৰুত্ব দিছে-"এটা গছ দহ পুত্ৰৰ সমান"ৰ দৰে বক্তব্য আমাৰ চিন্তাধাৰাৰ প্ৰমাণ। এই সাংস্কৃতিক ভিত্তিত, তেওঁ প্ৰস্তাৱ দিয়ে যে এই বছৰৰ ১২ আগষ্টত পৰা হৰিয়ালী অমাৱস্যাৰ দিনা 'বৃক্ষ মিত্ৰ পৰিয়াল'ৰ প্ৰথম বৃহৎ ৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত হ'ব। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী চৌহানে কয় যে এই দিনটোত সমগ্ৰ দেশতে সংযুক্ত সকলো 'বৃক্ষ মিত্ৰ'ই নিশ্চিতভাৱে নিজ নিজ অঞ্চলত এটাকৈ গছপুলি ৰোপণ কৰিব আৰু লাহে লাহে এই দিনটো সমগ্ৰ দেশতে 'বৃক্ষ উৎসৱ' হিচাপে জনাজাত হ'ব। তেওঁ কয় যে যদি আমি আমাৰ সাংস্কৃতিক উৎসৱবোৰক পৰিৱেশৰ সৈতে সংযোগ কৰো-যেনে হৰিয়ালী অমাৱস্যাত গছপুলি ৰোপণ, বিশ্ব পৰিৱেশ দিৱসত গছ বিতৰণ, স্বাধীনতা দিৱস আৰু গণৰাজ্য দিৱসত গছপুলি ৰোপণ-তেন্তে আগন্তুক কেইবছৰমানৰ ভিতৰত কোটি কোটি নতুন গছ পৃথিৱীত থিয় দিব আৰু ই আমাৰ সংস্কৃতি আৰু পৰিৱেশ দুয়োটাকে শক্তিশালী কৰিব।
পঞ্চায়ত আৰু নগৰ স্থানীয় নিকায়সমূহত গছ ৰোপণৰ লগতে সুৰক্ষাৰ নিশ্চয়তা
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে গছপুলি ৰোৱাতকৈ গছৰ সুৰক্ষাৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ স্পষ্টকৈ কয় যে আজি আটাইতকৈ ডাঙৰ সংকটটো হ'ল ক'ৰবাত গছপুলি ৰোপণ কৰা হয়, ফটোও তোলা হয়, কিন্তু গছজোপা জীয়াই আছে নে নাই, পানী পাইছে নে নাই, জন্তুৰ পৰা ৰক্ষা কৰা হৈছে নে নাই চাবলৈ কোনেও উভতি নাযায়। তেওঁ কয় যে এই প্ৰৱণতা সলনি হ'ব লাগিব-গছ ৰোপণ কৰাটো লক্ষ্য নহয়, ইয়াক বৃদ্ধি কৰাটো লক্ষ্য হ'ব লাগে। এই সন্দৰ্ভত, তেওঁ পৰামৰ্শ দিয়ে যে প্ৰতিখন পঞ্চায়তেই নিজৰ অঞ্চলত দুই-তিনি একৰ মাটি চিনাক্ত কৰিব লাগে আৰু 'বৃক্ষ মিত্ৰ স্থান' নিৰ্মাণ কৰিব লাগে, য'ত নিয়মিতভাৱে গছপুলি ৰোপণ কৰা হয় আৰু সেইবোৰৰ যত্ন লোৱাটো এক সামূহিক দায়িত্ব হৈ পৰে। একেদৰে, প্ৰতিখন নগৰ পঞ্চায়ত, পৌৰ নিগম আৰু নগৰ স্থানীয় নিকায়সমূহেও নিজ নিজ অঞ্চলত বহুতো ঠাই চিহ্নিত কৰিব লাগে য'ত গছপুলি ৰোপণ কৰা হয় আৰু এই সমূহ নিৰীক্ষণ কৰা হয়। তেওঁ কয় যে যেতিয়া পঞ্চায়ত আৰু নগৰ স্থানীয় নিকায়সমূহে স্থান আৰু সুবিধা দিয়ে আৰু 'বৃক্ষ মিত্ৰ পৰিৱাৰে' গছপুলিসমূহৰ যত্নৰ দায়িত্ব লয়, তেতিয়া গছবোৰ সুৰক্ষিত হৈ থাকিব আৰু প্ৰতি বছৰে ৰোপণ কৰা গছপুলিবোৰ সঁচাকৈয়ে সেউজ ভাৰতৰ ৰাজধানী হৈ পৰিব।
ভৱিষ্যতৰ কৃষি আৰু কৃষকসকলৰ জীৱন সুৰক্ষিত কৰাৰ পদক্ষেপ
শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে তেওঁৰ ভাষণত পৰিৱেশ সুৰক্ষাক কৃষি আৰু কৃষকসকলৰ ভৱিষ্যতৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সংযোগ কৰে। তেওঁ কয় যে আজি কৃষকসকলৰ বাবে আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰশ্ন কেৱল বীজ আৰু সাৰ নহয়, বৰঞ্চ পানীৰ উপলব্ধতা, মাটিৰ মান আৰু পথাৰৰ দীৰ্ঘম্যাদী স্বাস্থ্য। তেওঁ লগতে ইঙ্গিত দিয়ে যে অসন্তুলিত ৰাসায়নিক ব্যৱহাৰ আৰু অবাধ শোষণৰ ফলত মাটিৰ উৰ্বৰতা শক্তি হ্ৰাস পোৱাৰ জৰিয়তে কেৱল উৎপাদনত প্ৰভাৱ পৰাই নহয়, শস্যৰ মান আৰু মানুহৰ স্বাস্থ্যতো বিৰূপ প্ৰভাৱ পৰিছে। তেওঁ পানী আৰু মাটি সংৰক্ষণৰ বাবে সন্তুলিত ব্যৱহাৰৰ বাৰ্তা দি কয় যে-কেৱল প্ৰয়োজন অনুসৰিহে ব্যৱহাৰ, মাটি বহন ক্ষমতাৰ প্ৰতি সন্মান আৰু এনে কৃষিৰ সম্প্ৰসাৰণ য'ত পৃথিৱীৰ স্বাস্থ্যও সংৰক্ষণ কৰা হয় তথা কৃষকসকলৰ উপাৰ্জনো সুৰক্ষিত হয়। তেওঁ কয় যে পথাৰ সংৰক্ষণৰ বাবে বৈজ্ঞানিক দৃষ্টিভংগী আৰু সামাজিক অংশগ্ৰহণ দুয়োটাই প্ৰয়োজনীয়, যাতে ভৱিষ্যতে কোনো ডাঙৰ পাৰিপাৰ্শ্বিক সংকটৰ সন্মুখীন হৈ কৃষি উৎপাদন আৰু কৃষকসকলৰ জীৱন অসুৰক্ষিত হৈ নাথাকে।
মিছন লাইফ, শক্তি সংৰক্ষণ আৰু প্লাষ্টিক-মুক্ত জীৱন-যাপনৰ জৰিয়তে পৰিৱেশ সুৰক্ষাক দৈনন্দিন অভ্যাসত পৰিণত কৰা
মিছন লাইফ, শক্তি সংৰক্ষণ আৰু প্লাষ্টিক মুক্ত জীৱনৰ জৰিয়তে পৰিৱেশ সুৰক্ষাক দৈনন্দিন অভ্যাস হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰসংগেৰে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী চৌহানে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ 'মিছন লাইফ (পৰিৱেশৰ বাবে জীৱনশৈলী)' ৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে পৰিৱেশৰ বাবে জীৱনশৈলী সলনি কৰাটোৱেই আটাইতকৈ ফলপ্ৰসূ আৰু স্থায়ী সমাধান। তেওঁ কয় যে কোঠাৰ পৰা ওলাই অহাৰ সময়ত লাইট বন্ধ কৰা, তৎক্ষণাত পানী অপব্যয় হৈ থকা নল ঠিক কৰা, পানী নষ্ট নকৰা, ভিজা-শুকান আৱৰ্জনা পৃথক কৰা, প্লাষ্টিকৰ মোনা এৰাই খাদ্যত মোটা শস্য আৰু স্থানীয় সামগ্ৰী অন্তৰ্ভুক্ত কৰা-এই সকলোবোৰ সৰু পদক্ষেপ, কিন্তু ইয়াৰ প্ৰভাৱ অতি ডাঙৰ। শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে ডাঃ অনুপ হাজেলাই কোৱা শক্তি সংৰক্ষণ ব্যৱস্থাসমূহৰ সৈতে সন্মতি প্ৰকাশ কৰি কয় যে কেৱল বিল হ্ৰাস কৰাই নহয়, পৰিৱেশৰ বাবেও এলইডি লাইট, বিএলডিচি ফেন, শক্তি দক্ষ এচি আৰু ৰেফ্ৰিজেটাৰ ব্যৱহাৰ কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। তেওঁ কয় যে বৈদ্যুতিক বাহনৰ সংখ্যা বৃদ্ধি হোৱাৰ লগে লগে শক্তি উৎপাদন আৰু সংৰক্ষণ দুয়োটাই ডাঙৰ সমস্যা হৈ পৰিব, সেয়েহে এতিয়াৰ পৰা প্ৰতিটো ঘৰ আৰু প্ৰতিটো প্ৰতিষ্ঠানত শক্তি সঞ্চয় সঁজুলি গ্ৰহণ কৰা আৰু জীৱনৰ পৰা প্লাষ্টিক আঁতৰোৱাটো প্ৰয়োজনীয়, তেতিয়াহে মিছন লাইফৰ প্ৰকৃত প্ৰভাৱ দৃশ্যমান হ'ব।
শ্ৰী অনিল যোশী আৰু ডাঃ হাজেলাৰ আচৰণগত পৰিৱৰ্তন আৰু 'এজোপা গছ প্ৰতিপালন' ৰ বাৰ্তা
পদ্মভূষণ সন্মানেৰে বিভূষিত পৰিৱেশবিদ শ্ৰী অনিল যোশীয়ে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানৰ গছ ৰোপণৰ সংকল্পক কেৱল গছ ৰোপণৰ কাৰ্য্যকলাপ হিচাপেই নহয় বৰঞ্চ এক দীঘলীয়া আৰু অনুপ্ৰেৰণামূলক চিন্তাধাৰা হিচাপে বৰ্ণনা কৰে। তেওঁ কয় যে শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানৰ জীৱন আৰু আচৰণে দেখুৱাইছে যে ক্ষমতাত থাকিলেও এজন ব্যক্তিয়ে সৰলতা, সংবেদনশীলতা আৰু প্ৰকৃতিৰ প্ৰতি প্ৰেমৰে কাম কৰিব পাৰে আৰু এই কথাই তেওঁক বিশেষ কৰি তোলে। তেওঁ কয় যে বহু বছৰ ধৰি তেওঁ শ্ৰী শিৱৰাজ সিঙৰ কাম দেখি আহিছে আৰু উপলব্ধি কৰিছে যে তেওঁৰ ব্যক্তিত্বত কোনো স্বাৰ্থপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন নাই, কিন্তু সমাজ আৰু পৰিৱেশৰ বাবে কাম কৰাৰ এক নিৰন্তৰ প্ৰৱণতা আছে, যি হৈছে স্থায়িত্বৰ মূল।
শ্ৰী অনিল যোশীয়ে লগতে কয় যে আই আই টি-ৰ বিজ্ঞানীসকলে শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানৰ গছ ৰোপণ আৰু পৰিৱেশগত কামৰ ওপৰত বৈজ্ঞানিক অধ্যয়ন আৰম্ভ কৰিছে, য'ত ৰিম'ট চেঞ্চিং আৰু অন্যান্য কাৰিকৰী উপায়ৰ জৰিয়তে দেখা যাব যে তেওঁ ৰোপণ কৰা গছবোৰত কি পৰিৱৰ্তন ঘটিছে আৰু লগতে মাটিত অভিযান চলাই থকা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই অধ্যয়ন ভৱিষ্যতে নীতি নিৰ্ধাৰক, সামাজিক সংগঠন আৰু সংসদত বহি থকা জনসাধাৰণৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ বাবে এক নজিৰমূলক ঘটনা হ'ব যাৰ পৰা তেওঁলোকে নিৰন্তৰ, সৰল আৰু জনসাধাৰণভিত্তিক প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে পৰিৱেশত কেনেদৰে প্ৰকৃত উন্নতি আনিব পাৰি সেয়া বুজিব পাৰিব।
প্ৰখ্যাত চিকিৎসক তথা সমাজকৰ্মী ডাঃ অনুপ হাজেলাই অতি সৰল ভাষাত জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু স্থায়িত্বৰ বিষয়ে ব্যাখ্যা কৰি কয় যে বিশ্বজুৰি বৰ্ধিত উষ্ণতা, ব্যৰ্থ ব্যৱস্থা, বন্ধ কুচকাৱাজ ভগ্ন প্ৰায় স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাই প্ৰতিফলিত কৰে যে এই সংকট কোনো এখন দেশ বা চহৰতে সীমাবদ্ধ নহয়। তেওঁ জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ শক্তি সংৰক্ষণ, পানীৰ হ্ৰাস-পুনৰ ব্যৱহাৰ-পুনৰ্ব্যৱহাৰ আৰ্হি, ধূসৰ-পানীৰ ব্যৱহাৰ, কাগজ আৰু প্লাষ্টিকৰ ন্যূনতম ব্যৱহাৰ আৰু পুনৰ্ব্যৱহাৰক প্ৰধান ক্ষেত্ৰ হিচাপে বৰ্ণনা কৰে।
ডাঃ হাজেলাই "এটা গছপুলি ৰোপণ কৰক, এজোপা গছ প্ৰতিপালন কৰক" বুলি বাৰ্তা দিয়ে। তেওঁ কয় যে যিসকল লোকে ফ্লেটত বাস কৰে আৰু নতুন মাটিত গছ ৰোপণ কৰিব নোৱাৰে, তেওঁলোকেও প্ৰতিদিনে অহা-যোৱা কৰাৰ সময়ত ক'ৰবাত এটা সৰু গছপুলি প্ৰতিপালন কৰিব পাৰে, প্ৰতিদিনে ইয়াক পানী দিব পাৰে, ইয়াৰ যত্ন ল'ব পাৰে তথা ইয়াক এজোপা ডাঙৰ গছলৈ পৰিৱৰ্তন হোৱাটো প্ৰত্যক্ষ কৰিব পাৰে-এয়া হৈছে প্ৰকৃত স্থায়িত্ব। তেওঁৰ চিকিৎসালয়খনৰ উদাহৰণ দি তেওঁ কয় যে তাত বিশ্ব পৰিৱেশ দিৱস, ১৫ আগষ্ট আৰু ২৬জানুৱাৰীৰ দৰে অনুষ্ঠানত তেওঁলোকে শ শ ফল দিয়া উদ্ভিদ বিতৰণ কৰে যাতে প্ৰতিটো গছপুলি পৃথিৱীৰ ক'ৰবাত ৰোপণ কৰা হয় আৰু গছলৈ পৰিৱৰ্তন হয়। তেওঁ লগতে কয় যে যদি দেশৰ অধিক সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠানে "সেউজ প্ৰমাণপত্ৰ"ৰ দিশত কাম কৰে, তেন্তে শক্তি, পানী, আৱৰ্জনা আৰু প্লাষ্টিকৰ ব্যৱহাৰত ব্যাপক উন্নতি সম্ভৱ আৰু ইয়াৰ পৰা পৰিৱেশ সুৰক্ষাই প্ৰতিষ্ঠানিক শক্তি লাভ কৰিব।